Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 3 hari yang lalu
muslimin23: 5 hari yang lalu
z_tornado: 5 hari yang lalu
sarashanee: 12 hari yang lalu
CikIzzah1992: 14 hari yang lalu
Qiamulail: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: pesanan ustaz. Harun Din


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pesanan ustaz. Harun Din

Please Mendaftar To Post


Oleh pesanan ustaz. Harun Din

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 13:13


Seperti yang kita ketahui... Negara kita ini banyak tugu... Antara
yang famousnya ialah Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut kat langkawi dan
sebagainya.. Tahukah kawan-kawan bahawa pada tahun 1993, Mufti wilayah
persekutuan telah mengeluarkan fatwa bahawa
" segala tugu-tugu itu serta pembinaannya adalah haram... ciri-cirinya
menyerupai berhala... dan melawatnya juga adalah haram.. "
Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan
undang2 boleh dikenekan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan! Tetapi
sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka disuruhnya pihak
mufti menarik balik fatwa itu... Setelah berbincang.. . Mufti tersebut tidak
mahu menarik balik fatwa itu... Maka pihak atasan telah menarik balik gazet
tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa sahaja... tiada tindakan undang2
yang boleh diambil...
Menurut kupasan ustaz. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik...
Beliau berkata...

" bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada Allah dan Allah
mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar
zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang itu..."

dan kata beliau lagi...
" walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 06-10-06 13:15


ada tertinggal ke kata-kata ni?????
macam tak lengkap saja????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 13:16


sambungan...dan kata beliau lagi...
" walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita 'redha' atau
tidak melakukan apa-apa, berdiam diri, maka kita juga akan mendapat dosa
tersebut iaitu dosa syirik..."

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa syirik ini
ialah nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan...
" Menurut kamus dewan... indera bermaksud nama tuhan hindu manakala
kayangan bermaksud tempat di mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna sebenar
ialah perlis tempat tuhan hindu bersemayam.. "
Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik...
Perkara terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara...

Tahukah kawan-kawan bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawa
mana-mana undang2 akan terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia bertentangan
dengan undang2 yang telah dinyatakan di dalam perlembagaan termasuklah
undang2 hudud... iaitu undang2 yang dicipta oleh Allah.

Kata beliau seterusnya.. .
Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...
1. Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan
membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.
2. Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.

3. Mereka yang berdiam diri.
4. MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM HUDUD ITU ZALIM ( BERMAKNA ALLAH
JUGA ADALAH ZALIM )!

Semoga nasihat-nasihat
daripada ustaz. Harun Din di atas kita renungi bersama dan ambil iktibar.
:-

alhamdulillah perlis dah tukar nama...perlis darul sunnah.tapi kat mana sunnahnya...entahla.jangan hanya sekadar nama sahaja tapi tidak pada perbuatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 14:46


em.. syukran info berguna..

ye ke.. perlis dah tukar name tu..??

ada juga yang mengesyorkan.. agar bendera negeri
pahang..terengganu tukar design nya..
em. ntahlaa..perlu ke..??
ana baca dalam berita harian..
antara pembaca yang hantar sms..

em.. kalau melaka..
tak nak edit ke namanya..??
hehe..

melaka bandar bersejarah.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 14:47


betul ke perlis dah tukar ke darul sunnah???

ps: katak dibawah tempurung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 06-10-06 15:12


Pada 06-10-06 14:46 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!



ada juga yang mengesyorkan.. agar bendera negeri
pahang..terengganu tukar design nya..
em. ntahlaa..perlu ke..??


sebagai anak jati trengganu...rasa tak perlu......

terengganu darul iman sokmo...insyaAlah sentiasa dibawah kerahmatan Allah swt..



-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 16:00


Perlis belum tukar lagi nama Darul Sunnah tu.. setahu saya belum tukar lagi... masih guna pakai nama Perlis Indera Kayangan lagi... kerajaan negeri pun ada kata nama negeri tu dalam undang-undang tubuh negeri hanya Negeri Perlis. Tiada gelaran indera kayangan... tapi penggunaan indera kayangan itu telah masyhur untuk Perlis sehingga semua dokumen menggunakan gelarn tu... dengar kata tak lama lagi Perlis akan mewartakan gelaran Perlis Darul Sunnah tu... moga-moga kesucian Sunnah tidak tercemar... insyaAllah.. ameen..


p/s: Kedah Darul Aman.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 10:42


erm...
bagus lah Kalau begitu..
kita kena ambil tau lah tentang isu-isu yang bermain kat malaysia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-06 10:53


syukran info berguna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-06 13:05


Bukan patung sahaja, gambar-gambar lukisan yang berbentuk sesuatu yang bernyawa juga di haramkan dalam Islam. Sesiapa yang ada gantung gambar macam tu di rumah baik tanggalkan.

والله ورسوله أعلم بالصواب

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 20:54


patutlah masa pemerintahan pas di terengganu suatu ketika dulu,patung penyu kat tengah2 roundbaout tu dirobohkan..ingatkan Kenapa..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 23:25


potret pun sama..

banyak hiasan2 kat rumah seperti patung, arca dll. ia tak jadi kesalahan kalau barang tu dibuat main atau dicampak-campak. tapi jadi haram kalau dibiar terpamer sebagai hiasan(dimuliakan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 00:32


syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 01:12


jazakallah hukhairan kathira

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 09:39


thank's information berguna.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

sakura_islah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26404
Posting: 14
Dari: bumi allah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 22:49


alhamdulillah dapat juga ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_islahProfil   Hantar PM kepada sakura_islah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 22:53


Kalau wallpaper dekat komputer macam mana pulak ek?Boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 13:45


sabah negeri di bawah bayu..minta tolong cuba tingukan kalau ada unsur syirik..huhuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 14:57


:-D Kelate darul naim.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-06 15:57


Pada 16-11-06 14:57 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:-D Kelate darul naim.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 21:13


perlis darul sunnah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 11:18


trma kisah atas posting yang menarik ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-06 15:12


anda tahu berapa kos nak buat pating burung lang di pulau langkawi tu berapa? RM2 juta. kalaulah duit tu digunakan untuk biasiswa rakyat ,lebih manafaat, ni membazir dan dapat dosa pula, duit rugi, akhirat disiksa. tu zaman cek det, apa yang berlaku sekarang ni adalah impak pentadbiran cet det masa jadi PM dulu. itulah sekular islam suku, urusan pentadbiran suku, undang-undang still ada lord reid, undang-undang zaman brittish walaupun ada sebahagiannya telah di pinda di Parlimen.banyak lagi yang perlu dipinda KE ARAH IKUT SYARIAT ISLAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-06 15:14


anda tahu berapa kos nak buat pating burung lang di pulau langkawi tu berapa? RM2 juta. kalaulah duit tu digunakan untuk biasiswa rakyat ,lebih manafaat, ni membazir dan dapat dosa pula, duit rugi, akhirat disiksa. tu zaman cek det, apa yang berlaku sekarang ni adalah impak pentadbiran cet det masa jadi PM dulu. itulah sekular islam suku, urusan pentadbiran suku, undang-undang still ada lord reid, undang-undang zaman brittish walaupun ada sebahagiannya telah di pinda di Parlimen.banyak lagi yang perlu dipinda KE ARAH IKUT SYARIAT ISLAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-06 15:15


anda tahu berapa kos nak buat pating burung lang di pulau langkawi tu berapa? RM2 juta. kalaulah duit tu digunakan untuk biasiswa rakyat ,lebih manafaat, ni membazir dan dapat dosa pula, duit rugi, akhirat disiksa. tu zaman cek det, apa yang berlaku sekarang ni adalah impak pentadbiran cet det masa jadi PM dulu. itulah sekular islam suku, urusan pentadbiran suku, undang-undang still ada lord reid, undang-undang zaman brittish walaupun ada sebahagiannya telah di pinda di Parlimen.banyak lagi yang perlu dipinda KE ARAH IKUT SYARIAT ISLAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144161 saat. Lajunya....