Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fungsi jangkaan bukanlah meramalkan masa depan, sebaliknya jangkaan mencipta masa depan itu sendiri
-- W W Wagar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 3 hari yang lalu
muslimin23: 5 hari yang lalu
z_tornado: 5 hari yang lalu
sarashanee: 12 hari yang lalu
CikIzzah1992: 14 hari yang lalu
Qiamulail: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: buat muslimah..hayatilah.. ^-^


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» buat muslimah..hayatilah.. ^-^

Please Mendaftar To Post


Oleh buat muslimah..hayatilah.. ^-^

serbanmerah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22522
Posting: 40
Dari: UiTM Shah Alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-09-06 18:39


1 Ramadhan 1427H

24 September 2006

Sahabatku..Wanita-wanita seksi..Dengarlah..

Assalamualaikum w.b.t..

     Selamat Menghayati Bulan Ramadhan Kareem yang mulia ini sahabat-sahabatku.. Kita perlu all out untuk ibadah yang berlipat kali ganda di bulan Ramadhan sebab kita tak pasti lagi sama ada akan bertemu kembali pada Ramadhan yang akan datang..Kecapilah nikmat Lailatu Qadar dengan berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkannya yang hadir hanya setahun sekali..

     Artikel ini bukanlah bertujuan hendak melontarkan hukuman, kejian, celaan mahupun kritikan.. Hanya sekadar luahan rasa mewakili sahabat-sahabat lelakiku yang meminta aku melontarkan isu ini dalam blogku.. Kalau kalian tidak mahu dengar dan ikut terpulanglah...

     Sebabnya hari pembalasan di Masyar kelak semua orang bertanggungjawab atas diri masing-masing..Seksi yang dimaksudkan di sini ialah seksi dari segi pemakaian dari kaca mata pandangan Islam.. Straight to the point saja lah ye.. Malaslah aku nak taip panjang-panjang.. Usually pakaian seksi budak-budak perempuan suka ialah pakaian ketat, sendat, padat dan ramai yang meluat tengok sebenarnya..

     Kadang-kadang yang pakai tudung lebih ramai yang seksi dari mereka yang tak bertudung.. Bukan aku sokong sikap tak pakai tudung.. Orang yang pakai tudung tapi pakaian ketat dan memberahikan adalah lebih dahsyat dan bahaya dari orang tak pakai tudung tapi baju sopan dan longgar...Contoh:- Siti Nurhaliza pakai sopan apa?

     Percayalah sahabat-sahabat wanita seksiku..Kalian selalunya dipandang sebagai objeks seks sahaja di mata lelaki dan aku sendiri pernah buat interview secara live dengan satu kumpulan lelaki rempit tentang isu perempuan seksi ini...

Aku bertanya pada dia orang.. " anda bawak bohsia-bohsia seksi ni untuk kahwin ke?" (Cara berbahasa dengan Mat Rempit sebenarnya lebih kasar dari itu.Terpaksa guna gaya bahasa dia orang untuk spy maklumat...)

Mat-mat rempit jawab.." Awek-awek seksi ni just for fun saja..For wife kami nak awek solehah pakai tudung and baju kurung sopan. Bohsia-bohsia ni ingat kami suka sangat kat dia orang..Nak buat bini begini memang malu kat orang kampung.Dia orang ni pun dah ramai jantan lain tebuk sebelum kami."

     Hampeh haram jadah betul Mat Rempit ni.. Time nak kahwin nanti pandai pula cari perempuan baik-baik..Dah tu perempuan yang dah anda rosakkan tu apa cerita? Menangislah perempuan -perempuan seksi rosak yang teraniaya di Rumah Pemulihan Akhlak sebab telah terbunting dan tiada siapa ambil tahu dan peduli...

        Opss dah keluar topik.. Memang betul perempuan bertudung juga pernah dirogol.. Tapi diberi dua pilihan.. Perempuan seksi dan perempuan solehah di hadapan si perogol? Siapa yang lebih memberahikan dan mengghairahkan? Orang lelaki semuanya tahu jawapannya..

Kembali ke topik asal..

Di UiTM Shah Alam..

        Perempuan-perempuan seksi ramai sangat di sini.. Majoritinya bertudung tapi pakai jeans ketat, baju padat, kecik dan sendat.. Kenapa ya wahai sahabat wanita seksiku? Apa yang kalian ingin tunjukkan dan banggakan? Nabi Muhammad s.a.w tak pernah sekali-kali berbangga dengan umatnya yang seksi-seksi..

        Hormatilah bulan Ramadhan yang mulia ini.. Kami kaum lelaki ingin beribadah dengan penuh keamanan dan ketenangan.. Aku sendiri dah cuba tunduk pandang ke bawah bila berjalan.. Bahaya untuk diriku sebab akan terlanggar tembok dan tiang..

Wahai sahabat-sahabat wanita seksiku..

     Jikalau kalian memang dah tahap kronik dan ketagih pakai seksi-seksi.. Kami mohon kalian berhentilah keseksian itu seketika di bulan Ramadhan ni pun jadilah. Kami merayu sangat-sangat.. Jika kawan-kawan kami si penagih tegar rokok boleh kurangkan merokok di bulan Ramadhan..Kalian pun wanita seksi kurangkanlah keseksianmu.. Kami merayu sekali lagi.. Berhentilah dan kurangkanlah pakai jeans ketat-ketat.. Baju kecik sendat-sendat.. Kami merayu sesangat...

        Dan dari sudut Peraturan Sahsiah Rupa Diri Pelajar Universiti, terutamanya Sahsiah Rupa Diri UiTM ...Pakaian seksi dan ketat adalah diharamkan!! Anda boleh disaman seminimum RM20 dan maksimum RM200 oleh Pak Guard tersayang jika pakai ketat,sendat dan singkat..

        Walaupun tudung kepala tidak diwajibkan...Pakaian wanita di UiTM adalah WAJIB!! baju lengan panjang, seluar longgar dan baju dilabuhkan di bawah punggung. Hakikat itu adalah termaktub dalam Kod Etika Pemakaian UiTM.. Please refer balik peraturan itu wahai sahabat-sahabat seksiku...


Kesimpulan..

     Artikel ini dibuat disebabkan desakan sahabat-sahabat lelakiku yang selalu meluahkan perasaan padaku di atas sikap kalian yang tak menghormati perasaan kami, kaum adam.. Teguranku juga adalah ikhlas kerana Allah s.w.t demi memperoleh barokah di bulan Ramadhan Kareem ini..

     Kami juga ada hak untuk hidup aman dan tenang di bumi UiTM tercinta ini..Kami, kaum siswa lelaki tidak pernah berpakaian seksi di kampus.. Maka kalian juga mesti mencontohi kami..

     Teguran ini adalah tanda sayang kami pada kalian.. Kami SAYANG kalian sebagai sahabat-sahabat seperjuangan demi kejayaan di kampus....Tapi kami juga BENCI pada maksiat yang kalian lakukan yang kesannya juga terpalit pada kami tanpa sengaja mahupun tidak...

Akhirul kalam..Wassalam..


Effendy Al-Ampangi

Sepetang di Bilik 24 hours UiTM,

Shah Alam Bandaraya Islam

my blogs:-

http://serbanputih.blogspot.com
hikmah al-isyraqi

http://jutawan35.blogs.friendster.com/
Ekspresi diriku...
[ Telah diedit oleh: serbanmerah pada 27-11-06 03:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanmerahProfil   Hantar PM kepada serbanmerah   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 27-09-06 18:59


salam...ana sokong.anta ni serbanmerah yang selalu chat dalam mirc tu ke?canel surau...kat tempat ana belajar ni pun belunggok(ramai)...kat kukum ni ana lagi pening.erm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-06 19:04


saya sokong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-06 19:06


harapnya artikel yang diberikan ni boleh menyedarkan sahabat2 wanita sekalian... 'cubalah terasa kepedasannya kalau ada yang telah makan cili tersebut'

syukran akhi serbanmerah.............moga kita mendapat keberkatan pada bulan yang mulia ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 27-09-06 19:09


insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 01:13


Betul tu serbanmerah..Peraturan ada tapi penguatkuasaan yang tak ada..Kalau kesalahan parking tu laju saja Par Guard tersayang keluarkan saman..Tahu pulak salah parking boleh menyusahkan orang..Sama lah macam kesalahan memakai pakaian yang seksi..Ianya boleh menyusahkan kaum adam untuk menjaga pandangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-06 08:38


terima kasih...
moga-moga dengan teguran ni akan membuatkan
ramai wanita yang berubah....
[ Telah diedit oleh: kembara_girl pada 28-09-06 08:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 28-09-06 09:45


hope semua dapat berubah.... jadikan ramadhan ni sebagai wadah kita untuk terus gemilang dalam perjuangan islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 10:28


bagus artikel ni.
nak menegur dan menasihati sahabat2 yang seksi bukan senang!
yang pasti lepas saja tegur, terus tak bercakap!
selalu sangat terjadi....
selalu tegur via email, itu pun tak direct, sipi-sipi saja. kononnya tak hendak bagi mereka terasa hati tapi aku jugak yang sakit hati tengok mereka...hanya mampu berdoa saja supa orang2 disekelilingku berubah.

bila kata kat mereka lelaki ni mudah terangsang (maaf kasar sikit) bila tengok perempuan seksi, mereka kata lelaki ni teruk, lepas tu persoalkan ada jugak perempuan yang pakai tudung dan kanak-kanak yang kena rogol! apa kes?

susahnya nak berdakwah bila keseorangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

sbgskaters
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26009
Posting: 3
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-06 10:44


bagus serbanmerah...
kampus ana pun mengalami fenomena yang semua....
boleh di tegur marah...
ana pun nek pening....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sbgskatersProfil   Hantar PM kepada sbgskaters   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 28-09-06 14:22


JANGAN SEBAB KESEKSIAN anda TU buat DOSA ORANG LAIN BERTAMBAH...
buat DOSA seorang-seorang dahlah JANGAN LIBATKAN ORANG LEN

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-09-06 14:56


boleh seksi...tapi depan suami lahh kelak.....betul tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 15:38


itu betul sekarang pakaian ke IPTA memang dah melampau....dah ada peraturan pun depa tak takut lagi...............harap-harap sangat lah bulan puasa ini depa semua taubat lah hendaknya kan...............Thanks serbanmerah sebab bagi peringatan kat kaum hawa ini..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-06 15:55


Pada 27-09-06 18:39 , serbanmerah posting:

!!! QUOTE !!!

1 Ramadhan 1427H

24 September 2006

Assalamualaikum w.b.t..

    
Aku bertanya pada dia orang.. " anda bawak bohsia-bohsia seksi ni untuk kahwin ke?" (Cara berbahasa dengan Mat Rempit sebenarnya lebih kasar dari itu.Terpaksa guna gaya bahasa dia orang untuk spy maklumat...)

Mat-mat rempit jawab.." Awek-awek seksi ni just for fun saja..For wife kami nak awek solehah pakai tudung and baju kurung sopan. Bohsia-bohsia ni ingat kami suka sangat kat dia orang..Nak buat bini begini memang malu kat orang kampung.Dia orang ni pun dah ramai jantan lain tebuk sebelum kami."

     Hampeh haram jadah betul Mat Rempit ni.. Time nak kahwin nanti pandai pula cari perempuan baik-baik..Dah tu perempuan yang dah anda rosakkan tu apa cerita? Menangislah perempuan -perempuan seksi rosak yang teraniaya di Rumah Pemulihan Akhlak sebab telah terbunting dan tiada siapa ambil tahu dan peduli...

        

http://serbanputih.blogspot.com
hikmah al-isyraqi




seorang mat rempit pernah cakap..."kitorang tak suka perempuan2 yang tak pakai tudung tu...entah apa-apa entah perempuan macam tu..."

lebih kurang begitu lah cakapnya...so orang perempuan yang ada pakai pakaian tak senonoh tu,ubah lah ye..takkan tak rasa malu pakai begitu...dah lah aurat terdedah...dikatakan pula entah apa-apa...kan ALLAH dah bekalkan orang perempuan dengan sifat malu..hargai lah nikmat tu...malu itu bernilai..kan cantik kalau seorang perempuan dihiasi sifat malu(yang bertempat)??


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 15:56


....BETUL TU..SAYA SOKONG...yang peliknya sekang ni bulan ramadhan, ada jugak yang masih berpakaian seksi ke pejabat...dunia-dunia

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 16:17


masalahnya sekarang pempuan2 seksi ni tak dengar cakap..
Nak juga pakai yang begitu..
Dah bagi tau pun buat tak endah saja..
Geram betul!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 17:47


"Allah telah menjadikan setiap kejadian ni berpasang-pasangan. Malam pasangannya siang, rajin pasangannya malas, tidur pasangannya jaga dan lelaki pasangannya perempuan. Disebabkan perempuan pasangannya lelaki, maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita itu dapat memikat hati lelaki. Bila berkata tentang terpikat sesungguhnya ini ada hubungkaitnya dengan nafsu. Ia ada pula perkaitannya dengan bisikan syaitan. Jadi, untuk mengawal nafsu mestilah dikawal dengan iman.

But, untuk mendapatkan iman mestilah menurut perintah ALLAH dan RASUL serta menjauhi segala kemungkaran.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol. Simbol apa ye?? Ana pasti anda juga tahu maksudnya. Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika tidak di kawal dengan iman. So, mata lelaki ni selalu menjalar apabila terpandang seorang wanita. Setiap bentuk badan wanita akan dihayati oleh seorang lelaki dengan pelbagai tafsiran nakal nafsu. Apabila seorang lelaki melihat seorang perempuan, maka perkara pertama yang akan dilihat oleh seorang lelaki adalah rambut perempuan itu. Sebab itulah wanita berkewajipan untuk menutup rambutnya.

Apabila rambut wanita itu dah ditutup, maka mata lelaki ini akan turun ke bawah melihat lehernya, maka wajiblah wanita itu menutup lehernya. Seterusnya mata lelaki ini akan turun lagi melihat bentuk payudaranya, sebab itulah wanita berkewajipan untuk menutup dadanya dengan melabuhkan tudung. Setelah itu, mata lelaki ini akan turun lagi melihat bentuk ramping pinggangnya, sebab itulah wanita perlu dan wajib untuk melabuhkan pakaian supaya tidak ternampak bentuk pinggangnya. Kemudian, mata lelaki ini akan turun lagi melihat pula bentuk punggungnya, maka wajiblah wanita itu untuk membesarkan pakaiannya agar bentuk punggung tidak kelihatan dan lelaki ni seterusnya akan melihat bentuk pehanya. Maka, janganlah sesekali wanita ini memakai kain yang agak ketat hingga nampak bentuk pahanya.

Mata lelaki ini akan turun lagi, melihat kepada kaki perempuan. Oleh itu, wajiblah seorang wanita itu memakai stoking yang warnanya tak same sekali dengan warna kulit kita. Tolonglah..agar mata-mata lelaki ni tak berdosa. Sesudah tu, mata lelaki ni akan kembali semula ke atas. Menengok pula bentuk tangan yang cantik pada pandangan mata lelaki. Maka, tolonglah wahai muslimah semua, labuhkanlah tudung kita menutupi bentuk tangan kita.Tak pun, pakailah sarung lengan yang ada sekarang ini lebih afdal..kat mydin banyak jual.

Wahai lelaki, janganlah pula kamu melihat mukanya kerana ia akan menimbulkan fitnah kecualilah jika kamu nak meminangnya. Dan kalau wanita tu sangat soleh, takut muka yang cantik tu akan menimbulkan fitnah..maka berpurdahlah jika itu lebih baik buat kamu. Tetapi, mata lelaki ni ada satu jenis penyakit lagi iaitu mata lelaki ni akan tertangkap secara spontan bila ternampak warna yang terang. Oleh itu, wanita sekalian janganlah pakai pakaian yang warnanya terang sangat, kalau nak pakai pun pakailah untuk suami kat rumah. Lebih selamat.

Itulah wahai sahabiah semua berkenaan dengan mata lelaki ini. Bila dah tutup aurat tu jangan pulak ingat tugas kita dah selesai. Kenalah pula kita menjaga kehormatan diri kita. Jangan keluar seorang diri. Keluarlah dengan mahram. Mata lelaki pula janganlah menjalar langsung kepada muslimah walau muslimah tu dah menutup aurat. Insya Allah selamat duniawi ukhrawi.

Ingatlah, apa yang ada pada seorang wanita tu tiada pada lelaki. Itulah specialnya wanita, maka peliharalah ia sebaik mungkin dan serahkan saja itu semua kepada yang halal iaitu untuk suami kita. Ingatlah, huqum Allah tu adalah untuk kebaikan kita jua. Tiada ruginya pada Allah tapi amat malang jika kita melanggarnya. Dan pada kaum lelaki, mata kamu tu wajib untuk tak mencuri melihat wanita ajnabi dan dilarang sangat sangat oleh Allah dan Rasul.

Sesungguhnya pandangan antara lelaki dan wanita yang ajnabi adalah salah satu daripada panahan syaitan. Ingat, wanita dijadikan dari rusuk lelaki, bukan dari kepala sebagai atasnya dan bukan dari kaki sebagai alasnya. Tetapi dekat dengan lengan untuk dilindungi dan dekat dengan hati untuk dididik dan dikasihi.

Berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat ketenangan dan kebahagiaan hakiki




SO PADA SAHABAT DAN SABIAH SEMUA....FIKIR2LAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

serbanmerah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22522
Posting: 40
Dari: UiTM Shah Alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 18:39


Terima kasih atas sokongan sahabat2.. Doakan saya jadi lelaki soleh. Dan kalau boleh tolong sebar2 kan artikel saya ni kat orang lain terutama siswa-siswi kita..penulisan ni ditulis secara spontan saja dari hati nurani saya sebagai orang lelaki yang teraniaya oleh wanita-wanita seksi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanmerahProfil   Hantar PM kepada serbanmerah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-09-06 18:57


tulisan yang bagus dari serbanmerah....harap remaja2 Islam perempuan dapat ambik iktibar/tauladan dan sedar dengan tulisan dan mesej yang disampaikan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 19:21


Pada 28-09-06 01:13 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Betul tu serbanmerah..Peraturan ada tapi penguatkuasaan yang tak ada..Kalau kesalahan parking tu laju saja Par Guard tersayang keluarkan saman..Tahu pulak salah parking boleh menyusahkan orang..Sama lah macam kesalahan memakai pakaian yang seksi..Ianya boleh menyusahkan kaum adam untuk menjaga pandangan..






aah ana setuju.motor ana dah kena...tapi bila tengok contoh perempuan naik moto dengan lelaki bukan mahram pak guard asyik tengok saja...bukan nak tegur.tentang pakain lagi lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

kasih_sayang
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26625
Posting: 1

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-06 20:35


memang betul...tapi nampaknya pakaian ketat, sendat wa padat ni berlarutan sampai kat syria ni..macam satu penyakit pulak bil difikirkan..mereka ni semua pakai xigt org, xigt allah telahla..
erm..nak kata apa pun xatu lah..bila dikatakan depa kat tutup aurat.ya lah pakai tudung tak menampakkan rambut dan sebagainya...tapi bila kembali ke ayat alquran yang telah allah katakan,kalau ana sebutkan pun, dah makruf dah semua...memang dah tau dah..pening ana tengok. :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_sayangProfil   Hantar PM kepada kasih_sayang   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 23:50


Salam

Pada 28-09-06 19:21 , hanis_syuhada posting:

!!! QUOTE !!!


aah ana setuju.motor ana dah kena...tapi bila tengok contoh perempuan naik moto dengan lelaki bukan mahram pak guard asyik tengok saja...bukan nak tegur.tentang pakain lagi lah...


Betul tu..bila kita pandang2 dia orang ni, dia orang buat muka tak puas hati pulak..macam kita pulak yang salah..Lagi satu ada classmate saya yang bukan islam lebih sopan pakaian nya(walaupun dia tak pakai tudung) dari wanita-wanita seksi ni..kadang-kadang tu rasa malu pulak dengan classmate saya tu.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 00:58


assalamualaikum en serbanmerah...saya baru tahu bahasa terdapat etika berpakaian sopan di uitm...ingat kan tak ada tadi ...ye lah ramai budak uitm pakai ...emm tengok saja lah ye..

terusterang saya nak katakan dahulu masa saya di Malaysia there is a kabar angin (wallahualam) tapi boleh katakan kawan saya dulu Kalau ada sesiapa saja sebut pasal budak uitm ...mesti diarg kata..'ala biasala tu uitm kan...ramai saja pelacur situ...Kalau xkije rampas bf org jadi simpanan suami org' astagfirullahalazim...saya harap keadaan sebenar bukan begitu ya...

sebenarnya pakai seksi ni dah melarat kat mana-mana pun...biar saya bagi contoh Malaysia...lepas itu Kalau di bawa kesini sklipun (autstralia) ada jugak pelajar islam yang berpakaian seksi...susah jugak nak kata saya rasa mereka semua mengetahui menutup aurat itu wajib...

sahabat2 sekalian seperkara lagi...seandainya ada sahabat kita yang sebelum ini pakai seksi2...lepas itu dia cuba nak berubah...saya harap dapat lah kamu semua beri sokngan moral kepadanya...maksud saya jangan lah pula kamu pergi memperli dia ke kerana kejahilannya sebelum ini. lagi jangan lah pula memaksanya terus drastik. perlukan hikmah kerana saya tahu sebagai serg perempuan adakalanya merasakan pakaian yang sendat seksi itu menjadikan mereka merasa cantik dimata org...so Kalau ada yang cuba berubah itu alhamdulillah...kita kena pujilah contohnya Kalau dulu dia pakai tudung dengan baju lengan pendek saja...bila dia ubah jadi baju 3/4 kita kenala bagitahu dia.."ish u nampak lebih cantikla bgini dr u pakai lengan pendek tu" ala2 gitu lah...sebabkan secara generally perempuan suka dipuji...biarla mereka berubah beransur2 jangan lah pulak pergi paksa mereka pakai baju labuh and besar..takut nanti dia berubah sekejap saja...
biarla hati dia yang perlu berubah dulu...insyallah perbuatanya jua akan berubah kerana hati adalah raja dalam diri...jangan biar nafsu merajai hati...

marila kita sama-sama pertingkat amal and menjaga kelakuan kita..maaf Kalau ana ada tersilap kata..tu sekadar luahan hati seorang insan bernama nurcinta...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 01:30


Salam

Pada 29-09-06 00:58 , nurcinta posting:

!!! QUOTE !!!

perlukan hikmah kerana saya tahu sebagai serg perempuan adakalanya merasakan pakaian yang sendat seksi itu menjadikan mereka merasa cantik dimata org...



Hmmm..Macam tu rupanya..baru saya tahu sebab apa ada perempuan yang suka pakai yang seksi2...Selama ni saya asyik fikir Kenapa lah dia orang buat macam tu..Betul lah kata nurcinta tu, kalau nak ubah kena guna cara yang halus..tak boleh paksa2..nanti dia orang melenting..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 08:36


!!! QUOTE !!!

Percayalah sahabat-sahabat wanita seksiku..Kalian selalunya dipandang sebagai objeks seks sahaja di mata lelaki dan aku sendiri pernah buat interview secara live dengan satu kumpulan lelaki rempit tentang isu perempuan seksi ini...

Aku bertanya pada dia orang.. " anda bawak bohsia-bohsia seksi ni untuk kahwin ke?" (Cara berbahasa dengan Mat Rempit sebenarnya lebih kasar dari itu.Terpaksa guna gaya bahasa dia orang untuk spy maklumat...)

Mat-mat rempit jawab.." Awek-awek seksi ni just for fun saja..For wife kami nak awek solehah pakai tudung and baju kurung sopan. Bohsia-bohsia ni ingat kami suka sangat kat dia orang..Nak buat bini begini memang malu kat orang kampung.Dia orang ni pun dah ramai jantan lain tebuk sebelum kami."


Wahai lelaki...jika diri tidak sehebat Ali...janganlah dimimpi wanita sehebat Fatimah....Renungkanlah....

:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ifmiza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8734
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-09-06 09:30


sebenarnya perempuan yang suka berpakaian seksi ni memang terasa mereka doipandang cantik dan menarik minat lelaki untuk bersama mereka itulah sebabnya. tapi jika kita ada iman dan akhlak yang baik sememangnya kita mampu menjaga semua itu ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifmizaProfil   Hantar PM kepada ifmiza   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 29-09-06 10:10


yang berpakaian penuh dipandang pelik, yang berpakaian seksi dianggap biasa...dunia dah terbalik.. saya pakai baju kurung pergi kuliah malam pun pelik ke...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-09-06 11:07


Pada 29-09-06 10:10 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

yang berpakaian penuh dipandang pelik, yang berpakaian seksi dianggap biasa...dunia dah terbalik.. saya pakai baju kurung pergi kuliah malam pun pelik ke...???


betul, saya sokong. ada hamba Allah tanya saya, nak pagi mana pakai baju kurung malam2 ini.. aik, salah ke? sepatutnya org yang pakai tak penuh kita kena tegur, tapi lain pulak ceritanya.. dunia memang dah terbalik.


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 12:35


Pada 29-09-06 11:07 , fatimah-azzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-09-06 10:10 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

yang berpakaian penuh dipandang pelik, yang berpakaian seksi dianggap biasa...dunia dah terbalik.. saya pakai baju kurung pergi kuliah malam pun pelik ke...???


betul, saya sokong. ada hamba Allah tanya saya, nak pagi mana pakai baju kurung malam2 ini.. aik, salah ke? sepatutnya org yang pakai tak penuh kita kena tegur, tapi lain pulak ceritanya.. dunia memang dah terbalik.



saya pun sokong... saya pun masa ada kuliah malam saya pakailah baju kurung... sebab memang dah kebiasaan... kawan sekuliah siap boleh tanya.. nak pergi kuliah ke nak pergi jalan... ada pulak yang tanya xrimas ke pakai baju kurung malam2... panas tau... subhanallah... memang dunia dah terbalik...........


-----------------
iman itu bukan hanya harapan, ia adalah apa yang terpancar di dalam hati dan di buktikan dengan amalan


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 13:09


kadang-kadang rasa tersisih sahaja dengan berpakaian menutup aurat ini.Sedih sungguh bila macam ni?Kenapa ye mereka sebegini?Kenapa pandang saya jugak macam semacam ?atau naluri hati saya yang begini...bila mereka yang berskirt , berjalan dan bercakap dengan BI, maka jauh di susut hati saya, alhamdulillah saya dapat bekerja di tempat yang begini besar....tapi, saya merasakan saya tidak sehebat mereka yan berskirt dan bercakap Bi..tapi saya hebat dengan pandangan ALLAH s.w.t
Pengalaman saya apabila memasuki satu pertandingan emcee (pengerusi majlis) saya disuruh dengan tidak memakai pakaian seperti orang berdakwah ..(maksudnya janganlah memakai tudung labuh atau tudung bidang 60 juga berstokin) ketika hari pertandingan...( saya sempat memerhatikan pandangan wanita itu yang terus tertancap kepada stokin saya) sedihnya bila saya tewas kerana tetap dengan cara saya..saya ISLAM, Kenapa saya nak ubah cara pemakaian saya kerana satu-satu perkara.dan wanita itu mengingatkan saya kepada setiap masa ADALAH DAKWAH...
terkilan dan sungguh rasa diperkecilkan......allah sahaja yang tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 15:02


Salam

tak ada apa yang peliknya..Bagus apa:-) ..Kepada saudari jutawanmuslimah, mawardah23 dan qudwah_mardihah jangan peduli apa orang nak kata...Yang penting saudari buat benda yang betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 15:20


!!! QUOTE !!!

.tapi, saya merasakan saya tidak sehebat mereka yan berskirt dan bercakap Bi

!!! QUOTE !!!



assalamulaikum saudari qudwah madinah anda tak perlu hebat seperti mereka...sebab sebenarnya tiada manusia pun yang layak memegang title hebat kerana Allah sahaja yang Maha hebat..

seperkara lagi...saya rasa certain people ada pandangan and perseptif serong terhadap guru bahasa inggeris. kebanyakan (bukan semua) org beranggapan Kalau fasih english mesti orgnya pun sexy and pakai ketat2 ala2 barat begitu...

mintala sesama kita ubah persepsi begitu kerana hakikatnya bukan semua teacher yang seksi...ada jua yang pakai mengalahkan ustazah...

walaupun nurcinta belum lagi memakai tudung labuh (i mean tudung yang besar lerangnya tu) tapi alhamdulillah setakatni nurcinta cuba melabuhkan tudung yang sedia ada...

*saya ni bakal teacher jugak*


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 15:22


alamak terquote semua lah...maaf belum pandai mengunakan quatation mark tu...2baris atas tu saja yang quote ...harap maaf ye.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

serbanmerah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22522
Posting: 40
Dari: UiTM Shah Alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 17:20


assalamualaikum w.b.t..

Hangat sungguh isu ni ye..maknanya muslimat2 sangat prihatin akan perihal wanita tabaruj ni..cumanya saya minta muslimat juga perlu berdakwah dengan lebih pro aktif lagi.. muslimat sebenrnya kena berdakwah bil lisan kat wanita seksi ni.. kalau kami kaum adam yang tegur nanti dia org cakap kami yang gatal nak tengok body dia org..

saya pernah jadi English teacher as replacement teacher..tade orang kata seksi pun..panggil saya ustz lagi adalah..

to nurcinta...

tuduhan tidak berasas pada budak uitm sebegitu adalah tidak tepat sebab tiada bukti sahih dan statistik sah yang mengesahkannya.. tapi yang pastinya..univ lain pun lebih kurang samanya..uia pun dah sosial negatif sekarang ni...

yang pastinya..

muslimat yang bertudung labuh dan pakaian solehah di uitm lebih hebat dan berkualiti berbanding yang berada di univ lain seperti uia sebabnya di uitm tiada fakulti agama.pakai tudung labuh akan nampak pelik..dia orang tegas dan berani lawan arus..

tapi di uia ramai juga yang pakai tudung labuh sebab segan kat kawan-kawan yang majoritinya pakai tudung labuh..renungkanlah...
[ Telah diedit oleh: serbanmerah pada 29-09-06 17:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanmerahProfil   Hantar PM kepada serbanmerah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-09-06 17:44


untuk dilihat cantik dimata org lain???

hhmm....kenapalah sampai berfikiran macam ini???.....free2 tau org lelaki lain yang bukan mahram dapat tengok bentuk tubuh anda sebab anda pakai baju ketat2, sendat2, dedah peha dengan pakai skirt....sepatutnya nak tengok aurat, bentuk tubuh anda ini...sepatutnya kena bayar....bayar melalui akad nikah dan perkahwinan....bukannya free of charge.

nilai seseorang wanita itu....terletak pada kesuciannya, maruahnya.....kalau dia pandai jaga maruah, pandai jaga kesucian...maka tinggilah nilainya....tapi kalau diri dah ternoda, org lelaki lain boleh siap bersembang, bercerite pasal bentuk tubuh dia, berteka-teka lagi pakai baju saiz apa, coli saiz berapa, pinggang saiz berapa, kaki ada bulu ke idak, tangan berbulu ke idak....telah nyata hilang maruah wanita tersebut......hina betul kalau si wanita tu dah jadi macam ini, menjadi alat permainan, alat menyembang orang-orang lelaki bukan mahram.

sepatutnya.....pemikiran yang sebetulnya ialah.....kecantikkan, keseksian, keayuan seseorang wanita itu....hanya perlu ditonjolkan bila bersama-sama dengan suami, di rumah sahaja......lelaki halal melihat aurat, kecantikkan, keseksian, keayuan, kejelitaan isterinya.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 29-09-06 17:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 29-09-06 18:53


ala, dak2 yang pakai ketat2 ni, bukan setakat kat UiTM saja, IPTA mana-mana pun macam tu....malah, kat mana-mana pun boleh dikatakan kita akan jumpa golongan yang macam ni....ana bersetuju dengan pendapat forumer yang mengatakan kalau tak boleh nak elak dr berpakaian ketat2 ni, at least bulan ramadhan ni hormat lah sikit...bukan nak menggalakkan anda supaya tak pakai pada bulan ramadhan ni saja, tapi at LEAST, bulan ramadhan ni cuba2 lah untuk elak pakai macam tu...kasihan kat kami, dalam penat2 puasa, terkurang lah pahala puasa di samping bertambah dosa....tak kasihan ke kat kami??? memang ada yang melenting bila ana cakap macam ni, dan tak kurang pula ada yang menjawab "kitorang punya suka lah nak pakai macam mana pun!"...betul, tapi, bila anda semua berada di tempat awam, ada yang suka tengok anda pakai macam tu, ada yang tak suka tengok....yang tak suka tengok lah yang jadi masalahnya....kasihan kat mereka, pandang situ nampak, pandang sini nampak...hmm....itu saja lah pandangan ana....harap, ada yang mengambil iktibar...nak marah pun, marah lah....sekian....


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 23:34


Pada 29-09-06 15:22 , nurcinta posting:

!!! QUOTE !!!

alamak terquote semua lah...maaf belum pandai mengunakan quatation mark tu...2baris atas tu saja yang quote ...harap maaf ye.:)


tak ngape.. ;) kalau nak quote, pastikan kod quote berada di awal dan akhir ayat yang nak diquotekan..


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 23:58


salam....

erm...betul lah itu pemakaian siswi2 sekarang dah xterkawal.. walaupun telah diwujdkan etika berpakaian..kalau kat tempat saya, senior2 lah yang selalu melampau dari batasnya..yang non muslim pun xseseksi begitu..malu rasanya...tapi kalau yang baru-baru lagi masuk, awal2 dah kena sound dah...

teringat kat sahabat saya...bila saya tegur cara pemakaian dia yang seksi & Kenapa dia xbertudung..dia kata...mak dia xbertudung..baju mak dia pun kadang-kadang lagi 'up to date' dari dia..
takkan dia nak bertudung pula...mm...

wallahualam....


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 00:15


assalamualaikum
nak cerita pengalaman sikit, semasa ana ikut kelas SLG ada seorang lecturer ana (indian) cukup suka mengenakan orang Islam. ada saja argument dan soalan2 yang pedih2 yang ditanya pada kami yang muslim ni.
pernah sekali tu dia cakap... you all ni kalau nak mandi pantai atau kolam renang.. kena bersedia untuk pakai pakaian mandi. (bikini atau swimming suit)
kalau kamu pakai baju yang tutup2 semua ni.. " malaysia can't go far"

ada juga pertanyaan dia..
" wanita-wanita memang ada kecantikan tersendiri.. Kenapa malu nak tunjukkan ia pada orang lain? Tuhan dah bagi kelebihan tu.. jadi kita mesti tunjukkan pada orang sebagai tanda kesyukuran.

ada satu lagi argument dia..

kalau pasangan yang bercinta.. saling sayang menyayangi, tak salah kalau mereka saling menunjukkan kasih sayang, berpegang tangan, berpelukan.. sebab kalau kita dah yakin mereka akan jadi isteri/ suami kita.. nothing wrong untuk buat begitu.

pernah sekali lecturer ana tanya apa sukan favorite ana.. ana jawab jungle trekking, mendaki gunung dan berbasikal. dia terkejut dan tanya ana.. " buat semua tu dengan pakai baju kurung dan tudung labuh ke?
ana jawab.. "of course i wear the appropriate attire
( sports attire)

islam tak pernah menhalang umatnya maju seperti bangsa lain. tiada halangan untuk muslimah bersukan dan buat apa saja aktiviti.. namun tetap dalam batas syariat.

memang kelas ana tu selalu hangat dengan perdebatan2 dan perbincangan tentang isu-isu Islam. apa yang ana boleh buat berdoa " moga-moga terbuka pintu hidayah buat lecturer ana tu. insya Allah

btw, dr argument dan discussion2 tu..banyak pengajaran yang ana dapat bahawa betapa "Indahnya Islam... dah jelas terang lagi bersuluh, segala perintah Allah semua nya ada kebaikan tersendiri. untuk hamba2Nya.. bukan penindasan atau kezaliman. tapi kita sering rasa susah dan berat untuk taat pada segala suruhanNya.. tutup aurat, solat, menjauhi perkara2 mungkar dll..
orang kafir merasakan dunia ini satu keindahan dan syurga dunia. namun sesunguhnya ia hanyalah kesenangan yang menipu. bagi orang mukmin pula merasakan dunia bagai penjara.. kerana hakikat syurga yang sebenarnya dan dipenuhi kesenangan yang hakiki adalah di alam akhirat nanti.

bersyukurlah kerana dilahirkan sebagai seorang muslim. nilai iman dan Islam..harganya tiada ternilai dengan kata-kata.

ana nak kongsi sebuah lagu nyanyian Dawud Wharnsby Ali bertajuk the Veil.
best sangat..memang cukup kena dengan muslimah yang sangat menjaga maruah dirinya.
moga-moga jadi peransang untuk kita berpegang teguh dengan prinsip sebagai seorang muslimah mukminah. insya Allah

The Veil

They say, "Oh, poor girl, you're so beautiful you know
It's a shame that you cover up your beauty so."


She just smiles and graciously responds reassuringly,

"This beauty that I have is just one simple part of me.
This body that I have, no stranger has the right to see.
These long clothes, this shawl I wear, ensure my modesty.
Faith is more essential than fashion, wouldn't you agree?"

This hijab,
This mark of piety,
Is an act of faith, a symbol,
For all the world to see.
A simple cloth, to protect her dignity.
So lift the veil from your heart to see the heart of purity.

They tell her, "Girl, don't you know this is the West and you are free?
You don't need to be oppressed, ashamed of your femininity."


She just shakes her head and she speaks so assuredly,
"See the bill-boards and the magazines that line the check-out isles,
with their phony painted faces and their air-brushed smiles?
Well their sheer clothes and low cut gowns they are really not for me.
You call it freedom, I call it anarchy."

This hijab,
This mark of piety,
Is an act of faith, a symbol,
For all the world to see.
A simple cloth, to protect her dignity.
So lift the veil from your heart to see the heart of purity.
Lift the veil from your heart and seek the heart of purity.



sekadar cerita untuk dikongsi bersama.. mudah2an ada iktibar yang dapat diambil

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 30-09-06 00:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 23:31


betul-betul...situasi sekarang memang menyedihkan...
insaf2 lah kaum hawa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-10-06 14:50


ana sokong para sahabat seperjuangan di Uitm dari Lebuh Minden.......
ana juga sedih bukan mereka tak sedar garisan yang ditetapkan oleh Islam dan pihak Universiti tapi masih tak mahu ambil ruang yang ada, kalau undang-undang dikuatkuasasecara ketat, mereka menyalahkan pula....
Waha kawann2 dari kaum Hawa yang berpakaian begitu, kami mengharapkan kesedaran anda kerana salah satu kelalaian kami dipengaruhi oleh anda juga dan memberi kesan negatif pada kawan-kawan perempuan yang tidak bersalah....
Yang mampu kami buat hanya tegur dan berdoa buat masa ini.
wasalam.....


-----------------
cinta yang sejati dan kekal hanya pada Allah, cinta pada makhluk adalah sementara dan keduniaan.
[ Telah diedit oleh: hangkas pada 08-10-06 14:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

ayra
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26376
Posting: 13
Dari: ulu selangor

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-10-06 19:40


masalah pakaian seksi ni memang dah parah sebab ikut sangat budaya luar.
tambah pulak mak bapak depa tak tegur pun tngok anak dara mereka dedah sna dedah sni...
kalau kita tegur si anak boleh lagi mjwb mak bapak depa tak kisah pun.kita ni siapa nak tegur depa,suka jaga tepi kain org....
tu lah cabaran paling berat kalau nak bdakwah kat org islam tapi islam atas name saja!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayraProfil   Hantar PM kepada ayra   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 00:29


HAWA, DI MANA MARTABATMU?

Ke mana mata memandang, di situ pasti ada godaan dan cubaan. Lidah pula lain halnya. Ada saja yang dikatakan tanpa mengira benar atau salah, hak atau bathil, sahih ataupun fitnah. Semuanya dipukul rata. Demikian juga telinga yang tidak seperti mata yang boleh dipejam. Sentiasa saja mendengar segala gelombang bunyi disekitarnya.

Apapun, itulah senario manusia kini. Tidak lagi sensitif kepada pahala dan dosa. Yang ada hanya sensitif kepada dunia hiburan. Kaum wanita dengan pemakaiannya yang begitu mengghairahkan. Lelaki pula dengan masalah mereka sendiri.

Apabila dibincangkan isu pemakaian wanita yang mengghairahkan, terfikir juga, tidakkah mereka merasa malu kepada lelaki yang melihatnya seolah-olah bogel itu. Ini belum ditanyakan malu kepada Allah swt yang pastinya pada mereka tidak ada langsung perasaan malu itu. Tidakkah mereka merasa janggal atau tidak selesa apabila susuk tubuh mereka dijeling oleh lelaki yang tidak mustahil ada dikalangan yang melihatnya, perogol-perogol yang masih bebas berkeliaran mencari mangsa.

Sedarkah mereka, dengan berpakaian ‘sleeveless’ sahaja telah mampu menaikkan syahwat lelaki. Yang bertudung pula berpakaian ketat menampakkan bentuk tubuh. Apatah lagi yang memakai ‘skirt’ singkat pula. Sebagai lelaki, melihat perkara-perkara seperti ini pasti mendatangkan nafsu. Percayalah, jika tidak ada sebarang perasaan, itu tidak normal bagi seorang lelaki.

Mungkin mereka berkata, “Sapa suruh mereka tengok. Lelaki yang kuat nafsu.” Semua kata-kata ini memang biasa kedengaran apabila kita membicarakan isu aurat. Dan tidak kelampauan jika dikatakan mereka yang mengeluarkan kata-kata ini jahil, bongkak dan bodoh sombong sekali. Mengapa dikatakan demikian:

1. Isu yang kita katakan adalah pemeliharaan aurat. Dan menjadi tanggungjawab setiap individu memeliharanya sepertimana yang dikehendaki syara’ yang mana saya pasti setiap insan yang bergelar manusia tahu apakah batasan auratnya.
2. Apabila mereka menuduh lelaki yang tidak tahu menjaga diri, sebenarnya mereka mencerminkan kebodohan diri sendiri. Tidakkah mereka sedar, setiap apa yang berlaku ada puncanya. Dalam hal ini, sikap lelaki yang kuat nafsu itu berpunca dari kebodoh-sombongan mereka sendiri yang tidak mahu memelihara kesucian diri mereka.

Ada juga di antara mereka sengaja berpakaian sedemikian dengan niat menunjuk-nunjuk ‘aset’ mereka. Mereka berbangga dengan apa yang ada pada mereka dan ingin dikongsikan dengan orang lain tanpa mengira jantina. Seolah-olah itulah cara mereka mensyukuri nikmat Allah.

Entahlah. Inilah akhir zaman. Tidak tahu menilai mana yang hak dan mana yang bathil. Lebih malang lagi, apabila yang hak dikatakan bathil dan yang bathil dikatakan hak. Ada pula yang cuba menjustifikasikan perlakuannya menggunakan akal yang Allah swt ciptakan. Apakah mereka merasa diri mereka cukup besar untuk mempersoalkan Allah swt pembuat syariat?!!

Wahai Umat Islam, bangkitlah dari buaian syaitan. Sedarlah dari alunan iblis.

http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&p=55013&highlight=&sid=ef097763dea50ebd67322fb19669ac32#55013

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 08:59


Emm...tak perlulah mensyukuri nikmat Allah dengan menonjolkan kecantikkan yang ada pada diri kepada tontonan umum. Ia bukan memberi keuntungan kepada diri sendiri,tetapi merugikan diri kita sahaja. Justeru,jadilah kita seorang wanita solehah yang punya perasaan malu untuk melakukan kemungkaran... Insyaallah niat yang murni dan ikhlas akan diredhai Allah. :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 09:48


erm, insyaAllah, ana yakin muslimah yang masuk sini semua menjaga aurat sebaik mungkin..insyaAllah...cuma mungkin tulisan enta ni patut disebarluaskan ke luar..tak ramai golongan yang kurang tertarik pada agama akan melawat website berunsur agama...
kadang-kadang ana sangat kasihan pada sahabat-sahabat ana yang turut termasuk dalam golongn yang enta nyatakan tu..depa ni tak dapat didikan seperti insan2 muslimat dalam portal ukhwah ni. kurang sikit didikan agama...sebenarnya tak boleh nak salahkan depa langsung...tapi kena kasihan...sedih pula...
kita yang dah Allah pilih untuk kenal islam ni, byk2kan bersykur dan mintakla doa banyak-banyak agar Allah tak uji kita macam mana depa diuji...
insyaAllah, kalau tak mampu pun tegur dengan lidah, dakwahlah dengan hati...dengan tidak meredhoi perbuatan mereka dan minta doa agar mereka juga diberi petunjuk...
ameen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 12:57


Pada 12-10-06 00:29 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!



Mungkin mereka berkata, “Sapa suruh mereka tengok. Lelaki yang kuat nafsu.” Semua kata-kata ini memang biasa kedengaran apabila kita membicarakan isu aurat. Dan tidak kelampauan jika dikatakan mereka yang mengeluarkan kata-kata ini jahil, bongkak dan bodoh sombong sekali.



Sebab lelaki ada nafsu lah perempuan kena tutup aurat...Dan tak semua lelaki kuat Imannya... ;-) ;-) ;-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 14:01


assalamualaikum.ana rasa macam rugi lah pulak lambat baca isu ini.tapi ana nak kongsi sedikit pendapat.Jika kita lihat Kenapa ramai kaum wanita berpakaian begini , ini adalah kerana mereka rasa ini adalah pakaian moden manakala yang pakaian bertutup pula adalah pakaian kolot.Lagipun bukan semua lelaki suka perempuan yang pakai tutup ni...ada juga lelaki yang suka perempuan yang pakai buka2 ni....betul tak???situasi macam ni banyak berlaku kat IPT2 termasuklah IPT ana sendiri.Malahan keadaan macam ni pun telah menular disekolah2 menengah atau rendah.Ada sekali tu ana ternampak seorang budak perempuan pakaian masyaAllah , hanya Allah sajalah yang tahu.Ingatkan sebaya ana rupa-rupanya baru tingkatan 3 budak tu.Kadang-kadang kita tak boleh salah mereka2 yang begini lagipun sekarang ni kan zaman globalisasi , banyak benda-benda yang masuk tanpa disekat.Kadang-kadang artis-artis pun patut dipersalahkan.Jika kita ini dapat beri hdayah pada sahabiah2 ana yang berpakain begitu seksi dan seksa dah lama dah kita bagi tapi hidayah itu hanya dimilik oleh Allah.Ana sebenarnya pernah ditanya oleh seorang pelajar nonmuslim Kenapa akak pakai macam ni , bergayalah sikit...tapi alhamdulillah Allah beri ana kekuatan lalu ana pun jawab semula akak selesa pakai macam ni.Oleh itu wahai sahabiah2ku pakailah pakaian yang dituntut dalam Islam tidak salah untuk bergaya tetapi perlu ada batasannya.Waallahulam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 15:02


Pada 18-11-06 14:01 , nur_mujahidah posting:

!!! QUOTE !!!



Lagipun bukan semua lelaki suka perempuan yang pakai tutup ni...ada juga lelaki yang suka perempuan yang pakai buka2 ni....betul tak???

Tak semuanya...Saya tak suka kalau ada perempuan yang pakai dedah sana dedah sini sehingga lupa tujuan utama pakaian adalah untuk menutup aurat bukannya nak bergaya...

!!! QUOTE !!!


Kadang-kadang kita tak boleh salah mereka2 yang begini lagipun sekarang ni kan zaman globalisasi , banyak benda-benda yang masuk tanpa disekat.

Kita tak boleh menghalang arus globalisasi...Yang penting kita kena kuatkan Iman kita...Buang yang keruh, ambil yang jernih...


!!! QUOTE !!!


Kadang-kadang artis-artis pun patut dipersalahkan.

Memang artis patut disalahkan...Menjadi role model yang tak elok kepada para remaja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 19-11-06 21:23


Assalamualaikum

     Terima kasih atas teguran saudara terhadap muslimah...Ana cadangkan agar saudari sebarkan artikel-artikel berkenaan isu pemakaian ni...yang terakhir sekali doakan semoga para wanita
mampu menutup aurat dengan sempurna..insyaAllah..

Pada 27-09-06 18:39 , serbanmerah posting:

!!! QUOTE !!!

1 Ramadhan 1427H

Shah Alam Bandaraya Islam



Kota Bharu bandaraya Islam...


-----------------
Setiap kesulitan itu akan bertambah apabila dihitung-hitung tetapi
akan hilang apabila kita tidak menghiraukannya lagi...
-Imam Malik-


Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 18:24


Shah Alam wa totemo nigiyaka desu


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

serbanmerah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22522
Posting: 40
Dari: UiTM Shah Alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 03:12


Assalamualaikum w.b.t..

Syukron jazilan khairan kasira.. kepada sahabah2 yang menghidupkan topik ini.. Cuma saya merasa sedikit kekesalan kerana tajuk topik ini ditukar tanpa keizinan saya..

Atau pun at least informlah pada saya Kenapa admin ingin tukar tajuk topik ini.. Adakah perkataan seksi itu terlalu kasar? Pendekatan saya sebarang topik yang ingin dibincangkan biar sampai ke hati pembaca dengan tajuk yang jelas..

Saya harap pihak admin boleh bagi sedikit penjelasan ...

Kepada sahabah2 yang abru baca artikel saya ni.. ini adalah tajuk asal topik ni....

SAHABATKU..WANITA-WANITA SEKSI..DENGARLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanmerahProfil   Hantar PM kepada serbanmerah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 14:46


syukran......

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.257499 saat. Lajunya....