Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: kami nak laki/wanita yang soleh/ah tapi.........


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» kami nak laki/wanita yang soleh/ah tapi.........

Please Mendaftar To Post


Oleh kami nak laki/wanita yang soleh/ah tapi.........

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-06 08:42


kalau kita tanya kepada lelaki dan wanita, u all nak lelaki/wanita yang bagaiamana??.......MESTI majoriti akan jawab nakkan lelaki/wanita yang beriman,ber t/jawab,berakhlak mulia.....
confirm punyalah jawapan2 seperti ini yang mereka akan beri........
bersemangat betul nakkan yang soleh/solehah.....tak pandang harta, paras rupa......memang bagus semangat yang macam ini.....

tapi,yang peliknya, Kenapa mereka ini bercouple erk?????itu yang menjadi kebingungan sampai di saat ini…..nak lelaki/wanita beriman,tapi majority yang bercakap macam tu,bercouple lah pulak????

Apakah pasangan yang bercouple ini boleh dikategorikan sebagai org beriman???
org beriman bercouple/bercinta dengan bukan mahramnya ke sebelum dia nikah???
org beriman berbalas2 email,berbalas2 sms,berchatting tanpa ada alasan syarie dengan bukan mahramnya ke sebelum dia nikah?????

Adakah org lelaki beriman meng’approach’ seorang wanita dengan menyatakan mahu berkenalan dengannya,berkawan dengannya dan meminta no hp,alamat emailnya…..
Inikah lelaki yang beriman itu tadi……????

Wanita itu tergolong dalam wanita solehah ke kalau dia melayan permintaan lelaki tadi,berkenalan dengan dia,berkawan dengan dia,berbalas2 sms dengan dia,selalu menjawab call2 dia??? Itu ke yang dikatakan wanita yang beriman????

So, kita keliru dan bingung definisi beriman yang cuba diberikan…mereka mengharapkan lelaki/wanita beriman yang macam mana ini????
adakah lelaki yang menyatakan ingin berkenalan dengan wanita yang bukan muhrimnya itu lelaki beriman yang dimaksudkan???
Adakah wanita yang menyatakan kesudiannya untuk berkawan dengan lelaki yang bukan muhrimnya itu,dan menerima call-call,sms-sms lelaki itu dengan senang hati…ITU yang dimaksudkan dengan wanita beriman??????

Tak fahamlah dengan apa yang mereka nak sebenarnya!mereka nak wanita yang beriman,tapi sesuaka hati saja nak berkenalan rapat dengan wanita yang bukan muhrimnya….mereka nak lelaki yang beriman, tapi sesuaka hati saja menerima pelawaan lelaki bukan muhrimnya itu???

So,tolong bagi tau balik ,sebenarnya kita nak lelaki/wanita macam mana ini???
Betul ke kita nak laki/wanita beriman??? Dah tu,yang pergi couple tu apa pasal lah pulak??? Couple kita tu memang org beriman ke ???bermaksiat pada allah dikatakan beriman ???? kan dah tahu bercouple adalah salah satu perkara yang mendekati zina, dan allah larang kita mendekati zina!so,couple kita tu memang menepati betul ciri org beriman lah ye ???

Tolong jangan sekadar cakap nak lelaki/wanita beriman,soleh/solehah, tapi…………..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-09-06 10:23


Betul tu..semoga kita terus berjaya mncapai cita2 menjadi org yang beriman..aminn


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-09-06 10:42


jangan couple....cari baitul muslim kalau nak kawin.....senang cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

umie_humaira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4964
Posting: 89
Dari: UPSI

Perak  


posticon Posting pada: 22-09-06 11:31


hmm..betul ni
dah jadi perkara biasa benda ni
dah tak takut dosa
nak buat bagaimana..."mak ayah pun tak marah"...
so???

Bookmark and Share

    


  Member Information For umie_humairaProfil   Hantar PM kepada umie_humaira   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-06 12:12


salam .....
memang pedas...
kebenaran tetap kebenaran walaupun ianya menyakitkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-06 12:14


erm...ana pun sokonng pandangan ni..
tapi bnyak mana sngat org yang pker pasal ni kan...
sumanya ambil mudah saja...
tak ada tindakan nak halang atau nak hindar...
minta jauh lah kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

snjamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9940
Posting: 57
Dari: malaysia makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-06 12:50


tapi lumrah hidup manusia mempunyai perasaan untuk di sayangi & menyayangi...cuma kena lah bijak uruskan perasan tu....kita dikurniakan Akal untuk berfikir...jadi pandai2 lah...asalkan apa yang kita lakukan tidak melanggar syariat yang dah ditetapkan...Islam itu kan Indah..setiap penciptaan tu ada hikmahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For snjamilProfil   Hantar PM kepada snjamil   Pergi ke snjamil's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-09-06 14:11


Assalamualaikum

Zaman sekarang banyak benda macam ni berlaku.Impian nak laki dan wanita yang soleh serta solehah namun masih ada yang mengamalkan budaya bercouple sebelum disatukan.Memang kurang beriman lah tu kalau nak meminta dan memberi bagi perkara begitu.Oleh itu kita sesama manusia sentiasalah berdoa agar iman kita sentiasa teguh dan bertambah.InsyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

ana_muslimah89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26242
Posting: 49
Dari: depan pc

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 15:44


tapi ukhti,kalau sekadar sms pun tak boleh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_muslimah89Profil   Hantar PM kepada ana_muslimah89   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 15:48


Pada 22-09-06 12:50 , snjamil posting:

!!! QUOTE !!!

tapi lumrah hidup manusia mempunyai perasaan untuk di sayangi & menyayangi...cuma kena lah bijak uruskan perasan tu....kita dikurniakan Akal untuk berfikir...jadi pandai2 lah...asalkan apa yang kita lakukan tidak melanggar syariat yang dah ditetapkan...Islam itu kan Indah..setiap penciptaan tu ada hikmahnya...




ana setuju dengan pandangan ini..


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 16-12-06 18:16


sungguh mendalam kata-kata ni..
jadi,jika kita mahu melakukan sesutu perkara perlulah berfikir dahulu halal dan haramnya..
jika kita mahu bersms atau berchatting sekadar untuk menambah kenalan dan berukhwah sesama muslim tiada salahnya..
conclusionnya,ada akal gunakanlah dengan sebaik-baiknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

zueliea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.11.2006
Ahli No: 27499
Posting: 11
Dari: kedah

egypt  


posticon Posting pada: 16-12-06 21:38


assalammualaikum

ana rasa betul pendapat snjamil.manusia di kurniakan akal fikiran untuk berbuat sesuatu.zaman sekarang susah nak cari lelaki/wanita soleh/solehah yang betul-betul.teknologi mengatasi akal fikiran manusia.terhalang daripada berjumpa,manusia itu tetap melakukan zina melalui sms.Jadi kita mesti pandai untuk memilih serta berkwn dengan seseorang agar impian untuk memiliki lelaki/wanita soleh/solehah tercapai

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuelieaProfil   Hantar PM kepada zueliea   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 22:02


Assalamualaikum

sokong kata-kata khazinatulsyouqoh memang pedas penangan ni.
apa-apa pun sama-sama lah kita merenung kembali..
kita jahit kembali sejadah yang telah terkoyak itu..
belum terlambat untuk kita perbetulkan mana yang salah..
ingatlah letakkan cinta Allah di tempat yang tertinggi Insya Allah kita akan merasa takut untuk terjerumus dalam perkara2 yang boleh m'buatkn kita menghampiri zina..

sekadar untuk ingatan ana juga..

"sEsUnGgUhNyA cInTa ALLAH yAnG HaKiKi"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-06 01:06


bagus sebagai ingatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 01:16


ana sokong artikel ini 100%..kbnrn kdgkala myktkn tapi ia memang hakikat khdpn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 09:14


memang menusuk lah artikel anti alasan ini..
tapi banyak fokus kepada isu-isu seperti ini
memang betul-betul anti nampaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 09:19


ya kadang-kadang memang sukar nak
menolak pelawaan2 perkenalan,apa org kata 'fitrah remaja'?
yang entah apa-apa dizaman sekarang ni
kecuali kalau kita benar-benar menetapkan hati
memantapkan iman untuk menepis godaan
menundukkan pandangan
menundukkan nafsu dan keinginan
nak laki/wanita soleh/ah konon..tapi
haa..saya pun malu sendiri dengan artikel ni~

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 11:20


jadikan ISLAM sebagai cara hidup........apa yang di tuntut oleh agama ,maka lakukanlah,apa yang di larang tu jauhi lah....... :-)
[ Telah diedit oleh: faried pada 17-12-06 11:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:01


tu lah Kalau nak sangat couple...kawin habis cerita... :-)jangan bawa hulu ke hilir anak gadis org...kang sakit mata memandang...sakit lagi hati ku ini...huhu


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.
[ Telah diedit oleh: KIKO pada 22-12-06 15:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 22-12-06 15:07


Pada 22-12-06 15:01 , KIKO posting:

!!! QUOTE !!!

tu lah Kalau nak sangat couple...kawin habis cerita... :-)jangan bawa hulu ke hilir anak gadis org...kang sakit mata memandang...sakit lagi hati ku ini...huhu


BETUL KIKO.tapi dunia sekarang dsah terbalik.perempuan pula yang usha laki lepas itu tanpe segan silu membiarkan lelaki membuat .............. kat badan sendiri.bila dah macam iakn kembung baru tergadah.


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-12-06 15:26


Pada 22-09-06 12:50 , snjamil posting:

!!! QUOTE !!!

tapi lumrah hidup manusia mempunyai perasaan untuk di sayangi & menyayangi...cuma kena lah bijak uruskan perasan tu....kita dikurniakan Akal untuk berfikir...jadi pandai2 lah...asalkan apa yang kita lakukan tidak melanggar syariat yang dah ditetapkan...Islam itu kan Indah..setiap penciptaan tu ada hikmahnya...


setuju bebenau lahh......

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-06 16:10


emm..ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:13


salam..
...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 17:11


sepi itu indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 17:11


sepi itu indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

donjuan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26407
Posting: 23

argentina  


posticon Posting pada: 22-12-06 17:47


emm..ada org lain boleh ukur iman org lain ek..jangan pandai mhukum org sesenangnya..tak salah kalau bermsg selagi pandai menjaga batas dan tak melampau..ustaz saya pernah kata kalau memang niat untuk jadikan isteri tidak ada salahnya kalau nak tipon pun.apa-apa pun ianya nasihat yang baik cuma jangan lah kita nak mhukum org beriman atau tidak sebab hanya Allah yang tahu iman hambanya.cuma selalulah kita ukur iman di dada kita sebelum kita mngukur iman di dada org

Bookmark and Share

    


  Member Information For donjuanProfil   Hantar PM kepada donjuan   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 20:26


Pada 17-12-06 01:16 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

ana sokong artikel ini 100%..kbnrn kdgkala myktkn tapi ia memang hakikat khdpn..


betul tu.....


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 20:41


a ah memang pun...Kenapa ek???hehe...berangan tak bertmpt lah Kalau cakap tak serupa bikin kan...nauzubillah...tak yohla couple2 ni wahai teman.. bagi pada saya 10 faedah couple..boleh? konfirm tak ada punya faedahnya..huhu..kahwin terusla baru selamat..nak yang beriman tu...jadikan diri tu beriman dulu pahtu bagitahu kat mak bapak...nak kawin..mereka cari yang beriman sama dengan kita..habis cerita..ye tak..kui kui kui

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

jou_yoo_rin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27718
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 21:39


Pada 22-12-06 20:41 , Kaisi posting:

!!! QUOTE !!!

a ah memang pun...Kenapa ek???hehe...berangan tak bertmpt lah Kalau cakap tak serupa bikin kan...nauzubillah...tak yohla couple2 ni wahai teman.. bagi pada saya 10 faedah couple..boleh? konfirm tak ada punya faedahnya..huhu..kahwin terusla baru selamat..nak yang beriman tu...jadikan diri tu beriman dulu pahtu bagitahu kat mak bapak...nak kawin..mereka cari yang beriman sama dengan kita..habis cerita..ye tak..kui kui kui


tulis/cakap mmglh mudah kaisi..cuba hang buat dulu? ada berani?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jou_yoo_rinProfil   Hantar PM kepada jou_yoo_rin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 09:24


menarik.......tapi tiba-tiba teringat satu artikel yang pernah dibaca..jadi rasa nak share lah...habis tu..adakah kita perlu buat satu bahagian kat dunia ni untuk perempuan dan satu lagi untuk lelaki..macam tu ke?jadi baru boleh terjaga...ke macam mana?

MENGURUSKAN FIKIRAN TENTANG PERKAHWINAN

Saya masih ingat kepada tulisan Ustaz Maszlee Malik tentang Fenomena Cinta Anta Anti beberapa bulan yang lalu. Anggaplah artikel saya ini sebagai penyambung kepada mesej yang sama, iaitu usaha untuk mendidik adik-adik remaja memikirkan tentang perkahwinan yang seimbang di antara tuntutan yang idealistik dengan realiti. Berlandaskan agama...

Bagi mereka yang tidak segan untuk menguruskan cinta dan perkahwinan mereka mengikut kemahuan hawa nafsu dengan membelakangkan wahyu, biarlah mereka belajar tentang akibat yang bakal ditanggung.

Di dalam artikel saya sebelum ini, saya berkongsi nasihat dengan adik-adik bahawa jika mereka yang bercouple dan buat 'ringan-ringan' sebelum berumahtangga akan menghadapi kesannya di masa hadapan. Apatah lagi jika terjebak ke kancah zina. Selepas berumahtangga, si suami akan terfikir, "jika dengan aku dia berani berzina, apa yang boleh menghalangnya dari berzina dengan orang lain?" Kecurigaan ini menyebabkan jiwanya gelisah setiap kali meninggalkan isteri di rumah. Manakala si isteri berfikir dengan kecurigaan yang sama. Akhirnya rumahtangga itu penuh dengan syak wasangka dan pantang ada yang mencuit, pasti berbalas tuduh menuduh. Ia bukanlah teori saya, tetapi sebahagian daripada pengalaman yang dikutip semasa mengendalikan kursus bersaam Fitrah Perkasa. Pasangan yang pernah berzina sebelum bernikah, akan dihukum oleh Allah di dunia, sebelum hukuman Akhirat. Apakah ada ketenangan hidup, jika rumahtangga diselubungi prasangka? Itulah neraka dunia balasan zina, sebelum neraka Akhirat yang maha seksa lagi duka.

Namun bagi adik-adik yang mempunyai kesedaran Islam, cara mereka 'menjaga hukum Allah' kadang-kadang menimbulkan kehairanan kepada saya. Syariat manakah yang mengajar Muslimat supaya menundukkan pandangan hingga terlanggar tong cecair pemadam api yang tergantung di koridor? Islam manakah yang mengajar Muslimat kita supaya bercakap seperti 'warden penjara' ketika berurusan dengan Muslimin, semata-mata kerana mahu menghayati kehendak Syarak agar mereka tidak melunakkan suara yang boleh menimbulkan fitnah.

Bagi Muslimin juga, pelbagai karenah yang timbul. Kerana mahu menjaga Syariat, mereka langsung tidak berhubung semasa bertunang sehingga tidak kenal di antara satu sama lain. Maka terbatallah hikmah pertunangan yang dianjurkan oleh Islam. Kita menjadi seperti robot keras yang jika tidak A, maka dia akan B. Ada yang bertanya kepada saya, berapakah kadar panggilan telefon yang boleh dibuat dalam seminggu semasa bertunang? Dan pelbagai lagi persoalan yang mengundang saya untuk berkongsi pengalaman agar adik-adik yang beriltizam dengan Islam ini dapat mencari contoh yang praktikal. Perkahwinan saya jauh daripada layak untuk menjadi contoh yang paling sempurna. Namun, pada satu dua benda yang baik, bolehlah diambil sebagai teladan. Mana-mana yang silap, jadikan sebagai sempadan.

Saya telah bertemu dengan banyak contoh pasangan yang sudah terlalu lama 'mengikat' hubungan tetapi lambat menuju perkahwinan, akhirnya kecundang di tengah jalan. Malah ramai yang berubah menjadi musuh. Hal ini, janganlah terlalu cepat dikaitkan sebagai 'hukuman dari Allah' kerana pernah ada cela zahir atau batin antara kedua pasangan itu. Seorang lelaki dan seorang perempuan yang terlalu lama kenal tetapi tidak menyegerakan perkahwinan, akan dengan sendirinya berubah menjadi musuh akibat fitrah perhubungan itu sendiri. Bagi pasangan yang berumahtangga, setahun dua yang pertama, biasanya indah dan ditambah lagi dengan kedatangan cahaya mata penyeri rumahtangga. Tetapi apabila masuk tahun ketiga dan keempat, hubungan suami isteri akan teruji. Mudah terjadi, suami mula mudah marah terhadap isteri. Manakala si isteri pula kerap tertekan dengan 'warna sebenar suaminya'.

Saya masih ingat kata-kata Profesor Abdullah al-Ahsan di UIA ketika mengulas tentang Romanticism, "kita selalu tidak rasional dan realistik semasa kita romantik!". Mungkin di awal perkahwinan, romantik itu kuat mendominasi rumah tangga. Ketika itu suami fokus kepada isteri dan isteri pula fokus kepada suami. Tetapi ketika munculnya anak pertama, kedua-duanya beralih fokus kepada anak dan selepas muncul anak kedua, fokus itu perlu diubah suai lagi. Semasa itulah, rumahtangga lebih didominasi oleh tanggungjawab dan tugas. Seronok-seronok sudah berkurang sedikit. Tetapi ia adalah proses biasa. Hubungan suami dan isteri boleh selamat dan terus memanjat usia matang pada tahun-tahun yang berikutnya. Selamat kerana proses itu berlaku di dalam perkahwinan, bukan di luar. Ini adalah kerana, perkahwinan sebenarnya menggabungjalinkan antara cinta, kasih sayang, tanggungjawab dan peranan. Ada hari air pasang, cinta memainkan peranan. Ada hari air surut, maka tanggungjawab dan kematangan pula mengambil tugas.

Akan tetapi bagi pasangan yang berkenalan semenjak di sekolah menengah, atau di matrikulasi, tetapi selepas tiga atau empat tahun, mereka masih belum berumahtangga, hubungan mereka akan melalui proses yang sama. Malangnya proses itu berlaku di luar perkahwinan. Cinta jadi derita, tiba-tiba sahaja satu perasaan yang pelik datang, dan dengan mudah, mereka akan memutuskan hubungan tersebut. Jemu, itu sahaja.

Sebab itulah, saya sering memberi dorongan kepada adik-adik bahawa, kita tidak perlu memulakan hubungan jika dalam jangka masa terdekat, tiada kemungkinan untuk perhubungan itu dinaik taraf menjadi perkahwinan. Janganlah berjinak-jinak untuk berkawan antara lelaki dan perempuan semasa di matrikulasi, jika kita sedia maklum yang ibu bapa tidak akan membenarkan perkahwinan, kecuali selepas tamat pengajian. Komitmen 'atas angin' yang tidak disegerakan kepada sebuah perkahwinan, sering berakhir hanya disebabkan oleh emosi yang saya terjemahkan ia sebagai JEMU.

Syukur, saya terselamat dari ujian itu. Semenjak di Tingkatan 1, kehidupan saya di sekolah menengah amat sibuk. Pelajaran, disertai dengan usrah, gerak kerja persatuan, pertandingan-pertandingan yang disertai dan pelbagai aktiviti menjadikan saya terfokus kepada memanfaatkan umur ketika itu tanpa perlu 'cuba-cuba bercinta'. Benarlah kata pepatah Arab:


"Air yang tidak mengalir, akan merosakkan air tersebut. Pemuda yang banyak masa kosong, akan dibunuh oleh masa kosong itu"

Walau bagaimana pun, pasti sudah ramai yang telah pun berada di 'situ'. Sudah kenal. Sudah lama kenal.

Untuk mereka, janganlah pula pendapat saya ini menjadi alasan untuk cepat seseorang itu memutuskan perhubungan. Janganlah biarkan diri kita dipandu oleh keputusan-keputusan emosi semata-mata. Jika pasangan lelaki atau perempuan sudah baik agamanya, atau yang paling utama, sedia dididik dan mahu belajar, maka terimalah seadanya. Saya cukup terkilan apabila mendengar ada dari kalangan adik-adik, khususnya Muslimah, yang terlalu mudah mengambil keputusan memutuskan hubungan semata-mata beralasan terasa ada kesilapan malah dosa yang terselit di celah-celah perkenalannya dengan seorang lelaki Muslim yang baik. Jika pernah buat silap, bawalah bertaubat dan bukannya dengan sewenang-wenang membatalkan hubungan. Ingatlah pesan Nabi SAW,

"Apabila datang melamar kepadamu seseorang yang kamu redha agamanya dan akhlaknya, maka kawinkanlah. Jika tidak kamu laksanakan, maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan kerosakan yang luas". (hari. Tirmidzi)

Pesan saya kepada adik-adik di kampus, dalam soal perkahwinan ini, JANGANLAH TERGESA-GESA, DAN JANGANLAH BERTANGGUH-TANGGUH.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
56000 Cheras, 19 September 2006

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

waqiah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23380
Posting: 14
Dari: jb

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 09:59


saya pun ada nak kongsi sikit!!!
saya ada kenal seorang nisa' dan hubungan kami lebih kurang setahun.
saya tak pernah bercinta tapi masa belajar kat pahang saya pernah minx Dia tunjukkan jodoh saya.
saya mulakan solat tasbih 3 hari berturut2 then istikharah.
saya tidur pun dalam keadaan saya rasa bersih dengan berjubah.
ALhamdulillah Allah tunjukkan...
walaupun tak secara jelas. tapi nampak bayang2 nya.
then setahun lepas saya terjumpa dengan seorang nisa' yang imbas2 mimpi saya.
saya bangun mlm solat hajat minx petunjuk betul ke itu jodoh saya.
dan saya minta kekuatan cuba dekat kan diri dengan dia Kalau memang betul dia jodoh saya.

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
then sekarang hubungan kami masih lagi dalam proses.
dan Insya ALlah...
keluarga kami pun tak ada masalah, semuanya berjalan lancar.
satu saya nak nasihatkan.
pada ahli ukhwah yang lain bukan tak boleh nak kenal seseorang tapi tengok atas dasar niat kita. Jika berlandaskan Allah InsyaAllah tak ada masalah.
contoh kawan saya sekeliling semua kawan yang agak keduniaan. so nak cari jalan keluar dia terpaksa cari kawan lain yang agak ukhrawi walau pun nisa'. tak ada jalan lain yang dia fikir cuma at least kenalan baru boleh ubah fikir dari fikir dunia semata2 at least ada jugak fikir akhirat.
setakat berbalas sms untuk kebaikan tak salah kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For waqiahProfil   Hantar PM kepada waqiah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 10:00


apa yang anti_alasan paham mengenai maksud perhubungan antara lelaki dan perempuan?sebab anti_alasan yang mulakan thread ini dahulu tapi kemudian senyap saja...bagaimana ni?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 23-12-06 10:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

waqiah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23380
Posting: 14
Dari: jb

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 10:12


apa yang ana paham perhubungan lelaki dan perempuan berlandaskan nawaitu seseorang...

kalau ana...
ana tak kesah berkawan lelaki ataupun perempuan yang penting cara pemikiran seseorang.

Kalau campur dengan lelaki tapi cakap kosong memanjang buat apa.
sama jugak dengan perempuan yang cakap kosong. tak ada isi. merepek memanjang.

ana cakap macam ini sebab rata2 rakan sepejabat macam begitu.
yang muda, yang tua semua sama. kerani nya, executivenye, bos nya semua sama. cakap melalut memanjang.

yang penting cara pergaulan dan niat bergaul.

tu cara ana bergaul lah. terpulang pada yang lain.

Islam itu Indah dan Mudah, Jangan Complicated kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For waqiahProfil   Hantar PM kepada waqiah   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 10:29


menarik dan ada kebenarnnya apa yang dikatakan oleh anti_alasan...
tetapi cuma ana ada sedkit pandagn yang tak seberapa...bagi ana...Allah Maha Mengetahui tentang isi hati setiap manusia ciptaanNya...tentnag keiklhasn dan niat ketika hambaNya melakukn sesuatu perkara..
"innamal a'malu binniat...."...hadith itu mengatakan,,segalanya adalah dengan niat..kita akan mendapat apa yang kita niatkn dalam setiap perkara ygkita lakukan..
hakikatnya terserah pada individu itu,,,untuk meniatkan yang baik @ yang buruk,,namun hakikatnya Allah Maha Penyayang...Allah Maha Mengetahui segala yang berlaku...Allah juga memberikn dan menyarankn hambaNya iaitu kita sebuah usaha,sebuah doa dan sebuah tawakal pada jalanNya.. menurut syariatNya dan selagi tidak lari dr syariatNya...insyaAllah psti kan bertemu bahagia..
Di dalam memperkatakan setiap perkara kita perlulah sentiasa di dalam ketenangan...agar apa yang kita katakn adh lahir dr keimanan dan didalam kebenaran,,dan penuh hikmat....

tapi yang pasti,,hambaNya yang beriman pasti akan bertemu yang beriman,,walau jauhnya perjalann....
segalanya di tangn kita dengan berkat syariat Tuhan..

wallhualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 10:29


Pada 23-12-06 10:12 , waqiah posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang ana paham perhubungan lelaki dan perempuan berlandaskan nawaitu seseorang...

kalau ana...
ana tak kesah berkawan lelaki ataupun perempuan yang penting cara pemikiran seseorang.

Kalau campur dengan lelaki tapi cakap kosong memanjang buat apa.
sama jugak dengan perempuan yang cakap kosong. tak ada isi. merepek memanjang.

ana cakap macam ini sebab rata2 rakan sepejabat macam begitu.
yang muda, yang tua semua sama. kerani nya, executivenye, bos nya semua sama. cakap melalut memanjang.

yang penting cara pergaulan dan niat bergaul.

tu cara ana bergaul lah. terpulang pada yang lain.


Islam itu Indah dan Mudah, Jangan Complicated kan...


ana sokong yang ni..pasal ana pun macam tu..kekadang sakit hati dengan orang yang cakap memain..jadi..berdiam diri sudah..ataupun selit-selit bab yang kita tahu..pepandai lah kita jaga diri..insyaAllah...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

waqiah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23380
Posting: 14
Dari: jb

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 10:39


tapi kena ingat bila kita dah bergaul dengan perempuan, walaupun pada asalnya niat kita untuk kebaikan, kadang kala boleh terpesong,
contohnya bila prempuan tu biasa dengan suasana keduniaannya tiba-tiba kenal pulak dengan seorang lelaki yang berbeza sikit sebab cara pemikiran ada menyelitkan akhirat sikit.
then hati boleh berubah dari nak mendekatkan diri ke arah kebaikan
berubah hati tertarik pada lelaki tadi.

dalam hal ni kena banyak doa lah ye.
hati kena kuatkan,
iman kena kentalkan...
kalau tak...
nawaitu kompem berubah hala. sebab kita pun tau. syaitan banyak helahnya. mula2 nak goda arah maksiat tak berjaya. so dia goda ke arah kebaikan then selitkan kemaksiatan.

Ingat!!!
Beware of Satan

Kentalkan Iman,
Jaga hati,
Jaga Niat,
Tetapkan Pendirian,


Islam itu Indah dan Mudah, Jangan Complicatedkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For waqiahProfil   Hantar PM kepada waqiah   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 11:20


insyaAlllah,,itulah yang tebaik,,mmohon perlindngn dr Allah,,, dr segala kejahatan dunia dan isinya..amien..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 11:36


ana berpendapat saudara anti_alasan benar-benar mempraktikkan apa yang diperkatakan olehnya di atas .ana selalu bersetuju dengan artikel2 anti alasan tentang hal2 ikhtilat. tapi ada certain part yang ana agak kurang sependapat..inilah serba sedikit pendapat peribadi ana yang dhaif. mohon maaf jika pendapat ana tak selari dengan pendapat sdr anti alasan.

memang betul apa yang anti alasan cakap, tapi kita tak bolehlah terlampau syadid tentang muamalat antara lelaki dan perempuan sehinggakan menafikan yang kita hidup kat dunia fitrahnya lelaki dan perempuan itu saling melengkapi. kalau benar memang tak nak terlibat dengan lelaki-perempuan, kita buat negara yang semuanya lelaki..satu lagi negara semuanya perempuan. boleh?

islam itu mudah dan ambillah jalan yang sederhana. yakni tidak terlalu syadid atau terlalu memudah-mudahkan.
cerita benar yang ana pernah dengar, seorang muslimah cukup ketat menjaga pergaulan sehinggakan mengharamkan diri sendiri memberi no telefon pada muslimin yang sama-sama terlibat dalam urusan gerak kerja islam. jadi sampai susah nak beri apa-apa maklumat sampaikan tergendala program dek kerana sikap muslimat itu sendiri.dan akhirnya timbul perasaan benci si muslimat pada golongan tak sama gender ni. punyelah anti si muslimat ni pada lelaki.

ana nak tanyalah.. jika benar Allah benci perbuatan hamba2Nya untuk berkenal-kenal antara lelaki dan perempuan yang sememangnya niat untuk berkahwin... mengapa di saat kita minta petunjuk melalui istikharah Allah tetap beri petunjuk? kalau Allah bencikan perbuatan itu, Allah takkan tolong pun..malah Dia biarkan kita. jika benar Allah benci perbuatan kita yang menjalinkan perkenalan antara lelaki dan perempuan (sememangnya dengan niat ingin berkahwin), mengapa Allah makbulkan doa kita yang kita pohon setiap waktu setiap hari agar DIA kurniakan kita dengan seseorang yang soleh/ solehah dan punya matlamat yang sama?? dari awal lagi kita dah diingatkan supaya berdoa dan terus berdoa tanpa henti kerana bila kita berdoa, Allah tetap akan kabulkan kerana Allah mengabulkan doa kita seperti mana yang kita minta, cumanya kita tak tahu bila waktunya.. mungkin lagi 10 tahun, 20 tahun..
dan akhirnya Allah kabulkan juga doa kita.. maka bertemulah kita dengan sesorang yang sama matlamat malah memenuhi ciri2 seperti mana yang kita harapkan. di waktu tu.. target kita untuk mendirikan rumahtangga lambat pun lagi. lagi setahun , 2 tahun.. tapi mengapa Allah temukan awal ye? adakah kerana prinsip kita yang sungguh2 mahu menjaga pergaulan, kita menolak mentah2 hasrat muslimin yang datang datang menawarkan diri kita untuk dijadikan isterinya.. atas alasan tidak mahu terlibat dengan maksiat, mahu menjaga hati dan sebagainya.

Allah menemukan kita dengan bakal jodoh awal, bukan bermakna Allah bagi lesen untuk berkawan dengan sesuka hati tapi Allah nak didik kita supaya pandai menggunakan akal fikiran dalam urusan perhubungan lelaki-perempuan, bukan mengikut hawa nafsu semata-mata. juga untuk bersedia sebelum melangkah ke alam rumahtangga dan untuk berkenal2 secara sekadarnya.. dan Allah nak kita letakkan pengharapan pada Dia bahawa Dia saja yang boleh menjadikan sesuatu hajat kita itu tercapai atau tidak. di sinilah betapa pentingnya pergantungan kita pada Allah. doa, solat hajat sentiasa agar matlamat dan hasrat kita tu tercapai.

ana setuju dengan pendapat ustaz hasrizal tentang hikmah pertunangan ialah untuk berkenal-kenalan.
bertuahnya manusia tu Allah beri akal fikiran untuk menimbang baik dan buruk. dan Allah kurniakan lagi panduan bagaimana mengendali urusan yang melibatkan antara lelaki dan perempuan.islam itu mudah.. dan Allah telah menyediakan panduan yang terbaik untuk menjalani hidup di muka bumi ni. itulah istimewanya syariat islam.
bagi ana sekadar bersms bertanya khabar sekali sekala dengan tunang/ bakal pasangan tak salah..layan seperti biasa sajalah. buat macam biasa.. seperti tak ada apa-apa.

tapi jika setiap hari galak sms/ telefon/ emel, merengek-rengek mengada-ngada..mengirim kata-kata cinta, memadu kasih dan sebagainya nak tunjuk sangat yang dia tu istimewa...hingga melalaikan tanggungjawab kita lebih2 lagi buat kita lupa pada Allah, dan bawa kepada masalah hati dan emosi, itu dah nyata sesuatu yang Allah benci. mengapa kita tak ringankan mulut saja memohon pada Allah agar dijaga hati kita dan pasangan agar tak lalai padaNya... agar tak terjebak dalam dosa maksiat. dari pengalaman ana sendiri, jika kita minta Allah pasti akan tunaikan malah dijagaNya kita sebab memang niat kita mahu cari redha dan mengutamakan cintaNya.ana agak pelik.. segelintir golongan yang agama cukup berat nak berhubung dengan bakal pasangan atas alasan nak jaga syariat tapi rajin pulak bergurau senda dan berhubung mesra dengan perempuan2/lelaki lain yang dikatanya hanya sahabat yang dianggap seperti adik beradik ( itu kira orang2 yang dah ditarbiyah, terlibat dengan gerakan dakwah pulak)
di mana prinsip yang kita perjuangkan tu???


wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 23-12-06 11:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 11:45


ana begitu juga imtihan.....Allah itu Maha penyayang,,pada hambaNya,,ia tidak akan membebankn hambaNya,sesuai dengan kemampuannya...amien.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

donjuan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26407
Posting: 23

argentina  


posticon Posting pada: 23-12-06 16:36


kesimpulannya dalam segaal hal kenalah bersederhana.. sapa yang belajar fiqh usrah mesti tahu maksud pertunangan yang sebenar..majlis yang org melayu buat tu adat saja..dikira bertunang jika seorang lelaki dan sesama perempuan saling menyukai.tambah pernah bertukar hadiah.so..bila dalam fisqh usrah pun membolehkan kita berkenalan dengan pasangan kita,jangan lah kita cuba menidakkannya.wAllahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For donjuanProfil   Hantar PM kepada donjuan   Quote dan BalasQuote

nur_alhanuun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2006
Ahli No: 27815
Posting: 46
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 18:21


salam...

setuju sangat dengan pendapat imtihan_insyirah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_alhanuunProfil   Hantar PM kepada nur_alhanuun   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 14:19


Pada 16-12-06 15:44 , ana_muslimah89 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi ukhti,kalau sekadar sms pun tak boleh ke?


boleh...tapi bukankah itu menghampiri zina...?
mungkin kita dapat kawal tapi macamana dengan zina hati...?
sekecil2 zina akan membawa kepada perkara buruk yang lebih besar..
tanyalah niat di hati masing-masing...
seelok2nya elakkanlah...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

al-qassam
Warga Rasmi
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27881
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 14:24


mungkin apa yang cuba disampaikan oleh anti_alasan ialah supa kita lebih bersikap TEGAS apabila berhubung antara laki-wanita yang bukan muhrim....

ini kerana jika kita mengambil sikap" ah,takpalah..kawan saja.." atau "mana buat apa-apa,gurau sikit saja.lagi pun kawan satu sekolah,satu kelas pulak tu,takkan sikit pun tak boleh gurau"
...maka ia akan mendorong laki/wanita tersebut untuk berhubung dengan lebih rapat....

inilah akibatnya jika kita tidak TEGAS...tegas disini bukan bermaksud kita tidak boleh berhubung langsung antara lawan gender..tapi adalah :-
1.berhubng apabila ada keperluan syarie SAHAJA seperti hal dakwah,study,urusan jual beli,urusan perkahwinan...
2.apabila berkomunikasi,tidak dalam keadaan berdua2an,berrcakap perkara2 yang penting sahaja(bukannya bergurau,tanya makan apa hari ini..dan sebagainya),tidak dalam keadan memanjakan suara (seperti merengek2,menggoda),lepas habis bincang,terus balik..bukannya masih nak bersidai lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-qassamProfil   Hantar PM kepada al-qassam   Quote dan BalasQuote

eyu_extra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27251
Posting: 65
Dari: johor

Melaka  


posticon Posting pada: 27-12-06 18:48


hmmm...
tak tau lah nak komen pasal ini...
macam-macam dah jadi kat dunia sekarang....
macam-macam jenis orang dan perangai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 18:55


ana setuju....(^_^)
sebagai peringatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 18:49


assalamualaikum...

hm, begitu lah manusia. nak yang terbaik saja tapi tak mahu berusaha jadi yang terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 20:20


tapi.... ana dah cuba pakai cara tak campur muslimat, jaga pergaulan dan sampai sekarang masih sepi,sunyi dan sendiri... hmmm...wallahualam...mungkin sudah ditakdirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 21:39


umur berapa jaafar...

kalau tengok pada nombor2 pada nick tu.. macam baru cecah 22 ni... dalam erti kata mudah, masih muda remaja ;). masih banyak masa untuk buat persediaan berumah tangga ;)

** kak waktu 'jumpa' hubby duluuuu umur dia dah nak cecah 30-an ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 22:26


Pada 20-10-08 20:20 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi.... ana dah cuba pakai cara tak campur muslimat, jaga pergaulan dan sampai sekarang masih sepi,sunyi dan sendiri... hmmm...wallahualam...mungkin sudah ditakdirkan.


Agaknya salah cara menjaga pergaulan ni.. ye lah.. zaman sekarang ni mudah sangat org tempelkan gelaran tak beriman dan tak soleh kalau ada rasa cinta pada seseorang dalam hati tu.. sampaikan ada adik2 kita jaga sampai tak bertegur langsung..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 15:18


Betul tu.... Tapi... entahlah.. orang yang nasihat saya jangan bercouple pun buat juga. Saya keliru. Tetapi saya tidaklah bercouple. Cuma Kenapa ya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 07-02-09 22:43


Pada 22-12-06 17:47 , donjuan posting:

!!! QUOTE !!!

emm..ada org lain boleh ukur iman org lain ek..jangan pandai mhukum org sesenangnya..tak salah kalau bermsg selagi pandai menjaga batas dan tak melampau..ustaz saya pernah kata kalau memang niat untuk jadikan isteri tidak ada salahnya kalau nak tipon pun.apa-apa pun ianya nasihat yang baik cuma jangan lah kita nak mhukum org beriman atau tidak sebab hanya Allah yang tahu iman hambanya.cuma selalulah kita ukur iman di dada kita sebelum kita mngukur iman di dada org


Salam..
Ana pun ad juga main-main sms tapi ana tau had dan batasan yang spatut ana jaga
Biasalah kadang-kadang tanya pasal persatuan, lebih-lebih lagi sekarang ana tengah praktikal so brtanya juga khabar anak-anak buah
dan paling penting ana tak couple walaupn dok main sms dengan kawan-kawan ana
tapi biasalah Kalau glongan macam ana ber'sms' tentu jadi buah mulut org
Ap pun, ana sentiasa ingatkan diri ana yang ana ad prinsip ana cdiri dan org lain jangan tahu komen saja :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 08-02-09 06:59


bagaimana cara kita nak jawap ye kat orang awam, bila dia tanya, Kenapa tak boleh cakap kat pasangan kita sayang?

macam mana nak bantu pada mereka yang baru tersedar akan bhya ini dr kalangan salah sorgnye tahu dengan baik agama, dan salah seorang lagi pasangan sekadar ada ilmu awam saja...(paham tak soalan ni)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-02-09 10:22


Hmm..kalau nak yang soleh kena lah solehahkan diri 2 dulu dan kalau nak yang solehah kena lah solehkan diri2 dulu..

"..perempuan yang jahat untuk lelaki yang kahat, lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.."surah an-nur ayat 26

Aturan Allah 2 Maha Sempurna..Subhanallah..
Nilailah dengan mata hati yang bersinar iman, bukan dengan mata kasar yang berteman nafsu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 08-02-09 10:38


Pada 23-12-06 11:36 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!



kita tak bolehlah terlampau syadid tentang muamalat antara lelaki dan perempuan sehinggakan menafikan yang kita hidup kat dunia fitrahnya lelaki dan perempuan itu saling melengkapi. kalau benar memang tak nak terlibat dengan lelaki-perempuan, kita buat negara yang semuanya lelaki..satu lagi negara semuanya perempuan. boleh?

islam itu mudah dan ambillah jalan yang sederhana. yakni tidak terlalu syadid atau terlalu memudah-mudahkan.
cerita benar yang ana pernah dengar, seorang muslimah cukup ketat menjaga pergaulan sehinggakan mengharamkan diri sendiri memberi no telefon pada muslimin yang sama-sama terlibat dalam urusan gerak kerja islam. jadi sampai susah nak beri apa-apa maklumat sampaikan tergendala program dek kerana sikap muslimat itu sendiri.dan akhirnya timbul perasaan benci si muslimat pada golongan tak sama gender ni. punyalah anti si muslimat ni pada lelaki.

ana nak tanyalah.. jika benar Allah benci perbuatan hamba2Nya untuk berkenal-kenal antara lelaki dan perempuan yang sememangnya niat untuk berkahwin... mengapa di saat kita minta petunjuk melalui istikharah Allah tetap beri petunjuk? kalau Allah bencikan perbuatan itu, Allah takkan tolong pun..malah Dia biarkan kita. jika benar Allah benci perbuatan kita yang menjalinkan perkenalan antara lelaki dan perempuan (sememangnya dengan niat ingin berkahwin), mengapa Allah makbulkan doa kita yang kita pohon setiap waktu setiap hari agar DIA kurniakan kita dengan seseorang yang soleh/ solehah dan punya matlamat yang sama?? dari awal lagi kita dah diingatkan supaya berdoa dan terus berdoa tanpa henti kerana bila kita berdoa, Allah tetap akan kabulkan kerana Allah mengabulkan doa kita seperti mana yang kita minta, cumanya kita tak tahu bila waktunya.. mungkin lagi 10 tahun, 20 tahun..
dan akhirnya Allah kabulkan juga doa kita.. maka bertemulah kita dengan sesorang yang sama matlamat malah memenuhi ciri-ciri seperti mana yang kita harapkan. di waktu tu.. target kita untuk mendirikan rumahtangga lambat pun lagi. lagi setahun , 2 tahun.. tapi mengapa Allah temukan awal ye? adakah kerana prinsip kita yang sungguh-sungguh; mahu menjaga pergaulan, kita menolak mentah2 hasrat muslimin yang datang datang menawarkan diri kita untuk dijadikan isterinya.. atas alasan tidak mahu terlibat dengan maksiat, mahu menjaga hati dan sebagainya.

Allah menemukan kita dengan bakal jodoh awal, bukan bermakna Allah bagi lesen untuk berkawan dengan sesuka hati tapi Allah nak didik kita supaya pandai menggunakan akal fikiran dalam urusan perhubungan lelaki-perempuan, bukan mengikut hawa nafsu semata-mata. juga untuk bersedia sebelum melangkah ke alam rumahtangga dan untuk berkenal2 secara sekadarnya.. dan Allah nak kita letakkan pengharapan pada Dia bahawa Dia saja yang boleh menjadikan sesuatu hajat kita itu tercapai atau tidak. di sinilah betapa pentingnya pergantungan kita pada Allah. doa, solat hajat sentiasa agar matlamat dan hasrat kita tu tercapai.





Salam...
Ana setuju dengan pendapat imtihan_insyirah
Kalau ikutkan hati nak saja ana syadid bila berurusan dengan lelaki-keraskan air muka, brcakap dengan nada yang keras dan sbagainya
tapi ana sedar dalam urusan sehari2 ana kena fleksibel tapi kena pandai-pandai agar tak terkeluar dr landasan syariat
Kalau betul nak elakkan muamalah antara laki dan perempuan baik buat kuliah asing2

Persatuan dan kelab2 pun biarlah dibuat berasingan laki dan perempuan
Kalau macam tu, jalan dkwah tak kan brkmbang sampai bila-bila
contohnya, persatuan yang ana sertai langsung tak ada perintis untuk memartabatkan sistem pntadbiran pengurusan yang berlandaskan syariat
jadi dengan ilmu yang tak seberapa ana cuba mengaplikasikan ap yang ana tahu dan mengawal pntadbiran serta situasi sedaya yang mungkin
dan ana nak brgerak seorang-seorang pun susah juga tambah2 ana puam dan pmalu pula
Mujur ada junior ana (si A) yang agak satu kepala juga lah dengan ana(sama tua tapi beza satu sem saja)
Ap2 pun dia rujuk kat ana
Malah boleh dikatakan ana selalu ingatkan dia itu ini
nak tak hendak trpaksa jugalah ana merapatkan diri ana dengan dia tmbah2 dia pun baru slow2 ke arah mengenali islam dengan lebih dekat
Dalam meeting or lepak2 kat balik prs dengan junior2, ana selalu juga brkomunikasi dengan dia tapi sekejap2 macam itu lah
Dia pun tahu jarak yang dia kena juga
Pendek kata atra kami ad halangan yang tidak membenarkan ap2 pun menyelinap secara halus dalam diri kami

Ana fikir juga ap akibatnya Kalau ana brkawan dengan dia
dan tepat telahan ana, ad gosip2 liar yang brtiup di luar pengetahuan ana
Ap pun, ana tetap teruskan sebab ana berpegang pada prinsip ana cdiri
Sem lepas pun ad pengambilan ahli baru dan Alhamdulillah, ad juga junior ana (kali ni muda setahun) yang satu kepala yang ana rasa boleh conduct persatuan kami
tapi dia ni hebat lagi dr junior si A yang mula-mula tu. sayangnya dia pndiam sikit
tapi lelaki juga..yang perempuan entah ke mana hilangnya

kat sini bukan ana nak 'nyoho' bahawa ana brkawan dengan junior ana tu tapi Kalau ana tak berkawan dengan dia, tak berkongsi ap2 yang patut dengan dia sapa lagi?
Mungkin antum semua boleh kata yang semua ni hanya alasan untuk ana menghalalkan cara atas nama matlamat ingin membantu sesama Islam

Ap pendapat antum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 12:49


Alhamdulillah..
salam ukhwah..
ana pun setuju pendapat simi...
memang tak boleh bargaul antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram,..
boleh menyebabkan ada pihak ketiga iaitu syaitan..
tapi Kalau berjumpa dengan niat yang ikhlas dan ada tujuan tak jadi salah..
cuma jangan sampai melampaui batas...
sebenarnya kita kena perbetulkan iman kita baru boleh elak semua ini..
Kalau iman kita lemah, semua benda yang tak elok akan terjadi..
org yang benar-benar beriman kepada Allah adalah org beriman bertakwa kepada Allah..
org yang bertakwa adalah org yang beriman kepada Allah dan org yagng beriman belum tentu bertakwa kepada Allah..
contoh, :ramai yang beriman , tetapi berapa ramai yang sempurna solat 5 waktu, puasa dan sebagainya..
sama-samalah kita renung dan kembali rujuk kepada Al-Quran dan As-sunnah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 14:03


salam..
ana setuju dengan kata-kata anti_alasan tdi...kalau betul-betul nak kan perempuan/lelaki yang soleh, diri kita perlu jadi soleh/solehah terlebih dahulu..
-lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik...
Renung2kanlah...
bercinta selepas kahwin lagi baik dari bercinta sebelum kahwin..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 15:54


salam....
kita kalau nak yang beriman @.....
tengok lah pada diri kita dulu.didik lah diri...cari dulu cinta yang Agung. macam mana nak jumpa kalau dengan Allah pun kita kita buat cakner saja. contoh perkara kecik...pagi2 kalau bangun subuh nak pergi solat...gosok gigi tak???? ada tak,ada ye.kalau jumpa kekasih hati malah bukan kekasih hati just kawan saja..sakan melawa.juga style. malu.tapi dengan Allah tak ada pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.173754 saat. Lajunya....