Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimin23: 6 hari yang lalu
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
syahidatul: 12 hari yang lalu
raudhahasanah: 14 hari yang lalu
drzul-f: 18 hari yang lalu
hafiz_along_83: 19 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: fail sulit -taktik kotor pilihanraya kampus di UM


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» fail sulit -taktik kotor pilihanraya kampus di UM

Please Mendaftar To Post


Oleh fail sulit -taktik kotor pilihanraya kampus di UM

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 10:55


LAPORAN MESYUARAT GERAKAN_105

Mesyuarat ini telah diadakan pada 12/8/2006 bermula jam 1.30 am hingga 3.30 am di bilik A 105 dan mesyuarat ini talah dihadiri oleh nama-nama berikut:

1.    Mohd Narizan Masroom.
2.    Haniff Abdullah Hashim.
3.    Mohd Shahril Boniran.
4.    Akmal Abu Hasan.
5.    Akmad Mansur.
6.    Mohd Azri Mahidin.
7.    Khairul Hazmi.
8.    Mohd Hanafi Tanggi.
9.    Nik Mohd Sahril Izuan Che Mat Zaidi.


Seterusnya mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh sdr. Haniff Abdullah Hashim selaku ketua gerakan_105 bagi pilihanraya kampus pada sesi 2006/2007. Mesyuarat dimulakan dengan kata-kata aluan oleh pengerusi dengan mengalu-alukan kedatangan semua yang hadir terutama kepada jentera daripada tahun pertama, seterusnya penerangan tentang politik kampus dan dasar yang didokong oleh gerakan iaitu dasar aspirasi kerajaan. Antara agenda mesyuarat ialah membincangkan tentang etika pemakaian gerakan, kenderaan gerakan, belanjawan, modus operandi, pembahagian tugas dan resolusi gerakan. Laporan lengkap mesyuarat ini adalah seperti berikut:


Agenda mesyuarat    perkara    tindakan
ETIKA PEMAKAIAN






KENDERAAN JENTERA






























BELANJAWAN








MODUS OPERANDI










PEMBAHAGIAN TUGAS









RESOLUSI GERAKAN    â€¢    Seluar jeans gelap
•    Baju @ jaket hitam
Etika pemakaian perlu untuk membezakan antara gerakan dan jentera pembangkang.



•    Motor
•    Van
•    Basikal
Peringatan pengerusi tentang risiko kenderaan sendiri (motor) disabotaj oleh pihak jentera pembangkang.


Meminta untuk penggunaan van bagi kemudahan gerakan.
Basikal akan dibekalkan sebanyak 10 buah daripada HEP,

Kenderaan penting dalam operasi terutamanya untuk operasi mencabut banner, memungut flyers dan mengedar risalah.

Pengerusi juga ada menyentuh tentang “gunting dalam lipatan” dalam gerakan yang membawa kesan yang amat besar kepada gerakan sendiri.


Selain itu juga, pengerusi telah menyenarai hitamkan nama-nama pelajar kolej dan dari luar kolej yang bergerak aktif dalam jentera pembangkang di kolej kediaman ketujuh, antaranya ialah:

Sahid Ahmad, Ayu, Pak Lah, Suhaila Sulung, Suhada (ketua kaum melayu tahun pertama), dan terbaru Razalina Razali.

Pergerakan jentera pembangkang kebiasaannya di surau dan terbaru mereka ada cubaan masuk dalam PRIMIUM, terutamanya kepada sukarelawan dan perkara ini akan dipantau oleh gerakan.



Minyak motor            10 buah tak RM5 tak 7 hari     RM350
Rokok                         30 org tak RM5 tak 7 hari         RM1050
Makan dan minum     30 org tak RM5 tak 7 hari         RM1050
Top up                         30 org tak RM10 tak 7 hari     RM2100
                                                                                 RM4550




Waktu bertugas daripada 8.00 am hingga 3.00 am, antara perkara yang harus dibuat ialah:

1.    Check flyers di fakulti dan serata UM.
2.    Tanggalkan banner pembangkang.
3.    Mengedarkan risalah dan banner calon gerakan.
4.    Memantau suspek pengedar flyers pembangkang.
5.    Membuat provokasi kepada pihak pembangkang.



Sila rujuk lampiran A dan lampiran B.

Bagi bidang tugas pula rujuk Lampiran C.










Semua ahli mesyuarat yang datang telah sebulat suara untuk memohon mendapatkan T-shirt gerakan sebanyak 30 helai sebagai tanda kenang-kenangan.

Selain itu, gerakan juga memohon untuk diadakan satu bentuk percutian santai selepas pilihanraya (tertakluk kepada kemenangan calon ASPIRASI ), percutian ini akan dimasukan dalam rancangan KKD kelab yang terlibat secara langsung dengan gerakan pilihanraya ini iaitu Kelab Orator, Kelab Penyayang dan Za’ba Young Leaders Club (ZYLC).

Akhir sekali penggulungan oleh pengerusi mesyuarat tentang perjuangan gerakan ASPIRASI dan mesyuarat ditangguhkan tepat jam 3.30 am.

Bersurai.
    Sdr. Haniff






Sdr. Haniff






Sdr. Narizan


Sdr. Haniff









































Sdr. Narizan dan Sdr. Haniff.








Sdr. Haniff.






























LAMPIRAN A.

Pembahgian tugas mengikut organisasi.







                                










                        


























LAMPIRAN B.


Kepada nama-nama adik beradik yang tidak tersenarai dalam pembahagian tugas ikut organisasi dalam lampiran A, mereka semua akan secara langsung diserapkan dalam jentera pilihanraya kolej kediaman [email protected] gerak khas di bawah kelolaan Sdr. Firdaus abd Halim (Tong). Nama-nama adalah seperti barikut:


1.    Syukri
2.    Azlie
3.    Anas
4.    Rasol
5.    Bandi
6.    Pian
7.    Izyan
8.    Ifwah
9.    Fauzana
10.    Suraina
11.    Nor Jasfina
12.    Syuhada
13.    Mohd Anuar
14.    Fairus
15.    Khairul Azmi
16.    Syahrul
17.    Modh Muhyidin
18.    Ramli
19.    Fahrulrazi
20.    Fairuz
21.    Yazli
22.    Norenon
23.    Nur Fadilah
24.    Nurine
25.    Nurul Nadia
26.    Azwatul
27.    Norisah
28.    Normahdiah
29.    Noor Ain
30.    Nurul Asilah
31.    Norliza
32.    Syazwani
33.    Nur Syahirah
34.    Nur Sheila
35.    Noor Syafriza


LAMPIRAN C.

PENASIHAT

•    Membentuk proses gerak kerja dan hala tuju dalam organisasi Gerakan pilihan raya.
•    Segala keputusan berkaitan dengan gerak kerja tertakluk kepada persetujuan penasihat.

KETUA OPERASI
•    Menyelia dan memantau semua unit dibawahnya.
•    Melaporkan semua gerak kerja daripada unit-unit kepada penasihat.
•    Segala keputusan tertakluk kepada perbincangan dengan penasihat terlebih dahulu.

UNIT KESELAMATAN & GEMPUR
•    Memastikan keselamatan jentera gerakan sepanjang tempoh pilihanraya berlangsung.
•    Memastikan keselamatan calon-calon pilihanraya.
•    Menurunkan benner, memungut flyers atau poster seluruh kawasan kolej kediaman dan sekitar kawasan di universiti Malaya setelah menerima maklumat.

UNIT INFORMASI DAN RISIKAN
•    Mengeluarkan risalah, flyers, dan bahan-bahan informasi ASPIRASI.
•    Memantau penyebaran risalah, poster, dan flyers oleh orang perseorangan atau berkumpulan.
•    Memantau pergerakan pembangkang dari segi perhimpunan, perjumpaan mahu pun penyampaian fahaman mereka.

UNIT PROVOKASI
•    Mengadakan atau mewujudkan sentiment provokasi semasa sepanjang pilihanraya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 10:58


amboi....teliti sekali taktik mereka.....
kotor sungguh....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 14-09-06 11:08


macam-macam hal pilihanraya....qardhawi_jr budak UM ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 13:22


:roll: mana saudara tahu semua ini...kalau betul,memang terperinci betul rancangan mereka.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 22:15


saya budak um....terkejut juga bila membaca fail sulit itu...kita kena teliti dulu jangan buat andaian sebarangan ..nanti memfitnah pula...tetapi apabila terjelas dengan bukti dan dalil maka tiada kompromi lagi.....

katakan benar walaupun pahit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 04:03


/

/

yang ni macam mana pula?PAS tak pernah kacau budak universiti konon......nanti ada lah yang kata..ni fitnah..

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 04:34


huhu. samalah UMNO tak pernah kacau universiti konon..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 09:43


jadi....?

jangan nak menuding jari menyalahkan orang lain kalau perkara yang sama berlaku.

pergi tamrin sana sini tapi masyarakat kampus tak berapa nak faham juga pasal Islam.bila dah dapat tau kata PAS masuk campur dalam pilihanraya kampus,terus tuding jari kata UMNO pun sama.Yang Pas masuk campur tu,tak nak salahkan juga ke.nak dapatkan pemikiran bebas macam mana?sama saja dedua,yang menang berkokok tapi tinggalkan taik.memang dakwah memerlukan kesabaran.apakah matlamat PMI?andaikata dakwah yang hendak dilakukan secara terangan dihalang,lakukanlah secara kecil.dakwah bukannya nak tegakkan PMI tetapi nak beri kefahaman Islam terhadap siswa dan masyarakat.kalau kata menyebarkan risalah juga disekat,lakukanlah cara yang lain.seperti sengaja berdiskusi agama di foodcourt ataupun meletakkan badge yang berunsurkan Islam di beg.kalau rasa tulisan berbahasa melayu sering dikaitkan dengan pembangkang,tulis lah dengan english.sekurangnya semua orang faham.

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 16-09-06 09:52


setuju dengan trouver_99

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 15:01


kurang setuju dengan saudara/i trouver_99.

PMI bukanlah milik Pas, tak percaya? org yang sokong PMI dan ahli2 PMI seniri ada juga org UMNO, mereka adalah dari pihak yang mahukan kebebasan bersuara para mahasiswa tanpa campurtangan 100% dari HEP, apa gunanya MPP kalau semua tindak-tanduknya dan keputusan2 HEP yang tentukan?

maksudnya di sini, PMI dan MPP hanya sebuah persatuan di peringkat IPT bukan milik mana-mana parti politik, itu yang sepatutnya berlaku.

yang menjadi masalahnya adalah bila UMNO dan puteri secara terang-terang campur tangan dalam pilihanraya, masa saya 2nd year dulu setiap kolej buat program kat langkawi untuk brainwash para pelajar, yang dipanggil hanya dari 2 fakulti saja iaitu akademi pengajian Islam & akademi pengajian melayu, yang hadir teka siapa? puteri lah siapa lagi :lol:

bagi saya, pilihanraya di kampus adalah pertembungan antara pro-mahasiswa dengan pro-hep, bukan antara pro-pembangkang dengan pro-kerajaan. ramai yang salah faham ni sama ada yang terlibat atau tidak..


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 17-09-06 15:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

imanmustaqim
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11479
Posting: 4
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-09-06 16:10


saya amat menyokong dengan kata ibnu_musa...pmi bukanlah pas...mereka memegang platform sebagai gerakan mahasiswa yang memperjuangkan keadilan....jangan terlalu gelojoh untuk menuduh pmi sebagi pas atau apa-apa saja...akhir sekali...selamat berilihan raya...undilah calon yang memperjuangkan hak dan keadilan mahasiswa untuk Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanmustaqimProfil   Hantar PM kepada imanmustaqim   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 18:03


PAS tak kongkong mahasiswa...tak paksa PMI menang
tapi...kerajaan paksa aspirasi menang...mana keadilan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 18:03


PAS tak kongkong mahasiswa...tak paksa PMI menang
tapi...kerajaan paksa aspirasi menang...mana keadilan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 18:06


MPMUM telah dibubarkan.
MPMUM telah dibubarkan!

Hari penamaan calon 18/9, hari pengundian 21/9.
Pilihanraya semakin hampir. Jom turun mengundi!

Bagi pelajar luar kampus undi di Auditorium
Kompleks Perdanasiswa. Bagi yang tinggal di kolej,
undi di kolej kediaman masing-masing.

Undi anda penentu kepimpinan MPMUM yang akan
datang. WeLoveUM!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 09:38


....ASPIRASI vs GAGASAN

gagasan bertanding secara sah di UM.....kempen aspirasi terlampau kotor..di kolej,mereka mengedar risalah dengan meletakkan di bawah setiap pintu..hampir setiap hari..persoalannya dari mana mereka mendapat peruntukan begitu banyak dalam penerbitan risalah??????????????.kerja ini dilakukan sekitar pukul 1-3 pagi........meeting mereka pun sekitar 12-4 pagi.....
mereka buat fitnah dengan menggunakan nama Gagasan.....

pelajar yang menyokong Gagasan sentiasa diperhatikan..........pelik betul pilihanraya kampus UM ini....

sedangkan mahasiswa sudah matang....mereka mampu membuat keputusan sendiri untuk menyokong calon pilihan mereka.........

di Um gagasan digambarkan seperti pertubuhan haram...tidak menyokong aspirasi universiti dan kerajaan...setelah mendapatkan maklumat dari pihak aspirasi dan gagasan ,saya dapat membuat kesimpulan bahawa Gagasan;aspirasi sebenar mahasiswa um yang mendokong aspirasi universiti dan kerajaan!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 09:45


PMI um nadi mahasiswa melayu di um........program mereka banyak menyedarkan mahasiswa melayu tentang tugas sebenar mereka di UM sebagai mahasiswa............

MPMUM @aspirasi cakap tak serupa bikin...waktu pilihanraya,baru nak tunjuk muka...ramai mahasiswa Um yang tak kenal siapa dia pimpinan mereka...akibat tak turun padang lah tu...waktu pilihanraya,baru sibuk nak edar risalah....

Pmi um dalam keadaan belum pun pegang kuasa,banyakmembangkitkn ksedaran mahasiswa...........supaya tak hanyut di universiti................prgram anjuran Mpmum tidak melambangkan keintelektualan mahasiswa..mahasiswa diprbodohkan............harap warga ukhwah mndpatkan mklumat sebenar prk um ....dapatkan mklumat dr pihak aspirasi dan juga gagasan.buat perbandingan....pasti anda akan kenal mana intan mana kaca/////mana pimpinan kampus sebenar mana pimpinan boneka yang hanya gilakan kuasa.....!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 13:30


!!! QUOTE !!!

....ASPIRASI vs GAGASAN

gagasan bertanding secara sah di UM.....kempen aspirasi terlampau kotor..di kolej,mereka mengedar risalah dengan meletakkan di bawah setiap pintu..hampir setiap hari..persoalannya dari mana mereka mendapat peruntukan begitu banyak dalam penerbitan risalah??????????????

hehe, gagasan pun edar risalah juga... :lol:

edar risalah tak salah, yang salahnya sampai fitnah pihak lawan, tu dah kira guna taktik kotor.

tentang peruntukan besar yang depa dapat, hahaha, tu baru kertas, banyak yang lebih besar lagi, zaman saya dulu, mereka sampai hantar students yang tak sokong mereka untuk brainwash, hantar sampai ke langkawi, fuh, sayang sebab saya tak pergi masa tu :lol:

menginap pulak di hotel, macam makan angin, berapa dah habis kat situ, bukan sedikit yang dipilih tapi ramai, semua tu duit kita (pelajar) juga...

patutlah ada org kata um dah sampai tak ada duit :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136481 saat. Lajunya....