Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kenapa masakan mamak sedap !!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa masakan mamak sedap !!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa masakan mamak sedap !!!

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 23:38


Assalamualaikum....

Saya terpanggil untuk mewujudkan topik ini sebab saya nampak suatu 'aura' ke arah memburuk-burukkan orang mamak. Bukan niat di hati saya untuk membela kaum mamak, (sebab saya orang melayu) tapi saya ingin menegakkan kebenaran....

Kenapa masakan mamak SEDAP !!!

     Kebanyakan orang mamak memang pandai masak. Ini kerana orang mamak pandai di dalam menyediakan capuran rempah yang tepat untuk menghasilkan rasa makanan yang lebih lazat.

    Bukan rempah saja.... cara memasak pun penting jugak.. bila nak kacau.. cara kacau... bila nak tambah bahan... keadaan api.... dan sebagainya... jugak penting

    Dulu sekali pernah kecoh isu serbuk 'kas-kas'. Sebenarnya, 'kas-kas' adalah sejenis rempah saja daripada ratusan rempah ratus. Kalau nak kata sebab kas-kas orang suka makan masakan mamak... anda silap. Tak percaya, try tambah dalam masakan anda... dan rasa... macam mana.. tak sedap bukan? So bagaimana lah benda ni orang boleh dakwa mendatangkan gian? memang saya tak paham....

    Mesti ada tertanya2... bagaimana saya boleh tau semua ini? Untuk pengetahuan, saya berkawan rapat dengan orang mamak.. sebab tu saya tau.. saya pernah tengok orang mamak masak.. saya pernah tengok orang melayu masak.. saya belajar masak daripada orang mamak.. saya belajar memasak daripada orang melayu... Ya.. saya suka memasak... western food pun boleh.... Alhamdulillah... syukur kepada Allah yang mengurniakan saya sedikit daripada ilmuNya yang maha luas....

     melalui pengalaman saya... masakan melayu terlalu 'simple'... 'simple' dari segi bahan2... maksud saya, kurangnya adunan rempah... kalau ada pun...cukup sedikit.. dan maaf saya katakan.. orang melayu memang kurang cekap di dalam cara2 menggunakan rempah dengan betul di dalam masakan...
tapi bukan semua lah.. ada jugak orang melayu yang pandai masak... sebab mereka tahu cara memasak yang baik dan cara menggunakan rempah

    dari segi sejarah.. sejak zaman kesultanan melayu melaka lagi (dan mungkin juga sebelum itu lagi..)... orang india memang terkenal dengan rempah mereka... eksport utama mereka ialah rempah... rempah dan orang india memang sudah tidak dapat dipisahkan.... itulah hakikatnya.... bab2 rempah ni.. mereka memang pakar....

    Ribuan ampun dan maaf saya pohon sekali lagi... minta maaf... minta maaf bebanyak... apa yang bakal saya ceritakan ini adalah merupakan PENGALAMAN BENAR saya sendiri... Di tempat saya, ada sesetengah orang melayu (bukan semua) yang tak suka kepada orang mamak... ada yang datang memberitahu supaya boikot orang mamak.. sebabnya.. supaya perniagaan mereka (orang melayu) meningkat....

     rasa sedih memenuhi dada saya... sedih.. sedih yang teramat sangat... hanya Allah yang tahu... kerana 'cemburu' dengan perniagaan saudara mereka... orang islam jugak.... pasal tu saja... sanggup nak boikot !... kalau nak senang pun.. sama-sama senang lah.. jangan senang disebabkan oleh kejatuhan pihak lain. Tidak cukup dengan itu.. kekadang timbul berita2 yang tidak dapat disahihkan kebenarannya.... memburuk-burukkan perniagaan orang mamak... Astaghfirullahal'azim...

     Tidak dinafikan.... orang mamak memang susah nak ajar rahsia memasak mereka kepada orang lain. kalau anda baru berkawan dengan orang mamak yang pandai masak.. jangan harap lah dia nak ajar anda masak... kalau dia ajar... anda memang bertuah... tapi perlu diingat.. bukan orang mamak saja yang berahsia bila masuk bab2 resepi ini... orang barat (merujuk kepada western food lah...) pun berahsia jugak... bukan senang nak belajar ooo... ye lah... ilmu yang berharga... macam ilmu nak buat senjata nuklear lah jugak.. mana boleh dedah begitu saja... nanti semua negara boleh buat senjata nuklear... hehehe... Sorry.. lari topik kejap...

     Dengan 'aset' yang berharga inilah (merujuk kepada ilmu memasak mereka).. mereka berjaya membuka 'food chain' yang besar... tidak hairanlah jika aset ini dijaga rapi... kerana jika rahsia ini terbongkar.. semua orang boleh memasak dengan sedap dan kedai2 makanan tidak laku lah.....ye lah, sapa nak makan kedai.. dah semua pandai masak....    betul tak?

    Tapi anda semua jangan kata mereka kedekut ilmu... sebab itu hak mereka... mereka memang ajar kepada orang lain... bukan tak ajar langsung.... cuma susah sikit saja...

    Di harap.. ini dapat sedikit sebanyak menjelaskan beberapa perkara yang selama ini samar2....

Wallahu a'lam....
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 06-09-06 23:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 23:45


Sedap adalah citarasa masing-masing. Tidak ada 2 manusia yang sama citarasanya.

Kawan saya kata masakan mamak sedap, tapi saya kata tak sedap, sebab saya tak suka.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 23:48


Oh ya... pasal isu ramai orang hindu yang bukak kedai konon2nyer mereka orang mamak beragama islam... Ini berpunca daripada kemajuan yang dicapai oleh perniagaan orang mamak... ye lah.. mereka tau memasak.. mereka beragama islam dan majoriti orang malaysia beragama islam... so, maju lah business orang mamak...
orang hindu.. walaupun pandai memasak... disebabkan mereka bukan islam.. susah nak dapat pelanggan yang ramai... ye lah.. dah orang islam tak hendak masuk kedai mereka....

So.. pasal ini, ada sesetengah orang hindu yang 'menyamar' jadi orang mamak... dia bukan islam tapi bukak kedai macam orang islam.. So, persoalannya? Siapa yang salah? jangan hanya kerana ini anda membenci orang mamak.. orang islam jugak... tapi bencilah orang2 hindu yang menyamar....

tapi tak ramai yang tau membezakan orang mamak dengan orang hindu.... ye lah.. sama-sama cakap tamil... insya-Allah.. jika ada kelapangan.. akan saya senaraikan cara2 nak bezakan...

wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 23:57


Pada 06-09-06 23:45 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Sedap adalah citarasa masing-masing. Tidak ada 2 manusia yang sama citarasanya.

Kawan saya kata masakan mamak sedap, tapi saya kata tak sedap, sebab saya tak suka.




saya setuju dengan pendapat saudara kang, memang betul... hal ini agak subjektif

Tetapi... Kenapa sesetengah kedai lebih ramai daripada kedai yang lain? orang akan cakap sebab tukang masak itu pandai masak... kalau kita jenis yang memang tak boleh nak suap pun makanan kedai tu kat mulut kita.. tapi ramai yang suka.. ini maknanya... masakan kedai tu sedap... 'sedap' di sini dilihat secara umum... iaitu.. citarasa ramai...

kalau sesiapa yang ada background memasak.. pemenang pertandingan memasak dipilih bukan kerana masakan dia menepati 'taste buds' pengadil... tetapi masakan dia boleh menepati citarasa ramai... macam mana pengadil masakan nak tau pasal hal ini... itu kena belajar lagi lah... tak sampai tahap tu lagi... kalau anda nak tau lebih lanjut.. belajar lah memasak ini.. best tau... :)

Wallahu 'alam...
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 06-09-06 23:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-09-06 00:06


wahhh,, saudara promote mamak ke??hehe..ke ada cita2 nak buka kedai makan...??thanks for the info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 00:11


Pada 07-09-06 00:06 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

wahhh,, saudara promote mamak ke??hehe..ke ada cita2 nak buka kedai makan...??thanks for the info...


Hehehe.. bukan lah saudari jutawanmuslimah.... cuma sampaikan apa yang sepatutnya diketahui...

'"Sentiasalah berkata benar... walaupun yang benar itu kadang-kadang pahit...."'


wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

persinggahan_terakhir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1584
Posting: 89
Dari: selangor

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-06 05:17


sedap apa bendanya...pengotor ada lah mamak ni...cukupla terkenal sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For persinggahan_terakhirProfil   Hantar PM kepada persinggahan_terakhir   Quote dan BalasQuote

persinggahan_terakhir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1584
Posting: 89
Dari: selangor

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-06 05:21


mungkin terlampau sedap masakan mamak ni tu yang masuk ke rancangan rtm 1...(dapat petua dari RTM) sebelum goreng mee...korek hidung dulu...aIB aIB aIB...

Bookmark and Share

    


  Member Information For persinggahan_terakhirProfil   Hantar PM kepada persinggahan_terakhir   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 09:08


Pada 07-09-06 05:17 , persinggahan_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

sedap apa bendanya...pengotor ada lah mamak ni...cukupla terkenal sekali...

Pada 07-09-06 05:21 , persinggahan_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin terlampau sedap masakan mamak ni tu yang masuk ke rancangan rtm 1...(dapat petua dari RTM) sebelum goreng mee...korek hidung dulu...aIB aIB aIB...


Astaghfirullahal a'zim... tak baik cakap macam tu... kenyataan saudara seolah-olah mengaitkan sifat pengotor dengan orang2 mamak... tak baik berprasangka sebegitu.. pengotor tu sifat individu... semua bangsa pun ada... sama lah juga kalau berperasangka bahawa orang islam adalah pengganas... pengganas tidak boleh dikaitkan dengan islam.. sebab semua agama pun ada...

Wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 10:09


Betul saya sokong Hanzhar, dari segi kecekapan menggunakan rempah mamak memang terkenal.

Mungkin Melayu kurang tamadun dari India agaknya memandangkan kalau ikut sejarah bangsa India ni lebih dulu muncul dari bangsa Melayu kan.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 10:11


persinggahan_terakhir, teruknya saudara fitnah mamak.. baik minta maaf secara terbuka.. mungkin ada anggota ukhwah.com ni yang mamak tak ke terasa mereka.. mereka orang Islam jugak.. tak baik assyobiah.. Rasulullah saw pun tak suka..


-----------------

Koleksi Busana
[ Telah diedit oleh: Amrizal pada 07-09-06 10:11 ]



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 10:38


tak baik kutuk orang mamak tau.. sya ada ramai kawan orang mamak tak ada yang pengotor pun.. malah islam mereka adakalanya lebih kuat dr orang islam sendiri....so kat sini xgune burukkan orang.. cermin diri kita sendiri k.. wasalam.. sama-sama memaafi di bulan syaban ni... masalamah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 07-09-06 11:34


biasa saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 12:09


salam..

tuan yang mulia,jangan cepat dan mudah jatuhkan hukum,kita ni daei..tak ada kuasa dan hak langsung nak jatuhkan hukum atas makhluk...memang banyak kedai tamil yang bertopengkan mamak sekarang ni...so berhati2lah....ana setuju..memang kas2 2 tak menyebabkan gian seperti mana yang didakwa sebab ana memang suka memasak...sedangkan orang barat pun ada menggunakan kas2 sebagai bahan tambahan sahaja...apapun kaji dulu baru buat sebarang kesimpulan...insyaAllah kita ikram..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 12:15


benar kata saudara kang memang citarasa setiap orang berbeza2...ingat apa yang nabi ajar kalaupun makanan yang dimakan tu tak sedap jangan sesekali kutuk makanan tu...kalau suka makan kalau tak suka jauhkan dan jangan sesekali kutuk makanan walaupun tak sedap...dan jauhi fitnah yang merosakkan..dapatkan bukti yang nyata dan bincangkan..bukan terus main dok pancung saja...nabi tak ajar cara macam ni....dan ingat yang bagi sedap dan tak sedap tu bukan makanan tapi Allah semata2 dengan zatNya yang maha berkuasa..insyaAllah kita keluar berdakwah baru boleh faham...kita azam

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 12:54


cuma nak tanya soalan,betul ke memang ada india hindu yang bekerja kat restoran mamak?mereka (india hindu) tu tak solat,takkan dengan selamba saja nak makan atau minum air tangan mereka?mamak ni orang islam,kita patut sokong ekonomi mereka.tapi kalau dah ambil india hindu yang kerja dengan mamak2 ni,takkan nak sokong juga?

p/s:kalau kat penang ni,silap2 orang asing pun ada yang kerja kat kedai mamak,tak tau lah mereka tu islam ke tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 16:24


Assalamualaikum....

Setahu saya islam itu mudah dan tak pernah membebankan ... Apa yang penting ialah makanan itu halal dan baik. tak perlu lah nak menyusahkan diri....

Pasal pekerja tu islam ke tak... wallahu a'lam.. saya tidak tahu. Mereka (merujuk kepada pekerja2 india yang diimport) mungkin tidak fasih berbahasa melayu.. tetapi ini tidak boleh dijadikan kayu pengukur bahawa mereka itu bukan islam (dan begitulah sebaliknya).....

Saudara tornadao, anda yakin ke makanan yang dibeli di kedai2 lain yang bukan mamak (melayu, cina, iban, kadazan, jawa dan sebagainya) itu orang islam..... atau mereka itu solat 5 waktu...?

Susah lah macam tu... Setiap kali nak beli sesuatu.. kena pastikan mereka tu solat dulu.. kalau mereka tak solat.. kena 'tak sokong' mereka... betul ke cara ini? Tiada pun ajaran islam sebut hal2 yang macam ni....

Sesungguhnya... Islam itu mudah.....

Wallahu a'lam....
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 07-09-06 16:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 18:58


tak tau lah...

macam-macam dah ana baca tentang masakan mamak ni...

hmmmmmmm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 22:39


Handzar ni beria2 betul promote mamak,Kenapa ye?hehehe..
memang ISLAM tu tak memberatkan tetapi sebagai umat kita jangan suka ambil mudah.kalau dah tau mi tu digoreng oleh orang yang tak pernah solat,takkan nak makan juga?mungkin Handzar tak pernah baca lagi tentang tak digalakkan umat islam makan makanan yang telah disentuh oleh orang2 bukan islam kerana boleh menggelapkan hati.
tentang solat,orang yang meninggalkan solat lebih hina dari anjing.pernah satu cerita pada zaman nabi musa,ringkasnya air hujan yang menitis dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat lebih hina dari air kencing anjing,itu baru air hujan dari bumbung rumah!bagaimana pulak agaknya air tangan orang yang tak solat??
tapi Handzar jangan salah faham,saya tak cakap pun haram memakan air tangan orang tak solat.
terpulanglah kalau handzar nak terus makan di kedai mamak,tak ada sapepun nak larang.cuma selagi ada pilihan,carilah makanan yang disediakan oleh orang islam dan kalau boleh kita harapkan orang islam tu biarlah orang yang beriman.mungkin tak sedap pada lidah,asalkan hati tak gelap!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-06 22:47


saya makan kat rumah saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 09:03


Assalamualaikum.....

Saya bukan promote mamak... cuma tak suka sebab ramai yang suka buat generalisasi... kononnya mengatakan mamak tu pengotorlah... guna benda-benda terlarang untuk lariskan perniagaan dan sebagainya...

Memang tak dinafikan.. ada mamak yang pengotor... tapi tak kan terus nak generalisasikan bahawa semua kedai mamak kotor... atau nak buat generalisasi bahawa mamak memang pengotor...... ini silap....

Tidak salah untuk menasihati bahawa orang islam perlu menjauhi sesetengah kedai yang didapati menyediakan makanan dengan cara yang tidak betul... tidak salah untuk menasihati orang islam supaya menjauhi kedai2 yang mana penyedia makanan tidak solat... tapi tak perlulah nak buat kenyataan2 yang merujuk pada kedai2 tertentu sahaja... ini yang tidak betul.. ini yang perlu diperbetulkan.... ini kerana kenyataan2 sebegini membentuk apa yang dikatakan sebagai 'generalisasi'...

macam halnya dengan pengganas... orang barat kata islam adalah agama pengganas... kita semua benci dengan kenyataan ini. memang benar terdapat segelintir umat islam yang bersikap ganas tapi tak kan lah nak buat generalisasi bahawa islam itu pengganas... terdapat orang kristian jugak yang ganas... bahkan.. lebih ramai kristian yang ganas berbanding orang islam... tapi Kenapa tak kata kristian itu pengganas...

kita benci sifat 'generalisasi' itu... tetapi dalam membenci.. kita pulak yang mengamalkannya. di mana..? dengan mengatakan kedai mamak kotor... memang ada yang kotor.. tetapi bukan semua yang kotor... melayu juga ada yang kotor... dan kalau dilihat.. banyak lagi kedai melayu yang kotor... (dah majoriti orang malaysia orang melayu)... tetapi Kenapa tak kata kedai melayu kotor atau orang melayu pengotor?

Sebagaimana kita orang islam rasa marah apabila orang kristian membuat 'generalisasi' ke atas agama kita... cuba bayangkan perasaan orang 'mamak' apabila mereka 'digeneralisasikan' sedemikian rupa..? Pernahkah anda semua terfikir... ?


Kalau anda masih kurang faham apa yang cuba saya sampaikan... begini...biar saya terangkan dalam bentuk cerita pula:

Katakan saya pergi satu kedai melayu.. dan saya nampak tauke kedai ke tukang masak dia ke.. menyediakan makanan dengan cara yang amat tidak bersih.. kalau tengok.. konpom termuntah punya... Anda semua rasa.. adilkah kiranya saya buat kenyataan bahawa 'kedai melayu kotor'... atau kenyataan bahawa 'orang melayu pengotor'...? Adil ke tidak?


Apa pentingnya ini semua... kepentingannya ialah supaya umat islam bersatu.. tidak bersikat asyobiah.. itu tujuannya... benda kecil macam ini.. perlu diselesaikan dan dihapuskan dengan segera.. sebelum melarat... Kenapa saya berkata begini? Sebabnya saya dah nampak... nampak kesan kenyataan2 begini keatas hubungan orang melayu dan orang mamak... kita sama agama dengan mereka.. tetapi,,, mengapa perlu buat kenyataan yang menimbulkan kemarahan mereka? Kenapa?

Wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 09:31


tengok pada keadaan lah....kalau bersih makan lah di situ kalau tak pergi kedai lain...saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 09:43


Suadara tornado sila bagi dalil dan hadith merujuk kenyataan saudara.. :) terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 09:55


entah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 11:43


Pada 08-09-06 09:43 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Suadara tornado sila bagi dalil dan hadith merujuk kenyataan saudara.. :) terima kasih.

saudara amrizal,terus terang saya nyatakan di sini saya bukan ahli hadis,pakar dalil,ulamak,ustaz,mufti atau apa-apa saja yang sewaktu dengannya.saya tidak mahir langsung menggunakan ayat Al-quran atau hadis dan saya tak berani langsung!tapi adakah disebabkan saya tak menggunakan hadis atau ayat Al-quran,saya langsung tak boleh mengeluarkan pendapat?
a.berapa ramai ahli ukhwah yang hafal ayat yang mengharamkan judi?
b.berapa ramai rakyat Malaysia yang tahu hadis atau ayat Al-quran yang mengharamkan zina,merompak,mencuri?

adakah kita perlu tahu hadis atau ayat al-quran yang berkaitan barulah kita perlu mengamalkannya?
saya faham amrizal taknak saya keluarkan kenyataan sesuka hati tanpa usul periksa.tapi kalau dah terang-terang benda tu tak elok,takkan nak buat juga?
tentang air tangan orang tak solat,ada kat ruang copy & paste dalam ukhwah ni,pergila tanya user yang post topik tu,dari mana dia dapat fakta tu?kalau amrizal masih ragu2,apa kata amrizal yang tanya ustaz2 atau ulamak untuk menyokong kenyataan tersebut?kemudian kita kongsi sama-sama,itu lagi baik!!
sila beri perhatian!isu yang saya timbulkan di sini bukan nak cakap mamak tu pengotor atau memburuk2kan golongan mamak!!posting pertama saya dalam topik ni ingin bertanya betulkah ada india hindu yang bekerja di restoran2 mamak?kesimpulannya saya tak galakkan umat islam makan makanan yang dah disentuh oleh orang bukan islam dan orang islam yang tidak solat.cuma seperti handzar bagitau,islam tidak memberatkan umatnya sampai mengharamkan makanan2 yang dah disentuh oleh orang bukan islam dan orang islam yang tak solat.

p/s:teringat satu kisah orang islam yang terlibat dalam perniagaan yang berunsur perjudian.bila ditanya Kenapa libatkan diri dengan judi,apa orang tu jawab?"Saya tak jumpa lagi ayat Al-Quran yang mengharamkan judi".
kalau inilah pemikiran umat islam,maknanya semua umat islam kena hafal Al-quran dan hadis,baru boleh beramal. :-? :-? :-?



-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-06 12:41


Pada 07-09-06 05:17 , persinggahan_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!



sedap apa bendanya...pengotor ada lah mamak ni...cukupla terkenal sekali...

mungkin terlampau sedap masakan mamak ni tu yang masuk ke rancangan rtm 1...(dapat petua dari RTM) sebelum goreng mee...korek hidung dulu...aIB aIB aIB...




hmmm...nak kongsi sikit dengan kenyataan di atas itu! bukan nak sokong tapi saya pung pernah kena dimana ketika saya buat order makanan saya nampak dia bersin kat situ saja...

lagi satu masa order minuman, demo rasa air tu dengan straw yang telah dimasukkan kedalam gelas tu...

eeeeeii!! ..memang pengotor dan tak ada sivik langsung.....!!

tang sedap tu pula...bagi saya tak semua mamak saja yang masak sedap....masakan orang melayu sedap jugak...masakan jawa pun lagi sedap..." world" lagi....

apa pun makanan yang paling sedap saya makan adalah masakan daripada mak saya.... siapa yang rasa, tentu ramai muslimat kat ukhwah ni yang nak jadikan mak mertua..... ;-) :-)


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 16:15


sedap..terutamakan..mee gorengnya!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 16:35


pilihla kedai mamak yang penbersih....
cuba pergi dapur dan tengok cara mereka memasak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 10:07


!!! QUOTE !!!

Handzar ni beria2 betul promote mamak,Kenapa ye?hehehe..
memang ISLAM tu tak memberatkan tetapi sebagai umat kita jangan suka ambil mudah.kalau dah tau mi tu digoreng oleh orang yang tak pernah solat,takkan nak makan juga?mungkin Handzar tak pernah baca lagi tentang tak digalakkan umat islam makan makanan yang telah disentuh oleh orang2 bukan islam kerana boleh menggelapkan hati.
tentang solat,orang yang meninggalkan solat lebih hina dari anjing.pernah satu cerita pada zaman nabi musa,ringkasnya air hujan yang menitis dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat lebih hina dari air kencing anjing,itu baru air hujan dari bumbung rumah!bagaimana pulak agaknya air tangan orang yang tak solat??
tapi Handzar jangan salah faham,saya tak cakap pun haram memakan air tangan orang tak solat.
terpulanglah kalau handzar nak terus makan di kedai mamak,tak ada sapepun nak larang.cuma selagi ada pilihan,carilah makanan yang disediakan oleh orang islam dan kalau boleh kita harapkan orang islam tu biarlah orang yang beriman.mungkin tak sedap pada lidah,asalkan hati tak gelap!!


Saudara tornado, pantas betul saudara ni marah ye. Bukan apa saudara keluarkan sesuatu tanpa nas dan rujukan. Tahukah saudara berdosa mengatakan sesuatu yang tak ada dalam Islam.

Berkenaan hati tak gelap bila makan makanan yang disentuh oleh orang tak solat, atau orang bukan Islam. habis tak makan megi ke? Makanan lain yang disentuh oleh orang tak solat dan tak Islam? Hehe.. patutlah hitam hati orang kat Malaysia ni.


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-09-06 11:32


Kenapa nak makan maggi pula?
lagipun boleh menyebabkan penyakit.
memang ramai rakyat malaysia yang berhati hitam.
sebab banyak buat dosa,makan benda-benda merapu pula.
ana rasa hati ana pun hitam,sbbtue ana ketegaq.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 12:56


m....semua orang kena peka lah..lagi satu,umat islam akhir zaman ni lebih suka besar2kan benda-benda yang tak penting..bagaimana lah orang islam nak maju?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 13:04


Pada 11-09-06 10:07 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!


Saudara tornado, pantas betul saudara ni marah ye. Bukan apa saudara keluarkan sesuatu tanpa nas dan rujukan. Tahukah saudara berdosa mengatakan sesuatu yang tak ada dalam Islam.

Berkenaan hati tak gelap bila makan makanan yang disentuh oleh orang tak solat, atau orang bukan Islam
. habis tak makan megi ke? Makanan lain yang disentuh oleh orang tak solat dan tak Islam? Hehe.. patutlah hitam hati orang kat Malaysia ni.

hebat sungguh saudara amrizal ni,boleh tau saya marah hanya dengan membaca melalui posting saya,adakah posting saya mempunyai nada tinggi?kalau saya sedang bercakap,mungkinlah saudara amrizal tau saya sedang marah.
saya yakin saya tidak marah tetapi saudara amrizal yang baca dengan nada yang salah,tak relax langsung baca posting.sebelum ni pun dah banyak posting amrizal yang saya baca dan saya rasa saya tau saudara amrizal ni macam mana orangnya,orang yang suka mengkritik berterusan.jadi saya memang tak hairan langsung saudara amrizal posting begitu.. :-P :-P
nampaknya saudara amrizal lebih beremosi bila posting,buktinya?cuba baca balik posting saudara yang saya 'bold' kan tu,saya yakin bukan itu maksud saudara.
tentang gelap hati makan makanan yang disentuh oleh orang bukan ISLAM memang saya tak merujuk kepada mana-mana ayat al-quran atau hadis atau bertanya kepada mana-mana ustaz,ulamak dan sebagainya tetapi saya pernah terbaca bagaimana seorang hafiz al-quran menjaga makanannya,salah satunya tidak makan makanan yang disentuh oleh orang bukan ISLAM kerana boleh menggelapkan hati.macam ni lah,kalau saudara amrizal masih ragu2,saudara amrizal boleh merujuk kepada yang lebih arif,tak guna kalau saudara amrizal terus menerus bising2 dalam forum ni.. :-di :-di


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 13:38


oooooo...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 19:04


Nasihat saya kat saudara tornado, lepas ni jangan makan kat mana kedai.. mana tau mereka tu tak sembahyang.. nanti hati tu gelap pulak :di


-----------------

Koleksi Busana
[ Telah diedit oleh: Amrizal pada 11-09-06 19:09 ]



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 19:29


Assalamualaikum....

Pada 11-09-06 13:04 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-09-06 10:07 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!


Saudara tornado, pantas betul saudara ni marah ye. Bukan apa saudara keluarkan sesuatu tanpa nas dan rujukan. Tahukah saudara berdosa mengatakan sesuatu yang tak ada dalam Islam.
.
.
.

hebat sungguh saudara amrizal ni,boleh tau saya marah hanya dengan membaca melalui posting saya,adakah posting saya mempunyai nada tinggi?kalau saya sedang bercakap,mungkinlah saudara amrizal tau saya sedang marah.
saya yakin saya tidak marah tetapi saudara amrizal yang baca dengan nada yang salah,tak relax langsung baca posting.sebelum ni pun dah banyak posting amrizal yang saya baca dan saya rasa saya tau saudara amrizal ni macam mana orangnya,orang yang suka mengkritik berterusan.
.
.
.


Saya setuju apa yang dikatakan oleh saudara Amrizal... mungkin saudara tornado tak sedar atau kurang mengerti etika berforum... saya dah pun baca balik posting2 saudara tornado dan saudara Amrizal... bagi saya, saudara tornado yang lebih beremosi. saya akan beritahu.. (tak perlulah saudara tornado 'cari sendiri' apa kesilapan saudara.. sebabnya saya yang membuat dakwaan.. so saya perlu buktikannya)....

saya ambil satu contoh posting saudara...
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=3&topic=26010&start=15#f333668

1. Banyak perkataan yang di 'bold' kan....
Dalam berforum... perkataan bold adalah untuk meng-highlight-kan perkara2 penting.. namun begitu... penggunaan bold yang terlalu banyak (kalau dalam posting saudara di dalam link di atas.. hampir separuh posting saudara bold-kan)... ini membawa petanda bahawa saudara tengah marah...

2. banyak penggunaan tanda seru ('!')
Tanda seru yang banyak .... juga membawa maksud bahawa saudara tengah marah...

3. kebanyakan ayat anda berjenis ayat aktif...
sama juga... saudara sendiri boleh rujuk posting saudara

Maafkan saya... bukan niat saya untuk meng-highlight kesilapan saudara tetapi.. saya perlu untuk memberitahu hal ini agar posting saudara tidak lagi di salah anggap sebagai posting yang sedang marah.. atau posting yang beremosi... apa yang saudara Amrizal katakan itu adalah berdasarkan tindak tanduk saudara sendiri...

---

Satu perkara lagi yang saya agak kurang setuju dengan saudara.... ini berkenaan dengan posting saudara..

Pada 08-09-06 11:43 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-06 09:43 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Suadara tornado sila bagi dalil dan hadith merujuk kenyataan saudara.. :) terima kasih.

saudara amrizal,terus terang saya nyatakan di sini saya bukan ahli hadis,pakar dalil,ulamak,ustaz,mufti atau apa-apa saja yang sewaktu dengannya.saya tidak mahir langsung menggunakan ayat Al-quran atau hadis dan saya tak berani langsung!tapi adakah disebabkan saya tak menggunakan hadis atau ayat Al-quran,saya langsung tak boleh mengeluarkan pendapat?
a.berapa ramai ahli ukhwah yang hafal ayat yang mengharamkan judi?
b.berapa ramai rakyat Malaysia yang tahu hadis atau ayat Al-quran yang mengharamkan zina,merompak,mencuri?

adakah kita perlu tahu hadis atau ayat al-quran yang berkaitan barulah kita perlu mengamalkannya?
.
.
.


Hal2 yang saudara sebutkan di atas jelas terbentang di dalam Al-quran... ia bukannya hal2 yang diragukan... memang benar... ramai yang tidak menghafal ayat2 tersebut namun sumbernya mudah dirujuk....

Berkenaan dengan pertanyaan saudara Amrizal... sepatutnya saudara yang cuba mencari bukti (sumber rujukan yang boleh dipercayai) dan menerangkan di sini... Ini kerana, saudara yang menggunakan 'kisah' tersebut... begini... sepatutnya.. apabila saudara mengeluarkan sesuatu kenyataan.. saudara adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa kenyataan saudara itu benar... bukannya saudara mengeluarkan kenyataan sesuka hati dan menyuruh orang lain untuk membuktikannya... ini sudah terbalik...

Ini bukan bermakna kami tidak mahu menerima pendapat saudara... kami akan menerimanya jika ada sumber yang soheh.... Ini kerana hal2 atau cerita2 sebegini tiada di dalam Al-Quran dan setakat ini.. saya tak pernah dengar mana-mana hadis sedemikian... Jika boleh dibuktikan... Alhamdulillah... sama-sama kita berkongsi ilmu...

jika saudara tidak dapat menemui sumbernya.. saudara berkemungkinan menyebarkan sesuatu yang palsu...

satu lagi.. perkara ini tidak akan timbul jika saudara mengesahkan terlebih dahulu kisah yang saudara 'petik' dari sumber lain sebelum posting... Bukankah ini yang diajarkan oleh islam?

Wallahu a'lam..
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 11-09-06 20:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 09:25


Yaa... rasa rempahnya memang sedap... Anneey!! Teh tarik satu!!
Nak stteeeennggggaah gelaass... HHEEE...

"TAK BOLEEYY!!!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 10:04


masakan mamak sedap dia org tak kedekut. maksudnya dia org tak kedekut nak letak bahan-bahan terutama rempah banyak-banyak. kalau melayu masak, letak bahan yang sama tapi kurang sikit saja. rasa pun cair lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 04-12-08 10:56


Assalamualaikum

untuk pengetahuan semua, saya memang amat suka makan mskn mamak...mungkin kerana arwah datuk saya berketurunan india muslim...
menu yang paling saya suka adalah roti canai, kari mamak dan ayam grg berempah...

kedai yang selalu saya kunjungi pula restoran TAJ...kalau org kuantan memang tau...tapi yang amat menyedihkan saya mendapat tau, kedai itu telah melakukan sesuatu perbuatan yang amat memualkan...

:-o

ketika pemeriksaan dibuat, pegawai kesihatan telah mendapat tau mereka memasukkan najis ke dalam kari tersebut...dan oleh kerana tauke kedai itu amat rapat dengan kerabat diraja hal ini dirahsiakn...

sejak mendapat tau hal ini, saya pun dah tak p kat Taj...ini pun saya tau dr pak sedara saya...kawan dia beritahu yang pegawai kesihatan 2 sendiri beritahu dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 11:21


Pada 04-12-08 10:56 , insanie posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

untuk pengetahuan semua, saya memang amat suka makan mskn mamak...mungkin kerana arwah datuk saya berketurunan india muslim...
menu yang paling saya suka adalah roti canai, kari mamak dan ayam grg berempah...

kedai yang selalu saya kunjungi pula restoran TAJ...kalau org kuantan memang tau...tapi yang amat menyedihkan saya mendapat tau, kedai itu telah melakukan sesuatu perbuatan yang amat memualkan...

:-o

ketika pemeriksaan dibuat, pegawai kesihatan telah mendapat tau mereka memasukkan najis ke dalam kari tersebut...dan oleh kerana tauke kedai itu amat rapat dengan kerabat diraja hal ini dirahsiakn...

sejak mendapat tau hal ini, saya pun dah tak p kat Taj...ini pun saya tau dr pak sedara saya...kawan dia beritahu yang pegawai kesihatan 2 sendiri beritahu dia....




gelinye.... loya saja tekak ni rasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 04-12-08 11:24


gelinye.... loya saja tekak ni rasa....


tau tak apa...saya lagi lah...sekarang dah serik dah...baik lah p makan roti canai kat org islam yang kita tau tahap kebersihannya....
:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 11:57


ikut tempat lah..takkan lah semua tempat buat begitu..jangan kerana nila setitik,rosak susu sebelanga

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 04-12-08 14:12


Pada 06-09-06 23:45 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Sedap adalah citarasa masing-masing. Tidak ada 2 manusia yang sama citarasanya.

Kawan saya kata masakan mamak sedap, tapi saya kata tak sedap, sebab saya tak suka.



samalah kita Kang.. memang tak suka mamak melainkan dah tdesak sangat-sangat.tapi 1je jadi persoalan, bila masa mereka basuh periuk tu asyik duduk tambah saja rempah ratus dan bahan2nya.


ni ada 1 kisah menjijikan,spsg suami isteri rasa roti canainya macam najis, rupanya pelayan kedai tadi baru keluar toilet dan terus mncanai roti tu.yang bestnya dia pakai cincin di jari tangan kiri..... :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 23:41


makanan mamak memang sedap... tak terkata... persinggahan_terakhir, saya kurang setuju dengan anda.. cara anda menghina kaum mamak. memang salah.. tak semua macam 2.. boleh di katakan, sbhgn org melayu pun pengotor jugak... tapi, dalam bilangan yang sangat kecil... begitu juga dengan mamak..

kat singapore punya makanan mamak, memang best.. top 1 ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 07:35


by: sayang_semuanya

!!! QUOTE !!!


kat singapore punya makanan mamak, memang best.. top 1 ...

UIIKKS!!! Saya tahu Singapore ada restoran mamak. Tapi banyak tak?
Maaflah saya tak pernah ke Singapore... EERR... Trademark mamak Singapore
sama macam Malaysia jugaak ke ada TV screen besar untuk tengok bola?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 09:01


Saya setuju dengan pernyataan bahawa masakan mamak memang sedap..tapi sedap jika mamak masak resepi 'kari mamak'..so, tak pelikla ia memang sedap..cuba mamak ditugaskan masak asam, or masak lomak cili api..adakah setanding dengan restoren Melayu?hehehe..so, depends to makanan apa yang sesuai dengan budaya sendiri..kari melayu cara org melayu, kari mamak. cara org mamak..masing-masing ada keistimewaannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-12-08 09:15


memang tak semua mamak pngotor tapi bhati2lah, sebab banyak restorn mamak sekarang ni bukan ORI, banyak juga restoran india yang buat macam restorn mamak, letak ayat al-Quran dalam kedai dan mggunakan pkerja wanita indon...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 12:04


kat singapore gerai mamak lain dari kat malaysia...
kat sini, stall mereka kecik dan biasa kat foodcourt saja...
mereka tak boleh kotorkan tempat... nanti kena saman...
makanan mereka best
saya boleh bawa kalau antum datang sini
saya ajak tempat gerai mamak yang paling best kat singapore ni ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 12:58


imni suka sangat murtabak, mee goreng and tose mamak..memang sdap..:terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 13:29


Mmm...sedap tu memang sedap..tapi sa tengok dulu keadaan restoran itu..dan tukang masak dia...Kalau roti canai melayu sekarang pun ramai dah pandai buat so,sa lebih pilih melayulah.heeh

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 14:28


Bahagian mana yang sedap sangat mamak ini?

berhati-hati dengan perkataan kedai mamak ini.. ada juga yang kata kedai mamak tapi hakikatnya kedai india.. tolong ambil serius kes ini..kekadang ada saja tampal logo halal.. ingat,logo tu boleh kutip mana-mana.. nak print pun boleh sebab dah nampak depan mata..

lagi satu,banyak pekerja kedai mamak ini mamak tapi tak semua mamak :berfikir: .... hanya bertutup topi or songkok kita jadi tertipu.. sebenarnya banyak kedai mamak pekerjanya india yang datang dari negara india betul..cari rezeki kat sini.. dan lebih sedih bukan dr orang beragama islam dan lebih malang jika staff tu pengotor..(lagi taktahan yang taktahu cakap melayu or omputih hanya bahasa dia saja) :-?

dari pengetahuan saya,biasanya bila kita bekerja dalam premis restoran tak kira lah mamak or restoran biasa or fast food...kita kena ada injection food yang bernama thypod..erk tak silap saya ejaannya begitu..kalau bukan begitu tolong betulkan.. mesti kena buat.. biasanya banyak kedai makan yang tak buat.. tak susah nak inject bayar 35ringgit tu paling murah..dan tarikh luputnye 3tahun.. berbaloi lah itu..huhu..

note: nak tahu sangat status orang yang jual putu piring,putu mayam dan putu bambu dengan gunakan motor.. nampak macam mamak tapi nampak macam bukan.. bila tanya halal tak? halal.. halal tu apa? tak tahu.. :roll: aku pulak yang pening... :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 14:35


Macam mana ye kalau makan roti canai? teman tengok tangan mamak tu berbulu saja.... macam mana dia buat libasan, lambung2 roti masa nak goreng tu? roti canai tu masa dia pusing2 tak menyapu bersih ke bulu2 tangan mamak tu? teman tengok macam kena saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 15:37


Pada 05-12-08 13:29 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Mmm...sedap tu memang sedap..tapi sa tengok dulu keadaan restoran itu..dan tukang masak dia...Kalau roti canai melayu sekarang pun ramai dah pandai buat so,sa lebih pilih melayulah.heeh


pernah juga makan kat kedai mamak ini..hehe
saja nak tukor2 selera hehe tempatnya bersih juga..makanan pun sedap mata mmemandang :kelip:
yang lawak nya saya ambil sikit ayam untuk cukup saya lah .. tapi ada mamak ini ambil pinggan saya terus dia tambah ..alahai..
ingat saya makan banyak macam dia ka? monolog dalam hati..tak habis dan membazir kamu tanggung ye...hehe geram jugak itu..
hehe lani jarang sangat pergi kedai mamak hehe...
:sopan:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 12:47


Pada 05-12-08 14:28 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Bahagian mana yang sedap sangat mamak ini?

berhati-hati dengan perkataan kedai mamak ini.. ada juga yang kata kedai mamak tapi hakikatnya kedai india.. tolong ambil serius kes ini..kekadang ada saja tampal logo halal.. ingat,logo tu boleh kutip mana-mana.. nak print pun boleh sebab dah nampak depan mata..

lagi satu,banyak pekerja kedai mamak ini mamak tapi tak semua mamak :berfikir: .... hanya bertutup topi or songkok kita jadi tertipu.. sebenarnya banyak kedai mamak pekerjanya india yang datang dari negara india betul..cari rezeki kat sini.. dan lebih sedih bukan dr orang beragama islam dan lebih malang jika staff tu pengotor..(lagi taktahan yang taktahu cakap melayu or omputih hanya bahasa dia saja) :-?

dari pengetahuan saya,biasanya bila kita bekerja dalam premis restoran tak kira lah mamak or restoran biasa or fast food...kita kena ada injection food yang bernama thypod..erk tak silap saya ejaannya begitu..kalau bukan begitu tolong betulkan.. mesti kena buat.. biasanya banyak kedai makan yang tak buat.. tak susah nak inject bayar 35ringgit tu paling murah..dan tarikh luputnye 3tahun.. berbaloi lah itu..huhu..

note: nak tahu sangat status orang yang jual putu piring,putu mayam dan putu bambu dengan gunakan motor.. nampak macam mamak tapi nampak macam bukan.. bila tanya halal tak? halal.. halal tu apa? tak tahu.. :roll: aku pulak yang pening... :-o



eii..da jadi sama macam mak imni pula..mak imni tak akan makan makanan mamak..sebab tulah kebersihan..kadang-kadang..tengah terliur nak makan makanan mamak:terliur:..tetbe mak spoil dengan cerita-cerita begitu..:roll:


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 12:58


Pada 06-09-06 23:57 , Handzar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-09-06 23:45 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Sedap adalah citarasa masing-masing. Tidak ada 2 manusia yang sama citarasanya.

Kawan saya kata masakan mamak sedap, tapi saya kata tak sedap, sebab saya tak suka.




saya setuju dengan pendapat saudara kang, memang betul... hal ini agak subjektif

Tetapi... Kenapa sesetengah kedai lebih ramai daripada kedai yang lain? orang akan cakap sebab tukang masak itu pandai masak... kalau kita jenis yang memang tak boleh nak suap pun makanan kedai tu kat mulut kita.. tapi ramai yang suka.. ini maknanya... masakan kedai tu sedap... 'sedap' di sini dilihat secara umum... iaitu.. citarasa ramai...

kalau sesiapa yang ada background memasak.. pemenang pertandingan memasak dipilih bukan kerana masakan dia menepati 'taste buds' pengadil... tetapi masakan dia boleh menepati citarasa ramai... macam mana pengadil masakan nak tau pasal hal ini... itu kena belajar lagi lah... tak sampai tahap tu lagi... kalau anda nak tau lebih lanjut.. belajar lah memasak ini.. best tau... :)

Wallahu 'alam...



betul ana setuju

p/s ana tak kisah kedai mamak ke.kedai melayu ke kalau dah lapar yang tak sedap jadi sedap hehehe :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 13:00


!!! QUOTE !!!

Macam mana ye kalau makan roti canai? teman tengok tangan mamak tu berbulu saja.... macam mana dia buat libasan, lambung2 roti masa nak goreng tu? roti canai tu masa dia pusing2 tak menyapu bersih ke bulu2 tangan mamak tu? teman tengok macam kena saja...




Adeeeehhh..

Hilang selere teman dok cerita begini..
Teringat dulu pernah pesan roti sardin...
Sekali tengok dalam kuah ada bulu..
Terasa loyer nak muntah time tu juga..
Terus taubat tak makan kedai itu..
Pasai kedai mamak Islam, tapi pekerja pakai benang merah ayoyoyo..

Dengor Daeng cerita, terus ter'flashback' pulak..
Huhh, nasib baik bulu tangan saja..
Kalau 'yang lain'.. tak tau lah teman..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 12:23


Hmm,

Saya kalau makan kat mamak stall selalunya perkara yang saya buat..

1) pergi basuh tangan kat belakang sambil tinjau dapur memasaknya.. Ok ke fail..?
2) pergi nengok longkang on da way nak masuk gerai.. selalu kalau tak bersih banyak tikuih.
3) Tengok perkerjanya takut pakai gelang merah walaupun nama kedai Islam.
4) Tengok kadar bulu-bulu di tangan.. tak mahu lebat sangat.. especially time nak tebar roti itu.. kalau pakai apron lagi baik..


begitulah adanya..

AlhamdulilLah, setakat ini ada list mamak stall faveret.. tapi tak banyak..

yang best pasal kedai mamak ni buka 24 jam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 08:19


Mr Muddathsir787, geli tengok kadar purata bilangan bulu _per_centimetre pada
keluasan tangan mamak tuue ek... Memang laah geli. Cuba bayangkan dia
sedang tebar roti canai dan peluh-peluh yang jatuh dari dahi beliau melalui ke
mulut tanpa diusap atau dilap terus jatuh ke dalam acuan roti canai tersebut dan
kita pun makan dengan kacaknya... Lepas tuue dari perisa sambal memang
terasa kemasaman peluh dia yang bercampur aduk dengan rempah....
PPEEERRGGH!! Seddaaaapp!!! Kaw-Kaw nyyee...!!! HAHAAHHHUHUHHOOEE!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 08:49


dah macam dalam cerita 'senario lagi' pula :D
apa-apa pun, masakan mak lebih sedap :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 09:12


haa..nah IQ test...bagaimana nak jawab ni ...

mamak=masak sedap
mak saya=masak sedap...
kedai mamak=mengundang kegelian..
mak =mengundang kekenyangan...
mamak = manusia berketurunan india tapi Islam sejak lahir.. bukan baru peluk Islam
mak= berketurunan mamak... atok mamak + nenek punjabi
mamak= hari2 masak tapi belum tentu aku makan...
mak= belum tentu masak hari2..tapi asal masak den makan..kadang-kadang abah bawa pergi makan tomyam
abah = berketurunan lain.. atok thailand + nenek sumatera indonesia...

soalan pertama dari senario di atas... macam mana nak kata masakan mak lagi sedap dari mamak kalau mak=mamak?

soalan kedua.. macam mana den nak diet kalau lidah ni dilahirkan suka makan... masakan mamak + tom yam + nasi padang....??? it's in the DNA already..

haa...jawab broshahir, owl and adik tetap ku.... jawab jangan tak jawab....

































:lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 09:36


SELALU saja ANA MAKAN kat KEDAI MAMAK...
mereka BUAT AIR COWW!..tak kedekut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 11:38


Posting pada: 05-12-08 13:29


Mmm...sedap tu memang sedap..tapi sa tengok dulu keadaan restoran itu..dan tukang masak dia...Kalau roti canai melayu sekarang pun ramai dah pandai buat so,sa lebih pilih melayulah.heeh

iyalah tu muslimah83, kita makan roti canai kat tawau saja lah..jangan lupa nt ajak sue p makan roti canai yang sedap..hehehehehehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 10:19


Pada 11-12-08 08:19 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Mr Muddathsir787, geli tengok kadar purata bilangan bulu _per_centimetre pada keluasan tangan mamak tuue ek... Memang laah geli. Cuba bayangkan dia sedang tebar roti canai dan peluh-peluh yang jatuh dari dahi beliau melalui ke mulut tanpa diusap atau dilap terus jatuh ke dalam acuan roti canai tersebut dan
kita pun makan dengan kacaknya... Lepas tuue dari perisa sambal memang terasa kemasaman peluh dia yang bercampur aduk dengan rempah.... PPEEERRGGH!! Seddaaaapp!!! Kaw-Kaw nyyee...!!! HAHAAHHHUHUHHOOEE!!!!



Hang ni mengarut saja MrOwl..
Aku da pesan tadi minta member beli roti canai.. Terus aku sumbat dalam peti ais kat pantry.. huhuhhuh.. Ni gara-gara terbayang cerita hang lah. hilang selera aku.. huhuhu..

Kalau nak ikutkan, itu lah pasal.. Kadar keluasan bebulu tangan cm_persegi plus kadar titik-titik peluh cm_padu_per_second..
Huhh, mantap..!! Sekeping roti canai saja aku rasa da tak payah pakai air asam dalam sambal dia.. perghhhhh..!!

Patutlah sedap sampai menjilat jari kaki.. Perrghhhh..!!


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 10:44


Apa yang saya perhatikan (daripada pandangan yang kurang arif) masakan mamak disediakan untuk hidangan jangka masa yang lama. (dari Subuh hingga Isyak masakan itu tak basi) ini diakui oleh tukang masak mamak yang baik.
Secara ekonominya adalah penting untuk memasak dengan minyak yang lebih agar makanan itu tidak mengandungi air. Jika ada banyak air makanan akan cepat basi. Minyak/lemak adalah 'pengawet' semulajadi.
Nutrien makanan pula akan hilang dengan banyaknya jika makanan dimasak terlalu lama. Nutrien inilah yang menyebabkan makanan cepat basi kerana ia harus diproses untuk badan dengan segera oleh usus. Tetapi apabila nutrien telah banyak hilang akibat diproses oleh kuali dan periuk yang tinggal hanyalah lemak... sebab itu masakan mamak sedap agaknya?

Walau apapun, terpulang kepada naluri anda memilih. Bagi yang kerap mengunjungi kedai mamak satu lagi fakta, di India kadar serangan jantung adalah tertinggi di dunia akibat cara penyediaan makanan harian. Fakta ini saya terbaca sekali imbas pada tahun 2006 kalau tak silap saya.

Pelbagaikanlah cara pemakanan anda dan pastikan kandungannya.

Tapi harus diingat! Sebagai orang Islam, membawa perkhabaran keji ke atas orang Islam yang lain adalah satu penghinaan dan penganiayaan yang merugikan si pembawa. Jika tidak suka jangan dikeji dan jangan hampiri. Mereka juga mempunyai perasaan seperti anda. Berpada-padalah bila berbicara. Doa orang yang dianiaya akan dimakbuli. Pohonlah maaf dengan segera.


-----------------
Sumbanglah kepada GERAKAN JIHAD MALAYSIA (MALAYSIAN MARTYR MOVEMENT). Hubungi 016 7156771


Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 18:02


NIEEHHHH.. MrOwl yang start dulu Incik PanahPena..!! Aku tak tau apa-apa.. cuma just tambah perisa berborak saja.. Ceppaaaattt..!! minta maap MrOwl..!!!

Dia story pasal masakan air tangan mamak sampai hilang selera makan roti canai aku. Huhh..!! Memang sensajer saja MrOwl.. !! Mengada-ngada reka cerita.. Tak memasal-masal aku pun terjoin 'dose kering' nieehh..

(walaupun aku rasa half cerita 50:50 betul... wawawawawawa..).

NIEEEHHH.. CEPAT minta MAAP..!!


Burrrpppp.. Walaupun aku hilang selera makan roti canai. Tapi sekarang roti canai dalam peti sejuk da habis da aku ngap Pasal lapaq.. Nak buat bagaimana kann.. Standby kat luaq nanti production call pula..

Lagipun kedai mamak yang member aku beli ini OK.
wawwawawawwwaaaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 18:14


berselera saja makan roti canai dan air teh...sedap.. :sopan:
roti tisu...lagi sedap...lagi best..rebut2 nak runtuhkan menara org...kui3x... :sopan:


kalau kakak dan family balik...kami rajin juga pergi ngeteh.. anak-anak dia yang kecil-kecil semua angkut pergi kedai mamak... :sopan: sampai kat kedai..saya, kakak, anak-anak dia saja perempuan..yang lain semua budak-budak bujang...apa tak nya..jam udah pukul 12 tengah malam... :sopan:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

perantaujauh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36009
Posting: 31
Dari: EUROPE

czechrepublic  


posticon Posting pada: 12-12-08 18:27


Mr Muddathsir787, geli tengok kadar purata bilangan bulu _per_centimetre pada
keluasan tangan mamak tuue ek... Memang laah geli. Cuba bayangkan dia
sedang tebar roti canai dan peluh-peluh yang jatuh dari dahi beliau melalui ke
mulut tanpa diusap atau dilap terus jatuh ke dalam acuan roti canai tersebut dan
kita pun makan dengan kacaknya... Lepas tuue dari perisa sambal memang
terasa kemasaman peluh dia yang bercampur aduk dengan rempah....
PPEEERRGGH!! Seddaaaapp!!! Kaw-Kaw nyyee...!!! HAHAAHHHUHUHHOOEE!!!!
Hang ni mengarut saja MrOwl..
Aku da pesan tadi minta member beli roti canai.. Terus aku sumbat dalam peti ais kat pantry.. huhuhhuh.. Ni gara-gara terbayang cerita hang lah. hilang selera aku.. huhuhu..

Kalau nak ikutkan, itu lah pasal.. Kadar keluasan bebulu tangan cm_persegi plus kadar titik-titik peluh cm_padu_per_second..
Huhh, mantap..!! Sekeping roti canai saja aku rasa da tak payah pakai air asam dalam sambal dia.. perghhhhh..!!

Patutlah sedap sampai menjilat jari kaki.. Perrghhhh..!!


aku gelak kuat gila kat library masa baca posting anda, sampai semua orang kat cini pandang aku, iye lah kat library..haha..memang lawak lah cara anda express benda tu, kalah ahli fizik

kelakar pun ada, geli pun ada, memang ak ngeri dengar..eeeee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantaujauhProfil   Hantar PM kepada perantaujauh   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 19:20


mana-mana pun...

kalau masak tak basuh tangan.. masak tak cuci bersih daging atau sayur tu...

memang SEDAP...
sebab segala perisa asli masih kekal di situ

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-12-08 23:17


Assalamualaikum
lorr...ada soalan IQ rupanya dalam ni..susahnya kak eni punya soalan..mengalahkan soalan asbennya... :sopan:

soalan 1
katakan jeq macam ni kak...
"Masakan mak saya lagi sedap dari masakan mamak..."
tak susah kan... ;-) (tapi, orang kat sini boleh dengar ke?? :berfikir: )

soalan 2
masuk bab diet pulak eh... :berfikir:
asalkan makan jeq, dikira tak dietkah?apa maksud diet ye..
merujuk sumber wikipedia..
"Dieting is the practice of ingesting food in a regulated fashion to achieve or maintain a controlled weight. In most cases the goal is weight loss in those who are overweight or obese, but some athletes aspire to gain weight (usually in the form of muscle) and diets can also be used to maintain a stable body weight."
makna kata,diet bukan hanya mengenai makanan semata, tetapi bagaiman kita ingesting makanan tu dalam susun atur yang betul...senang cerita, makanlah bebanyak, tapi jangan lupa bersenam ye kak..:kelip:



hmm..sebenarnya, di sinilah baru available hadith di bawah..
Sabda Nabi s.a.w pula: “Wahai manusia! Sesungguhnya tuhan kamu sama, bapa kamu sama (Adam). Ketahuailah! Tiada kelebihan orang arab ke atas a’jam (yang bukan arab), atau a’jam ke atas arab, atau yang berkulit merah ke atas yang berkulit hitam, atau yang berkulit hitam ke atas yang berkulit merah melainkan ketakwaan” (Riwayat Ahmad dan al-Baihaqi)

bahawasanya, tiada kelebihan atas kaum yang lain terhadap kaum yang lain melainkan dengan ketaqwaan...yang dimaksudkan dengan ketaqwaan di sini, berdasarkan kefahaman saya yang cetek ni adalah bagaimana kehidupan kita ini dipenuhi dengan amal yang membawa kepada ketaqwaan..jika dengan ke'bangsa'an itu membawa kepada ketaqwaan, maka ke'bangsa'an itu sebenarnya berguna..tidak berniat memanjangkan cerita tentang bangsa...

apa yang saya nak sampaikan di sini dalam isu kita ini ialah berkenaan makanan...maka seharusnya setelah dibincangkan panjang oleh para panel UC yang bijok² belake..kita meyakini bahawa asas kepada semua itu adalah keimanan dan antara cabang keimanan ialah kebersihan...

isu kebersihan bukan sahaja pada kaum Melayu ataupun ditujukan khas buat kaum mamak sahaja, ia meliputi keseluruhannya..maka penyelesaian mudahnya ialah, mana² kaum pun, andai penyediaan makanannya tidak menepati ciri yang dikehendaki Islam iaitu bersih lagi suci, menjauhi sumber yang haram, menggunakan sumber yang halal, cari rezeki dengan penipuan seperti penipuan logo halal dsbnya, maka sewajarnya kita menjauhi makanan² tersebut (tak kisahlah dia ada restoran ke tak, hotel ke...) dan bgeitulah sebaliknya..jika kriteria dipenuhi maka kata saya..makanlah...makan..jangan ragu..

cuma beberapa isu dalam hal ni..

Dari Abu Muhammad al-Hasan bin 'Ali bin Abi Talib cucu Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam dan kesayangannya radiyallahu 'anhuma katanya. Aku telah menghafaz dari Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam (sabdanya iaitu): Tinggalkanlah barang yang meragukan engkau kepada apa yang tidak meragukan engkau.
(hari Tirmizi dan Nasa'i. Tirmizi berkata hadith ini hasan sahih)

Nilaiannya:
1. Jika ragu, tinggalkanlah..jika tak, teruskan...tak payahlah pergi cerita bab kadar peluh_per_centimeter padu, kadar bulu_per_centimeter luas...:jangan:
2. Penilaiannya hanya di atas sesuatu yang zahir, bukan yang tak terlihat ataupun tersembunyi..jangan menyusahkan diri mencari pelbagai sebab untuk menjadikan sesuatu perkara itu tidak halal melainkan yang nampak...(yang ni ada huraian yang lebih panjang dalam hadith yang lain)

wallahua'lam..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 12:14


Sabda Rasulullah :
"Barangsiapa yang merasa penat kerana bekerja untuk mencari rezeki yang halal, nescaya terampun segala dosanya".

(Riwayat Al-Imam Al-Sayuti)

Dalam menentukan makanan dan minuman kita itu halal, kita hendaklah memastikan tiga perkara :

Pertama - makanan dan minuman kita hendaklah dari benda-benda yang dibenarkan oleh syariat Islam.

Kedua - Disediakan mengikut cara yang dituntut oleh syariat Islam.

Ketiga - Memastikan rezeki tersebut daripada sumber yang halal.



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 16:32


!!! QUOTE !!!

p/s: Indra, meeh tumpang tidor rumah saya lagi eekk.... As usual.


Ohhoo.. Bro SayaTtpCool backup MrOwl saja ek..???

Kenapa lah aku selalu didiskriminasi disini.. huuhuhuhuhh..

Da nasib badan..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 23:40


yang sedap sentiasa jadi pilihan...tapi bila dah lapar..sapu saja kalau tak sedap sekali pun..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.216856 saat. Lajunya....