Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: awas!!!!!!!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» awas!!!!!!!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh awas!!!!!!!!!!!

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 16:46


Ini satu lagi kisah benar pasal mamak ni. Ianya berlaku di PRESINT 9,
> PUTRAJAYA
>
>
> dekat Avon. Seorang makcik ni lalu belakang kedai mamak ni. Dia nampak
> mamak ni na lah punya tengah menguli tepung. Kalau uli dengan tangan tak mengapa
> jugak.
>
>
> Ini dia uli dengan KAKI!!. Eeee uwekkks. Kedai mamak kat situ ada 2.
> Satu pekerja2 dia pakai apron merah, satu kedai lagi apron putih. Yang
> makcik tu nampak ialah di kedai pekerja2 yang pakai apron putih Secara
> keseluruhannya bolehlah dikatakan kebanyakan mamak ni pengotor. So sendiri
> mahu ingatlah ye….Seelok-eloknya elaklah makan di kedai yang diragui
> kehalalannya. Banyak lagi kedai melayu. Kedai melayu pun ada jugak jual
> roti canai dan teh tarik.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> ;
> >> > Untuk pengetahuan semua, beberapa bulan yang lalu saya juga
> terperasan
> >> > ketika tengah makan di salah satu kedai MAMAK depan apartment tempat
> >> > saya tinggal di PUTRA PERDANA PUCHONG..
> >> >
> >> > Saya ternampak salah seorang pekerja dalam kedai mamak buat kerja2 kat
>
> >> dapur
> >> > dan tiba-tiba keluar dukung anak ANJING lepas kat luar kedai then masuk
> ke
> >> dapur
> >> > balik. Terus saya berhenti makan dan tanya pekerja tu.. You ISLAM?
> >> dengan
> >> > takut2 dia jawab saya hindu tapi BOSS saya ISLAM. I suruh dia panggil
>
> >> BOSS
> >> > dia and BOSS dia datang cakap "maaf". I cakap maaf kepala hotak
> you!!!
> >> >
> >> > I tanya dia you ISLAM??? dia cakap dia ya!. I bayar dan terus blah.
> >> Sejak
> >> > hari tu aku dah tak jejak lagi ke kedai MAMAK! yang aku marah sangat
> >> kat
> >> kedai
> >> > tu ada frame Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar-besar..
> >> >
> >> > Baru aku perasan tak semua MAMAK tu ISLAM, RAMAI PEKERJA HINDU dan
> tak
> >> > semestinya ada "Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD" besar -besar tu HALAL
> >> ..
> >> > dan RAMAI yang ISLAM selamber saja makan...
> >> >
> >> > So yang tak perasan lagi berhati-hati !!!...
> >> >
> >> > Rosmi
> >> >
> >> > Subject: AWAS DAN BERHATI-HATI Kalau NAK MAKAN DI KEDAI MAMAK...!!!!!
> >> >
> >>
> >> > Subject: Fw: kedai2 mamak seluruh negara..
> >>
> >>
> >> > Restoran Mamak DI ALOR SETAR
> >>
> >> > Di suatu ketika dahulu.........
> >>
> >> > kami ada membuat satu program di salah satu hotel di tengah
> >> > bandaraya Alor Star. Kami menjemput seorang ustaz dari Majlis
> >> > Agama untuk membacakan do'a pembuka tirai. Kebetulan ustaz
> >> > itu diberikan kerusi sebelah dengan saya dan kami pun berbual2.
> >>
> >> > Ustaz itu meminta saya menyampaikan kepada kawan-kawan muslim dan
> >> > muslimat akan satu perkara yang menghantui hati dan perasaannya,
> >> > iaitu pihak Majlis Agama telah menjalankan siasatan dan serbuan
> >> > dan mendapati bahawa SEMUA KEDAI2 MAMAK DI ALOR STAR
> >> > DAN SEKITARNYA ADALAH 'CONFIRM' HARAM DIMAKAN
> >> > kerana TAUKE2 CINA ADALAH PEMBEKAL AYAM kepada restoran2
> >>
> >> > mamak tersebut!
> >>
> >> > Terkejut! Saya bertanyakan kepada ustaz itu...mengapakah perkara
> >> > ini, dengan kuasa yang ada pada Majlis Agama, tidak disebarkan kepada
> >>
> >> > umum?
> >>
> >> > Jawapan ustaz,......... Dan mamak2 tu pulak telah mengikat kontrak
> >> > bekal ayam dengan tauke2 cina dan sekiranya Majlis Agama membuat
> >> > tindakan drastik dan kontrak bekal ayam terjejas maka tauke2 akan
> >> > saman mamak2 dan mamak2 akan saman Majlis Agama....."
> >>
> >> >
> >> > Permintaan ustaz," Tolonglah anta sebarkan kepada kawan-kawan! Itu
> >> > sahaja yang ana mampu"
> >>
> >> >
> >> > Shahril wrote: ----
> >> >
> >> >
>
>
> RESTORAN INSAF, jalan TUANKU ABDUL RAHMAN
> >> Kisah Benar-Nasi Beriani-
> >>
> >> > Assallamualaikum...last week kawan saya pergi makan kat RESTORAN
> >> > INSAF kat jalan TAR.. Lepas makan tu, dia nak pergi basuh tangan kat
> >> belakang
> >> > kedai, lepas selesai membasuh & menyabun tangan yang bau kari
> >> tu....dia
> >>
> >> > pergi kat tempat lauk untuk tapau sebungkus nasi beriani lagi untuk
> >> member.
> >> > Nak jadikan cerita......kawan saya ni ternampak bekas nasi beriani
> >> > yang digunakan disaluti dengan SPENDER LELAKI CAP
> >>
> >> > BUAYA BERWARNA PUTIH..TANG GETAH SPENDER DIIKAT dengan
> >> > GETAH...apa lagi........dia terus minta cancel dan bayar nasik
> yang
> >> telah
> >> > ditelan tadi........sampai kat opis.... dia terus muntahkan nasik
> >> tadi
> >> dan
> >> > sebarkan kat kawan-kawan lain yang tak pergi......
> >>>>
> >> > Satu lagi sesiapa yang suka makan makanan mamak, AWASLAH! BUKAN
> >> > SEMUA MAMAK TU ISLAM!! Jangan asal nampak macam mamak saja terus
> >> > pergi makan. Contoh paling jelas, sesiapa yang selalu ke Wisma
> >> Central,
> >> ada
> >> > satu stall bawah accelator/tangga,dekat2 dengan kedai2 handphone
> >> tu...Tengok satu stall namanya "BK CORNER" (mungkin Bala Krisnen Corner!!).Kalau terlalu lapar dan tengok sekali imbas nampak OK! Yang kerja kat
situ ada dua orang perempuan Indon! TAPI CUBA TELITI SIKIT...!Tengok pada dua orang India/Mamak tu... tengok kat tangannya ada ikat benang kuning??!! Dan kalau datang awal2 pagi 7.00-7.30, mereka akan pakai 'calit sarjan' kat dahi...??? MAMAK KE TU?? Lagi satu sesiapa yang selalu ke pasar PUDU, ada satu stall kat belakang stesen minyak ESSO
kat situ ramai kita tengok orang Melayu singgah makan roti canai! Buta ke mereka?? Cuba perati sah-sah perempuan India tu pakai benang merah kat lengan dan kekadang dia laki-binipakai 'calit-sarjan kat dahi'!! Kenapa tak mahu susah sikit, cross jalan Kenapa makan makanan yang was-was macam tu??? Wallahuaklam.. BANYAK lagi kisah yang saya telah dengar dari kekawan Restoran mamak

SHAH JAHAN MAJU di SETIA WANGSA.
Kawan kepada kawan saya telah terjumpa benda yang berketul di dalam kuah roti canai.Pada mulanya dia sangkakan ianya biji asam jawa tetapi setelah diamati betul-betul rupa-rupanya adalah NAJIS yang beku(mungkin kepala taik kerana ianya keras sedikit).
Tuan restoran tersebut mahu menutup mulut kawan saya dengan memberi RM2000.00. Mungkin pekerja restoran tak tahu dan telah mencedok diperingkat paling bawah dalam periuk kuah dal atau kari. Sekarang restoran ini tak berapa maju jika dibandingkan dengan sebelumnya. Hanya orang yang tak tahu sahaja yang terus makan di restoran tersebut. Ini semua adalah manderam ataupun sihir dengan tujuan untuk melariskan makanan mereka walaupunpada hakikatnya tidak sesedap jika dibandingkan dengan tempat lain.Makanan yang bersih jika dicampurkan dengan bahan kotor akan menjadi kotor secara automatik
DI LEBUH AMPANG KL, ada sebuah restoran mamak yang baru dibuka iaitu RESTORAN MAJU CURRY HOUSE IAITU rangkaian SHAH MAJU. Kemana perginya nama Jahan itu?Sama juga seperti yang berlaku di kedai NASI LEMAK ANTARABANGSAyg terletak di KG BARU, KL. Satu hari seorang lelaki yang alim telah dipelawa oleh kawannya untuk belanja makan di kedai tersebut tiba-tiba beliau ternampak seekor TOYOL sedang kencing di dalam periuk nasi lemak.Dia pun menyuruh kawannya cancel order dan menceritakan kenapasebabya dia tak nak makan di kedai itu Mungkin tuan punya kedai telah meminta pelaris dari tok bomoh tanpa mengetahui tentang toyol tersebut kerana bomoh sememangnya takkanberitahu. Tambahan pula tuan kedai tidak boleh melihat toyol dimata kasar.... Wallahualam....p/s : Mencari rezeki biarlah yang halal, baru berkat hidup kita,Insyaallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 16:46


sejauh mana kebenarannya ana pun tak tahu...cuma untuk iktibar kita bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-09-06 18:04


tempat lain saya tak pernh pergi tapi nasi lemak antarabangsa kat kg baru tu selalu jugak lah....my sister suka makan kat situ

tak hendak lah makan kat situ lagi...Kalau tak betul pun cerita ni, saya dah jadi was was...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 06-09-06 18:14


tengok orang yang masak pun dah tak lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 19:06


Assalamualaikum.....

Pada 06-09-06 16:46 , hanis_syuhada posting:

!!! QUOTE !!!

sejauh mana kebenarannya ana pun tak tahu...cuma untuk iktibar kita bersama


hairan ana dengan kenyataan saudari ini... nasihat saya:


"TOLONG JANGAN PASTE BENDA YANG ANDA TIDAK TAHU ATAU TIDAK DAPAT PASTIKAN KESAHIHANNYA"

"TOLONG JANGAN PASTE BENDA YANG ANDA TIDAK TAHU ATAU TIDAK DAPAT PASTIKAN KESAHIHANNYA"

"TOLONG JANGAN PASTE BENDA YANG ANDA TIDAK TAHU ATAU TIDAK DAPAT PASTIKAN KESAHIHANNYA"



Kenapa saya ulang tiga kali dan Kenapa saya bold dan capitalkan semua huruf2 tu... ada sebabnya....

Ketahuilah saudara saudari sekalian bahawa KEBANYAKAN e-mel yang kita terima berunsur FITNAH.... terutamanya yang melibatkan e-mel2 forward ini.... melainkan anda sendiri yakin akan kesahihannya.... banyak contoh kes2 sebegini.... tak perlu saya nyatakan satu persatu.. anda semua sedia maklum....

Tolooonglah... jangan forwardkan emel sesuka hati..... melainkan kalau anda sanggup TANGGUNG DOSA menyebarkan fitnah..... DOSA yang lebih BESAR DARIPADA MEMBUNUH.....

Maafkan saya.. tapi apa yang perlu saya sampaikan.. saya perlu sampaikan.... MAAFKAN SAYA KALAU SAUDARI MEMANG YAKIN AKAN KESAHIHAN CERITA INI dan DAPAT MEMBUKTIKANNYA... kalau begitulah halnya.... anggaplah ini sebagai peringatan.... PErINgATAN KEPADA diRI saYA SENDIRI dan kepada semua....

Wallahu a'lam....
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 06-09-06 19:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-06 19:36


memang sahih pun.
mai sendiri ke sg petani.
ambil ayam dari ah peng.
restoran2 mamak kebanyakannya tak boleh percaya.
restoran di'kayu ka,restoran nasmir ka,restoran pelita ka sama saja.
pekerja dia hndu pekat.kita dapat tengok dari air muka mereka.
mesti dapat pastikan hindu ke atau india muslim.
pergi pasar mlm pun janganlah beli ayam yang tak tahu akan halalnya.
kalau nak selamat beli ayam yang hidup balik rumah beli sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-09-06 21:20


ada baiknya Kalau ia datang dengan bukti
tapi, saya tahu memang sukar
entahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-06 22:21


memang susah nak percaya.bila makan masakan mamak ini selalu... boleh jadi ketagih.sebab tuelah susah nak percaya.dan kebenaran yang terbentang di depan mata pun buat-buat tak nampak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-06 22:26


kami cuma bagitau supaya umat islam tidak mudah di tipu.
supaya hati-hati umat islam tidak akan dicemari dan dikotori dengan makanan2 yang tidak halal.
kerana tidak jaga makananlah,umat islam sekarang ini kebanyakannya tidak sensitiv apabila agama islam begitu mudah dipermainkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 22:29


Pada 06-09-06 19:36 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

memang sahih pun.
mai sendiri ke sg petani.
ambil ayam dari ah peng.
restoran2 mamak kebanyakannya tak boleh percaya.
restoran di'kayu ka,restoran nasmir ka,restoran pelita ka sama saja.
pekerja dia hndu pekat.kita dapat tengok dari air muka mereka.
mesti dapat pastikan hindu ke atau india muslim.
pergi pasar mlm pun janganlah beli ayam yang tak tahu akan halalnya.
kalau nak selamat beli ayam yang hidup balik rumah beli sendiri.


memang sahih? tapi tempat yang saudari sebut bukanlah di tempat2 yang dinyatakan di dalam cerita e-mel forward di atas...

pasal sungai petani, saudari nampak sendiri ke atau saudari dengar daripada orang lain saja tentang perkara ini.. kalau anda nampak sendiri... dan terbukti kesahihan dakwaan... maka perkara ni patut dibawa ke perhatian media...

ya.. saya setuju... umat islam perlu berhati-hati... itu saaangat penting... tapi kita perlu juga ingat.... umat islam perlu juga berhati-hati supaya tidak menyebarkan perkara yang tidak benar...

wallahu a'lam....
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 06-09-06 22:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 22:33


Hmmm...perlu ada pihak berotority yang mngesahkan perkara ini....Kalau ada masalah begini repot lah kat pejabat agama atau PPIM.Cara ini lebih adil dan berwibawa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-06 22:38


ana mampak sendiri. Kenapa? tak percaya?
nak bawa ke media?
nak report ke pejabat agama?
mereka buat kerja pun tak berhati-hati
ada tanda halal tapi benda tu tak halal sebenarnya.
kalau mereka betul-betul peka restoran pertama yang perlu ditutup ialah KFC,Mc,di.
Kenapa mereka tak tutup.
boleh percaya ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 23:14


Pada 06-09-06 22:38 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

ana mampak sendiri. Kenapa? tak percaya?
nak bawa ke media?
nak report ke pejabat agama?
mereka buat kerja pun tak berhati-hati
ada tanda halal tapi benda tu tak halal sebenarnya.
kalau mereka betul-betul peka restoran pertama yang perlu ditutup ialah KFC,Mc,di.
Kenapa mereka tak tutup.
boleh percaya ke?


sabar saudari.... kalau betul saudari nampak.. saudari ada buat laporan di pejabat agama terdekat tak? kalau ada, syabas saya ucapkan... dan kalau dah lapor berkali2 tapi masih tiada tindakan.. laporkan pada pihak atasan pejabat agama...ayuh.. kita sebagai orang islam mesti memainkan peranan....

Pasal kFC dan MCdonald... tak perlu dipersoalkan lagi.. hal itu ada dijawab di laman web jakim.. saudari boleh check di sana...

Yang penting... kita umat islam.. kalau dah nampak sesuatu yang becanggah... terutamanya melibatkan kepentingan umum... kita perlu lapor... Ini tanggunngjawab bersama.. kalau masing-masing hanya tahu ceritakan pada orang lain... masalah tak selesai.. silap2.. dalam proses 'penyampaian maklumat' tu .... berlaku tokok tambah pulak....

Wallahu a'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

persinggahan_terakhir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1584
Posting: 89
Dari: selangor

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-06 05:43


ni apa daaaa mahu gaduh2 mamak punya pasal melayu mahu gaduh...saya walaupun bukan peminat masakan mamak pernah juga merasa masakannya semasa di lumut, perak ICE SCOOP punya kedai laaa...lepas makan ingat nak basuh tangan terpandang bahagian dapur...pekerja yang tukang kutip pinggan kotor campurkan semula baki kuah2 kari yang tak habis tu kedalam periuk semula untuk dipanaskan...kira tu yang terakhir lah saya makan kat kedai mamak...pengotor...sendiri mahu ingat lah...dulu tak percaya juga benda-benda mengenai mamak ni dah kena batang hidung sendiri ai menyesal tak sudahlaa...apa boleh buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For persinggahan_terakhirProfil   Hantar PM kepada persinggahan_terakhir   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-06 11:58


jakim lagi lah tak boleh percaya.
bukan jakim daa..'jakun'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-09-06 12:58


Kalau saya..saya akan elakkan......Kalau ia tak benar....saya tak rugi.....Kalau benar saya seorang yang untung.......

apapun, saya dah banyak dengar pasal ni.....dan saya akan elakkan
apapun, thank you atas info ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 12:59


ada kebenaaran semua ni..tobaat aku tak hendak makan kedai mamak lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 17:35


tapi kadang-kadang tu sedap jugakan masakan mamak...rupanya nila antara rahsianya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

masjid_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 504
Posting: 36
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 07-09-06 17:50


bagus jugak informasi macam ni. Isi halal memang sensitif, tapi macam mana pun info yang kita terima, kita kena berhati-hati, mungkin ada betul, cuma sukar untuk dipastikan. tapi kat tempat saya pun memang ada berlaku macam tu. Restoran mamak, tapi kat belakang dapur ada orang siang biawak..uwek..
Mujur tak pernah makan kat situ. tapi yang nampak tu pakcik saya sebab dia selalu sarapan kat situ, bila dia tanya, restaurant tu memang orang idia punya, tapi digantung ayat2 suci Al-Quran..

Nak makan kat luar dah tak selamat, lebih baik masak sendiri...lagi yakin.
Semua yang dah tau tu, harap berwaspada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For masjid_biruProfil   Hantar PM kepada masjid_biru   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 18:36


ye kerr...

kalau kedai mamak yang kat dalam universiti pun macam tu jugak ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 18:37


ye kerr...

kalau kedai mamak yang kat dalam universiti pun macam tu jugak ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 19:00


Kedai Hameediyah kat Penang bagaimana pulak?

Ayam tandoori semua tu pun... iskk... tak ada ke melayu yang buat masakan mamak. hu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 20:46


Pada 07-09-06 11:58 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

jakim lagi lah tak boleh percaya.
bukan jakim daa..'jakun'...



Kalau tak percayakan jakim ...kena lah tubuh NGO sendiri yang boleh bagi counsultasi dalam hal ehwal halal-haram ...
Pasal soal kebersihan kena buat aduan kepada kementerian kesihatan ....cara ini lah yang boleh menambah baik pengurusan kedai mamak.Kita orang islam ni ...lebih baik bertindak secara membaiki daripada memusnah kepentingan sebahagian orang islam lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-06 21:56


ana cerita pasai orang hindu yang bukagerai dan mengatakan mereka itu orang islam dan memperdayakan ramai orang islam.ana nak bagitau isu halal.betulkah apa yang kita makan kat kedai itu halal?

sekarang ini ana tengok orang islam sendiri pun dah tak pentingkan halal haram sesuatu makanan yang dimakan.pakai tudng,pakai kopiah,pak2 lebai ada yang sanggup makan di kedai hindu atau kedai cina.sedangkan di seberang jalan sana ada kedai orang islam.mereka lebih sanggup makan di kedai cina atau hindu daripada menyeberang jalan.

ana bukan kata kat kedai mamak.ana tau ada mamak yang pentingkan makanan yang halal.orang melayu sendiri ada yang menjual ayam yang disembelih oleh orang cina kat pasar malam.yang ana nak bagitau kat sini pasai isu halal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

husyafiqah_izzati
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20971
Posting: 19
Dari: cyberjaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 22:08


assalammualaikum...
soal makan ni...memang berat kalau tak halal..

saya sekadar mahu menyampuk berkenaan kedai yang di maksudkan di PUTRA PERDANA PUCHONG ..memang kedai mamak...owner memang India muslim...pemilik untuk 3 kedai sekali gus...dan rumah saya sendiri di blok yang sama....
dan saya akuinya...sahih tidak halal.

walau pun onwer nya muslim...kedai 24 jam di buka...tapi...pekerja nya hanya india bergama hindu..apa yang di cerita tu benar..

pekerja hindu tak tahu apa itu halal dan haram .....yang mereka tahu kerja 24 jam....jadi...soal memegang anjing siang atau malam....memang sahih .....
saya memang mengakui nya sebab pernah nampak.

so saya harap penjelasan ini dapat kita jadikan panduan untuk berhati hati makan di kedai mamak...

Alhamdulillah....saya tak pernah beli pun makanan di situ ...
walau memang berdekatan sungguh dengan rumah saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For husyafiqah_izzatiProfil   Hantar PM kepada husyafiqah_izzati   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 22:42


masakan mak lagi selamat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 07-09-06 22:44


saya rasa tak adil kalau kita buat generalization yang 'semua kedai mamak itu tak bagus,tak halal dan sebagainya'

yang terbaik rasanya amalkan sikap berhati-hati dalam memilih gerai makanan dan share info dengan kawan-kawan terdekat

kalau takat email foward2 ni to be honest saya agak skeptikal unless ada pengesahan daripada pihak yang boleh dipercayai.

ni takat kata 'oh ustaz tu kata macam ni macam ni.semua orang tatau sebab kerajaan tak bagi sebab ada contract or takut kena saman etc..' to put this rather bluntly,i think this is nonsense unless orang yang foward tu boleh bagi sahihkan benda yang difoward tu.

ambil ikhtibar daripada surah hujurat ayat 6-"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-06 22:55


sebab satu kedai mamak buat slack, semua kedai mamak yang jujor dapat bala. bodoh jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-09-06 13:07


Kenapa?diorng kata semua kedai mamak ka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 13:50


SHAH JAHAN???
depan opis saya tu...
saya tak pernah makan kat situ, tapi kawan-kawan seopis selalu lah makan tengah hari di Shah Jahan. Kecoh jugak bila saya suruh mereka baca posting ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-06 13:56


Assalammualaikum....

untuk kenalpasti kesahihan pasal kedai mamak...ana ada nak bagitahu.

ayah ana antara penyelia penyediaan makanan kerajaan.sebelum ni kementerian kesihatan ada buat pemeriksaan beberapa kedai mamak, kerana ramai yang mengadu akan kbersihan dan status halal makanan di situ.
Nyata maklumat yang diterima,seperti sahabat2 ceritakan di sini...sebenarnya ada lagi yang boleh ana ceritakan di sini,cuma lebih kurang sama.

sebagai orang Islam,yang penting mencari makanan yang bersih,halal dan lagi baik.
ada rasa was-was,elok dielakkan...kalau nak jaga hati kita bersih,cari di tempat yang baik...moga hati kita dipelihara olehNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 14:05


Sukar untuk kehidupan hari ini untuk nak cari yang betul-betul SUCI MURNI..HALAALAN TOYYIBAN..semua benda akan jadi ragu-ragu dan was-was..

berhati-hatilah dalam membeli..tak semestinya pada kedai mamak..kedai melayu pun kadang-kadang tak bersih..
kalau betul-betul nak selamat,ternak binatang sendiri..tanam sayur sendiri..masak sendiri..tapi, mustahil jugak pada zaman kini kan? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 14:54


JAKIM...tolonglah tegas sedikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-06 15:07


saya memng tak mkan sebab saya tak boleh telan bila tengok muka india...
saya geli....lagipun sya memang was2 dengan mereka punya kebersihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 15:33


Pada 08-09-06 14:05 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Sukar untuk kehidupan hari ini untuk nak cari yang betul-betul SUCI MURNI..HALAALAN TOYYIBAN..semua benda akan jadi ragu-ragu dan was-was..

berhati-hatilah dalam membeli..tak semestinya pada kedai mamak..kedai melayu pun kadang-kadang tak bersih..
kalau betul-betul nak selamat,ternak binatang sendiri..tanam sayur sendiri..masak sendiri..tapi, mustahil jugak pada zaman kini kan? :)


setuju~



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 22:21


betul ke...

bahaya betul sekarang ni...

nak untung semata2..sampai mgunakan nama Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 09-09-06 06:09


waahhhh..tu lagi best dan enak tuee ;P

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 20:15


alhamdulillah...isu halal dan haram ni bukanlah benda kecik.memang nampak kecik tapi nilainya besar..sebab setiap daging yang tumbuh di badan kita adalah dari makanan yang kita makan.setiap daging yang tumbuh dari sumber yang haram akan dibakar di api neraka...wallahua'lam.terima ksih atas teguarn sahabat2 semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 07:54


Menjauhkan Diri dari Syubhat Karena Takut Terlibat dalam Haram

SALAH satu daripada rahmat Allah terhadap manusia, yaitu: Ia tidak membiarkan manusia dalam kegelapan terhadap masalah halal dan haram, bahkan yang halal dijelaskan sedang yang haram diperinci.

FirmanNya:

"Dan sungguh Allah telah menerangkan kepadamu apa-apa yang Ia haramkan atas kamu." (al-An'am: 119)

Masalah halal yang sudah jelas, boleh saja dikerjakan. Dan soal haram pun yang sudah jelas, samasekali tidak ada rukhsah untuk mengerjakannya, selama masih dalam keadaan normal.

Tetapi di balik itu ada suatu persoalan, yaitu antara halal dan haram. Persoalan tersebut dikenal dengan nama syubhat, suatu persoalan yang tidak begitu jelas antara halal dan haramnya bagi manusia. Hal ini bisa terjadi mungkin karena tasyabbuh (tidak jelasnya) dalil dan mungkin karena tidak jelasnya jalan untuk menerapkan nas (dalil) yang ada terhadap suatu peristiwa.

Terhadap persoalan ini Islam memberikan suatu garis yang disebut Wara' (suatu sikap berhati-hati karena takut berbuat haram). Dimana dengan sifat itu seorang muslim diharuskan untuk menjauhkan diri dari masalah yang masih syubhat, sehingga dengan demikian dia tidak akan terseret untuk berbuat kepada yang haram.

Cara semacam ini termasuk menutup jalan berbuat maksiat (saddudz dzara'i) yang sudah kita bicarakan terdahulu. Disamping itu cara tersebut merupakan salah satu macam pendidikan untuk memandang lebih jauh serta penyelidikan terhadap hidup dan manusia itu sendiri.

Dasar pokok daripada prinsip ini ialah sabda Nabi yang mengatakan:

"Yang halal sudah jelas dan yang haram pun sudah jelas, di antara keduanya itu ada beberapa perkara yang belum jelas (syubhat), banyak orang yang tidak tahu: apakah dia itu masuk bagian yang halal ataukah yang haram? Maka barangsiapa yang menjauhinya karena hendak membersihkan agama dan kehormatannya, maka dia akan selamat,. dan barangsiapa mengerjakan sedikitpun daripadanya hampir-hampir ia akan iatuh ke dalam haram, sebagaimana orang yang menggembala kambing di sekitar daerah larangan, dia hampir-hampir akan jatuh kepadanya. Ingatlah! Bahwa tiap-tiap raja mempunyai daerah larangan. Ingat pula, bahwa daerah larangan Allah itu ialah semua yang diharamkan." (Riwayat Bukhari, Muslim dan Tarmizi, dan riwayat ini adalah lafal Tarmizi).



--------------------------------------------------------------------------------
Halal dan Haram dalam Islam
Oleh Syekh Muhammad Yusuf Qardhawi
Alih bahasa: H. Mu'ammal Hamidy
Penerbit: PT. Bina Ilmu, 1993

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142013 saat. Lajunya....