Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 87
Ahli: 0
Jumlah: 87




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Kereta apa paling jimat minyak? Motor...?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Kereta apa paling jimat minyak? Motor...?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kereta apa paling jimat minyak? Motor...?

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 17:06


saya nak tanya pendapat sahabat2 terutama yang dah ada pengalaman dalam bidang perkeretaan ni:

1- kereta brand apa yang paling jimat minyak?

2- kereta nasional yang mana paling jimat minyak, dan yang mana paling kuat makan minyak?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 05-09-06 17:19


Jimat Minyak :
kereta sorong ..Tak payah isi minyak langsung ( jimat sangat lah tu )

kereta Nasional yang :

Paling jimat minyak : Kelisa dan kenari / sepanjang pengalaman say lah

Kuat minyak : Kebanyakkan kereta Nasional mahupun import yang menggunakan karburator... Kalau pakai injection, savelah sikiit minyak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 18:17


kelisa. best bawak dan jimat pulak tu...

malangnya saya tak pernah try. hu~

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 05-09-06 18:46


kelisa

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-09-06 21:23


naik beskal saja
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 11:11


savvy kut..
tapi design tak lawa pulak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 12:57


kelisa....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 13:06


kelisa dan kenari....

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

aL-HaDDi
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27309
Posting: 4
Dari: Bumi Allah yang sementara ini...

syria   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 15:23


kalau kereta, sudah tentunya kancil sebab ia kecil...kurang lah penggunaan minyak..


-----------------
Carilah cinta yang sejati dan hakiki daripada Allah yang Maha Esa dan kekal abadi...adadan abada...


Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-HaDDiProfil   Hantar PM kepada aL-HaDDi   Quote dan BalasQuote

selangor
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26039
Posting: 17
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 17:18


Jimat Minyak :
kereta sorong ..Tak payah isi minyak langsung ( jimat sangat lah tu )

kereta Nasional yang :

Paling jimat minyak : Kelisa dan kenari / sepanjang pengalaman say lah

Kuat minyak : Kebanyakkan kereta Nasional mahupun import yang menggunakan karburator... Kalau pakai injection, savelah sikiit minyak...


-----------------
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For selangorProfil   Hantar PM kepada selangor   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 12-11-06 20:09


Kebanyakan kereta baru sekarang (kereta malaysia ana tak pasti) tidak terlalu lahap dengan minyak.
Biasanya spesikasi tentang penggunaan minyak disediakan dalam katalog di pusat jualan.
Untuk jawapan yang lebih legitim daripada apa yang ada di sini, anda boleh rujuk ruangan forum khusus untuk kereta di internet/majalah, atau tanya sahaja encik Google.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-06 22:22


assalamualaikum...mestilah kenari...hehehe...kalau tak percaya jom naik keretaku...

Bookmark and Share

  


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 22:32


1.kereta lembu tak guna minyak lansung
2. kancil

Bookmark and Share

  


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-06 00:36


ikot macam jepun, mereka banyak guna pengangkutan awam saja.
kalau nak pergi jauh sikit dr ofis, siap disediakan basikal untuk kegunaan staf.
jimat tanah hitam, udara pun bersih, badan sihat.

kalau kereta, tentulah kancil.
kuat minyak ni kereta dari korea iaitu hyundai dan kia(bukan mengutuk).
sebab teknologi mereka masih dibelkg lagi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-06 05:03


kereta brand yang paling jimat minyak(averagela)...HONDA yang pakai enjin iDSL, bukan model vtec tu,dan cc paling rendah(honda city iDSL 1.5 manual transmission)

kereta nasional paling jimat minyak kancil manual 660cc
paling makan minyak perdana V62.0 auto

secara kasarnya Kalau nak tengok kereta yang jimat minyak:
1.manual transmissian
2.cc rendah
3. body ringan..Kalau merc tu...org kata kena letak setank minyak kat bonet,hehe...berat
4.pakai minyak shell, yang diisi pada waktu malam..tak percaya tryla isi minyak setank penuh shell dan petronas....isian yang sama shell boleh pergi 20km lebih
5.tiada pasang turbo
6.passenger kurang,bonet kosong

saya minat bab2 automobil ni.boleh lah kongsi2 ilmu yang saya ada

Bookmark and Share

  


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 13-11-06 08:18


assalamualaikum..
best juga soalan tu...
MINYAKsikan bola...hahah

Bookmark and Share

  


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 13-11-06 09:28


:-D :-D :-P :-P :-P :-P :-P :lol: :lol: :lol:


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"
[ Telah diedit oleh: Vitamin_Hati pada 13-11-06 09:29 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 18-11-06 21:07


Assalamualaikum..

     Pada pendapat ana, kereta kancil paling jimat...kereta2 lain yang seangkatan dengannya sprt kelisa, kenari pun kurang guna minyak juga.Yang paling penting untuk jimat minyak, jangan lah rajin meronda-ronda, sure jimat punya.....Untuk kereta yang paling kuat guna minyak, biasanya keempat-empat tayar digerakkan, tak macam kereta lain yang hanya perlu gerakkan dua tayar sahaja...Hmmm...Untuk kereta import pula, kereta-kereta ni memang kuat makan minyak.Sparepart pun mahal dan susah nak cari.
     Untuk motor pula, motor kapcai honda memang jimat...hehe...motor lama...


-----------------
Setiap kesulitan itu akan bertambah apabila dihitung-hitung tetapi
akan hilang apabila kita tidak menghiraukannya lagi...
-Imam Malik-


Bookmark and Share

  


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 21:10


kereta sorong...:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 21:12


nak jimat minyak gunakan econsave...(buka tingkap jerrr)
boleh jimat minyak..:wink:

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 18:47


Pada 13-11-06 05:03 , kdinx posting:

!!! QUOTE !!!

kereta brand yang paling jimat minyak(averagela)...HONDA yang pakai enjin iDSL, bukan model vtec tu,dan cc paling rendah(honda city iDSL 1.5 manual transmission)

kereta nasional paling jimat minyak kancil manual 660cc
paling makan minyak perdana V62.0 auto

kawan saya yang family dia ada banyak kereta buatan Malaysia kata, kereta proton auto yang paling jimat minyak adalah proton perdana v6, dan wira yang paling makan minyak jika auto.

kalau manual, yang paling jimat minyak adalah yang guna enjin campro iaitu gen2 dan waja. satria neo tak pasti, tapi termasuk agaknya.

kereta kancil memang paling jimat minyak sebab kecil, tapi orang kata pandu kancil ni macam letak nyawa di hujung tanduk, bahaya, silap2 jadi sosej :lol:

kalau sahabat2 ada maklumat/pengalaman yang berlainan bolehlah kongsi.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 21-11-06 18:49 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-11-06 19:09


kereta lembu...save gilerrrrr!belum try belum tau!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 17:03


Pada 21-11-06 19:09 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

kereta lembu...save gilerrrrr!belum try belum tau!!!


erwina ni mesti confirm da try...
tu yang dia tau tu....
hahahaha.... :lol: :lol: :lol:

maaf....sekadar gurauan... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 19:18


LRT sebab tak pakai minyak....

saya rasa motorsikal paling jimat minyak


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 00:08


keto yang cc dia rendah macam kancil dan adik beradik dia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-11-06 01:47


ASSALAMMUALAIKUM.............
Hmmmmmmmm....apa kata kalau saya kata KERETA MAINAN...???


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 09:49


Proton savvy memang jimat...kalau isi penuh lalu lebuhraya PLUS dari Bukit Kayu Hitam ke JB boleh sampai. tapi saya tak suka body design nya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-11-06 13:18


Pada 21-11-06 19:09 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

kereta lembu...save gilerrrrr!belum try belum tau!!!



kenapa poyo sangat dia ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-11-06 13:54


kenari laaaa...... jimat2,,,
nak lebih jimat letak minyak primax 3.......
lebih kilomiter , lebih lancar....

Bookmark and Share

  


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-06 14:50


pakai kancil..
lepas itu pakai enjin turbo dihatsu .. L2 ke atau L5 .. kerana , saya sendiri pakai dan dah mencuba .. dari seremban pergi ke shah alam .. siap pergi kl lagi .. minyak cuma 20 ringgit sahaja .. ini enjin turbo itu .. Kalau enjin standard , ada juga lah 3 ringgit , 40 ringgit ..
minyak dah mahal katerkan ..
masa itu member cakap kat saya , Kalau pakai enjin turbo ini , lagi jimat .. saya tak percaya . lalu saya terus tukar enjin .. hasilnyer , dah 3 tahun saya pakai .. JIMAT !!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:03


MyVI

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

NuhaAwatif
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27707
Posting: 28
Dari: Perak Darul Ridzuan.......

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:06


kereta mayat...minyak pun orang sponsor. hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuhaAwatifProfil   Hantar PM kepada NuhaAwatif   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:50


isk.... kelisa jimat ke? tak ada lah... saya guna kelisa dengan toyota vios, lagi jimat vios.... bukan nak tunjuk jepun bagus tapi itu lah yang saya alami...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 19-12-06 15:52


kancil

Bookmark and Share

  


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-06 15:58


Hujan yang turun , bersama air mata ....
Bila ku kembali ke jalan raya ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 19-12-06 15:58


Hmm.. tak tahulah....
tak ada kereta sendiri...
selalu naik basikal saja ke kampus.
mesra alam di samping maintain slim... :lol: :lol: :lol:


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

  


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 17:17


keretapi..yang guna arang batu tu, save gila, setitik minyak pun tak pakai.. minyak rambut saja drebar dia pakai... muahaha

Bookmark and Share

  


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 18:01


kereta mahal lagi jimat minyak..

vios dan city..tak percaya cuba beli kedua-duanya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-12-06 22:30


vios save minyak

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 20-12-06 01:11


kancil lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 20-12-06 01:14


Pada 19-12-06 15:06 , NuhaAwatif posting:

!!! QUOTE !!!

kereta mayat...minyak pun orang sponsor. hehehe...



:-D :lol:


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

  


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 20-12-06 03:44


BIOS..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 03:54


Avanza Toyota

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 20-12-06 09:25


Kereta kancil Turbo .. Kancil L2S ... takpun L512..

SOrry ,, pasal saya sendiri pun main kereta kancil // itu yang tau itu ,,,
dah cuba banyak kereta /... dari mesadis sampai kereta kancil .. biar maintenance untuk servis tebo dan enjin , mahal sekit juga dari servis enjin biasa , tapi berbaloi ..


-----------------
Sifat dendam harus dihindar ,
kerana ia merupakan salah satu penyebab mengapa hati kita tidak tenteram ...
[ Telah diedit oleh: helmi_techno pada 20-12-06 09:30 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 09:52


proton savvy lah jimat minyak, power pun ok, sangat stabil, saya dah test drive.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-12-06 13:11


Kalau kereta- pakcik kata jenama HONDA....takpun kancil....my Viii

Kalau motor- motor saya, hehehehh honda wave 100, jangan honda wave 125...dia banyak guna minyakkk
[ Telah diedit oleh: budak_melaka pada 20-12-06 13:12 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 11:04


semestinya kancil 660, motor pula semestinya honda ex5 (belum diusik enjinnya)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-01-07 12:05


Kereta sorong jenama WAJA... Hanya perlu tuangkan minyak kelapa kat tayar dia saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 12:53


Pada 18-01-07 12:05 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Kereta sorong jenama WAJA... Hanya perlu tuangkan minyak kelapa kat tayar dia saja...



:lol:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Eriyza_Qistina
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24356
Posting: 16
Dari: Berbumbungkan Langit Berlantaikan Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-07 14:16


Pada 05-09-06 17:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya pendapat sahabat2 terutama yang dah ada pengalaman dalam bidang perkeretaan ni:

1- kereta brand apa yang paling jimat minyak?
** Toyota dan Honda

2- kereta nasional yang mana paling jimat minyak, dan yang mana paling kuat makan minyak?
** Jimat - Kancil / Savvy
** Tak jimat - Waja / Perdana



-----------------
Salam Ramadan Al-Mubarak


Bookmark and Share

  


  Member Information For Eriyza_QistinaProfil   Hantar PM kepada Eriyza_Qistina   Pergi ke Eriyza_Qistina's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 20:57


Pada 20-12-06 13:11 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kereta- pakcik kata jenama HONDA....takpun kancil....my Viii

Kalau motor- motor saya, hehehehh honda wave 100, jangan honda wave 125...dia banyak guna minyakkk


salam...
emmm..honda memang save minyak....tapi tak setuju kata wave125 banyak guna minyak..saya guna honda wave125 pergi balik kerja...maintain saja....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 22:04


saya pakai waveS 125....jimat minyak sangat-sangat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 23:55


toyota wish jimat minyak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-07 08:28


Pada 05-09-06 17:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya pendapat sahabat2 terutama yang dah ada pengalaman dalam bidang perkeretaan ni:

1- kereta brand apa yang paling jimat minyak?

2- kereta nasional yang mana paling jimat minyak, dan yang mana paling kuat makan minyak?



assalammualaikum...
Kereta lembu atau kereta kuda....

http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-09-07 09:58


Pada 05-09-06 17:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya pendapat sahabat2 terutama yang dah ada pengalaman dalam bidang perkeretaan ni:

1- kereta brand apa yang paling jimat minyak?

2- kereta nasional yang mana paling jimat minyak, dan yang mana paling kuat makan minyak?



Bukan kereta sorong ke...atau kereta mainan..... :lol:
macam-macam brand ada......

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-08 23:30


pernah baca dalam satu paper..antara kereta yang jimat minyak ni ialah VIVA, proton Savy dan Toyota vios..tapi generally kereta yang jimat minyak ni buatan jepun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:35


setahu saya kereta yang jimat savy dengan viva..memang jimat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:41


Pada 23-11-08 23:30 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

pernah baca dalam satu paper..antara kereta yang jimat minyak ni ialah VIVA, proton Savy dan Toyota vios..tapi generally kereta yang jimat minyak ni buatan jepun..


sebab orang jepun bukan macam orang US yang lebih suka kereta berCC tinggi, lagipun hal ini berikutan krisis 1973 dimana negara2 arab memboikot pengeluaran minyak....habis satu dunia tak ada minyak......semenjak hari tu lah orang jepun cipta kereta dengan kapasiti enjin yang rendah........

krisis minyak 1973 juga menyebabkan Raja Arab Saudi pada masa tu dibunuh seterusnya membolehkan Amerika menanam pengaruhnya di Arab saudi agar hal ni tak berlaku lagi kerana ekonomi US terjejas teruk disebabkan hal itu....satu lagi sebab nak backup Israel.........sebab boikot tu berlaku sebab sokongan US dan Eropah terhadap pendudukan Israel laknatullah di bumi Palestin

refer 1973 oil crisis kat wikipedia.........

suka kereta Honda especially Jazz & CIty.....bila lah gamaknyer


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-08 23:50


Pada 23-11-08 23:41 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!



suka kereta Honda especially Jazz & CIty.....bila lah gamaknyer



haa..another lupa nak mention ialah honda city..memang save minyak..bagus tu :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:12


kereta yang dah ada IAFM.. ehe.. ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:16


Proton SAGA B.L.M. jimat minyak... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:27


Pada 24-11-08 00:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Proton SAGA B.L.M. jimat minyak... :)


ada orang puji kereta sendiri lah

hehehehehe

untuk kereta yang berCC 1.3, memang B.L.M dengan Myvi memang jimat differencenye sikit saja
so siapa yang mahu consider fuel efficient dan style better go for Myvi lah

B.L.M tu kalau nak nampak stylish kena makeup lah sikit

p/s: jangan mara Shye..nanti cepat itu hehehehe :lol:


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:36


tak adalah.. nak marah apa.. huhu..

saya tak mampu lah nak beli myvi. saga B.L.M saja yang saya mampu.. hoho. nak stylish dan makeup? tak mengapa lah.. saya gunakan duit tu untuk benda yang lebih bermanfaat. lagipun, saya prefer saga B.L.M berbanding myvi sebab bonet B.L.M yang lebih besar dan luas. so, lebih berguna. :kelip:

so far memang dirasakan yang Saga B.L.M menjimatkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 12:31


Pada 25-11-06 09:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Proton savvy memang jimat...kalau isi penuh lalu lebuhraya PLUS dari Bukit Kayu Hitam ke JB boleh sampai. tapi saya tak suka body design nya...



erk.. betul itu.. degisn nya kurang cantik.. sebab tu saya memilih viva.. :kelip:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

khumaira_84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34352
Posting: 20
Dari: bumi Allah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:17


nak tanya,honda jazz berapa harga ekkk...duduk survey kereta,jazz yang paling bekenan..huhu..minyak save tak???...

Bookmark and Share

  


  Member Information For khumaira_84Profil   Hantar PM kepada khumaira_84   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-12-08 22:58


mengikut rancangan top gear season 12 episode 4 bebaru ini....kereta jaguar XJ type adalah yang paling menjimatkan minyak walaupun guna engine turbo charge.

jeremy clarkson pun terpaksa salute pada jaguar....mulanya dia ingat jaguarlah yang paling banyak makan minyak.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-08 23:17


Pada 01-12-08 21:17 , khumaira_84 posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya,honda jazz berapa harga ekkk...duduk survey kereta,jazz yang paling bekenan..huhu..minyak save tak???...


tak silap dalam Rm90,000 something..1.3 cc i guess..minyak save ke tak tak pasti..since kalau 1.3 cc minyak pun mesti ok jugak..lagipun kereta jepun selalunya save minyak.. :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-12-08 00:43


Pada 23-11-08 23:35 , lemochi_adachi posting:

!!! QUOTE !!!

setahu saya kereta yang jimat savy dengan viva..memang jimat..


memang jimat tapi dengan keadaan terhad kapasiti dan kelajuan.

nak jimat lagi try accord 2.4. 2/8 tangki minyak habis dengan 150km/j dari kl ke penang.


-----------------




  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

adh_ham
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13658
Posting: 37
Dari: Tsik Pmysuree, Cheras

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-08 07:13


proton WAJA CPS manual memang jimat..lebih kurang MyVi..nak balik kg, selesa yang amat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adh_hamProfil   Hantar PM kepada adh_ham   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 10:48


mivec hybrid....dari KL isik rm50 pergi perak lepas itu balik senawang ada satu bar lagi dalam tank.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 15:21


myvi se...cun & jimat minyak... :bunga:

kalau motor pula...entah..lebih kurang same saja agaknya...minggu lepas baru belikan ayah motor honda ex5...isi penuh rm5 saja....jimat lah tu kan? :bunga:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 16:15


Pada 24-11-08 00:36 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tak adalah.. nak marah apa.. huhu..

saya tak mampu lah nak beli myvi. saga B.L.M saja yang saya mampu.. hoho. nak stylish dan makeup? tak mengapa lah.. saya gunakan duit tu untuk benda yang lebih bermanfaat. lagipun, saya prefer saga B.L.M berbanding myvi sebab bonet B.L.M yang lebih besar dan luas. so, lebih berguna. :kelip:

so far memang dirasakan yang Saga B.L.M menjimatkan.


Ok lah tu...Sekurang-kurangnya mampu juga pakai kereta...Saya nak pakai kancil second hand pun belum mampu lagi... :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-12-08 10:38


let's buy "barangan buatan malaysia"..;-)

belilah viva...

Bookmark and Share

  


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 15:02


Pada 06-12-08 10:48 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

mivec hybrid....dari KL isik rm50 pergi perak lepas itu balik senawang ada satu bar lagi dalam tank.....



vios atau civic masuk RM 50 KL- JB , lepas itu patah balik sampai ayer hitam

atau KL-Kuala terengganu, lepas itu patah balik sampai kemaman


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 15:21


Pada 05-09-06 17:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya pendapat sahabat-sahabat terutama yang dah ada pengalaman dalam bidang perkeretaan ni:

1- kereta brand apa yang paling jimat minyak?

2- kereta nasional yang mana paling jimat minyak, dan yang mana paling kuat makan minyak?



.. keretapi "brand" arang batu.. :lol:..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 16:09


soalan, kereta apa yang paling jimat minyak? tapi jawapan macam-macam... :-D siap masuk jenis motor pula...haha...
kereta paling jimat ialah perodua VIVA... memang save... isi penuh hari isnin, pergi kerja sejauh 25km,balik kerja 25km (50km) sampai jumaat,jumaat siap boleh balik kg lagi.. sampai kat kg yang jauhnya lebih kurang 70km, tinggal 4 bar, lepas itu ahad siap boleh balik pula kat rumah sewa 70km... sampai rumah sewa, petang ahad baru isi semula penuh... macam mana? jimat tak? Vivaku sayang... :-)


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 16:50


UNTUK KESELURUHAN KERETA TAHUN INI, APA KATA PROFESIONAL SURVEYOR...

MYVI TOPS INITIAL QUALITY FOR NEW COMPACT CAR.

KUALA LUMPUR, Oct 21 — The Perodua Myvi has for the third time ranked highest for its initial quality in terms of new-vehicle ownership, in the compact car segment, according to J.D. Power Asia Pacific.

In the same segment, Myvi was followed closely by Proton Savvy, with the Perodua Viva in tow, the marketing information services provider said of its 2009 Malaysia Initial Quality Index study.

The study examines the quality of new vehicles during the first two to six months, and measures more than 200 problem symptoms covering eight vehicle components, it said in a statement here.

Meanwhile, the re-designed Honda City ranked highest in the entry midsize car segment, followed by the Toyota Vios and the Proton Saga.

As for the midsize car segment, the Toyota Corolla Altis was top, with the Honda Civic coming in second and the Nissan Sylphy in the third place.

The Toyota Innova ranked highest in the MPV/van segment for a second consecutive year, followed by the Nissan Grand Livina and the Toyota Avanza.

In the pick-up segment, the Isuzu D-max received top spot, with the Toyota Hilux as runner up and the Mitsubishi Triton in the third place.

J.D. Power conducts customer satisfaction research and provides performance analytics services in the automotive, information technology and finance industries.

The Malaysia Initial Quality Index is one of three consumer-based studies and was based on responses from 2,874 new-vehicle owners who purchased their vehicles between September and May 2009.
http://www.jdpower.com/corporate/news/releases/pressrelease.aspx?ID=2009236

http://www.motortrader.com.my/NUS/articles/article_2163/page_m.asp

pandangan pakar...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-10-09 17:09


keretapi elektrik lagi jimat minyak sebab tak pakai minyak pakai letrik....

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 20:58


wira......bagi anala    isi 50 pergi kuala lumpur dari sabak bernam pergi balik minyak siap ada separuh milage kalau tak silap 3ratus kilo lebih,,,,lagi satu ana pakai magsaver tu bertambah2 save lagi


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.208719 saat. Lajunya....