Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: ukhwah.com lidah pembangkang?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» ukhwah.com lidah pembangkang?

Please Mendaftar To Post


Oleh ukhwah.com lidah pembangkang?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 14:00


Betul ke? Apa pendapat anda?
Hanya sekadar bertanya...
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan...

:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 14:09


pembangkang tu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 30-08-06 14:22


Kenapa saudara kata macam itu?
lagipun apa salahnya...
semua stesen televisyen kan pro kerajaan?
akhbar2 utama pun pro kerajaan jugak...
baguslah kalau ada jugak yang menyebelahi pembangkang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 14:23


pembangkang tu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

nuqman
Warga Rasmi
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12277
Posting: 6
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-06 15:01


waa..apa maksud pembangkang? kita kan cakap apa yang benar..
kebenaran tentang Islam kan..
tak kisah lah apa title kita..pembangkang ke..kerajaan ke..
yang penting yang HAQ mesti ditegakkan sekalipun pahit..
demi ISLAM tercinta..TAKBIR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuqmanProfil   Hantar PM kepada nuqman   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:04


tak jugak...ramai yang pro kjaan BN ada jugak kat sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-08-06 15:11


Assalamualaikum,

Rasanya ramai juga yang tidak berpuas hati dengan apa yang terjadi dalam negara kita sekarang. Daripada memendam rasa lebih baik layari lama ukhwah untuk lepaskan perasaan. Tak salah rasanya.

Apa pun setiap isu yang di utarakan adalah sebagai ingatan dan teguran ikhlas dari para sahabat. Itulah gunanya bersahabat. Saling ingat mengingati dan tegur menegur. Baru lah timbul kesedaran dalam hati setidak-tidaknya kita tahu perkara-perkara yang berlaku dalam negara kita sekarang.

Buat sahabat semua....teruskan perjuangan.

Wasssalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:14


kata ulama' :"kulilhaq walau kana murra"....cakap yang benar walaupun ianya amat pahit di dengar..nakkate pembngkang ke pro kerajaan ke..ini bukan persoalan pokok tertubuhnya portal ini saya rasa..tetapi atas dasar nak berkongsi pendapat dan pandangan dan menambahkan ilmu...

mungkin warnanya saja yang hijau.....


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..
[ Telah diedit oleh: syed pada 30-08-06 15:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:16


setiap orang ada pandangan masing-masing..pandai2 lah fikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:20


ana rasa bukan semua yang mmpunyai lidah pembangkang.... :-di
semua addaaa.....umno ada, pas ada, mic ada, keadilan pun adaaa..... macam-macam addaaa! ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:37


bukan saja lidah.....kaki,badan,tangan,muka,hidung,mulut...
xgitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:45


Pada 30-08-06 15:37 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

bukan saja lidah.....kaki,badan,tangan,muka,hidung,mulut...
xgitu??


betul!!! pandainyeeee.....!! :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:47


Pada 30-08-06 15:14 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

kata ulama' :"kulilhaq walau kana murra"....cakap yang benar walaupun ianya amat pahit di dengar..nakkate pembngkang ke pro kerajaan ke..ini bukan persoalan pokok tertubuhnya portal ini saya rasa..tetapi atas dasar nak berkongsi pendapat dan pandangan dan menambahkan ilmu...

mungkin warnanya saja yang hijau.....

ulama' :"kulilhaq walau kana murra"....cakap yang benar walaupun ianya amat pahit di dengar..nakkate pembngkang ke pro kerajaan ke..ini bukan persoalan pokok tertubuhnya portal ini saya rasa..tetapi atas dasar nak berkongsi pendapat dan pandangan dan menambahkan ilmu...

mungkin warnanya saja yang hijau.....



setuju. portal ni sebagai salah satu daripada platform untuk berbincang, memberi dan berkongsi idea, sumber rujukan dan untuk menambahkan ilmu.
kebenaran harus ditegakkan, kepincangan harus dibetulkan, ilmu yang baik dan bermanfaat eloklah dikongsi dan disebar-sebarkan.

dan,

hijau itu memberi ketenangan, kedamaian ;-)


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
[ Telah diedit oleh: houri pada 30-08-06 15:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:53


Pada 30-08-06 15:47 , houri posting:

!!! QUOTE !!!



hijau itu memberi ketenangan, kedamaian ;-)



setuju!!! ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-08-06 16:17


cehh....macam tak ada hujah lain....

asyik2 tuduh orang yang bercakap benar sebagai pembangkang....tuduh orang-orang yang menegur sebagai pembangkang.....orang-orang yang memprotes sebagai pembangkang.....orang-orang yang cuba bagitau perkara sebenar sebagai pembangkang...

apa-apa yang lain sikit saja dituduh pembangkang.

p/s: "Saya tidak tahu"....komen Paklah

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 16:17


samudra mungkin orang indonesia, pembangkang ni bukan pro kerajaan..

Pembangkang tu bukan persoalannya, tapi kita nak tegakkan Islam.. mana-mana yang bertentangan dengan Islam kita akan tentang kerana kita cintakan agama kita, Islam.

Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 16:26


ish, siapa pula yang cakap macam ni, adik dapat berita ni dari mana...?

pro-pembangkang ke pro-Islam? bagi saya ukhwah adalah website yang Islamik, jadi normal bila ahli2 yang ada kesedaran agama tak senang dengan dasar2 kerajaan yang sekular, dalam masa yang sama setuju dengan dasar2 kerajaan yang baik.

sama macam Kelantan, normal bila penduduk2 yang ada kesedaran agama dan sekolah agama tak sokong kerajaan pusat.

agama Islam itu yang penting, bukan mana-mana parti atau pembangkang. Kenapa orang yang tahu agama suka membidas kerajaan? haa, fikir sendiri... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 19:12


:-di bagi saya itu tak jadi masalah....sebab portal ukhwah kan bersifat islamik.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 21:55


Bukan. Sebab bukan itu tujuan Ukhwah.com dibina. Namun bila dah lama, dah terlalu aktif, dah hilang kawalan.

----
Peringatan:

1. Dah ada yang syak TAK RELEVAN
2. Dah ada yang syak LIDAH PEMBANGKANG
3. minta sangat tolong KURANGKAN atau TIADAKAN LANGSUNG Copy & Paste. Bimbang nanti di kata LIDAH COPY & PASTE.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 22:15


warna hijau dah cantik dah...mata pun tak sakit.
Yang betul sokong , yang salah diperbetulkan.
InsyaAllah akan diingatkan dalam diri......

:-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

hazrul_hakimin
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25935
Posting: 17
Dari: kuktem

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 22:46


saya tak boleh cakap.nanti kena auku!merdekakah mahasiswa???

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazrul_hakiminProfil   Hantar PM kepada hazrul_hakimin   Pergi ke hazrul_hakimin's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 30-08-06 22:58


bagi saya....kita hanya menyatakan pendapat
menegakkan yang haq
pembangkang @ tidak
itu isu sendiri (peribada)
undi itu rahsia...kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 18:24


Assalamualaikum.

    kalau kita kena rujuk kembali kepasa disclaimer ini. perkara ni tak timbul

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Ukhwah ini ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Ukhwah.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Ukhwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 18:34


ana rasa kita bebas menyatakan apa sahaja...

lagi2 dalam menegakkan apa yang dirasakan benar..

"berkatalah benar walaupun pahit"

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 01-09-06 18:37


kebiru-biruan=bluish
kebudak-budakan=childish
ke-pembangkang-bangkangan=pembangkang-ish

pada pendapat syla berdasarkan pemerhatian sejak dr jadi ahli tak ada bintang sampai berbintang2 ni...there is nothing indicative from the portal itself kecuali warnanya,tapi dari segi ahlinya saya boleh katakan yang ramai yang pembangkang-ish

i have absolutely no problem with that,as long as portal ni stay islamic all the way :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 20:18


Pada 30-08-06 21:55 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Bukan. Sebab bukan itu tujuan Ukhwah.com dibina. Namun bila dah lama, dah terlalu aktif, dah hilang kawalan.

----
Peringatan:

3. minta sangat tolong KURANGKAN atau TIADAKAN LANGSUNG Copy & Paste. Bimbang nanti di kata LIDAH COPY & PASTE.



tak setuju copy dan paste dihapuskan... sebab banyak maklumat yang ana dapat kat sini ( yang ada faedahnya)... maklumlah kadang-kadang ada maklumat yang ana tak tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 21:31


berkata benarlah kamu walaupun pahit dalam menegakkan amar makruf nahi mugkar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 01:02


tak ada bukti kukoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 01:02


tak ada bukti kukoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 02:00


Rasanya Ukhwah.com bukannya lidah pembangkang... posting2 di dalam ukhwah ini boleh jadi bunyi macam lidah pembangkang sebab yang menyokong pembangkang dengan terang-terang dan jelas2 menyebutkan sokongan mereka... kalau setakat menyokong kebenaran tu tak ada nya bunyi pembangkang... tapi bila dikaitkan dengan pembangkang dalam menulis posting... dah tentulah nampak sangat bunyi macam lidah pembangkang...

Apa pun kita yang btanggungjwab mencorakkan Ukhwah.com... kalau kita tak emosional sampai kaitkan dengan pembangkang semua tu bila berposting, dah tentulah tak timbul persoalan semacam ini...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 02:10


!!! QUOTE !!!

kebiru-biruan=bluish
kebudak-budakan=childish
ke-pembangkang-bangkangan=pembangkang-ish

pada pendapat syla berdasarkan pemerhatian sejak dr jadi ahli tak ada bintang sampai berbintang2 ni...there is nothing indicative from the portal itself kecuali warnanya,tapi dari segi ahlinya saya boleh katakan yang ramai yang pembangkang-ish

kita bukan saja ada "pembangkangish" kat sini, "pak turutish" pun ada juga, kan selalu ada pertembungan.

tak salah membangkang dasar2 kerajaan yang tidak betul, yang menjadi kesalahan adalah membangkang dasar2 kerajaan yang memang betul, atau lebih2 lagi menjadi pak turut kepada dasar2 kerajaan yang ternyata salah.

saudara Kang sendiri dah kata portal ukhwah bukan lidah pembangkang, ia sebuah portal Islamik. tetapi normallah sekiranya orang2 yang ada semangat Islam tidak suka akan dasar2 kerajaan yang bersifat sekular dan selalu membelakangi ajaran agama, itu bukan sebab mereka suka "membangkang" tetapi sebab mereka "cintakan Islam".

bagi diri saya sendiri, portal ni bukanlah lidah pembangkang, tetapi ia adalah sebuah portal Islamik, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 02:29


salam...

masyaAllah jauhkanlah pengaruh politik dari portal ni....jadikan portal ni badan berkecuali...

cuma apa yang ana risaukan ialah bila pihak luar akan cop portal ni sebagai pelampau agama asbab kebencian terhadap sesuatu isu...sebaik-baiknya kita kena ikram saudare..jadikan portal ni sebagai asbab menimbulkan rasa risau atas umat...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 02:31


Pada 30-08-06 16:17 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

samudra mungkin orang indonesia, pembangkang ni bukan pro kerajaan..

Pembangkang tu bukan persoalannya, tapi kita nak tegakkan Islam.. mana-mana yang bertentangan dengan Islam kita akan tentang kerana kita cintakan agama kita, Islam.

Wallahu a'lam..


na'am...ana setuju,ingat balik apa matlamat dan tanggungjawab kita pada umat...seperti mana yang telah nabi S.A.W usahakan...


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 02:43


Bismillahir Rahmaa Nir Raheem

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Alhamdulillah menemui anak-anak ummimq yang dikasihi kerana Allah SWT semoga semua berada di dalam dakapan rahmat-Nya. Ameen.
Kita semua tidak dapat nafikan bahawa Islam sedang melalui satu ujian dimana akhlak remajanya yang semakin kronik. Generasi muda kita yang bakal menjadi pemimpin masa depan sedang mengalami kejutan budaya (culture-shocked & future-shocked) akibat melalui pendidikan yang tidak seimbang mengakibatkan mereka keliru dan terumbang ambing bila bergaul dengan mereka yang mempengaruhi dengan bahasa tipu daya bila mereka cetuskan fahaman mereka: "Kami adalah bangsa maju sebab sistem kami..jadi kamu wahai kaum muslimin harus terima sistem kami untuk maju"...begitulah yang dicanangkan oleh kapitalis terutama yahudi.

Bagaimana kita yang peka dan ingin menyelamatkan generasi masa depan Islam mengatasi masalah tersebut dari terus bertambah runcing? Jawapannya terdapat pada kata-kata Sayiddina Ali ra : "Didiklah anak-anak untuk keperluan zamannya". Pepatah Arab pula ada menyebut:"Kualiti sesuatu bangsa itu masih kekal kualitinya selagi akhlaknya dipertahankan, jika akhlak tidak dipertahankan, bangsa itu akan runtuh".

Anak-anak telitilah peringatan di atas itu dan bila berlaku pertembungan di jiwa ingatlah kaedah feqah ini: "Apabila ada keburukan dan ada kebaikan, kalau kebaikan itu sedikit, buruk itu lebih banyak, maka kita perlu menolak program yang mana keburukan mengatasi kebaikan".

Semoga anak-anak semua diizinkan oleh Allah SWT untuk memahami apa yang ummimq sampaikan kerana sebagai manusia biasa kita hanya berusaha, berjaya atau tidak bukan urusan kita yang dhaif ini. Salam iman dan ukhwah dari ummimq semoga kita terus diberi taufik dan hidayah-Nya. Ameen ya Rabbal Alameen.

Wassalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Ummi fid deen
Ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 08:05


saya lebih bersetuju jika portal ini dikatakan sebagai portal islamik...
ambillah yang baik2 saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 09:07


Pada 30-08-06 16:17 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

samudra mungkin orang indonesia, pembangkang ni bukan pro kerajaan..


bila pula saya jadi mat indon? :lol:
saya orang kelantan , dekat rumah ibnu_musa , ibnu_musa tu kawan saya kami tengah buat projek bela itik sakti,
cuma saya tak bersetuju bila kita menegur kerajaan di cap pembangkang , dalam dewan rakyat pun MP kerajaan dah ramai yang bangkang dasar-dasar kerajaan...




Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-09-06 09:52


Pada 01-09-06 18:37 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

kebiru-biruan=bluish
kebudak-budakan=childish
ke-pembangkang-bangkangan=pembangkang-ish

pada pendapat syla berdasarkan pemerhatian sejak dr jadi ahli tak ada bintang sampai berbintang2 ni...there is nothing indicative from the portal itself kecuali warnanya,tapi dari segi ahlinya saya boleh katakan yang ramai yang pembangkang-ish

i have absolutely no problem with that,as long as portal ni stay islamic all the way :)


aku rasa ini pendapat paling childish!
main hentam saja! dah buat survey ke berapa ramai pembangkang dalam portal ini....???? jangan buat tuduhan melulu...
childish juga sebab warna dikaitkan dengan pembangkang...childish!!! kalau taruk warna biru jadi pro kerajaan ke??? biru bukan warna kerajaan biru warna parti bn. kalau taruk merah pro kerajaan ke???takkan tak tau bezakan parti dengan kerajaan??? takkan kalau hijau pembangkang??? daun, pokok, petronas, carlsberg semua pembangkang lah...

CHILDISH!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 10:36


saya dengan ini membangkang sekeras-kerasnya kerajaan kelantan kerana tidak pandai membersihkan bandar dari sampah sarap dan tikus-tikus mundok sebesar kucing , sila pecat pegawai-pegawai mpkb yang pemalas dan naik dengan kabel politik,,sila lantik orang baru yang mampu turun padang kutip sampah supaya gajah-gajah liar tidak dapat menyembunyikan diri di dalam timbunan sampah...harap maklum

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 02-09-06 10:47


Pada 01-09-06 20:18 , uqu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-08-06 21:55 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Bukan. Sebab bukan itu tujuan Ukhwah.com dibina. Namun bila dah lama, dah terlalu aktif, dah hilang kawalan.

----
Peringatan:

3. minta sangat tolong KURANGKAN atau TIADAKAN LANGSUNG Copy & Paste. Bimbang nanti di kata LIDAH COPY & PASTE.



tak setuju copy dan paste dihapuskan... sebab banyak maklumat yang ana dapat kat sini ( yang ada faedahnya)... maklumlah kadang-kadang ada maklumat yang ana tak tahu...


tak perlu hapuskan, tapi kurangkan perbuatan tu...kalau stkat copy and paste dari akhbar2 online, rasa nya tak perlu lah posting kat sini....kami baru saja pas baca akhbar sambil2 akses portal ni....so, kadang-kadang menyemakkan tajuk2 perbincangan kita di muka depan....
tapi in case artikel tu bermanfaat dan wajar disebar2kan kepada yang lain, teruskan lah....inilah yang dinamakan perkongsian ilmu....bukannya mencedok dengan apa yang sedia ada dan sudah tersedia maklum....
maaf jika terkasar, sekadar pendapat...
wallahu a'lamm...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-09-06 10:50


Pada 02-09-06 10:36 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

saya dengan ini membangkang sekeras-kerasnya kerajaan kelantan kerana tidak pandai membersihkan bandar dari sampah sarap dan tikus-tikus mundok sebesar kucing , sila pecat pegawai-pegawai mpkb yang pemalas dan naik dengan kabel politik,,sila lantik orang baru yang mampu turun padang kutip sampah supaya gajah-gajah liar tidak dapat menyembunyikan diri di dalam timbunan sampah...harap maklum


Kenapa?kerajaan negeri lain pandai sangatka membersihkan bandar?cuba mai kedah dan tengok sendiri negeri yang diperintah oleh kerajaan kedah iaitu umno lah...sampah sarap berselerak.tak payah tengok kat lain,tengok dekat bandaraya alor setar pun jadilah.nama saja bandaraya.longkang busuk...bau ayaq acaq.
haritue kata orang kelantan guna ayaq kotoqlah ayaq karatlah. padahal orang selangor guna ayaq lagi kotoq.sampaikan nak minum pun tak gamak.lagi pun rakyat malaysia ini tak budak rasa tanggungjawab.itu yang tempat kotor.rakyat dia sendiri pengotor.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 10:52


dah marah dah..tak betul ke kelantan tu kotor..Tok Guru kata masih ada orang kelantan bela lembu bawah rumah....bohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-09-06 11:01


Pada 30-08-06 16:26 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

ish, siapa pula yang cakap macam ni, adik dapat berita ni dari mana...?

pro-pembangkang ke pro-Islam? bagi saya ukhwah adalah website yang Islamik, jadi normal bila ahli2 yang ada kesedaran agama tak senang dengan dasar2 kerajaan yang sekular, dalam masa yang sama setuju dengan dasar2 kerajaan yang baik.

sama macam Kelantan, normal bila penduduk2 yang ada kesedaran agama dan sekolah agama tak sokong kerajaan pusat.

agama Islam itu yang penting, bukan mana-mana parti atau pembangkang. Kenapa orang yang tahu agama suka membidas kerajaan? haa, fikir sendiri... :roll:



na'am...ana setuju sangat!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-09-06 11:05


Pada 02-09-06 10:52 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

dah marah dah..tak betul ke kelantan tu kotor..Tok Guru kata masih ada orang kelantan bela lembu bawah rumah....bohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


ana tak marah.apa yang ana cakap itu betul.kan ana cakap tadi,sebenarnya sikap kita rakyat malaysia ini yang tak bertanggungjawab.negara kotor sebab rakyat dia yang bersikap kotor.ana suruh datan ke kedah tengok negeri ana macamna pulak.negeri ana pun kotor jugak.saudara yang tak faham maksud ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

elmifaiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22925
Posting: 41
Dari: Brickfields

Selangor  


posticon Posting pada: 02-09-06 12:17


tak perlulah kita babitkan ukhwah.com dengan politik,parti dan yang sewaktu dengannya...

kita tetapkan hala tuju ukhwah ke arah sebagai pusat ilmu dan pembimbing kepada golongan ukhwah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For elmifaizProfil   Hantar PM kepada elmifaiz   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 12:32


politik dan ugama tidak boleh di pisahkan..kita menyokong kebaikan walaupun di bawa oleh syaitan..syaitan bawa kebaikan ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 13:00


tak timbul isu sama ada lidah pembangkang ke lidah kerajaan ke lidah manusia ke...kita amalkan demokrasi,hak kebebasan bersuara ...ini ajaran Islam.....

yang penting lidah itu memperkatakan kebenaran,,,,bukan membangkang membuta tuli,bukan juga mengampu sana sini....

lidah itu memperkatakan sesuatu berasaskan ilmu..................

kalau memperjuangkan al-quran dan sunnah itu TERRORIST,AKULAH TERRORIST!!!!!!!!

saya TERRORIST dari Universiti Malaya............Akademi TERRORIST..eh silap....akademi fantasia ..lagi silap........
akademi pengajian islam..........ok...jom jadi TERRORIST!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 13:30


ukhwah bukannya lidah pembanmgkang..tapi rasanya ramai ah;i ukhwah ni ahli pembangkang agaknya...ahli pencadang mana nak tengok forum macam ni...so jangan lah nak marah atau terasa..memang sikap pencadang macam 2.,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 14:03


Pada 02-09-06 09:07 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

saya orang kelantan , dekat rumah ibnu_musa , ibnu_musa tu kawan saya kami tengah buat projek bela itik sakti,
cuma saya tak bersetuju bila kita menegur kerajaan di cap pembangkang , dalam dewan rakyat pun MP kerajaan dah ramai yang bangkang dasar-dasar kerajaan...

projek tu dah dibatalkan sebab itik sakti tu tak membiak2 pun, telur pun tak keluar :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 02-09-06 14:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 14:13


:-di mana ada......mungkin mereka perasan saja agaknya......sebab apa yang tertulis dalam ukhwah ini adalah sesuatu yang benar tentang mereka......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 14:18


saya rasa ramai yang setuju bahawa portal ukhwah ni adalah portal Islamik, bukan lidah pembangkang, betul tak?

so, apa kata lepas ni kalau kita nak bidas mana-mana pihak yang membelakangkan agama, kita bercakap sebagai orang Islam bukan sebagai ahli mana-mana parti politik.

contohnya, kalau kita nak bangkang dasar2 kerajaan yang sekular, kita bangkang atas platform agama, bukan atas platform mana-mana parti politik.

hal ni berbangkit pun sebab rata2 ahli ukhwah adalah terdiri dari yang celik agama, yang sekolah agama dan yang cintakan agama, mudah sensitif terhadap isu-isu yang mencabar agama kita terutama yang melibatkan dasar2 kerajaan yang sekular dan membelakangi hukum-hakam Islam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 02-09-06 14:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 16:19


"BERSAMA MENANGKAN ISLAM"

A'MAL MA'RUF NAHI MUNKAR

INSYA-ALLAH..

TAKBIR!

ALLAHU AKBAR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-09-06 16:53


sedikit respon

**qardhawi_jr ni..... apa lah, ajak orang jadi terrorist pula.... ajak lah jadi pengebom berani mati ke.. ok lah sikit. baru lah dikatakan anak jantan...

**well.. samudra ni kalau tak jaga mulut, silap2 kena gam mulut. ada insuran mulut tak? nak cakap apa-apa, fikir dulu... ni, dok kutuk negeri orang lain. orang kelantan bela lembu bawah rumah pun, kaya dengan tanah yang masih lagi menjadi hak milik orang melayu. nak bangga dengan negeri membangun yang lain macam penang? mana ada tanah hak orang melayu. sekangkang kera ada lah. ibarat merempat di negeri sendiri...

portal ukhwah ni pendapat saya bukan lidah pembangkang.... orang kata pembangkang bila isu yang dibicarakan, ditimbukan bertentangan dengan naluri yang mereka inginkan...

"dont judge a book by its cover"

itu pesan saya sebelum menghukumi sesuatu perkara.

"UNGGUL BERSAMA ISLAM"

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-09-06 18:56


bukan lidah pembangkang
lidah yang berkata benar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 21:55


Ini portal cyber/alam maya. sesiapa pun boleh daftar dan post kat sini.
Kalau pak Lah, sami velu, hj hadi, tgna,ai, parti pembangkang, parti cap dacing, cap bulan, cap tukun nak post kat sini saya rasa admin tak ada masalah. Cuma dafar secara percuma dan post secara baik. Sekali sekala tu bagi lah sumbangan sikit kat portal ni. Asyik syok posting dan berukhuwah saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 00:13


ukhwah.com lidah kebenaran! :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 01:20


MENEGAK YANG HAK MENGHALANG YANG BATIL :)


TAKBIR!!


ALLAHUAKBAR!! :)


-----------------
SENYUMSOKMO (^_^)
[ Telah diedit oleh: Norhaslina pada 05-09-06 01:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-09-06 08:17


Pada 02-09-06 10:50 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-09-06 10:36 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

saya dengan ini membangkang sekeras-kerasnya kerajaan kelantan kerana tidak pandai membersihkan bandar dari sampah sarap dan tikus-tikus mundok sebesar kucing , sila pecat pegawai-pegawai mpkb yang pemalas dan naik dengan kabel politik,,sila lantik orang baru yang mampu turun padang kutip sampah supaya gajah-gajah liar tidak dapat menyembunyikan diri di dalam timbunan sampah...harap maklum


Kenapa?kerajaan negeri lain pandai sangatka membersihkan bandar?cuba mai kedah dan tengok sendiri negeri yang diperintah oleh kerajaan kedah iaitu umno lah...sampah sarap berselerak.tak payah tengok kat lain,tengok dekat bandaraya alor setar pun jadilah.nama saja bandaraya.longkang busuk...bau ayaq acaq.
haritue kata orang kelantan guna ayaq kotoqlah ayaq karatlah. padahal orang selangor guna ayaq lagi kotoq.sampaikan nak minum pun tak gamak.lagi pun rakyat malaysia ini tak budak rasa tanggungjawab.itu yang tempat kotor.rakyat dia sendiri pengotor.





jangan kata bandar...tengok rumah awak dulu...bersih ke tak...cakap pandaila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 05-09-06 08:28


!!! QUOTE !!!

Pada 02-09-06 09:52 , 2manis posting:

aku rasa ini pendapat paling childish!
main hentam saja! dah buat survey ke berapa ramai pembangkang dalam portal ini....???? jangan buat tuduhan melulu...
childish juga sebab warna dikaitkan dengan pembangkang...childish!!! kalau taruk warna biru jadi pro kerajaan ke??? biru bukan warna kerajaan biru warna parti bn. kalau taruk merah pro kerajaan ke???takkan tak tau bezakan parti dengan kerajaan??? takkan kalau hijau pembangkang??? daun, pokok, petronas, carlsberg semua pembangkang lah...

CHILDISH!!!!!


kalau enta/i baca balik comment saya,saya tak pernah buat apa-apa tuduhan melulu.saya juga tak pernah kata portal ini definitely portal pembangkang hanya disebabkan warnanya.

saya just kata berdasarkan pemerhatian saya ramai AHLI2 ukhwah yang pembangkang-ish sebab most of the time perkara yang dibangkang adalah dasar2 kerajaan.
dan saya juga kata saya tiada masalah dengan itu(kurang setuju dengan dasar kerajaan or apa-apa) as long as portal ini stay islamic all the way.

and im not childish.rasanya orang yang cepat melatah dan buat konklusi sendiri dengan melulu tanpa cuba faham maksud orang lain lebih childish agaknya.

[ Telah diedit oleh: hyunckel_asyraf pada 05-09-06 08:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-06 09:35


Pada 05-09-06 08:17 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-09-06 10:50 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-09-06 10:36 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

saya dengan ini membangkang sekeras-kerasnya kerajaan kelantan kerana tidak pandai membersihkan bandar dari sampah sarap dan tikus-tikus mundok sebesar kucing , sila pecat pegawai-pegawai mpkb yang pemalas dan naik dengan kabel politik,,sila lantik orang baru yang mampu turun padang kutip sampah supaya gajah-gajah liar tidak dapat menyembunyikan diri di dalam timbunan sampah...harap maklum


Kenapa?kerajaan negeri lain pandai sangatka membersihkan bandar?cuba mai kedah dan tengok sendiri negeri yang diperintah oleh kerajaan kedah iaitu umno lah...sampah sarap berselerak.tak payah tengok kat lain,tengok dekat bandaraya alor setar pun jadilah.nama saja bandaraya.longkang busuk...bau ayaq acaq.
haritue kata orang kelantan guna ayaq kotoqlah ayaq karatlah. padahal orang selangor guna ayaq lagi kotoq.sampaikan nak minum pun tak gamak.lagi pun rakyat malaysia ini tak budak rasa tanggungjawab.itu yang tempat kotor.rakyat dia sendiri pengotor.





jangan kata bandar...tengok rumah awak dulu...bersih ke tak...cakap pandaila...






Kenapa?tak betul kah apa yang ana bagitau?

rumah ana?
insyaAllah sentiasa bersih.
islam kan mengajar umatnya sentiasa mengutamakan kebersihan.
kalau nak tau silalah datang ke rumah ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 05-09-06 09:53


tak agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

NurulJannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4136
Posting: 62
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 10:45


Portal ukhwah-pembangkang?

M.U.S.L.I.M
Muslim for life
And we will never give in
We stand out and speak out
Againts those who oppress
We take Islam
And we take no less..

Takbir Allahuakbar!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJannahProfil   Hantar PM kepada NurulJannah   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 12:10


kata ulama' :"kulilhaq walau kana murra"....cakap yang benar walaupun ianya amat pahit di dengar..nakkate pembngkang ke pro kerajaan ke..ini bukan persoalan pokok tertubuhnya portal ini saya rasa..tetapi atas dasar nak berkongsi pendapat dan pandangan dan menambahkan ilmu...

mungkin warnanya saja yang hijau.....

ana setuju sepenuhnya...
tak fikir portal ini lidah pembangkang kerana di dalamnya terdapat pelbagai pihak yang mempunyai pendirian tertentu berbincang dan bertukar pandangan di antara satu sama lain..
yang penting di dalamnya konsep amal ma'aruf nahi mungkar diutamakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:06


pembangkang?kita kan nak tegakkan kebenaran.ada yang terasa ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:23


Pada 05-09-06 09:35 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-09-06 08:17 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-09-06 10:50 , asma_husna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-09-06 10:36 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

saya dengan ini membangkang sekeras-kerasnya kerajaan kelantan kerana tidak pandai membersihkan bandar dari sampah sarap dan tikus-tikus mundok sebesar kucing , sila pecat pegawai-pegawai mpkb yang pemalas dan naik dengan kabel politik,,sila lantik orang baru yang mampu turun padang kutip sampah supaya gajah-gajah liar tidak dapat menyembunyikan diri di dalam timbunan sampah...harap maklum


Kenapa?kerajaan negeri lain pandai sangatka membersihkan bandar?cuba mai kedah dan tengok sendiri negeri yang diperintah oleh kerajaan kedah iaitu umno lah...sampah sarap berselerak.tak payah tengok kat lain,tengok dekat bandaraya alor setar pun jadilah.nama saja bandaraya.longkang busuk...bau ayaq acaq.
haritue kata orang kelantan guna ayaq kotoqlah ayaq karatlah. padahal orang selangor guna ayaq lagi kotoq.sampaikan nak minum pun tak gamak.lagi pun rakyat malaysia ini tak budak rasa tanggungjawab.itu yang tempat kotor.rakyat dia sendiri pengotor.





jangan kata bandar...tengok rumah awak dulu...bersih ke tak...cakap pandaila...






Kenapa?tak betul kah apa yang ana bagitau?

rumah ana?
insyaAllah sentiasa bersih.
islam kan mengajar umatnya sentiasa mengutamakan kebersihan.
kalau nak tau silalah datang ke rumah ana.



ye lah..rumah saya pun bersih tada lah sampai bela tikus sebesar kucing..

sekali lagi makluman kepada budak-budak MBKB.. kalau tak pandai bersihkan bandar sila letak jawatan..malu aaa nak hebohkan kelantan bandaraya islam kalau sampah bersepah sepah.ada baiknya kerajaan negeri bawa pegawai2 mpkb pergi Singapore , tengok macamana mereka bersihkan bandar mereka..bersihkan bandar tak perlukan keizinan kerajaan pusat..pengurusan jabatan negeri pun tak perlukan keizinan kerajaan pusat..jadi pandai-pandai lah buat kerja ye jangan selalu dok salahkan orang lain :-di

****ini teguran bang..bukan pembangkang :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:40


bukannya pembankang....
depend kepada orang yang menilai...
kita menegakkan kebenaran


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 10:41


emmm..macam-macam pendapat...ada setuju ada tidak, ada tak pasti.....
jadikan iktibar....
baik jadikan tauladan....
buruk jadikan sempadan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 11:15


'kulill haq walau ka namurran'    'berkata benar walaupun pahit'.....bila cakap pasal islam saja mesti dikaitkan dengan pembangkang.secara logiknya...pembangkang tu islam lah kiranya.
insyaAllah....
'pulihkan kan demokrasi daulatkan islam'

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 10:08


Katelah apa nak kata labii...janji hang happy....
Apapun untuk sahabat2 ukhwah.com. bkatalah HAK hatta di depan pemimpin yang zalim...contohi kisah nabi ibrahim terhadap raja namrud...atau setidaknya sahabat ashabul khafi...

TENGAKKAN KHILAFAH ISLAMIAH DI MUKA BUMI ALLAH....DARI SITULAH AKAN TERLAKSANANYA HUDUDULLAH...DAN AKAN TERTEGAKNYA KALAMULLAH...INSYA'ALLAH KITA AKAN MEMPEROLEHI MADHATILLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-09-06 10:17


Pada 28-09-06 10:08 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Katelah apa nak kata labii...janji hang happy....
Apapun untuk sahabat2 ukhwah.com. bkatalah HAK hatta di depan pemimpin yang zalim...contohi kisah nabi ibrahim terhadap raja namrud...atau setidaknya sahabat ashabul khafi...

TENGAKKAN KHILAFAH ISLAMIAH DI MUKA BUMI ALLAH....DARI SITULAH AKAN TERLAKSANANYA HUDUDULLAH...DAN AKAN TERTEGAKNYA KALAMULLAH...INSYA'ALLAH KITA AKAN MEMPEROLEHI MADHATILLAH....


ye lah labuu....


-----------------
"Ambil Tahu sesuatu perkara, tidak semestinya sibuk menjaga tepi kain orang-itu lebih baik dari menjadi kera sumbang!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 28-09-06 10:52


kami bukan lidah pembangkang, tapi lidah2 anak mude yang memberontak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 10:58


Portal Ukhwah tidak bias kepada mana-mana pihak.

Sebarang komen di sini adalah bebas dan pihak pengurusan portal tidak bertanggungjawab ke atasnya.

Tidak timbul soal pembangkang atau tidak.

Di sini kita berhujah, kita berforum, siapa benar siapa salah, ukurlah dengan kebenaran Al-Quran Hadith itu sendiri.

Nabi juga pernah menjadi pembangkang, membangkang kerajaan Mekah yang dipimpin abu jahal. Membangkang kerana ingin menegakkan kebenaran

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-09-06 15:00


bagi pendapat saya...tiada siapa boleh menyekat pemikiran kita.....kita berhak memberi pandangan terhadap apa jua isu yang berlaku dalam negara kita.....maknanya kita peka dengan hal ehwal semasa.....

dalam universiti pun, kita bebas berpolitik....sebab itu hak kita....tapi kita tak bebas untuk berparti.....

hal ini harus jelas di mata pemimpin kita....Kalau tidak, golongan muda lebih2 lagi bangsa kita kan jadi bacul.......semua tak boleh!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-06 16:25


habis tu, takkan lah benda tak betul pun kita nak sokong ye tak. Agak2 lah Kalau nak sokong benda yang tak betul tu. yang patut kita bangkang, kita bangkang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 18:02


menegur tak semestinya benci, menurut bukan bermakna setuju....

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 18:43


!!! QUOTE !!!

'kulill haq walau ka namurran'    'berkata benar walaupun pahit'.....bila cakap pasal islam saja mesti dikaitkan dengan pembangkang.secara logiknya...pembangkang tu islam lah kiranya.
insyaAllah....
'pulihkan kan demokrasi daulatkan islam'


em.. good point.. :-di

!!! QUOTE !!!

kami bukan lidah pembangkang, tapi lidah2 anak mude yang memberontak.


kita semua bebas nak berkata-kata..
tapi.. moga kita juga menjaga adab pertuturan..
kita berkongsi idea..info..pengalaman..ilmu..dll..
so.. tak perlu berbalah..

:roll: :roll:

demokrasi berparlimen..hihi..
teringat topik blsn.. pada kang.hehe..
macam ala-ala parlimen...
:lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 18:49


!!! QUOTE !!!

habis tu, takkan lah benda tak betul pun kita nak sokong ye tak. Agak2 lah Kalau nak sokong benda yang tak betul tu. yang patut kita bangkang, kita bangkang.


berani kerana benar..
takut kerana salah..
betul tu.. soKONglaa mana yang di pihak yang BENAR!!

tapi.. Kalau kess dah terANiYA..??!!
huhuhu.. :roll: :roll:

teringat pulak kisah yang memperkatakan..
matlamat menghALALkan cara..huh.. ni tak bolehlaa guna pakai!!

kita semua dianugerahkan AKAL
gunekan anugerah itu dengan sebaiknye..
:roll: :roll:

!!! QUOTE !!!

menegur tak semestinya benci, menurut bukan bermakna setuju....

na'am... terpulang pada individu itu sendiri..
untuk berpihak pada yang mana...

wallahu a'lam... :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 00:15


Bukan membangkang tapi kita nak bagi cadangan untuk mewujudkan negara yang benar-benar dinamakan sebagai negara Islam seperti yang termaktub di dalam perlembagaan. Walaupun kita hidup dalam suasana yang berbilang kaum tapi itu tidak menghalang kita untuk mempraktikkan Islam sebab Nabi Muhammad S.A.W sendiri telah menunjukkan bahawa Islam dan bukan Islam boleh hidup bersama secara aman dibawah pemerintahan Islam.


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 00:33


biarkan jadi lidahpembangkang andai yang dikatakan itu benar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207758 saat. Lajunya....