Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: rasian
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43063

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
rasian: 2 hari yang lalu
a_zar81: 7 hari yang lalu
khalifah: 11 hari yang lalu
talha: 17 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 26 hari yang lalu
al-biruni03: 28 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: Kelab warga Finance/Accounting/Banking


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» Kelab warga Finance/Accounting/Banking

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kelab warga Finance/Accounting/Banking

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-02-08 16:01


hehe..pening thingy..tapi tak apa..ummu present apa yang ummu paham sajalah..hehe

ummu pun rasa consolidation tu masa nak prepare financial statmnt dan lain-lain dalam business combination..tu yang ummu pening..dalam FRS 3 (business combiantion ada menyebut benda yang sama dalam FRS 127 (consolidated and saperate financial statment)..da lect suruh compare ketiga2 tu..huhu..siap suruh bagi contoh..adeiii..hehe..tak mengapa..
Kenapa slow saja otak ni :-? :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 21:11


by: ummusafiah

!!! QUOTE !!!

consolidation tu masa nak prepare financial statmnt

ERR.. Kalau debt consolidation solution budget tu pulakk apa ye?
HHM.. Canggih betul budak account sekarang. Kalau nak calculate
income / wages / remuneration pun dahh guna spreadsheet software..
Bagus betul.. Katt sini pun mesti semuanya pakar stock acquisition..
HOHOOEE... Bagus.. Bagus.. Research ummusafiah makin bess!!!
Ilmiah sungguh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-02-08 15:52


!!! QUOTE !!!

debt consolidation solution budget


mana owl jumpa benda niee? hMm, debt cosolidation solution budget..macam 1st time juga jumpa ni :berfikir: ka ummu yang slow ni..
adeiii

ummu cari kat internet sajalah erk...cuba baca sendiri..hikk..hikk --->> debt consolidation solution budget...

____________________
da present da..yeahh2..settle kerja diz week..

in simple way..
bizz combination(refer to FRS 3)
bringing together of separate entities of business into one reporting entities...
so Kalau mereka report dalam financial statement dia akan buat consolidated..parent company/ corporation yang obtain control akan buat report lepas itu mereka akan combine...susah nak exppain..macam nak tunjuk saja consolidated financial staemnt ni..huhu
even mereka buat bizz combination tapi mereka ni tetap separate entities..contohnya celcom dengan TM, TM jadi parent company Celcom jadi subsidiaries(son)

lepas itu merger

merger ni mesti org tau,combining two or more company into a single body(macam yang rose_itam cakap A + B = AB )
Kalau real situtation Canon merger with Nikon so jadi CanKon Inc
dan dia ada jenis lah..vertical, horizontal, congeneric and conglomerate...

consolidation ni
betul lah apa yang ummu fikirkan sama macam rose_itam consolidation ni presentation as one economic entity..seperti yang d explain under bizz combination..huhu
according to FRS 127 parent may have
-Power over more than one half of the voting rights by virtue of an agreement with other investors
-Power to govern the financial and operating policies of the company under statute or an agreement
- Power to appoint or remove the majority of the members of the board of directors or equivalent governing body
Power to cast the majority of votes at meetings of the board of directors or equivalent

huhu..betul ka apa yang ku expalin ni..arap2 betul..:berfikir:

____________
rasanya ada budak akaun yang tak lapor diri lah kat sini :berfikir: immad budak akaun juga kan :kelip:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-02-08 16:30


Memandangkan jumlah ahli makin bertambah..biar ummu tolng pembuka topic ni update list member ni ya..hehe (bukan gila kuasa ya..tolong2..:kelip: maybe tuan rumah tnga bzyy dengan kerja)


qudwah_mardihah (rasanya da kerja kat BNM )
Nilam_sejati (accountancy)
Nurlin (accountancy)
ismi_safiza (econs)
broshahir (ummu masi konpius..group ni tak ? :-))
Ustadz (accountancy)
Comel(accountancy/UiTM)
cahaya_87 (tak tahu STATUS)
rasha_aleeya (SAMA.tak tahu STATUS juga..HIK)
fansurina (accountancy)
masz (accountancy)
ummusafiah (accountancy)
eyla05 (accountancy/da kerja)
rose_itam(accountancy juga rasanya)
arebie (aaountancy)
nur_anis(accountancy)
mohdnurhakimin (International Management)
asmahulhusna (accountancy)
nurul_huda3110 (islamic banking )
marul (accountancy)
izzatun_nisa (Islamic banking)
Asward_hafiz (accountancy)
Muddathsir787 (merancang mengambil double dgree..macam mana sekarang?)hehe
cahaya_hatiku(accountancy)
pauhfc (actuarial science..sebab da melpr diri d list kan juga jadi member ok :-)
rdwira (banking)
RaudhatuL_Muttaqin (budak akaun key a..hmm :berfikir: )
kahfi8 (masa matrix ambik akaun)
CaHAyaMAtaku86(Islamic banking agaknya)
Zafiralokman(bizz..kira ok lah tu..sama juga..hehe)
ulfah87(Islamic banking)
nmz(ACCA dad pt ka..huhu..bestnya)
nafisah(accountancy)
nuraliah(budak akaun juga rasanya ni sebab tanya pasal FRS)
zulhida(banking)
faizatul(business -major in finance)
drzul-f(dia tanya nak join dizz group..hehe)
zico(accountancy)
srikandi_islam(account juga agaknya sebab da pergi proff talk)
shinfay_de(account ka..hehe)
fathiha(accountancy)
al-walid-04(banking)
lukluk_assyifa(berminat dengan nilai masa wang..yang ummu terkompius tu..hikhik :kelip: )
suhaida_2704(accountancy)
fauziana(accountancy)



thanks to yang lain-lain kerana memeriahkan dizz club, niza_ati, owl_UM, syahidatul, wuzaraa, kakisamun

kalau ada yang tak terlist maaf banyak-banyak….

---------quiTters nEvEr wiN, wiNneRs nEveR qUiT---------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-08 16:50


Kalau restaurant perlukan accountant tak?
Perlu tak restaurant main ikut palaotak sendiri jee
nak calculate untung or rugi dia without professional
account formatting? Ada effect tak? Sebab selalu tengok
dorangg conteng-conteng katt kertas or buku
lepas saya bayar seringgit tiga kupang. Entah apa
lah yang dorangg tulis tu.. Macam cacing, kadang-kadang
macam ekor biawak kentang pun ada.. Tak paham.. Tu
ke yang orang panggil buku akaun?

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-02-08 17:02


:-D rasanya Kalau restaurant tak perlu nak ada akauntan..biasanya mereka ada kerani akaun...
tapi boleh juga Kalau nak ada..tapi rasanya tak ada lagi org ada akauntan
unless restaurant tu besar sangat ka..da ada branch kat semua negeri.negara..
Kalau macam tu perlu...

mana boleh nak ikut palaotak juga nak kira profit and loss ni..
mesti lah kira cost, expenses, semua2 yang lain lah dalam income statemnt tu..
Kalau nak dapat profit/loss yang betull2 mestila follow standard..
kan Kalau main-main nanti yang terekod untung yang bayk hakikatnya untung sikit jerkk..
lagipun record penting untuk mengelak dari kerani or staff yang kat depan..kira-kira duit tu buat fraud ka..tipu2..lain yang d dapat lain yang d rekod..so perlu lah ada internal control kat sini..hihi..belajar audit pula kita ya...kena ada segregation of duty...

apalagi nak terang ya..hmM..arap2 paham..hehe..ummu pun pening2 lagii..kihh22

ohh ya..ummu tambah sikit..selalu nya yang ikut standard..follow betul-betul standard ni yang listed company..listed kat bursa malysia..sama ada 1st board or 2nd board...tak kira lah...company tu kan besr2..huhu..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-02-08 18:32


Pada 28-02-08 16:30 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!


shinfay_de(account ka..hehe)




huh!!

mana-mana ada saja id atuk seorang tu

nyaaammmmpah ai tau :P


**tok, ooo tok ada~~~

ni kelab budak-budak ye.. tak percaya cuba refer balik kat topic
:malu:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-02-08 19:28


gimane ye ini?

balik nanti kena naik kereta kebal ke kereta perisai ni. kalau setakat bullet-proof jacket rasanya tak kebal dah ini....

adeish...adeish....adeish......
:)

bebudak kira pangkat anak-anak lah jugak...okler tu....:).....tuo gayut nyanyuk nanti pun balik macam bebudak juo.....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-02-08 19:33


Pada 28-02-08 19:28 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!



bebudak kira pangkat anak-anak lah jugak...okler tu....:).....tuo gayut nyanyuk nanti pun balik macam bebudak juo.....:)


haimeh?

ngo hai puchetau woaa......

erm.. shieh2 aaaa atok.... :malu:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:24


ummu,

saya memang budak accountancy...tapi dah kerja...hehe


owl_um,

kalau nak kira untung rugi, bukan boleh kira sesuke hati saja, macam ummu kata..kena refer accounting standards, kena tau mana belanja primary mana yang bukan primary,itu penting lam pengiraan untung kasar, kena tau juga macam mana nak rekod jualan kita, bukan boleh bedal sesuke hati, kena tau accrual concepts, kita xgune cash basis.

tapi kalau nak buka restoren kecil-kecil tak payah nak guna accountant, macam ummu cakap,just kerani account pun dah cukup agaknya..janji kalau boleh dokumen jangan hilang, kalau boleh semua dokumen jual beli..simpan..



Bookmark and Share

  


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:49


assalamualaikum..

ana ex accounting student kat uum..baru saja grad
tapi tak jadi accountant or auditor pun..
lah ni ambil DPLI kat UPSI pulak sebab suka ngaja, slain nak menunaikan impian ummi dan nak jauhkan diri dr conventional finance, riba, bribery etc..

salam UKHWAH FILLAH!


--------------------------------------------------------------------------------


MASIH BASAH KENANGAN INDAH
ZAMAN CEMERLANG ERA GEMILANG
KETIKA RASUL ADA DI SISI
PARA SAHABAT MENTADBIR BUMI

ZAMAN NUBUWWAH ERA KHULAFA'
ISLAM LAKSANA API YANG MENYALA
MENERANGI TEMAN DAN JUGA SAHABAT
BAHANG PANASNYA MEMBAKAR LAWAN

DI CELAH ITULAH KAMI MENGATUR LANGKAH
MEMBINA SEBUAH THOI'FAH
DI SINI BARA TAK PERNAH PADAM
DIGENGGAM KUKUH SEBUAH AZAM

AYUHLAH PARA MUJAHID
AYUHLAH PARA MUJAHIDAH
KITA TINGGALKAN ZAMAN FITNAH
AGAR TERTEGAK KALIMAH ALLAH
AGAR TERBANGUN DUNIA BARU ISLAM!

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:53


Pada 28-02-08 16:30 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Memandangkan jumlah ahli makin bertambah..biar ummu tolng pembuka topic ni update list member ni ya..hehe (bukan gila kuasa ya..tolong2..:kelip: maybe tuan rumah tnga bzyy dengan kerja)


qudwah_mardihah (rasanya da kerja kat BNM )
Nilam_sejati (accountancy)
Nurlin (accountancy)
ismi_safiza (econs)
broshahir (ummu masi konpius..group ni tak ? :-))
Ustadz (accountancy)
Comel(accountancy/UiTM)
cahaya_87 (tak tahu STATUS)
rasha_aleeya (SAMA.tak tahu STATUS juga..HIK)
fansurina (accountancy)
masz (accountancy)
ummusafiah (accountancy)
eyla05 (accountancy/da kerja)
rose_itam(accountancy juga rasanya)
arebie (aaountancy)
nur_anis(accountancy)
mohdnurhakimin (International Management)
asmahulhusna (accountancy)
nurul_huda3110 (islamic banking )
marul (accountancy)
izzatun_nisa (Islamic banking)
Asward_hafiz (accountancy)
Muddathsir787 (merancang mengambil double dgree..macam mana sekarang?)hehe
cahaya_hatiku(accountancy)
pauhfc (actuarial science..sebab da melpr diri d list kan juga jadi member ok :-)
rdwira (banking)
RaudhatuL_Muttaqin (budak akaun key a..hmm :berfikir: )
kahfi8 (masa matrix ambik akaun)
CaHAyaMAtaku86(Islamic banking agaknya)
Zafiralokman(bizz..kira ok lah tu..sama juga..hehe)
ulfah87(Islamic banking)
nmz(ACCA dad pt ka..huhu..bestnya)
nafisah(accountancy)
nuraliah(budak akaun juga rasanya ni sebab tanya pasal FRS)
zulhida(banking)
faizatul(business -major in finance)
drzul-f(dia tanya nak join dizz group..hehe)
zico(accountancy)
srikandi_islam(account juga agaknya sebab da pergi proff talk)
shinfay_de(account ka..hehe)
fathiha(accountancy)
al-walid-04(banking)
lukluk_assyifa(berminat dengan nilai masa wang..yang ummu terkompius tu..hikhik :kelip: )
suhaida_2704(accountancy)
fauziana(accountancy)



thanks to yang lain-lain kerana memeriahkan dizz club, niza_ati, owl_UM, syahidatul, wuzaraa, kakisamun

kalau ada yang tak terlist maaf banyak-banyak….

---------quiTters nEvEr wiN, wiNneRs nEveR qUiT---------




tambah lagi seorang ye.... :-)

----------------------------------------------------------------------


MASIH BASAH KENANGAN INDAH
ZAMAN CEMERLANG ERA GEMILANG
KETIKA RASUL ADA DI SISI
PARA SAHABAT MENTADBIR BUMI

ZAMAN NUBUWWAH ERA KHULAFA'
ISLAM LAKSANA API YANG MENYALA
MENERANGI TEMAN DAN JUGA SAHABAT
BAHANG PANASNYA MEMBAKAR LAWAN

DI CELAH ITULAH KAMI MENGATUR LANGKAH
MEMBINA SEBUAH THOI'FAH
DI SINI BARA TAK PERNAH PADAM
DIGENGGAM KUKUH SEBUAH AZAM

AYUHLAH PARA MUJAHID
AYUHLAH PARA MUJAHIDAH
KITA TINGGALKAN ZAMAN FITNAH
AGAR TERTEGAK KALIMAH ALLAH
AGAR TERBANGUN DUNIA BARU ISLAM!


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 13:51


Pada 28-02-08 15:52 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!


..


____________
rasanya ada budak akaun yang tak lapor diri lah kat sini :berfikir: immad budak akaun juga kan :kelip:



hukhuk yer2 immad budak akaun
tapi baru nak belajar bertatih
before this,immad ambil stam
lepas itu masuk ni saja2 nak caba diri,ambil akaun

hukhuk jadi subjek yang tengah ambil sekarang ni fianncial accounting fundamnetal
belajar pasal ethics in busiines dan so on lah

huhu cuma term yang plik2 ni buat immad pning dan cuak nak ambil nex sem punya subjek

next sem ambil managment and intermideate,tapi tengoklah
Kalau result FAF dan MAF ok,baru dioterima ke department akaunting
Kalau tak duduk economy lah agaknya
akaun ni memang minat,tapi lebih suka bincang economy dengan lec yang saja globalization.hukhuk tiap-tiap kali masuk kelas kena critical thinking
banyak benda nak kongsi
tapi itulah
asenya semua org dah tahu
heheh

p/s:bila kak ummu aka presiden this club dah mula berfikir,kena lah masuk
huhu
jangan plik ye


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-03-08 14:05


hikhik akhirnya insan brnama immad ni terpandang notis akak tu ya..heheh
lama akak brfikir..kak ni silap bagi info ka..Kenapa immad tak lapor diri..hik :sopan:
rupanya macam tu ceritanya...
tak kira lah..baru belajar bertatih ka..merangkak ka..kita semua sama..
yang da kerja tu yang da stabil..akak pun merangkak juga ni..nak berlari tapi tak reti lagi..heheh
FAF & MAF..subjek apa ya rasa-rasanya kat UM ni..hehe..akak tak tahu..hehe..lain u lain juga lah namanya kan :kelip:
critical thinking saja ya akak tau..hehe

so immad masa sekolah dulu ada basic akaun tak?huhu..skadr brtnya..kira hebat lah immad ni ya..tabik spring lah..

so ucapan akak welcome to da club :welcome:
jan malu2..buat macam rumah sendiri..tambah lauk :-D

mari kita berkongsi ilmu yang sedikit ni...
semoga berjaya masuk ke account dept ya..

p/s: akak bukan presiden ya..tuan rumah ni presiden nya -->qudwah_mardihah



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 14:16


Pada 04-03-08 14:05 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

hikhik akhirnya budak brnama immad ni terpandang notis akak tu ya..heheh
lama akak brfikir..kak ni silap bagi info ka..Kenapa immad tak lapor diri..hik :sopan:
rupanya macam tu ceritanya...
tak kira lah..baru belajar bertatih ka..merangkak ka..kita semua sama..
yang da kerja tu yang da stabil..akak pun merangkak juga ni..nak berlari tapi tak reti lagi..heheh
FAF & MAF..subjek apa ya rasa-rasanya kat UM ni..hehe..akak tak tahu..hehe..lain u lain juga lah namanya kan :kelip:
critical thinking saja ya akak tau..hehe

so immad masa sekolah dulu ada basic akaun tak?huhu..skadr brtnya..kira hebat lah immad ni ya..tabik spring lah..

so ucapan akak welcome to da club :welcome:
jan malu2..buat macam rumah sendiri..tambah lauk :-D

mari kita berkongsi ilmu yang sedikit ni...
semoga berjaya masuk ke account dept ya..

p/s: akak bukan presiden ya..tuan rumah ni presiden nya -->qudwah_mardihah



err time sekolah dulu,akaun ni subjek yang baru diperkenalkan,jadi tak ada cikgu yang saja,masa belajar akaun,seminggu saja sekali,hukhuk cikgu yang saja tu,cikgu ekonomi,huhu nama cikgu tu CIKGU NAUMY
heheh kira sesuai lah dia saja ekonomi
1st time ambil,ana dapat c,hihihi
lepas itu masa f5,tukar cikgu,tapi itulah dengan cikgu lua,masa yang terhad,kena put more effort lah,tapi tetapi juga dapat c masa tengah tahun,hukhuk ase macam dah give up saja
dah lah time tu banyak kerja,akaun pun tak paham
kiranya basic tak kuat lah
tapi sebab cikgu2 bagi sokongan,huhu imad cuba lah pahamkan cara nak buat,dan benda tu imad pegang sampai kat u,adesh upanya benda tu bila sampai u dah lain,huhu selamber saja jawab exam ikut spm punya cara,nak buat bagaimana,1minggu kuliah imad ponteng,masuk2 j kelas,dah exam,hukhuk
haru biru dunia

erm kembali pada cerita kat sekolah tadi,tapi cikgu akaun tu bagi juga semmangat,
alhamdulillah,ia membuahkan hasil

hukhuk
nila dia,Kalau imad dah bercerita,memang tak boleh stop


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 14:17


FAF =financial accouting fundamental
MAF=managment accounting fundamental


akak belajar ETHICS tak dalam akaun?

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-03-08 14:25


:-D hehe..d persilakan untuk bercerita..tak ada salahnya..
Sekadar berkongsi kan..atleast memberi pengalaman pada yang belum merasainya..
kat sini kan ramai adik2 yang tunggu result spm..atleast dengan membaca dioorang ni taula sikit-sikit cabarannya kan..akak pun ada kisah juga tapi tak lah dasyat sangat..hehe..biasa-biasa..maklum lah nak d jadikan cerita pada hari ni..hehe

akak ambil ethics tu...tapi macam mana nak cakap ya..business ethics lah..kalau akak akaun kod subjek CAEA tapi Kalau kod subjek business ethics ni CBEB(ni kira bizz subjek..bukan akaun) akak ada buku ethics ni..buku tu bahasa melayu lah..huhu..tapi tak tahu lah sama ke tak dengan yang immad belajar ni..kira subjek ni memang belajar ethics semata-mata lah
tapi sama saja kan ethics ni..rasanya kalau ethics dalam akaun ni ada sebut sikit-sikit dalam subjek accounting theory dan practises..popular case yang selalu d kaitkan dengan ethics ni..ENRON case, kalau nak tanya solan lagi immad boleh saja ajukan d ruangan ni..untung2 ada yang membantu



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 14:49


Pada 04-03-08 14:25 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

:-D hehe..d persilakan untuk bercerita..tak ada salahnya..
Sekadar berkongsi kan..atleast memberi pengalaman pada yang belum merasainya..
kat sini kan ramai adik2 yang tunggu result spm..atleast dengan membaca dioorang ni taula sikit-sikit cabarannya kan..akak pun ada kisah juga tapi tak lah dasyat sangat..hehe..biasa-biasa..maklum lah nak d jadikan cerita pada hari ni..hehe

akak ambil ethics tu...tapi macam mana nak cakap ya..business ethics lah..kalau akak akaun kod subjek CAEA tapi Kalau kod subjek business ethics ni CBEB(ni kira bizz subjek..bukan akaun) akak ada buku ethics ni..buku tu bahasa melayu lah..huhu..tapi tak tahu lah sama ke tak dengan yang immad belajar ni..



hukhuk,imad belajar ethics sekali dengan FAF,tak asing,tu soalan wajib,tapi Kalau subjek bussiness ethics,memang ada tapi bawah general study
semua student uia kena ambil
kod dia MGT3020
subjek ni akan imad ambil tahun depan,masa sem 2 08/09

owh boleh juga Kalau nak pinjam tu
hukhuk
kat sini belajar semua buku Bi,jawab pun Bi
terseksa jiwaku,lambat masuk kuliah pun sebab bUat BI satu sem,adesh

erm ase macam jeles pula dengan budak UKM,jawab dalam BM,dan BUDAK UITM,lec ada bagi soalan,hukhuk,senang sikit dari kami punya

cuma bussiness ethics yang imad belajar tu,kalau dalam buku teks PEARSOn,every bab dia tekankan,
kan concept ethics untuk account
ethics,not contradiction with recording of revenue(lupa lah term dia apa)
tapi Kalau betul-betul bussiness ethics,second year t ana ambil


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-03-08 17:23


boleh juga kalau nak pinjam..set appointment..hehe..
ataupun bagi adress akak pos Kalau tak berkesempatan..

kat um pun sama..jawab semua BI..pening kadang-kadang..tak tahu apa yang d tulis dan d baca..lagi-lagi Kalau buku dr luar ni..Kalau org Malaysia yang tulis senang sikit nak faham english dorangs ni..huhu



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 19:53


bahaya tu kak ummu tak tau apa yang ditulis dan dibaca
imad ada exam esok
bab long term asset,tangible ,untangible,disposal,adep

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 04-03-08 20:37


Assalamualaikum

hehe.:malu: ... saya nyebok2 lagi..
bukan budak finance/ akaun pun... tapi sekarang tengah belajar bab replacement analysis.. act..saya tak berapa faham conventional/opportunity's cost approach tu... defender 1st cost ambil dari market/exchange value kan.. yang cash flow approach tau.. boleh saudari ummusafiah bagi contoh :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 05-03-08 03:28


segan sebenarnya nak posting niie..asyik ummu saja..malu pulak, kan org cakap gila kuasa..adeii lah...

kawan-kawan yang d kasihi semua..nanti tak payah adres solan pada ummu jerkk tau..segan pulak..minta kawan-kawan lain tolong jwbkann..malu pula asyik ummu jakk yang posting kat sini...ya....nanti immad ka tolong ajarkan..:kelip:
yang lain-lain pun mesti dapat membantu..insyAllah..

lukluk_assyifa,
ummu sebenarnya masi rabun2 ayam dengan solan tu..hehe
replacement analysis?? macam mana ya..jujur ni..blurr..hehe

kejap.., opportuninty cost--->> kos lepas kan..itu ka yang nak d tau?
ummu nak explain kan takut pula tak jawab soalan..adeii
ummu mencari-cari kat mana and bila ummu belajar niee..HmM
ummu tingaalkan dulu soalan tu ya..
replacemant analysis..
conventional/opportunity cost approach..
defender 1st cost...
(nanti saya try tengok dulu ya..maybe bila da tengok benda ni boleh tau agaknya..huhu)

harap ada yang membantu diri ini yang lemah..huhu
(boleh ka diri ini brgelar acctg student..:berfikir: )
adeiii segannn

________________________________________________________________


immad explain lah sikit pasal long term asset,tangible, intangible etc
Sekadar memberi general knowlge to ahli ukhwah yang lain
(bagi can pada immad untuk jadi ckgu pula..hikhik :sopan: )

biar akak bagi sikit mklumat..nanti immad terangkan yang lain ya..
according to FRS 138 (intangible Asset)
-intangible assets ni adalah non monetary assets that hv no phsical assets yang tak ada phsical substance,,dalam erti kata mudah yang tak nampak dengan mata kasar..huhu
characteristics of intangible assets ni
-identifiably
-control
-future benefit

contoh intangible asset,patents, copyrights, intelectualproperty, brand name

some intangible assets ni may contained in, or part of a phsical assets
contohnya, operating system untuk computer ni kan sabahagian dari komputer so ianya d kategori sebagai PPE(property, plant and equipment-FRS116)
tetapi Kalau stand alone software ni which is not an integral part to the computer functioning so ianya akan kita treated as an intangible assets

k pas to immad..hikhik :sopan:

p/s: maaf sekiranya ada solan yang jawab macam tak jawab jerrk..huhu..sem ni ummu ambil 2 subjek akaun jerkk, internal auditing dengan corporate accounting(console),

guddlakk to immad..and yang lain-lain.....moga jaya milik kita..ameen



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 14:26


hukhuk alhamdulillah,dah setel exam hari ni

err imad bagi kat ummu saja lah ajar,imad bukan reti sangat pun

bab tangible dan intangible ni dalam bab besarnya ialah
LONG TERM ASSET

hukhuk tangible asset ni ialah=Physical Substance
eg:*Land
     *Assets subject to depreciation
     - Buildings and equipment
     - Furniture and fixtures

sebab apa diasingkan land and asset subject to depreciation,sebab land takkan sust nilai,bangunan dan bondo2 lain susut,tapi,Kalau dalam kunci kira-kira(balance sheet)even harga tanah ikut pasaran semasa dah naik,tapi kita tetapi rekod book value dia(maksudnya nilai tanah masa kita beli tu lah)

intangible pula:no physical substance

eg:*Value represented by rights that produce benefits.

     *Intangibles with a limited    life, such as patents and copyrights,are     subject to amortization.
     *Intangibles with an unlimited (or indefinite) life, such as goodwill and trademarks, are not amortized.

ok kat cini,Kalau macam trademark tu,Kalau kita buek sendiri,kita tak payahlah kira as acost,tapi Kalau kita beli trademark tu,kena lah kira sebagai cost

gitula lebih kurang,satu lagi contoh tu macam kak ummu tunjuk
hukhuk


yang lain belajar dengan kak ummu lah ye,imad tak reti lah
imad reti makang dan tidur saja
hehehehe
mana yang boleh imad tolong top up,imad top up lah ye

p/s:kak ummu syukran doakan

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 06-03-08 02:44


Pada 05-03-08 03:28 , ummusafiah

lukluk_assyifa,
ummu sebenarnya masi rabun2 ayam dengan solan tu..hehe
replacement analysis?? macam mana ya..jujur ni..blurr..hehe

kejap.., opportuninty cost--->> kos lepas kan..itu ka yang nak d tau?
ummu nak explain kan takut pula tak jawab soalan..adeii
ummu mencari-cari kat mana and bila ummu belajar niee..HmM
ummu tingaalkan dulu soalan tu ya..
replacemant analysis..
conventional/opportunity cost approach..
defender 1st cost...
(nanti saya try tengok dulu ya..maybe bila da tengok benda ni boleh tau agaknya..huhu)




.. act replacement analysis pasal penggantian mesin/tools Apa kat company, ianya seperti membuat pilihan patut atau tak beli mesin baru atau kekalkan mesin lama.dan nak tau berapa lama patut hold sebab makin lama akan susut nilai kan ( guna Economic Service life).. ni subjek engineering economic.. masalahnya sekarang saya confius yang opportunity cost/conventional method.... :berfikir:


Bookmark and Share

  


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-03-08 11:15


ummu lagi kat sini..adeiila..mesti borinnk kan..soweyy

to lukluk asyifa,
rasanya ummu da boleh ingat da kat mana ummu blgjr ni..rasanya kat subjek Managerial Accounting 1,2,3 hmM tapi ummu tak boleh nak xeplain sekarang..kena study balik lah...adeeii,ingat, lupa,lupa pula..nak refer buku sekarang ni buku dengan adik senior pula..macam mana ya...takut ummu bagi fakta sekarang kan..rupanya salah..biar ummu cek dulu..tapi dalam masa trdekat macam tak boleh jerkk...(huhu..alasan saja ummu ni..sor ya, ummu nak balik sabah smingu..kat sana mesti bzy..)

ummu kedepankan topik ni..moga-moga ada org lain yang boleh membantu..hopefully..help me...



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-08 02:47


cari buku teks ini:
essentials of engineering economic analysis
donald pergi. newnan, jerome p. lavelle, ted eschenbach, jerome p. (north carolina state university, usa)
isbn: 0195150015
edition 2nd revised edition
hardback
oxford university press
tengok chapter 12.
subtitle                                                    
Replacement Analysis                                 439(214)
    The Replacement Problem                         440(1)
    Replacement Analysis Decision Map             441(1)
    What Is the Basic Comparison?                 442(21)
     Minimum Cost Life of the Challenger, Use
     of Marginal Cost Data, Replacement
     Analysis Technique #1, Minimum Cost
     Life of the Defender, Replacement
     Analysis Technique #2, No Defender
     Marginal Cost Data Available, Replacement
     Analysis Technique #3, Repeatability
     Assumptions Not Acceptable, A Closer Look
     at Future Challengers
    After-Tax Replacement Analysis                 463(8)
     Marginal Costs on an After-Tax Basis,
     After-Tax Cash Flows for the Challenger,
     After-Tax Cash Flows for the Defender,
     Minimum Cost Life Problems
    Spreadsheets and After-Tax Replacement         471(1)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

al-kandahlawi
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 35385
Posting: 8
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 14:54


salam sejahtera..

:D

saya budak pior akaun,course accounting dari multimedia university :D

bekerja bersama CIMB Wealth Avisors Berhad.

boleh emailkan saya borang keahlian kelab ni :D

[email protected]


ada yang bertanya berkenaan unit trust di awal topik ini.

boleh hubungi saya untuk mengetahui lanjut :)

yang saya boleh offer service ialah untuk investment dalam unit trust melalui dana syariah CIMB.(tak kiralah untuk join atau untuk mendptkan info.)

kelebihan investment di unit trust CIMB Islamic-

-potential return yang tinggi (10% - 15% and even more)
-mempunyai 3 in 1 complete system kepada mereka yang ingin membuat perancgn kewangan masa hadapan
-mempunyai trust nomination / beneficiary (pewarisan) - meaning,kalau anda invest duit,tapi tiba-tiba anda mati,duit tu kalau tkdak pewarisan dibuat,waris anda tak boleh senang-senang nak tuntut duit tu.maka,duit tu akan tergantung di trustee (contohnya amanahraya).Di CIMB,kita sertakan sekali beneficiary,so duit yang anda invest akan dapat kepada waris anda,tempat lain tak budak,kena apply dr trustee (contoh :amanahraya) :D
-mempunyai dana2 aggressive yang dapat menjana pulangan yang tinggi.
-flexibility dalam menyimpan bersama unit trust cimb


so,kepada sesiapa yang ingin tahu lanjut,bertanya pandangan atau mendptkan maklumat terlebih dahulu,sangatlah dialu2 kan. :)

hubungi :

Mohd Hamdan
013-6286991
[email protected]

boleh juga melayari website ni untuk maklumat lanjut :

http://www.cimb-wealthadvisors.com/


-----------------
"sesungguhnya dunia itu tak lebih dari senda gurau dan jenaka yang sia-sia"


Bookmark and Share

  


  Member Information For al-kandahlawiProfil   Hantar PM kepada al-kandahlawi   Pergi ke al-kandahlawi's Website   Quote dan BalasQuote

al-kandahlawi
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 35385
Posting: 8
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 15:09


satu lagi..

pasal what is opportunity cost-

ada soalan yang ditnya sebelum ni kan-

opportunity cost ni adalah kos lepas,atau dalam bahasa lain the next best alternative forgone.

iaitu kos lain yang terpksa dikorbankan untuk memenuhi kehendak yang lain.

contohnya :

Mustaqim Bahrajan ada RM10.
Mustaqim nak beli sebuah kitab huraian bahrul mazi berharga RM9.50
dalam masa yang sama,Mustaqim nak beli CD terbaru kumpulan nasyid amerika yang berharga RM6.50 sahaja.
selepas dipikir2 yang mana yang terbest,mustaqim mengambil keputusan untuk membeli buku tersebut dengan harga 9.50.Maka,kos lepas/opportunity cost dalam situasi ini adalah= CD tersebut,dengan kos lepas nya bernilai RM6.50.

sapa yang belajar bab ni,dia kena betui2 paham konsep ekonomi,scarce resources reflect to the opportunity cost.boleh relate jugak dengan graf possibilities frontier. :p

itu saja sedikit ilmu yang Boleh dikongsi :P -dah tak ingat sangat,belajar benda alah ni 3 tahun lepas-

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-kandahlawiProfil   Hantar PM kepada al-kandahlawi   Pergi ke al-kandahlawi's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 11:30


saya nak masuk... bokeh pelajar banking jugak....
:-D :-D :-D
kawan-kawan ramai kat fstep...bawah bank negara....
6 bulan trainning, 6 bulan diserap kat bank...
saya tak pergi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

zafiralokman
Warga Rasmi
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31479
Posting: 13
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:39


Pada 11-11-08 11:30 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak masuk... bokeh pelajar banking jugak....
:-D :-D :-D
kawan-kawan ramai kat fstep...bawah bank negara....
6 bulan trainning, 6 bulan diserap kat bank...
saya tak pergi....


lah..kak ziyah dulu ambik banking?? Kenapa akak tak pergi? :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafiralokmanProfil   Hantar PM kepada zafiralokman   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:05


saya pun dulu ex-accounting student..ambil bachelor of accounting kat uniten, alhamdulillah dah grade..sekarang kerja sementara sebagai research assistant..

memang bez sangat belajar account, i love it!t insya-Allah nak ambil professional paper pas setahun kerja..

saya pun nak join diz club, [email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 15:54


akak ambik banking, zaf...
tak dapat pergi, mak tak bagi...
tak kisah lah... ada lah rzoki lain kan...
dah generasi ke-3 dah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 17:22


saya pulak tak minat sangatlah akaun ni..dulu masa tingkatan 4.. ramai member pilih akaun..tapi saya pilih biologi walau dengan sebab itu saya tak sekelas dengan member saya.. tapi tak mengapa..sebab saya memang tak minat akaun... apapun..saya memang buat keputusan yang tepat masa tu...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-08 17:34


Orait ... Ada sesiapa nak kerja Acc Assistance tak?? At least ada Dip.. kat area USJ .. Ada expirience 6 months ..Offer salary RM1.8K. please PM Wawa ye .. thank you :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Kokseikokde
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2008
Ahli No: 32873
Posting: 48

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 20:17


kos business tak boleh join ke..tapi pernah kerja dalam bidang akaun 5 tahun kat sykt swasta sebelum kerja gomen :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For KokseikokdeProfil   Hantar PM kepada Kokseikokde   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-11-08 21:08


Salamualaikum

Saya ambil course accounting di ukm, dah tahun 3 sekarang. dan sekarang pun tengah final exam..paper Advanced Accounting dah pun lepas. 1st paper lagi. ambil akaun sebab lebih suka mengira dr membaca. hik2

Esok paper audit pulak, 2nd paper. huhuhu.buat masa ini, masih rasa kesusahan subjek akaun ni, tapi tu lah..apa pun yang kita belajar pasti ada kesusahan. apa-apa pun, pada sahabat-sahabat ukhwah..perjuangan perlu diteruskan..ada 'misi' yang perlu diselesaikan.
InsyaAllah, after exam boleh lah kongsi apa-apa..aktiviti2 di universiti masing-masing yang berkaitan dengan Acct ni kan.

ini email : [email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 01:56


Assalamua'laikum...

Sebelum ni saya belajar d UiTM.course accounting...Sekarang Alhamdulillah dah bekerja d audit firm.

e-mail saya: [email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 08:57


ana diploma in banking students from kusza
masuk mei2004,keluar disember 2006

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-11-08 11:22


:kelip:

salam

saya diploma perakaunan lepasan kusza 2003-2006

E-mail : [email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 19:45


Assalamualaikum

nak j0in jgkk.... :-D
saya student acc0unting sec0nd year...
harap segala maklumat dan ilmu dapat dk0ngsi bersama, k...?
:welcome:

email dan ym : [email protected]

syukran.... :bunga:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-09 20:29


salam..

saya dulu diploma.. in banking..

2003-2006

Uitm lendu.. he~

Bookmark and Share

  


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 08:26


Assalamualaikum..

Nak join kelab juga boleh tak?
Belajo account di Uitm Lendu,Alor Gajah selama 6 tahun.. lamanye..ehehe dari diploma sampai lah ke degree... lah ni kerja buat account org..mudah-mudahan satu hari nanti buat akaun sendiri..ehehe :sopan:

Bagai nak tercabut otak belajo..lain pula situasi alam study dan alam pekerjaan.. pekerjaan yang perlu bergelumang dengan riba,penipuan dalam prepare akaun (kena tipu ikut kehendak bos) dan asyik menipu org saja (tak mahu bayo utang) ... sabar saja banyak-banyak ..mohon Allah ampunkan segala dosa dan diberikan rezeki yang berkat.. tapi kalau tak ada org kita yang nak belajar dan buat akaun.. kena tipu lah kita selalu..betul tak? Salam ukhwah semua .. :welcome:


-----------------
"Kira tiada cinta insani untukku..Cukuplah cinta Allah penyuluh hidupku..Moga kelak akan ada CINTA untukku daripada insan yang mencintai ALLAH sebagaimana


Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 14:38


Ya.. Saya Islamic Banking dari KUIS Selangor...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 18:52


tak sangka pula ada juga kelab ni..
ana sekarang ngah belajar.ambil course banking.pening lah pasal kira-kira ni...
ana harap ada yang sudi membantu ana..
pula sekarang nikan bank dah banyak yang down..huhu
emial ana ye...
[email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 20:12


o...ada juga rupanya kelab sebegini..nak join lah..ex-uitm s.alam..degree in accounting batch 04/08....:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 20:55


saya nak masuk juga club ini..bagaimana??

Bookmark and Share

  


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Prof_Muslim, Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» Kelab warga Finance/Accounting/Banking

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162258 saat. Lajunya....