Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
kaze: 3 jam, 10 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
Daeng_Jati: 2 hari yang lalu
RedPetunia: 4 hari yang lalu
sahabat_amin: 6 hari yang lalu
Gorodkovie: 9 hari yang lalu
Swarig123: 12 hari yang lalu
sunan-faqih: 17 hari yang lalu
ajefikrah: 23 hari yang lalu
Kang: 24 hari yang lalu
owl_UM: 27 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Siapa student INSANIAH...mari..mari..mari!!!


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Siapa student INSANIAH...mari..mari..mari!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa student INSANIAH...mari..mari..mari!!!

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 23-08-03 19:31


Kepada student2 INSANIAH..salam penuh ukhuwwah dan mahabbah fillah buat semua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 25-08-03 10:19


Assalamualaikum....
apa khabar
saya nie student INSANIAH juga
boleh kita berkenalan
INSANIAH akan dinaik tarafkan
hebat juga yer
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

Belalang_kampung
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 74
Posting: 255
Dari: Minden-Transkerian

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 01:45


Assalamualaikum..

Emm..ana tumpang lalu jer..boleh dak..hehehe..ana bukanla student INSANIAH..tapi boleh kata kerap ana pi situ sebab ada sedara ana berniaga ket kedai fotostat belakang Medan Selera Mergong tue..Insya Allah..ana tringin nak tau camna sistem pengajian INSANIAH ni..

Apapun..mengaji elok2..moga sahabat2 semua berjaya dengan cemerlang..
wallahua'alam



Bookmark and Share

  


  Member Information For Belalang_kampungProfil   Hantar PM kepada Belalang_kampung   Quote dan BalasQuote

Huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1062
Posting: 138
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-08-03 22:00


assalamualaikum... saya pun pelajar INSANIAH juga. kos syariah. salam ukuwah.

-----------------
Keikhlasan dalam perhubungan

Bookmark and Share

  


  Member Information For HuwainaProfil   Hantar PM kepada Huwaina   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 17:29


Assalamualaikum warahmatullah..

Ana bukan student INSANIAH..tapi sahabat2 ana ramai dekat sana..ntah2 antara shahirah_huda,PUTERI_FUZA dan Huwaina ni adalah sahabat ana..ta'aruf la sikit..nak kenai jugak...

Sahabiah semua ni ambil course apa?kenai tak Ustazah Rohani...ini bekas ustazah di sekolah ana dulu...

Salam ta'aruf dari ana...

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

  


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 29-08-03 13:55


Assalamualaikum semua...ana nie mmg student INSANIAH..kos Business Management..thn 2..oh huwaina nie student situ gak kenanti legh kenai la ngan huwaina nie...insyaallah..wslm

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 15:16


assalamualaikum...

hmm ana nie bukannye budak INSANIAH... tapi ramai jugak member-member 'sekapla'@'sekapai' kat sana tu... antaranya Mukmin, Odeng (din), Chemat (Firdaus), khairul anuar dan banyak lagi laa... rasanya depa dah nak habih kut...

Bookmark and Share

  


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-09-03 21:28


assalamualaikum......
sorry la kalau mengacau tapi shah bukan pelajar insaniah. shah cuma nak minta tolong nagn sesiapa yang kenal ngan kakak angkat shah, zuraeda mond arif tolong bagitau kat shah,ok. kami dah lama tak berhubung. sekarang ni dia dah keluar dari insaniah, dah tamat dah tapi dia tinggal kat kedah.
tolong ok.
wassalam... [*]null

-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Belalang_kampung
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 74
Posting: 255
Dari: Minden-Transkerian

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-03 22:06


Assalamualaikum..

Amboii..jadi jejak kasihh lak yer..ana takdak kenai2 sapa2pun kat INSANIAH..tapi suka la tgk ramai student2 camni kat Alor Setaq..moga dirahmati Allah swt..sejukk mata..Subhanalallah..

ABC Medan Selera Mergong tepi INSANIAH tu..bestt..teman siber..anta kena pi try la skali makan tang situ..



Bookmark and Share

  


  Member Information For Belalang_kampungProfil   Hantar PM kepada Belalang_kampung   Quote dan BalasQuote

nurhani_dieana
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 2128
Posting: 6
Dari: Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 28-09-03 22:20


Assalamua'laikum,
Actually, kiter nie siswi INSANIAH gak. Amik course Busines Management... Nak ucap selamat konvo untuk senior2 kiter...x-specialy dekat Mie. Dah pegi UUM nanti jangan lupa Die lak.. OK good luck untuk semuer siswa-siswi INSANIAH, x-specialy tu Kuliyah Pengurusan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhani_dieanaProfil   Hantar PM kepada nurhani_dieana   Quote dan BalasQuote

rahabiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5217
Posting: 76

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-11-03 02:15




X-Insaniah, khirrij 2002, Syariah.. Salam Ukhuwwah Fillah

-----------------
Ibtigha' Mardhatillah

[img]http://www.polarhome.com:753/~intan/ex-shibiny/images/forum.gif[/img]

Bookmark and Share

  


  Member Information For rahabiahProfil   Hantar PM kepada rahabiah   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 12:32




belalang_kampung: ana dah makan pubn ABC kat situ. mmg best... tapi cendoi kat jalan putra pun best jugak...

susahnye nak aplly keje lecturer kat INSANIAH. lect pengurusan macam sumer muslimat. muslimin tak der pun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 12-03-04 00:55


......
mana adenya semua muslimat...muslimin pun ade la...ramai gak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

zuraida
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2100
Posting: 13
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 07-04-04 14:00


assalamualaikum...
kak aida ni X-INSANIAH,skarang dah sambung kat UUM.amik kos akaun(sistem maklumat)...akak nak bagi nasihat skit kat adik-adik kuliyyah pengurusan supaya study rajin2...suasana kat U tak sama ngan suasana di INSANIAH dulu...persaingannya sungguh sengit kerana kita dah bercampur dgn pelbagai kaum yg dpt berikan kita lebih cabaran dan erti sebuah persaingan...yang penting skali...kena tingkatkan penguasaan bahasa inggeris..ia terlalu penting..terutama adik2 kos akaun tu...sbb kat sini kuliah di jalankan dalam bahasa inggeris dan nota2 kita kena surf sendiri dari internet....dan yang penting kena pandai berdikari..jgn harapkan org lain....ok,lakukan yang terbaik...maassalamah ilalaiqa'

Bookmark and Share

  


  Member Information For zuraidaProfil   Hantar PM kepada zuraida   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 20:08


salam ukhwah untuk semua seindah islam

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

al_amin
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2004
Ahli No: 7614
Posting: 1
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 04-05-04 22:15


assalamualaikum
kepada semua umat islam

sebenarnya ana pun student insaniah jg
cos penggajian islam

kalau kamu semua nk tau student insaniah bukan dari malaysia saja tapi dari jugak contohnya
singapura,thailand,dan kemboja pun ader
tau


tk lama lagi insaniah akan jadi satu pusat penggajian islam yang terkenal di asia tenggara ini
pada masa hadapan,insyaallah
sama-sama kita doakan

wassalam


Bookmark and Share

  


  Member Information For al_aminProfil   Hantar PM kepada al_amin   Quote dan BalasQuote

hana_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10271
Posting: 19
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 25-07-04 14:22



hai sahabat2 semua.saya x-insaniah gak.insyaallah tak lama lagi insaniah akan di naik tarafkan kepada kolej universiti.sama2 kita berdoa agar usaha ini berjaya.ramai tak kengkawan dr mesir.kalau ada yg kenal ngan kak haiza(usul thn akhir di al-azhar)sampaikan salam kat dia ye dr deq mie
seronok dapat jumpa member2 insaniah.ingatkan xde.adik shahirah skang ni thn berape?
ok buat semua selamat belajar..amalkan apa yg kita belajar..rajin2ler ke kuliah2 yg di adakan di surau tu selain tambah ilmu dunia kita kena perbanyakkan ilmu akhirat.sama2lah menjaga martabat dan maruah insaniah semoga ia menjadi ipt islam yg ulung di mata masyarakat,insyaallah
wassalam

-----------------
indahnya ukhuwah...
"Sirru'alabarakatillah"

Bookmark and Share

  


  Member Information For hana_humairaProfil   Hantar PM kepada hana_humaira   Quote dan BalasQuote

Belalang_kampung
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 74
Posting: 255
Dari: Minden-Transkerian

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 16:28


..
Ermm Teman Siber..kira dah try la ABC kat Medan Slera kat Insaniah tu..hehe kat Jalan Putra ada cendoi tang mana lak nie..ana sndiri tak alert pun..wpun anak jati situ..

anta pi apply nak jadi lecturer situ ka?ishh ana pun nak apply gakla..dekat sket ngan kg..tapi situ takdk ka kos letronik..ajar teori litar ker leh laa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Belalang_kampungProfil   Hantar PM kepada Belalang_kampung   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-01-05 00:36



aiwah.. jumpe dh warga INSANIAH..
rasenye.. kenal pak lah kan..??!!
ishh.. beriya-iye pak lah nk jumpe make mini jk..
ade rezeki kite buat mini jk kat tasik jitra ekk..

lps raye hj ye.. pak lah.. insyallah.. kalu free..
* pak lah dh join ke blum ukhwah ni ..??



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nesa
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13665
Posting: 1
Dari: utara

Kedah  


posticon Posting pada: 30-01-05 10:39


Assalamualaikum.
salam ukhwah fillah dari kenalan ukhwah.com ini. Kepada semua pelajar Insaniah, Mergong semoga success selalu terutamanya bagi student lughah tahun 2.
Dengan ucapan don't stop at the top, touch the sky before you drop.
Sekian, wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nesaProfil   Hantar PM kepada nesa   Quote dan BalasQuote

lia_farhana
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14488
Posting: 4

Kedah  


posticon Posting pada: 21-02-05 16:56


ana pon bukan insaniah...........

tp kwn2 ana ramai yg insaniah......................

apapon INSANIAH..................tetap best.......................

GOOD LUCK...................

Bookmark and Share

  


  Member Information For lia_farhanaProfil   Hantar PM kepada lia_farhana   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 20:46


assalamua'laikum
salam ukhwah buat warga insaniah.
ana bukanlah warga insaniah, tapi ada jugak kwn2 yg sambung kt sana.
ada masa boleh buat majlis antara UUM dgn Insaniah.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 14:45


em...em..em..
mencari warga INSANIAH...
boleh pm pada ana... ada rezeki.. ana dalam proses plann buat program di INSANIAH...

em..em..em.. mana warga INSANIAH naaa...?? ^-^

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

shizukana
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2005
Ahli No: 19088
Posting: 13
Dari: cyber

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 04:43


assalamualaikum..
hari tu lawan debate dengan team insaniah kat IKIM, ini gamba2 masa debate dengan team insaniah http://sketchesaku.fotopages.com/?entry=653884&back=http://sketchesaku.fotopages.com/?page=6

=) wassalam=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shizukanaProfil   Hantar PM kepada shizukana   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 18-06-06 16:21


kalau nak tau INSANIAH ni adalah salah satu cawangan Al-Azhar di Asia Tenggara....HEBAt tu!!......

Ia juga adalah salah satu IPT Antarabangsa terdapat ramai pelajar2 warga asing contonhnya dari China,Kemboja,Thailand,Singapore and so on....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

iErA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 942
Posting: 36
Dari: kulim,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 16:36


salam ....

ada sesiapa warga insaniah yang konvo tahun ini? 2008 ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For iErAProfil   Hantar PM kepada iErA   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 18:00


teringat pula gerai PAK DIN Medan Selera Mergong tu..best, sedap dan murah..biasa dapat free saja makan..teringat juga Tomyam Harimau ummi..pedas tapi sedap..ABC abang gemok memang sedap..lagi satu nasi ayam Line Clear!!...huhu bab makan takkan ku lupa...


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 21:13


ana insyaAllah bakal jadi junior antum semua
doa2kan untuk ana agar diberi keizinan dari ALLAH
untuk menjadi warga INSANIAH bermula tahun depad (2009)
:-p

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

everlastingeternity
Warga Rasmi
Menyertai: 10.08.2008
Ahli No: 34386
Posting: 4

Kedah  


posticon Posting pada: 11-08-08 21:22


salam....saja nak nyibok juga....
ana dulu ex-insaniah....bekas budak pengurusan....
sekarang dah tukaq dok uia...
tapi rumah dekat sangat-sangat dengan insaniah 2....
selamat berkenalan....=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For everlastingeternityProfil   Hantar PM kepada everlastingeternity   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-08-08 10:10


assalamualikum semua,
dah lama ana joint ukhwah, baru hari ni ana ternampak team insaniah ni, teringat zaman muda2 dulu, tiap-tiap petang beli nasi lemak kat belakang takeshi dengan abang van putih tu, time sarapn pagi belasah roti canai berkuahkan roti jala kat jejantas sebelah GM tu, memang best betul. time kat mergong, paling tak lupa sampai sekarang, nasi goreng ayam mama dan ABC a,zul. sipa ada discount lagi untuk warga insaniah. buat sahabat2 insaniah yang ada kat kl, jomlah joint program takeshi club khusus untuk warga insaniah, foto terkini program di youtube: KUIN Family Day ex Kuin 2001 2003 ,

tak tau pasai apa tak pernah nampak team insaniah kat sini, hari ni baru ada rezeki. kalau siapa yang ada kat insaniah lagi tu, sampaikan salam buat puan asnani, puan suraya, en, sofi, kak zai, ustaz sayuti dan lain-lain, moga kita semua berjaya didunia dan diakhirat, amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-08-08 13:14


Assalamualaikum
tak pernah pula dengar pasal INSANIAH ni..boleh terangkan dengan lebih lanjut tak? macam bagus jeq.. :welcome:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 09:13


salam... ana nak tau jugak tentang perkembangan insaniah... setelah MOU antra kolej dengan alAzhar dibatalkan... macam mana dengan nasib student peng. islam yang bercita2 nak sambung di alAzhar??? have another alternative? saja nak tau walaupun ana bukan student insaniah... sedih bila dengar MOU dibatalkan oleh kerajaan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 19:02


Pada 12-08-08 13:14 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tak pernah pula dengar pasal INSANIAH ni..boleh terangkan dengan lebih lanjut tak? macam bagus jeq.. :welcome:



dulu-dulu kan masa umur INSANIAH ni baru mencecah 2 tahun orang kampung kat sekitar Mergong yang keliling INSANIAH tu ingatkan INSNIAH ni pusat pemulihan akhlak..hehe ..perbualan tu didengari sendiri oleh penulis (huh macam tulis laporan pula) time-time tunggu oder siap, ada sebuah keluarga datang menjamu selera, tiba-tiba si isteri bertanya suami (setelah dialih bahasa ke dialek KL) 'Ni bangunan apa pulak ni..sejak bila pulak ada kat sini?' dengan selamba si suami jawab (macam tau saja) 'tah..pusat pemulihan akhlak agaknya'..masa tu sedih betul dengar... lau dengan penuh rasa tanggungjawab penulis membetulkan tanggapan tersebut...'sebenarnya ni pusat pengajian pacik..saya belajar kat sini lah..baru saja 2 tahun'....

sekian sorotan kenangan :-D .

Sedikit berita mengenai INSANIAH

untuk maklumat lain klik portal KUIN di sini

serba ringkasnya, KUIN yang nama dahulunya INSNIAH adalah sebuah institusi pendidikan agama milik Kerajaan Negeri bertaraf Kolej Universiti. kalau ikutkan sejarahnya, KUIN merupakan cawangan Al-Azhar yang pertama di Malaysia bukannya institusi yang kat Negeri Sembilan sekarang ni.. tapi disebabkan beberapa masalah dalaman yang sukar menemui titik penyelesaian, akhirnya Al Azhar menarik balik pengiktirafannya terhadap KUIN sebagai Kampus cawangan..

Setahu saya sekarang KUIN masih menjalankan kerjasama dengan Al Azhar tetapi terhad kepada pemeriksaan kertas jawapan peperiksaan untuk tahun akhir sahaja. Ayat mudahnya, soalan periksa dari Azhar, dijawab di KUIN kemudian dihantar ke Azhar semula untuk penilaian TETAPI hanya kertas terpilih sahaja.

Azhar juga membekalkan tenaga pensyarah untuk ketiga-tiga bidang pengajian utama di KUIN (B.Arab, Syariah & Usul). Memang best betul :-D sebab hanya bahasa Arab Fushah (rasmi) sahaja dibenarkan sebagai pengantar, bahasa Ammi (pasar) ditegah samasekali!...

Dari segi pengiktirafan Kerajaan Malaysia, dulu masa tahun akhir di sana..kecoh jugak lah..sekejap kata diiktiraf sekejap kata tak..sekejap kata kena lanjutkan pengajian semester akhir di Mesir sekejap kata tak payah..boleh sambung KUIN sahaja..jadi ada student yang 'kompius' teramat sangat dalam urusan memohon passport..yerla kalau tak buat, tak boleh pergi tapi peginya ke tak belum tau lagi masa tu...last2 ambil jalan selamat buat juga..student tu pun akhirnya grade jugak dari Al-Azhar.

Yang terbaru, saya dapat tau KUIN dah boleh sambung tahun akhir sampai habis di Kedah saja..tak perlu pergi Mesir...jimaaaaattt...bukan setakat Ijazah, Master pun boleh kat KUIN ni...

Tapi selepas tampuk Kerajan Negeri bertukar tangan, dengarnya Ijazah KUIN tak diiktiraf lagi...entah lah...ini tak 'sure' sejauh mana kebenarannya...mungkin recently student boleh bagitau agaknya...

Apa pun..kenangan kat INSANIAH masih segar di ingatan...bila dikenang semula rasa nak belajar semula pula kat situ...kenagan kat Mesir pun best juga walaupun sekejap cuma..

* panjang juga melalut ni :sopan:


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 10:23


saya bukan student insaniah..tapi stdent uum..tapi rmi kawan-kawan kat sana...:-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 09:44


assalamualaikum
betul tu najwa, kenangan kat insaniah memang best sangat. setelah ana mengikuti perkembangan terkini, selepas mou kena tarik balik, students dari kias dan lain-lain kolej yang buat program 3+1 dengan al-azhar pening kepala, so berduyung2 pakat mohon sambung belajar kat kuin/insaniah, maknanya insaniah dah popular sekarang dikalangan pelajar2 agama, takderlah pulak timbul isu tak iktiraf, ana baru saja last month ke jpa, so tak ada masalah apa-apa pun.

pengalaman kami bekas student insaniah ni, mula-mula keluar insaniah dulu, kami datang cari kerja kat kl, macam-macam interview kami pergi, malangnya tak ada org kenal apa itu insaniah, tapi selepas jenuh kami menjaja resume akhirnya kami bertiga diterima di sebuah company IT milik bumiputera yang terbesar di malaysia, kami mula dari bawah, dalam tempoh 2 bulan saja kami mula diberi perhatian, 4 bulan kemudian hampir 14 org ex insaniah diterima kerja di company tersebut, dari situ insaniah mula dikenali, walaupun ramai antara kami dah berpindah tempat kerja, tapi dari situlah beberapa org dari kami berjaya menjawat jawatan yang lebih baik, engineer, manager dan sebagainya, dan ada rakan ana yang jadi manager bank cuma berbekalkan diploma perniagaan dari insaniah sahaja, itulah kepercayaan yang diberikan kepada kami lulusan insaniah, alasannya mudah sahaja, sebab insaniah mewajibkan setiap pelajarnya menghafal al-quran sekurang2 kurangnya 3juzu dan subject agama dan bahasa arab adalah subject teras insaniah tak kira student IT ke, account ke dan business. hari ni ramai dikalangan kami berada dalam agensi kerajaan, kebanyakkannya memiliki degree uum atau lain-lain ipt, namun susah untuk mendapat tempat menggunakan degree, terpaksalah guna dip insaniah, lagi senang dapat kerja, time ana interview di spa, penemuduga tanya ana, apa bezanya lulusan insaniah berbanding lain-lain lulusan ipt lain, so ana sebutlah silibus2 yang diambil oleh kami di insaniah dan perbezaan org yang mempunyai asas agama insyaAllah setiap keputusan yang bakal dibuat berlandaskan agama terlebih dahulu, sebabnya bekerja dan memakmurkan bumi Allah ini juga adalah tuntutan agama, alhamdulillah 3 bulan kemudian selepas interview tu, surat tawaran pun menyusul, so thank buat pensyarah yang banyak mencurahkan ilmu kepada kami sehingga kami berpeluang berada di kedudukan pada hari ini, moga insaniah atau kuin terus maju.

berita terkini awal minggu ni, kerajaan kedah bersetuju membina kampus baru insaniah di Baling kedah tak lama lagi, amin..


-----------------
regards:
zulmi
"SAYA DOAKAN KITA SEMUA, BAHAGIA, KAYA, BERJAYA DAN DIRAHMATI SENTIASA"


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-08-08 09:58


Assalamualaikum
oh...itukah insaniah... :berfikir: kena usaha lagi ni..jarang tempat sebegini mendapat hati dalam masyarakat Malaysia... :-( apapun, tahniah buat najwa_adila dan zulmi...kerana berjaya mengharungi masa² getir..biasalah, kan student agama ni sedikit dibalikbukitkan...huhu..



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 17:07


adik saya ada belajar kat INSANIAH. alhamdulillah, sejuk hati bla dia belajar kat sana. INSANIAH sekarang pun dah hbt. dah jadi kolej universiti pun. insyallah, moga lepas dia keluar nanti menjadi akauntan yang beriman. amin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 03:08


Pada 13-08-08 09:13 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

salam... ana nak tau jugak tentang perkembangan insaniah... setelah MOU antra kolej dengan alAzhar dibatalkan... macam mana dengan nasib student peng. islam yang bercita2 nak sambung di alAzhar??? have another alternative? saja nak tau walaupun ana bukan student insaniah... sedih bila dengar MOU dibatalkan oleh kerajaan...



menurut sumber..kualiti pelajar malaysia dalam menguasai pemahaman bahas arab masih lemah.that why MOU dibatalkan. sistem kita tidak mencukupi piawai university Al_azhar



Bookmark and Share

  


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-02-11 13:20


Pada 27-09-08 03:08 , akis_zamani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-08-08 09:13 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

salam... ana nak tau jugak tentang perkembangan insaniah... setelah MOU antra kolej dengan alAzhar dibatalkan... macam mana dengan nasib student peng. islam yang bercita2 nak sambung di alAzhar??? have another alternative? saja nak tau walaupun ana bukan student insaniah... sedih bila dengar MOU dibatalkan oleh kerajaan...



menurut sumber..kualiti pelajar malaysia dalam menguasai pemahaman bahas arab masih lemah.that why MOU dibatalkan. sistem kita tidak mencukupi piawai university Al_azhar



da lama tak online kat UKHWAH...masuk2 saja tengok thread ni..so nak nyampuk juga lah

nak 'hebat' bahasa arab sebenarnya bukan di peringkat Universiti..kalau da tahap U baru nak 'hebat berbahasa Arab rasanya da terlambat.. sepatutnya sejak sekolah menengah lagi MESTI cuba menguasainya dengan baik..sekurang-kurangnya pandai perbualan asas dan berani mencuba, da tahap U da kena mengarang-ngarang da.. jadi bila kalau da U baru nak bertatih mulakan asas semula tu yang jadi 'kualiti rendah' Azhar pun tak hendak pandang.. tapi, kan bukan semua juga Fakulti di Al Azhar mengetatkan penggunaan bahasa Arab fushah.. kebanyakan pensyarah berbahasa ammi juga..so what's d point?..kita setengah hidup belajar arab fushah tapi sampai dewan kuliah Azhar (cawangan tertentu) yang kedengaran bahasa ammi juga..langsung tak faham apa


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139986 saat. Lajunya....