Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 8 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
eme86: 19 hari yang lalu
sunan-faqih: 25 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: adam...pimpinilah hawamu..suami yang bagaimana ek?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» adam...pimpinilah hawamu..suami yang bagaimana ek?

Please Mendaftar To Post


Oleh adam...pimpinilah hawamu..suami yang bagaimana ek?

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 09:36


i do really searching husband yang jiwa,raga,akhlak dan segala2nya seperti al-Quran.huhu~ :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 10:42


seperti al-Quran? bagaimana tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sheem
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25685
Posting: 1
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 15:10


semua orang nak kan suami yang soleh, boleh bimbing isteri.tapi..zaman sekarang ini..susah nak jumpa.betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheemProfil   Hantar PM kepada sheem   Quote dan BalasQuote

anashah291
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2006
Ahli No: 25904
Posting: 3
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 15:50


Ada saya terbaca, kalau nak cari suami macam Saidina Ali, kita hendaklah dulu jadi macam Saiyidatina Fatimah..... Saya terlupa mana saya terbaca tapi kandungan dia lebih kurang macam tulah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashah291Profil   Hantar PM kepada anashah291   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 18-08-06 16:50


assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 10:45


Tak perlu mencari teman secantik Balqis, andai diri tak sehebat Sulaiman, tak perlu seteguh Ibrahim,andai diri tak sekuat Hajar dan Sarah,mengapa menharap kasih setulus Zulaikha,jika tak sempurna dan setia Yusuf,mengapa didamba teman hidup sehebat Khadijah, andai diri tak sempurna Rasulullah saw.


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-08-06 10:55


Pada 19-08-06 10:45 , islamic_princess posting:

!!! QUOTE !!!

Tak perlu mencari teman secantik Balqis, andai diri tak sehebat Sulaiman, tak perlu seteguh Ibrahim,andai diri tak sekuat Hajar dan Sarah,mengapa menharap kasih setulus Zulaikha,jika tak sempurna dan setia Yusuf,mengapa didamba teman hidup sehebat Khadijah, andai diri tak sempurna Rasulullah saw.



betul tu
Kalau nak suami yang baik...kita pun kenalah jadi baik jugak
wanita yang baik untuk lelaki yang baik
dan sebaliknya..
jadi...berdoalah semoga kita dan pasangan terdiri daripada orang yang diredhainya


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 12:48


Pada 18-08-06 16:50 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja


ini memang lucu ini...hheheh



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 12:52


Pada 18-08-06 09:36 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

i do really searching husband yang jiwa,raga,akhlak dan segala2nya seperti al-Quran.huhu~ :-P


me too...really searching 4 a husband who really practising Islam as a way of life...and really practising Prophet s.a.w sunnah...insyaAllah...someone who can guide me towards HIS Blessing...insyaALLAH...ameen!



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 13:14


assalamualaikum....

"tiada di kasihi ...bagi orang yang tiada mengasihi "....".kasihilah semua orang yang berada di muka bumi Allah ...nescaya akan di kasihi segala makhluk di langit ."... insya allah ..
setiap perbuatan ada timbal balik ...oleh itu .. kalau nak cari suami yang sedemikian .. perlu lah kita koreksi muhasabah diri dulu dan perbetulkan mana yang kurang. sambil terus berharap dan berdoa Allah ketemukan jodoh kita yang terbaik...amin ..
mudah mudahan .......

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 13:22


Pada 18-08-06 16:50 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja


:lol:


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 15:30


Pada 18-08-06 09:36 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

i do really searching husband yang jiwa,raga,akhlak dan segala2nya seperti al-Quran.huhu~ :-P


em...sama lah saya. harapnya saya dapat hubby yang akan memimpin saya menuju ke syurga Allah....


-----------------
wanita hiasan dunia...seindah hiasan adalah Wanita Solehah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 15:59




wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..
dan lelaki yang baik adalah untuk wanita yang baik...
:lol: :lol: :lol:

erm.. moga kita semua dapat yang baik-baik belaka.. :-di :-di
insyaallah.. ehehehe..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-06 03:26


yups...sama-sama lah kita doa ok?
insyaAllah...tapi kadang-kadang tak semua laki perempuan baik untuk laki baik...
bak kata orang...hidup saling melengkapi kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 10:38


Pada 19-08-06 13:14 , faizbukharyy posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

"tiada di kasihi ...bagi orang yang tiada mengasihi "....".kasihilah semua orang yang berada di muka bumi Allah ...nescaya akan di kasihi segala makhluk di langit ."... insya allah ..
setiap perbuatan ada timbal balik ...oleh itu .. kalau nak cari suami yang sedemikian .. perlu lah kita koreksi muhasabah diri dulu dan perbetulkan mana yang kurang. sambil terus berharap dan berdoa Allah ketemukan jodoh kita yang terbaik...amin ..
mudah mudahan .......



sesungguhnya telah dijanjikan segalanya
kesetiaan Adam kembali pada Hawa
bagaimana Zulaiha mendamba Yusuf
namun bila hati pada Illahi...
makbul jua doanya
setia khadijah tak berbelah bagi
dipilih jadi permaisuri hati
kepada Rasulullah insan terpilih
dialah wanita pilihan Allah


-----------------
Ya Allah Cintailah aku
dan himpunkan hatiku bersama hati yang menyintaiMu


Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nurmunirah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25835
Posting: 6

blank  


posticon Posting pada: 21-08-06 13:15


Assalamualaikum

InsyaAllah perempuan yang baik untuk lelaki yang baik sama-sama doakan supaya dapat jumpa insan yang mampu memimpin kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmunirahProfil   Hantar PM kepada nurmunirah   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 18:10


!!! QUOTE !!!

wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..
dan lelaki yang baik adalah untuk wanita yang baik...
erm.. moga kita semua dapat yang baik-baik belaka..


setuju-setuju :-di


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 20:14


tak perlu mencari..

sesungguhnya ALLAH dah tetapkan jodoh
masing-masing sbelum kita lahir lagi...

"sesungguhnya ALLAH maha mengetahui
atas setiap yang berlaku..."

"jika kita mengejar akhirat...
dunia pasti akan mengejar kita.."

"dambalah kasih ILAHI...
insya-ALLAH semua orang akan turut
menyayangi diri kita kerana ALLAH.."


YAKIN + DOA + TAWAKKAL = BAHAGIA DUNIA AKHIRAT

INSYA-ALLAH...

AMIIIINN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 03-09-06 21:15


Pada 18-08-06 16:50 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja



kat Yahoo pun ok jugak.:-P

InsyaAllah. berdoalah, moga-moga dpatlah sepertimana yang dihajati...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 22:31


Pada 03-09-06 21:15 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-08-06 16:50 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja



kat Yahoo pun ok jugak.:-P

InsyaAllah. berdoalah, moga-moga dpatlah sepertimana yang dihajati...



hehehehe iye lah itu :-di :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 03-09-06 22:39


Pada 19-08-06 15:59 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!



wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..
dan lelaki yang baik adalah untuk wanita yang baik...
:lol: :lol: :lol:

erm.. moga kita semua dapat yang baik-baik belaka.. :-di :-di
insyaallah.. ehehehe..





assalamualaikum...
memag betul tu....
itu tak ada lah kita bimbanng sangat...
kadang-kadang pasangan yang bak tapi tak dapat didik khazanah dan amanah dengan hingga menjadi tidak baik...
banyak juga shah lihat camu..
konn2 nak tega dengan anak...
hanya ketegasan yang ada...
macam berbelit saja ayat ni... maaf lah lama tak posting...
ibarat kata rindu_rahayu..
lembut tapi tegas..
wassalam


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 22:42


Pada 19-08-06 15:59 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!



wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..
dan lelaki yang baik adalah untuk wanita yang baik...
:lol: :lol: :lol:

erm.. moga kita semua dapat yang baik-baik belaka.. :-di :-di
insyaallah.. ehehehe..



insyaAllah...
sama-sama kita berdoa untuk mendapat jodoh yang baik.. :-di


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

aisyah_yusro
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24903
Posting: 31
Dari: utm,skudai

Johor  


posticon Posting pada: 03-09-06 22:50


Pada 19-08-06 13:14 , faizbukharyy posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

"tiada di kasihi ...bagi orang yang tiada mengasihi "....".kasihilah semua orang yang berada di muka bumi Allah ...nescaya akan di kasihi segala makhluk di langit ."... insya allah ..
setiap perbuatan ada timbal balik ...oleh itu .. kalau nak cari suami yang sedemikian .. perlu lah kita koreksi muhasabah diri dulu dan perbetulkan mana yang kurang. sambil terus berharap dan berdoa Allah ketemukan jodoh kita yang terbaik...amin ..
mudah mudahan .......



amin yaRabbal alamin


-----------------
cinta demi Ilahi
Bicara kita adalah bicara sufi
Tanpa suara dan kata-kata
Kerana penghubung kita adalah suara hati



Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_yusroProfil   Hantar PM kepada aisyah_yusro   Pergi ke aisyah_yusro's Website   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 23:02


moga sahabat, serikandi Islam dapat menemui suami seperti Syaidina Ali, Nabi MUhammad S.A.W., Nabi Yusuf...
ana doakan anti semua berbahagia dan menerima seadanya bakal kekasih dunia dan akhirat masing-masing.
wasalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-07 18:03


Pada 19-08-06 15:59 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!



wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..
dan lelaki yang baik adalah untuk wanita yang baik...
:lol: :lol: :lol:

erm.. moga kita semua dapat yang baik-baik belaka.. :-di :-di
insyaallah.. ehehehe..



ana setuju... :-) :-) :-)


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

annisaa_isti
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.02.2007
Ahli No: 28690
Posting: 34
Dari: akademi pengajian islam universiti malaya,nilam puri,kelate

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-07 18:12


Pada 18-08-06 15:10 , sheem posting:

!!! QUOTE !!!

semua orang nak kan suami yang soleh, boleh bimbing isteri.tapi..zaman sekarang ini..susah nak jumpa.betul tak?


hmm..
betul itu..
tapi kalau tak dapat yang perfect macam 2..
dapat yang lebih kurang macam 2 pun ok lah kan..
mudah2an tercapai apa yang dihajati..
insyaAllah.. :-)


-----------------
ukhwah itu indah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For annisaa_istiProfil   Hantar PM kepada annisaa_isti   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 19:28


Pada 20-08-06 03:26 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

yups...sama-sama lah kita doa ok?
insyaAllah...tapi kadang-kadang tak semua laki perempuan baik untuk laki baik...
bak kata orang...hidup saling melengkapi kan?


memang saya setuju....
Apa pun usaha tangga kejayaan....
Semuanya atas qada & qadar

:-) :-) :-)


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 18:30


Pada 03-09-06 21:15 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-08-06 16:50 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja



kat Yahoo pun ok jugak.:-P

InsyaAllah. berdoalah, moga-moga dpatlah sepertimana yang dihajati...



ada ke? macam mana nak cari? susah tak? nak taip apa?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 19:51


cari saja dalam ukhwah...
kan ada.. huhuhu...:-);-):-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 19:57


Pada 13-02-07 19:51 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cari saja dalam ukhwah...
kan ada.. huhuhu...:-);-):-D



a'ah saya setuju tu cari saja kat laman web ni
;-) :-)


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-07 22:41


Pada 19-08-06 12:48 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-08-06 16:50 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

cuba enti carik kat google :di

main-main saja


ini memang lucu ini...hheheh

kelakar, pandai betul rakan kita buat lawak =)

Biarlah rasa cinta pada Allah memimpin adam & adam berpandukan cahaya cinta pada Allah itu memimpin isteri & anak. Biar cinta pada Allah yang mengawal ego, jangan ego mengawal sebaliknya kerana bukan org sekitar sahaja yang merana tapi diri sendiri.

Seorang pemimpin yang baik adalah yang mengambil tahu hal ehwal kebajikan org bawah dia disamping bersikap adil, tahu mana yang harus di utamakan berdasar syariat, serta tahu buat keputusan jalan mana harus dipilih spy org dibawah dia boleh meletakkan rasa kepercayaan & selesa.

Tidak bersikap penting diri sendiri. Tidak lengkap jk tidak mempunyai sikap bertanggungjawab bagi seorang pemimpin. Adalah tanggungjawab seorang pemimpin untuk bersikap gagah bagi mlindungi anak buahnya dr ancaman, bukan membuka pintu untuk ancaman mengancam anak buahnya. Harus tahu& jelas dalam membezakan mana harus dilindungi & mana harus dibasmi, anak buahnya @ ancaman, spy org yang bernaung dibawahnya berasa selamat tanpa ragu apalagi untuk berasa terancam dengan pemimpin sendiri.

Apapun =) wallahua'lam.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 22:50


Pada 13-02-07 19:57 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-07 19:51 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cari saja dalam ukhwah...
kan ada.. huhuhu...:-);-):-D



a'ah saya setuju tu cari saja kat laman web ni
;-) :-)


salam...

hehe....
memang tradisi lah.
bila bab ni saja, banyak sungguh posting.

"semoga warga ukhwah.com dapat jodoh yang soleh dan solehah"
ammiinn...


suami yang bagaimana???
tanyalah IMAN dan jangan sesekali tanya hati.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 27-06-07 22:52


salam..

kepada kaum muslimin,cuba anda amati apa yang muslimat ni inginkan dari seorang laki2..kita bagi chance mereka luahkann perasaan..moga-moga kaum muslimin boleh belajar dari diskusi mereka itu...

Ok kaum hawa boleh teruskan perbincangan kalian.....

.......................................................

Islam is The Way of LiFe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 23:11


semoga sahabat2 semua akan jumpa. amin.

saya teringat nasihat daripada Dr. Fadzilah Kamsah berkenaan usaha2 yang dapat dilakukan untuk memudahkan bertemu jodoh ni.

antaranya adalah amalan memaafkan kesalahan orang lain sebelum tidur. mungkin dalam hati masih ada sifat membenci atau ada kekotoran. sifat2 negatif dalam diri ni membuatkan orang tak berminat nak mendekati. actually bukan takat before nak tidur saja. in fact, bebila pun. dan hati tu mestilah bersih dan rendah hati. jangan pandang rendah orang lain, sentiasalah buat baik dan membantu orang lain... menyayangi orang lain... tak meninggi diri, tak anggap kita ni lebih bagus dari orang lain.. dan juga tak ada sikap merasakan kita saja yang betul sedangkan orang lain salah.. jadilah orang yang bertolak ansur atau apa-apa yang memudahkan orang lain menyenangi diri kita.

rajin-rajinkanlah diri selalu membantu orang lain. bila kita rajin membantu orang lain, tanpa mengharap apa-apa balasan, mudah-mudahan rezeki kita murah dan jodoh juga mudah tiba. jika kita bantu orang lain, ALlah akan bantu kita. bukan setakat bantu seorang dua, tapi banyak-banyak orang... maka Insya ALLAH usaha kita juga dipermudahkan oleh ALLAH. bantu tu juga biarlah seikhlas mungkin.

selain tu, janganlah ada sikap terlalu memilih pasangan. cuba-cubalah menerima segala kelemahan orang lain seadanya....

memang jodoh di tangan Allah tapi kena juga perlu berikhtiar dan perbaiki diri.
[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 28-06-07 23:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

azharjaafar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2007
Ahli No: 30230
Posting: 29
Dari: Kepong

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-07 23:34


Biasanya..

Orang yang baik akan dapat jodoh yang baik, dan begitulah sebaliknya.


-----------------
blog azharjaafar
[ Telah diedit oleh: azharjaafar pada 28-06-07 23:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For azharjaafarProfil   Hantar PM kepada azharjaafar   Pergi ke azharjaafar's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-06-07 23:39


Pada 13-02-07 19:57 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-07 19:51 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cari saja dalam ukhwah...
kan ada.. huhuhu...:-);-):-D



a'ah saya setuju tu cari saja kat laman web ni
;-) :-)



boleh juga agaknya..kalau dah tak jumpa kat google..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-06-07 09:25


jumpa AKHBAR KHAN....pakar pencari jodoh....:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:34


tiada yang sempurna dalam dunia ini melainkan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 13:39


Tawakkal saja dalam soal ni ... kalau sebagai lelaki yang rasa diri dia dah baik pun belum tentu cukup .... untuk dapat isteri solehah tidak cukup hanya dengan boleh jadi imam, tak tinggalkan solat, pandai baca al-Quran, berkebolehan didik istri .. tu semua belum tentu cukup .. sebab ramai perempuan punya citarasa yang tinggi ... buka setakat mahu yang punyai ciri-2 yang saya sebutkan tadi, tapi mereka mahu lebih dari itu .. mereka mahu seorang pejuang seorang pendakwah yang menyerahkan seluruh jiwa dan raga pada perjuangan Islam, yang tetap komited memberi tazkirah, kuliah dan usrah serta tetap teguh mendokong prinsip perjuangan, sanggup berkorban hingga diri terkorban .. itulah lelaki yang ada peluang untuk dapat istri solehah .. sebab baitul muslim bagi kebanyakan muslimat adalah terbina berdasarkan ciri-2 ini ... tak percaya boleh tanya semua yang kat dalam ni ...

kalau jenis lelaki yang biasa-2, yang komited pada karier, cintakan ilmu, kuat beribadat tapi kurang aktif dalam gerakan Islam nampak gaya macam susah sikit ... takwakkal saja .. janji dapat bini dah ... yang pakai tudung biasa-2, yang selempang dengan seluar jeans yang mendedahkan punggung pun tak mengapa .. lepas dah kawin tu pandai-2 lah kita didik ... yang stok solehah-2 tahap tinggi ni passing saja lah kat mereka yang lebih layak ... ukur baju di badan sendiri ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 29-06-07 13:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-06-07 15:08


Salam, transmissionline...terbaca posting yang awak ni buat tergerak nak menulis. bagi saya kurang betul, aduh..siapa yang sempurna kat dunia ni. janganlah pula sampai ayat perenggan no2 tu.

yang penting kita perbaik diri kita, semoga dapat yang baik juga. jangan bimbang Allah dah sedia yang terbaik untuk kita, yang terbaik tu bukan dalam kaca mata manusia, tapi pada pandangan Allah yang lebih tahu mana yang lebih baik mg2 bertambah iman kita
. kadang-kadang Dia bagi kita dengan org yang menguji kita, tapi sebenarnya Dia nak kita muhasabah diri & perbaikkan lagi diri kita. Apapun waktu zero ni, kita sama doa moga dikurnia jdoh yang baik & perbaikkan diri kita sebab pesanan tuhan kita

'perempuan baik untuk lelaki baik & lelaki baik untuk perempuan baik, perempuan jahat untuk lelaki jahat & lelaki jahat untuk perempuan jahat'.

sebenarnya kecewa tu sebab diri sendiri yang meletak hrpn & target terlalu tinggi. Apapun kita cuba terima & syukur apa yang Allah kurniakan. tapi dalam masa sama kita perlu bercita2 untuk muhasabah diri jadi lebih baik dr hari lepas & hari ini sebab kebaikannya untuk kita & org lain juga, tapi janganlah sampai macam org kecewa putus asa. adalah tu yang terbaik untuk awak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.140049 saat. Lajunya....