Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 3 hari yang lalu
azemi: 7 hari yang lalu
Firdaus15: 14 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 17 hari yang lalu
secureofficemovers: 18 hari yang lalu
Naqiu: 24 hari yang lalu
nawfaa79: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Teka-Teki Berlarutan
Topik: ayam vs telur


Carian Forum

Moderator: nordalily, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki Berlarutan
    »» ayam vs telur

Please Mendaftar To Post


Oleh ayam vs telur

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 11:01


yang mana wujud dulu,
ayam atau telur ayam...
ha...,jawab....

Bookmark and Share

  


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 11:03


telur

Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 10:51


ada kajian sudah dibuat mengatakan telur yang wujud dahulu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ubai
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.10.2006
Ahli No: 26903
Posting: 35
Dari: Serdang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 16:52


saya tahu...telur dan ayam wujud dulu sebelum soalan ni wujud...betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ubaiProfil   Hantar PM kepada ubai   Pergi ke ubai's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-03-07 12:32


tentulah ibu ayam..sebab tiada ibu ayam..macamana telur nak wujud?

hakikatnya...ayam wujud pun diseabkan diciptakan oleh PenciptaNYA..yakni ALLAH S.W.T.

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:35


telur lah dulu...kalau tak budak telur,macamana nak ada ayam....batul tak????

Bookmark and Share

  


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 20:42


kedua-duanya betul...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

muaz9768
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2007
Ahli No: 29075
Posting: 28
Dari: Salah satu negara di Asia

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-07 21:57


ana tak rasa begitu...rasanya ayam yang wujud dulu ...lagipun cuba kita renungkan kisah nabi adam ...dia diciptakan oleh Allah semasa baginda kecil ataupon masa besar

Bookmark and Share

  


  Member Information For muaz9768Profil   Hantar PM kepada muaz9768   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 22:07


mmmmm......sampai hari ini ana pker soalan ni tau...huhuu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

shafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27190
Posting: 29
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 20:03


ayam yang wujud dulu... sebabnya anta aqil tanya pasal ayam dulu baru telur..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiyahProfil   Hantar PM kepada shafiyah   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 20:49


telur lah..
kan kalau sebut telur ayam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 22:46


Pada 12-04-07 21:57 , muaz9768 posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak rasa begitu...rasanya ayam yang wujud dulu ...lagipun cuba kita renungkan kisah nabi adam ...dia diciptakan oleh Allah semasa baginda kecil ataupon masa besar


i agree with this answer...
lecturer Islamic Wordwiev saya pernah cakap ayam yang wujud dulu...
concept dia sama macam penciptaan nabi adam a.s...



Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 02:46


entah....saya tanya kat ayam dia tak jawabpon...
hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 00:17


Pada 03-05-07 02:46 , fizal86_anakpadi posting:

!!! QUOTE !!!

entah....saya tanya kat ayam dia tak jawabpon...
hehe



cuba lah tanya kat telur pulak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 11:38


saya jawab.telur yang keluar dari ayam dulu.sebab orang tak pernah nak cakap ayam telur.semuanya cakap telur ayam.mestilah telur keluar dulu.he.he.tahniah saya berjaya menjawab soalan awak


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 12:45


ayam lah...secara logik akal...mesti lah ayam....

kenapa...tak pecaye.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 18:10


salam..
ana rasa lah..
ayam dulu baru telor....
telor saja kalau tak ada ayam bagaimana nak menetas kan ayam yang kena ramkan telor tu..
wa wa wa..
tepat sekali..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 23:37


mari aku tukor sikit bentok soalan

yang mana wujud dulu,
manusia atau sperma/ovum ...
ha...,jawab....


Kalau dapat jawab soalan ni, maka dapat lah jawapan kes ayam tu.

ps:- islam ada semua jawapanuntuk semua perkara.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 00:25


soalan ni dah lama da..saya masih kecik lagi.shingga ksrg tak ada lagi jawapan.ada saja alasan2 setiap nak pilih jwpan

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 01:54


Pada 01-02-09 23:37 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

mari aku tukor sikit bentok soalan

yang mana wujud dulu,
manusia atau sperma/ovum ...
ha...,jawab....


Kalau dapat jawab soalan ni, maka dapat lah jawapan kes ayam tu.

ps:- islam ada semua jawapanuntuk semua perkara.....


kalau jwpnnye kedua-duanya wujud sekali bagaimana.. :berfikir: :berfikir:
manusia wjud tetapi sperma juga wjud pada masa yang sama dalam dari manusia..hmmm... :berfikir: :berfikir: cuma time tu kita tak tahu..ha..bagaimana tu.. :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 02-02-09 08:22


hmm macam pernah dengar saja time ambil Skim Lepasan Graduan course BI...huhu..tak ingat lah time kupaskn maksud 2...nak kena buka balik buku nota dulu ini...heheh... :berfikir::berfikir:

insyaAllah kalau sempit syift bagi tahu syift bagi tahu..sebab esok Perak cuti...huhu then rabu xmsuk office sebab pergi taklimat.... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 20:53


Pada 02-02-09 01:54 , jebat_86 posting:

!!! QUOTE !!!


kalau jwpnnye kedua-duanya wujud sekali bagaimana..
manusia wjud tetapi sperma juga wjud pada masa yang sama dalam dari manusia..hmmm...
habis tu, Kalau ayam dan telor tu wujud serentak macam mana? Ayam wujud, lepas itu pada masa yang sama telor tu dah ada dalam ayam tu.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 22:42


hehhe.. sampai besok pun takkan habis, tapi saya rasa AYAM dulu agaknya.. sebab macam nabi adam... itu hanya pandangan saya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 03:38


Pada 03-02-09 20:53 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-09 01:54 , jebat_86 posting:

!!! QUOTE !!!


kalau jwpnnye kedua-duanya wujud sekali bagaimana..
manusia wjud tetapi sperma juga wjud pada masa yang sama dalam dari manusia..hmmm...
habis tu, Kalau ayam dan telor tu wujud serentak macam mana? Ayam wujud, lepas itu pada masa yang sama telor tu dah ada dalam ayam tu.



ha..pandai pun..kalau macam tu bagaimana nak tentukan mana wujud dulu..???

Bookmark and Share

  


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 14:14


pada pendapat ana..mestilah ayam dulu..kalau tak ada ayambetina dan ayam jantan,macam mana telur tu nak terbentuk....takkan terbentuk sendiri..mestilah dalam tempat peranakkan...selepas persenyawaan..

kita kaitkan dengan kelahiran manusia..dari Adam dan Hawa..mestilah dari mereka baru lahir zuriat...

Samalah juga...

Wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 14:19


Pada 02-05-07 22:46 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-04-07 21:57 , muaz9768 posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak rasa begitu...rasanya ayam yang wujud dulu ...lagipun cuba kita renungkan kisah nabi adam ...dia diciptakan oleh Allah semasa baginda kecil ataupon masa besar


i agree with this answer...
lecturer Islamic Wordwiev saya pernah cakap ayam yang wujud dulu...
concept dia sama macam penciptaan nabi adam a.s...



i'm agree alsoooooo.... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 21:44


hhmm..abu nawas dah jawab soalan ni..
ayam dulu..buktinya..yam boleh kenal telur..sedangkan telur tak boleh kenal ayam..
ayam boleh kenal telur yang ia keluarkan..sedangkan telur tak boleh mengenal ayam yang mengeluarkannya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 21:44


hhmm..abu nawas dah jawab soalan ni..
ayam dulu..buktinya..yam boleh kenal telur..sedangkan telur tak boleh kenal ayam..
ayam boleh kenal telur yang ia keluarkan..sedangkan telur tak boleh mengenal ayam yang mengeluarkannya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 09:13


antara ayam dengan bayam... yang mana wujud dulu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_khalid08
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2009
Ahli No: 37498
Posting: 15
Dari: nibong tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 16:14


Pada 05-02-09 09:13 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

antara ayam dengan bayam... yang mana wujud dulu?


rasanya alam dijadikan dulu agaknya... rasanya lah.. kn2 ??



Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_khalid08Profil   Hantar PM kepada panglima_khalid08   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 26-11-09 15:02


apa pun jawapannya... soalan ini hanya menguji minda kita... soalan psikologi ini... nak tau jawapannya??

Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 17:21


tak payah fikir pepening lah..

baca bismillah makan RFC lagi sedap


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 15:34


kentucky fried chiken ada lepas ada ayam hehehehe...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 02:26


aqoo pergi ke restoran, lepas tu aqoo order ayam goreng and telur goreng....
setelah lima minit menunggu, Ayam goreng sampai dulu dan telur sampai kemudian....
jadi... ayam wujud dulu....


-----------------
Sentiasa Mencari Keredhaan Allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

panglima_khalid08
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2009
Ahli No: 37498
Posting: 15
Dari: nibong tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 22:31


tak..
aku pla..
lain sikit..
aku pergi rstoren aku oder nasik besar dengan telor goreng dengan ayam goreng. telor yang mai dulu.. depa kata ayam tak masak lagi..



Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_khalid08Profil   Hantar PM kepada panglima_khalid08   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-10 10:06


hehe,,soalan yang tak ada jawapan ke ni..?? apa yang penting ana happy dengan teka - teki ni..kreatif betul sahabat-sahabat ukhwah (^.^)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-06-10 12:16


Pada 26-11-09 15:02 , panglima_azam posting:

!!! QUOTE !!!

apa pun jawapannya... soalan ini hanya menguji minda kita... soalan psikologi ini... nak tau jawapannya??



nak tahu jawapan......


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-11 13:47


entah lah.. same saja.. kalau antara kambing dengan ikan paus, yang mana keluar dulu pun same saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137083 saat. Lajunya....