Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 1 hari, 14 jam, 16 minit yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: ::4 jenis makanan & minuman yang dilarang untuk pengantin::


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» ::4 jenis makanan & minuman yang dilarang untuk pengantin::

Please Mendaftar To Post


Oleh ::4 jenis makanan & minuman yang dilarang untuk pengantin::

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-06 20:44


WASIAT RASULULLAH S.A.W. ADAB UZ-ZIFAFAhmad telah menceritakan :

"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naardari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib lah.a di mana baginda telah bersabda :
"WahaiAli, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya .
Maka
sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu,! dan Allah s.w.t. menurunkan tujuhpuluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan
pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila bab*) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinaniaitu :


1. Susu

2. Cuka

3. Coriander (Ketumbar)

4. Apple Masam

Saidina Ali lah.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenismakanan ini di larang..?"

Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan Sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak.Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak."

Saidina Ali lah.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan)."

Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna .

Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .

Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."

"WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."    
:-di :roll:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-06 20:47


salam...

syukran...apa nabi buat kita kena ikut,apa Allah perintah kita kena taat...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-08-06 21:33


syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 13:35


8-) kadang-kadang orang tak tahu pun pasal benda-benda ini....nampak leceh,tapi besar faedah nya....itu lah rahsia dan pengetahuan Allah yang Maha Besar....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Maisarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2803
Posting: 205
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 13:51


salam.
syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaisarahProfil   Hantar PM kepada Maisarah   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 15:30


Pada 07-08-06 20:44 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!


Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."

thanks atas info yang diberi...part yang ni kurang jelas. Boleh jelaskan sikit? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 15:38


ooo..baru tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 16:16


Pada 08-08-06 15:30 , seri_utama posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-08-06 20:44 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!


Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."

thanks atas info yang diberi...part yang ni kurang jelas. Boleh jelaskan sikit? :-?



ana rasa maksud memotong haid sebelum masanya adalah haid berlaku lebih awal dari yang sepatutnya kerana masamnya epal itu menyebabkan dinding endomentrium luruh sebelum pengeluaran ovum...

emmm bila endomentrium dah luruh....dan apabila berlaku persenyawaan antara sperma dan ovum, maka zigot yang terhasil tidak dapat melekat pada dinding rahim kerana tempat yang sepatutnya dia landing dah luruh...

maka, tak mangandunglah perempuan itu...

harap-harap paham lah ye apa yang ana tulis ni..
tak reti nak terangkan...
tak pun baca sajalah buku biologi untuk memahamkannya.. :-di :-di :-di


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 18:48


syukran eme86...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 09:54


Pada 08-08-06 16:16 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-06 15:30 , seri_utama posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-08-06 20:44 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!


Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."

thanks atas info yang diberi...part yang ni kurang jelas. Boleh jelaskan sikit? :-?



ana rasa maksud memotong haid sebelum masanya adalah haid berlaku lebih awal dari yang sepatutnya kerana masamnya epal itu menyebabkan dinding endomentrium luruh sebelum pengeluaran ovum...

emmm bila endomentrium dah luruh....dan apabila berlaku persenyawaan antara sperma dan ovum, maka zigot yang terhasil tidak dapat melekat pada dinding rahim kerana tempat yang sepatutnya dia landing dah luruh...

maka, tak mangandunglah perempuan itu...

harap-harap paham lah ye apa yang ana tulis ni..
tak reti nak terangkan...
tak pun baca sajalah buku biologi untuk memahamkannya.. :-di :-di :-di


ooo..macamtu ke?baru saya faham..thanks triptofana..maklumlah saya kurang arif bidang perubatan ini..macammane pulak kalau ada orang yang kena haid 2 kali sebulan?ada pendapat mengatakan perempuan tu terlebih subur?betul ke?..
entahlah..wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 18:18


:-di oooo...macam tu...walaupun saya bukan perempuan,tapi saya pun dapat pengetahuan juga.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 18:49


bismillah...

alssalamualaikum...

ada nash yang qat'e tentang amalan ini???
ana xsempt nak rujuk...dengan izin Allah..boleh tau kitab apa???

jazakallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 19:13


:-) maafkan saya....saya sebenar nya terbaca tentang kisah ni dalam satu laman web.....

;-) InsyaAllah saya akan cuba cari dia punya nash dan qat'e....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 14:00


alhamdulillah...info yang cukup berguna...syukran...
kalau boleh cari lah kitab yang rujuk pada ayat tu.


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-08-06 15:50


alhamdulillah...syukran jazilan dengan maklumat yang diberi...

sebenarnya ana baru pertama kali mendengar pantang larang terhadap pengantin baru...
sekurang-kurangnya pendedahan ini dapat memberi sedikit sebanyak panduan kepada kita, insyaAllah...

apa yang baik dicontohi dan diteladani dan yang buruk, kita tinggal-tinggalkan...

mudah-mudahan apa yang disampaikan tersurat pada satu nas/qat'e yang jelas agar benda ini tidak menjadi bid'ah....

sekian, wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 16:20


syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-06 22:13


syukran.. nice info untuk semua bakal pengantin :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 23:29


syukran di atas info yang berguna

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 28-11-06 05:11


syukran atas info yang awak berikan..semua perkara kalau tak boleh di lakukan pasti ada asbabnya..tu sebab ALLAH wasilah kan RASULULLAH untuk menyampaikan pada umatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-06 11:27


info yang sangat brguna untuk kaum hawa....

syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110627 saat. Lajunya....