Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 6 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Peranan Ibu Bapa


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Peranan Ibu Bapa

Please Mendaftar To Post


Oleh Peranan Ibu Bapa

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 08:36


Assalamualaikum....

kalau boleh sya nak bincang kan pasal peranan ibu bapa terhadap anak-anaknya....

patut kah ibu bapa dihukum kalau anak-anak melakukan kesalahan
atau anak nya dihukum kalau ia malakukan kesalahan....

saya minta para sahabat boleh membincang kan isu ini...
adakah ibubapa dihukum atau anaknya dihukum jikalau anaknya melakukan kesalahan...

8-) 8-) :-di :-di :-) :-) 8-) 8-) :-di :-di :-) :-) 8-) 8-) :-di


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

NurFarhana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25244
Posting: 7
Dari: Menuju Ke Jalan Allah S.W.T.

antiguabarbuda  


posticon Posting pada: 28-07-06 17:09


wsalam

ana rasa ibu patuut dihukum kerana sikap anaknya ....
patutkah ibu bapa mendidik anak2 dari kecil baru lah ia menjadi insan yang mulia.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurFarhanaProfil   Hantar PM kepada NurFarhana   Quote dan BalasQuote

moth
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25380
Posting: 38

malaysia  


posticon Posting pada: 28-07-06 17:23


Jangan salahkan ibu yang mengandung 100% juga jangan salahkan anak yang dikandung 100%.

Perubahan yang berlaku dalam diri setiap individu dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Ibu bapa, individu sendiri dan persekitaran antara faktor utama yang menyebabkan sesuatu perkara itu berlaku. Setiap pengaruh ini membawa peratus yang berbeza bergantung kepada cara individu itu menerima dan menolaknya. Mungkin seseorang itu lebih cenderung untuk mengikuti telunjuk rakan sebayanya, manakala orang yang lain pula mungkin lebih suka meniru paparan di dalam media massa mahupun media cetak. Tak kurang juga yang membawa latar belakang keluarga yang porak peranda mahupun yang kurang memberi perhatian terhadap perkembangan dan perubahan anaknya. Ramai yang kecundang kerana terlalu mengikut kata nafsu dan dalam masa yang sama, ramai juga yang bertindak luar biasa kerana tekanan akibat kongkongan, masalah peribadi mahupun kerana persekitaran mereka.



Bookmark and Share

  


  Member Information For mothProfil   Hantar PM kepada moth   Quote dan BalasQuote

NurFarhana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25244
Posting: 7
Dari: Menuju Ke Jalan Allah S.W.T.

antiguabarbuda  


posticon Posting pada: 28-07-06 17:32


betul juga kata moth itu...
[ Telah diedit oleh: NurFarhana pada 28-07-06 17:58 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurFarhanaProfil   Hantar PM kepada NurFarhana   Quote dan BalasQuote

NurFarhana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25244
Posting: 7
Dari: Menuju Ke Jalan Allah S.W.T.

antiguabarbuda  


posticon Posting pada: 29-07-06 13:35


Saya juga rasa ibu juga patut mengajar anak-anak dari kecil......
itu pendapat sya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurFarhanaProfil   Hantar PM kepada NurFarhana   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 13:44


ibu patut mengajar anak2, tapi.. ibu tak patut disalahkan.. hati ibu yang terguris, jauh lebih besar dosenyer.. sama ada secara sengaja mahupon tak sengaja.. Kalau ada yang terlintas untuk menyalahkan ibu.. mohonla ampun selagi mereka masih hidup.. dan berbuatbaikla kepada kedua ibu bapa.. darjat seorang ibu begitu tinggi dalam Islam.. letakkan ibubapa dalam keadaan nabi Nuh dan bapa Aisyah (yang murtad) wajarkah mereka dipersalahkan??

wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 29-07-06 13:47 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 30-07-06 00:53


kalau dah ibubapa dah jalankan tanggungjawab sepenuhnnya, apa nak disalahkan lagipd ibu bapa

this my opinion

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-07-06 18:45


:-) Assalamualaikum..........


     PAda saya,saya tidak bersetuju jika ibu bapa dihukum di atas kesilapan anak2...kerana sesuatu kesilapan itu adalah berpunca dari diri sendiri...jika kita lihat..ada ibu bapa yang sudah mendidik anak2 mereka dengan sebaik2 didikan..tetapi masih melakukan jenayah dan kesalahan lainnya sebab terpengaruh dengan rakan-rakan atau kelalaian sendiri.....jadi tidak boleh salahkan ibu bapa dlaam hal ini....
     Bagitu juga....kesalahan ibu bapa..anak2 mereka tidak boleh dihukum....kalau dalam ISLAM pun....dalam bab jinayah,hudud dan qisos...orang lain tidak boleh dihukum atas kesalahan kita...tidak ada keadilan di situ......


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-07-06 21:08


Subject: Penting …Petition bantah-IFC

wrbt
For those yang belum sign the above petition, you
can do it online at the following address :-
sign di sini -->

http://myislamnetwork.net/portal/modules/liaise/


Pengenalan PEMBELA
Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam
(PEMBELA) iaitu gabungan wakil-wakil NGO-NGO
Islam yang prihatin dalam menangani pelbagai isu-
isu berkaitan dengan kedudukan Islam di
Malaysia. Mesyuarat pada 16 Julai 2006 telah
memutuskan untuk menubuhkan gabungan
tersebut sebagai rangkaian gerak kerja bersama
organisasi Islam di Malaysia.
Laman web rasmi: http://www.myislamnetwork.net

Bookmark and Share

  


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 19:39


web apa itu nano..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 22:44


tiada ibubapa yang mngajar anak mereka melakukan kesalahan terutama gejala2 yang tak sihat sekarang ni...
rata2 mereka mlakukan ksalahan kerana [email protected] pngaruh kawan...
ramai juga ibubapa yang tak tahu perihal anak2 mereka...
seolah-olah ada 2 watak... di rumah lain tapi bila brada jauh dr ibubapa bertindak ganas...

Bookmark and Share

  


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 01:06


Saya rasa setuju dengan hukuman ke atas ibu bapa kerana saya tau ada dan kenal setengah ibu bapa memberi kebebasan kepada anak dengan alasan anak sudah besar, pandai membuat keputusan sendiri atau tidak mahu mengongkong anak. tapi tengoklah keadaan, ada juga ibu bapa yang penat mendidik anak jadi baik tapi sebab pengaruh sekeliling / kawan, anak jadi lebih teruk. jadi sebelum kena hukum kenalah kaji apekah ibu bapa itu menjalankan tanggungjawab dengan betul atau tidak.

kalau tak, Kenapa ada konsep, dosa anak lelaki ditanggung sehingga baligh, dosa anak perempuan ditanggung sehingga dia kawin? Ibubapa ada hak pada anak tapi ramai lupa anak ada hak pada ibubapa, hak mendapat pendidikan agama, kasih sayang, mendengar pandangan etc. Gejala buruk yang berlaku sekarang ni pun, ada juga kaitan dengan pemerintahan negara tapi saya berpendapat disebabkan tiada pendidikan agama yang tak tekankan sejak kecil lagi. Kes ni banyak di bandar2.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 08:52


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sebagai seorang ibu umi hargai pandangan anak-anak di sini. Dalam hadis ada menyebut mafhumnya bahawa ibu bapa yang menjadikan anak-anak yahudi, nasrani dan juga majusi. Maknanya corak pendidikan ibu bapa mainkan peranan penting dalam kehidupan anak-anaknya.

Sekiranya ibu bapa tersalah didik maka hukumannya adalah di akhirat kelak tetapi bukan anak-anak yang menghukum ya. Sebab banyak lagi hadis mengatakan agar setiap anak menghormati dan melayani ibu bapa sebaik mungkin. Usah disalah ertikan pula paparan umi ini kerana bukan salah ibu mengandung ....... tadqir menentukan segalanya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Islam dibina atas asas akhlak yang mulia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-08-06 09:51


mungkin kalau anak tu masih kecil.....ibubapa yang patut dipersalahkan....tapi kalau anak tu dah besar, dah boleh fikir mana yang baik mana yang buruk, rasanya tak wajar ibu bapa dipersalahkan.....

memang tak ada ibu bapa yang mengajar anaknya buat salah....tetapi mungkin cara didikan......mungkin terlalu diberi kebebasan,terlalu dimanjakan sangat atau terlalu di limpah dengan wang ringgit menyebabkan anak2 terjebak dengan masalah sosial

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 12:57


Pada 16-08-06 09:51 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin kalau anak tu masih kecil.....ibubapa yang patut dipersalahkan....tapi kalau anak tu dah besar, dah boleh fikir mana yang baik mana yang buruk, rasanya tak wajar ibu bapa dipersalahkan.....

memang tak ada ibu bapa yang mengajar anaknya buat salah....tetapi mungkin cara didikan......mungkin terlalu diberi kebebasan,terlalu dimanjakan sangat atau terlalu di limpah dengan wang ringgit menyebabkan anak2 terjebak dengan masalah sosial



-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 09:06


lagi comen,,,:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 14:02


Pada 30-07-06 00:53 , mohdhanis posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah ibubapa dah jalankan tanggungjawab sepenuhnnya, apa nak disalahkan lagipd ibu bapa

this my opinion


betul kata awak itu.... :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102377 saat. Lajunya....