Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ahmadmohd7878
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43131

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 13 jam, 40 minit yang lalu
Ahmadmohd7878: 4 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: UstAz


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» UstAz

Please Mendaftar To Post


Oleh UstAz

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 10:37


assalamualaikum...

ana nak tanya sikit pandangan kalian pasal orang-orang yang study agama ni kononnya tak tunjukkan sahsiah sebetulnya terutamanya dari segi pakaian....

mentaliti orang kita ni prefer lihat orang yang study agm perlu pakai kopiah songkok everytime...tak pakai seluar jeans(tradisi yang dilarang bagi budak sekolah agm)..pakai tudung bulat....dari segi lain pula macam follow lagu2 filem2 yang memang tak ada unsur islamic (like hindustan dan western)

tapi kelihatan segelintir mereka ni berkrtrampilan diluar adat tu...pakaian mereka dah lebih kurang sama dengan orang-orang biasa...malah ada yang ala-ala rock sikit...both of them,perempuan lelaki alike...

dr sini pula...ada suara2 sumbang yang ngata golongan macam tu...ada yang kata dah lupa they all study agama lah..perosak agm lah..dan macam-macam tohmahan lagi lah yang refer pada sahsiah yang tak ikut adat sebenarnya sdebagai seorang ahli/pelajar agama...

so..salah kah?apa fasal pula?dan apa pasal golongan ni tak berkeadaan macam yang masyarakat fikirkan tu? :-?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 10:55


mentaliti masyarakat patut berubah dengan berubahnya situasi masyarakat...lagipun Kalau nak berdakwah kena sesuaikan keadaan atau sasaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 11:52


kalau nak berdakwah kena sesuaikan keadaan atau sasaran?

boleh jelaskan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sobahannur
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25013
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 15:30


tak semua orang yang belajar agma faham dan dapat beramal dengannya hanya yang benar-benar ikhlas yang akan memperolehinya. oleh itu, beruntunglah anda kerana mendapat hidayahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sobahannurProfil   Hantar PM kepada sobahannur   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 16:27


Pada 27-07-06 15:30 , sobahannur posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua orang yang belajar agma faham dan dapat beramal dengannya hanya yang benar-benar ikhlas yang akan memperolehinya. oleh itu, beruntunglah anda kerana mendapat hidayahnya


so...maknanya mereka ni tak ikhlas study agama ka?
oo..macam tu rupanya...tapi apa ada pada pakian...melampau sangatkah?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 16:42


sekarang ni bukan ustaz rock saja yang ada, ustadz lah&b, hip - hop dan sebagainya lagi ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-06 17:23


salam.
apa ada pada pakaian?memang pakaian melambang diri kita tetapi adakah kita perlu menjadi hipokrit dalam berpakaian,jika kita mengambil courses agama kita kena bertudung labuh,berjubah,untuk wanita dan untuk lelaki pulak kena berkopiah.Mentaliti tu perlu berubah.Bagi saya tiada paksaan untuk berpakaian.kita bebas berpakaian asalkan pakaian kita menutup aurat dan mengikut landasan yang digariskan
Pada pendapat saya.Tidak salah sekiranya golongan ini ingin berpakaian seperti itu(berseluar jean dll) kerana itu kehendak mereka.Jika kita ingin mengikut adat,sampai bila?kita hanya menipu diri kita sendiri dan akhirnya membawa kepada stress.Bagi saya,tidak ada salahnya kita mendengar lagu2 yang bukan islamic asalkan lirik lagunya,cara penyampaiannya tidak melanggar guidelines dalam islam kerana islam ada menggariskan tentang panduan dalam muzik.

Pedulikan apa yang mereka mahu katakan.Berdiam itukan lebih baik.Bila penat mereka akan berhenti,Saya ingin berkongsi pengalaman saya .saya suka mengenakan jubah tetapi saya tidak bertudung labuh dan juga memakai stoking kaki,stokin tangan berwarna hitam.(bukan mahu menunjuk tapi menjelaskan)Ditempat asal saya,jiran2 dan kenalan ibubapa saya agak terkejut dengan cara pemakaian saya yang disifatkan sebagai alim dan pelik bagi mereka tetapi memang saya daripada dulu tidak biasa dengan pakaian yang ketat walaupun saya bukan dr background sek.agama.untuk pengetahuan saudara/i,saya juga bukan daripada course agama.Saya mendiamkan diri tapi pelbagai kata-kata yang menyakitkan hati disampaikan pada ibu saya,sampaikan ibu saya pernah menangis dan menyuruh saya menukar penampilan saya serta jangan mengenakan stoking berwarna hitam,tetapi menggunakan stoking berwarna coklat.saya pernah menangis kerana disuruh memakai pakaian yang tidak saya gemari walaupun baju itu menutup aurat.tetapi kata-kata ayah menyejukkan hati saya.
"angah,ayah suka cara pemakaian angah,biarlah apa yang orang ingin kata."
sejak tu,saya tak kisah pasal pandangan orang.Ibu saya pun begitu,Sekarang dia menyokong saya,dia yang akan membelikan jubah untuk saya.Dan mereka yang mengata saya pula,sekarang ini mengenakan jubah dan juga memakai stoking tangan.Satu ideologi baru dalam tempat saya tinggal.Ibu saya juga sekarang minati jubah dan memakai mengenakan stoking tangan.saya rasa bersyukur sangat kerana secara langsung saya berdakwah kepada ibu dan juga jiran2 dan kenalan ibubapa saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 17:38


Tak pakai kopiah dengan baju melayu dapat dosa ke?
Asalkan pakaian kita menutup aurat dan tidak keterlaluan sudah mencukupi.
Bukannya orang sekeliling yang bagi pahala.
Dulu ada tajuk tudung labuh sekarang ni tajuk kepada golongan lelaki pula ke.Benda simple saja pun bukannya boleh pecahbelahkan umat.
Tahniah kepada saudari Amilyn.Biasa lah,hijrah memerlukan pengorbanan.

Wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 27-07-06 17:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 18:13


:-) Assalamualaikum.....



        Suka saya katakan disini...para lecturer di Universiti Al-azhar bagi lelaki mereka memakai blazer dan tali leher,bukannya jubah dan serban,begitu juga lecturer wanita..mereka memakai jubah(jubah adalah pakaian kebiasaan bagi wanita mesir) tetapi ada di antara mereka yang memakai tudung lilit....pada mereka...apa ada pada pakaian,asalkan menutup aurat dan berlandaskan syariat....
         Mungkin zuruf(keadaan) kita di Malaysia,orang yang mempelajari ilmu agama itu kena berpakaian seperti berjubah,berkopiah...padahal tuntutan itu bukan hanya pada yang mempelajari agama...tuntutan menutup aurat adalah pada semua yang beragama ISLAM,dan berkopiah adalah sunnah Nabi s.a.w...cuma disini mungkin kita pelik bila lihat ustazah atau ustaz ni..depa mengaji agama...tapi pakaian atau akhlak tak sama orang yang belajar agama....
     Pada saya Kenapa mereka tak seperti apa yang kita fikirkan..mungkin depa nak ikut trend semasa..tapi lupa amanah pada bahu mereka..lupa apa yang depa pelajari.....mereka adalah daie...pada sesuatu masa..akan menyebarkan risalah2 pada mad'u masing-masing.....harap golongan ini cepat tersedar...dan suka juga saya katakan disini..manusia mudah lupa...maka ingatkanlah mereka....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......
[ Telah diedit oleh: alexander pada 27-07-06 18:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 27-07-06 19:14


yang sebaik-baiknya, beramal dengan ilmu yang ada...
tingkatkn ilmu setiap masa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

x_yamani
Warga Rasmi
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25242
Posting: 3
Dari: bustan

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-07-06 21:39


semua dituntut menutup aurat..yang belajar agama lebih-lebih lagi diharapkan dapat memberi contoh.tapi tak ada lah sampai kena pakai serban besar bakul..

manusia hadir ke dunia bersama sifat lupa..juga sekeping hati yang sentiasa berbolak-balik.

syaitan pula telah bersumpah untuk berusaha menyesatkan umat manusia..

jika teman terlupa, sahabat lah selaku cerminnya..semoga kita semua tergolong dalam golongan yang selalu ber'cermin' dan 'menjadi cermin' kepada muslim yang lain...

"jangan setakat tolong pegang cermin waktu touch up saja"

Bookmark and Share

    


  Member Information For x_yamaniProfil   Hantar PM kepada x_yamani   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 21:47


salam...

tuan yang mulia..ana setuju dengan anta..memang banyak dikalangan ustaz2 dan ulama2 kita sendiri yang tak amal sunnah..contohnya bela janggut...ana sendiri yang bekerja di sektor pendidikan terpaksa mengubah keterampilan ana dari segi pakaian..antum tak boleh buat kesimpulan ustaz2 dan ulama2 ni banyak yang lupa tentang persepsi masyarakat..namun adakalanya persekitaran semasa yang memaksa keadaan sedemikian...sebab tu kita kena keluar buat dakwah,barulah dapat maksud sebenar agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 21:52


agama bukanlah dipandang dari segi keterampilan mahupun imej,tetapi akidah dan akhlak yang baiklah cermin dan imej sebenar islam yang kita perlu tonjolkan kepada orang kafir untuk tarbiah mereka terhadap keindahan islam...ana akui banyak ulama2 sekarang ni yang sanggup jual agama demi kepentingan dunia yang sementara yang mana kata para ulama,dunia ini bohong belaka...tipu daya yang menguji iman kita...sesungguhnya tipu daya Allah tu memang kuat...dunia yang diibaratkan penjara bagi orang beriman dan syurga bagi orang kafir....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 21:57


tuan yang mulia,ana tak nafikan banyak dikalangan ustaz2 dan ulama kita takut untuk pertahan maksud agama sebenar...inilah yang kita kena takut dan risau dan bukan persoal imej ulama itu sendiri...kita risau tahap kerosakan umat yang semakin parah,kita risau bilemane yakin kita pada Allah,nafi kita pada makhluk menjadi asbab untuk jadi munafik...masyaAllah...insyaAllah kita semua azam nafi sekeras2nya makhluk...yakin 100% Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 27-07-06 22:43


pakaian islam ialah:

1)tutup aurat dengan lengkap dan sempurna
2)bersih
3)kemas
4)suci(senang nanti nak sembahyang)
5)halal(bukan hasil curi, pinjam tanpa izin dan seumpamanya)

tak kira apa jenis fesyen pun, Islam tidak specifikasikan fesyen tertentu, yang penting cukup syarat yang ditetapkan oleh Islam...tak kiralah ustaz ke tak ustaz, ustazah ke tak ustazah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 08:22


Pada 27-07-06 22:43 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

pakaian islam ialah:

1)tutup aurat dengan lengkap dan sempurna
2)bersih
3)kemas
4)suci(senang nanti nak sembahyang)
5)halal(bukan hasil curi, pinjam tanpa izin dan seumpamanya)

tak kira apa jenis fesyen pun, Islam tidak specifikasikan fesyen tertentu, yang penting cukup syarat yang ditetapkan oleh Islam...tak kiralah ustaz ke tak ustaz, ustazah ke tak ustazah.


na'am..


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-07-06 08:55


Pada 27-07-06 22:43 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

pakaian islam ialah:

1)tutup aurat dengan lengkap dan sempurna
2)bersih
3)kemas
4)suci(senang nanti nak sembahyang)
5)halal(bukan hasil curi, pinjam tanpa izin dan seumpamanya)

tak kira apa jenis fesyen pun, Islam tidak specifikasikan fesyen tertentu, yang penting cukup syarat yang ditetapkan oleh Islam...tak kiralah ustaz ke tak ustaz, ustazah ke tak ustazah.


Setuju 110%..pakailah apa-apa yang elok dan sempurna asalkn mengikut syarat yang telah ditetapkn Allah.. :-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 11:13


Pada 27-07-06 22:43 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

pakaian islam ialah:

1)tutup aurat dengan lengkap dan sempurna
2)bersih
3)kemas
4)suci(senang nanti nak sembahyang)
5)halal(bukan hasil curi, pinjam tanpa izin dan seumpamanya)

tak kira apa jenis fesyen pun, Islam tidak specifikasikan fesyen tertentu, yang penting cukup syarat yang ditetapkan oleh Islam...tak kiralah ustaz ke tak ustaz, ustazah ke tak ustazah.



sama lah kita... :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 30-07-06 22:33


Pada 27-07-06 19:14 , baikhati posting:

!!! QUOTE !!!

yang sebaik-baiknya, beramal dengan ilmu yang ada...
tingkatkn ilmu setiap masa.



-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

moth
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25380
Posting: 38

malaysia  


posticon Posting pada: 30-07-06 23:35


Title seperti ustaz atau pelajar agama menyebabkan kita memandang mereka dari satu perspektif berdasarkan title yang mereka pegang. Tidakkah kita sedar bahawa mereka juga manusia biasa seperti kita yang tidak boleh lari dari kesilapan. Cuma bezanya mereka menuntut ilmu agama secara formal. Sedangkan dalam Islam, kita memang perlu mendalami ilmu agama bukannya menanti untuk disuap begitu sahaja. Mengapa mereka harus dibezakan dengan kita sedangkan kita seagama dan bersaudara melainkan jika mereka telah melampau batas agama itu sendiri. Jika hanya sekadar tidak memakai kopiah atau memakai pakaian harian biasa, patutkah mereka dikatakan tidak menunjukkan contoh yang sepatutnya mereka pamerkan?Janganlah budaya Malaysia disamakan dengan budaya Arab. Janganlah juga kita terlalu taksub dengan budaya arab sehingga memudaratkan diri kita sendiri. Bukan saya menghalang kalian mempraktikkan budaya arab, tapi pilih situasi, bersederhanalah dalam kehidupan kerana Rasulullah SAW sendiri adalah contoh kesederhanaan bagi kita.

Sekiranya sikap mereka kelihatan ala-ala rock, haruskah mereka disalahkan tanpa melihat sejarah yang pernah mewarnai hidup mereka. Setujuhkah anda jika saya katakan tabiat tidak boleh diubah dalam sehari, seminggu malah bertahun-tahun lamanya? Kita tak tahu apa yang tersirat di dalam hati mereka melainkan hanya Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahui. Mungkin mereka ingin berubah tapi mereka juga memerlukan masa. Jika peribadi mereka masih dalam landasan Islam, ianya tidak menjejaskan title mereka. Lainlah kalau mereka terang-terang melakukan perbuatan yang sememangnya mereka perlu elakkan kerana mereka adalah ikon Islam apabila mereka dipilih oleh Allah SWT untuk memiliki title berkenaan.

Kenapa perlu kita tuding orang lain sedangkan diri kita belum dibaiki sepenuhnya. Kenapa kita mencari kesalahan saudara kita sedangkan kita disuruh amar makruf nahi munkar dan Kenapa kita risaukan keterampilan mereka sedangkan kita belum bersatu sepenuhnya...fikir-fikirkanlah, saya juga manusia biasa seperti kalian yang berbuat dosa namun kita juga tidak boleh menafikan tugas kita untuk berdakwah, jika bukan melalui tangan, perkataan sudah memadai dan jika tidak mampu untuk menggunakan perkataan, ada hati yang hanya Allah SWT sahaja tahu apa yang tersirat disebalik organmu itu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For mothProfil   Hantar PM kepada moth   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 08:00


respect ustaz

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 08:58


bro ada kawin,belajar bidang usuluddin..kalau tengok pada gayanya...tak nampak macam budak usuluddin...hehe

dengan dressing...cakap...dll..tapi itu nilaian luaran orang...

bila dia syarah ..keluar dalil2 tu..sedap dengar...cakap apa pun.mesti dengan alasan dan hujjah..itu baru betul sheikh

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 11:56


ha..ha...bagus moth dan brotherMon...pakaian tak lambangkan paper Kalau ia tak melampau batas...tapi tengok ilmu..mesti orang tak sangka,kan?sekarang ni kena ikut peredaran amsa...bukan zaman dulu yang semua orang bersongkok setiap masa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

suzieeryani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25540
Posting: 28
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 13:20


pada pendapat ana, tak semestinya yang memakai seluar jeans tak bersongkok tu dan yang tak bertudung bulat tu tak ikhlas dalam menuntut ilmu dan tak semestinya yang selalu bersongkok, dan bertudung bulat tu boleh dipercayai sepenuhnya. pada ana, yang penting pakai lah apa pun, asalkan tak bertentangan dengan tuntutan syariat tu dahlah...bukan nak memihak atau memburukkan mana-mana pihak...cuma itulah realiti hidup yang kita berhadapan sekarang...macam-macam orang, macam-macamlah ragam nya...lebih2 lagi...pada usia remaja ini...


-----------------
يجب أن تبتسم عندما تبكي


Bookmark and Share

    


  Member Information For suzieeryaniProfil   Hantar PM kepada suzieeryani   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 20:28


yeah..time remaja ni lah nak melaram begitu gini...but,setiap perlakuan tu pastikan berbatas dengan syariat..isn't?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 22:39


Allah xpandang manusia pada harta,rupa,warna kulit dan PAKAIAN,tapi Allah melihat manusia pada keimanan dan ketaqwaannya...
Renung2la.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148411 saat. Lajunya....