Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: kekasih berlainan agama


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» kekasih berlainan agama

Please Mendaftar To Post


Oleh kekasih berlainan agama

czar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.07.2006
Ahli No: 25395
Posting: 33
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:07


Ana baru saja putus cinta dengan kekasih ana yang beragama kristian. NIat ana baik mahu membawanya mengenali islam tapi tak kesampaian. sedihnya. Tapi ana berdoa suatu hari nanti tuhan dapat membuka pintu hatinya untuk menerima islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarProfil   Hantar PM kepada czar   Quote dan BalasQuote

Nana248
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2004
Ahli No: 9351
Posting: 46
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:12


da tak ada jodoh nak buat bagaimana .. kalau dia masuk Islam tu.. Alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nana248Profil   Hantar PM kepada Nana248   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:20


Berkasih dengan bukan Islam ni perlu hati-hati sikit kerana melibatkan agama.Niat biar betul,perkuatkan pegangan,dan belajar cara berdakwah atau menghadapi non-muslim.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:33


anda telah berusaha...teruskan dakwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:41


salam...

harap ia tak memudaratkan mana-mana pihak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 00:33


InsyAllah...kalau ada jodoh tak ke mana... banyak kan berdoa padaNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 08:52


baru-baru ni ana dapat laporan...saudare kita murtad sebab nak kahwin dengan orang bukan islam..masyaAllah...berhati-hatilah antum semua...
teruskan dakwah antum..insyaAllah Allah beri hidyah pada kawan antum tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-07-06 10:40


Pada 25-07-06 22:20 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Berkasih dengan bukan Islam ni perlu hati-hati sikit kerana melibatkan agama.Niat biar betul,perkuatkan pegangan,dan belajar cara berdakwah atau menghadapi non-muslim.


banyak yang kena berhati-hati kalau bercinta dengan non muslim...

sejujurnya saya hairan juga, Macamana sampai boleh "bercinta" sedangkn berlainan agama..bukankh "agama" memainkn peranan penting dalam pemilihan "teman hidup"??kalau dsebut "berkawan", mungkin tiada yang pelik bagi saya...

tapi itu hanyalah pandangan peribadi dr saya..maaf kalau ada menyinggung hati mne2 pihak..benarkh kata "manusia",bahawa cinta itu buta??? :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 15:52


Hm sya ramai juga kawan perempuan non muslim.....yang da masuk islam....kawin dengan orang melayu...buat masa ni belum lagi ada yang bercerai lagi lah.
[ Telah diedit oleh: KIKO pada 26-07-06 17:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 00:53


di kampus saya boleh dikatakan ada lah [email protected] orang yang ercinta dengan lain agama tapi macam ianya tidak menunjuk kepada ukhwah kita kerana perempuan bercinta dengan lelaki bukan islam disini sedangkan lelaki tersebut memang nampak macam tidak ada ciri langsung untuk djdkan sebagai seorang kekasih yang baik, muka semua macam penganas, takut!!!... tapi setiap kisah tu lain ceritanya kan?
semoga cinta mereka memberi petunjuk ke jalan yang diredhai ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

armien
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2005
Ahli No: 20238
Posting: 56
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 17:13


hati-hati Saudara....ana tak kisah jika anta nak membawa dia kepada islam...itu merupan kewajipan kita sebagai seorang pendakwah..Apa yang ana nak nak nasihatkan disini agar anta tidak terlalu asyik dengan percintaan higgakan anta yang tersimpang(Nauzubillahiminzalik)

Ana puji niat suci anta untuk moloraongkan cahaya hidayah kepada tak-sahabat anta dan akan mendapat pahala yang besar jik dapat mengislamkannya...

Jodoh dan pertemuan di tangan TUHAN..KIta hanya merancang, Allah yang menetukannya....Insayallah, Usaha lagi..

"BERSAHABATLAH KERANA ALLAH, BERPISAH JUGA KERANA ALLAH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For armienProfil   Hantar PM kepada armien   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 19:31


nasihat ana...berhati-hati lah ye...

mesti tetap pendirian...

yakin pada ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 17:09


bercinta dengan non muslim tak salah tapi hati hati jangan sampai kita yang terpengaruh dengan dia..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

selangor
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26039
Posting: 17
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 17:15


kekasih berlainan agama....

Kenapa ingin kekasih berlainan agama???tak ada kekasih yang seagama lagi ke... mungkin itu hanyalah segelintir sahaja dan tidak banyak yang berlaku.kalau niat baik untuk mengajak kekasih yang berlainan agama ingin memasuki islam, ajaklah dengan molek dan bersabar. Allah akan menurunkan ujian pada hamba1-Nya.hasilnya adalah usaha yang bersungguh.


-----------------
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For selangorProfil   Hantar PM kepada selangor   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 12-11-06 17:38


hebat topic ni..

sebenarnya dah banyak cerita..ramai muslimah yang bercinta dengan bukan 'muslim' akhirnya terpengaruh dengan mereka, dan menjadi murtad..

kalau bekas kekasih ente tu, bercinta dengan ente sekadar suka-suka saja, dan bukan kerana berminat dalam Islam, bersyukurlah sebab ente clash, tu maknanya Allah nak tolong ente..
tapi kalau sebaliknya, anggaplah tiada jodoh


ALLAH akan bagi petunjuk pada hambanya yang memang DIA nak bagi petunjuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 18:00


erm,,,dalam islam da tulis..berhati-hati dengan org bukan islam... berkawan jangan sampai sayang hingga saudara seislam pun tak sayang begitu..
tapi cite2 saya nak kawin dengan omputih...
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 12-11-06 20:22


Agak berbahaya pada bot-bot kecil.
Ana ada jumpa beberapa pasangan sebegini.
Tentu sahaja menarik.

Tapi, daripada apa yang ana perhatikan, terutama apabila sang suami sebelum perkahwinan adalah non-muslim, ada sedikit kompromi yang agak janggal.

Sukar untuk isteri, terutama apabila berada di negara non muslim untuk 'menyuruh' suaminya bersolat, membaca quran, dll kerana sang suami lebih dominan dalam keluarga atau kerana sibuk dengan kerjaya.

Dalam hal ini, siapa pemimpin keluarga?

Secara umum, suami pemimpin keluarga.
Namun, tentu ada antara kita yang akan berkata, walaupun begitu, sang isteri masih punya tanggungjawab untuk mendidik suaminya.

Mendidik suami sangat mudah ditulis dan disebut. Tapi, secara amali, sangat sukar, malah teramat sukar, jika anda hanyalah seorang muslimah di negara bukan muslim.
Lebih menyayat hati apabila melihat anak-anak yang sepatutnya dididik oleh ibu bapa tentang Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hamba_tarbiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26262
Posting: 7
Dari: Kuala Terengganu dan Perlis

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 00:04


salam...
"bercinta dengan non muslim tak salah"...jangan terlalu mudah terpngaruh dengan arus zaman..jangan jadi macam buih2 di lautan..brcnta sesm muslim diluar tali pernikahan pun dikira "haram"..apatah lagi brcnta dengan non muslim... sama-sama kita sedar balik tentang perkara ni...jangan halalkan apa yang haram dan bgtu juga sebaliknya.. mf, jk ada yang tersa..al halaalu bayyunan wal haraamu bayyinun....jangan lupa..maaf..kbnrn ni memang pahit untuk ditelan...tapi, itulah hakikatnya..
apa-apa pun tahniah kepada semua kerana mmpunyai smgt untuk berda'wah kepada org bukan islam...yang dah cuba syabas..tapi,berjg2 dan berhati-hati,jangan guna uslub yang salah..matlamat tidak menghalalkan cara..jangan sampai terlibat dengan "cinta yang tidak sah"....moga menjadi pengjran kepada ana dan juga ikhwah semua...wallahua'lam..wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamba_tarbiyahProfil   Hantar PM kepada hamba_tarbiyah   Pergi ke hamba_tarbiyah's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-06 13:47


Pada 12-11-06 17:09 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta dengan non muslim tak salah tapi hati hati jangan sampai kita yang terpengaruh dengan dia..



saya tak faham...Kenapa tak salah??? em... secara peribadi, saya tak gemar dengan perkataan "bercinta" tu..."berkawan" bukankh lebih baik...berkawan & berdakwah :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…
[ Telah diedit oleh: hudahasnan pada 13-11-06 13:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 15:54


Pada 13-11-06 13:47 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-06 17:09 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta dengan non muslim tak salah tapi hati hati jangan sampai kita yang terpengaruh dengan dia..



saya tak faham...Kenapa tak salah??? em... secara peribadi, saya tak gemar dengan perkataan "bercinta" tu..."berkawan" bukankh lebih baik...berkawan & berdakwah :roll:



cuba saudari fahami tajuk posting betul betul..
kalau tak suka perkataan bercinta,ok kita tukar kepada perkataan sayang..boleh?
dalam berkawan,boleh timbul perasaan sayang yang amat mendalam pada teman kita,perasaan yang terlalu sayang pada dia especially pada teman yang berlainan jantina.
kalau niat kita nak kawin dengan kekasih yang berlainan agama pastikan dia peluk islam dengan ikhlas,bukan hanya kerana nak kawin dengan kita..nanti bila dah timbul masalah ke apa,besar kemungkinan dia akan balik pada agama asal dia..kalau ada anak,jadilah besar kesnya..
maaf kalau saya salah..saya hanya beri pandangan..
wallahualam


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 09:33


huhu... sakarang kita dah jatuh cinta dengan budak muslim!!!
takut jadi macam gni!!!! makkkkkkkk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-11-06 13:05


Pada 12-11-06 17:38 , hazi posting:

!!! QUOTE !!!

hebat topic ni..


kalau bekas kekasih ente tu, bercinta dengan ente sekadar suka-suka saja, dan bukan kerana berminat dalam Islam, bersyukurlah sebab ente clash, tu maknanya Allah nak tolong ente..
tapi kalau sebaliknya, anggaplah tiada jodoh


setuju........... :-) :-D ;-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

theonlyone_578
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26291
Posting: 35
Dari: KEMAMAN, terang

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-11-06 13:33


bagi saya berkawan dengan non muslim tak salah...tapi bila ianyanya melibatkan kasih sayang iaitu berkasih dan bercinta maka jika yang dikasihi itu non muslim (lelaki) maka sewajarnya pertimbangan akal dari segala segi hendaklah diutamakan...jika kita diberi kekuatan untuk membimbinganya ke arah kebenaran alhamdulillah...tapi bila dia mengheret kita sama ke arah cara hidupnya maka sewajarnya kita hindari...walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For theonlyone_578Profil   Hantar PM kepada theonlyone_578   Pergi ke theonlyone_578's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 16:43


risaunya jika perempuan yang berkasih dengan laki2 kristian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-11-06 19:26


ASSALAMMUALAIKUM........
Hmmm....dalam keadaan sekarang dimana gadis Islam dikatakan lebih ramai mengikut agama MEREKA ....saya langsung tidak menyetujui gadis Islam bercinta dengan lelaki bukan Islam....
Kenapa mesti cari lelaki bukan Islam.....lelaki Islam ramai lagi....
Atau mungkin dalam pemikiran gadis Islam, mempunyai kekasih bukan Islam dikatakan MEGAH atau LUAR BIASA...?????
hmmmm...mana-mana lah...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-11-06 00:05


Pada 15-11-06 13:33 , theonlyone_578 posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya berkawan dengan non muslim tak salah...tapi bila ianyanya melibatkan kasih sayang iaitu berkasih dan bercinta maka jika yang dikasihi itu non muslim (lelaki) maka sewajarnya pertimbangan akal dari segala segi hendaklah diutamakan...jika kita diberi kekuatan untuk membimbinganya ke arah kebenaran alhamdulillah...tapi bila dia mengheret kita sama ke arah cara hidupnya maka sewajarnya kita hindari...walahualam


thanks aieyda atas penjelasan saudari...

dan pendapat dr theonlyone_578 inilah yang saya mksudkn dahulu..


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 08:50


Pada 25-07-06 22:07 , czar posting:

!!! QUOTE !!!

Ana baru saja putus cinta dengan kekasih ana yang beragama kristian. NIat ana baik mahu membawanya mengenali islam tapi tak kesampaian. sedihnya. Tapi ana berdoa suatu hari nanti tuhan dapat membuka pintu hatinya untuk menerima islam.



:-? pelik


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 14-03-08 08:56


salam..pernah baca email pasal gerakan org kristian yang nak murtadkan org islam..mereka rancang lelaki kristian berkawan dengan wanita islam..lama2 bercinta dan terlanjur..so senang mereka ajak wanita-wanita ni keluar islam..nauzubillah.. berhati-hati lah wahai kaum ku semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 10:24


Pada 14-03-08 08:50 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 22:07 , czar posting:

!!! QUOTE !!!

Ana baru saja putus cinta dengan kekasih ana yang beragama kristian. NIat ana baik mahu membawanya mengenali islam tapi tak kesampaian. sedihnya. Tapi ana berdoa suatu hari nanti tuhan dapat membuka pintu hatinya untuk menerima islam.



:-? pelik



Kenapa pelik sakinahazzahra?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:11


Saya rasa sekarang ni makin ramai lah orang islam bercouple dengan bukan islam..
Kawan saya sahaja dah beberapa orang yang terjerat dengan cinta berlainan agama ni..

Hmm agak menakutkan juga..
sebab masing-masing bukan lah kuat semangat..
bukan merendahkan kawan tapi..
melihatkan pemakaiannya..
solatnya..
pergaulannya..

ke hulu hilir bersama..
bertepuk tampar bersama..
apatah lagi bergurau senda..

pernah juga saya tanya nanti nak kawin macam mana?
dan kawan-kawan saya ni bagitahu memang pihak yang di sana lah kena masuk islam..
tapi adakah kerana berkahwin semata-mata? :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:34


Kisah macam ni memang selalu terdengar- Muslim bercinta Non-muslim. saya ada kenal seorang tu...gelarkan dia si pulan lah...dia non muslim bercinta dengan muslim si polan..Tapi tengok-tengok macam si polan tu yang terikut dengan budaya si pulan...tak menjaga adab tak menjaga agamanya..MasyaAllah...

Bukan apa hari tu terdengar perbualan mereka si pulan kata kat si polan...'Kenapa cakap macam ini..mabuk ka, minum ka?'

Lagipula bila kata pasal kahwin si pulan lebih tertarik buat majlis macam org non buat yakni kahwin di gereja..so polan tu bagaimana??? nak murtad ke?? Ya rabbi...cinta punya pasal agama tergadai..

hope si polan terbuka hatinya untuk membimbing si pulan masuk islam...semoga hubungan mereka baik-baik sahaja.. :malu:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:52


salam ...
kekasih?bagaimana tu...
maafla ana tak berapa setuju dengan istilah kekasih tu..
agama kita pun tak pernah ajar berkasih2...ni kan..
niat anta bagus tapi cara tu mungkin tak berapa kena agaknya..
sentiasala berdakwah kearah kebaikan ya..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:57


untuk membawa seseorang ke dalam agama kita ni satu perbuatan yang sangat mulia dan besar ganjaran pahalanya oleh Allah..
tetapi pendakwah itu sendiri juga perlu kukuh ilmu agamanya juga..kerana dibimbangi kita yang akan terpengaruh atau tertewas dengan org yang nak didakwah tu..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 16:59


Ya, agak berbahaya untuk bot-bot kecil..
yang mana imannya macam buih2 di lautan..
Takut terlena di buai nafsu cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 10:21


Pada 17-02-09 16:59 , PuteraAlamMaya posting:

!!! QUOTE !!!

Ya, agak berbahaya untuk bot-bot kecil..
yang mana imannya macam buih2 di lautan..
Takut terlena di buai nafsu cinta...


Lantaran itu jangan lah masuk dalam perangkap cinta.. :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 16:47


topik lama ni...
tepuk dada..tanya iman...
kalau iman tidak seteguh mana..jangan kau cuba bermain api...takut nafsu yang memakan diri...dakwah tercampak ke tepi...

Tetapan Allah itu banyak hikmahnya..Sedar atau tidak terpulang kepada kita...
Cintakan Allah kekal selamanya...Membwa ke Syurga...itu janjiNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144163 saat. Lajunya....