Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 21 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Perangai Mahasiswa Melayu di UPM


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Perangai Mahasiswa Melayu di UPM

Please Mendaftar To Post


Oleh Perangai Mahasiswa Melayu di UPM

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-06 20:56


Ini adalah insiden yang berlaku di UPM baru-baru ini sewaktu kesibukan kemasukan pelajar baru sessi ini. Video ini telah tersebar luas di akhbar dan internet serta 6 laporan polis telah dibuat keatas mereka. Insiden ini telah hanya disaksikan oleh "pihak keselamatan Universiti". Dilaporkan bahawa kumpulan ini diketuai oleh YDP PMUPM.

Inikah rupa bakal pemimpin negara di masa hadapan? Kebanyakan akhbar menggelarkan mereka sebagai "The Malay Monkeys of UPM". Memalukan orang Melayu mereka ni!


Sila klik link dibawah untuk menyaksikan video 2:58 minit.

http://www.youtube.com/watch?v=ndYvb7GvLDk&mode=related&search=
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 21-07-06 21:53 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-06 20:58


untuk berita lanjut

Friday, July 21, 2006
Mob heckles seven undergrads in UPM

Pauline Puah and Charles Ramendran
The Sun

Gangsterism reared its ugly head in Univerisiti Putra Malaysia (UPM) when about 50 "pro-establishment" students took the law into their own hands and manhandled seven students who are members of an organisation perceived to be "anti-establishment" last Monday (July 17, 2006).

A video clip obtained by theSun showed the large group surrounding and pushing about six members of the UPM Student Progressive Front (SPF) in the campus canteen.

Giving an account of the incident to theSun today, third-year Chinese Studies student Lim Sok Swan said she and six other friends were manning a help counter for new students when the incident started.

Lim said a group of about 50 students led by a student council leader suddenly surrounded and scolded them for setting up the help counter when the SPF is not a registered body.

"They demanded we leave within 10 minutes, saying we are not allowed to be there to disturb students.

"We replied that we were just helping students' welfare and denied disturbing anyone as it was in a canteen that is open to everyone," she said.

"We had done nothing wrong ,so we declined to leave. They then pushed us away and removed our tables, chairs and flyers," she added.

She alleged that campus security officers who were present did not offer any help and merely watched.

"I was very scared," Lim said, adding she called the police as she felt the tension was escalating.

"They only stopped harrassing us when police officers arrived," she added.

Another student said she was pushed and fell on the floor when trying to take some photographs of what was happening.

The student who said her camera broke when it fell lodged a police report at the Seri Serdang police station.

"A similar incident took place on July 11(2006) where a group of 'pro-establishment' students tore up our materials at the help desk," she added.

Meanwhile, Suaram coordinator Chang Lih Kang urged the Higher Education Ministry, the police and UPM's authorities to investigate and take action against the culprits.

"It's a crime to intimidate someone," he said, adding that at least 15 police reports have been lodged over the incident.

Meanwhile, Subang Jaya police chief ACP Mohd Fuad Talib said police have received five reports from the students.

He said investigations revealed that the incident arose as a result of a misunderstanding over an event organised by the students.

He said apart from some pushing and jostling among the students at the time of incident, no one was reported to have been assaulted.

Mohd Fuad said police have spoken to UPM officials and have left the matter to be resolved internally.

"But our officers will continue monitoring the situation to avoid any untoward incident in future," he said.

UPM vice-chancellor Prof Dr Nik Mustapha lah. Abdullah and deputy vice-chancellor (student affairs and alumni) Assoc Prof Dr Azali Mohamed could not be reached for comment today (July 20, 2006).

sumber: malaysia-today.net

Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 21-07-06 22:00


Melayukah pro establishment?
Dan Cinakah anti establishment?

Kenapa perlu ada anti establishment?
Kagum sungguh dengan kesabaran 'yang diserang'?
Betulkah mereka itu memang sangat bersabar?

;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-06 22:24


pro atau anti bukan persoalan utama di sini, tetapi sikap pelajar-pelajar melayu bagi saya memang mengecewakan.

jika mereka(pelajar2 melayu) di pihak yang benar sekalipun, sepatutnya sikap sebegitu tidak patut ditonjolkan.

orang cina sememangnya menunggu masa, saat, keadaan etc. yang sesuai nak jatuhkan maruah bangsa Melayu.

We, the Malays should be ashamed of what we have seen, no matter what was the main reason behind it.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-07-06 23:32


assalamualaikum...

senang cakap puak pro-UMNO dalam UPM yang buat perangai macam tu...bersikap perkauman.

puak pro-ISLAM dalam kampus takkan buat perangai semacam tu.

cumanya golongan2 pro-BA dari pelbagai kaum tampak tak bersatu...

sekiranya bersatu, takkan terjadi perkara seperti ini...

tapi inilah implikasi dari kekangan melampau KPT terhadap aktiviti mahasiswa...terutamanya yang bebas dari pengaruh politik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 23:50


untuk pengetahuan , klip ini telah tersebar sehingga ke negara China.kononnya mengatakan pelajar cina ditindas oleh pelajar melayu.

ada dengar cerita yang mengatakan pelajar cina berkumpul tanpa permit.tapi memang tidak patut lah pelajar melayu buat macam tu.seolah-olah macam orang hilang akal dan akhlak.sebab terjadi tak tahu tetapi kalau ada sahabat dari UPM yang tahu,boleh lah share bersama.

Pelajar tak matang lagi pemikiran walaupun sudah berusia 18 ke atas.

pewaris negara masa hadapan~

http://www.merdekareview.com/movie_show.php?sid=2

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 02:07


kat mana nak download video ni..saya kurang faham what actually happen...

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-06 02:10


saya student upm...tak faham ye...jemput datang upm,tak payah nak download video...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 11:01


itulah realitinya pelajar Melayu kita..bukan nak menuding jari kat sesiapa tapi itulah yang berlaku..walaupun saya hanya menonton video(bukan saksi masa kejadian) memang jelas bagaimana sikap biadap pelajar Melayu terbabit dengan lagak ala-ala samseng..maaflah kalau ada student UPM kat sini.Tak kiralah dimana-mana universiti sekalipun tak sepatutnya seseorang yang berpendidikan tinggi bersikap macamtu..apa-apapun yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk kita jadikan sempadan...

p/s:minta maaf kalau ada sesiapa yang terasa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 11:11


itulah yang berlaku apabila mahasiswa tidak ada lagi kualiti..bukan di upm sahaja,dimana-mana u sekalipun...contoh paling jelas.........bagi sesiapa yang ikuti minggu haluan siswa.............kalau masyarakat tahu ini perangai sebenar budak-budak u,pasti mereka mahu segala kemudahan,ptptn,biasiswa ,kolej dan apa sahaja yang diberi kepada mahasiswa ditarik balik..membazirkan wang rakyat betul!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 12:59


UPM............... dah lama tak pergi UPM....rindunye

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

keon_5889
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16637
Posting: 53
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-07-06 15:56


macam ni budak melayu kat upm

Bookmark and Share

  


  Member Information For keon_5889Profil   Hantar PM kepada keon_5889   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 24-07-06 16:54


Budus......

Bookmark and Share

  


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 17:04


emmm...
entah lah.. dengar cerita budak-budak yang jerit2 tu student first year, mereka buat macam tu sebab MTM kolej 12 suruh...
ni dengar cerita dari orang...kesahihannya entah lah...
dan ana kenal watak utama dalam video yang jerit2 yang pakai baju warna oren tu...
siapa dia tak perlulah diberitahu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 17:35


assalamualaikum...
kepada semua warga ukhwah

saya sebagai salah seorang pegawai yang terlibat secara langsung dengan perkara ini rasa terpanggil untuk memaklumkan kepada rakan-rakan semua bahawa perkara yang dihebahkan dalam media kebanyakan adalah tidak benar. itu mungkin hanya andaian mereka setelah melihat klip tersebut... masih banyak perkara yang terselindung dalam kes tersebut & sudah menjadi tanggungjawab kami untuk menyelesaikannya...

kami amat berharap agar andaian2 dan maklumat2 palsu ini dihentikan agar keadaan akan lebih terkawal & insyaAllah kami akan cuba untuk menyiasat perkara ini sehingga ke akar umbi...


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan
[ Telah diedit oleh: Linn pada 24-07-06 17:40 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 10:43


sila tengok video ni:

http://www.youtube.com/watchsearch=student+upm&v=ZB6Q5TIUJFA


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.
[ Telah diedit oleh: triptofana pada 26-07-06 10:44 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

munawirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23706
Posting: 37
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 10:56


TAK DAPAT NAK BUKAK lah...NOT FOUND

Bookmark and Share

  


  Member Information For munawirahProfil   Hantar PM kepada munawirah   Pergi ke munawirah's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 11:33


emm tak dapat ke?
trylah buka www.youtube.com
and search for upm violance part 2 (prequel)

Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 15:20


ASSALAMUALAIKUM..

RASANYA SISWA UPM NI DAH LAMA KOMPLEN PASAL HARGA MAKANAN YANG MAHAL DAN MEMBEBANKAN MEREKA TAPI TIADA SEBARANG TINDAKAN DIAMBIL....
BILA TERJADI PERKARA NI...
RAMAI PULA YANG BUKA MATA DAN TUNDING JARI...
HHMMM ENTAHLAH


-----------------
BUAT YANG BETUL, BUAT DENGAN BETUL, BUAT BETUL-BETUL


Bookmark and Share

  


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 16:07


emmm...daripada video yang ana tengok,tapi yang pastinya video ini memang di edit untuk menunjukkan bahawa pelajar melayu buli pelajar cina..

sebenarnya sekumpulan pelajar (cina) Gerakan Mahasiswa Maju (GMM),membuka kaunter perkhidmatan kat kafe kolej 12, perkhidmatan apa tak tahulah.....

kemudian datanglah yang dipertua MPPUPM, datang bertanyakan "apa yang kamu buat ni?" dan mereka menerangkan bahawa mereka persatuan baru untuk mahasiswa, so yang dipertua ni kata kat UPM ni ada persatuan mahasiswa, jadi kalau ada apa-apa masalah bolehlah rujuk kepada mereka...dan banyak lagilh yang diterangkan kepada pelajar cina mengenai berpesatuan di UPM ni...

kat situ ada juga Naib pengerusi MTM kolej 12, dan wakil MTM ni kata awak tak boleh edarkan risalah tanpa ada pengesahan dari pihak UPM, ini dah menyalahi peraturan universiti dan memang betul pun apa yang dikatakan oleh wakil MTM tu sebab ana ni aktif persatuan, so dapatkan cop kebenaran tu benda yang memang wajib dilakukan even persatuan kita tu sah dan berdaftar inikan pulak yang tak berdaftar macam GMM tu...

kemudian budak melayu UPM ni beredar, tapi budak GMM ni tak paham2 lagi so depa teruskan dengan kaunter mereka itu...

dan tak tahulah apa yang budak GMM tu cakap sampai budak-budak melayu ni naik marah...lagipun orang suruh beredar cara baik tak diendahkannya, so terpaksalah berkasar sikit...

jika ada perhatikan dalam video, tiada pergaduhan hanya jerit2 saja...

disini saya percaya bahawa tindakan perwakilan pelajar tidak salah tetapi mungkin pendekatan untuk menyelesaikan masalah itu tidak tepat....

hari ini masa ana balik rumah nak lunch, ana ternampak sangat banyak poster/risalah GMM tertampal di tiang2 dan juga dinding kedai di kawasan flat taman seri serdang (tempat tumpuan belajar untuk dapatkan makanan dan juga keperluan). sayangnya ana tidak faham tulisan cina, so tak tahulah apa yang ditulisnya..

rupanya mereka ni belum berputus asa lagi.....


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.
[ Telah diedit oleh: triptofana pada 26-07-06 16:10 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 07:41


Insiden pada 17hb Julai 2006 dicetuskan oleh Gerakan Mahasiswa Maju (GMM), sebuah persatuan pelajar yang tidak berdaftar di UPM dengan cara membuka kaunter dan mengedarkan risalah untuk mengajak pelajar-pelajar Cina menyertai aktiviti mereka. Pembukaan kaunter ini menyebabkan pelajar-pelajar kolej terbabit yang mengetahui senario dan sejarah gerakan ini marah dan berlakulah sedikit kekecohan di Kafetaria Kolej 12, 14, 15 & 16 UPM tersebut.

Gerakan Mahasiswa Maju (GMM) merupakan sebuah gerakan pelajar yang tidak berdaftar di UPM. Keahlian GMM adalah pelajar berketurunan Cina. Di UPM, tidak ada satupun persatuan berasaskan bangsa mahupun bahasa dibenarkan. GMM meletakkan isu kebajikan pelajar sebagai sandaran untuk mendapatkan penyertaan ahli baru dan sokongan pelajar-pelajar terutamanya pelajar-pelajar baru. GMM sebenarnya adalah mahasiswa pro DAP dan parti Keadilan yang dibimbing oleh mentor mereka Tian Chua.

Gerakan terancang buat kacau di kampus


Sebelum berlakunya insiden di UPM, pelajar-pelajar GMM ini sudah terlibat dalam beberapa siri demonstrasi seperti di hadapan Bangunan Parlimen pada 21 September 2005 untuk menyatakan bantahan dan menyerahkan memorandum campurtangan politik dalam pilihan raya kampus kepada Menteri Pengajian Tinggi Malaysia, perarakan dari Masjid Negara ke Pejabat SUHAKAM pada 7 Oktober 2005 untuk menyerahkan Laporan pilihanraya kampus 2005.

Pertemuan SULIT GMM di Cameron Highland

Sebelum kemasukan pelajar baru sesi 2004/2005 gerakan ini telah mengadakan kem perancangan gerakan di Cameron Highland (rujuk gambar). Gerakan bawah tanah ini adalah agenda untuk membuat kacau di beberapa IPTA khususnya di UPM, USM dan UM. (Dimana mahasiswa Cina paling ramai)

GMM dalam sesi akademik 2004/2005 telah bergerak secara aktif dan terancang. Gerakan ini menggunakan pendekatan yang lebih agresif dan terbuka. Mereka mengadakan perhimpunan haram di Bangunan Pentadbiran UPM dan kawasan sekitar Sri Serdang membantah pelaksanaan e-Undi. (rujuk gambar) Mereka menggunakan media massa seperti NTV7 dan akhbar berbahasa Cina menyuarakan rasa ketidakpuasan hati dan matlamat perjuangan mereka. Tindakan GMM menyebabkan tindakan tegas perlu diambil kerana GMM bertindak mencemarkan nama baik universiti.

Prosiding tatatertib pada 25 Oktober 2005. Pelajar yang terlibat ialah :

1. Tan Kar Hing, no. matrik 115690, Bac. Pentadbiran Perniagaan

2. Kong Wee Cheng, no matrik 119717, Bac. Sc. Bioteknologi

3. Ooi Tze Min, no matrik 126906, Bac. Kejuruteraan Sistem Komputer Komunikasi

4. Kam Poay Hua no matrik 123736, Bac. Kejuruteraan Sistem Komputer Komunikasi

5. Lim Sok Swan no matrik 125768, Bac. Sastera Bahasa Asing (Mandarin)

Bagaimanapun prosiding tatatertib terhadap pelajar berkenaan digugurkan pada 10 Mei 2006 atas sebab Universiti merasakan mereka perlu dididik dan diberi peluang untuk berubah dan menumpukan perhatian kepada akademik mereka.

Bagaimanapun pelajar ini masih tidak sedar diri dan insaf dengan perbuatan mereka. Kalau adanya Akta Universiti dan Kolej Universiti pun tidak dihormati apatah lagi kalau tiadanya akta. Mereka inilah yang mencemar nama baik universiti dan mencetuskan isu-isu menjejaskan keselamatan negara.

Demonstari di KLCC

Ahli DEMA, dan GMM turut mengadakan demonstrasi di KLCC. Mereka telah mengadakan provokasi kepada pasukan polis.

Edar Risalah Haram

Pada bulan Julai 2006, gerakan ini mula dikesan dengan mengedarkan risalah di kolej-kolej kediaman pada Minggu Pendaftaran Pelajar Baharu UPM untuk menarik keahlian baharu. Dalam flyers yang dijumpai (Rujuk gambar) mereka berhasrat untuk membuka kaunter perkhidmatan/aduan pelajar di beberapa lokasi terpili. Isu-isu dan janji-janji memperjuangkan kebajikan pelajar disebarkan melalui risalah-risalah ini. Mereka juga menggunakan nama Persatuan Bahasa Cina/Tiong Hua yang mana persatuan ini juga adalah persatuan yang tidak berdaftar di UPM untuk menarik keahlian dari kalangan pelajar baru UPM.

Penglibatan orang luar/ pertubuhan haram- ancam keselamatan

Adalah jelas insiden di UPM telah dirancang dengan baik oleh GMM. Penglibatan SMM, wartawan Merdekareview, Lee Huat Seng- pelajar USM, Lim Ban Teng, Chah Lih Kang (SUARAM) dan PBT (Tiong Hua) sebagai orang luar adalah satu kesalahan menceroboh masuk ke UPM. Jelas sekali kelemahan pihak keselamatan UPM sehingga terlepasnya mereka ini masuk ke UPM. UPM bernasib baik kerana kumpulan orang luar yang masuk ini bukan kategori pengganas yang membawa senjata. Bagaimana kalau GMM adalah pengganas bersenjata?


KRONOLOGI KEJADIAN

11 Julai 2006 (Selasa)

1. HEP dimaklumkan oleh pelajar di kolej tentang edaran risalah oleh GMM di kolej-kolej.


12 Julai 2006 (Rabu)

1. Unit Tatatertib dan Disiplin HEP mengedarkan Pekeliling Tatatertib Pelajar untuk dipamerkan di seluruh kampus mengenai

a) Larangan Mendera pelajar baharu
b) Larangan Menganjurkan perhimpunan
c) Larangan Membuat Sebaran Umum tanpa kelulusan.

2. Pegawai HEP mendapati ada edaran flyers di Putra Food Court Kolej Tun Perak dan mengumpulkannya untuk dijadikan sebagai laporan.



17 Julai 2006 (Isnin)

6.30 petang - Kumpulan pelajar Cina sedang makan tiada edaran flyers

6.40 petang - Mendapati kumpulan GMM membuka kaunter perkhidmatan kebajikan ( Sebagai taktik) untuk Gerakan Mahasiswa Maju dan aktiviti mereka tidak mendapat kebenaran HEP dan Kolej 12 & 14

7.00 malam - Pegawai HEP bersama Majlis Tertinggi Mahasiswa (MTM) Kolej 12 & Kolej 14 menasihatkan kumpulan pelajar GMM tersebut bersurai dengan cara baik dalam tempoh 10 minit.

7.10 malam - Selepas 10 minit Pegawai HEP dan MTM meminta supaya mereka beredar tetapi mereka masih tetap berdegil.
(Di sini bermula kekecohan dengan perang mulut dan tolak menolak antara pelajar).

- Pegawai HEP menelefon pihak Keselamatan UPM untuk mendapatkan bantuan kerjasama bagi meleraikan mereka.

7.30 malam - Pihak Keselamatan UPM tiba dan meminta mereka bersurai dan meninggalkan kawasan tersebut namun mereka masih enggan berbuat demikian.
- Memandangkan mereka enggan bersurai, Pihak Keselamatan UPM telah menghubungi dan meminta bantuan pihak polis dan mereka tiba lebih kurang 10 minit kemudian.

7.45 malam - Pihak polis tiba dan berbincang dengan mereka untuk bersurai dan meninggalkan tempat tersebut tetapi mereka masih enggan.


8.00 malam - Cif Inspektor Sulaiman (Balai Polis Sri Serdang) tiba dan meneruskan perbincangan dengan GMM dan mereka bersetuju untuk meninggalkan tempat tersebut dengan syarat mereka tidak dikenakan sebarang tindakan tatatertib oleh pihak polis mahupun UPM.



18 Julai 2006 (Selasa)

4.12 petang - Laporan Polis dibuat oleh staf Bahagian Hal Ehwal Pelajar




Penutup

Adalah amat jelas kumpulan GMM merupakan pertubuhan haram yang sentiasa melakukan kekacauan di kampus malah terlibat dengan demonstrasi luar yang didalangi oleh pembangkang. 6 kejadian yang penulis senaraikan di bawah melibatkan orang yang sama melaksanakan operasi pertubuhan haram GMM, DEMA dan SMM. Antara yang terlibat ialah Tan Kar Hing, Kong Wee Cheng, Ooi Tze Min, Kam Poay Hua, Lim Sok Swan, Lim Ban Teng, Chah Ling Kang dan Lim Huat Seng (USM).

Insiden yang berlaku di UPM adalah kegagalan pelajar mematuhi peraturan dan disiplin seperti yang tertakluk dalam Akta Universiti dan Kolej Universiti. Oleh itu INSIDEN DI UPM TELAH DIRANCANG OLEH GMM MAHASISWA PERTUBUHAN HARAM YANG DIMONITOR OLEH DAP DAN KEADILAN (TIAN CHUA). Oleh itu AUKU 1971 tidak boleh dimansuhkan. AUKU mesti terus dikuatkuasakan. MARILAH KITA MENOLAK MAHASISWA PERTUBUHAN HARAM. HIDUP MAHASISWA!!!!!!!

wallahu'alam

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 09:50


bagaimana pula dengan kumpulan yang mahu berdaftar tapi dihalang.............lantas dilabel sebagai kumpulan haram...............

dan kumpulan yang sudah pun berdaftar tapi masih dilabel sebagai kumpulan haram...........

kumpulan itu pro pembangkang atau kerajaan apa kita nak sibuk2?itu hak mereka.......yang penting mereka sedar mereka mahasiswa......... bukan orang politk.............

pemikiran biar terbuka...berlapang dada dengan pandangan pihak lain........dan jangan bersifat perkauman !!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 10:06


Pada 01-08-06 09:50 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula dengan kumpulan yang mahu berdaftar tapi dihalang.............lantas dilabel sebagai kumpulan haram...............

dan kumpulan yang sudah pun berdaftar tapi masih dilabel sebagai kumpulan haram...........

kumpulan itu pro pembangkang atau kerajaan apa kita nak sibuk2?itu hak mereka.......yang penting mereka sedar mereka mahasiswa......... bukan orang politk.............

pemikiran biar terbuka...berlapang dada dengan pandangan pihak lain........dan jangan bersifat perkauman !!!!!



assalamualaikum...
setiap kumpulan yang mahu mendaftar, perlu mematuhi peraturan2 yang ditetapkan oleh universiti sama ada sebelum, semasa atau selepas mendaftar...

kumpulan yang berdaftar tidak dilabel sebagai kumpulan haram, cuma pergerakan mereka dipantau bagi memastikan setiap aktiviti & tindakan mereka tidak melanggar peraturan universiti. setiap pelajar dibekalkan dengan AUKU iaitu buku panduan mengenai Akta Universiti dan Kolej Universiti.. sepatutnya tidak menjadi satu perkara yang besar jika pelajar2 ini cuba untuk memahami apa yang terkandung dalam AUKU...


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan


Bookmark and Share

  


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 01-08-06 10:26


tak taulah situasi kat UPM bagaimana? ye.. tapi terus teranglah melalui pengalaman hidup dikampus, mahasiswa yang menggelar mereka aspirasi universiti ini.... susah sikit nak cakaplah. pihak universiti dan hep selalu kata ikut AUKU tapi siapa sebenarnya yang melanggar AUKU? kalau AUKU larang mahasiswa berpolitik, kenapa had mengundi pilihanraya di Malaysia ni kan 21tahun? ramai mahasiswa yang dah umur 21tahun keatas. boleh mengundi dah pun.. jadi nak berpolitik dah ada hak yang jelas.

lagi 1, tentang insiden upm tu saya melihatnya bukan sebagai isu perkauman. cuma mainan media sahaja. kita melihatnya dari aspek kebebasan mahasiswa. itu paling penting. kalau kat UKM dulu, ISIUKM selalu kena banned buat aktiviti. PMUKM pun kena banned atas alasan pro-pembangkang. tapi bila budak-budak aspirasi ni nak buat aktiviti. boleh saja. tak kira lah apapun. sapa sebenarnya yang menyempitkan ruang dan mewujudkan jurang antara mahasiswa. minta maaf cakaplah kebanyakan pegwai HEP universiti ni tidak adil. Kenapa dan mengapa.. nanti tanya mahasiswa yang terlibat dengan PMI, ISIUKM sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 12:42


saya sebagai bekas mahasiswa kat UPM pun tak tau nak komen bagaimana..lebih kurang saja dengan pelajar universiti lain...apa-apa pun bergantung lah kat individu itu sendiri...yang penting kita pandai jaga diri kita..tak kira kita belajar kat mana pun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

sinah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25507
Posting: 18

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 14:26



  


  Member Information For sinahProfil   Hantar PM kepada sinah   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 01-08-06 14:35


tak ada kes perkauman......cuma salah faham dan kedegilan persatuan cina yang tak diiktiraf menutup kaunter mengundang kemarahan yang kebetulan mahasiswa melayu......merangkap mpp......terlibat........

Kalau benda ni besar, sudah tentu ia sudah jadi kes polis....tapi kan polis dah menyerahkan kepada pihak universiti........

cuma nak bagi pendapat dan menyampaikan pendapat orang lain......ermm.......tak apalahh,

p/s cuma harapnya....KESABARAN PIHAK PMI.....Akan menghasilkan impak terbaik untuk mahasiswa Beragama Islam.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 22:07


cuba renungkan ya.....program persatuan mahasiswa kristian....hindu...buddha.....berjalan lancar ..dapat sambutan ...sokongan....mereka bersatu tanpa mengira ideologi politik demi persatuan agama mereka....

tetapi apabila persatuan mahasiswa islam buat aktiviti....,sering dipantau.,....dilabel.....ejen pembangkang dan yang sama waktu dengannya.............susah!tapi itulah cabaran yang perlu dihadapi oleh mahaiswa yang ingin martabatkan dan perjuangkan islam di kampus.................padahal mereka tak kacau aktiviti persatuan agama lain bahkan menjalin hubungan....................

bagilah sokongan kat pmi universiti masing-masing.....mereka hanya jalankan tanggungjawab demi islam di kampus......masuklah dan sertailah aktiviti pmi tanpa mengira anda ideologi politik...bangsa...dll...........yang penting anda mahasiswa islam...............sama-sama jaga kebajikan mahasiswa islam di kampus...........mahasiswa beragama islam di kampus sekarang banyak yang hanyut..terutamanaya dengan budaya hedonisme.............hiburan melampau......mahasiswa cina,india terus cemerlang dalam akademik.....aktif berpersatuan........tapi mahasiswa islam sekarang sedih!lesu!lembik!hanyut!karam!lemah!!!!

jadi menjadi tanggungjawab semua,,,,menyedarkan mahasiswa tentang tanggunjwab sebenar mereka di kampus...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 23:24


ana setuju dengan qardhawi_jr...
di kampus ana pun macam 2..disebabkan kampus ana adalah kampus cawangan,maka PMI tidak ditubuhkan di sini..
yang peliknya, persatuan buddha,kristian boleh pula diadakan...perjumpaan pun boleh dilakukan.siap tampal poster lagi...
tapi bila pelajar muslim nak tubuhkan persatuan,susah nak diluluskan...alasannya mereka khuatir persatuan yang ditubuhkan adalah pro pembangkang..
nak buat usrah pun kena sorok2..bukannya kita nak buat apapun,cuma hendak belajar dan menuntut ilmu agama yang fardhu ain ni...

~sekadar berpendapat~

Bookmark and Share

  


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-08-06 10:39


AUKU....ini pun satu akta yang bermasalah....jangan ingat kami pelajar2 tak tahu apa motif atau tujuan utama diwujudkan AUKU ini....kami pelajar2 tidak bodoh...kami tidak bendul.

kepada pegawai2 universiti....harap antum semua buat kerja dengan bijak dan cerdik sikit....jangan hanya jadi pak turut...jangan jadi pak angguk kepada orang-orang politik...."yes sir....yes maam...yes datuk....yes datin"

p/s: sekali lagi nak bagitau....kami pelajar2 tidak bodoh seperti yang disangka oleh pentadbir2 universiti dan jugak orang-orang politik!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13685 saat. Lajunya....