Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Bakal Pope Melayu


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Bakal Pope Melayu

Please Mendaftar To Post


Oleh Bakal Pope Melayu

dauspd
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22929
Posting: 40
Dari: Port Dickson / USJ

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-06 08:59


Subject : ANAK MELAYU JOHOR YANG PERTAMA BAKAL MENJADI POPE DI M’SIA

Assalamu’alaikum wbt.

Dengan nama ALLAH swt yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
In the name of ALLAH the most BENEFICIENT the most MERCIFUL.

Untuk renungan bersama….
Berita yang disampaikan oleh seorang sahabat.
Pada hari minggu lepas dalam satu ceramah di sebuah sekolah agama rendah Subang Jaya yang penceramahnya ialah salah seorang imam masjid negeri Selangor…

Beliau beritahu yang soal murtad ni bukan soal kecil lagi… borang permohonan keluar agama Islam sedang menunggu diproses tingginya sampai 2 kaki… masyaAllah!!!

Beliau beritahu lagi ada satu hari tu… seorang ibu menangis menelefonnya memberitahu yang anak perempuannya nak kawin… beliau kata “baguihlaa Kalau dia nak kawin”…
Tapi yang ibu ni kata anaknya nak kawin dengan seorang bukan Islam… terkejut beliau dan kemudian dengan si ibu tu mereka pergi ke upacara perkahwinan tu di Subang Jaya… beliau tengok pasangan anak ini lelaki cina beragama kristian dan paderi yang menikahkan mereka itu seorang Melayu… MasyaAllah!!!
Si ibu tu nak bawak kes ini ke mahkamah walaupun diberitahu undang2 di Malaysia yang kita cintai ini, tidak boleh mengambil sebarang tindakan kerana anaknya sudah 26 tahun…

Tuan2 pikirkan apa perasaan ibu itu… cerita ini tak habis kat situ saja…
Kemudian imam tersebut telah pergi berjumpa dengan paderi Melayu itu…kebetulan orang Sabak Bernam… beliau tanya dah berapa lama dia jadi paderi ni… paderi tu kata dia dah lebih kurang 17 tahun jadi paderi… imam ni Tanya lagi…dah berapa ramai orang Melayu yang dipujuk masuk kristian… dia kata lebih kurang 3000… ditanya Kenapa orang Melayu saja yang dipujuk… dia kata sebab setiap seorang orang Melayu yang dapat ditarik masuk kristian harganya RM3000.00… Kalau bangsa lain kira ratusan ringgit saja…

Paderi tu beritahu lagi di mana Johor adalah tempat nombor satu tumpuan mereka berdakwah selain Pulau Pinang dan Petaling Jaya… dan dia beritahu lagi yang ada seorang anak Melayu dari Johor sekarang ni berada di Rome…membuat lanjutan pengajian bidang kristian… jika dia berjaya… dia akan diiktiraf sebagai pope…dan akan kembali ke Malaysia yang kita cintai ini sebagai ketua paderi pertama dari golongan anak Melayu…??!!!!!!!

Mengapa Johor jadi sasaran no 1?
Apakah negara kita ini yang digelar sebagai Negara Islam yang hendak mengamalkan Islam Hadhari membenarkan umatnya murtad dari Islam? Bukankah sesiapa sahaja yang keluar dari Islam dan tidak mahu bertaubat akan dihukum bunuh mengikut hukum Islam?!! Mengikut statistik sekarang, angka Melayu murtad dari Islam sudah mencecah 250,000 orang.

Saudara2 ku sekalian, janganlah kita mensyirikkan Allah. Allah takkan terima taubat orang yang mensyirikkan Allah. Kita patut bersyukur kita dilahirkan sebagai Islam kerana tidak mudah orang kafir untuk menerima hidayah daripada Allah untuk masuk Islam kerana hati mereka telah tertutup. Allah menurunkan Islam adalah untuk menyelamatkan kita dari seksaan neraka. Janganlah kita akan jadi orang yang menyesal di akhirat nanti kerana tidak mengikut syariat Islam.

Wahai sahabat ku sekalian, selamatkanlah agama kita. Selamatkan diri kita dan kenalan kita yang rapat daripada terjebak dalam hal ini. Yang saya takutkan adalah bala Allah akan menimpa kita atau negara kita yang makmur ini. Tuntutlah ilmu Allah dan sebarkanlah ilmu Allah. Mudah-mudahan ia akan menyelamatkan kita di dunia dan di akhirat.

P/S : SEBARKAHLAH KEPADA SEMUA SAUDARA KITA.

Allahuakhbar!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dauspdProfil   Hantar PM kepada dauspd   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-07-06 09:54


HAA???
ASTAGHFIRULLAHAL AZIM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-07-06 10:59


apa dah jadi sekarang ini?? :-?


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-07-06 12:32


astagfirullah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-06 22:13


ni baru dikatakan pelik tapi benar....dinegara yang diiktiraf sebagai negara Islam contoh masih terjadi perkara yang sepatutnya tidak terjadi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-06 22:27


Kita masih dijajah tapi ada orang cakap kita dah merdeka...Kita merdeka dari segi watikah atas kertas kertas..tapi sebernarnya kita dijajah kerana masih ramai orang Islam tak nak tegakkan hukum agama ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 00:38


erm....kisah melayu kristian ini memang dah lama dah tau....jga2,mereka ini bagai api dalam sekam....takut2,kita pun turut terpesong..nauzubillah...jauhkanlah kami daripada godaan2 syaitan yang direjam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 04-07-06 15:48


Hmm, apa nak jadilah dengan melayu ni. Eloknye orang yang hantar borang tu dihukum pancung on the spot sebagai pengajaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 17:31


berdoala agar kita sentiasa dilindungi Allah dari kesesatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 07:34


sekarang ni isu Dato' Azhar Mansor pula..
herm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:13


ni lah cara org kafir nak tarik org melayu...sya pernah tngok vcd di mana org melayu yang dulunya islam berucap kat dalam gereja sempena dibaptistkan..tapi sya kurang yakin dia ni memang islam sebab cara dia berucap seperti tak masuk akal lansung..saja nak tarik org kristian untuk terus kekal kepada ajaran mereka anuti....supaya jangan pandang islam sebagai ajaran yang benar....


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-06 11:23


kalau dapat pujuk murtad dibayar rm3000...huhu, murahnya harga iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 13:10


kiamat dah dekat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 15:29


macam mana ada borang nak keluar Islam pula?!
musykil2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 16:19


astagfirullah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 16:33


salam~
astaghfirullah...
pelik betul sang anak2 ni..tak fikir ke perasaan mak ayah..
ya Allah...
dunia...dunia..
semoga mereka masih lagi diberi peluang bertaubat...
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-06 16:36


INILAH DIA ISLAM HADARI...HIDUP PAK ga LAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 09:56


hmmm,hanya kerana wang sggp mnggadai akidah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 11:43


salam..
saya memang pelik dengan situasi di negara kita..
negara islam..

di america, negara barat yang diketuai bush, yang sering disogok berita tentang kejahatan islam (yang pastinya tidak benar) dan segala perkara negatif tentang islam, terdapat peningkatan rakyatnya yang memeluk agama yang suci ini..

saya tidak berbohong..
melalui yahoo 360, saya mengenali ramai warga usa, yang bukan dari bangsa arab; memeluk agama islam kerana jatuh cinta dengan keindahan dan keperincian islam itu..

saya fikir, di malaysia ini, kerana kita sudah dilahirkan sebagai muslim, kita terlupa untuk terus menerus mencari identiti sendiri dan tidak berusaha menjawab pelbagai persoalan tentang kehidupan dan kematian langsung..

sahabat saya yang menggelarkan dirinya muslimah, berusia 27 tahun, seorang caucasian (mat salleh), mengatakan segala persoalannya mengenai pelbagai perkara yang dicari di dalam bible tidak dapat dijawab; sehinggalah dia menemui alquran (terjemahan di dalam english) dan dia mendapati bahawa alquran berjaya menjawab tiap-tiap persoalan yang bermain difikirannya dengan tepat dan sangat memuaskan..

kini, di blognya, dia sentiasa mengalu2kan soalan dari bukan islam dan islam sendiri tentang islam. saya amat tabik kepadanya. di negara kuffar itu, dia begitu teguh berdiri sebagai seorang muslim sejati..

cuba klik link di bawah untuk membaca blognya..
saya amat terharu dengan usahanya untuk menegakkan islam..
saya pun tidak mampu berbuat demikian..

http://360.yahoo.com/profile-Gbugcj8kaKUOWLuNVYyPQnw-?cq=1

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 07-12-06 15:08


assaamaualaikum wbt..secara peribadi saya katakan...kita tidak sepatutnya mengutuk orang dalam membincangkan sesuatu isu..lihatlah pada diri kita sendiri..
saya tidak menyokong mana-mana pihak...kepimpinan yang dilakukan oleh seorang pemimpin itu..salah atau benar..biarlah Allah swt mengadilinya....

sya lebih suka menggunakan pendekatan islam hadari..bukan islam hadari.. pendekatan islam hadari adalah sebahagian dari islam...cuma pelaksanakan islam hadari itu tidak menyeluruh....

tegasnya, pendektan islam hadari adalah sebahagian dari agama islam..agama Allah swt..sangggup ke kita kutuk agama Allah semata2 fahaman politik yang bercanggah dengan diri kita>???

MENJADI PEMIMPIN BUKANLAH SOAL KEUPAYAAN, IA SOAL KEBERTANGGUNGJAWABAN ...wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 16:27


bagi saya, kerajaan sekarang hanya mewar2kan tentang islam hadari..tapi perlaksanaannya? Z E R O

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 07-12-06 17:12


Patutlah orang kata Malaysia Boleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-06 18:48


ASSALAMMUALAIKUM....
Hmmmmmmmm....saya tak pelik pun dengan perkara ni dan mungkin anak kita sekarang ni akan menjadi sasaran pendakwah kristian tu dimasa akan datang....hmm.....kalau tak percaya cuba anda yang mempunyai baby yang baru lahir sekarang ni...cuba lihat baik2 sijil lahir anak2 masing-masing....hmmmmmmm....di dalamnya cuma tercatat nama baby tanpa BIN... kalau tak silap saya....kemudian cuba lihat adakah dicatat AGAMA baby tu...???? Kalau tak silap saya TIADA....
Yang ada cuma di ruang IBU dan BAPA yang mencatatkan STATUS AGAMA IBU dan BAPA...iaitu ISLAM...kalau tak silap saya....betul tak...???
Yang saya lihat ni sijil lahir yang didaftarkan di SELANGOR...negeri lain tak tahu pula saya....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-06 20:20


Pada 07-12-06 11:43 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
saya memang pelik dengan situasi di negara kita..
negara islam..

di america, negara barat yang diketuai bush, yang sering disogok berita tentang kejahatan islam (yang pastinya tidak benar) dan segala perkara negatif tentang islam, terdapat peningkatan rakyatnya yang memeluk agama yang suci ini..

saya tidak berbohong..
melalui yahoo 360, saya mengenali ramai warga usa, yang bukan dari bangsa arab; memeluk agama islam kerana jatuh cinta dengan keindahan dan keperincian islam itu..

saya fikir, di malaysia ini, kerana kita sudah dilahirkan sebagai muslim, kita terlupa untuk terus menerus mencari identiti sendiri dan tidak berusaha menjawab pelbagai persoalan tentang kehidupan dan kematian langsung..

sahabat saya yang menggelarkan dirinya muslimah, berusia 27 tahun, seorang caucasian (mat salleh), mengatakan segala persoalannya mengenai pelbagai perkara yang dicari di dalam bible tidak dapat dijawab; sehinggalah dia menemui alquran (terjemahan di dalam english) dan dia mendapati bahawa alquran berjaya menjawab tiap-tiap persoalan yang bermain difikirannya dengan tepat dan sangat memuaskan..

kini, di blognya, dia sentiasa mengalu2kan soalan dari bukan islam dan islam sendiri tentang islam. saya amat tabik kepadanya. di negara kuffar itu, dia begitu teguh berdiri sebagai seorang muslim sejati..

cuba klik link di bawah untuk membaca blognya..
saya amat terharu dengan usahanya untuk menegakkan islam..
saya pun tidak mampu berbuat demikian..

http://360.yahoo.com/profile-Gbugcj8kaKUOWLuNVYyPQnw-?cq=1


ASSALAMMUALAIKUM..........
Hmmmmmmmmmmm....saya dah melayari blog berkenaan dan telah membaca sedikit informasi dalam blog berkenaan...
ALANGKAH BAGUSNYA JIKA ANDA YANG BERADA DALAM FORUM NI MEMBINA BLOG BEBRBENTUK DAKWAH DALAM BAHASA INGGERIS SEPENUHNYA.....SEDIKIT SEBANYAK MUNGKIN MAMPU MENGISLAMKAN ORANG2 BUKAN ISLAM YANG MELAYARI BLOG2 SAUDARA TU...BUKANKAH BEGITU...?????????
BERDAKWAH BUKAN HANYA KEPADA ORANG MELAYU JEEE............


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 20:24


salam...
warga ukhwah yang mulia,kita memang kena perangi orng2 yang murtad tapi sebelum tu kita kena dakwah dia,tasykil mereka agar kembali pada ajaran sebenar dengan sedaya upaya kita,kemudian wajiblah kita perangi kalau terus menentang..insyaAllah kita azam...hal murtad ni berlaku asbab kelemahan kita sendiri tak buat dakwah..insyaAllah kita cuba ikram mereka...mengenai pope melayu tu ana rasa belum sahih lagi..kita ni daei,jangan cepat jatuhkan hukum dan tak ada hak langsung untuk jatuhkan hukum...sentiasalah kita bersangka baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 20:26


kita doa nangis2 minta supaya dipelihara akidah dan iman kita dan supaya Allah beri hidayah mereka...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-06 23:00


DEMI ALLAH....saya akan mempertahankan agama islam yang suci ini...semoga Allah melidungi kita daripada terjerumus kedalam kesesatan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 23:02


salam.........
kalau dapat mangkuk ayun tu, tembak mati saja.......
kerajaan mengisytiharkan malaysia sebagai negara islam.........
tapi langsung xjaga islam.....
macam mana ni?????????????????????
salah siapa???
Kenapa islam hanya pada nama?????????????????
selagi mahkamah syariah berada di tempat ke tiga, selagi tu lah islam di tindas..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 23:33


Pada 07-12-06 15:08 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

sya lebih suka menggunakan pendekatan islam hadari..bukan islam hadari.. pendekatan islam hadari adalah sebahagian dari islam...cuma pelaksanakan islam hadari itu tidak menyeluruh....

tegasnya, pendektan islam hadari adalah sebahagian dari agama islam..

Islam hadhari terengganu bestari? :-? :lol:

menurut cerita tersebut, dalam negara Islam hadhari ni juga boleh lahirnya pope dari kalangan orang Melayu...

memang Malaysia bestari pun, Malaysia serba boleh! :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 08-12-06 03:27


Pada 07-12-06 23:33 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-06 15:08 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

sya lebih suka menggunakan pendekatan islam hadari..bukan islam hadari.. pendekatan islam hadari adalah sebahagian dari islam...cuma pelaksanakan islam hadari itu tidak menyeluruh....

tegasnya, pendektan islam hadari adalah sebahagian dari agama islam..

Islam hadhari terengganu bestari? :-? :lol:

menurut cerita tersebut, dalam negara Islam hadhari ni juga boleh lahirnya pope dari kalangan orang Melayu...

memang Malaysia bestari pun, Malaysia serba boleh! :-D



adakah kenyataan ni merupakan sindiran kepada rakyat terengganu????????? tak puas hati ni....


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 10:53


astagfirullah hal azim.. nauzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 11:02


astaghfirullahalazim...
tapi Kenapa kisah ni tak digembar gemburka?
ana percaya tak ramai yang tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 11:36


Pada 07-12-06 18:48 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMMUALAIKUM....
Hmmmmmmmm....saya tak pelik pun dengan perkara ni dan mungkin anak kita sekarang ni akan menjadi sasaran pendakwah kristian tu dimasa akan datang....hmm.....kalau tak percaya cuba anda yang mempunyai baby yang baru lahir sekarang ni...cuba lihat baik2 sijil lahir anak2 masing-masing....hmmmmmmm....di dalamnya cuma tercatat nama baby tanpa BIN... kalau tak silap saya....kemudian cuba lihat adakah dicatat AGAMA baby tu...???? Kalau tak silap saya TIADA....
Yang ada cuma di ruang IBU dan BAPA yang mencatatkan STATUS AGAMA IBU dan BAPA...iaitu ISLAM...kalau tak silap saya....betul tak...???
Yang saya lihat ni sijil lahir yang didaftarkan di SELANGOR...negeri lain tak tahu pula saya....



dmz, ni kat depan mata saya, saya tengah pegang MyKid anak saya..

dia tulis beginilah lebih kurang:
(depan)

KAD PENGENALAN KANAK-KANAK MALAYSIA                        MyKid

050720-16-****
RAYESSA FAQEERA BINTI ROSLAN

ALAMAT
ALAMAT
4300 KAJANG
SELANGOR

Jantina : PEREMPUAN
Taraf     : WARGANEGARA

------
(belakang)

No. Daftar Kelahiran : BN*****
Negeri Lahir             : W. P. (PUTRAJAYA)
Agama Ibu/Bapa        : ISLAM

signature
Ketua Pengarah
Pendaftaran Negara
050720-16-****                                             MyKid

---------------

memang ada tulis binti or bin anak
tapi di belakang tulis agama ibu bapa..as if it wont be the agama of the kids in the future..

wallahu alam..


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-06 13:27


Pada 08-12-06 11:36 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-06 18:48 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMMUALAIKUM....
Hmmmmmmmm....saya tak pelik pun dengan perkara ni dan mungkin anak kita sekarang ni akan menjadi sasaran pendakwah kristian tu dimasa akan datang....hmm.....kalau tak percaya cuba anda yang mempunyai baby yang baru lahir sekarang ni...cuba lihat baik2 sijil lahir anak2 masing-masing....hmmmmmmm....di dalamnya cuma tercatat nama baby tanpa BIN... kalau tak silap saya....kemudian cuba lihat adakah dicatat AGAMA baby tu...???? Kalau tak silap saya TIADA....
Yang ada cuma di ruang IBU dan BAPA yang mencatatkan STATUS AGAMA IBU dan BAPA...iaitu ISLAM...kalau tak silap saya....betul tak...???
Yang saya lihat ni sijil lahir yang didaftarkan di SELANGOR...negeri lain tak tahu pula saya....



dmz, ni kat depan mata saya, saya tengah pegang MyKid anak saya..

dia tulis beginilah lebih kurang:
(depan)

KAD PENGENALAN KANAK-KANAK MALAYSIA                        MyKid

050720-16-****
RAYESSA FAQEERA BINTI ROSLAN

ALAMAT
ALAMAT
4300 KAJANG
SELANGOR

Jantina : PEREMPUAN
Taraf     : WARGANEGARA

------
(belakang)

No. Daftar Kelahiran : BN*****
Negeri Lahir             : W. P. (PUTRAJAYA)
Agama Ibu/Bapa        : ISLAM

signature
Ketua Pengarah
Pendaftaran Negara
050720-16-****                                             MyKid

---------------

memang ada tulis binti or bin anak
tapi di belakang tulis agama ibu bapa..as if it wont be the agama of the kids in the future..

wallahu alam..



ASSALAMMUALAIKUM....
Macam mana dengan Sijil Kelahiran...???? sebab yang saya lihat ialah Sijil Kelahiran yang didaftarkan di Pejabat Pendaftaran Kajang beberapa minggu lalu....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 12-12-06 07:39


bila kurang ilmu....

ada ilmu tak dipakai pulak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 11:54


hm..sijil kelahiran ke? tak pastilak..ada kat rumah..inshaallah, Kalau ingat, saya cek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 12-12-06 11:56


ya ALLAH takutnya...peliharalah hambamu ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156451 saat. Lajunya....