Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 10 hari yang lalu
abid_19: 10 hari yang lalu
JonathanBaker: 12 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: apa makna nick name antum semua????


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» apa makna nick name antum semua????

Please Mendaftar To Post


Oleh apa makna nick name antum semua????

mawarMujahiddah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2455
Posting: 18
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-08-03 13:36


assalamualiaikum.....
ana ada musykilah sikit,,,actually apa makna nick name antum semua....adakah antum memilih nama itu sekadar suka-suka kerana sedap bunyinya atau ada sebab lain yang mendorong antum menggunakan nama tersebut sebagai mewakili diri antum.....adakah nick name antum menggambarkan sifat diri antum atau sebagai satu pendorong untuk antum bersifat sedemikian....
bagi ana....mawarMujahiddah adalah satu simbolik bagi mewakili diri ana...actually ana baru je dapat nick name ni di iium pj.....selain sedap bunyinya...mawarMujahiddah mempunyai maksud yang cukup mendalam bagi diri ana...ana sangat-sangat berharap untuk menjadi sekuntum mawar(seorang wanita) yang dapat memgabdikan sepenuhnya diri ana ke jalan ALLAH dan juga dapat memperjuangkan nama Islam supaya ia terus tegak di mata dunia (may ALLAH bless me and all of you) dan lagi satu...nama sebenar ana pun bermula dengan huruf M begitu juga dengan nama ayah ana....favourite huruf ana juga adalah M....macam mana pulak dengan antum????
wassalam...mM

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarMujahiddahProfil   Hantar PM kepada mawarMujahiddah   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-08-03 13:59


Joshua..nama kawan baik saya yg pernah mendidik saya menjadi manusia yg berguna pada ibu bapa dan juga manusia yg tak pernah kenal erti kalah...ISFAHAN..nama seni bina islam di yg paling agung dan paling canggih di zaman kegemilangan islam dahulu kala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 12-08-03 18:34


assalamualaikum wrt wbt...

kalau saya punya nick...
sebutan yg betulnya faris al-haq...

ini diambil dr bahasa arab yg bermaksud faris=pahlawan/pejuang
al-haq=kebenaran..

jd saya berharap saya mampu menjadi seperti maksud nick ni.. iaitu seorg yg berjuang demi menegakkan kebenaran di medan amalnya dan medan jihadnyer. menegakkan kebenaran tanpa bias dan tanpa melihat dr siapa ia dtg...

"telah dtg dtg kebenaran dan telah lenyap kebatilan, sesungguhnya kebatilan akan lenyap buat selama2nya"

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 17:11


akum..
seperti yang kita sedia maklum..
Brother membawa maksud Abang/Saudara lelaki...
Mon pulak singkatan bagi Monday = Isnin

jadi kesimpulannya disini..
ialah...tidak ada kena mengena langsung antara brother ngan hari isnin tu...secara kebetulan...nick ni ditemui pada hari isnin ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

hanann82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2003
Ahli No: 1637
Posting: 43
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-08-03 11:34


hanan-panggilan seorg teman pd saya.......
katanya hanan bermaksud 'sayang'.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanann82Profil   Hantar PM kepada hanann82   Quote dan BalasQuote

zieka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 583
Posting: 66
Dari: MMU

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-08-03 11:41


actually, nick 'zieka' yg zieka gune ni tade membawe apeĀ² maksud rasenye.nick ni terhasil atas gabungan my real name ngan my father's name. gipon, dah bese gune nick ni coz my email address pon gune nick nurzieka. so far rasenye tade la kot nick ni nyusahkan zieka baik dari segi ape pon

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Quote dan BalasQuote

tilmizah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2003
Ahli No: 2988
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-08-03 22:53


assalamualaikum...

actually tilmizah dlm bhs melayu maksudnya pelajar perempuan.disebabkan ana still study lagi, so ana gune nick ni sbg identiti diri ana.
wallahualam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For tilmizahProfil   Hantar PM kepada tilmizah   Quote dan BalasQuote

KieRoON
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2828
Posting: 23
Dari: BuMi WaKaFaN

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-08-03 23:34



ana laks.. kalau ikut nama... mmg laa tak ada apa-apa makna... tapi KieRoON nie.. shortcut dari nama ana... iaitu shuqran.. kawan asyik duk panggil shuqran.. last2 terlekat kieroon... nak buat macamana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KieRoONProfil   Hantar PM kepada KieRoON   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-03 14:16


assalamualaikum
bagi mira pula......islamic princess tu membawa maksud ...iaitu islamic ..ialah islam manakala princess tu ialah.....puteri.......memandangkan mira seorang muslimah islam so mira guna lah nick islamic princess........
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-08-03 14:37


Kang = maknanya Abang. Nama betul Razzi Armansur tapi Munif bagi nama Kang, melekat sampai sekarang.

Kadang org panggil Kang Razzi, kadang Kang sahaja.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-08-03 23:14


cillcrusader... itu nama saya..

sama sebenarnya ngan kill crusader.. 'membunuh tentera salib'.

untuk mengingatkan diri saya yang sering alpa ngan musuh Allah.

'tentera salib' itu hanya simbol. semua yang menentang islam itu tentangan saya.

ditulis 'cill' kerana tak mahu mencari balah dengan rakan saya yang kristian. saya tak membenci mereka. cuma yang memusuhi islam , tak kira apa jua pegangan , yang saya benci.

bila ditulis 'cill' , mereka akan sebut 'chill' . kerana begitulah sebutan untuk 'cill' dalam inggeris.

chill bererti tenang. sejuk. menyejukkkan.


wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-03 23:52


Assalamualaikum....em...ana nie memang minat bunga mawar....sebab tu lah ana pilih nickname mawarkasih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

mardhiahadawiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 457
Posting: 16

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 14:01


emm.. ramai gak yg m'ceritakan asal usul nickname.....sekarang ana pula nak cerita.....

akibat terlalu meghayati kisah serikandi & bidadari..maka terhasillah...

Rabiatul Adawiyah serikandi tercipta,
Ainul Mardhiah seharum kuntuman syurga,
bermula destinasi cinta mereka...

MARDHIAHADAWIYAH utk selamanya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhiahadawiyahProfil   Hantar PM kepada mardhiahadawiyah   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-08-03 15:32



ANIS AQILAH

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 15:38


ana pulak...wardah_iium
ana memang suka bunga wardah/mawar...cantik..wangi...tapi berduri..
iium pulak...ana belajar kat iium nilah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

hubbun_najah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.08.2003
Ahli No: 3124
Posting: 33
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-08-03 13:03


hehhehee....Nick name saya ni9h...memang mewakili diri saya...HUBBUN_NAJAH..
HUBBUN-cintakan
NAJAH-kejayaan
CINTAKAN KEJAYAAN.....saya nak sentiasa berjaya dalam apa yang saya lakukan di samping dapat keredhaan-Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hubbun_najahProfil   Hantar PM kepada hubbun_najah   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-08-03 13:09


ana pula...
Qudwah_hasanah....contoh atau ikutan yang baik...
mudah-mudahan ana akan menjadi seperti apa yang dimaksudkan dengan nick name nie..menjadi eorang gadis solehah yang menjadi ikutan yang baik pada semua pihak....
satu lagi nick..anqiyyah_As^sarirah...tapi ana guna nick nie bila chat sahaj..nick nie adalah gelaran yang diberikan pada idola ana...siti khadijah srikandi sejati...maksudnya suci hatinya..moga-moga ana dapat menjadi seperti apa yang dimaksudkan oleh nick name ana nie...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

nawwal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 448
Posting: 509
Dari: .:Garden of Knowledge and Virtue:.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-08-03 17:23


Assalamualaikum...

Nawwal......ana rasa, mcm secara spontan je ana ambik nick ni...sbb masa tu lps dengar lagu Arab.. Nawwal tu...ada makna...maknanya..HADIAH....mcm ana selalu bg tahu ...ana mmg suka bg hadiah kat sahabat2 ana...especially bila tiba birthday diaorg...

Banyak lagi nick lain yg tersemat dlm minda ana ni...saja je tak nak guna..

wallahu a'lam

~::Solehah women smile in trouble,
Gather strengh from doa,
and grow brave by istighfar and solat...Amiin... ::~



[ Posting ini telah di edit oleh: nawwal pada 2003-08-29 17:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 29-08-03 17:40


Maryam

nama ibu nabi isa a.s merangkap nama sebenar saya
dah boring pakai nama ntah apa2. lagipun nama yang digunakan adalah do'a. nama sebenar diberikan oleh ayah, so, guna Maryam supaya orang do'akan saya jadi seperti yang diharapkan oleh ayah...

lagipun, senang sikit orang nak kenal...tapi paling tak suka orang silap eja..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-08-03 17:47


rasenye ramai orang dah tahu maksud nick ana iaitu pemain bola sepak pasukan Real Madrid dan Spain .

-----------------
~MEMBANGUN MENURUT ISLAM~

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-08-03 15:25


assalamua'laikum....


ana pulak the_brOtherz sbb ana ni brothers, kalu ana ni sister ana letaklah the_sisterz kan..,he he he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 18:39


assalamualaikum.

lidah penghunus. emm, sifat menghunus tu adalah untuk pedang. kiranya lidah ni macam pedangla, senjata kita sbg rakyat dizaman moden ni. macam juga pedang, lidah ni tak sepatutnya disalahgunakan utk tujuan jahat. nanti binasa badan. jadi gunakan la lidah kita ni utk menegakkan kebenaran dan menentang kezaliman. saya percaya lidah penghunus ni ada pada semua sahabat2 di ukhwah ni

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 19:27


maksud nickname ana... nickname ana zunah yang bermaksud yang berakal atau cerdik... ana pilih nickname ni sbb ada sbb.. sbbnyer ana mahu org panggil ana dgn nama ni supaya ana akan menjadi org yang cerdik.... kata2 tu kan stu doa... jadi klu org panggil ana ngan nama ni... jadi dia telah mendoakan ana menjadi seorang yang cerdik.... semoga org yang memanggil nama ana itu juga mendapat keberkatan dr ALLAH......

-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 30-08-03 20:07


Assalamualaikum...emm ana tak brapa pasti apa maknanya shahirah tue tapi huda tue petunjuk...sekurang2nya ana dapat sedikit sebanyak memberi nasihat ke /apa2 shj..lagipun huda tue nama kak long ana......emm mmg ana suka sgt ngan nick name ana nie..
wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 20:15


Ana suka sgt nick name ni.Ana berharap ana akan menjadi hamba Allah yg soleh serta anak yang soleh .Insya-Allah.........

Di bayangan mentari
aku kealpaan,
Dusta dunia penuh
kepura-puraan,
Di kala dini hari
aku kepasrahan,
Mendamba jernih
embun kasih
sayangMu Oh Tuhan.

[ Posting ini telah di edit oleh: solehah pada 2003-08-30 20:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Rijaalun_Aqidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2699
Posting: 22
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 30-08-03 20:18


assalamualaikum... nick ana assyababul_ahlam ....
maknanya assyabab ialah pemuda... assyababul_ahlam pemuda impian.... nick nie ana dapat masa mengikuti satu program kat tempat ana belajar. sahabat ana yang namakan kumpulan dia dengan nick niee.

ana bercita2 menjadi pemuda impian islam yang gagah untuk membela agama ini dan menyahut seruan jihad tak kira dimana sahaja.

" Allah suka kepada orang yang beriman, tetapi Allah lebih suka kepada pemuda yang beriman".

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rijaalun_AqidahProfil   Hantar PM kepada Rijaalun_Aqidah   Quote dan BalasQuote

lie_na
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 777
Posting: 55
Dari: DARI PERAK-KUALA LUMPUR

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 20:19


assalammualaikum.....
citer pasal nickname saya lak lie_na ,singkatan dr nama penuh tapi maksudnya tak salah saya kelembutan....saya nak tukar nick tapi tak boleh....so dah biasa guna yg ni guna je la....

-----------------
yang tersurat kelihatan jelas,
yang tersirat hanya tuhan yang tahu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For lie_naProfil   Hantar PM kepada lie_na   Quote dan BalasQuote

Rijaalun_Aqidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2699
Posting: 22
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 31-08-03 16:24


assalamualaikum...
alamak ana silap
tu nick lagi satu..... nick nie Rijaalun_aqidah ana jumpa masa baca sebuah buku
supaya kita diajar menjadi pemuda yang kuat pegangan aqidahhh..................



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rijaalun_AqidahProfil   Hantar PM kepada Rijaalun_Aqidah   Quote dan BalasQuote

putera_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1188
Posting: 48
Dari: ardhuLLAh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 16:34


salam ukhwah fillah semua,ok nick ana pulak putera sufi,putera kita sedia maklum kan but sufi asal dr perkataan arab safiyyun yakni suci

lagipun ana berminat dgn perjalanan hidup ahli-ahli sufi cth terbaik Rabiatul adawiyah dll

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_sufiProfil   Hantar PM kepada putera_sufi   Pergi ke putera_sufi's Website   Quote dan BalasQuote

BoRN_2_PRay
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1235
Posting: 5
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-08-03 16:57


BoRN_2_PRay..... maksudnye lebih kurang..... lahir untuk beribadah......

Allah ader berfirman..."x Aku jadikan dr kalangan jin dan manusia melainkan beribadah kepadaKu..."...

so.... i think my nickname is so nice....kalau nampak sekali macam james bond je ka...tp bukan..... cube nengok tul2 maksudnye..... insyaAllah sesejuk air di kali....
k, salam ukhwah buat semua....

-----------------
senyum itu ceria, gembira dan bahagia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BoRN_2_PRayProfil   Hantar PM kepada BoRN_2_PRay   Pergi ke BoRN_2_PRay's Website   Quote dan BalasQuote

rufaidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 305
Posting: 23
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 31-08-03 17:55


Assalamualaikum....
Nick Ana ialah Rufaidah....ianya bersempena dgn nama seorang sahabiat yang mashur dizaman RAsulullah yang mana beliau merupakan antara orang yang paling penting terutama ketika berlakunya peperangan...siapa tahu??? Rufaidah ialah seorang jururawat di zaman Rasulullah yang membantu pejuang-pejuang yang tercedera dalam peperangan....Semoga ana akan menjadi seperti saidatina Rufaidah yang membantu agama Allah...tapi ana bukanlah jururawat....


Bookmark and Share

    


  Member Information For rufaidahProfil   Hantar PM kepada rufaidah   Quote dan BalasQuote

mawardah_solehah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1155
Posting: 100
Dari: Kuantan,Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 19:07


alhamdulillah..

nick ana pulak.. mawardah_solehah85mawardah_solehah85...

mawardah..sbnrnya panggilan dr seorg abg angkat ana.. nama ana mawarni so.. gabungan mawar and wardah(arabic) yg bermaksud bunga..jadilah mawardah.. solehah pulak..ye la..impian ana nak jadi wanita solehah...yang sejati..
85...tahun ana lahir..
wassalam..

-----------------
"Hati ini milik Allah..
Diciptakan oleh Allah...
     Hanya untuk mencintai Allah.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_solehah85Profil   Hantar PM kepada mawardah_solehah85   Pergi ke mawardah_solehah85's Website   Quote dan BalasQuote

bro_seven
Warga Rasmi
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1145
Posting: 18
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 02-09-03 02:07


Assalamualaikum....

hmm..nak tau makne ke...okla ana pkai nick sebab first skali ana sentiase ingat kite ni sesame muslim adalah bersaudara...meingatkan ana ttg semangat persaudaraan dan ukhwah sesame kite...yg seven tu plak coz saye suke no tuh..
Allah itu ganjil...dan Dia suke akan no yg ganjil..so saye pillih la angka 7 tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bro_sevenProfil   Hantar PM kepada bro_seven   Quote dan BalasQuote

Rei
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3453
Posting: 3
Dari: Tanah

japan  


posticon Posting pada: 11-09-03 16:20


NAMA NICK SAYER?
HAAH SAYA SESAJER JER SUKE2 SUKE SBB NAMA SBNR SAYA ALHAMDULILLAH NAMA MUJAHIDAH SMS ZMN RASULULLAH..SO SAYA RASER NAMA NICK 2 HAPPY JER

Bookmark and Share

    


  Member Information For ReiProfil   Hantar PM kepada Rei   Pergi ke Rei's Website   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 11-09-03 16:40


maksud nickname saya ...

gimmiescript

gimmie bunyi seperti g-mie atau jimmy

nama g-mie asalnya member sekuliah yang beri nama ni semasa belajar di semester satu. Nama sebenar saya ialah suhaimi, jadi panjang sangat nak panggil, jadi budak2 kelas saya pun panggil g-mie, mudah ringkas pendek dan senang dipanggil

apa kaitannya gimmie dan juga script?
Sebenarnya maksud gimmiescript, iaitu give me a script!

script apa? iaitu script programming seperti javascript, php script dan sebagainya.

saya ni penggemar bahasa javascript dan juga php, dan terjadilah nama nickname saya bagi saya yang cukup unik, bagi orang lain tak tahu la pula

Saya selalu menggunakan nickname gimmiescript di mana-mana portal ...

-----------------
:: hankitae ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

puterikusayang
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2003
Ahli No: 3045
Posting: 15
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-09-03 17:12


Puteriku Sayang,

kalau kengkawan semua biasa dengar nasyid ni dendangan Hijjaz. Saya minat kat lirik lagu ni. Harap2 dapat jadi seperti yang didendangkan dalam nasyid tu.

Atlast sampai sekarang terlekat panggilan Siti PKS. Tapi Kang panggil PKS jek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterikusayangProfil   Hantar PM kepada puterikusayang   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 17:41


assalammualaikum...

nick aniisa tasnim ni ana dapat masa lawat cikgu ana yg baru lahirkan seorang puteri... dia ada 3 nama... irwayu insyirah, farisha sofea dan aniisa tasnim... tah macam mana ana minat pulak ngan nama aniisa tasnim... jadi ambil la buat nick...
lagipun maksud dia baik...

aniisa= teman yg menyenangkan... peramah...
tasnim = salah satu mata air yg terdapat di syurga

semoga saya dapat menyenagkan teman2 di komuniti ukhwah dan muslimah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 17:48


nick yang saya gunakan pula hanyalah diambil dari tajuk lagu kumpulan in-teamkasih_kekasih
lagu ni punya seribu makna bagi diri saya

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

asiah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 3538
Posting: 7
Dari: terengganu

newzealand  


posticon Posting pada: 13-09-03 13:16


Assalamualaikum.....pasal nick name tur ana sajer nak menambah.....
Ana suka lagu ratu syahadah -inteam....ia mengisahkan asiahisteri kepada firaun,so ana gunalah nama asiah....salah ker.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For asiahProfil   Hantar PM kepada asiah   Pergi ke asiah's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 14:38


ermmm...anjang...
sebenarnya nama ni tak der kaitan pun dengan keluarga...tak der keluarga yg panggil nama anjang...nama ni just ngan sahabat2 baik ajer...

dapat nama ni time usrah form 5 dulu...sama2 ngan sahabat lama yg sangat dirindui sampai sekarang...itulah nama yg digunakan untuk b'hubung sesama kitaorng....
suka sgt nama ni sb byk kenangan yg t'cipta semasa sek men dulu...

utk ayong(ustazah PASTI),angah(usm kb),achik(uum),ateh(uum),uda(TATI),alang(utm),andak(uum) dan usu(uitm)...misss u all...tak sabar tgu 2004 tuk re-union besar2an...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

kemboja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3596
Posting: 65
Dari: k trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-03 15:37


bunga kemboja..
byk kat tanah2 perkuburan....
"assalamualaikum ya ahlil kubur..."

sbb tu guna nick tuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembojaProfil   Hantar PM kepada kemboja   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 21-09-03 15:54


kemboja,
nama mak kawan saya kemboja, tapi mak saya panggil makcik tu Lah. saya pon panggil mak kawan saya makcik Lah... tatau lah mcm mana boleh dpt nama tu...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-03 16:33


INGIN MENJADI SEORANG MUSLIMAH DAN WANITA YANG SOLEHAH DAN SEJATI

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

syamieza
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2003
Ahli No: 2468
Posting: 17

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-03 18:18


assalamualaikum.cakap pasal nickname ni,saya pun tak tau apa maksud nama SYAMIEZA ni.Tapi ada sebab napa saya ambil nama ni sbg nick saya...........

1-Sya=sebenarnya ia di ambil drpd perkataan 'shah' tapi ia selalu digunakan oleh kaum lelaki cthnya shah rukh khan.so,saya modified skit 'shah' tu kepada 'sya'.nampak ayu gitu!betul tak?

2-mie=perkataan ni lak saya ambil sbb 'mie' ni nama panggilan saya di rumah.

3-za=tak taula napa perkataan ni boleh wujud dalam nick saya ni....cam menyibuk je!tp kira okla sbb nampak sedap skit nick SYAMIEZA drpd jadi SYAMIE,kan?kan?takla nampak tergantung sangat!heh2.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamiezaProfil   Hantar PM kepada syamieza   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 20:58


Prof_Muslim

Prof dapat dari gelaran dari member sekuliah..
Kat tempat Poli dulu ..ramai kenal Prof ..tapi sebut nama sebenar mereka tak kenal..

Muslim....seorang org yg beragama Islam..

Prof seorang Muslimin....


Harap dapat jadi...seorang pejuang yg dapat membantu perjuangan Islam..

Amin


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

gadisyurga
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 806
Posting: 58
Dari: PJ

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-09-03 15:41


assalamualaikum....

saya rasa semua orang faham ngan maksud nickname sayakan....

gadis syurga bermaksud impian seorang hamba seperti saya untuk samaĀ² berada didalam jannah..

-----------------
Dirimu pembakar semangat perwira,
rela berkorban demi agama,
kau jadi taruhan berjuta pemuda,
yang bakal dinobat sebagai syuhada'

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadisyurgaProfil   Hantar PM kepada gadisyurga   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-10-03 16:11


makna??sbenanye takde makna..ana guna nick ni sempena org panggey ana ngan panggilan pokya..hahha..kalau cakap nama betul org tak knl...

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

SawaEid-Ramiyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3684
Posting: 11
Dari: Negeri yang Terpanjang dgn kafilah syuhada' ::Palestine::

Selangor  


posticon Posting pada: 04-10-03 16:26


Bismillah wal hamdulillah..
Nick sahabat sume hebat2 & indah2 belaka.. nama bidadari, wanita solehah dan sebagainya

Nick ana: SawaEid Ramiyyah..
nama yang cukup mendlm maksudnya.. Ramai sahabat2 ukhuwah.com yg bertanya tentang nick nih..

SawaEid = forearm
Ramiyyah = shot / throw

SawaEid-Ramiyyah ialah nama kumpulan mujahidah HAMAS Palestine. Mujahidah kat sane berperang dgn tentera Israel hanye menggunakan batu.. Biar pun begitu, semangat Jihad Islami dlm diri mereka tak pernah padam..

Cita2 ana agar dapat jd sebahagian dari mereka AMIN!

[ Posting ini telah di edit oleh: SawaEid-Ramiyyah pada 2003-10-04 16:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SawaEid-RamiyyahProfil   Hantar PM kepada SawaEid-Ramiyyah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-10-03 17:56


assalamualaikumm
nick name saye ni dari dulu lagi saye pakai..sampai email saye,laman web saye semua pakai nick name ni..
muslimin tu maksudnya hamba Allah
dan 23 tu adalah nombor hari saya dilahirkan

dan keseluruhannya ialah hamba Allah yang ke 23

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

aliflamra
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 245
Posting: 292
Dari: Putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 11:24




aliflamra :: awal ayat yang terdapat dalam

Al Quran - surah yusuf -

-----------------
Get graphics at Nackvision.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aliflamraProfil   Hantar PM kepada aliflamra   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 07-10-03 11:30


Rabbit_cute

Arnab Yang Comel !!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

star_taurus_0505
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3799
Posting: 15
Dari: Alor Setar, Kedah Darulaman

iraq  


posticon Posting pada: 07-10-03 11:41


star_taurus_0505

bermaksud

star = bintang

taurus = taurus ler...

0505 = birthdate saya..


wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For star_taurus_0505Profil   Hantar PM kepada star_taurus_0505   Pergi ke star_taurus_0505's Website   Quote dan BalasQuote

amiela_8687
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4524
Posting: 40
Dari: mountain seri garden

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-11-03 16:59


akumz.....
gabi amiela lak ..namer nee sempena nama gabungan amiela ngan org yg amiela sayangi!
so bila digabungkan jadelah amiela_8687!sempoi tak!tape amiela nak tanya antum kalian...betul ker klu kita gabung namer selalunyer x kekal sesuatu hubungan?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiela_8687Profil   Hantar PM kepada amiela_8687   Pergi ke amiela_8687's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 00:41


Assalamualaikum


Riyadhfannil

Kesenian Riyadh




(Harta yg paling berharga SABAR, Teman yg paling akrab AMAL, Pengawal peribadi yg paling waspada DIAM, Bahasa yg paling manis SENYUM, Ibadah yg paling indah KHUSYUK)

[ Posting ini telah di edit oleh: Riyadhfannil pada 2003-11-05 00:49 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_sina
Warga Rasmi
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1166
Posting: 7
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-11-03 11:46


ibnu_sina sebenarnya datang dari cita2 ana nak jadi doktor & menyanjung pakar perubatan Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_sinaProfil   Hantar PM kepada ibnu_sina   Quote dan BalasQuote

zaim84_uia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4656
Posting: 33
Dari: UIA-gombak

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-11-03 17:52


assalamualaikum...

semua org guna name samaran...
tapi ana guna name sendiri sebab itu name yg diberi oleh mak&ayah ana....so,ana hargainya...zaim84_uia....UIA kat blkg tu sbb ana
study kat UIA-pj...

wassalam...ilal liqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaim84_uiaProfil   Hantar PM kepada zaim84_uia   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 17:52


ermm.. maksud "nick" saya ialah penyamun yg budiman.. ekekekek..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 21:37


syah adalah nama singkatan ana.. Syahrul... slalu orang panggil Reen tapi, reen solehah tak sedap.

Solehah tu doa ana agar ana boleh la jadi wanita solehah.. aminnn



Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 23:01


kaze=angin [bahasa jepun]

:: dulu masa sekolah men selalu jln laju, ada hal ptg ke tak, mmg dah biasa jln laju, so macam angin la ::

nick dari form 4,asasi,U dan sampai sekrang, dah 7 tahun guna nick ni



-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-03 00:42


NAHRI maksudnya sungai dlm bahasa arab. Saya suka pergi sungai....hayati keindahan alam, kejernihan air dan merdunya deruan sungai dan kedamaian suasana sekitar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

safiee_iiu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2434
Posting: 339
Dari: 475, felda air tawar 1, 81920 kota tinggi, johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-03 22:23


rasanya nick saya biasa je
sebab nama saya dan digabungkan dengan iiu
bermakna saya pelajar uiam,gombak

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiee_iiuProfil   Hantar PM kepada safiee_iiu   Pergi ke safiee_iiu's Website   Quote dan BalasQuote

Helmisuhaimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3855
Posting: 111
Dari: Kuala Lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 22:26


nickname saya helmisuhaimi tue adalah nama sebenar saya....
tiada makna lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HelmisuhaimiProfil   Hantar PM kepada Helmisuhaimi   Pergi ke Helmisuhaimi's Website   Quote dan BalasQuote

sahabiah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3632
Posting: 30
Dari: syurga yang fana

Melaka  


posticon Posting pada: 14-11-03 02:27


ana lak
ana baca buku2 agama ,kat dlm tu tulis sahabiah sbg panggilan utk para sahabat.ye kot. lbh krg camtu la...


-----------------
i miss u mom!i really miss u!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabiahProfil   Hantar PM kepada sahabiah   Pergi ke sahabiah's Website   Quote dan BalasQuote

Nuha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 844
Posting: 43
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 08:51


nuha tu nickname drpd nama ana.nu .... nurul dan ha...hawa.bila digabungkan jadilah nuha.apa ya maksudnya??kurang pastilah.tapi rasanya nama tu elokkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhaProfil   Hantar PM kepada Nuha   Quote dan BalasQuote

sauqina_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4385
Posting: 12
Dari: petaling jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 16-11-03 15:56


assalamualaikum,
saya suka tajuk forum pendek ni.idea yg bagus.nick name saya pula...
sauqina:yg sebetulnya sebutannya ialah shauqina yg bermaksud kerinduan kami.
hani:yg bermaksud ketenangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sauqina_haniProfil   Hantar PM kepada sauqina_hani   Quote dan BalasQuote

kasih
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4513
Posting: 3
Dari: mppm

Melaka  


posticon Posting pada: 17-11-03 08:42


Ana menggunakan maksud nama ana sendiri. Nama sebenar ana Hanan. Bukankan melalui panggilan akan mencerminkan pemiliknya sendiri. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihProfil   Hantar PM kepada kasih   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 09:05


assalamualaikum...

mengenai nick saya pulak memang diambil dari nama sendiri, dari sukukata yang ketiga dari nama saya...sebab dari dulu lagi guna nama ni ketika di sahabathijjaz...
cuma tambah 1210 tu...hari lahir saya.dan memang saya suka angka tu... :-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

eyza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.01.2004
Ahli No: 6867
Posting: 90

Pahang  


posticon Posting pada: 29-01-04 21:19


saya punya nickname..eyza..coz nama lain yg saya guna..dah dikebaslah..tp..2nama saya jugaklah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyzaProfil   Hantar PM kepada eyza   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 21:49



nick ana uqu kerana ia mudah diingatkan....dan nama uqu itulah yang membawa 1001 makna yang tersirat bagi ana

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 29-01-04 21:51


nick saya nur_malam99
99 tu ialah 99 sifat ALLAH yang patut kita ketahui...

tiba tiba saya dapat fikirkan nick ni.....
tak tahu rupa rupanya ada lagu saujana nur malam.
nur malam ini,kan nur tu cahaya,jadi emmang jarang kita dapat menjumpai cahaya pada waktu malam...kiranya sesuatu yang jarang ditemui dan memerlukan usaha untuk mendapatkannya,dan memerlukan kita untuk menghargainya.lebih kurang maca tu laaaa.....

kalau ikut maksud dari lirik saujana pun boleh jugak...

nur malam-saujana
renungi malam ini
rasa kesangsian
ku kini berada di alam yang sunyi
hanya bertemankan sinar rembulan
di malam kelam
hembusan angin bayu
pastikan berlalu
seiring dosa lalu
yang membelegguku
moga semalam
jadi pedoman dan pengajaran
langkah kaki kananku
menyusuri rumah suci
bermula episod baru
dalam ketulusan hati
bila hati menghadap Tuhan
baruku sedar ada kelemahan
berasa kerdil berbanding yang Esa
terharu terfikir
betapa agungnya Tuhan
Tuhanku..
aku tidak layak
masuk syurgaMu
namun tak berupaya
menghadapi api nerakaMu
terimalah taubatku
dan ampunkan dosa2ku
ingin ku ubah cara
hidupku yang lalu
menjadi hamba yang diredhai selalu
tiada palsu wahai Tuhan ku
Allah yang Satu
ku akhiri sujud dengan doa
semoga dikabulkan hajat
dijauhkan duka lara
kuharap terimalah taubat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 20:45


saye pulak....pemimpin yang kuat....tu cite-cite saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 22:32



ni nickname ana dr zaman sekolah dulu,
Sultan Alam Shah Islamic College

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

abrak
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5650
Posting: 19
Dari: Manjung

Perak  


posticon Posting pada: 15-07-04 23:02



abrak...sebenarnya ni perkataan bahasa melayu...saya terjumpa perkataan ni masa tengah belek kamus dewan dan berkenan dengan maksudnya iaitu batu cermin or mika...dan maksud yang saya ketengahkan di sini iaitu batu cermin...walaupun ia keras...ia dapat mencerminkan seswatu..untuk saya mencerminkan keadaan diri sendiri supaya tidak alpa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abrakProfil   Hantar PM kepada abrak   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 16-07-04 00:11




al_basayuv???? ini nama komander Islm di chechnya.... sedih sekali... kalau ana tak silap, beliau dah Allah jemput dahulu... pada 2003...(kalau ana tak silaplaaa) namanya Syamil Al Basayuv... n ana guna nama niii... n banyak juga kawan ana yang tau nick ana niii... kekadang panggil syamil.... teringin sekali nak ikut jejak para syuhada........ Allahuakbar.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 16-07-04 11:19


well..nick ni merupakan gabungan nama saya ngan adikku yang comei kat umah tu...kalo terer taka la namer betul sayer...kui,kui,kui...mcm buang maser jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 14:56


Pada 08-11-03 17:52 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. maksud "nick" saya ialah penyamun yang budiman.. ekekekek..


:lol: :lol: :lol: :lucu: :lucu:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 14:59


nick name dari singkatan nama jue sendiri dan nama insan yang pernah bantu jue berdiri semula dan bangkit meneruskan kehidupan setelah jatuh dan tak mampu berdiri sendiri.....
terima kasih...jasamu ku kenang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-09 15:00


nama nick name di diambil sempena watak kesukaan ku
sasuke-kun dalam anime siries naruto.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 15:07


salam..saya guna nama syarikat saya..saya mula melayari laman ukhwah kerana melihat ramai yang mencari jalan mendekat diri kepada Allah..berbagai usaha di lakukan tetapi entahlah di mana kejayaannya..yang ada hanya kesedaran dan hiburan..di mana kemuncaknya masih tak kelihatan..pendek kata sendiri cari lah..hehe..tiada niat menyinggung perasaan sesiapa ok..hanya keikhlasan dari saya..mungkin ada kelebihan dan kekurangannya..fikirkan masa yang semua lalui bukankah ianya lebih bernilai jika nampak matlamatnya..seperti membina sesuatu..ruangan telah di bina tetapi kemuncak kejayaan di mana? terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

istiqom
Warga Rasmi
Menyertai: 29.02.2008
Ahli No: 32758
Posting: 16
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:27


salam...mula-mula ana pilih nama istiqomah..tapi biasanya ta' marbuthah mewakili perempuan..contohnya amirah, syafiqah...jadi ana cipta nama sendiri untuk lelaki, istiqom...pandai-pandai saja..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For istiqomProfil   Hantar PM kepada istiqom   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 16:12


kalau saya sudah tentunya melambangkan nama dan diri saya sendiri 'shimaKu'.. SHIMA + KU = SHIMAKU... shima adalah diri ku...yang tak mungkin jadi org lain..aku tetap diriku...wah ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 09-02-09 18:06


Pada 16-07-04 00:11 , Al_Basayuv posting:

!!! QUOTE !!!




Ha ... Syamil al basayuz ... :-) Wawa suka nama Syamil tu .. ye, dia pejuang Chehnya yang akhirnya tertangkap kerana pgkhianatan kaum Muslimin sendiri .. Hm ..

Anak Wawa pun nama Syamil juga ... berharap dia akan menjadi seorang yang berguna d sisi ALLAH kelak ..

nIck name Wawa_83 is .. Wawa nama panggilan, 83 tahun kelahiran..


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 21:29


lailasuhaila...laila adalah singkatan nama saya....suhaila adalah nama sebenar saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 21:52


anshu...hm kombinasi nama saya dan name ayah..jadi lah anshu....peace no war..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

randz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34360
Posting: 23
Dari: bumi barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-02-09 22:27


randz,......aactually name ni memberi seribu makna buat ana.....moga rahmatNYA sentiasa memayungi kat semua......

Bookmark and Share

    


  Member Information For randzProfil   Hantar PM kepada randz   Quote dan BalasQuote

arhazza
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 8409
Posting: 23
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 09-02-09 23:28


keterbalikan dari nama sendiri, itu saja, hehe... hurm... senang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arhazzaProfil   Hantar PM kepada arhazza   Pergi ke arhazza's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 08:14


Assalamualaikum

nur_kesucian ~ definiti0n of my real name... ;)


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:19


Pada 09-02-09 21:52 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

anshu...hm kombinasi nama saya dan name ayah..jadi lah anshu....peace no war..:-D




aku ingat..ANIZA SURIATI BINTI apa ek?aku lupa lah..lama lost contct dengan anda...hehehe..huhuhu jejak kasihan da kat sini...tak sangka jumpa member lama kat uc ni ek..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

wardah84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 125
Posting: 22
Dari: kelate @ perak @ pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-02-09 22:28


assalamualaikum..

         wardah84 > wardah = mawar - nama sebenar ana Mawar
                             84 = ana lahir tahun tu (,")

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah84Profil   Hantar PM kepada wardah84   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 13:07


nick name ana= gabungan name ana dan abah...huhuhu..jauh di mata..dekat d pc..ahakz

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 14:12


Pada 11-02-09 17:19 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-09 21:52 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

anshu...hm kombinasi nama saya dan name ayah..jadi lah anshu....peace no war..:-D




aku ingat..ANIZA SURIATI BINTI apa ek?aku lupa lah..lama lost contct dengan anda...hehehe..huhuhu jejak kasihan da kat sini...tak sangka jumpa member lama kat uc ni ek..




huh...pecah tembelang patik...nak kena karate ini.... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 14:34


QING_ER ... ramai orang tanya Kenapa qing_er? ada orang kata cina ka? tak ada lah cina sangat... granma kepada granma kepada granma saya Cina... adalah bloodnya tu... sampai kat saya tak ada rupa cina pun...tapi nama qing_er tu adalah dari cerita huan zu ge ge... zaman saya dan maricella nengok cerita tu sama-sama tapi tempat lain lain(area tahun 2000 agaknya) .. hehe.. saya suka watak qing_er dalam cerita tu... cool saja ... lepas itu qing_er tu very intelligent dan disukai oleh permaisuri dan juga raja serta sesiapa saja ...

Kata qing_er dalam cerita tu nama tu diberi oleh ayahnya dan memberi lambang seperti salji di kawasan gunung berapi.. penyejuk dimata penawar dihati (yang ni saya tambah sendiri..hehe) begitulah cita zaman-zaman dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185835 saat. Lajunya....