Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 105
Ahli: 0
Jumlah: 105




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 jam, 48 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Malaysia is Third-Worst City in the World for Sheer Rudeness


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Malaysia is Third-Worst City in the World for Sheer Rudeness

Please Mendaftar To Post


Oleh Malaysia is Third-Worst City in the World for Sheer Rudeness

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 21-06-06 14:05


KUALA LUMPUR: It wouldn’t surprise anyone who drives, parks, shops or uses public transport here, but Malaysia’s capital city has emerged the third-worst in the world for sheer rudeness.


Only Bucharest and Mumbai are worse when it comes to common courtesy, a Reader’s Digest survey of 35 of the world’s capitals has found.

Asian cities generally fared poorly in these rankings, eight of nine of them in the bottom 11, raising the notion that what is considered courtesy in the West — holding doors, helping strangers, service with a smile — is culturally alien in Asia.

The Times of London reported that Reader’s Digest magazine sent reporters into the principal city of each of the 35 countries in which it publishes to conduct a survey of local politeness. Three tests were employed: Dropping papers in a busy street to see if anyone would help; checking how often shop assistants said "thank you"; and counting how often someone held a door open.

London and Paris came a disappointing joint 15th, beaten by such cities as Berlin, Warsaw, Madrid and Prague. New York came top in the survey, with a score of 80 apa cent, compared with 57 apa cent for London and Paris.

Ed Koch, a former mayor of the city, said: "Since 9/11, New Yorkers are more caring. They understand the shortness of life."

The rudest city in the world, according to the survey, is Mumbai, which is even ruder than Bucharest, judged the rudest city in Europe, where door-holding, paper-picking and thanking the retail customer are not part of the culture. The Romanians are, the results show, much surlier than even the French.

Citizens of Zagreb, in Croatia, are the most willing to help you to pick up a pile of papers; one man insisted on helping despite arthritis and a bad back. The shop assistants of Stockholm are the most polite, unfailingly thanking customers for making a purchase.

In São Paulo, Brazil, even the criminals are civil; the researchers were attempting to buy sunglasses in an illegal market when the police arrived; the stallholder said "thank you" as he fled.

Moscow, meanwhile, is a very rude place indeed, with a score of only 42 apa cent.

One woman, refusing to hold a door open, sneered to a Reader’s Digest researcher: "I’m not a doorman; it’s not my job to hold doors. If someone gets hurt, they should be quicker."

Courtesy is not big in Asia, either. Every city on that continent tested, with the exception of Hong Kong, finished in the bottom 10.

None of the three tests scored more than 40 apa cent in any Asian city.

Overall, the tests found that the under-40s were the most courteous, and the over-60s, particularly the men, the least. Some claimed that they were concerned about patronising modern independent females, and were particularly unwilling to hold a door open for a woman. Grumpy old men are clearly not a purely British phenomenon.

Katherine Walker, editor in chief of the Digest’s British edition, said: "This was the world’s biggest real-life test of common courtesy; our researchers conducted more than 2,000 separate tests."

Analysis of the results suggest that the worldwide level of politeness stands at 55 apa cent. If common courtesy is the oil that keeps society running, Reader’s Digest concludes, some cities could do with a top-up.

Courtesy of www.nst.com.my

Apa kata anda?

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

diny
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14571
Posting: 372
Dari: Malaysia Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-06-06 03:56


Assalamualaikum..

ermm, bila terbaca topik ni otak terus mengatakan '..it's true though'..bila diny balik Jan lepas teringat pada satu kenangan.. kejadian berlaku di stesen LRT KLCC. Masa di nak get off at the station there was a pregnant lady yang nak keluar juga, tapi tiba-tiba ada la seorang pemuda MELAYU yang terus langgar this lady without apologize!! di memang tak puas hati and terus jerit kat situ jugak suruh this MELAYU guy minta maaf tapi dia jawab balik ' hey, kao siapa nak suruh aku minta maaf? Jaga diri sendiri la wei!'

Dalam dunia moden yang serba berketamadunan sekarang di rasa some part of the world especially Asia secara am-nya yang tak civilize. Malaysia is a well known as a Muslim country and i felt ashame of my own people.
In the same time, i went to that lady and ask wether she is alright and lucky she didn't get blood pressure or anything.

ermmm..kasihan kepada pejuang pejuang MELAYU yang beragama ISLAM dahulu kala dan sistem pendidikan yang ada berteraskan agama serta moral tetapi rakyat masih tak sedar diri!

p/s: seronoknya menikmati summer di London-every morning encik pengangkut sampah pun berikan senyuman kat kita and even say GOOD MORNING!!-

Bookmark and Share

  


  Member Information For dinyProfil   Hantar PM kepada diny   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 08:36


memang benar masyarakat malaysia is rude !! (biadap)
kita kena terima hakikat itu...saya sebagai penduduk KL bersetuju dengan survey tu sebab banyak kejadian orang Malaysia tak mesra dan biadap
sebab tu kerajaan buat kempen budi bahasa..sebab memang rakyat malaysia biadap....
tengok sekeliling anda, susah benar orang malaysia nak senyum dan beri ucapan salam baik pemandu bas,casher pasaraya,polis,staf hospital,staf kerajaan,staf kaunter bank,staf LRT,ahli bomba,staf pos,staf universiti,staf kaunter mana-mana pejabat dan dimana-mana lah..malah ustaz di pjbt agama pun susah nak senyum....

tapi yang sangat menarik ialah; SURVEY SMS TV3 BULETIN UTAMA RABU 21jun
soalanya lebih kurang begini; ADAKAH ANDA BERSETUJU BAHAWA RAKYAT KL ADALAH BIADAP SEPERTI YANG DICERAP (OLEH PENGKAJI BARAT)? A:SETUJU. B:TIDAK SETUJU.....
KEPUTUSANNYA: 86% KATA A:SETUJU...
ni bermakna seramai 86% pengundi di buletin utama bersetuju bahawa rakyat KL dan malaysia adalah biadap....

so mari la kita kembali kepada ajaran islam yang sebenar...
yakinlah dengan islam kerana ya wahyu dari ALLAH....
siapala kita jika berada disisi ALLAH...kita hamba yang hina...
jangan mendabik dada dengan ALLAH...kerana ALLAH yang mencipta kita....

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 09:31


saya pun setuju juga dengan artikel dan survey ni. Saya tak berani kata rakyat Malaysia biadap sebab saya jarang nampak. Cuma yang begitu ketara bagi saya adalah kurangnya sikap berbudi bahasa di kalangan kita.

Saya teringat pengalaman saya bercuti di Australia. Rakyat sana begitu peramah. Pernah saya dimasukkan ke hospital Royal Perth. (accident jalan raya). Layanan best betul... Orang sana semua baik2 lah... tak kira la doctor ke, nurse ke, orang awam ke, pesakit lain dalam wad tu ke... orang yang kita jumpa tengah2 jalan ke... semua mesra alam saja.. huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 10:37


Ha...saya agak setuju, ramai antara kita yang biadap, sokong sangat cakap abby fana... smgt ke'aku'an teramatlah tinggi di malaysia.Terutama orang-orang bandar dan budak-budak muda..... sombong habis! tapi, tak semua...kepada yang berakhlak mulia, truskn dan ajk2lah orang lain supaya turut berakhlak mulia... Ha, ingat agi...masa saya pergi kl baru-baru ini, ternampak seorang foreigner ini... teramatlah baik.. dia sanggup patah balik semata2 nak bagi derma dekat orang-orang cacat di kaki lima(orang cacat ok, tapi jangan sekali2 bagi derma dekat orang yang dokong2 budk kecik mintk sedekah. Ingat!mereka ada holding sendiri.sindiket tu!) alangkah mulianya hati dia....

Bookmark and Share

  


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108109 saat. Lajunya....