Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 3 hari yang lalu
azemi: 7 hari yang lalu
Firdaus15: 13 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 17 hari yang lalu
secureofficemovers: 17 hari yang lalu
Naqiu: 23 hari yang lalu
nawfaa79: 24 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: IKIM FM...apa sudah jadi???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» IKIM FM...apa sudah jadi???

Please Mendaftar To Post


Oleh IKIM FM...apa sudah jadi???

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 12:10


baru-baru ni ACNielsen badan kajian rating telah keluarkan laporan tahunannya:
laporan nya ialah mengenai rating pendengar siaran radio di Malaysia bagi 2005-2006, menurut laporan itu;

5 SALURAN RADIO PALING POPULAR (bahasa MELAYU)
1. ERA FM         (6.0 juta pendengar)
2. HOT FM         (3.0 juta pendengar)
3. SINAR FM     (2.3 juta pendengar)
4. THR FM-gegar (1.2 juta pendengar)
5. MUZIK FM     (1.1 juta pendengar)
*petikan BH,UTUSAN,NST,THE STAR

mana dia IKIM.FM ?

mengapa siaran islam ini tidak mendapat perhatian pendengar?? sedangkan IKIM FM adalah siaran yang sangat baik. lagu-lagu berunsur nasihat, lagu dakwah, malah pasang bacaan al-quran lagi
IKIM FM bukan siaran radio yang melekakan pendengar...
banyak manfaat kita boleh dapat....

TAPI Kenapa ORANG MELAYU ISLAM tak mahu dengar radio ni???
adakah ni tanda orang MELAYU ISLAM dah tak peduli agama mereka??dah tak suka dengar rancangan agama???

adakah ni petanda ISLAM semakin terpinggir di MALAYSIA ??
??

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 20-06-06 12:47


mungkin...tapi apapun,IKIM.fm best!!;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:14


IKIM.FM BEST... Ini menunjukkan jiwa dan prihatin masyarakat IsLaM di Malaysia

Bookmark and Share

  


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

Eyo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16934
Posting: 77
Dari: bumi tuhan...

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 13:27


mana yang suka dan jiwa tak nak dilalaikan..mereka pilihlah dengar ikim..pada yang sukakn hiburan yang entah apa-apa entah tu..kena paham2 sendirilah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For EyoProfil   Hantar PM kepada Eyo   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:51


Hmm..camtula fitrah masy kat sekarang..sukakan hiburan melampau..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 15:18


Siaran Ikim.Fm kurang jelas di P.Pinang dan Kedah. Aduan dah pun dibuat, tapi tiada tindakan dari Ikim sendiri. habis camno...

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 21:37


memang Islam dah semakin dipinggir kat Malaysia....jangan buat-buat tak tahu...!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:09


sokong IKIM...jom dengar ikim beramai2... :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:25


IKIM.fm harus mencari strategi untuk mengalihkan perhatian pendengar.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:32


tengah dengar ikim.fm online...
tak semestinya agaknya radio saja...
mari² dengar ikim.fm...

:-di :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:36


Assalamualaikum

sebab beliau promosi islam hadhari agaknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 23:09


Suka juga dengar IKIM.fm..terutama ada bacaan quran dan zikir..tapi slalunya tak berkesempatan nak on radio tu....hehe


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 23:21


salam...
radio islam dipinggirkan....inilah realiti dunia hari ni

ikim.fm sure best...hiburan mendidik jiwa

Bookmark and Share

  


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 23:49


!!! QUOTE !!!

baru-baru ni ACNielsen badan kajian rating telah keluarkan laporan tahunannya:
laporan nya ialah mengenai rating pendengar siaran radio di Malaysia bagi 2005-2006, menurut laporan itu;

5 SALURAN RADIO PALING POPULAR (bahasa MELAYU)
1. ERA FM         (6.0 juta pendengar)
2. HOT FM         (3.0 juta pendengar)
3. SINAR FM     (2.3 juta pendengar)
4. THR FM-gegar (1.2 juta pendengar)
5. MUZIK FM     (1.1 juta pendengar)
*petikan BH,UTUSAN,NST,THE STAR

mana dia IKIM.FM ?

mengapa siaran islam ini tidak mendapat perhatian pendengar?? sedangkan IKIM FM adalah siaran yang sangat baik. lagu-lagu berunsur nasihat, lagu dakwah, malah pasang bacaan al-quran lagi
IKIM FM bukan siaran radio yang melekakan pendengar...
banyak manfaat kita boleh dapat....

TAPI Kenapa ORANG MELAYU ISLAM tak mahu dengar radio ni???
adakah ni tanda orang MELAYU ISLAM dah tak peduli agama mereka??dah tak suka dengar rancangan agama???

adakah ni petanda ISLAM semakin terpinggir di MALAYSIA ??
??

assalamualaikum wrwb...

pertama sekali ana nak sentuh tentang ACNielsen...

sykt audit ni bukan kepunyaan orang Islam...apa nak hairan..

tapi rating yang dikeluarkan jangan dipandang remeh begitu saja...IKIM.fm mesti cari jalan untuk tingkatkan rating...tapi jangan sampai berkiblat ke hiburan saja, macam ERA yang tak tentu arah dan tak tentu tujuan hiburannya...

cuma ana cadangkan supaya dipasang lagu-lagu Mawi di IKIM.fm. ana perhatikan IKIM.fm seolah-olah meminggirkan lagu2 Mawi walhal lagu2 Waheeda,lagu2 Yassin terlepas dalam IKIM.fm. janganlah berlaku double standard . hanya kerana Mawi adalah produk Akademi Fantasia(AF) maka kita pinggirkan lagu dia, sdgkan ana percaya ramai yang setuju lagu2 Mawi diputarkan di IKIM.fm dan ana percaya kalau Mawi dijemput sebagai tetamu undangan Carta Lagu Nasyid IKIM.fm insya-Allah talian akan betul-betul sibuk.kerana apa?remaja akan call,belia akan call,pakcik2 akan call,makcik2 akan call,atuk nenek pun akan call, nak cakap dengan Mawi...

akhiran wa la akhir...IKIM.fm mesti berani meneroka apa yang popular di mata masyarakat untuk tampilkan IKIM.fm sebagai Pilihan Utama...Afdhalu Ikhtiar...The Best Choice... :-)
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 20-06-06 23:50 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 23:58


era dengan sinar glamer sebab promote kat astro, hot dengan thr ada tv3.. tapi ikim? tv1? buatlah ikim.tv pula...negara kita kekering kontangan program tv yang ada 100 % berdasarkan agama islam...please...mana orang-orang kaya melayu islam kita?

era ada fan melayu, cina , india dan kaum kat sabah dan sarawak, sinar ada fan pakcik dengan makcik tua...budak kecik pun ada...thr ada fan dari kelantan dan trengganu sebab selalu pasang lagu dikir barat....tapi ikim?

Bookmark and Share

  


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24606
Posting: 24
Dari: malaysia

morocco  


posticon Posting pada: 21-06-06 02:34


assalamualaikum...saya minat sangat nga IKIM.FM...selalu dengar bacaan al-quran dan nasyid2....memang seronok dengar...:-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_islam85Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam85   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 08:49


ana pun suka sangat dengar ikim.fm....
sebagai santapan rohani....
hiburan pun mendidik jiwa...
mungkin ramai yang lebih suka memilih hiburan semata2...
sebab tu la ikim kurang mendapat sambutan... :-(
[ Telah diedit oleh: era pada 21-06-06 08:50 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 09:34


Ha....sokong sangat buat chanel TV berunsurkan islam. Modal, selain daripada orang-orang islam yang kaya, Iklan produk2 islam yang kat IKIm.fm tu pun boleh promote gne chanel ini. Program hiburan pun boleh join, diskusi ala wanita hari ini, malaysia hari ini, akedemi nasyid or al-quran, tour serata malaysia(lebih kepada pendidikan berbanding hiburan)...

IKIM is da best!~

Bookmark and Share

  


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 21-06-06 09:35


Dalam pengiraan rating ni adakah IKIM fm disenaraikan? Kalau tak disenaraikan, setinggi mana pun rating pasti tak terlekat dalam top 10 punya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 10:17


chayok....!!go IKIM go IKIM....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 10:35


Assalamualaikum..

Ana pun suka dengar ikim.fm.... ana rasa stesen radio ni lain daripada lain.. memang sesuai untuk kita sebagai orang islam...
hidup kita bukan untuk berhibur saja... dulu ada juga kawan ana kurang dengar radio ikim ni... bagi mereka ikim membosankan..
tapi alhamdulillah sekarang, kawan ana suka sangat dengar ikim ni... Ye la.. macam mana nak jatuh hati kat ikim.fm sebab tak pernah dengar... bila ana paksa, suruh dengar... baru tau!!!

Memang ikim memang best... kalau tak percaya try dengar eh!!
:-) ;-) :lol: :-P :-di


-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 12:45


Saya juga salah seorang peminat IKIM.FM....

Ada topik belajar bahasa arab..lagu nasyid, bacaan Al-quran.....saya nak minta radio ikim.fm buat perubahan cikik..maksud ana, bnyakkan lagi topik agama, soal jawab..sms ke..bila saya bukak ikim..banyak nya bacaan Al-Quran..saya tak kata bacaan Al-Quran tu salh..bagus tu sebab..ada bcaan dari Imam Syurin, Saad Al-Ghamidi dan lain2 lag...jangan marah ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-06-06 18:22


Pada 21-06-06 09:35 , majidah posting:

!!! QUOTE !!!

Dalam pengiraan rating ni adakah IKIM fm disenaraikan? Kalau tak disenaraikan, setinggi mana pun rating pasti tak terlekat dalam top 10 punya.


Kalau tak silap taun atau 2 taun lepas ikim dok no 2-3 bawah era..
sekarang dah merudum....sebab ada sinar dengan hot.

Bookmark and Share

  


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 18:29


saya dulu tak dengar radio.. tapi bila dah dengar ikim... tak ada siaran lain dah laa... :di

Bookmark and Share

  


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

Durani
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2005
Ahli No: 21061
Posting: 7
Dari: Kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 22:56


assalammualaikum wbt....actually....maybe orang melayu yang beragama Islam ni tak berapa suka sangat dengar IKIM.FM...mungkin mereka rasa radio ni kolot.....terlalu islamik....or apa-apa sajalah.....but untuk saya....IKIM.FM la pilihan terbaik.....tak menang anugerah pun tak apalah....bukan dapat apa-apa pun kan....yang penting mesej yang nak disampaikan itu.....ok

Bookmark and Share

  


  Member Information For DuraniProfil   Hantar PM kepada Durani   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 00:35


radio islam semakin dipinggirkan...hiburan mendidik jiwa dah tak diperlukan..hiburan nasyid dan nasihat tak lagi menjadi kegemaran santapan..apatah lagi zikir dan al-Quran..

itulah hakikat dunia akhir zmn sekarang.ikim.fm dianggap radio orang tua.hiburannya buat orang mengantuk,sedangkan itulah sebaik2 siaran jika dibandingkan dengan radio lain..berdoalah moga mereka kita sentiasa dilimpahkan hidayahNya..

wallahu'alam... ;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 15:33


ikim.fm dah tak best sangat..ana biasa dengar pepagi dan memalam..biasa pagi la time drive pergi ofis..

yang tak best carta nasyid ikim.fm..semua lagu2 dah tak best..boring,,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 15:48


janji ada radio islam............ok apa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:16


Rasanya IKIK .FM elok joint perhimpunan hadhari di terengganu.Boleh buat promosi promosi habis-habisan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:23


SAYA CADANGKAN KITA SEMUA PAKAT TUBUHKAN RADIO ISLAM swasta di MALAYSIA NI......
boleh bagi nama Ukhwah FM/ Nur FM/ Ansar FM or Apa la
yang siarannya bercorak islam/nilai-nilai islam tapi mantap dan ceria seperti era. boleh ada skuad perodua sendiri (macam era)
jelos tengok siaran radio islam di negara asing...segar dan ceria

dan tubuhkan sekali TV ISLAM....macam AL MANAR TV di LUBNAN...
best kan??

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:54


CADANGAN TU MEMANG BEST MARUZ. TAPI UNTUK MELAKSANAKANNYA
MUDAH KE?

Bookmark and Share

  


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 11:35


good idea maruz...memang mudah cakap dan cadang..nak buatnye...maybe kurang mudahnye agaknya...tak tak sukar jika ada sumber kewangan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 12:08


memangla sukar...
tapi tu la gunanya NGO ISLAM...
desak kerajaan buat benda tu.....
macam NGO islam desak kerajaan buat bank islam, takaful islam, universiti islam dan macam-macam...
akhirnya kerajaan buat juga (tu pun lepas ANWAR IBRAHIM DALAM KERAJAAN)....walupun lambat, tapi mereka (BN-UMNO) akan buat akhirnya bila terdesak sebab nak tagih undi MELAYU-ISLAM (p/s:orang MELAYU-ISLAM yang dah banyak kali kena tipu dengan mereka ni-UMNO, tapi MELAYU tak SEDAR-SEDAR LAGI).....

takpun kita sama pakat-pakat buat (antara NGO ISLAM, Korporat ISLAM, pelajar Islam, pekerja islam)-yang ni memang susah sikit.....

tapi ni sekadar cadangan, mana tahu ada yang tergerak hati nak buat bila baca cadangan saya ni.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 23-06-06 16:41


yang saya tau...saya dengar ikim sebab pengisiannya..kalau nak ikut lagu kat situ...dah naik bosan...dan pada saya...dasar ikim sekarang belum dapat menarik golongan muda...mungkin dengan letak lagu2 mawi,waheeda,yaasin boleh tingkat kan rating...dan lagi satu saya rasa dj2 kat ikim kaku...lihat saja fara fauzana(hot),linda onn(era),faizal ismail(hot),nasa(thr),halim othman(sinar),pakdin dan makngah(kedah.fm)..depa semua ada tak-factor untuk attract pndengar..orang dengar pun tak boring,mereka ni kalau jadi ustazah or ustaz pun best jugak...saya nak cadangkan kat IKIM.FM...mungkin boleh ambil ustaz syamsuri,or ustaz ismail kamus jadi Dj..gerenti gempak..
[ Telah diedit oleh: Putra_Aiman pada 23-06-06 16:48 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 23-06-06 16:44


Pada 23-06-06 12:08 , maruz posting:

!!! QUOTE !!!

memangla sukar...
tapi tu la gunanya NGO ISLAM...
desak kerajaan buat benda tu.....
macam NGO islam desak kerajaan buat bank islam, takaful islam, universiti islam dan macam-macam...
akhirnya kerajaan buat juga (tu pun lepas ANWAR IBRAHIM DALAM KERAJAAN)....walupun lambat, tapi mereka (BN-UMNO) akan buat akhirnya bila terdesak sebab nak tagih undi MELAYU-ISLAM (p/s:orang MELAYU-ISLAM yang dah banyak kali kena tipu dengan mereka ni-UMNO, tapi MELAYU tak SEDAR-SEDAR LAGI).....

takpun kita sama pakat-pakat buat (antara NGO ISLAM, Korporat ISLAM, pelajar Islam, pekerja islam)-yang ni memang susah sikit.....

tapi ni sekadar cadangan, mana tahu ada yang tergerak hati nak buat bila baca cadangan saya ni.....


kenapa semua benda mesti dikaitkan dengan politik??Kenapa rating THR Gegar tinggi dekat kelantan dan terengganu?bahkan ramai caller dari sana...boleh jamin ke IKIM no 1 kalau Pas menang?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 16:45


good idea...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 23-06-06 16:52


Pada 23-06-06 16:41 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

..depa semua ada tak-factor untuk attract pndengar....
maksud saya faktor ex
[ Telah diedit oleh: Putra_Aiman pada 23-06-06 16:54 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 23-06-06 16:59


emmm... ana suka dengar ikim.fm , tapi masalahnya bukan kat semua tempat kita boleh dengar siaran ikim.. kat rumah ana tak dapat siarannya.. just dengar bila kat kampus saja... maybe sebab tu juga radio ikim ni kurang pendengar berbanding dengan siaran radio yang lain...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 23-06-06 17:04


frekuensi bukan masalah utama...kalau attraction tak ada..satu dunia dengar pun tak jadi juga...kenapa muzik.fm dan nasional.fm tak dapat top rating...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

farini
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16986
Posting: 17
Dari: planet bumi

Johor  


posticon Posting pada: 23-06-06 19:50


di saat saya rindu kan RADIO ALA ISLAM muncul juga IKIM sekarang rindu pula TV ALA ISLAM. saya sokong MARUZ!!!! nak sebar ISLAM mesti kreatif tau so siapa nak bawak perkara ini ketengah? nak guna TV3 ke? :lol: :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fariniProfil   Hantar PM kepada farini   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 22:16


agaknya mereka tak buat kajian kat ikim.fm agaknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-06-06 11:53


sebab ikim tu badan kerajaan....sinar, era, hot dan thr swasta...
swasta lebih bebas dari kerajaan tau...tak heranlah dj2 kat sinar, era, hot dan thr tu over2 semuanya...dj2 kat ikim sopan saja...
lagi pun kat ikim buat lebih banyak forum. diskusi dan macam-macam lagi program yang berbentuk ilmiah...tapi kat radio swasta itu lebih hiburan dari ilmiah..lebih sudu dari kuah...begitulah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 12:16


zaman sekarang manusia lebih suka hiburan......
xpelik la ikim tak dapat tempat di hati pendengar.....
cuma segelintir sahaja yang suka kepada ilmu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 10:55


IKIM.FM tetap Pilihan Hatiku

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 10:41


Assalamualaikum..

Dengarlah ikim.fm. pilihan utama..
Hiburan mendidik jiwa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 15-10-06 11:04


....kasihan kasihan..
xdokdah anda ore Malaysia hok nok kena2 dengan ikim ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-10-06 13:04


Assalamualaikum...
Kenapa IKIM sekarang susah nak dapat ye....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 15-10-06 15:00


Cuti hari tu ana ada dengar IKIM.
Masih sama seperti 2 tahun lepas. Program untuk yang benar-benar minat dan tabah.

Yang baru ialah lebih banyak program bahasa Arab.
Dengarkan "banyak program bahasa Arab", bunyinya agak menarik, tetapi apabila mendengar DJ IKIM berbahasa Arab, ana pun tukar siaran lain...

Ana dengar IKIM untuk mendengar bacaan alQuran.
Cuma yang pelik ialah, bacaan alQuran bersama terjemahan hanya ada pada waktu tengah malam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 01:03


saya pun macam sahabat mohdnurhakimin, tukar siaran bila DJ IKIM cakap bahasa Arab..

baguslah banyak program berbahasa Arab. Alhamdulillah ada ikim.fm yang ada usaha sebegitu. tapi yang dapat manfaatnya hanya orang2 yang faham bahasa tu. so, saya personally tak suka. menyampah pun ada huhuhuh

yang best rancangan "hayya bil arabiya". banyak lah juga manfaatnya. sebab faham.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 18:00


apa-apa pun, ikim tetap da best!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 18:44


ingatkan Kenapa..??
em.. kalau lihat statistik..
kadangkala angka tu bukan ye tepat..
cuma anggaran sahaja..
bukan sohih pun..

hanya sebagai ukuran secara kasar..
apapun.. terpulang pada antunna..
channel mana nak dengar..

bguihh lah Kalau dengar IKIM sokmo.. :lol: :lol: :-di

iKiM piLiHan uTaMa :-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-10-06 20:58


biasa lah.. itu lah lumrah alam lah ni.....

selalunya, benda yang baik, org jarang suka dah, lah ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 21:28


IKIM best.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 18-10-06 05:28


ikim best lah.
walaupun tak faham bahasa arab.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 18-10-06 05:34


ana selalu jalan kat highway.
susah lah nak dapat ikim.
kat mlake pun susah juga.
buat sesuatu ikim.
pendengar ramai, cuma tidak berpeluang untuk dgrknnye.
sokong ikim 100%.
IKIM pilihan utama anda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 03-11-06 00:41


Alhamdullilah, ada ikim, walaupun tak ramai agi pendengar mengalahkan era, apapun ikim tetap best..
jom dengar IKIM ramai-ramai..

Semoga IKIM terus maju..HIDUP IKIM
ana peminat setia IKIM, mak ana 24 jam buka radio ikim..non stop

Bookmark and Share

  


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-11-06 10:36


Pada 18-10-06 05:34 , fauzy_fx86 posting:

!!! QUOTE !!!

ana selalu jalan kat highway.
susah lah nak dapat ikim.
kat mlake pun susah juga.
buat sesuatu ikim.
pendengar ramai, cuma tidak berpeluang untuk dgrknnye.
sokong ikim 100%.
IKIM pilihan utama anda.


kat melaka area(highway) mana sahabat yang susah nak dapat siaran itu?
yang ana dapat okay saja? cuba 89.5/6 (melaka kekadang n9 pun boleh..)

yang kekadang bila DJ cakap arab tu.. mungkin DJ mona yang tengah baca berita... tengok waktu.

cuma terkilan kekadang setelah azan dan kemudian sedikit zikirullah..terus melompat kepada muzik latar yang keterlaluan atau nyanyian yang 'memotong' kesyahduan mengingati kedhaifan(dosa) diri... - potong stim betul..

"dengar Ikim ye.. pilihan utama..."


-----------------
"Ambil Tahu sesuatu perkara, tidak semestinya sibuk menjaga tepi kain orang-itu lebih baik dari menjadi kera sumbang!"
[ Telah diedit oleh: InginTahu pada 03-11-06 10:38 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 12:06


Pada 16-10-06 01:03 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun macam sahabat mohdnurhakimin, tukar siaran bila DJ IKIM cakap bahasa Arab..

baguslah banyak program berbahasa Arab. Alhamdulillah ada ikim.fm yang ada usaha sebegitu. tapi yang dapat manfaatnya hanya orang2 yang faham bahasa tu. so, saya personally tak suka. menyampah pun ada huhuhuh

yang best rancangan "hayya bil arabiya". banyak lah juga manfaatnya. sebab faham.

gunakan rancangan hayya bil-`arabiyyah tersebut untuk faham program berbahasa arab :-di :-P

al-`ilmu bila `amal kal-syajar bila thamar: ilmu tanpa amal seperti pokok tanpa buah.

p/s: pesanan untuk diriku jua... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-11-06 12:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 12:47


ok daripada tak ada langsung..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 13:42


AAH...IKIM tak ada yang PROMOTE...lepas itu..SIARAN BANYAK CLASH dengan STESYEN RADIO LAIN..apapun DENGARLAH IKIM.F.M...MEMANG BEST


-----------------
>


Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-11-06 13:51


Assalamualaikum...

betul tu...


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

malaqatilhuda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.10.2006
Ahli No: 27142
Posting: 24

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 13:59


Belajar dr pendengaran juga adalah satu ilmu...

dulu, kita tak hebat cakap english..tapi,guru-guru suka suruh kita dengar radio ..news in english..read news etc..

that's mean..it is a good alternative to improve language..
so, i think it is suitable for IKIM..and good effort to help us.rite?

Bookmark and Share

  


  Member Information For malaqatilhudaProfil   Hantar PM kepada malaqatilhuda   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 12:55


assalamualaikum..

suka sangat dengar ikim.
lagipun hiburan dalam ikim berlandaskan Islam.
memang diakui rata-rata umat Islam di malaysia agak kurang ataupun tak mahu mendengar hiburan sebegini.
macam segelintir sahabat2 saya.
ada pula tu yang tak pernah dengar ikim.
patut pun tak masuk ranking.
anyway, ikim is the best!

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

amirul_hayyad
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2008
Ahli No: 35411
Posting: 1
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-10-08 15:34


assalamualaikum w.b.t.

hm.....memang betul...k'mana perginye...umat yang bergelar islam ye? memang banyak input yang diberikan..namun begitu, mungkin mereka tidak didedahkan seperti yang telah oleh lakukan stesen radio yang lain...harap-harap sesiapa pun dapat menyebarkannye kepada umat islam yang laen2 k!

Bookmark and Share

  


  Member Information For amirul_hayyadProfil   Hantar PM kepada amirul_hayyad   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 15:42


salam....memang agak mengecewakan.. di malaysia yang kebanyakan nya melayu dan beragama islam. pendapat peribadi saya. IKIM memang sesuai untuk semua golongan dan banyak ilmu yang kita boleh dapat di sana. dah bertahun ana mendengar IKIM ni. dan dari situlah ana banyak mempelajari dan mendalami ilmu ugama. kurangnya promosi mungkin menjadi salah satu punca ikim kurang pendengar dan ini harus diakui.. so kerajaan dan pihak yang bertangungjawab haruslah memainkan perana yang penting bagi mempromosikan IKIM ni. bukan hanya semata-mata melepaskan batuk di tangga sahaja....hakikatnya memang banyak ilmu yang kita tak dalami lagi....sebagai umat Islam menjadi kewajipan kita untuk mencari ilmu.wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

umi_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34460
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 17:14


assalamualaikum..bagi ana, kebanyakan org kita tak suka dengar lagu-lagu islamic, mereka sekarang lebih kepada lagu-lagu rock dll. kepada semuqa muslimin dan muslimah..dengar lah radio ikim, insya'allah banyak maklumat yang berfaedah yang boleh kita jadikan sebagai santapan rohani untuk mendidik jiwa.

Bookmark and Share

  


  Member Information For umi_humairaProfil   Hantar PM kepada umi_humaira   Pergi ke umi_humaira's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 17:55


Ana lebih suka pada IKIM.fm masa mula-mula ia ditubuhkan dulu..semua program2nye betul-betul menarik hati ana. Tapi sejak dua menjak ni, sudah mula kelihatan program yang seolah-olah 'mempromosi' kerajaan. Ana rasa antum tahu apa maksud ana tu.

Ana harap IKIM.fm dapat kembali menjadi sebuah stesyen radio yang bebas dan tidak berproksi kepada mana-mana pihak.

Ana dapat tahu dr kawan-kawan ana yang mereka sudah jemu dengan radio IKIM ini kerana program2nye banyak mengampu kerajaan, dan bukan bertumpu kepada pnyebaran agama dan dakwah semata-mata seperti mula-mula ianya ditubuhkan dahulu.

Maaf jika ada yang tak setuju, hanya pendapat peribadi.

:)


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 19:06


saya actly menyokong sungguh apa kandungai ikim.fm tu..semua ok..cuma saya saja jadang2 kala ikut mood telinga dan hati..

for everyday pepagi saya prefer dengan ikim.fm pada slot nur pagi..kat situ bincang isu-isu semasa dengan audien boleh kol bagi pandangan serta bagi ucapan dedikasi.. dan saya sesekali ada kol...saja saja..

tapi dalam masa sama saya sesekali beralih ke hot.fm pasal saya jugak minat dengan slot under fafau dan fbi tu..slot panggilan hangat dan panggilan hangit..saja suka-suka juga..ye lah pepagi ondeway ke tempat bertugas mesti lah nak mulakan hari dengan ceria kan..?

pastuu pasal lagu..saya tak berapa mimnat nak dengr lagu2 yang dmainkan oleh ikim.fm..bukan tak suka nasyid tapi entah..jiwa saya tak berkenann dengan kemunculan pelbagai lagu nasyid yang kononnya urban dan berjiwa remaja...padahal.....entah lah..tak best.. dan ini mbuatkan saya suka beralih ke radio lain...Kalau nak dengar nasyid juga saya pasang mp3 yang ada lagu2 pilihan saya..lebih-lebih lagi nasyid2 rabbani/hijjaz/raihan dan certain2 nasyid yang berjiwa kontremporary dan sedikit pop tanpa lirik yang merapu2 dengan kenyataan cinta pada someone else..

hmm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 11:26


memang itulah realitinya..entah Kenapa umat islam jadi macam ni...
tapi, ikim tetap dekat di hatiku...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 16:07


suka dengar ikim..memang best.
tapi kat sini susah nak dapat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

ahda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8665
Posting: 73
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-10-08 21:16


ikim.fm memang best...
"pilihan saya juga..." :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahdaProfil   Hantar PM kepada ahda   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 23:25


Bagi saya IKIM.fm amat bagus kandungannya..cuma perlu lebih kreatif dalam menarik pendengar muda..pilihan yang lebih baik dah ada..terpulanglah kepada pendengar sendiri, sama ada nak pilih mana..bak kata nabil..'lu pikirlah sendiri'..hehe..

p/s:maaf, bukan niat berkasar cuma meniru gaya org..=P

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 00:33


Radio ikim.fm?

tiada rating dalam list?...erm

mungkin tidak tersenarai sebab tu kan list (radio bahasa melayu)...sedangkan ikim kadang-kadang ada bermacam bahasa seperti Melayu, Arab dan Inglish...betul tak?...nak sedapkan hati saja..huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 09:25


Lebih banyak bacaan al-Quran di IKIM.fm

SELARAS dengan usaha membudayakan bacaan al-Quran di kalangan Muslim, stesen penyiaran radio berkonsepkan Islam sepenuhnya, IKIM.fm bakal menjadi saluran tunggal yang akan memperdengarkan bacaan al-Quran secara lebih khusus mulai tahun depan.

Alunan ayat-ayat al-Quran itu akan ke udara di saluran IKIM.fm di waktu senggang sebelum dan selepas diperdengarkan azan dan menjelang lewat tengah malam.

“Jika sebelum ini alunan ayat-ayat suci ke udara hanya beberapa minit, tetapi mulai tahun depan kita merancang menetapkan tempoh siarannya sehingga lima minit pada setiap waktu senggang berkenaan,” kata Pengarah Radio IKIM.fm, Asa’hari Mat Noh.

Malah katanya, surah-surah dan qari yang akan mengalunkan bacaannya ke udara juga akan ditetapkan.

Pembaharuan itu kata Asa’hari, telah diputuskan oleh Jawatankuasa Pemandu Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) pada mesyuarat yang diadakan sempena Majlis Sambutan Hari Raya IKIM, baru-baru ini.

Beliau memberitahu demikian ketika ditemui pemberita pada Majlis Sambutan Hari Raya IKIM. Turut hadir ialah Pengerusinya, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid dan Ketua Pengarah IKIM, Datuk Dr. Syed Tawfik Al-Attas.

IKIM.fm di bawah pentadbiran IKIM yang mula dilancar dan beroperasi pada 6 Julai 2001 telah pun memenuhkan waktu-waktu senggang tersebut dengan segmen bacaan al-quran.

Bagaimanapun, kata Asa’hari, pilihan surah, qari dan tempoh bacaan yang ke udara sehingga kini tertakluk kepada minat serta kecenderungan deejay yang bertugas.

Mulai tahun depan, alunan ayat-ayat suci itu akan ke udara di saluran IKIM.fm untuk tempoh lebih lama dengan format bacaan bersambungan pada setiap waktu senggang berkenaan.

Selain itu, bacaan ayat-ayat yang akan ke udara pula ditetapkan untuk hanya dialunkan oleh seorang qari sahaja.

Melalui format baru itu kata beliau, seorang qari akan dipilih memperdengarkan bacaan di udara melalui saluran IKIM.fm bagi tempoh sehingga lima minit pada setiap waktu senggang bermula dari awal surah hingga tamat 30 juzuk.

“Apabila bacaan kesemua 30 juzuk daripada 114 surah itu habis ke udara, IKIM.fm akan adakan segmen khatam quran di udara bersama qari berkenaan, sebelum diambilalih oleh qari yang lain pula untuk meneruskan pembacaan di udara,” jelasnya.

Dengan cara tersebut beliau berharap dapat membantu pendengar mengikuti serta menyemak bacaan masing-masing di samping dapat menyuburkan lagi usaha membudayakan bacaan al-Quran dalam masyarakat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.2145 saat. Lajunya....