Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Siapa bebudak silat ...jom lah sini


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa bebudak silat ...jom lah sini

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Siapa bebudak silat ...jom lah sini

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 09:12


Semoga kita dapat eratkn lagi silaturrahim.....

Saya budak silat cekak Malaysia...kita rapatkan lagi ukhwah kita..

"Pantang Anak Melayu Mengaku Kalah"


-----------------
Hidup mesti ceria and happy sokmo...
Membangun Bersama Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 09:17


ana pernah join silat...
tapi time sek.men. la...
lepas tu terus stop...
kejap saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 11:04


Tak apa...tu kira bersilat juga..
Ayuh kita sama-sama mempertahankan budaya bangsa kita...

Sekurang2nya kita ada seni beladiri, Kalau terdesak boleh la bagi sebijik dua..

ayuh kawan ku semua.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 15:56


Ayuh kawan2 perguruan silat...

kita kongsi pengalaman sesama kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 20-06-06 17:01


sliat gayung laksaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 08:20


oooo........silat gayung laksamana...dah peringakat mana dah..

Ni takut ni nak masuk dekat...inilah dia serikndi negara pggnti Tun Fatimah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

hariz_ukhuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24887
Posting: 16

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 09:15


Assalamualikum. saya dulu pernah masuk pesaka gayung...
lepas itu bertukar kepada silat harimau halilintar.
sekarang tak masuk da

Bookmark and Share

    


  Member Information For hariz_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada hariz_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

hariz_ukhuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24887
Posting: 16

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 09:16


Assalamualikum. saya dulu pernah masuk pesaka gayung...
lepas itu bertukar kepada silat harimau halilintar.
sekarang tak masuk da

Bookmark and Share

    


  Member Information For hariz_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada hariz_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 09:18


Hidup anak gayung.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 14:32


Mana anak-anak gayung...kita berukhwah bersama...hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 14:35


cimande best!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 09:31


Silat melayu memang best...nak kngsi pengalaman...mai la sini...bukan nak beradu kekuatan...tapi nak eratkan ukhwah sesama kita...

Sama-sama mmpertabatkan budaya Melayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-06-06 10:16


sendeng kelate atau sendeng anugerah

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 12:06


Assalamualaikum

silat gayung pesaka.....hidup gayung.

Martabatkan milik kekal warisan datuk nenek moyang kita.

"Takkan hilang melayu di dunia"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 12:49


Saya dulu pun gayung juga...hidup anak gayung...tapi saja..sampai pringkat tali pinggang hijau calid merah..lepas tu datang melaka..

apa-apa pun saya masih anak gayung lagi..saya sempit jumpa dengan pandak Majid dan Jebat...

Ca yok..."Pantang Anak Melayu Mengaku Kalah"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 12:50


Saya dulu pun gayung juga...hidup anak gayung...tapi saja..sampai pringkat tali pinggang hijau calid merah..lepas tu datang melaka..

apa-apa pun saya masih anak gayung lagi..saya sempit jumpa dengan pandak Majid dan Jebat...

Ca yok..."Pantang Anak Melayu Mengaku Kalah"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-06-06 15:30


siapa ada belajar silat haq di sungkai perak dengan ustaz dahari?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:37


Kalau kat perak saya kurang pasti..tapi Kalau silat seni abjad kat klate ada lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 10:40


"Bersiaplah kamu dengan musuh2 kamu yang nyata".....jadi tunggu apa lagi...ayuh kita bersatu..teguhkan ikatan..jangan sampai negara kita dijajah kembali...

Kita bersatu.......Pusaka Melayu harus dijaga..hidup silat melayu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

ukhti
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2003
Ahli No: 2769
Posting: 7
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-06-06 11:25


mula² silat gayung, tapi separuh jalan.lepas itu silat cekak.yang ni belajar sampai tamat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtiProfil   Hantar PM kepada ukhti   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 11:31


Ukhti, saya tak tanya..ukhti blajr silat cekak apa ek..saja saja nak tahu Kalau tak keberatan..

Hidup cekak......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 15:37


Pusaka melayu jom sama-sama warisi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 15:39


Apa guna kain di bentang,
Jikalau tidak guntingkan baju?
Apa guna keris di sandang,
Jikalau tidak dibunuhkan madu?

Perahu payang layarnya merah
Belayar menuju arah utara
Keris dipegang bersintukkan darah
Adat pahlawan membela negara

Cis! pantang anak melayu berganjak sebelum bertempur!biar bermandi darah, undur setapak tidak sekali!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-06-06 15:46


macam mana dengan tae kwon do?saya merupakan pelajar tae kwon do...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 19:14


Tae Kwon Do..ok juga, tapi seni bela diri tu adalah kepunyaan budya asing..saya tak kata tea kwon do tu tak bagus....tapi nak rpatkan ukhwah sesama apa salahnya.

Kita perlu mempertabatkan budaya bangsa kita...
Berundur tidak sekali..masuk pasti kena....inilah dia darah pahlwan Tok Janggut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-06-06 08:58


Ada sesiapa tahu silat yang ada di daerah Pasir Mas, Kelate, setahu saya kat situ ada sepelet, sendeng anugerah (dah dibawa ke Temerloh). sialat tongkat, ada sesiapa tahu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 09:02


Tak pasti la kat daerah pasir mas tu...tapi saya ada juga belajar silat tongkat, tapi dah lama tinggal...saya belajar kat kg. padang lembek, ketereh........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-06-06 12:47


demo kenal ke dengan Ismail Tok Pendekar tinggal di kg chengal, penghulu pas kg chengal, ketereh. demo belajar tongkat paras pusat ke paras dada?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 13:19


Kawe raso pernah dengar namo tu..kawe dulu belajar paras pusat jah...ada la dengan buah pukulan tu..tapi lama doh tinggal..hampir 4 tahun doh...pendekar tok ismail tu..Kalau kelih muka ingat lah..sebab maso pelima dulu rama jugak tok dekar turun...Demo pun silat tongkat jugak anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-06-06 14:17


kawe ada belajar tongkat sendeng anugerah,(tongkat paras dada),belabat dan buah sikit. untuk pendekar Ismail tu warih kawe, dia nikah dengan sepupu kawe, dia untuk handal bersilat. cuma kawe tak belajar dengan dia. kawe belajar dengan ayah long harun Chetok Pasir Mas, meninggal masa duduk di Temerloh. tekpi belajar sikit.
usia demo berapa tahun. kawe dah tua 36 tahun, dah slow dah bersilat ni, cuma ingat buah saja. masa di kolej tujuh UPM dulu aktif juga sparring, lon ni dah tua, demo muda boleh lagi ajak sparring dengan ore hok demo minat. masa muda dulu usia 20an memang best sparring ni. pulak tu kalau ajak budak silat lain. masa tu selalu ajak budak silat mari ke bilik, ajak sparring, pekena 3-4 buah berhentilah sparring. lono tak sirr dah sparring sebab dah tua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-06-06 16:56


untuk bi klate, apa pendapat demo silat tapak suci, di kelate ada silat aliran tapak suci, boleh dikatakan silat main jurus dengan ayat al quran serta zikrullah, demo tak minat ke nak belajar, kalau demo minat gurunya ada di maktab perguruan kota bharu, kalau mint kawe bagi no telefon, sebab kawe tengok demo ni kira muslim baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 17:04


Pada 26-06-06 14:17 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

masa di kolej tujuh UPM dulu aktif juga sparring, lon ni dah tua, demo muda boleh lagi ajak sparring dengan ore hok demo minat. masa muda dulu usia 20an memang best sparring ni. pulak tu kalau ajak budak silat lain. masa tu selalu ajak budak silat mari ke bilik, ajak sparring, pekena 3-4 buah berhentilah sparring. lono tak sirr dah sparring sebab dah tua.


dulu masa kat UPM, belajar silat apa?
kolej tujuh tu KPZ ke?


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ukhti
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2003
Ahli No: 2769
Posting: 7
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-06 20:10


tak tanya tapi nak tahu??? macam mana tu bi-kelate? emm..s.cekak malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtiProfil   Hantar PM kepada ukhti   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 20:15


Ukhti..macam mana tu apa. saya tak faham la..ok awak budak silat cekak Malaysia ye..belajar kat mana...kat kuang ke...saya budak silat cekak jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 20:24


Saya belajar seni silat lian,buah pukul mersing,gayang lima,silat yunan(silat2 tu semua sama macam adik beradik cuma geraknya ada berubah sikit).Start belajar dari umur 10 tahun tapi sekarang dah habis.sekarang dah tak aktif lagi sebab dah berumur lagi satu sibuk dengan kerja.Ayuh pahlawan2 lain mri sama-sama rapatkan ukhwah dengan ilmu persilatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 01:51


Ana silat dok katam lagilah.... hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-06 08:42


triptofana,
kawe belajar sendeng kelate/sendeng anugerah di temerloh, pernah sparring dengan budak gayung bengkung hijau, budak cekak, budak karate,budak boxing, masa tu la, lo ni tak sparring doh, dah tua. masa mahir sendeng kelate, selalu menang masa sparring(maksudnya boleh te ore lain masa sparring, ada yang kena humban, ada yang kena pukulan siku di kepala, ), kami main bila seseorang dah tak sir, kami berhentilah, contohnya budak karate dah kena pukulan siku di kepala, dia minta berhenti, kami berhentilah, esok ajak lagi, kalau dia nak sparring lah, lepas kena dua pukulan dia, tak sirr sparring dah. budak gayung bengkung hijau lagi kena 4 pukulan, buah pukulan yang terakhir dia kena ialah masa dia buat back kick, saya masuk sambut kakinya dan humban buat jatuhan, lepas tu dia tak nak sparring dah, sekarang ni mungkin dia dah hebat. mula mula sparring budak gayung ni tanya saya, dah ready ke sebab dia tengok saya berdiri lurus saja macam qiam nak solat, kedudukan sendeng. saya kata "dah ready" dia buka bunga,, saya nampak ruang terbuka di perut dan dada, masa dia buka bunga, terus saya buat tendangan sendeng, terus kena sasaran perutnya, dia terundur,langgar towel rack.

lepas tu dia sepak, saya berundur, "saya fikir untuk guru tak bagi undur bila lawan kita sepak untuk guru suruh masuk sambut kakinya tangan kanan hentak didadanya, buat jatuhan,
sekali lagi dia sepak, saya terus masuk sendeng, tangan kiri sambut di bawah pelipat lututnya, tangan kanan hentak di dadanya, lalu dia jatuh.
lepas tu saya berdiri cara sendeng mengumpan lawan, yang bahaya umpan kepala, tangan kiri dah ready nak sambut jika dia sepak. memang seperti dijangka dia sepak kepala saya dah jangka saya masuk dah sambut kakinya dibawah pelipat lutut, tangan kanan hentak di dada, dia jatuh lagi, dah tiga pukulan buah sendeng dia kena. lepas tu yang terakhir dia buat silap dengan bagi back kick pada saya, saya kalau buah back kick ni memang saya sambut, tangan kanan saya sambut cara sendeng, angkat dan humban. terus kami hentikan sparring bila ada senior datang. Alhamdulillah kami tak cedera.
saya yang ajak dia masa jumpa dia di dewan makan KPZ (masa matrikulasi saya duduk di KPZ) masa Ijazah saya duduk di Kolej ketujuh (Palapes).
bila saya ajak petang tu, dia setuju nak sparring.

saya sebenarnya suka sparring masa tu, tujuan untuk keyakinan diri masa nak lawan, dari sparring inilah kita gunakan teknik yang kita belajar.adakah kita sudah mahir atau tidak, kita akan tahu masa sparring. masa di koleh tujuh , ada seorang kawan yang belajar boxing, asyik ajak saya sparring, badannya besar dari saya, biasanya kami sparring dengan ada seorang pengadil, sesiapa yang dapat pukul lawan dikira satu point. depan coridor bilik tu lah kami sparring. pukulan boxing, hebat juga, tetapi masa sparring dengan kawan belajar boxing tu, biasanya bila 1-1 seri kami akan berhenti. alhamdulillah kami tak cedera.
sparing ni bukan tujuan cederakan lawan sebab lawan kita masa tu adalah kawan kita. kita kan pastikan pukulan kita tak kuat. hanya teknik saja yang perlu kita mahirkan.
saya minat silat dari usia 17 tahun sehingga 25 tahun,lepas tu dah kurang minat silat ini, cuma masih ingat belebat dan buah pukulannya.
lawan dengan kawan yang belajar karate begini pula ceritanya, hal ni berlaku di blok Pintar KPZ masa matrikulasi.
kawan saya ni saya tengok rajin belajar karate, lalu saya ajak sparring di bilik. dia datang dengan uniform karatenya. mula-mula saya sepak umpanan sendeng dengan kaki kanan, bila dia blok dengan tangan kirinya, saya lancarkan serangan siku kanan saya di bahagian kepalanya, dia terus minta berhenti , kasihan kat dia, saya minta maaf.
esok saya ajak lagi, dia menyahut ajakan saya, kami sparring bagi kali kedua. saya guna buah semalam juga sepak umpanan sendeng kaki kanan, dia blok dengan tangan kiri, saya lancarkan serangan siku di bahagian kepala, kena lagi, kasihan kat dia, saya minta maaf, saya katakan kat dia ,"mu tak tahu lagi ke? semalam buah ni juga kawe guna" mungkin dia lupa buah serangan yang sama digunakan.

apa pun kudrat dan iradat pada hakikatnya adalah dari Allah. kita hanya makhluk ciptaan Allah. Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 08:53


Bagus la awak ni...teruskan, kita bersilat bukannya untuk bergaduh tapi, nak melindungi diri....saya pun suka separing juga..salah satu kita dapat memberi keyakinan pada diri kita..........Ambo selut la anda demo,kerana semangat demo mengingatkan kawe memori silam maso kawe belajar dulu........Ayuh sama-sama kita hidupkan kembali budaya silat orang melayu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 08:53


wah..panjang sungguh cerita..
nasib baik saya ni belajar silat, boleh jugak bayangkan macam mana pergerakan tu.
hebatlah silat abang din, kagum saya...
dulu pernah masuk pertandingan silat olahraga tak?
saya rasa kalau seseorang tu nak lebih mahir sparring ni kena masuk silat olahraga, baru reti nak sambut pukulan orang....
saya lebih berminat dengan silat seni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 27-06-06 10:28


saya persatuan seni silat gayong malaysia....

GAYONG!!!!!!!!

dengan bismillah...
mula dikata...
mengingati kebesaran allah yang mulia...
kerana wajib telah ternyata........


..........

seni gayong payung pusaka..
naungan aneka hikmat mulia...
rahsia tersimpan di purbakala....
ilham menyusun zahir semula.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-06 14:33


saya biasa saja, bukan kuat mana, ada yang lebih handal dari saya. sekarang ni lagilah sebab dah tua, bagi kepada yang muda seperti bi klate.

pengalaman saya dengan pelajar cekak, sahabat saya, ore kelate juga, dah lama tak jumpa. dia ni beriya-iya sangat suruh saya belajar cekak, bukan saya tak nak cuma masa tu saya sibuk dengan palapes, lagi pun budget nak bayar yuran tak ada. saya belajar sendeng kelate di Temerloh percuma saja. kebetulan selepas SPM ada masa terluang, jadi ada kawan ajak belajar, kebetulan kawn tu memang anak murid kesayangan untuk guru.

suatu petang selepas berbuka puasa di kolej ketujuh, kawan saya, ijazah ekonomi masa tu, dia dah hampir tamat cekak. hari tu dia nak tunjuk buah ali patah atas pada saya, dia suruh saya tumbuk. saya tumbuk kaedah tumbukan sendeng anugerah, bila saya tumbuk, saya tak tumbuk 100 % tetapi saya tumbuk 75% simpan 25 % lagi, tengok apa yang dia nak buat, tiba-tiba di pegang tangan saya dan nak buat buah ali patah atas, bila di pegang tangan kanan saya di pergelangan tangan, saya lihat kakikirinya terjulur di belakang, dia dah ngadap belakang, saya dengan pantas angkat kaki kirinya dan tolaknya dengan tangan yang dia pegang tadi lancarkan dia ke almari, dia terkejut sebab saya dapat potong buah ali patah atas.

selepas tua dia suruh saya tumbuk lagi saya tumbuk tangan kanan kebetulan saya mahir tangan kanan, saya tumbuk sendeng, kaedah tumbuk sendeng ialah tangan kanan tumbuk manakala tangan kiri berada di dekat dengan bahu kanan,dekat dengan ketiak, sebagai saksi (protection,counter attack). kita jangan sangka tumbukan kita itu adalah penyudah mungkin lawan akan bertindak contohnya lawan akan tendang, waktu itulah tangan kiri sebagai saksi tadi akan menyambut tendangan atau sepakan dari lawan. sendeng kelate tiada kuda kuda, dia berdiri sekadar kita qiam solat saja, dalam kedudukan sendeng.

kawan saya tadi bila saya tumbuk dia pegang tangan saya depergelangan tanga. kaedah saya nak potong ialah tangan kanan yang digunakan untuk tumbuk tadi, pegang balik tangan dia,pegang di pergelangan tangan dia, lepas tu masuk sendeng dengan kaki kiri digerakkan ke depan, tangan kiri pegang di siku ,dan momentum itu digunakan untuk lancarkan dia ke almari, dengan dua buah itu dia sejak itu tak suruh dah saya belajar cekak, bila saya kaji silat cekak buah kuncinya sukar untuk dibuka, saya dah kaji, setakat pengetahuan saya buah kuncinya saya tak boleh buka, kalau nak potong, jangan sampai kita kena kunci.
mungkin Silat gayung fatani ada kaedah buka kunci cekak saya tahu tahu dan tak pernah lihat lagi.
sekarang ni saya ada dua sahabat yang mahir silat, satu dari perguruan silat gayung fatani (di kajang) dan satu dari perguruan (banyak sangat silat dia ni,gabungan banyak silat, gayung juga ada, dia tinggal di Temerloh). dengar ceritanya gayung Sultan Muakad juga hebat buahnya. saya tak pernah tengok buahnya bagaimana. Kita belajar banyak kaedah silat baik, cuma pastikan aqidahnya adalah mentauhidkan Allah dan tiada syirik, khurafat. seperti cekak saya dapati baik perempuan mempelajarinya sebab praktikal.
kalau perempuan belajar tae kwan do atau karate, dia terpaksa strecthing, yang mana dia terpaksa buka kaki luas, ini bahaya pada perempuan. kalau belajar cekak tak perlu tendang tinggi tinggi. sendeng anugerah tendangannya tak tinggi seperti tae kwan do, paling tinggi di perut, kalau merbahaya di paras kemaluan lawan saja.

kaedah masa belajar untuk tahu lawan nak sepak atau nak tendang, guru kata lihat di dada, itu petua sendeng anugerah, buila saya tanya jurulatih gayung fatani dia kata pandang di mata, saya tak setuju pandang dimata. yang penting kita tentukan, bagi saya bila kita pandang di dada kita boleh agak serangan kaki atau tangan. kita dah bersedia dengan buah yang sambut serangan itu, kalau tangan sambut, balas begini, kalau sepakan,atau tendangan kita sambut begina pula kaedahnya. yang penting ringkas. kalau kita berdepan dengan silat yang sibuk nak main bunga (tujuan nak khayalkan kita), kita terus serang bila nampak ruang terbuka untuk serangan dengan ada saksi.jangan serang secara melulu, serang dengan bersaksi, simpan untuk counter attak sekiranya serangan kita tadi di balas. ada juga silat yang ada bunga ada MAKNA. ada silat yang bunga silat TAK DA MAKNA, dipanggil bunga SYOK sendiri. kalau berdepan dengan bunga syok sendiri(tujuan untuk kita kagum dan khayal dengan bunga tak da makna dia) kita terus saja tendang sendeng ke ruang sasaran terbuka, Tetapi kalau jumpa dengan yang Bunga Ada MAKNA, bahaya sikit, perlu hati-hati, sebab setiap bunga tu boleh bertukar jadi buah dengan pantas. itu yang bahayanya.
WaLlahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 18:09


Saya sokong apa yang abang kata...kalau budak perempuan memang tak sesuai belajar seni beladiri asing......saya galakkan..yang perempuan tu..ayuh sama-sama kita martabatkan budaya kita......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-06 09:07


PELAJAR PEREMPUAN SESUAI BELAJAR SILAT CEKAK HANAFI sebab tak perlu angkat kaki tinggi-tinggi, tak perlu streching buka kaki luas-luas. jadi silat cekak hanafi ni praktikal untuk perempuan. kalau kita baca akhbar metro semalam seorang pelajar ipt yang disamun depan rumahnya ditetak dengan parang sehingga 70 jahitan, itu pun dia melawan, rujuk dalam akhbar katanya pelajar perempuan tersebut belajar tea kwan do. penyamun dua orang bermotosikal guna parang bila pelajar perempuan tersebut melawan. depan rumah perempuan tu. pelajar tu baru balik dari kampus dengan kawan perempuannya, bila dia tunggu adiknya buka gate, masa tu perompak tu datang ragut beg tangan. silapnya masa tu adik dia lambat sangat buka pagar. perompak tu lari dengan beg tangan pelajar tersebut bila adik dan mak pelajar tu turut mengejar mereka. gambar ada dalam akhbar. tu pentingnya belajar silat cekak hanafi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 09:17


Abang ni silat cekak hanafi ke......baguslah...betul tu....hidup cekak...tu lah.. kalau belajar silat cekak..depa pegang saja..terus bagi buah serang sebijik..biar dia tumbang kat situ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 09:22


Pada 26-06-06 16:56 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

untuk bi klate, apa pendapat demo silat tapak suci, di kelate ada silat aliran tapak suci, boleh dikatakan silat main jurus dengan ayat al quran serta zikrullah, demo tak minat ke nak belajar, kalau demo minat gurunya ada di maktab perguruan kota bharu, kalau mint kawe bagi no telefon, sebab kawe tengok demo ni kira muslim baik.


Saya bukenya tok sir..saya suka belajar seni bela diri ni....sejak lihat kawan saya jadi meracau..dulu dia belajar seni slat abjad..kat pgkalan kubur, lepas dia belajar silat tu.......mungkin dia amal benda yang salah kut..dia jadi macam orang tak siuman..5 bulan..saya lebih suka yang tak ada jurus sngat..contoh sendeng ke, terlak dan sbagainya...


-----------------
Hidup mesti ceria and happy sokmo...
Membangun Bersama Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-06 10:03


itulah risiko belajar silat batin, kalau kita tinggal solat dia akan akan diri. atau kalau ita terlanjur ia akan makan diri. sebenarnya kita buat maa'ruf dan nahi mungkar atau sifat Ikhlas kepada Allah, bukan kerana belajar silat. kita solat serta amal maaruf bukan kerana kita belajar tapak suci tetapi sebab kita sebagai muslim atas sifat ubudiah kita kepada Allah zat bersifat Kamalat menguasai setiap sesuatu.
Silat seperti Tapak Suci ini ,hanya muslim wara' dan hafiz al Quran saja mampu ambil. Jurusnya memang hebat. boleh digunakan untuk pengubat muslim lain yang sakit. saya ada berjumpa Ustaz Abdul Halim bin Hj Muhummad Saud di maktab Perguruan Kota Bharu yang boleh merawat pesakit menggunakan jurus dengan membaca ayatul Qur'an. Saya berpendapat beliau seorang hafiz sebab semasa merawat beliau baca banyak ayatul Qur'an. surah ad dukhan, surah, Yaa siin, surah al Jin, surah al Mulk, dan banyak lagi, semua dihafaznya dengan baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-06 12:36


Alhamdulillah..orang yang macam tu lah yang sepatutnya kita cari.....tapi apa pun saya sokong aliran seni bangsa kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-06 14:54


Bi klate demo belajar silat apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 15:23


saya nak tanya, betul ke silat ada unsur khurafat?
dan juga unsur yang melanggar syariat seperti perempuan kena salam tok guru (lelaki)?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 15:33


berhati-hati belajar silat batin ni, takut terjerumus dalam kesyirikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 16:51


Saya memang minat sangat dengan silat. Dari kecik sampai sekarang masih meminatinya. Memang betul-betul tergila-gila kan silat.Tahniah kepada anda-anda semua yang belajar silat. Silat banyak keistimewaanya berbanding dengan seni beladiri lain. Belajar lah silat kerana Allah taala dan bukan kerana untuk menjadi kuat atau terhebat di pasaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 09:40


Maruz,

saya pun pelik juga dengan silat ni, ada sekali tu saya belajar masa nak grading, pengajar perempuan tak ramai tapi pengajar lelaki lebih ramai. So pelatih perempuan kena sparing dengan pengajar lelaki untuk grading. Dah lah silat ni banyak main kunci, so...what happened?.... ya Allah, tak ada cara lain ke? menghalalkan yang haram....? :O

Satu lagi saya tengok untuk guru boleh bersalam dengan pelatih wanita masa nak dapatkan ijazah tapi dengan berlapik. Ada ke salam dalam Islam dengan berlapik? Tapi masa tak grading ramai saja yang salam tak berlapik..

hmmmm.. wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 10:03


am,
silat apa tu yang kena salam dengan guru lelaki?
emm...itu dah salah dan melanggar syariat yang ditetapkan Allah.

memang tak dinafikan dalam silat ni tenaga pengajar perempuan sangat kurang dan sebenarnya itu satu masalah juga.

cuba cari alternatif lain.
kalau ana,
ana tak sanggup nak partner dengan lelaki....
ana akan bersuara membantah jika disuruh...
takkan kawan perempuan yang lain tak ada?


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.
[ Telah diedit oleh: triptofana pada 20-07-06 11:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

An-Naqib
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6025
Posting: 57
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-06 13:37


silat gayong best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For An-NaqibProfil   Hantar PM kepada An-Naqib   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 13:55


silat tu tak payah sebutla... tapi silat tu peymes juga.. cerita pasal Islam bukan main.. tapi..pelaksanaan buat tak kisah..

kalau training tu petang, lepas zohor.. masuk waktu asar memang berhenti tak boleh cakap.. tapi lepas tu training diteruskan... hormat saja orang azan tapi bukan nak pergi solat dulu pun.. training diteruskan hingga nak ke maghrib... wah wah... cakap pasal Islam gempak.. ikut cara Islam lah.. macam solat Islam lah.. last2 solat pun buat tak kisah saja.. apa kes???

Ada sehari dia suruh mandi dengan bengkung putih.. saya tanya Kenapa kena mandi? kalau tak mandi tak boleh ke? kalau tak mandi tak grad dia cakap.. habis kenapa nak kena mandi juga? mesti ada reason kan.. ke ada something dalam amalan tersebut..??? macam bercanggah dengan Islam saja.. entahlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-07-06 10:06


pada saya iman itulah yang menjadi rohani kita, amalan syariat Islam itulahlah rohani dan jasmani kita, kalau dah tak ikut syariat, maka tak betul lah.
cuma kalau nak belajar teknik serangan, pukulan, tendangan, sepakan, counter attack, kunci, tepis dan serangan. dalam silat ini ada tiga kategori serangan:
1.makan dengan dua pergerakan,
2.makan dengan satu pergerakan
3.makan dalam gerak (0.5 pergerakan)- gerakan ini paling cepat dan laju.

contoh saya beri.
jika kita berjalan tiba-tiba jatuh sesuatu dari atas, biasanya refleksi kita ialah elak,
contoh kedua, jika kita jalan tiba-tiba ada dinding nak tumbang arah kita, kita akan tendang sebelum dinding itu jatuh arah kita.kita berdepan dengan lawan, sebelum dia serang kita dah baca dia nak serang, kita serangan dulu sebelum penumbuknya sampai ke arah kita, ini pergerakan pantas.
contoh ketiga, kita jalan tiba-tiba seseorang serang kita dengan tumbukan, kita akan tempis dan balas dengan satu tumbukan balas.

kita perlu ingat Kudrat dan Iradat adalah hakikatnya dari Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 15:39


weii.... saya nak belajar silat... tapi tak tau nak belajar kat siapa... tolong lah... ada tak laman web ajar silat??? silat apa-apa saja... tak kesah... mamang berminat sangat ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 17:00


~> A Martial Art Led Me to Islam

ALLAHualam. :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 19:38


saya bukan budak silat...

berminat saja...

saya tak berani lah bila ada upacara2
belah limau, mandi & sebagainya...

uhh..gerun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 16:40


silat ni mempunyai pengaruh sehingga peristiwa akhir zaman...
sebab tu silat ni bukan sejenis sukan, tetapi cara hidup..

Silat itu melayu. Melayu itu Islam

Bersilat adalah melayu dan islam

Omputeh kapio yang bersilat hanya gayang saja...bukan macam melayu bersilat, berpetua dan berfalsafah dan tekad kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 17:02


Assalamualaikum..

Maaf nak bertanya..betul ke orang kata..orang yang bersilat ni cepat marah..dia kena pandai kawal perasaan dalaman dia...ana dengar benda ni masa kat U dulu..betul ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 17:08


orang silat memang tegas. lebih2 lagi guru2 tua.
Depa ni memang panas baran, tapi pada anak2 muridnya
Di gelanggang kehidupan, mereka ini sopan baik budinya...
Marah guru kepada anak muridnya ibarat marah ayah kepada anak.

Kita boleh lihat pengamal2 silat yang jati ni baik akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 17:18


PSSGM - Silat Seni gayong Malaysia. Bengkong merah tanpa cula.

"Kata Bersahut, Gayong Bersambut"

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 14:36


ana pun PSSGM - hidup silat gayung...1st time pergi main game di hari itu dalam pertandingan pencak silat....memang best!macam-macam pengalaman dapat....
tapi yang sedihnya,kalah...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 15:22


Daeng Meor Abd Rahman memperolehi ilmu gayong dari untuk Laksamana Hang Tuah.
Hang Tuah menuntut dengan Sang Sapurba dan Pertala Nata.
Sang Sapurba dan Pertala Nata menuntut dari siapa?
Siapakah pahlawan gayong?

Daeng Meor Abd Rahman keturunan Daeng Kuning. Daeng Kuning bersaudara dengan 6 orang sahabatnya yang lain. Raja Haji Ibni Daeng Chelak adalah kerabat Opu Daeng...

Siapakah Pahlawan Gayong?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-07 08:58


saya join 'Silat Seni gayong Malaysia' dari darjah 4 sampai tingkatan 3 saja....sekarang baru bengkong merah...lambat betul lah..he2..walaupun dah tinggalkan silat ni, tapi tetap juga nak join balik suatu hari nanti...dah tak boleh pisah dah saya dengan silat..baju silat masih tergantung indah menunggu masa untuk beraksi..nantikan kedatangan ku..silat.


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 19-04-07 09:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 09:30


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-07 09:34


Pada 19-04-07 09:30 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...


Kenapa abang daeng


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 09:37


Tak ada apa-apa wawa,

cuma rindu nak jumpa rakan sepergelangang dulu...
nak bertepuk tampo, bersepak terajang, bertumbuk...bermain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-07 09:40


he2..biasa lah tu abang daeng..wawa pun rindu juga..ada rezeki nanti pasti jumpa kembali..insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 09:48


Betul tu wawa...

Pecah gayung di dalam dulang
Dulang hanyut di lautan tujuh
Pecah Gayung perpecahan sayang
Di satu masa balik berpadu teguh

tiba masa bertemu jua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-07 15:43


Ustaz Majid Mat Isa tu nampak handal betul dia? Guru Tua Gayung Pusaka

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-07 16:05


salmanfarees tulis:
PSSGM - Silat Seni gayong Malaysia. Bengkong merah tanpa cula.
bila dah bengkung merah, dah handal tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-04-07 18:24


Sempat belajar sampai bengkong putih saja. Silat Pusaka Gayong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-04-07 18:27


Pada 13-02-07 17:02 , ulfah_widad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Maaf nak bertanya..betul ke orang kata..orang yang bersilat ni cepat marah..dia kena pandai kawal perasaan dalaman dia...ana dengar benda ni masa kat U dulu..betul ke???


Ada betulnya..nak nak time lepas latihan...Silap2 buat ganguan emosi boleh jadi mangsa ilmu silat lah..hehehe..tapi tengok orang lah...
Kan ada pantang larangnya...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 21:55


salam...
saya masuk silat juga...
tapi saya berhenti sebab saya dah tak tahan sesangat...
silat yang saya masuk ni sbnrnyer elok...
sebab yang mengajar nya tu tak solatlah...lepas itu tak jaga muamalat antara lelaki dan perempuan...saya tak tahan lah...saya pun berjenti truss..

macam saudara amrizal sikit lah situasi saya...
masa tengah azan...hormatlah...berhenti kejap...
lepas itu suruh org pergi solat...tapi dia tak solat...
saya bukan nak kutuk atau apa...cuma nak luahkan saja...

kadang-kadang tu saya terfikir...
baik saya teruskan saja taek won do...
sebab sebelum tu saya masuk tekwondo...dah nak hitam dah...
tapi saya stop....lepas tu masuk silat...
taekwondo yang ajar org bukan islam pun jaga muamalat laki dengan perempuan(untuk pelajar yang Islam)..tapi yang memang dah Islam pula yang tak jaga muamalat...

jadi saya rasa saya telah membuat keputusan yang tepat dengan berhenti silat tu..
hehehe...
lepas ini saya nak masuk silat lainlah pulak..huhuhu...
saya harap lepas ni silat yang saya masuk ni jaga batasan agama dan semua2 lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 22:53


silat tak pernah lagi belajar tapi taekwondo pernahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 06-05-07 21:13


silat cekak malaysia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 21:16


kepade pesilat wanite moleklah kiranya pakei stokin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 07-05-07 00:04


ana bekas ahli persatuan silat kalimah....memang solat tak jaga masa dah masuk waktu solat...lepas itu dah tak pergi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

mawarddah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13753
Posting: 18
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-07 08:52


saya masuk silat cekak malaysia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarddahProfil   Hantar PM kepada mawarddah   Pergi ke mawarddah's Website   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 14:36


salam koi minat silat juga..sek dulu pernah masuk silat sendeng..pernah dengar?? tapi tak dapat menuntut sampai habiss Hnnnsss...dan dapat pangkat hijau satu saja huhu..papun majulah silat untuk negara..go go chaiyyokk!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 14:56


'Koi' tu apa?

teruteru, meke pengamal sendeng ropernye? siapa name cikgu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 15:40


cikgu koi muder mat lagi masa teman sek dulu lah hehe..brother aminuddin bin apa ye koi dah lupa lah..tapi dia memang the best lah..haa..lah ni umurnya dalam 33 or 34 gitulah..hmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 14-05-07 16:18


dulu masa sekolah saya masuk gayung. saya lebih suka belajar silat seni bunga. mai keris dll. pernah lah juga masuk pertandingan kat UIA. seronok..tapi dah habis sekolah lama dah berhenti. sekarang tak tau lah badan masih lentik lagi atau tidak..hehe :-D

daeng: dulu kami kat sekolah pakai stokin bersilat. mula-mula org pandang pelik juga...heeee


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 16:20


bagus lah pakei stokin, aurat wanite temasuk kaki...
tak pelik pun, orang jepun pakei stokin dengan selipar ok saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-05-07 22:11


wawa dulu pun pakai stokin juga waktu silat kalau ada lelaki ajnabi lah kat situ..kalau dengan kaum hawa saja, tak pakai stokin..lepas itu buat kat tempat tertutup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 22:12


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 14-05-07 22:16


tumpang lalu saja...lama da tak online...
rindunyer ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 08:57


ana join silat sunda..huhuu..pernah dengar??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 08:59


pernah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 23:28


Pada 19-04-07 21:55 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
saya masuk silat juga...
tapi saya berhenti sebab saya dah tak tahan sesangat...
silat yang saya masuk ni sbnrnyer elok...
sebab yang mengajar nya tu tak solatlah...lepas itu tak jaga muamalat antara lelaki dan perempuan...saya tak tahan lah...saya pun berjenti truss..

macam saudara amrizal sikit lah situasi saya...
masa tengah azan...hormatlah...berhenti kejap...
lepas itu suruh org pergi solat...tapi dia tak solat...
saya bukan nak kutuk atau apa...cuma nak luahkan saja...

kadang-kadang tu saya terfikir...
baik saya teruskan saja taek won do...
sebab sebelum tu saya masuk tekwondo...dah nak hitam dah...
tapi saya stop....lepas tu masuk silat...
taekwondo yang ajar org bukan islam pun jaga muamalat laki dengan perempuan(untuk pelajar yang Islam)..tapi yang memang dah Islam pula yang tak jaga muamalat...

jadi saya rasa saya telah membuat keputusan yang tepat dengan berhenti silat tu..
hehehe...
lepas ini saya nak masuk silat lainlah pulak..huhuhu...
saya harap lepas ni silat yang saya masuk ni jaga batasan agama dan semua2 lah..


sama macam ctuac ana...silat tak salah tapi bila yang mengajar tu tak kena...so keluarla.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-01-08 02:15


saya pula pernah join silat cekak malaysia...silat gayung...tapi, tu waktu kat sekolah lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 18-01-08 07:29


nak tanyalah... ada ana tengok satu silat ini kan. dia campur tau lelaki perempuan... perempuan itu boleh pukul laki itu, laki itu boleh tepis. lepas itu kawan ana cakap tak mengapa, sebab latihan. boleh ke begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 08:21


Tak boleh lah Nozabizz. Sebab tu dah bercampur dah tu...
Silat juga salah satu elemen dakwah juga. Silat dan Islam mesti selari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 08:26


/

nak kongsi lah,

'Setajam Pedang, tak setajam lidah berkate2'


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 18-01-08 09:41


Assalamualaikum
saya pun pernah join silat.silat gayung. tapi sekejap saja. belajar masa form 3 sampai form 4. boleh lah sikit-sikit. tapi sekarang ini dah lupa lah. masa itu belajar silat sebab nak melindungi dr. ya lah, org perempuan ini bagus belajar silat sebenarnya. :-)
tapi sepanjang saya belajar, saya tengok dia org ini macam tak ada batas pergaulan. yang lelaki dan perempuan slumber saja btepuk brtampar. kalau yang tak bertepuk dan btampar tu akan dianggap sombong. :berfikir:
entah lah, dunia...dunai... :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

serimurni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18927
Posting: 106
Dari: e-poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 10:21


saya pernah belajar silat cekak..
tapi masa kat u saja..lepas tu tak pernah dah smbung..
ingat nak smbung juga...sebab masa kat u hanya belajar setakat basic saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For serimurniProfil   Hantar PM kepada serimurni   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 27-01-08 02:57


juga silat cekak hanafi...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 11-02-08 11:41


silta..silat..silat..hhmm..saya juga silat..dulu kat indonesia..sunnda kelapa..kera sakti...kemenyan putih...tapak suci...satria...setia hati...harimau putih...sekarang kat malaysia...gayung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa bebudak silat ...jom lah sini

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.232565 saat. Lajunya....