Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 1 hari, 15 jam, 24 minit yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: sanggupkah kita menyepaknya?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» sanggupkah kita menyepaknya?

Please Mendaftar To Post


Oleh sanggupkah kita menyepaknya?

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 23:54





Sanggupkah Kita Menyepaknya?.. Dalam kehangatan Kejohanan Piala Dunia yang berlangsung kini masih ramai diantara kita tidak menyedari ada sesetengah pihak cuba mengambil kesempatan. Gambar ini dirakamkan oleh seorang pembaca Harakahdaily ketika berkunjung ke sebuah pasaraya di negara kita baru-baru ini. Terdapat kalimah 'Lailahaillallah, Muhammadur Rasullullah' pada rajah bendera Negara Arab Saudi dan di jual pada harga RM 5 sahaja


bola oh bola
:-? :-(    :oops:


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 19-06-06 23:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 00:10


Astaghfirullah..

Kes ini dah lama berlaku, sejak FIFA yang lepas lagi,
cuma ramai yang belum tau dan sedari,
lama atau tidak, yang penting tugas kita untuk menyedarkn..

semakin lama, semakin menjadi2..
kadang-kadang di kasut..
na'uzubillahimin zalik..
kalimah Allah di permain..

....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 00:18


tak hairanlah Mufti Perak kata Sinai jatuh ke tangan Israel kerana pada waktu itu orang Arab sedang disibukkan dengan bola, dan ia juga merupakan salah satu penyebab Tanah Arab jatuh ke tangan penjajah.

inilah agenda yahudi dan nasrani untuk melalaikan umat Islam.

apa tindakan Arab Saudi? diam saja kan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-06-06 03:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 00:42


ya ALLAH...

kalau tak diberitahu, saya memang tak perasan..

em..thank you pada semua..esp imtihan_insyirah..


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-06 03:19


rasanya ramai yang tak sedar..kementrian pengguna patut pantau hal ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 07:28


benda bukan sunnah nabi, tu yang jadi begitu....sesuke hati dia buat begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 07:28


benda bukan sunnah nabi, tu yang jadi begitu....sesuke hati dia buat begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 07:48


tak sangguuupp...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 09:57


ya Allah tak sanggup............

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 11:09


Pada 19-06-06 23:54 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!




Sanggupkah Kita Menyepaknya?.. Dalam kehangatan Kejohanan Piala Dunia yang berlangsung kini masih ramai diantara kita tidak menyedari ada sesetengah pihak cuba mengambil kesempatan. Gambar ini dirakamkan oleh seorang pembaca Harakahdaily ketika berkunjung ke sebuah pasaraya di negara kita baru-baru ini. Terdapat kalimah 'Lailahaillallah, Muhammadur Rasullullah' pada rajah bendera Negara Arab Saudi dan di jual pada harga RM 5 sahaja


bola oh bola
:-? :-(    :oops:


bola ni di jual kat mana ni....sebab kalau bola yang yang dekat world cup semuanya di taja oleh adidas dan tak ada gambar tu semua....
harap maklum.........


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 11:58


sebab bukan adidas yang tajalah harganya dijual dengan harga RM5. bukan adidas yang taja tapi golongan yang mengambil kesempatan menghina islam. who knows. sekarang ni fitnah pada Islam ada di mana-mana.. kadang-kadang benda yang kita sangat-sangat suka itulah punca fitnah yang terbesar. kekadang kita tak sedar.. kerana mata dan hati dikaburi dengan rasa minat yang begitu mendalam . semuanya nampak elok dan baik saja. maaf kalau ada sesiapa yang terasa. fikir2kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:20


Kacau betul... siapa yang sepak.. memang nak kena penyepak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:34


Pada 20-06-06 13:20 , nazran7 posting:

!!! QUOTE !!!

Kacau betul... siapa yang sepak.. memang nak kena penyepak


yezzahhh...memang nak kena penyepak!!

harap ada lah yang sedar..walaupun ia hanya pada bendera pada bola..takkan sanggup nak sepak agaknya!pikio lah sikit..


-----------------
Menangkanlah Kaum Muslimin,
Hancurkanlah Kaum Musyrikin!


Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:22


Pada 20-06-06 13:20 , nazran7 posting:

!!! QUOTE !!!

Kacau betul... siapa yang sepak.. memang nak kena penyepak

tu la pasal......
nak buat iklan sikit'
"Belilah bola original"

Pesanan dari adidas.......


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 14:48


Kenapa bola tu murah sangat...
tentu ada pihak yang sponser...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:51


bola tu tak salah...orang yang ambil kesempatan tu yang salah....entah-entah dia tak perasan kut....ye lah tulisan tu kan pada bendera...sebab bendera lain pun ada juga pada bola tu kan....tambah-tambah kalau orang bukan islam, mana dia tahu baca....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 15:24


mana boleh tak perasaan... sensitiviti umat islam tu. jangan terpedaya dengan rancangan jahat pihak kuffar

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-06 16:20


kalau tengok harganya....bola tu rasanya bukan untuk dijadikan bola yang disepak...mungkin dijadikan sebgai perhiasan memandangkan terdapat semua bendera negara yang memasuki piala dunia..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 16:26


Pada 20-06-06 16:20 , ana_anua posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tengok harganya....bola tu rasanya bukan untuk dijadikan bola yang disepak...mungkin dijadikan sebgai perhiasan memandangkan terdapat semua bendera negara yang memasuki piala dunia..
wallahua'lam

saya setuju.....
kalau tak ada bendera arab saudi tu pun saya tak sanggup sepak....comel apa bola macam tu....boleh buat cenderamata...atau koleksi peribadi... :-di


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 17:25


Pada 20-06-06 14:51 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

bola tu tak salah...orang yang ambil kesempatan tu yang salah....entah-entah dia tak perasan kut....ye lah tulisan tu kan pada bendera...sebab bendera lain pun ada juga pada bola tu kan....tambah-tambah kalau orang bukan islam, mana dia tahu baca....

orang bukan Islam yang tak perasan memang tak salah, tapi yang salahnya adalah orang2 Islam yang butakan mata dengan semua ini bila dah terlalu fanatik dengan perlawanan bola!

!!! QUOTE !!!

mana boleh tak perasaan... sensitiviti umat islam tu. jangan terpedaya dengan rancangan jahat pihak kuffar

betul tu saudari imtihan_insyirah, saya setuju dengan kata-kata saudari.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 17:36


Pada 20-06-06 17:25 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-06-06 14:51 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

bola tu tak salah...orang yang ambil kesempatan tu yang salah....entah-entah dia tak perasan kut....ye lah tulisan tu kan pada bendera...sebab bendera lain pun ada juga pada bola tu kan....tambah-tambah kalau orang bukan islam, mana dia tahu baca....

orang bukan Islam yang tak perasan memang tak salah, tapi yang salahnya adalah orang2 Islam yang butakan mata dengan semua ini bila dah terlalu fanatik dengan perlawanan bola!

!!! QUOTE !!!

mana boleh tak perasaan... sensitiviti umat islam tu. jangan terpedaya dengan rancangan jahat pihak kuffar

betul tu saudari imtihan_insyirah, saya setuju dengan kata-kata saudari.


salah ke tengok bola....yang penting saya tengok bola yang tak ada gambar seperti di atas ye....bola yang di taja oleh adidas kosong saja...tak ada gambar lah....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 18:06




gambar lambang bendera negara england ( ada tanda salib)

untuk pengetahuan semua, lambang bendera negara2 eropah diambil sempena perang salib melawan tentera islam. tak tergamak rasanya nak suka/ happy/ sokong bermati-matian dengan benda macamni. di saat kita sibuk seronok dengan piala dunia, saudara2 kita di palestin dibunuh dengan kejam.

tak ada apa yang nak dibangga2kan dengan piala dunia. tak perlu nak backing/ bela..semua ni hasil kerja orietalis..

walaupun kita kata piala dunia ni tak beri kesan buruk yang besar pada kita, tapi bagi orang lain, sangat besar.. banyak kes bertaruh/ berjudi, tinggal solat..maksiat entah banyak lagi. secara halus inilah jarum/ dakyah pihak kuffar nak sesatkan orang islam. kita saja tak sedar sebab ia berlaku secara perlahan2.. kalau sesorang muslim itu prihatin.. dia akan sensitif dengan perkara2 macamni walau sekecil manapun puncanya. berpada-padalah ye tak salah nak minat bola....tapi jangan dipuji, dibanggakan, dibela mereka tu (orientalis kuffar). banyak lagi kerja berfaedah dan tanggungjawab yang kita kena laksanakan

maaf kalau terasa. sekadar mengingatkan

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 18:08


Pada 20-06-06 16:20 , ana_anua posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tengok harganya....bola tu rasanya bukan untuk dijadikan bola yang disepak...mungkin dijadikan sebgai perhiasan memandangkan terdapat semua bendera negara yang memasuki piala dunia..
wallahua'lam


mesti ada mak bapak belikan untuk anak mereka buat main


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 20-06-06 18:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 18:14


ala..jus for fun....abik tu dok chating kat sini ni tak buang masa ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 18:17


ni gambar masa world cup korea japan agaknya..sebab time 2 memang dah ada dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 18:17


alhamdulillah saya gembira dapat sampaikan dakwah dan maklumat berguna untuk kebaikan semua. saya cuma mengingatkan..tanggungjawab sesama saudara. tak berniat nak mengguris hati sesiapa :)


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 20-06-06 18:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 18:21


Pada 20-06-06 18:14 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

ala..jus for fun....abik tu dok chating kat sini ni tak buang masa ke????

portal ukhwah bukan untuk chatting, tapi untuk berforum dan berdiskusi secara ilmiah, cuma ada segelintir yang salahgunakan.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-06-06 18:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 18:21


sampaikan dakwah adalah baik...tapi jangan sampai mengutuk orang.....bagi saya ,saya tengok dan minat bola....selagi saya tak abaikan tanggung jawab saya terhadap agama saya...saya rasa saya tak salah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 19:04


Pada 20-06-06 18:21 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

sampaikan dakwah adalah baik...tapi jangan sampai mengutuk orang.....bagi saya ,saya tengok dan minat bola....selagi saya tak abaikan tanggung jawab saya terhadap agama saya...saya rasa saya tak salah....

bagi saya tiada sesiapa yang mengutuk sesiapa pun kat sini, saudari imtihan_insyirah dah pun sampaikan secara baik, kalau ada pun hanyalah orang yang sendiri2 nak terasa.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-06-06 19:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 19:08


cik rasha, maaflah kalau terasa hati walaupun bukan niat nak mengutuk.. yang ada cuma pandangan dan komen. ambil lah komen/ pandangan sebagai teguran yang membina. sama-sama kita perbaiki diri ke arah lebih baik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 21:09


hmm..tu la dia..bila kita berdiskussi dikatakan mengutuk..entah apa benda lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:02


Pada 20-06-06 21:09 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..tu la dia..bila kita berdiskussi dikatakan mengutuk..entah apa benda lah...
betul..nikan tempat berdiskusi, ruang untuk menyumbang idea....apelah kata ruang mengutuk pula...
sekali-skala salah tu, mestilah kena tegurkn..amar maaruf nahi mungkar... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:45


Assalamualaikum.

        kita umat islam pun tak pernah sampai hati hingga nak bakar lambang2 agama atau kitab2 agama mereka. paling kuat pun kita hanya bakar bendera atau lambang negara mereka sahaja. tapi mereka sudah membuktikan bahawa siapa sebenarnya yang melampau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-06-06 16:32


Pada 20-06-06 19:08 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

cik rasha, maaflah kalau terasa hati walaupun bukan niat nak mengutuk.. yang ada cuma pandangan dan komen. ambil lah komen/ pandangan sebagai teguran yang membina. sama-sama kita perbaiki diri ke arah lebih baik :)


" sama-sama kita perbaiki diri ke arah lebih baik..."

bagi saya, tu yang bagusnya "portal ukhwah"..pandanglh ke arah positive!


:roll: :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-06-06 16:42


maafkan saya......boleh saya tahu tak bola tu di jual di mana dan diperbuat di mana....entah-entah orang malaysia sendiri yang buat.....sebab dengan harga RM5 tu saya rasa bola ni keluaran malaysia....seandainya betul keluaran malaysia maknanya orang melaysia sendiri yang cuba menghina Islam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 18:36


assalamualaikum
mungkin juga cik rasha.. orang malaysia yang buat. kita tak tahu kan.. entah siape2..


banyak sekarang ni cara penghinaan terhadap islam. selain pada bola (seperti dalam gambar), dah berapa banyak kasut2 dan barang2 lain yang dijumpai ada nama Allah dan Muhammad. ada juga baju2 yang tak senonoh (mendedah aurat) bercorakkan ayat2 al-quran ( pernah ada keluar berita)...dulu satu dunia digemparkan dengan penghinaan terhadap Rasulullah melalui karikatur. walau atas alasan apa sekalipun, pihak tu sengaja atau tak sengaja.. perasan atau tak perasan.. kalimah2 ayat Quran, nama Allah dan apa saja yang berkaitan dengan Islam adalah perkara yang sangat suci dan tak boleh dipermainkan..dan tak lama dulu pernah ada filem bertajuk Submission yang terang-terang menghina Islam. Dan banyak lagilah. Kita saja yang menyedarinya atau tidak. sanggupkah kita jika ada orang menghina agama kita? tak sanggup bukan.. kalau kita tak perasan pun, bila kita perasan.. menyirap darah kita bila tengok bola yang kita buat sepak2 tu selama ni ada nama Allah dan Rasulullah yang kita cukup muliakan selama ni. sekarang ni bukan setakat pada barang2 (secara halus), secara terang-terang banyak pihak yang nak menjatuhkan islam. contoh yang paling nyata IFC dan sisters in islam..dan kumpulan artikel 11. andai tiada rasa sensitif di hati.. maka tak hairanlah kalau kita cukup mengagungkan budaya barat.. corak pemikiran dan ideologi barat.. artis2 barat.. .semuanya yang barat2. kalau tiada rasa sensitif kita akan menganggap apa saja yang datang dari mereka tiada apa-apa dan ok saja. sebagai contoh, lagu kumpulan black eyed peas yang membawa message kristianisasi... kalau orang yang tak peduli, mereka rasa tak ada apa-apa.. mereka hanya fikir itu sekadar lagu. yang nyata..orang2 islam seperti tertidur (dalam keadaan diperhatikan dan dikelilingi orang kafir yang sedang berusaha untuk membunuh umat islam dan islam itu sendiri).. dan tugas kita yang terjaga ini adalah mengejutkan mereka agar tidak terus lena. pernah dengar kisah seorang guru dan anak2 muridnya? cerita tentang guru itu meletakkan quran di tengah2 sebuah permaidani dan guru itu meminta anak2 muridnya mengambil quran itu tanpa memijak permaidani. setelah beberapa lama, anak2 murid itu gagal melakukan seperti mana yang dipinta. lalu guru itu menunjukkan dengan cara menggulung tikar dari tepi sehinggalah sampai di tengah2 dan quran itu berjaya diambil..

itulah tamsilannya bagaimana rancangan pihak kuffar dalam usaha menjatuhkan islam. dakyah sesat pihak kuffar dilakukan secara perlahan-lahan tanpa disedari..melalui budaya hedonisme, melalui corak pemikiran sekularisme, melalui media massa..internet dan segalanya... memang kita takkan selamat, tanpa pegangan agama yang kukuh dan keteguhan iman. dengan berpegang teguh pada Al-Quran dan Sunnah insya Allah kita takkan sesat selama-lamanya (maksud hadith). Janganlah terpedaya dan bersangka baik dengan kuffar laknatullah (kafir harbi) mereka adalah musuh Islam yang nyata.. wajib diperangi

“…. Kehidupan di dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan (ghurur). ali imran, 185

sebagai peringatan bersama..untuk kebaikan bersama. ana suka mengingatkan dan diingatkan. :)
moga-moga jadi iktibar buat kita semua

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-07-06 17:25


Allah senang saja pancitkan bola tu saja lepas itu beli bola dr Adidas.Tapi saya ada jersi brazil tak tau lah ada lmbang salib ke tak tapi saya rasa tak ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-06 17:40


assalamualaikum...

rasanya banyak negara timur tengah guna kalimah suci dalam bendera mereka.. selain arab saudi yang gunakan lailahaillallah muhammad rasulullah tu... iraq pula guna Allahuakbar... iran pula ada kalimah Allah...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 15-07-06 20:00


Assalamualaikum..
salah tetap salah, tak boleh jadi betul.
Manusia suka sangat menjustifikasikan hujah mereka kerna minat dan NAFSU sendiri.
Jika dilihat inilah yang terjadi pada puak Syiah yang mencipta Hadis2 palsu untuk kepuasan diri dan mengutuk Sunni.
Sekali-sekala apa kata muhasabah diri ini...
Minat itu boleh tapi jangan menentang nasihat yang diberikan. Jangan melenting kerana pembaca boleh kesan hasil 'lentingan 'anda.
Saya juga minat bola namun saya juga berpada-pada dengan mengingati amanat mufti perak.

saya mengelak menjustifikasikan tindakan saya itu...
smuanya terletak atas kita..
Fakta yang rakyat Palestin sedang disembelih ketika kita seronok menonton bola tidak boleh ditolak ke tepi...
Ketika penonton bersorak gembira, mungkin ada kanak-kanak Palestin yang sedang meraung kehilangan yang tersayang...

Jangan biarkan minat itu menguasai diri. Pun perlu ingat, sejarah negara eropah yang pernah 'membuat jahat' kepada negara2 Islam kecuali German...

Jadi, cukup menjustifikasi tindakan sendiri kerna kita dilahirkan sebagai tak sempurna.. banyak yang perlu ditegur sentiasa dan terimalah setiap teguran dengan hati yang terbuka...

harap-harap tiada hati yang terluka.. Maafkan saya jika terlanjur kata dan terkasar bahasa..

Hidayah Ibarat Cahaya yang takkan menyapa Kamar yang tak Dibuka jendelanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

alburtuqol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24988
Posting: 69
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 15-07-06 22:50


Pada 20-06-06 22:45 , lidah-penghunus posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.

        kita umat islam pun tak pernah sampai hati hingga nak bakar lambang2 agama atau kitab2 agama mereka. paling kuat pun kita hanya bakar bendera atau lambang negara mereka sahaja. tapi mereka sudah membuktikan bahawa siapa sebenarnya yang melampau.

memang tak patut orang bukan islam buat begitu...islam agama yang bagus sebab tu selalu sesetangah mereka jeles dan tak puas hati..sama macam kes ada ayat tu kat bola...tapi orang islam kena ingat ada di kalangan orang melayu yang bakar al-quran..takkan dah lupa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alburtuqolProfil   Hantar PM kepada alburtuqol   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-06 18:14


haram.....inilah salah satu agenda barat....untuk menghancurkan perpaduan antara umat islam.....hrmmm.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 23:09


Ya Allah
tak patut kejadian ni berlaku

Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 21-07-06 00:54


Oh man, what on the earth is going on!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 08:46


Pada 20-06-06 18:14 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

ala..jus for fun....abik tu dok chating kat sini ni tak buang masa ke????


maafla Kalau terasa.. bagi saya.. it's nothing for fun.. nothing.. nothing.. and nothing..

Seandainya "mereka" itu mengetahui tentang APA yang AKU ketahui, NESCAYA... "mereka" itu akan LEBIH banyak MENANGIS dari KETAWA.....


11. Dan bila dikatakan kepada mereka:"Janganlah kamu membuat kerusakan di muka bumi". Mereka menjawab: "Sesungguhnya kami orang-orang yang mengadakan perbaikan."


. Kerusakan yang mereka perbuat di muka bumi bukan berarti kerusakan benda, melainkan menghasut orang-orang kafir untuk memusuhi dan menentang orang-orang Islam.


sebagai muslim.. tak ada satu saat pun kita perlu buang masa.. walau dalam apa keadaan sekalipon..


demi masa, sesungguhnya.. manusia dalam kerugian.. kecuali, yang beriman.. dan mereka yang beramal soleh.. yang berpesan pada kebenaran, jua berpesan pada kesabaran.. (sura al-asr ayat 1-3)

110. Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik. (ali imran)
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 21-07-06 09:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 08:57


berlapang dadalah dalam menerima teguran.. kerana ia bermakna masih ada yang sayangkan anda.. berterima kasih pada yang memberi teguran.. kerana masih ada yang sanggup menjadi cermin buat diri anda.. kita menilai orang.. orang menilai kita.. tapi, penilaian hakiki adalah HAK ALLAH..

wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 21-07-06 09:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 09:02


Pada 20-06-06 03:19 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya ramai yang tak sedar..kementrian pengguna patut pantau hal ini..


ana perasan jugak,kita tak tau apa niat orang kafir..tapi memang pihak berkuasa yang bertanggungjawab atas kelepasan produk ni patut peka...memang kalau kita tak buat dakwah dan tak amal sunnah,kekuatan akidah yang digeruni kafirin zaman kegemilangan islam dahulu takkan dapat dipertahankan,akhirnya umat islam ditindas dan duhina dalam bermacam2 cara asbab kelalaian kita tak amal agama...subhanallah semoga Allah beri kita kekuatan untuk dapat amal agama dan sunnah...insyaAllah


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 09:08


Pada 21-06-06 16:42 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!


entah-entah orang malaysia sendiri yang buat



116. Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini, niscaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Mereka tidak lain hanyalah mengikuti persangkaan belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta (terhadap Allah).


. Seperti menghalalkan memakan apa-apa yang telah diharamkan Allah dan mengharamkan apa-apa yang telah dihalalkan Allah, menyatakan bahwa Allah mempunyai anak.
(surah al-an'aam)


bersangka-sangka adalah penyakit hati..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 21-07-06 09:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 09:15


Pada 20-06-06 17:36 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!


salah ke tengok bola....yang penting saya tengok bola yang tak ada gambar seperti di atas ye....bola yang di taja oleh adidas kosong saja...tak ada gambar lah....



saya rasa.. posting2 yang sebelum saudari post ayat ni.. tak ada seorang pun user ukhwah.com yang kata tengok bola tu salah..

ish.. Kalau tiap ayat saudari saya terpaksa quote.. it's means something wrong with u.. sorry to say..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 09:19


Pada 20-06-06 19:08 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

cik rasha, maaflah kalau terasa hati walaupun bukan niat nak mengutuk.. yang ada cuma pandangan dan komen. ambil lah komen/ pandangan sebagai teguran yang membina. sama-sama kita perbaiki diri ke arah lebih baik :)


setiap teguran.. amar ma'ruf nahi mungkar.. memang sepatutnya terasa di hati.. Kalau tak terasa di hati.. bagaimana ia boleh menyentuh hati? terpulangla pada masing-masing untuk menerima.. yang pasti.. kewajipan melaksanakan amar ma'ruf nahi mungkar tetap kita laksanakan.. 'inna solati wanusuki wamahyaya wamamati.. LILLAHI TAALA'

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 09:46


tak sanggup nak menyepak. alhamdulillah... ana tak ada lah minat bola. pernah tengok... hehhe tapi sampaikan piala dunia ritu dah tamat pun tak tahu. sebenarnya boleh ambil tahu... tengok lah berita siapa yang menang dah cukup... bak kata pensyarah saya... semua tu buang masa. tengok berita macam mana bola tu gol dah memadai.
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 21-07-06 09:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 10:35


ana tak sanggup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 10:39


kalau ada bola yang jual macam tu tak paya beliler...cariler bola yang tak da bendera...apa-apa pun kerajaan harus memantau masalah ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 13:03


ana pun tak perasan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:07


rasanya benda ni tak patut dprbsarkn sebab yang paling ptg sekali adalah hati kita betul tak?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189395 saat. Lajunya....