Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: bahasa inggeris...sukarkah????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» bahasa inggeris...sukarkah????

Please Mendaftar To Post


Oleh bahasa inggeris...sukarkah????

buz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24727
Posting: 27
Dari: bangi

Johor  


posticon Posting pada: 19-06-06 13:19


kekadang aku kasihan melihat sahabat2 aku yang mengatakan prasa begini.....sebenarnya...ianya taklah sesukar mana....pada zaman kini jika anda dapat berinteraksi dalam BI ianya adalah sesuatu kemestian bukannya lagi advantage...terutamanya sesiapa yang masih belajar dalam bidang engineering, teknologi, sains....dan kalau boleh yang mengambil bidang jadik ustazah dan ustaz ustaz itu...plez lah upgrade diri anda dari segi ini...bukan apa.....
yelah zaman sekarang kalau nak berdakwah kita kena seiring dengan zaman.......cuba bayangkan anda nak berdakwah dengan businesswomen( contoh saja ok) yang dah terluper daratan...malay pun dah tak paham..tak standard konon...so..kalau anda tak tau BI bagaimana???
nak ke dia mendengar dan berhujah dengan anda>>>
piki kan...
jawapan nya...ooo tidak.....tentu sekali....cause they have their ego k....
pepun....sesiapa yang nak polish dan improved themselves in this languages you guys should have the determination and courage...be brave and believe yourself k....you can do it...read a lot of english newspaper, read journal, or books.......open da dictionary when you didnt understand the words...ask your frenz...dont be ashamed......and DONT EVER launghing at yourself.....haha...hanya a tips.....
what ever pun....try it first then you will see da differents....
dan nak cerita satu cerita menarik...dolo masa aku masih belajar di matrikulasi aku ada lah member...emmm..BI pun same saja standard dengan aku...broken juga lah....tapi sekarang sejak dia join AISEC.......persatuan antarabangsa kat university....speaking nya..pergh....dan dia lah satu satu nya malays...yang mewakili debate di . Aku ini...dah nak masuk tahun ke 3 da.....dan da only malay reprensentative that always attend da world forum , conference and seminar.....
orang nya???
still macam aku kenal dolo.....simple saja.....
watch this out dan take da morale k....

Bookmark and Share

    


  Member Information For buzProfil   Hantar PM kepada buz   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-06-06 13:46


bahasa inggeris kacang saja....aku saja tak nak cakao bahasa inggeris depan orang ramai nanti riak......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 13:50


actually i never say that's a something difficult..but sometimes i'm really regreted...u know..i have so many chances to improve my english but i always just look at everything in apathy....i came from educated family though my parent send me dan my siblings to sekolah agama...the enviroment make us (sekolah agama students) to think it'snt so important..

but now...i getting to improve my english..but i still consider it's not already very well yet...insya-allah...i try to do it bit by bit... he..he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 14:07


BOLEH.. KENA USAHA LEBIH SIKIT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 14:59


..tiada yang sukar kalau berusaha... u can begin with polishing up your grammar... grammar's the 'tulang belakang' of english usage....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 15:21


nothing that impossible in this world... if u din't work on it
thankfull because i raised in differ family races, so communication's get little differ kalau tak pakai EL, dari kecik dah selalu pakai EL (till now) so its not a problem 2 me now, kalau nak communicate in EL.

so : practice make prefect!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 15:22


nothing that impossible in this world... if u din't work on it
thankfull because i raised in differ family races, so communication's will be tough kalau tak pakai EL, dari kecik dah selalu pakai EL (till now) so its not a problem 2 me now, kalau nak communicate in EL.

so : practice make prefect!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 15:38


Pada 19-06-06 15:22 , qhal posting:

!!! QUOTE !!!

nothing that impossible in this world... if u din't work on it
thankfull because i raised in differ family races, so communication's will be tough kalau tak pakai EL, dari kecik dah selalu pakai EL (till now) so its not a problem 2 me now, kalau nak communicate in EL.

so : practice make prefect!!






salah tu.....practice make perfect la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 15:38


Pada 19-06-06 15:22 , qhal posting:

!!! QUOTE !!!

nothing that impossible in this world... if u din't work on it
thankfull because i raised in differ family races, so communication's will be tough kalau tak pakai EL, dari kecik dah selalu pakai EL (till now) so its not a problem 2 me now, kalau nak communicate in EL.

so : practice make prefect!!






salah tu.....practice make perfect la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 15:54


salah jugak... practice makes perfect.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 16:04


yeah...u're right qbal..nothing imposible in this world..

to nurul iman87..sometimes i heared that grammar is very difficult to catch up it...dan i believe all of us also think like that.so...how should we do to make our english getting improvement?don't say we must to reading so many book dan something like that...not all of person like to spend their times to read so much...ha..ha..ha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 18:10


Pada 19-06-06 16:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

yeah...u're right qbal..nothing imposible in this world..

to nurul iman87..sometimes i heared that grammar is very difficult to catch up it...dan i believe all of us also think like that.so...how should we do to make our english getting improvement?don't say we must to reading so many book dan something like that...not all of person like to spend their times to read so much...ha..ha..ha...


correction: nothing's impossible in this world

i agree with you, saudara syemarly, most of us, as students, may not have the time to read a bunch of books........TAPI, tak boleh jugak xbace langsung BI... of course the answer any teacher would give is 'to do a lot of reading', like u mentioned syemarly. but like they say, 'easy said than easy done', right?reading a lot of books doesn't come easy to all... YET, nobody said that u have to read thick english NOVELS... ringan2, sdah la. u can try the reader's digest or any english magazine. read 1 or 2 articles a day should be ok enough. just be consistent :-) :-)

my advice...based on my experience as a TESL student, most students have their grammar all mixed up and that's what makes them have such a hard time in english....

what u can do is pick up any grammar books at your IPT library...ada saja, yang KHAS untuk grammar..

the 4 basic grammar tenses u should start out with is simple present tense, simple past tense, present continuous(or, in some books 'progressive') tense, and past continuous tense ..... also look at articles(the usage of a, an, the)

---------------------> get all the above together, then touch them up with a bit of effort in practicing what u've learned, like what qhal mentioned.... 'practice makes perfect'

i hope the above sedikit sebanyak dapat mmbantu :-)

''ENGLISH IS E-Z ONLY IF YOU MAKE IT E-Z!''

wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

buz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24727
Posting: 27
Dari: bangi

Johor  


posticon Posting pada: 20-06-06 10:47


the 4 basic grammar tenses u should start out with is simple present tense, simple past tense, present continuous(or, in some books 'progressive') tense, and past continuous tense ..... also look at articles(the usage of a, an, the)

benar kata saudari nurul iman ini...terima kasih 4 remind me...
huhu..aku paling tension kalau kerja grouping dan kena hantar report in english....
aku selalu jadi mangsa membuat editing...why huh....u guys should pay attention 'bout thiz k...it is vital for english.......kira macam tulang belakang untuk bahasa Ing ini...
tapi kekadang kelakar juga bila baca kan grammer yang tunggang terbalik..sebab ia akan membawa makna yang pelik-pelik....atau
anda akan tak paham pun apa yang rakan ini ingin memperkatakan...huhu...so last2 aku juga yang terpaksa bina ayat baru untuk paragraph itu...hoho
whatever pun...
keep up the good work 4 sesiapa yang tengah mencoba itu k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For buzProfil   Hantar PM kepada buz   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 10:56


buz ni macam pandai b.i saja.. atau memang clever... anyway thank to buz... I kenal buz ni..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 11:18


my highest rajanazri...u should'nt posting only a statements just to say you know her (buz).. so bored...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:15


penting ke belajar grammar?selama ni aku main taram saja...ok saja!
tapi muet aku cukup2 makan lah =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:12


awak ni syamerli...kata malaysia ni demokrasi tapi cakap begini pun tak boleh.. cakap tak serupa bikin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 14:36


IT'S VERY IMPORTANT THING...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 15:54


Pada 20-06-06 13:15 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

penting ke belajar grammar?selama ni aku main taram saja...ok saja!
tapi muet aku cukup2 makan lah =)



heheh... sebabler cukup makan saja


-----------------
Salam Ikhlas Penuh ukhwah..

Man Jadda Wajada


Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 21:01


Pada 20-06-06 13:15 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

penting ke belajar grammar?selama ni aku main taram saja...ok saja!
tapi muet aku cukup2 makan lah =)


...grammar penting la... kalau tengok kan... first impression pada penulisan kita bgantung pada grammar kita, betul tak? cuba bndingkn text yang kurang tepat grammarnye dengan yang agk mntap grammarnye..lain kan... ana bukannya perfect sangat grammar, tapi ana sdar grammar tu sangat penting sebab kalau xtpat grammar, tkut2 lecturer xfhm writing ana nanti.. kan hilang marks kalau tak cukup points dalam writing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-06 21:27


yup, i agree with nurul_iman.
but, for the beginners, speaking without grammatically correct is quite ok. just learn bit by bit and then u'll master the grammar rules. it is quite confusing and need a lot of practices.
good luck in learning the language :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 22:22


...betul jugak, wan_andmawaddah...

even if your grammar's not strong yet, it doesn't mean that u shouldn't use english at all..... when u speak often enough (whether it's grammatically correct or not) u will be able to recognize your own mistakes.. if not, your friends can help u with that... wuts important, don't be afraid or feel embarrassed to use the language!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-06 22:26


yap thats true..nurul iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 24-06-06 00:52


emm...betul-betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 10:46


memang susah. saya ambil TESL, tapi still tak boleh speaking dengan lancar. (saya seorang saja...orang lain boleh)


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-06-06 15:58


cara saya mudah saja...kalau tengok DVD tu pakaila subtititle BI...InsyaALLAH,lama2 jadi mahirla...tak pun rajinla tengok rancangan BI...cubala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-06 16:44


bahasa inggeris..susah ke?boleh tahanla..tapi saya rasa kalau kita semua diwajibkan belajar bahasa perancis ke jerman ke lagiii susah..
cuba anda bayangkan kalau bahasa2 ni jadi mata pelajaran teras tak ke haru??

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.268179 saat. Lajunya....