Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Akademi Fantasia...boleh ke??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Akademi Fantasia...boleh ke??

Please Mendaftar To Post


Oleh Akademi Fantasia...boleh ke??

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:44


Assalamualaikum..
Nak tanya, boleh ke kita tengok AF tu? Ana cuti2 nimmg tak ada kerja len, tengok ni saja lah.. tapi terfikir pulak boleh ke tengok??


-----------------
Dengan mata hati pandangan menjadi luas..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-06 16:47


tak elok tapi untuk di jadikan bahan ke arah perkara baik tak apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 17:21


boleh.....boleh belah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 16-06-06 17:38


Tengok akademi al-quran laa...dapat pahala woo free saja dengar bacaan al-quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 18:44


Pada 16-06-06 16:47 , afiqah_afaf posting:

!!! QUOTE !!!

tak elok tapi untuk di jadikan bahan ke arah perkara baik tak apa...


kejap....perkara baik???confiuss la...apa yang baik if kita tengok af tu????huahua...


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 18:56


assalamualaikum
kekadang ana tertengok juga. tapi bahaya sebenarnya... bila kita tengok gelagat mereka, kita mesti akan tergelak sebab macam-macam kerenah dan telatah yang mencuit hati. pernah sekali ana tengok aksi mereka yang kelakar2 tu ana tergelak seorang-seorang..dalam keadaan mereka main satu pemainan yang bercampur gaul dengan lelaki dan perempuan tanpa batas. yang lelaki pegang baju perempuan, yang perempuan pegang bahu lelaki . tiba-tiba terdetik dalam hati kalau kita senyum dan tergelak, maksudnya kita sokong dan suka lah apa yang mereka buat. sejak tu.. ana dah tak tengok dah AF.

kita mesti ada rasa benci dengan kemungkaran... cek lah hati. kalau tak ada rasa apa-apa, tambah teruk kalau setuju dan menyokong bila tengok orang buat maksiat, istighfarlah banyak2.. petanda hati mulai keras..yang kita susah untuk rasa sensitif dengan maksiat.. peringatan buat diri ana yang selalu lupa

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

aziela
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23931
Posting: 11
Dari: sintok,kedah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 18:58


hiburan sebegitu boleh melalaikan jiwa kita

paling ana sedih, kat tempat ana, bahang AF turut mempengaruhi golongan tua

malah ada yang sanggup habiskan kredit untuk mengundi calon pilihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azielaProfil   Hantar PM kepada aziela   Quote dan BalasQuote

rabiah_al-adawiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23868
Posting: 56

yemen  


posticon Posting pada: 16-06-06 21:13


bagi saya,tak usah lah tengok.macam kata imtihan_insyerah... kita tengok tu ibarat menyokong perbuatan mungkar yang mereka lakukan.tak dapat faedah pun kalau tengokm rancangan hiburan ini..

dengar cerita af yang terbaru ini(af4) dah ada seorang pelajar dia tu pakai tudung.saya pun tak tahulah cara macam mana dia pakai tudung tu..apa nak jadi lah.tak tahu nak cakap macam mana.bagi pandangan pribadi saya,sepatutnya bila dah pakai tudung tu malu lah sikit nak menari..menyanyi...tah apa-apa lagi lah kat atas pentas af tu...tapi ini lain pulak,makin pakai tudung makin berani..dah tu makin dapat sambutan pulak tu..kita orang islam ini cerminkanlah ajaran islam.ni bila dah cerminkan(maksudnya bertudung)tapi tak dijaga.islam tu macam ikut suka saja.boleh main2kan.astanghfirullah.macam manalah orang sekarang ini.asal boleh saja.semua boleh...malaysia bolehlah katakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah_al-adawiahProfil   Hantar PM kepada rabiah_al-adawiah   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 21:34


Pada 16-06-06 18:44 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-06-06 16:47 , afiqah_afaf posting:

!!! QUOTE !!!

tak elok tapi untuk di jadikan bahan ke arah perkara baik tak apa...


kejap....perkara baik???confiuss la...apa yang baik if kita tengok af tu????huahua...



betul tu..pada pendapat ana, rasanya tiada agaknya..
apa faedahnya tengaok benda-benada begitu..lagho


-----------------
"Pahit bersabar madunya redha. perit berusaha dmanisi tawakal..Jerih bramal mnguntum pahala.Susah diuji btambah btaqwa..
Rintih mu'min hanya Penciptanya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 22:31


tak ada faedah lgsng....buat sakit mata saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 23:03


amar maaruf nahi mungkar...
pandai2la meng'kategori'kan AF ni yang mana...lagho...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 20:16


Syor henti program TV mengaibkan


KUALA TERENGGANU: Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan akan mencadangkan kepada Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi program realiti televisyen yang mencetus ketegangan berikutan komen keterlaluan yang mengaibkan pihak tertentu, dihentikan siarannya.

Tindakan itu mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia akan dibuat jika penerbit rancangan terbabit masih ingkar mengubah sesuai plot program sehingga merendahkan atau mencebik dasar budaya bangsa negara ini.

Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata Kabinet bulan lalu memutuskan kementeriannya sebagai pihak berkuasa yang menentukan pengisian program televisyen.

"Kementerian memberi amaran akan mengambil tindakan menerusi Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi jika pengisian program tidak membawa kepada perangai dan sifat peribadi nasional," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak pelancaran Perayaan Bulan Kemerdekaan di Taman Syahbandar, di sini, semalam.

Beliau mengulas sikap pengkritik program realiti televisyen yang dianggap keterlaluan dan boleh mencetuskan ketegangan kebelakangan ini.

Kelmarin, pengkritik tetap Akademi Fantasia 4, Adlin Aman Ramlie, 34, memohon maaf kepada Saleem berhubung kenyataannya yang dikatakan melampau dan menyinggung perasaan penyanyi itu ketika mengulas persembahan Faizal, salah seorang peserta program realiti itu.

Bagaimanapun Saleem atau nama sebenarnya A.M. Salim Abdul Majeed, 44, mahu Adlin membuat permohonan maaf secara terbuka ketika konsert keempat Akademi Fantasia minggu depan bagi membersihkan namanya atau berhadapan tindakan undang-undang.

Rais berkata, kementerian pernah mengemukakan pandangan kepada Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik supaya program yang “kurang ajar” tidak digalak disiarkan.

"Jika nak tiru orang, biarlah tiru yang senonoh dan baik, kita tidak seharusnya meniru gelagat yang boleh mengajar anak muda kita mengenai sepak terajang yang kurang ajar atau menidakkan sama sekali nilai budaya bangsa," katanya.


Dipetik dari: Berita Harian Online


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Faiz85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3830
Posting: 83
Dari: Simferopol, Ukraine

ussr   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 21:11


buang masa saja tengok af.. ada apa dengan af.. lelaki dalam af pun tak macam laki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faiz85Profil   Hantar PM kepada Faiz85   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:34


TAK PAYAH LANGGAN ASTRO,MERUGIKAN! LAGIPUN DAH BANYAK IKLAN SEKARANG.
PROGRAM YANG ADA DI SALURAN PERCUMA PUN DAH CUKUP MELALAIKAN.
ANA PERNAH JUGA TONTON ULANGAN AF 1 DI NTV7 DULU.
MELUAT PULAK RASANYA.


-----------------
BUAT YANG BETUL, BUAT DENGAN BETUL, BUAT BETUL-BETUL
[ Telah diedit oleh: amirahni pada 22-06-06 16:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 00:21


Insaf pula ana baca semua pendapat antunna semua.. rasa malu sebab terlibat dengan perkara lagho begini.. apapun shukran untuk semua pandangan.. sapa ada pendapat lagi mehla share. ramai lagi orang macam ana kat luar yang masih tak sedar dengan benda-benada macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 01:58


assalamualaikum, w.b.t

telah berjanji syaitan laknatullah kepada tuhan: sesungguhnya akan menyesatkan keturunan nabi adam sampai hari kiamat. nescaya berhati2lah kita semua akan tipudaya syaitan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-06 01:15


saya suka dengan telatah pengacaranye yang kreatif...
[ Telah diedit oleh: ladybirdy pada 30-06-06 01:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 07:58


daripada tengok AF, baik tengok ukhwah.com.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-06-06 09:02


saya peminat af dari af1 lagi.. juast minat tapi tak pernah undi...

bagi saya tu adalah hiburan... sewmua terletak pada kita... time isyak p lah solat dulu lepas itu baru tengok balik... nak seribu daya mahu seribu cara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 10:26


Ana pun tengok jugak kadang-kadang, tapi sekarang cuba tak nak tengok lansung.

Kalau tanya boleh ke tak, semua benda kat tv tu selain ceramah agama dan majlis ilmu yang semuanya menutup aurat tu saja yang boleh, yang lain tak boleh pasal dah terang-terang kita tengok aurat orang lain.

Semalam dimasjid UM, ada ustaz tu cerita yang sebenarnya Kristian dah bagi kita garam banyak sangat sampai kita lupa yang kita ni dah lama tinggalkan Islam. Garam tu ialah program macam ni. Itu adalah perancangan Kristian sejak zaman perang salib lagi oleh King VI. Kita diberi garam sampai lupa tarikh bulan Islam sendiri sambil ingat tarikh lahir Tuhan Kristian. Kita sambut awal tahun tanpa sedari yang itu adalah sambutan kristian tarikh lahir tuhan mereka. Kita Islam, tapi dari segi nama tapi amalan...???

Sabda Rasulullah s.a.w
“Bezakan diri mu dari kaum Musyrikin”
( Al-Bukhari & Muslim)

“Bukan dari golongan kita, siapa yang menyerupai orang yang bukan dari kita. Jangan mengikut-ikut kaum Yahudi dan Nashrani” (At-Termidzi)

“Barangsiapa yang meyerupai sesuatu kaum, maka dia terkira dari golongan itu” (Abu Daud)

Peringatan untuk diri ini juga yang sering lupa.


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 10:31


macam-macam cerita yang merosakkan akhlak kat TV sekarang ni.. america's next top model pun dah jadi favourite no 1 orang malaysia. kalau tengok rancangan tu, memang tak sanggup dibuatnya. ia akan membuatkan kita rasa hilang malu atau rasa 'tak ada apa-apa' pada perkara2 yang tak senonoh dan lucah. sebab tu berpakaian separuh bogel dan berbikini (maaf kalau bahasa kurang sopan) dah jadi budaya biasa orang malaysia...budaya common (tak ada apa yang nak diherankan)

sedih yang teramat :(

nauzubillahiminzalik

umat islam sedang tidur lena... kejutkan mereka!!


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 30-06-06 10:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 10:36


musabah diri masing...walaupun hati macam tak redha..tapi masa-masa kosong kita tengok juga af tu...benda dah jelas tak dtgkan faedahkan...

p/s: zilzal bukan nak jadi pengkritik macam adlin aman ramli..he has no manners

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 04:13


Pada 30-06-06 09:02 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

saya peminat af dari af1 lagi.. juast minat tapi tak pernah undi...

bagi saya tu adalah hiburan... sewmua terletak pada kita... time isyak p lah solat dulu lepas itu baru tengok balik... nak seribu daya mahu seribu cara....

tengok tu pun dah jadi satu sokongan kepada mereka, ramai yang tak sedar ni...

hiburan memang dibenarkan dalam Islam jika tidak melanggar batas-batas syariat, tapi AF tu bertepatan ke dengan kehendak Islam? fikir sendiri sebelum kata tidak apa. :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 01-07-06 09:40


mana boleh..dah trang2 prog tu brunsur kmungkaran,bcampur laki dengan perempuan.pgang sana pgang sni,pstu nangis2.orang kita nangis2 sebab pljar ksygn mereka keluar AF,pdhal yahudi dok btepuk apa yang kita buat.
bagaimana,islam nak bjaye.kalau 10 ribu orang dok tkiap2 btmpur dengan yahudi.yang lagi 20 ribu dok sokong apa yang yahudi buat.rokok lah,hiburan lah,pakaian lah,macam-macam lagi lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 09:52


Sokong Hamas, Yahudi kaburkan orang Islam dengan World Cup supaya kita tak rasa penderitaan palestine sekarang ni. Hari2 sibuk dengan bola, mana semangat jihad kita dah pergi?

Dimana orang Islam dibunuh secara kejam, kita? Bola, bola bola!!


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

fifi_183
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2006
Ahli No: 24264
Posting: 56
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-07-06 10:39


Pada 22-06-06 16:34 , amirahni posting:

!!! QUOTE !!!

TAK PAYAH LANGGAN ASTRO,MERUGIKAN! LAGIPUN DAH BANYAK IKLAN SEKARANG.
PROGRAM YANG ADA DI SALURAN PERCUMA PUN DAH CUKUP MELALAIKAN.
ANA PERNAH JUGA TONTON ULANGAN AF 1 DI NTV7 DULU.
MELUAT PULAK RASANYA.



betul..tak payah langgan astro, barulah kita tak rasa ter'tarik' pun nak tengok af ke apa-apa ke..
astro banyak benda melalaikan saja..banyak yang diulang2 pula tu..
saya dulu pun teruk juga masa langgan astro..asyik nak tengok tv saja..tapi bila dah stop langgan astro ni, tak kesah tak tengok tv pun, tengok yang penting2 saja..
kita sebagai manusia biasa, tak terlepas dari ter'lalai' dengan benda tu selagi ada depan mata, jadi baik buang awal2..tak ada benda yang melalaikan dah..tak pula kita rasa bersalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fifi_183Profil   Hantar PM kepada fifi_183   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 03-07-06 10:57


tak boleh,saya tak minat pun heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 03-07-06 12:58


question yang ada jawapan yang nyata.....mujurlah minah tudung tu dah keluar...semiga ALLAHpelihara kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 13:02


Pada 30-06-06 09:02 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

saya peminat af dari af1 lagi.. juast minat tapi tak pernah undi...

bagi saya tu adalah hiburan... sewmua terletak pada kita... time isyak p lah solat dulu lepas itu baru tengok balik... nak seribu daya mahu seribu cara....


boleh jamin ke solat boleh khusyuk kalau hati penuh dengan rasa tak sabar2 dan cepat-cepat habis solat supaya boleh tengok tv cepat. masalah inilah yang melanda umat islam sekarang. solat ala kadar.. tapi bila nak buat perkara2 lagha bersungguh dan serius.

kesimpulannya.. payah nak jaga hati ni. payah betul nak jaga hubungan dengan Allah. payah nak pupuk rasa kehambaan diri pada Allah sebab cabaran dan dugaannya sangat banyak.. tambah2 pula bila disekongkolkan lagi dengan hasutan syaitan dan nafsu.

main point dia.. nak jadi hamba Allah yang betul-betul hamba Allah (luar biasa) atau hamba Allah yang biasa2?

tepuk dada tanya iman.nak seribu usaha, tak nak seribu cara...

walahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 03-07-06 13:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 03-07-06 14:19


Pada 03-07-06 09:52 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Sokong Hamas, Yahudi kaburkan orang Islam dengan World Cup supaya kita tak rasa penderitaan palestine sekarang ni. Hari2 sibuk dengan bola, mana semangat jihad kita dah pergi?

Dimana orang Islam dibunuh secara kejam, kita? Bola, bola bola!!


betul tu.... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 16:39


saya pun tak tau, ada apa entah dengan AF tu sampai makcik2 pun boleh minat..
tak nampak langsung apa yang bestnya..
faedah lagilah tak ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 04-07-06 13:48


terfikir jugak ada ke waktu untuk mereka bersolat 5 waktu dan solat jumaat....sekadar bertanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 14:39


saya tak layan AF AF ini!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 20:31


Program realiti jangan bertentangan dengan syariat
Oleh ZUNAIDAH ZAINON

TAHUN 2003 mencetuskan evolusi dalam dunia penyiaran Malaysia apabila program-program realiti TV mula mengambil tempat di kalangan khalayak.

Pertandingan nyanyian berkonsep lama menerima perubahan paling ketara apabila keputusan bukan terletak di tangan juri sepenuhnya. Sebaliknya, kuasa penonton mengatasi segala-galanya dengan undian melalui sistem khidmat pesanan ringkas (SMS).

Akademi Fantasia (AF) adalah program realiti pertama berbentuk hiburan yang mengundang polemik di kalangan masyarakat dan ahli akademik hingga ke hari ini.

Isunya bukan pertandingan nyanyian tetapi keterbukaan peserta bergaul mesra antara satu sama lain dan mereka pula ditempatkan dalam sebuah banglo. Kemudiannya, aksi-aksi berpelukan antara lelaki dan perempuan dipertontonkan dengan jelas di hadapan khalayak. Unsur-unsur emosi juga diterapkan secara terbuka.

Amat mendukacitakan, rata-rata ‘pelajar’ AF adalah remaja Melayu beragama Islam yang sepatutnya tahu bahawa dunia fantasi tidak menjanjikan kebenaran.

Program realiti begini semakin bercambah. Muncul beberapa program seperti Audition yang disiarkan di saluran ntv7, Malaysian Idol (8TV), Mentor (TV3) dan terbaru, One In A Million (8TV). Semuanya mempunyai matlamat yang sama – mencari pesona bintang dalam dunia nyanyian dan lakonan.

Tidak kurang juga ada program realiti dengan sedikit kelainan seperti Malaysia’s Most Beautiful (8TV) untuk mencari wanita tercantik di Malaysia. Paling kontroversi ialah program Mencari Cinta (TV3) yang dikatakan bertentangan dengan adat dan budaya Melayu. Agak unik dan berbeza, muncul MyTeam (TV3) yang tujuannya mencari bakat-bakat baru dalam dunia bola sepak.

Memandangkan program realiti mudah diterima, beberapa rancangan televisyen turut mengambil langkah serupa. Antaranya, program berbentuk kebajikan dan kemasyarakatan seperti Bersamamu (TV3), Ku Pohon (Astro) dan Finding Angle (ntv7). Dalam kekalutan dan di tengah-tengah kebanjiran program realiti berunsur hiburan, Akademi al-Quran (AQ) yang diterbitkan TV9 dilihat sebagai satu langkah proaktif untuk mencari qari dan qariah terbaik dari seluruh negara.

Pensyarah Jabatan Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Madya Dr. Zulkiple Abd. Ghani memberikan pandangan beliau berhubung polemik yang timbul ekoran kemunculan semakin banyak program realiti berbentuk hiburan dan impaknya kepada masyarakat.

Menurutnya, program realiti yang kebanyakannya diklon dari Barat perlu dilihat daripada pelbagai sudut, termasuklah nilai baik dan buruk. Perkara utama yang mengundang rasa kurang selesa ialah apabila unsur-unsur emosi diterapkan dan diperlihatkan secara jelas kepada penonton. Akhirnya, ia melahirkan perasaan taksub terhadap peserta yang mereka minati.

Bagaimanapun, Zulkiple berpendapat, unsur emosi adalah antara ‘taktik’ yang digunakan untuk mengaut keuntungan oleh pihak-pihak terbabit dalam program tersebut.

“Program seperti AF berupaya memanipulasi pemikiran remaja yang sukakan penerokaan kepada suasana baru dan berseronok tanpa memikirkan implikasi yang cukup besar iaitu membabitkan kewangan. Islam memandang persoalan memanipulasi penonton sebagai sesuatu yang melibatkan soal akhlak. Ini belum lagi termasuk pengisian program. Selain adat, ia berkaitan dengan soal pegangan agama,” ujar beliau yang memfokus kepada kajian komunikasi dan penyiaran.

Tambah Zulkiple, berhibur bagi orang Melayu adalah perkara yang wujud sejak dulu lagi. Contohnya, orang Melayu bermain wau, gasing dan wayang kulit. Namun, kesemua ini berubah kepada bentuk baru apabila dipengaruhi oleh perkembangan teknologi dan pembentukan budaya. Dengan itu, soal kehidupan dianggap tidak penting dan diliputi angan-angan kosong dan fantasi.

Kejayaan bagi penerbit program realiti TV pula adalah apabila mereka berupaya mencatatkan rating tertinggi untuk program tersebut.

Bagi tujuan mengawal program TV, kerajaan memperkenalkan pada 1980-an dan 1990-an kod etika pengiklanan dan persembahan. Namun, selepas kemunculan pengendali tv berbayar dan berlakunya perubahan dalam teknologi maklumat, aspek pengawalan itu dilupakan.

Bahasa dan budaya

“Program realiti bukan sahaja melibatkan soal bahasa tetapi soal budaya yang menukar nilai-nilai kehidupan. Kita bimbang apabila khalayak menganggap perkara yang tidak benar sebagai realiti. Untuk membetulkan keadaan bukanlah satu kerja mudah kerana ia memerlukan masa yang panjang,” ujar beliau.

Walaupun ramai yang tidak bersetuju dengan kajian Reader’s Digest yang merujuk Kuala Lumpur sebagai bandar raya ketiga paling biadap di dunia, terdapat beberapa fakta yang tidak boleh ditolak termasuklah implikasi daripada media. Misalnya, tindakan mengucapkan terima kasih, membawa kereta dengan berhemah dan menjaga kebersihan tandas adalah antara budaya Barat yang wajar dicontohi kerana nilai-nilai tersebut masih lagi kurang di kalangan penduduk kota metropolitan di Malaysia.

“Kita perlu mengakui bahawa penerbitan dan penyiaran program realiti sedikit sebanyak membentuk peribadi individu. Contoh paling mudah ialah orang-orang muda yang sememangnya mempunyai sikap agresif.

“Remaja kalau terlalu banyak disumbat dengan budaya program realiti sama ada dari dalam atau luar negara akan menerima kesan langsung berdasarkan kepada ‘Teori Peluru Ajaib’. Dalam konteks media, AF memberi banyak implikasi kepada remaja secara tidak langsung dan tanpa kita sedari,” kata Zulkiple.

Program realiti hiburan boleh menjejaskan interaksi dalam keluarga dan masyarakat kerana kebiasaannya ia disiarkan pada waktu utama sedangkan hubungan keluarga semakin terhad. Sebahagian masa dan sumber keluarga digunakan untuk membicarakan perkara yang remeh dan kurang memberi tumpuan kepada aspek penting dalam kehidupan.

“Saya tidak mengatakan bahawa semua yang ditawarkan oleh stesen tv berbayar adalah negatif kerana masih ada rancangan dan program yang berorientasikan maklumat. Antaranya National Geographic yang memaparkan betapa indahnya alam ciptaan Tuhan. Isunya ialah apabila kita memilih untuk membayar program yang tidak membina hanya kerana obses terhadap unsur-unsur hiburan,” kata Zulkiple.

Beliau merujuk kepada pengalaman Amerika Syarikat yang berupaya membina empayar hiburannya, Hollywood. Produk Hollywood dieksport ke seluruh dunia. Pendapatan kedua terbesar Amerika Syarikat datangnya daripada industri hiburan.

Bagaimanapun, jelas Zulkiple, negara-negara Barat mempunyai organisasi watchdog iaitu kumpulan yang dibentuk khas untuk memerhati kesan negatif yang dimainkan pihak media. Berbanding di Malaysia, peranan kumpulan tersebut terlalu minimum.

Dunia penyiaran

Zulkiple memberikan senario dunia penyiaran yang berubah dengan kemunculan stesen televisyen swasta pertama negara, TV3, pada 1984. Ia memberi saingan kepada Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang pada ketika itu bergerak secara agak konservatif. Dengan strategi TV3 yang agresif, ia mula menayangkan program-program tv yang dikatakan memenuhi selera khalayak dan RTM perlu terlibat dalam persaingan tersebut.

Dalam hal ini, budaya dan polisi terpaksa dikorbankan. Tetapi yang menang ialah program-program yang dianggap meruntuhkan akhlak sebab manusia sememangnya mempunyai kecenderungan untuk memilih budaya yang taksub, kata Zulkiple.

Dalam persaingan itu syarikat-syarikat media dan pengiklanan yang menjual produk atau perkhidmatan, terutama syarikat-syarikat telekomunikasi, berpeluang mengaut keuntungan.

“Sejauh mana kita mampu menolak program-program seumpama ini banyak bergantung kepada jati diri dan kekuatan dalaman. Kita bukan menolak hiburan secara total tetapi apabila diari hidup dipenuhi dengan unsur-unsur keseronokan dan mengkhayalkan, sudah tentu ia akan memusnahkan masa depan.

“Kita perlu merenung kembali sejarah dan tulisan sarjana Barat mengenai orang Melayu yang dikaitkan dengan sikap pemalas kerana kita asyik menghabiskan masa bermain wau dan berlaga cengkerik. Kita perlu sedar dan bangkit semula. Jangan terus-terusan berada dalam fantasi,” tegas beliau.

Zulkiple berpendapat AQ terbitan TV9 adalah program realiti alternatif yang cuba mengalih perhatian anak-anak muda daripada mencintai hiburan semata-mata kepada perkara lain yang lebih serius.

Beliau memuji tindakan berani pihak TV9 kerana berupaya menerbitkan program realiti yang berlainan daripada konsep hiburan yang berleluasa sekarang.


- Utusan Online 4 Julai 2006.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-07-06 20:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 16:07


NAK JADI ARTIS ini tak PAYAH NAK MASUK UNIVERSITI ....
SO KAYA pun KAYA KAN...

P/S: mereka ini lah yang MEMBAWA KEMAJUAN NEGARA...hahaha MAJULAH ARTIS UNTUK NEGARA ISLAM HADHARI

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-08-06 16:29


Pada 03-07-06 13:02 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-06-06 09:02 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

saya peminat af dari af1 lagi.. juast minat tapi tak pernah undi...

bagi saya tu adalah hiburan... sewmua terletak pada kita... time isyak p lah solat dulu lepas itu baru tengok balik... nak seribu daya mahu seribu cara....


boleh jamin ke solat boleh khusyuk kalau hati penuh dengan rasa tak sabar2 dan cepat-cepat habis solat supaya boleh tengok tv cepat. masalah inilah yang melanda umat islam sekarang. solat ala kadar.. tapi bila nak buat perkara2 lagha bersungguh dan serius.

kesimpulannya.. payah nak jaga hati ni. payah betul nak jaga hubungan dengan Allah. payah nak pupuk rasa kehambaan diri pada Allah sebab cabaran dan dugaannya sangat banyak.. tambah2 pula bila disekongkolkan lagi dengan hasutan syaitan dan nafsu.

main point dia.. nak jadi hamba Allah yang betul-betul hamba Allah (luar biasa) atau hamba Allah yang biasa2?

tepuk dada tanya iman.nak seribu usaha, tak nak seribu cara...

walahua'lam


kompom ke dia solat ala kadar.....soal solat antara dia dan Allah.....tak baik kita pertikaikan sedangkan kita tak tahu kebenarannya....bila kita kata dia solat ala kadar......kalau salah fakta tu,kita dah fitnah dia...kalau betul,kita dah ngumpat dia.....


-----------------
Whatever Happen life still go on
[ Telah diedit oleh: rasha_aleeya pada 14-08-06 16:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 16:32


pada pandangan ana..memang tak berfaedah langsung tengok rancangan..
sia-sia saja..tak ada apa-apa pengajaran yang kita boleh dapat..
menghbskan masa adalah..
ermm..melihat anak2 muda yang bergaul tanpa mengira batas..memang rasa skt hati..
ana pun tak tahu kenapa orang minat sangat dengan AF ni..
ana pun pelik jugak..orang-orang tua yang separuh umur boleh ingat name peserta AF one by one dan sggp menghabskan duit dan masa supaya peserta kegemaran mereka mng..
inilah dunia sekarang..masg2 dlekakan sgn hiburan yang melalaikn..
inilah juga salah satu care yang syaitan gunakan untuk menyesatkan anak Adam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 17:12


Pada 04-07-06 14:39 , qhal posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak layan AF AF ini!!


saya pun begitu juga


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 17:50


rancangan reality tv ni mengarut saja ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 19:59


TAK payah lah TENGOK....
MELALAIKAN...

KALAU TAK BIASAKAN DIRI TENGOK,
INSYA-ALLAH LAMA KELAMAAN
DAH TAK BERMINAT NAK TENGOK...


MOGA ALLAH MEMELIHARA KITA SEMUA DARI SEGALA DOSA DAN MAKSIAT...

AMIIINNNN........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Nurailiz
Warga Rasmi
Menyertai: 06.06.2006
Ahli No: 24717
Posting: 1
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 10:05


Bagi ana...sememangnya program hiburan ini boleh melalaikan jiwa kita. Sebenarnya untuk menjadi mukmin yang soleh, dugaan sebeginilah sebenarnya boleh ditempuh. Semoga yang terlalai itu akan "bangun" dan tidak lagi terlalai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurailizProfil   Hantar PM kepada Nurailiz   Quote dan BalasQuote

orked_lynn
Warga Rasmi
Menyertai: 01.04.2006
Ahli No: 23897
Posting: 10
Dari: ~~bumi ALLAH~~

malaysia  


posticon Posting pada: 18-08-06 11:56


assalamualaikum...
setuju dengan kenyataan imtihan insyirah...
mungkin apa yang dimaksudkan oleh afiqah_afaf tu, kita tengok af untuk tengok/belajar apa yang tak baiknya perkara dalam af tu...bukan untuk hiburan.
kita kena tau perkara macam ni... tau unutk tengok dan kaji macam mana teruknya masyarakat kita, tapi bukan lah jadi kan satu kebiasaan...sekadar pandangan..w'salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For orked_lynnProfil   Hantar PM kepada orked_lynn   Quote dan BalasQuote

hipopomomo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.08.2006
Ahli No: 25810
Posting: 33
Dari: k.l

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-08-06 21:10


kalau tengok untuk suka-suka tak apa...tapi jangan terlalu fanatik...
bazir duit dan masa...
huhu.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hipopomomoProfil   Hantar PM kepada hipopomomo   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-08-06 23:59


kekadang 2 layan juga lah....
tapi selalunya tertdo sebab bosan
tu pun kat rumah sedara lah...
rumah saya tak ada astro....
parents saya quite strict about tis...alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 04:03


Pada 14-08-06 16:29 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-06 13:02 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-06-06 09:02 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

saya peminat af dari af1 lagi.. juast minat tapi tak pernah undi...

bagi saya tu adalah hiburan... sewmua terletak pada kita... time isyak p lah solat dulu lepas itu baru tengok balik... nak seribu daya mahu seribu cara....


boleh jamin ke solat boleh khusyuk kalau hati penuh dengan rasa tak sabar2 dan cepat-cepat habis solat supaya boleh tengok tv cepat. masalah inilah yang melanda umat islam sekarang. solat ala kadar.. tapi bila nak buat perkara2 lagha bersungguh dan serius.

kesimpulannya.. payah nak jaga hati ni. payah betul nak jaga hubungan dengan Allah. payah nak pupuk rasa kehambaan diri pada Allah sebab cabaran dan dugaannya sangat banyak.. tambah2 pula bila disekongkolkan lagi dengan hasutan syaitan dan nafsu.

main point dia.. nak jadi hamba Allah yang betul-betul hamba Allah (luar biasa) atau hamba Allah yang biasa2?

tepuk dada tanya iman.nak seribu usaha, tak nak seribu cara...

walahua'lam


kompom ke dia solat ala kadar.....soal solat antara dia dan Allah.....tak baik kita pertikaikan sedangkan kita tak tahu kebenarannya....bila kita kata dia solat ala kadar......kalau salah fakta tu,kita dah fitnah dia...kalau betul,kita dah ngumpat dia.....


Mufti Perak dan mantan mufti Terengganu kata, bola melalaikan umat Islam, semenanjung sinai jatuh ketika umat Islam dilalaikan dengan bola, adakah mereka telah ngumpat seluruh peminat bola sepak?

oklah, berbalik kepada tajuk: adakah Islam pernah halalkan umatnya tonton konsert maksiat? fikir sendiri, jawab dalam hati...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 19-08-06 04:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zahrann
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26356
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 11:15


Assalamualaikum .............                             tidak boleh sama sekali. kalau boring sangat tu ,baca lah al >quran.jangan lah budak tengok maksiat mata sangat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrannProfil   Hantar PM kepada zahrann   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 12:40


yang haram tetap haram.........
hiburan macam tu melalaikan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 13:51


realiti hidup ni tak boleh pisah dengan hiburan...pandai2 lah mcari hbran yang mdidik hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 19:16


Pada 30-10-06 12:40 , faried posting:

!!! QUOTE !!!

yang haram tetap haram.........
hiburan macam tu melalaikan..........


na'am...


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 11:38


saya sokong pendapat yang mengatakan AF tak boleh kerana ia xmenepati hukum serta melalaikan. cuba tengok semasa sesi pelajaran mereka, kadang-kadang mereka bebas dan seolah-olah tak ada batasan diantara lelaki dan perempuan. adakah itu boleh dijadikan tauladan yang baik untuk rmaja islam dan sesiapa sahaja yang mengikuti perkembangannya? xpernahkah terfikir apakah pandangan org yang bukan islam pula. tak ada bezanya dengan agama dan budaya mrka bukan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.182852 saat. Lajunya....