Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 15 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 26 hari yang lalu
eme86: 26 hari yang lalu
sunan-faqih: 31 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: assalamualaikum...makna nya...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» assalamualaikum...makna nya...

Please Mendaftar To Post


Oleh assalamualaikum...makna nya...

buz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24727
Posting: 27
Dari: bangi

Johor  


posticon Posting pada: 14-06-06 14:31


Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk
orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia
singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2
BINATANG
DAN ORANG2 SESAT'..

Pada zaman dahulu, orang2 Pagan
menyembelih binatang untuk bintang yang
dianggap tuhan. Orang2 Yahudi menggelarkan
binatang itu assalamualaikum sehingga nama itu lekat pula
kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
dianggap seperti binatang dalam ajaran mereka.
Adalah lebih baik jika kita menggantikan
perkataan
assalamualaikum tu kepada salam=peace dalam bahasa
arab..
Namun adalah lebih afdal jika kita menggunakan
Assalamualaikum w.b.t secara keseluruhan...

Harap anda sebarkan mesej ini kepada kawan2
yang lain.. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For buzProfil   Hantar PM kepada buz   Quote dan BalasQuote

xehar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16318
Posting: 81
Dari: Bumi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 14:52


betul ke ni...mana dalilnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeharProfil   Hantar PM kepada xehar   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 15:03


Pernah dapat mesej ni but just for "Assalamualaikum" sebab sekarang banyak sangat sgktn perkataan yang orang gunakan smpikan salam pun disingkatkn..tapi kalau tulis penuh pun maknanya sama juga ke??? sebab nak tulis in arabic memang tak boleh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 15:18


xpenah dengar pun cerita tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 15:18


xpenah dengar pun cerita tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 15:53


Pada 14-06-06 15:18 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

xpenah dengar pun cerita tu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 16:04


ye ke ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 17:30


Assalamualaikum

untuk pembuka topik ni, enta belajar bahasa ibrani ke? enta pasti 100% itu yang dimaksudkan dengan singkatan "Assalamualaikum"?

jangan suka copy & paste sesuka hati. jika non-Muslim tahu pasti mereka akan kata orang Islam b*doh kerana menerima apa yang disampaikan bulat2 & menyebarkannya tanpa menyelidik


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 19-06-06 17:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 18:46


Pada 14-06-06 14:31 , buz posting:

!!! QUOTE !!!

Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk
orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia
singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2
BINATANG
DAN ORANG2 SESAT'..

Pada zaman dahulu, orang2 Pagan
menyembelih binatang untuk bintang yang
dianggap tuhan. Orang2 Yahudi menggelarkan
binatang itu assalamualaikum sehingga nama itu lekat pula
kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
dianggap seperti binatang dalam ajaran mereka.
Adalah lebih baik jika kita menggantikan
perkataan
assalamualaikum tu kepada salam=peace dalam bahasa
arab..
Namun adalah lebih afdal jika kita menggunakan
Assalamualaikum w.b.t secara keseluruhan...

Harap anda sebarkan mesej ini kepada kawan2
yang lain.. wallahua'lam



A k u m... (atau A s s a l a m u a l a i k u m...)

Hehehe.. ini sebenarnya isu lama... Sebenarnya, banyak lagi kes-kes begini yang pernah timbul.. rasanya.. tak payah la saya sebut kat sini... Apa yang bakal saya katakan di sini nanti bukanlah merupakan suatu yang merupakan pendapat saya, tetapi lebih merupakan apa yang pernah saya baca (atau dengar melalui ceramah2 agama).

Kalau perkataan assalamualaikum boleh ditafsirkan sebagai 'Avde Kokhavim U Mazzalot'... Percayakah anda kalau saya katakan
perkataan 'Assalamualaikum' itu sendiri pun boleh ditafsirkan kepada makna yang lain (dalam bahasa lainlah.. A S S A L A M U A L A I K U M) dan maknanya boleh jadi lebih parah berbanding A K U M...

Satu contoh klasik ialah perkataan 'Nabi Muhammad SAW'...
perkataan ni selalu kita jumpa dalam buku2 agama karangan ustaz2 dan juga ulama2.. tapi bolehkah kita katakan bahawa ustz2 dan ulama2 itu jahat kerana menghina nabi muhammad (Hint: cari makna SAW dalam english). Tidak bukan, ini kerana kita mentafsir SAW sebagai Sallahu Alaihi Wasallam dan bukannya 'gergaji'.

Dan kalaulah 'langkah berjaga-jaga' ingin digunakan, kita hanya boleh bercakap beberapa perkataan sahaja di dalam bahasa melayu kerana ada sahaja makna lain (di dalam bahasa lain).

Untuk pengetahuan, sebenarnya banyak kandungan 'e-mel forward ini' yang perlu kita kaji dan selidiki dulu kesahihannya. Kalau ragu-ragu, tanyalah ustaz atau ustazah atau pihak yang sepatutnya.. jangan terus percaya. Nak forward e-mel pun kena berhati-hati takut kita dapat 'saham dosa'. SMS pun sama..

Dalam satu ceramah yang saya pernah dengar, disampaikan oleh pihak JAKIM (Sorry.. saya tak berapa ingat nama ustaz tu..), kalau anda ingat la kan... dulu pernah kecoh pasal beberapa produk yang kononya haram dan berita mengenainya tersebar luas melalui SMS. Pihak JAKIM sendiri menyiasat perkara tersebut dan menasihati pihak pengguna supaya jangan mempercayai mesej-mesej tersebut kerana ianya berunsurkan fitnah.

tak pasal2 saja pengeluar produk tu mengalami kerugian teruk akibat kemerosotan dalam jualan yang mendadak. Untuk pengetahuan, ini juga merupakan suatu bentuk fitnah... e-fitnah Daripada kita forward mesej2 fitnah tersebut, baik kita cari orang jahat dan bunuh dia.. sebab dosa membunuh tak lah sebesar dosa fitnah (tapi jangan la anda pergi bunuh betul-betul pulak... aku saja saja nak bagi analogi supaya anda mudah faham). Kitab suci Al-Quran sendiri pun banyak guna analogi kan..

Minta maaf la jika saya terkasar bahasa atau telah memotong
fahaman anda selama ni dengan cara yang kurang berhikmah... tetapi, telah menjadi tanggungjawab kita semua untuk mengamalkan yang baik dah mencegah yang buruk. Cuma cara tu mungkin berbeza dah sesetengahnya mungkin jauh lebih berhikmah berbanding yang lain.

Wallahu a'lamu bissawab...
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 19-06-06 18:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 19:14


OK.. ini pulak pandangan saya semata-mata:

Cerita pasal Assalamualaikum ni banyak tersebar di e-mel.. pada pendapat saya, ini adalah muslihat jahat musuh-musuh islam yang cuba menghakis budaya salam dikalangan orang islam. Kalaulah anda percaya kepada emel-emel sebegini.. fikirkan.. apa akan terjadi dalam jangka masa panjang... perkataan pengikat ukhwah ini akan ditinggalakan dan digantikan dengan 'peace'... maka suatu lagi identiti islam akan terhakis..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 20:14


dunia ini semakin dipenuhi dengan orang yang BODOH......

ada saja benda-benda yang nak disebarkan.....

BYE, A-K-U-M, dan entah apa-apa lagi.....

akan datang....! makna pkataan yang macam-macam akan diertikan dengan pelbagai erti yang entah dari bahasa mana entah....


-----------------
Mountain View
[ Telah diedit oleh: safa_indah pada 19-06-06 20:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 19-06-06 23:05


assalamualaikum maknanya SELAMAT SEJAHTERA KE ATAS KAMU

assalamualaikum warga ukhwah
:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 00:26


Assalaamu'alaikum..

hrmm..nmpaknya ramai juga yang tak tahu etika2 meghantar dan memforward email lagi..

seperti kata antum.. memang banyak email2 seperti ini tersebar dalam internet..
huhu! biasa la kan, "bila dunia xada sempadan"..
sikit-sikit SEBAR.. padahal tak tahu betul atau tak.. manusia2..

so, nasihat ana, sebelum nak forward email tu.. kaji dulu kesahihannya..
bila dah psti baru hantar..

Firman Allah SWT:-
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu memandai-mandai (melakukan sesuatu perkara) sebelum (mendapat hukum atau kebenaran) Allah dan RasulNya; dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Al-Hujuraat : Ayat 1)

Kerana itulah Allah memerintahkan ummat Islam untuk berhati2 dalam menyebarkan berita seperti ini..

"Wahai orang-orang beriman! Jika datang kepadamu orang fasik membawa berita, hendaklah kamu selidiki kalau-kalau kamu memusibahkan sesuatu kaum tanpa pengetahuan lalu kamu menyesali atas perbuatanmu." (Al-Hujurat: 6)

sekian..

wassalam..

~Sekadar ingatan kepada diriku jua dirimu yang sering lupa~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 20-06-06 01:29


Pada 19-06-06 20:14 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

dunia ini semakin dipenuhi dengan orang yang BODOH......

ada saja benda-benda yang nak disebarkan.....

BYE, A-K-U-M, dan entah apa-apa lagi.....

akan datang....! makna pkataan yang macam-macam akan diertikan dengan pelbagai erti yang entah dari bahasa mana entah....




kasar benar bahasa...nak menegur pun...gunelah bahasa yang berlapis...nak menjadi jujur pun..bukan menggunekan negative word macam tu..bahasa itu menunjukkan budi pekerti kita...sekadar teguran...

ps: kalau kita mengata orang...kita akan terkene sendri nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-06 03:03


kepada buz? boleh tolong bagi dalil tentang statement awak ini?berpandukan Al-Quran atau hadis sah??bahaya ini boleh mengelirukan umat Islam sesama sendiri ini...jangan percaya bulat2 pada email foward sebaliknya selidiki la dulu..

p/s: sokong farisha juga...lembut la sikit sekali sekala ye..ehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

saudari
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2005
Ahli No: 17156
Posting: 12
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 08:42


Assalamualaikum w.b.t

mesej forward yang saya dapat pula ialah bagi perkataan singkatan assalamualaikum bukan perkataan Assalamualaikum yang digunakan untuk gelaran untuk orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2 BINATANG DAN ORANG2 SESAT'..mungkin mereka ambil perkataan awalan iaitu A dari Avde, K dari Kokhavim, U dan Mazzalot dari M jadilah assalamualaikum..mungkin penggunaan semasa sms, chatting ka..orang selalu menggunakan singkatan ...tetapi bukan menggunakan Assalamualaikum

Assalamualaikum adalah bermaksud sejahteralah ke atas kamu

Bookmark and Share

    


  Member Information For saudariProfil   Hantar PM kepada saudari   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 11:19


haii buz

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 11:57


OLEH KERANA ANTARA KITA PERNAH DENGAR EMAIL NI APA SALAHNYA Kalau MEMPERBETULKANNYE...ITU PUN JUGA ILMU...I MEANT..POSTING TU DAPAT KITA NILAI yang akhirnya BERMANFAAT UNTUK SEMUA...lagipun ada juga yang TAK PERNAH DAPAT dan DENGAR...Kalau yang DENGAR TAPI BLUR..kat SINI LA DAPAT TAU JAWPANNYA sama ada BETUL ATAU TAK...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:55


terima kasih for the info

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 23:36


Assalamualaikum,

actually, semua bergantung pada niat, dan kita tidak berniat kepada yang buruk, semua kita tahu maksud perkataan itu, tak perlu nak susah, semua amalanbergantung kepada niat.

waALLAHuallam



Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-06-06 23:59


Pada 14-06-06 14:31 , buz posting:

!!! QUOTE !!!

Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk
orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia
singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2
BINATANG
DAN ORANG2 SESAT'..

Pada zaman dahulu, orang2 Pagan
menyembelih binatang untuk bintang yang
dianggap tuhan. Orang2 Yahudi menggelarkan
binatang itu assalamualaikum sehingga nama itu lekat pula
kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
dianggap seperti binatang dalam ajaran mereka.
Adalah lebih baik jika kita menggantikan
perkataan
assalamualaikum tu kepada salam=peace dalam bahasa
arab..
Namun adalah lebih afdal jika kita menggunakan
Assalamualaikum w.b.t secara keseluruhan...

Harap anda sebarkan mesej ini kepada kawan2
yang lain.. wallahua'lam



anda ni copy dan paste saja ya...tak kaji apa-apa dulu ke..
assalamualaikum maknanya sejahtera ke atas kamu..
bukannya gelaran untuk
orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia
singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2
BINATANG
DAN ORANG2 SESAT'..
itu A.K.U.M...
[ Telah diedit oleh: phackdalung pada 22-06-06 00:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 08:58


Pembetulan kepada saudara yang menghantar artikal 'assalamualaikum' bermaksud salam sejahtera keatas kamu lah, 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2 BINATANG DAN ORANG2 SESAT'.. jadi jangan guna singkatan assalamualaikum tapi guna lah perkataan penuh Assalamualaikum... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-06-06 11:46


Pada 19-06-06 20:14 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

dunia ini semakin dipenuhi dengan orang yang BODOH......

ada saja benda-benda yang nak disebarkan.....

BYE, A-K-U-M, dan entah apa-apa lagi.....

akan datang....! makna pkataan yang macam-macam akan diertikan dengan pelbagai erti yang entah dari bahasa mana entah....




safa indah ni laki rupanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 12:00


mana tau laki??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-06-06 12:25


Pada 14-06-06 14:31 , buz posting:

!!! QUOTE !!!

Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk
orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia
singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2
BINATANG
DAN ORANG2 SESAT'..

Pada zaman dahulu, orang2 Pagan
menyembelih binatang untuk bintang yang
dianggap tuhan. Orang2 Yahudi menggelarkan
binatang itu assalamualaikum sehingga nama itu lekat pula
kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
dianggap seperti binatang dalam ajaran mereka.
Adalah lebih baik jika kita menggantikan
perkataan
assalamualaikum tu kepada salam=peace dalam bahasa
arab..
Namun adalah lebih afdal jika kita menggunakan
Assalamualaikum w.b.t secara keseluruhan...

Harap anda sebarkan mesej ini kepada kawan2
yang lain.. wallahua'lam


SALAH TU, SEBENARNYA A.K.U.M...YANG BIASA KITA TULIS KETIKA CHATTING, SMS ATAU EMAIL............

harap-harap JELAS YA
[ Telah diedit oleh: budak_melaka pada 26-06-06 12:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 26-06-06 14:16


Pada 26-06-06 12:25 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-06 14:31 , buz posting:

!!! QUOTE !!!

Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk
orang2 Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia
singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2
BINATANG
DAN ORANG2 SESAT'..

Pada zaman dahulu, orang2 Pagan
menyembelih binatang untuk bintang yang
dianggap tuhan. Orang2 Yahudi menggelarkan
binatang itu assalamualaikum sehingga nama itu lekat pula
kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
dianggap seperti binatang dalam ajaran mereka.
Adalah lebih baik jika kita menggantikan
perkataan
assalamualaikum tu kepada salam=peace dalam bahasa
arab..
Namun adalah lebih afdal jika kita menggunakan
Assalamualaikum w.b.t secara keseluruhan...

Harap anda sebarkan mesej ini kepada kawan2
yang lain.. wallahua'lam


SALAH TU, SEBENARNYA A.K.U.M...YANG BIASA KITA TULIS KETIKA CHATTING, SMS ATAU EMAIL............

harap-harap JELAS YA


yup...setau ana A K U M singkatan kepada assalamualaikum yang selalu digunakan dalam sms dan email etc...bukan 'assalamualaikum'. harap jelas. tapi tak pasti lagi sahih ke tak perkara ni


-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-06-06 14:31


ni apa pula ni.....kita guna singkatan sebab nak jimat space....boleh tulis panjang sikit dalam SMS apa laa..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 16:13


assalamualaikum wbt

kenapa umt islam suka sibuk dengan benda-benada yang xberfaedah, yang sendiri tak tahu kesahihannya lpas2 sibuk pergi fwd dengan emel dan macam-macam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

anti_ieman
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10263
Posting: 7

Perak  


posticon Posting pada: 28-06-06 23:27


oleh itu, jangan lah kita salah menggunakan dan menyebut kalimah
assalamualaikum


-----------------
" cita- cita memerlukan perjuangan , perjuangan memerlukan pengorbanan sedang pengorbanan memerlukan ketabahan dan kekuatan jiwa."


Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_iemanProfil   Hantar PM kepada anti_ieman   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-06-06 08:37


buz mentafsir ayat ucapan salam dalam bahsa ibrani. peresoalan adakah dia belajar bahasa ibrani? adakah maksud ibrani menyamai bahasa arab... nabi tak cakap pun ucapan ni salah... cuma kita saja yang ilmu yang tak sampai setitis air di lautan ingin mengertikan ucapan salam itu tak betul... sepatutnya dalil diutarakan supaya jelas pernyataan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-06-06 09:06


yang penting niat kita sama iaitu nak sampaikan salam.... stop...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-06-06 11:28


Pada 26-06-06 16:13 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt

Kenapa umt islam suka sibuk dengan benda-benada yang xberfaedah, yang sendiri tak tahu kesahihannya lpas2 sibuk pergi fwd dengan emel dan macam-macam.


tak baik masri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-06-06 11:31


Pada 26-06-06 14:31 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

ni apa pula ni.....kita guna singkatan sebab nak jimat space....boleh tulis panjang sikit dalam SMS apa laa..........


Kalau dah tau apa makna A.K.U.M...............jangan lah guna...............gantikan SALAM= PEACE , jimat juga space.........................Kalau tak nak, gunakan lah assalamualaikum...........

apa raaaaa...............seniour'

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152896 saat. Lajunya....