Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 hari yang lalu
izdham: 26 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 36 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: NAK TAU SIAPA TAUKE TESCCO?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» NAK TAU SIAPA TAUKE TESCCO?

Please Mendaftar To Post


Oleh NAK TAU SIAPA TAUKE TESCCO?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 17:54


Sekitar tahun 2000 akhbar The London Jewish News ( www.ljn.co.uk)diedarkan secara percuma
di kesemua cawangan Tesco di seluruh England.
Ini ialah akhbar Yahudi yang memberikan sokongan secara terbuka
untuk regim ganas Zionis di Israel.

Pengasasnya ialah Sir Jack Cohen berasal dari keluarga Yahudi yang kaya
raya. Nama pasaraya Tesco diambli daripada nama isterinya Tessa Cohen.

Disamping mempromosi produk Israel di rangkaian pasarayanya di seluruh
dunia, mereka juga telah membuat perjanjian perniagaan dengan syarikat
perisian Israel yang berjumlah jutaan dollar.

Jack Cohen lahir pada 6 Oktober 1898 dan meninggal dunia pada 24 Mac 1979
dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Yahudi Willesden , London,England.

Anda boleh sahkan maklumat ini dengan hanya membuat "search" di internet
dengan menaip "Tesco Jewish" dan anda akan dapat pelbagai laman web Yahudi
yang dikaitkan dengan Tesco.

Keputusan ditangan anda sekiranya anda mahu menyokong Yahudi dengan
mempertingkatkan ekonomi mereka apabila anda membeli belah di Tesco.
:-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

e-kin
Warga Rasmi
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9651
Posting: 20
Dari: Jitra, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 14:42


macam mana ye?...tesco antara pasaraya terbesar di Malaysia dan menawarkan harga yang berpatutan...kaya betul orang yahudi ini....

p/s:jarang2 ke tesco..sekali-sekala turun ke sg petani dan penang, singgah la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For e-kinProfil   Hantar PM kepada e-kin   Pergi ke e-kin's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 14:59


saya ada alternatif....
pergi la ke GIANT !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:02


econsave pun ada...fajar pun ok la...dah tau jangan pula buat-buat tak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:15


ala...pasaraya halida pun ada...bumiputera pula itu...hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:19


emm...baru tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:22


susah nak cari pasaraya yang ada boss islam...
kat arab ada agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

lebah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20760
Posting: 64
Dari: Fac Sc, UMKL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:32


yang pasti kebanyakkan pengeluar pelbagai produk apa pun adalah dimiliki oleh syarikat bukan islam. contohnya syarikat-syarikat multi level marketing di malaysia pun dikuasi orang asing. syarikat pengeluar pengeluar makanan dan minuman pun milik syarikat orang-orang bukan islam...barangan kosmetik pun macam tu juga...

yang saya terkilan adalah ada beberapa syarikat yang tersebut telah menggunakan nama islam....memperalatkan jenama islam..memperalatkan orang-orang islam untuk menarik perhatian daripada pengguna orang-orang islam....
umpamanya teh seperti cap masjid...kopi j**t** dengan gambar pak aji pakai serban...ubat gigi seperti jenama m**m**.... roti, hotdog, mee, ikan masin, etc produk yang memperalatkan identiti islam!

so, kita sebagai pengguna perlulah bijak memilih dari mana yang perlu kita guna. sekarang sudah ada pelbagai produk keluaran milik orang-orang islam. gunakanlah barangan keluarannya yang menjamin kesuciannya berbanding keluaran orang bukan islam yang mungkin tidak halal...atau paling tidak kesuciannya amat meragukan....

kalau dulu dalam multi level marketing kita hanya kenal amway, revel, sini, avon etc yang sewaktu dengan, sekarang kita sudah ada sureco syarikat 100% milik orang islam. semua pun sudah ada di sana. begitu juga dengan produk-produk yang lain. sudah ada juga keluaran dari syarikat bumiputra.so muhasabah dan berubahlah!


-----------------
iCaM SeLaMat
"kalau kita boleh tunaikan apa yang allah mahu, nescaya allah akan tunaikan pula apa yang kita mahu".(H.Riw At-Tabrani)


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebahProfil   Hantar PM kepada lebah   Quote dan BalasQuote

Dr_Fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 10.06.2006
Ahli No: 24764
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:42


carrefour sapa punya? sebenarnya belum ada satu hypermarket yang dimiliki spenuhnya oleh muslim..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada Dr_Fauz_siddiq   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:42


kat terang ada....SABASUN

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Dr_Fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 10.06.2006
Ahli No: 24764
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:45


itu hypermarket ka supermarket? atau minimarket?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada Dr_Fauz_siddiq   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:46


Carrefour adalah pasaraya yang berasal dari negara Perancis....
memang tiada satu pun hypermatker di malaysia yang dimiliki oleh orang islam....
MAKRO (UK)
CARREFOUR (PERANCHIS)
TESCO (UK) - di malaysia dimiliki oleh kumpulan Sime Darby yang joint enture dengan TESCO UK (konsep macam KFC la)
GIANT (MALAYSIA) - orang Malaysia punya tapi bukan orang Islam punya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

e-kin
Warga Rasmi
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9651
Posting: 20
Dari: Jitra, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:52


emm realiti hari ni amat payah untuk mencari produk milik orang Islam...kalau ada pun mesti ada jugak usahasama dengan company musyrik ni...dan kalau ada(produk milik Islam) tak dikomersialkan sehebat yang bukan Islam...betul tak?..tengoklah sahabat sendiri lebih familiar dengan carefour, jusco, ocean, parkson dan yang sewaktu dengannya...econsave pada pengetahuan ana, ownernya orang cina, bukan bumiputera...sedangkan kuasa membeli orang melayu sangat tinggi tetapi yang mendapat manfaatnya adalah orang asing bukan sedara seagma dan sebangsa kita...orang melayu masih ketinggalan dalam sektor ekonomi...kita tak capai lagi 30% ekuiti dalam ekonomi..baru 18%...majoriti orang melayu terlibat dalam sektor pentadbiran...ekonomi masih dikuasai orang cina..jadi seharusnya kita perlu tingkatkan jumlah usahawan melyu pada hari ini supaya keseimbangan ekonomi di antara kaum tercapai...biar kita jadi tuan kepada negara kita dalam sektor ekonomi...

justeru faktor kurangnya perniagaan peruncitan milik orang Islam dan bumiputera telah mendorong ana untuk menceburi bidang perniagaan ini...ana ada lagi setahun untuk tamatkan pengajian dalam bidang pengurusan perniagaan...insyaAllah...sahabat semua doakan semoga ana menjadi seorang usahawan muslimah yang berjaya....amin..:)
[ Telah diedit oleh: e-kin pada 15-06-06 16:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For e-kinProfil   Hantar PM kepada e-kin   Pergi ke e-kin's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-06-06 16:05


ana tak pernah dengar pun tesco...jusco pernahlah..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 16:14


mari kita pulaukan tesco!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 16:25


HIDUP SABASUN!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 15-06-06 22:47


Pada 15-06-06 15:32 , lebah posting:

!!! QUOTE !!!


yang saya terkilan adalah ada beberapa syarikat yang tersebut telah menggunakan nama islam....memperalatkan jenama islam..memperalatkan orang-orang islam untuk menarik perhatian daripada pengguna orang-orang islam....
umpamanya teh seperti cap masjid...kopi j**t** dengan gambar pak aji pakai serban...ubat gigi seperti jenama m**m**.... roti, hotdog, mee, ikan masin, etc produk yang memperalatkan identiti islam!

pada pemahaman saya yang tak bijak ni..yang di bold tu rujuk pada perkataan mukmin ke?huhu.boleh mengelirukan la buat macam ni.em tapi sebab apa tengok website(kalau betul telahan saya),pengerusi syarikat tu orang melayu?sekadar share saja ke?

ps:rasanya ada orang pernah post subjek ni.dan pernah dikatakan sebenarnya tesco ni bukan yahudi tapi orang english biasa.
yang sebenar2nya..wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 16-06-06 19:46


pegilah mydin...mydin bukan orang islam punya ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 12:21


Pada 15-06-06 15:15 , syamil87 posting:

!!! QUOTE !!!

ala...pasaraya halida pun ada...bumiputera pula itu...hahaha



kehkeh...adoi..ada juga yang sebut pasaraya halida....ha..ni memang bumiputera punya....


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 00:52


Pada 15-06-06 15:52 , e-kin posting:

!!! QUOTE !!!

emm realiti hari ni amat payah untuk mencari produk milik orang Islam...kalau ada pun mesti ada jugak usahasama dengan company musyrik ni...dan kalau ada(produk milik Islam) tak dikomersialkan sehebat yang bukan Islam...betul tak?..tengoklah sahabat sendiri lebih familiar dengan carefour, jusco, ocean, parkson dan yang sewaktu dengannya...econsave pada pengetahuan ana, ownernya orang cina, bukan bumiputera...sedangkan kuasa membeli orang melayu sangat tinggi tetapi yang mendapat manfaatnya adalah orang asing bukan sedara seagma dan sebangsa kita...orang melayu masih ketinggalan dalam sektor ekonomi...kita tak capai lagi 30% ekuiti dalam ekonomi..baru 18%...majoriti orang melayu terlibat dalam sektor pentadbiran...ekonomi masih dikuasai orang cina..jadi seharusnya kita perlu tingkatkan jumlah usahawan melyu pada hari ini supaya keseimbangan ekonomi di antara kaum tercapai...biar kita jadi tuan kepada negara kita dalam sektor ekonomi...

justeru faktor kurangnya perniagaan peruncitan milik orang Islam dan bumiputera telah mendorong ana untuk menceburi bidang perniagaan ini...ana ada lagi setahun untuk tamatkan pengajian dalam bidang pengurusan perniagaan...insyaAllah...sahabat semua doakan semoga ana menjadi seorang usahawan muslimah yang berjaya....amin..:)


assalamualaikum...

alhamdulillah.. satu pemikiran jangka masa panjang... saya doakan semoga sahabat e-kin berjaya dalam study dan dapat membuka perniagaan sendiri kelak... bila sudah ada perniagaan sendiri maka banyaklah peluang pekerjaan yang mempu menolong saudara kita seislam... selain itu mampu juga menjaga kepentingan pengguna islam dengan cara menjual barangan2 yang halal tanpa keraguan.. dan mengambil barangan dari kilang2 milik bumiputera dan saudara seislam.. dengan cara ini.. selain meningkatkan ekonomi umat islam dinegara kita mampu juga mengurangkjan kadar kemiskinan bagi saudara seisam kita...

semoga berjaya...

salam ukhwah dan perjuangan..

wassalam...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 05:19


tesco mnawarkan bonus link yang agak besar pointnya. dengan harga yang lebih rendah dr giant dan lebih selesa dr mydin, jadi tak hairan la ramai yang berbelanja di tesco.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:48


Pada 17-06-06 12:21 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-06-06 15:15 , syamil87 posting:

!!! QUOTE !!!

ala...pasaraya halida pun ada...bumiputera pula itu...hahaha



kehkeh...adoi..ada juga yang sebut pasaraya halida....ha..ni memang bumiputera punya....




pasaraya halida...itu saja yang paling dekat.Naik saja bas uitm tu.Jimat tambang,jimat belanja..kihkihkih.....


-----------------
Love GOD Care for Others....:-)   

Latahzan_ilahnurani.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-06-06 11:01


kenapa kat kedai orang islam harga sesuatu produk tu mahal berbanding dengan pasaraya....saya pernah beli satu shampoo kat minimarket milik orang melayu dengan harga RM14.90, tapi bila tengok kat pasaraya yang bukan milik orang islam harganya baru RM10++. so mana orang tak pergi tempat yang lebih murah....satu

One more.....kadang-kadang minimarket ni pergi beli barang-barang dekat Tesco, carrefour. So sama juga la kalau kita pergi beli sendiri kat tempat tu....
apa kata survey!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 03:10


BOIKOT SYARIKAT yang KERJASAMA DENGAN YAHUDI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 07:50


boikot semua yang berkaitan kafir, yahudi & etc..
naikkan ekonomi orang islam...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-06-06 08:44


BOIKOT BARANGAN YANG MEMBANTU MENINGKATKAN EKONOMI KUFFAR SEKALI!!!

ana tengok ramai orang islam yang masih menggunakan ubat gigi yang tak disahkan halal seperti Colgate, Darlie.

Sekarangkan dah ada ubat gigi alternatif keluaran bumiputra Islam macam Mukmin, Halagel.

Jon kita sokong ekonomi orang Islam. jangan cakap sahaja tapi tak buat. Betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-06 15:53


Pada 27-06-06 08:44 , ansarullah posting:

!!! QUOTE !!!

BOIKOT BARANGAN YANG MEMBANTU MENINGKATKAN EKONOMI KUFFAR SEKALI!!!

ana tengok ramai orang islam yang masih menggunakan ubat gigi yang tak disahkan halal seperti Colgate, Darlie.

Sekarangkan dah ada ubat gigi alternatif keluaran bumiputra Islam macam Mukmin, Halagel.

Jon kita sokong ekonomi orang Islam. jangan cakap sahaja tapi tak buat. Betul tak?

are u serious colgate dan darlie tak ada tanda halal?

one more thing....saya ada dengar ubat gigi mukmin punya bos bukan orang islam..........tapi saya tak pasti kebenarannya.....kalau salah betul kan saya........


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 16:39


mana dapat berita yang boss ubat gigi mikmin bukan islam??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 18:06


Hmmm saya berpendapat ...tak perlu lah kita boikot orang Islam yang buat joint venture dengan syarikat bukan Islam.dalam perniagaan ni kita perlu juga buat joint venture ...dengan tu kita dapat teknologi,pengalaman,kepakaran dll.Kalau boikot syarikat yang join venture dengan syarikat Yahudi yang sokong keganasan israel tak apa lah.Kita memang perlukan joint venture supaya perniagaan boleh berkembang besar dan kita mudah memasuki pasaran mereka juga ....mungkin suatu hari nanti
Syarikat milik orang Islam 100 peratus pun perlu ada juga.tentang masalah cerita2 sesuatu syarikat tu menggunakan sesuatu sign islam atau bossnya bukan Islam .....perkara tu perlu ada badan berwibawa yang mengesahkannya.Kalau tidak akan ada syarikat orang Islam juga disabotaj.Saya rasa perlu kita minta tolong persatuan pengguna Islam membuat penyiasatan/mengesahkan tentang sesuatu syarikat/produk.jangan mudah mendengar khabar angin ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 18:14


jom semua ke GIANT!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 19:15


senang saja..maidin kan ada...so pergi lah maidin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

farhani
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2253
Posting: 4
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 20:21


mm..setuju dengan nano, jangan mudah sangat mendengar khabar angin, siasat dulu. berkenaan ubat gigi mukmin tu, saya ada membaca artikelnya di majalah i, orang kuatnya ternyata muslim. mana yang musykil boleh ke laman web persatuan pengguna islam untuk maklumat lanjut. lagi satu, produk muslim ni walaupun tak banyak, tapi sekarang ada peningkatan, tak kiralah sama ada melalui jualan langsung atau melalui peruncit biasa. belilah produk muslim. mungkin mahal sikit, tapi berbaloi. fikirkan, siapa yang boleh menjamin ubat gigi konvensional yang berada di pasaran ni bebas dari bahan haram? Tidak salah saya, ubat gigi terutamanya tanpa sijil halal mempunyai gelatin dan serbuk tulang. fikir-fikirkan bersama.

mengenai mengapa produk yang dijual peruncit bumiputera/muslim mahal. ini banyak berkait dengan strategi perniagaan dan kelebihan yang ada pada bukan bumiputera. Mereka ada networking, kebanyakan pengeluar, katakan 80 % terdiri daripada golongan mereka juga, kebolehpercayaan sesama kaum mereka lebih tinggi, kelebihan networking ni menjamin bank untuk percaya pada mereka. Jadi dengan modal yang tinggi, mereka boleh membeli barang pada harga yang jauh lebih murah. saya katakan begini berdasarkan pengalaman ibu berniaga selama 12 tahun, selain 90% saudara banyak terlibat dalam perniagaan.

Mengenai strategi mereka, saya bagi contoh begini. Katakan harga kuaci hijau dalam pasaran (yang jarang diambil orang) harganya RM40, harga badam (yang paling laku) mereka letak RM 35. Dah tentu orang berpusu-pusu nak yang murah. Sedangkan kedai Melayu letakkan harga RM 40 untuk badam dan RM 30 pada kuaci berdasarkan harga modal. Niat si Melayu adalah ikhlas dan berdasarkan modal semasa. Mereka pula mungkin mengaburi pelanggan dan supaya pelanggan menganggap kedai mereka menawarkan harga barangan yang murah. Susah nak paham?

Ok, anda pergi tesco (dalam anggapan anda barangannya murah) anda beli sayur, ikan (dalam hati rasa murahnya) cuba tinjau bahagian kering atau detergent dan tengok pulak harga yang mereka tawarkan. kalau anda peka pada harga semasa dan selalu survey, anda akan perasan. ia sebahagian strategi perniagaan. mungkin pandangan saya salah, tapi berdasarkan pengalaman berniaga, ini yang saya dapat simpulkan. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaniProfil   Hantar PM kepada farhani   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 23:47


emm macam mana nak uat ini...emm pergi lah mini market saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 03-07-06 02:46


Pada 15-06-06 16:14 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

mari kita pulaukan tesco!!!!!!!!


alahai..senangnye encik nak pulau pulau ..apapun memang orang SP suka pergi tesco...dekat sangat dengan rumah saya...murah...kat tesco ada jugak kedai yang jual khat2 alquran...kasihan kat pakcik yang buat khat tu kalau kita pakat pulau tesco...macam mana nasib pekerja2 islam kat situ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 14:14


Pada 03-07-06 02:46 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-06-06 16:14 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

mari kita pulaukan tesco!!!!!!!!


alahai..senangnye encik nak pulau pulau ..apapun memang orang SP suka pergi tesco...dekat sangat dengan rumah saya...murah...kat tesco ada jugak kedai yang jual khat2 alquran...kasihan kat pakcik yang buat khat tu kalau kita pakat pulau tesco...macam mana nasib pekerja2 islam kat situ...


betul tu.....problem juga macam ni.....kami pun suka shopping kat carrefour, tesco......sebab barang lebih murah....susah lah macam ni....mini market mahal lah......lagi pun mereka memang ambil barang kat carrefour pun....siap nampak lagi plastiktesco kat belakang kedai dia.....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 14:24


....ingat jika kita bantu agama Allah swt,Allah bantu kita..insya4JJ!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:21


Pada 13-06-06 17:54 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Sekitar tahun 2000 akhbar The London Jewish News ( www.ljn.co.uk)diedarkan secara percuma
di kesemua cawangan Tesco di seluruh England.
Ini ialah akhbar Yahudi yang memberikan sokongan secara terbuka
untuk regim ganas Zionis di Israel.

Pengasasnya ialah Sir Jack Cohen berasal dari keluarga Yahudi yang kaya
raya. Nama pasaraya Tesco diambli daripada nama isterinya Tessa Cohen.

Disamping mempromosi produk Israel di rangkaian pasarayanya di seluruh
dunia, mereka juga telah membuat perjanjian perniagaan dengan syarikat
perisian Israel yang berjumlah jutaan dollar.

Jack Cohen lahir pada 6 Oktober 1898 dan meninggal dunia pada 24 Mac 1979
dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Yahudi Willesden , London,England.

Anda boleh sahkan maklumat ini dengan hanya membuat "search" di internet
dengan menaip "Tesco Jewish" dan anda akan dapat pelbagai laman web Yahudi
yang dikaitkan dengan Tesco.

Keputusan ditangan anda sekiranya anda mahu menyokong Yahudi dengan
mempertingkatkan ekonomi mereka apabila anda membeli belah di Tesco.
:-|


THE TESCO STORY

1920s
Tesco was founded in 1924, when T.E. Stockwell, a partner in a firm of tea suppliers, and Sir Jack Cohen came together. Legend has it that Sir Jack Cohen used his gratuity from his Army service in the First World War to start selling groceries in London's East End markets in 1919. The brand name of Tesco came from the initials of T.E. Stockwell and first two letters of Cohen. The first Tesco store was opened in 1929 in Burnt Oak, Edgware.

1930s
Self-service supermarkets first opened in the USA in the 1930s, during the depression. They soon realized that by selling a wider variety and larger volume of stock, and employing fewer staff, they could offer lower prices to the public. The Tesco business prospered and grew in the years between the war.

1940s
In 1947 Tesco Stores (Holdings) Ltd was floated on the Stock Exchange, with a share price of £ 25. The price at the beginning of February 2002 was around £ 2.42. Self-service stores came to Britain after the Second World War, and Jack Cohen opened the first Tesco self-service store in satu Albans in 1948.

1950s
In 1956 the first Tesco self-service supermarket was opened in a converted cinema in Maldon.

1960s
By the early 1960s, Tesco had become a familiar name. As well as groceries, the stores sold fresh food, clothing and household goods. The Tesco store, which opened in Leicester in 1961, had 16,500 square feet of selling space and went into the Guinness Book of Records as the largest store in Europe. During this period, Tesco introduced trading stamps so that it could bring lower prices to its customers.

Tesco introduced the concept of the superstore in 1967 when it opened a 90,000 square feet store in Westbury, Wiltshire. The 'superstore' was a new concept in retailing and the term was first used when Tesco opened its store in Crawley, West Sussex, in 1968.

1970s
By 1970, Tesco was a household name, its reputation built on providing basic groceries at very competitive prices. But as people become better off, they looked for more expensive luxury items. In the late 1970s the company decided to make its stores more attractive to a wider range of customers. Tesco introduced more superstores, which sold a broader range of goods, and had wider aisles and better lighting. In one year, in the late 1970s, the Tesco market share increased from 7% to 12% and, in 1979, its annual turnover reached £ 1 billion for the first time.

1980s
During the 1980s, Tesco continued to build new superstores, opening its 100th in 1985. In 1987 it announced a £ 500 million programme to build another 29 stores. By 1991, the popularity of Tesco petrol filling stations at its superstores had made the company Britain's biggest independent petrol retailer.

In 1985 Tesco introduced its Healthy Eating initiative. Its own-brand products carried nutritional advice and many were branded with the Healthy Eating symbol. The company was the first major retailer to emphasize the nutritional value of its own brands to customers.

1990s
In the 1990s, the company built on its success by developing new store concepts and new customer-focused initiatives. Tesco broke new ground in food retailing by introducing, in 1995, the first customer loyalty card. Club card now offers Airmiles and Clubcard points can be collected in 5,000 different venues in the UK. Other customer services followed, including grocery home shopping (now Tesco.com), Tesco Direct for catalogue shoppers and the Tesco Baby club for new parents, as well as the launch of Tesco Personal Finance a joint venture with the Royal Bank of Scotland. Tesco has also expanded into Retailing Services, forming a joint venture with the Royal Bank of Scotland to offer a broad range of financial services, closely followed by the launch of the Tesco Visa card, Insurance and other financial services. Tesco Personal Finance now offers a range of 15 different products and services; as well cheque deposits at the checkouts, and instant travel insurance. In August 2003, Personal Finance had more than 4 million customer accounts, and delivered a profit of £ 56m in the first half.

2000s
Tesco now has 2,291 stores around the world and about 300,000 employees. The organization has grown from a purely UK operation, developing international markets in Ireland, Central Europe and Asia. Today, there are four strands to Tesco's strategy: core UK business, non-food, retailing services (personal finance and online grocery sales) and international.


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 23:11


hah?
macam tak percaya ....
punyele banyak ana belanja di tesco selama ni....
makin kaya iblis2 yahudi ni....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 23:14


ana pergi sabasun saja..murah juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 08:57


Pada 03-07-06 02:46 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-06-06 16:14 , fadzlyz posting:

alahai..senangnye encik nak pulau pulau ..apapun memang orang SP suka pergi tesco...dekat sangat dengan rumah saya...murah...kat tesco ada jugak kedai yang jual khat2 alquran...kasihan kat pakcik yang buat khat tu kalau kita pakat pulau tesco...macam mana nasib pekerja2 islam kat situ...


ana agak setuju dengan putera_aiman...mungkin pekerja2 islam disane tak tahu tentang perkara ni..memang kita kena boikot yahudi tapi boikot-memboikot ni adalah care orang yahudi,kalau kita pun nak dok boikot-memboikot make samelah kita macam orang yahudi juga..jangan cepat sangat jatuhkan hukum,kita ni daei...


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 09:00


ana bukan bermaksud mempertahankan tesco..tapi mungkin ramai orang islam diluar sana yang tak tahu tentang info ni...sebab tu lah kita kena buat dakwah..insyaAllah tuan-tuan yang mulia,kita azam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 00:36


cuba kamu semua check kat sini boycott israel campaign ...
tesco tak termasuk dalam boycott israel campaign...

antara hypermarket yang diboikot hanyalah carrefour..

yang lain2 tu..beberapa brand yang perlu diboikot.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 01:02


seronok baca topik macam ini.. orang Islam.. dok kutuk2 orang kafir yang bukak bisnes.. siap2 boycott lagi.. tapi, apa usaha orang yang berkata-kata tu dalam meningkatkan ekonomi umat sendiri? sekadar duduk dalam ofis.. makan gaji.. tapi, pergi kedai cina.. then.. nak salahkan cina/orang kafir yang berniaga..

jom muhasabah.. di mana silapnya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 19:17


maafla Kalau terkasar bahasa.. Kalau salah bicara.. ampun dipinta..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 14-07-06 19:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 19:18


saya tau.. tak semua orang melayu begitu.. tapi, cuba kita renung sekeliling.. benar atau salah kata-kata ni.. majority, begitula sikap orang melayu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

nuzul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21199
Posting: 48
Dari: pahang

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 14-07-06 19:29


alhamdulillah atas pendedahan yang diberikan sebab ana tak tau pun tesco tu under yahudi.sebabnya sekarang ni ana tengah menzahirkan diri ana dengan islamik produk so ana cuba sedaya upaya tidak membeli barangan yang disenaraikan dalam kempen boikoytbarangan us-yahudi.nampaknya lepas ni cashier tesco tu tak nampak dah muka ana .insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzulProfil   Hantar PM kepada nuzul   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 03:32


selagi rasa boleh elak,elaklah...kalau tak ,nak buat bagaimana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 18:37


InsyaAllah...
kita cuba elakkan...
banyak lagi pasaraya lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 23:08


Emm...baru tau..kat Selangor ni dah banyak tapi saya tak pernah pergi pun lagi....selalu pergi Giant dan Carefour.....tak lupa juga mini market dekat rumah saya Kamal minimarket.......Bahaya juga kalau macam tu..Saya ada tengok iklan dalam tv...tesco ni banyak keluarkan barang sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 23:43


pergi kedai mini pak ali cukup lah.....hihiihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 23:56


cuba anda fikir...apa sangatla setakat harga murah sposen dua berbanding dengan kedai2 lain...takyahla pagi.



JAHANAM ZIONIS

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 24-07-06 03:09


Err... Mydin ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166967 saat. Lajunya....