Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 14 jam, 59 minit yang lalu
azemi: 4 hari yang lalu
Firdaus15: 11 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 14 hari yang lalu
secureofficemovers: 15 hari yang lalu
Naqiu: 21 hari yang lalu
nawfaa79: 22 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Hukum Penulisan Ayat-ayat Al-Quran Dengan Huruf Roman


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Hukum Penulisan Ayat-ayat Al-Quran Dengan Huruf Roman

Please Mendaftar To Post


Oleh Hukum Penulisan Ayat-ayat Al-Quran Dengan Huruf Roman

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 00:57


Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam


Kategori : Sosial/Syariah    
Tajuk :
Penulisan Ayat-ayat Alquran Dengan Huruf Roman
Huraian :


Keputusan
Ahli Muzakarah Jawatankuasa Fatwa telah bersetuju mengambil keputusan bahawa adalah haram ditulis atau digunakan mana-mana bahagian daripada ayat al-Quran dengan tulisan yang bukan huruf Arab atau bukan tulisan al-Quran.


Oleh : Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali ke 24
Tarikh Keputusan : 5 Jun 1989
Tarikh Muzakarah : 5 Jun 1989 hingga 6 Jun 1989


Sumber: Portal e-Fatwa


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 08-06-06 00:57 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-06-06 01:02


erm ... macam mana pula kalau nak bagi senang budak-budak baca ?? haram jugak ke ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 00:51


berdasarkan apa yang saya belajar, dan berdasarkan apa yang difatwakan oleh Jawatankuasa Fatwa di atas: memang itu hukumnya, haram menulis/menyalin ayat Al-Quran selain dalam tulisan Arab.

malah secara detailnya mengikut apa yang saya belajar: ayat2 Al-Quran hanya boleh ditulis dalam rasm `Uthmani sahaja. tapi ada rukhsah iaitu untuk tujuan pembelajaran, dibolehkan menulis dengan huruf Arab dengan tidak mengikut rasm `Uthmani, tetapi masih tetap wajib dalam tulisan Arab. setakat itu saja rukhsah yang saya tahu.

!!! QUOTE !!!

erm ... macam mana pula kalau nak bagi senang budak-budak baca ?? haram jugak ke ?

saya tak pernah jumpa tok guru yang ajar anak murid dia mengaji dengan menyalin Al-Quran menggunakan tulisan bukan Arab. bagi saya mengajar dengan menggunakan tulisan Arab direct menggunakan muqaddam atau kitab iqra' adalah lebih effective supaya lebih mudah faham dan ingat.

adapun isi2 kandungan muqaddam atau kitab iqra' yang bukan merupakan ayat Al-Quran harus ditulis dengan tulisan rumi sebab ia bukan ayat Al-Quran, contohnya: alif ba' ta' bukan ayat Al-Quran.

mungkin sahabat2 yang ambil bidang Al-Quran dan Al-Hadith boleh hurai dengan lebih detail, mungkin boleh bawa khilaf ulama' dalam masalah ini. kalau ada salah silap sila perbetulkan.

WaLlahu Ta`ala A`lam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 19-06-06 00:54 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 12:34


untuk refresh dan panduan bersama jua ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 01:13


macam mana pula dengan hadith ye?

Bookmark and Share

  


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 09:35


betul tu..
kat kampus saya atas meja pensyarah saya ada letak artikel ni..bukan apa ramai sangat pelajar yang buta ayat al-quran sehingga untuk hafal surah pun terpaksa merumikan ayat al-quran..eheh..:sopan:malu saja kan..budak laki dengan budak perempuan same saja..rosk budak-budak zaman sekarang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 10:45


Pada 14-11-08 01:13 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula dengan hadith ye?

hadith tak sama dengan Al-Quran, setakat ni saya tak jumpa lagi apa-apa hukum berkaitan dengan pengharaman penulisan hadith dalam tulisan selain arab, bagi saya hukum ni terpakai bagi ayat Al-Quran sahaja.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 10:47


syukran atas info bermanfaat..
kalau tak sampai bila-bila tak tau

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 22-11-08 10:53


Pada 22-11-08 10:47 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

syukran atas info bermanfaat..
kalau tak sampai bila-bila tak tau


betul tu. selama ni kawan minta tolong rumikan supaya mudah hafal ayat hafazan. tak tau pulak tak boleh. tapi kalau rumikan memang bunyi dan tajwid berubah lah. mungkin sebab tu tak boleh kerana dah mengubah ayat dan maksud

p/s : sekadar pandangan. kalau salah harap perbetulkan :berfikir:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 13:41


Keputusan Fatwa Negeri Terengganu Darul Iman

Kategori : Akidah    
Tajuk :

Tulisan Ayat Al-quran Dengan Huruf Rumi.
Isu :
Keputusan Muzakarah Fatwa Kebangsaan mengenai Penulisan ayat-ayat al-Quran dengan huruf Roman dan Latin.
Keputusan :


Didalam penulisan ayat-ayat al-Quran didapati ada beberapa pendapat ulama’ sepertimana berikut:-

1) Penulisan al-Quran mestilah ditulis dengan Rasm Uthmani (ini Pendapat Jumhur ulama’).
2) Harus mennulis dengan tidak mengikut Rasm Uthmani.
3) Harus, malah wajib dengan tidak mengikut Rasm Uthmani bagi kegunaan awam, bagi maksud pembelajaran.

Setelah meneliti pendapat-pendapat tersebut maka jawatankuasa ini berpendapat adalah wajib ditulis dalam al-Quran dengan Rasm Uthmani berdasarkan اجماع الصحابة kecuali bagi maksud pengajaran untuk menyenangkan para pelajar.

Mengenai pengharaman penulisan ayat-ayat al-Quran dengan huruf Roman atau Latin jawatankuasa ini bersetuju dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali Ke-24 bersidang pada 5&6 Jun 1989 bersamaan 2 Zulkaedah 1409 yang telah mengambil keputusan bahawa:

“Adalah haram ditulis atau digunakan mana-mana bahagian daripada al-Quran dengan tulisan yang bukan huruf Arab atau bukan system tulisan al-Quran.
Memandangkan keadaan yang ada dalam masyarakat Islam di Malaysia maka Muzakarah menasihatkan bahawa pelaksanaan fatwa ini hendaklah dijalankan secara berperingkat-peringkat dengan tidak menyusahkan mana-mana pihak.”

http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatwa_warta_view.asp?keyID=479


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-08 09:20


kita tulis lain..lain yang keluar tulisan tersebut sudah di programkan...jadi jika ada kesilapan harap akhi nasihat/ tegur...terima kasih

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 23:48


tujuan ayat alquran dan hadis tidak di benarkan menulis dalam huruf romanais, kerana,

kadang-kadang, bacaannhya lari dari bacaan asal... dan ia boleh membawa maksod yang salah, dan boleh membaut si pembaca itu dosa...

sebaik baiknya, adalah, pelajari lah ilmu alquran... jika dapat baca alif ba ta, sudah tentu boleh baca hadis juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 09:57


Pada 25-11-08 23:48 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

tujuan ayat alquran dan hadis tidak di benarkan menulis dalam huruf romanais, kerana,

kadang-kadang, bacaannhya lari dari bacaan asal... dan ia boleh membawa maksod yang salah, dan boleh membaut si pembaca itu dosa...

sebaik baiknya, adalah, pelajari lah ilmu alquran... jika dapat baca alif ba ta, sudah tentu boleh baca hadis juga


Assalamualaikum..
bukan alquran dan hadith, tetapi hanya alquran..

akan tetapi hadith juga lebih baik di tulis arab..

Wallahua'lam..


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112304 saat. Lajunya....