Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 14 jam, 59 minit yang lalu
azemi: 4 hari yang lalu
Firdaus15: 11 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 14 hari yang lalu
secureofficemovers: 15 hari yang lalu
Naqiu: 21 hari yang lalu
nawfaa79: 22 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: bila Wanita Pergi Buat Haircut


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» bila Wanita Pergi Buat Haircut

Please Mendaftar To Post


Oleh bila Wanita Pergi Buat Haircut

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 01:40


Erm,boleh ana tanya,forumers dari kalangan perempuan yang pergi buat haircut di mana-mana ada rasa macam tak puas hati tak.Sekarang orang thai dan chinese banyak buat kedai gunting rambut.Especially when muslimah wants to make haircuts,precisely will be unsatisfied.

kadang-kadang dalam kedai mereka ada lelaki,kadang-kadang sliding door agak telus,dan boleh dilihat semua orang.Senang cerita,wanita islam yang bertudung agak sukar untuk buat haircut.Sampai kadang-kadang terasa takut begitu.

ps : sudh banyak sekarang.apa pandangan anda.



-----------------
I'm Pupus Just Now and Now


Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 09:35


potong sendiri...hehe... :-di
ada saja kedai orang islam 'perempuan sahaja'...ada tapi tak banyak..kena pandai cari..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 17-06-06 12:01


Soalan ni tak ramai orang yang faham akan kepentingannya.
Susah..sangat la susah nak cari non unisex untuk haircut
Terpaksa ke kedai yang sangat tak laku. dengan cara ni, kita tak la terdedah pada male customers walaupun potong rambut tak sampai 5 minit.

Tapi dah jumpa salon yang sediakan tempat gunting khas utuk wanita bertudung. ALhamdullillah

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 17-06-06 12:03


Sekarang ini dah ada tempat gunting rambut untuk muslimah sahaja tapi kena carilah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-06-06 12:57


assalamualaikum....

kalau ikutkan memang susah nak cari tempat gunting rambut khusus bagi orang perempuan. Saya alhamdulillah, mak pandai gunting rambut. Satu family mak guntingkan. Kami adik-beradik pun pandai gunting rambut. Saya pun bersyukur kerana pandai gunting rambut. Boleh tolong kawan-kawan kat asrama gunting rambut. Free, tak perlu bayar. :).

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 17-06-06 15:54


saya pun sukar mencari kedai yang betul-betul "selamat"...
siapa2 kawan2 yang tinggal kat area melaka tengah tolong inform saya kat mana kedai yang boleh dipercayai...thanks!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 00:04


saya tak perlu mencari kedai gunting rambut kerana ummi saya yang biasa potong rambut saya....tapi selalu jugak saya teman kawan baik saya kedai gunting rambut orang melayu....kedai yang agak tersorok la jugak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 00:09


minta tolong ummi potongkan...lebih senang...
tapi kalau tak silap ana ada kedai untuk muslimah...
kena cari sikit la....
yang penting maruah kita as perempuan islam terpelihara... :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 18-06-06 00:22


seperti apa yang saya pelajari...aurat kita terhadap wanita kafir sama seperti aurat kita kepada lelaki yang ajnabi...jadi walaupon kita hanya berduaan dalam bilik tu untuk gunting rambut dengan wanita yang bukan muslim..tidak boleh..kerana mereka diharamkan melihat aurat kita..mereka hanya boleh melihat muka dan telapak tangan kita saja...

cuba lah sedaya upaya mencari salon muslimah...kalau tak jumpa gunting sendri..kalau tkot tesalah potong..tkyah potong..rambut panjang pun ok apa..

waallahu A'lam
[ Telah diedit oleh: Farishah pada 18-06-06 00:23 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 01:09


Pada 18-06-06 00:09 , era posting:

!!! QUOTE !!!

minta tolong ummi potongkan...lebih senang...


samelh kita... 8-) lebih selesa...dapat pulak eratkn kasih sayang...insyaAllah... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 02:08


kat mana yang ada saloon muslimah? bagitahu lah...saya dah lama mencari... payah nak jumpa... kat selangor ni mana???

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 02:33


good topics...
selalu terfikir...memang bermasalah sikit nak cari saloon for muslimah ini..
kadang-kadang ptg sendiri saja..
pernah pergi buat haircut...kat kedai non muslim...
masa kecik2 selalu pergi...
tapi susah lah...lelaki selalu keluar masuk...

kat area shah alam dan seremban..siapa tau??

Bookmark and Share

  


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:18


Pada 18-06-06 00:09 , era posting:

!!! QUOTE !!!

minta tolong ummi potongkan...lebih senang...
tapi kalau tak silap ana ada kedai untuk muslimah...
kena cari sikit la....
yang penting maruah kita as perempuan islam terpelihara... :-) :-)


a'aa betul itu...
sekarang susah nak cari...
sedih rasanya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 20-06-06 17:22


maruah penting dalam hidup kita..

Bookmark and Share

  


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 23:17


satu tempat yang sahabat² ana baitau...

InsyaAllah ada masa nak pergi jugak..

LUMINOSITY BEAUTY HOUSE & APPAREL

J 201, Vista Apartment (Atas PERODUA)

Damansara Damai

47830 Petaling Jaya

Selangor ada



p/s: maybe ramai yang dah tau kan...
:-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 23:22


bolehlah lawat² website ni
SaLon


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 03:22


Alamak... trtekan, saja saja baca nak tahu prkmbangan isu semasa.
Hehehe... jangan marah. Marah cepat tua nanti. he3x :).

Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 06:30


kalau kat shah alam, kat seksyen 18 dan kompleks PKNS ada salon untuk yang bertudung.

Bookmark and Share

  


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 28-06-06 15:01


Pada 23-06-06 23:22 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

bolehlah lawat² website ni
SaLon



dah tengok...kedai nya kat selangor saja ke...
buka lah kat melaka pula....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 02:13


ok,ada yang promote isteri si amin inteam punya lagih.
haha.
sayangnya,mak ana tak pandai guntingkan rambut orang.Ngah!

Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 08:50


Ana selalu suruh org yang potongkan.... mak kan ada..SAYANG MAK....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 09:05


salam..
dr kecik sampai ke sekarang tak pernah pergi kedai potong..
umi saja yang tolong potong..
senang..
hmm..
wasalam~

Bookmark and Share

  


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 10:08


Pada 17-06-06 12:01 , majidah posting:

!!! QUOTE !!!

Soalan ni tak ramai orang yang faham akan kepentingannya.
Susah..sangat lah susah nak cari non unisex untuk haircut
Terpaksa ke kedai yang sangat tak laku. dengan cara ni, kita tak lah terdedah pada male customers walaupun potong rambut tak sampai 5 minit.

Tapi dah jumpa salon yang sediakan tempat gunting khas utuk wanita bertudung. ALhamdullillah


ada ke?kat mana ye?nak tau...nak tau...
tapi nak tanyala...kat tempat saya tak ada kedai gunting rambut org Islam...yang ada hanyala kedai cina....tapi memang tak ada org laki lah...dijamin...
kan aurat antara perempuan Islam dengan perempuan bukan Islam sama macam dengan org laki kan...tapi kalau dalam situasi macam ini...boleh tak pergi gunting rambut kat org cina?

[ Telah diedit oleh: destinasi_abadi pada 13-09-06 10:15 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 10:30


alahai..tak payah r potong!biar r panjang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 10:36


kadang-kadang ada sebab tertentu untuk dipotong...misalnya...kalau rambut banyak gugur...kena potong juga...ataupun rambut bercabang kat hujung kena potong...kalau tak rambut tak tumbuh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

aleeya_athirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25748
Posting: 128
Dari: Ipoh

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-06 12:10


Pada 18-06-06 01:09 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-06-06 00:09 , era posting:

!!! QUOTE !!!

minta tolong ummi potongkan...lebih senang...


samelh kita... 8-) lebih selesa...dapat pulak eratkn kasih sayang...insyaAllah... :-)



HEHE...saya saja saja join...
saya pun suruh family potongkan..lagi selesa...


-----------------
jAgA iMAn..hIAsI pEriBAdI..iNsYaALLah dIbErKaTi


Bookmark and Share

  


  Member Information For aleeya_athirahProfil   Hantar PM kepada aleeya_athirah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 14:53


kalau macam tu gunting sendiri sajalah....suruh mak ke kakak ke kawan...jadi tak iyalah pening2 kepala...saya pun suruh kakak or mak yang guntingkan rambut kalau nak potong....
jagalah aurat dari lelaki ajnabi

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-09-06 15:07


tak pernah potong kedai,sebab sllnya abah yang potongkan.tapi susah nak cari salon org Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 15:10


mintaklah tolong ahli keluarga atau kawan yang potongkan...
jimat dan selamat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.140051 saat. Lajunya....