Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 7 hari yang lalu
alongmina: 11 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 21 hari yang lalu
budakbesar: 28 hari yang lalu
azemi: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Syiah Imamiah sesat atau kafir?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Syiah Imamiah sesat atau kafir?

Please Mendaftar To Post


Oleh Syiah Imamiah sesat atau kafir?

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 04-06-06 05:54


pernah dengaq orang cakap syiah ni macam mazhab2 lain juga boleh beramal dengannya.....ada jugak yang cakap depa ni sesat saja tapi masih dikira islam....ada satu lagi cakap depa ni kafir tak dikira islam lagi.

so minta pendapat dari rakan2, yang mana satu paling betui?
[ Telah diedit oleh: RenTokiL_IniTiaL pada 06-06-06 23:04 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-06 10:43


laa...ni ana terang sedikit ni...
syiah ni....aqidah dia masih diterima...
tapi bab lain....feqah,tasauf,dan sebagainya memang tak masuk chenal pun...

sebab diterima...sebab fahaman ni masih menjadikan allah sebagai tujuan utama...

nanti ana rujuk semula...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 11:36


betul ke...syiah masih di terima???
syiah ni dah rosak teruk....dan tak boleh di terima aqidah mereka sebab mereka bukan ahli sunah wal jamaah...

banyak perkara bidaah yang mereka telah buat...hingga kan mereka mangkafir kan sahabat2 nabi...terutama abu bakar assidiq dan umar....

mereka telah membuat hadis tiruan(hadis maudud)...

cuma rujuk kitab2 mereka yang banyak terpesong...

dan kepada sesiapa yang duduk di Mesir cuba rujuk majalah attawhid keluaran terbaru...dalam tu mencerita kan secara ringkas tentang syiah mengfakir abu bakar dan umar ..berdasar kan hujah dr pada kitab2 mereka dan kalam al imam khomeini mereka sendiri...

banyak lagi kitab2 yang membahas kan tentang pesong nya syiahni....
cuba beli dan tengok sendiri cd ustaz asri yusof tentang bhy syiah...yang harus kita tolak....sebab mereka ada lah musuh kita....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 04-06-06 12:11


!!! QUOTE !!!

laa...ni ana terang sedikit ni...
syiah ni....aqidah dia masih diterima...


tolong hati-hati bila buat statement

syiah tak sama dengan mazhab2 lain dalam ASWJ, bahkan aqidah syiah jauh menyeleweng daripada aqidah ASWJ

syiah mengkafirkan keseluruhan sahabat & termasuk isteri-isteri Rasulullah SAW kecuali ahli bayt & beberapa orang sahabat saja.. mereka membuat penambahan dalam syahadah, mempercayai ar-raj'ah, menghalalkan mut'ah, mengamalkan taqiyyah (berpura-pura) dalam agama, mengagungkan saidina ali dengan keterlaluan, memaksumkan kesemua 12 imam mereka, mempunyai versi Quran yang berbeza, menolak hadith yang diriwayatkan oleh ASWJ, menolak ijma' dll.. (rujuk Risalah JAKIM)

sebahagian besar ulama' menghukum aliran syiah (khususnya syiah imamiyyah) sebagai sesat, sebahagian lagi berpendapat mereka kafir disebabkan pegangan aqidah mereka

nak tahu lebih lanjut boleh ikuti ceramah ustaz. M Asri Yusof (Syiah - Sejarah & Perkembangan) : bhg 1, bhg 2, bhg 3a, bhg 3b

ataupun dapatkan bahan rujukan daripada web Darul Kautsar

Allahu a'lam


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 04-06-06 12:22 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 14:45


mazhab syiah tidaklah sesat atau kafir sedangkan syiah pun menyembah apa yang kita sembah.cuma mereka terlalu taksub...itu saja.walaupun berbagai mazhab tapi dalam ibadah kita bersatu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 04-06-06 18:51


Pada 04-06-06 14:45 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

mazhab syiah tidaklah sesat atau kafir sedangkan syiah pun menyembah apa yang kita sembah.cuma mereka terlalu taksub...itu saja.walaupun berbagai mazhab tapi dalam ibadah kita bersatu...


next time sebelum cakap semak fatwa ulama' atau rujuk pada Majlis Fatwa Kebangsaan ye dik, jangan pandai2 keluarkan fatwa sendiri

syiah bukan satu mazhab daripada ASWJ disebabkan khilaf dalam bab ushul.. aqidah syiah tak sama dengan aqidah yang dipegang oleh ASWJ

kalau ikut logik adik ni, tak wujudlah ajaran sesat kat dunia ni.. qadiyani tak sesat.. khawarij, murji'ah, jabbariyyah & mu'tazilah tak sesat.. al-arqam (rufaqa'), ayah pin, rasul melayu yang letak jawatan tu, & thariqat bathiniah yang mengarut pun tak sesat, sebab mereka tu semua ta'sub saja.. tak begitu muslimah83?


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 04-06-06 18:52 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 04-06-06 19:12


Saya terjumpa kenyataan ini dalam satu blog.
Minta pencerahan dan pendapat dari alea13.

Saudara-saudara pembaca khususnya yang beragama Islam, terlalu banyak pertanyaan mengenai perbezaan sunnah dan syiah. Penting sangatkah perbezaan itu? Hal ini dibesar-besarkan musuh Islam dan Barat khususnya. Lihatlah sesuatu dengan akal yang sihat. Revolusi Islam Iran telah menyebabkan Barat panik, untuk menggasak dan menghancurkan Iran, Saddam Hussein yang ketika itu merupakan boneka Barat dibodohkan untuk menyerang Iran. Dan dalam bentuk perang saraf,umat Islam dimomokkan revolusi Islam Iran pimpinan Imam Khomeini adalah revolusi syiah, fahaman wahabi disegarkan kemudiannya menerusi peranan ejen Barat. Janganlah kita terjerumus dalam medan yang melalaikan kita dari musuh sebenar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 04-06-06 19:21



  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 04-06-06 19:26


bacaan lain boleh lihat, karya Imam Abu Zahrah. Tarikh al-Mazahib al-Islamiyyah, Tarikh al-Mazahib al-Islamiyyah

dan juga karya bekas Mufti Sabah

Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 04-06-06 19:40


Pada 04-06-06 19:21 , Martyr posting:

Link tak dapat dibuka

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 04-06-06 19:41


Pada 04-06-06 19:26 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

bacaan lain boleh lihat, karya Imam Abu Zahrah. Tarikh al-Mazahib al-Islamiyyah, Tarikh al-Mazahib al-Islamiyyah

dan juga karya bekas Mufti Sabah



Mungkin ramai yang tiada capaian kepada bahan yang dicadangkankan ni. Boleh kongsi di portal?

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-06 20:43


Pada 04-06-06 14:45 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

mazhab syiah tidaklah sesat atau kafir sedangkan syiah pun menyembah apa yang kita sembah.cuma mereka terlalu taksub...itu saja.walaupun berbagai mazhab tapi dalam ibadah kita bersatu...

Syiah kata para sahabat kafir kerana bye'at Abu Bakar radhiallahu 'anhu sebagai khalifah selepas Rasulullah s.a.w...
ASWJ kata bahawa para sahabat adalah 'udul....

macamni boleh bersatu ke?

Pada 04-06-06 19:12 , majidah posting:

!!! QUOTE !!!

Saya terjumpa kenyataan ini dalam satu blog.
Minta pencerahan dan pendapat dari alea13.

Saudara-saudara pembaca khususnya yang beragama Islam, terlalu banyak pertanyaan mengenai perbezaan sunnah dan syiah. Penting sangatkah perbezaan itu? Hal ini dibesar-besarkan musuh Islam dan Barat khususnya. Lihatlah sesuatu dengan akal yang sihat. Revolusi Islam Iran telah menyebabkan Barat panik, untuk menggasak dan menghancurkan Iran, Saddam Hussein yang ketika itu merupakan boneka Barat dibodohkan untuk menyerang Iran. Dan dalam bentuk perang saraf,umat Islam dimomokkan revolusi Islam Iran pimpinan Imam Khomeini adalah revolusi syiah, fahaman wahabi disegarkan kemudiannya menerusi peranan ejen Barat. Janganlah kita terjerumus dalam medan yang melalaikan kita dari musuh sebenar.

alahai, puak syiah di Iraq sendiri yang sokong barat Amerika dan Britain sebab boleh dapat kuasa, ramai pengikut ASWJ dibunuh. Syiah di Iran tu saya yakin mereka lebih kepada sikap berpura-pura atau taqiyyah(lebih kurang macam munafiq la) di hadapan ASWJ.
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 04-06-06 20:50 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 05-06-06 07:08


!!! QUOTE !!!

Link tak dapat dibuka


boleh juga buka di sini : Sunni Yg Sunni

!!! QUOTE !!!

Saudara-saudara pembaca khususnya yang beragama Islam, terlalu banyak pertanyaan mengenai perbezaan sunnah dan syiah. Penting sangatkah perbezaan itu? Hal ini dibesar-besarkan musuh Islam dan Barat khususnya. Lihatlah sesuatu dengan akal yang sihat. Revolusi Islam Iran telah menyebabkan Barat panik, untuk menggasak dan menghancurkan Iran, Saddam Hussein yang ketika itu merupakan boneka Barat dibodohkan untuk menyerang Iran. Dan dalam bentuk perang saraf,umat Islam dimomokkan revolusi Islam Iran pimpinan Imam Khomeini adalah revolusi syiah, fahaman wahabi disegarkan kemudiannya menerusi peranan ejen Barat. Janganlah kita terjerumus dalam medan yang melalaikan kita dari musuh sebenar.


cuba ukhti majidah lihat dah berapa lama US & sekutunya ancam nak serang Iran, tapi akhirnya siapa yang kena serang, Iran atau Iraq?

selepas takluk Iraq, siapa yang US & sekutunya promote jadi pemerintah umat Islam kat sana, sunni atau syiah?

yang dok bakar masjid sunni kat Iraq tu, tentera US atau syiah?

macam Abu_Ruqayyah kata, tak ke mana syiah nak tentang US & sekutunya sebab depa yang naikkan & beri kuasa pada syiah.. in fact salah satu hidden agenda penaklukan Iraq adalah untuk membebaskan penganut syiah yang ditindas waktu saddam hussin memerintah (International Religious Freedom Report - Iraq)

cuba majidah dengar ceramah ustaz. M Asri Yusof tu


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 05-06-06 07:10 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 23:34


maafkan saya sebab nak mencelah. berdasarkan ilmu saya yang tak seberapa ini setahu saya perkataan syi`ah terlalu umum, sedangkan mereka juga ada banyak pecahan, dan setahu saya juga yang ditolak oleh ASWJ adalah puak syi`ah yang terlalu ta`assub dan extreme seperti yang dinyatakan di atas, malah ada yang mengaku Allah tersalah melantik Nabi Muhammad s.a.w. sedangkan wahyu sepatutnya turun kepada Ali k.w. na`uzubiLlahi min zalik.

sedangkan ada juga puak syi`ah yang tidak syadid, dan akidah mereka tidak jauh daripada ASWJ, seingat saya ada majlis fatwa di Malaysia yang pernah menerima pendapat dari satu golongan syi`ah, zaydiyyah kalau tak silap, kemudian ditolak semula penerimaan tersebut dan hanya menerima pendapat dari mazhab 4.

pendapat saya, ada yang sesat dan ada yang tidak, ada yang pegangan mereka bercanggah dengan ASWJ dan ada juga yang agak dekat dengan pegangan kita. apa yang penting kita terus berpegang dengan pegangan kita sekarang iaitu berdasarkan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

WaLlahu A`lam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 07-06-06 04:13


Pada 06-06-06 23:34 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

maafkan saya sebab nak mencelah. berdasarkan ilmu saya yang tak seberapa ini setahu saya perkataan syi`ah terlalu umum, sedangkan mereka juga ada banyak pecahan, dan setahu saya juga yang ditolak oleh ASWJ adalah puak syi`ah yang terlalu ta`assub dan extreme seperti yang dinyatakan di atas, malah ada yang mengaku Allah tersalah melantik Nabi Muhammad s.a.w. sedangkan wahyu sepatutnya turun kepada Ali k.w. na`uzubiLlahi min zalik.

sedangkan ada juga puak syi`ah yang tidak syadid, dan akidah mereka tidak jauh daripada ASWJ, seingat saya ada majlis fatwa di Malaysia yang pernah menerima pendapat dari satu golongan syi`ah, zaydiyyah kalau tak silap, kemudian ditolak semula penerimaan tersebut dan hanya menerima pendapat dari mazhab 4.

pendapat saya, ada yang sesat dan ada yang tidak, ada yang pegangan mereka bercanggah dengan ASWJ dan ada juga yang agak dekat dengan pegangan kita. apa yang penting kita terus berpegang dengan pegangan kita sekarang iaitu berdasarkan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

WaLlahu A`lam.


Saya cuma maksudkan syiah imamiah sahaja ustad Ibnu Musa, yang lain tu tak masuk line forum ni :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 07:23


saya tahu tajuk tentang syiah imamiah, tapi statement sahabat2 di atas menyebut syiah secara umum bukannya hanya syiah imamiah.

kalau tak percaya cuba baca balik pendapat sahabat2 di atas. hati-hati bila bagi pendapat, jangan diumumkan sesuatu yang bersifat khusus.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-06-06 08:01


aduhai ibnu_musa, yang ana maksudkan tentulah syiah yang dimaksudkan dengan tajuk forum ni.. tapi jenuh la nak taip syiah imamiyyah setiap kali sebab panjang, so taip syiah saja lah..

kalau baca betul-betul tajuk topik tu insya Allah tak ada salah faham.. :-)

!!! QUOTE !!!

syiah mengkafirkan keseluruhan sahabat & termasuk isteri-isteri Rasulullah SAW kecuali ahli bayt & beberapa orang sahabat saja.. mereka membuat penambahan dalam syahadah, mempercayai ar-raj'ah, menghalalkan mut'ah, mengamalkan taqiyyah (berpura-pura) dalam agama, mengagungkan saidina ali dengan keterlaluan, memaksumkan kesemua 12 imam mereka, mempunyai versi Quran yang berbeza, menolak hadith yang diriwayatkan oleh ASWJ, menolak ijma' dll..


--> syiah zaidiyyah tak mengkafirkan para sahabat & isteri-isteri Nabi SAW


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 07-06-06 08:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 07-06-06 10:13


!!! QUOTE !!!



cuba ukhti majidah lihat dah berapa lama US & sekutunya ancam nak serang Iran, tapi akhirnya siapa yang kena serang, Iran atau Iraq?

selepas takluk Iraq, siapa yang US & sekutunya promote jadi pemerintah umat Islam kat sana, sunni atau syiah?

yang dok bakar masjid sunni kat Iraq tu, tentera US atau syiah?

macam Abu_Ruqayyah kata, tak ke mana syiah nak tentang US & sekutunya sebab depa yang naikkan & beri kuasa pada syiah.. in fact salah satu hidden agenda penaklukan Iraq adalah untuk membebaskan penganut syiah yang ditindas waktu saddam hussin memerintah (International Religious Freedom Report - Iraq)

cuba majidah dengar ceramah ustaz. M Asri Yusof tu



Assalamualaikum,

yang dok bakar masjid sunni kat Iraq tu boleh jadi tentera US atau syiah. yang pasti tentera US pasti akan jadi dalang untuk mewujudkan secretarian war antara sunni & syiah. boleh jadi US yang sengaja bom masjid sunni supaya syiah & sunni bergaduh. sebab ending yang rugi pun orang Islam.

memanglah selepas takluk iraq, US nak promote syiah naik. Takkan mereka nak sunni naik. Tujuan mereka tak lain untuk wujudkan kacau bilau. Katekan kalau sebelum iraq kena takluk, syiah yang control iraq. Pasti selepas iraq kena takluk, US akan naikkan pemerintah sunni pulak.

Ana pasti, US camnerpun akan cari jalan untuk serang Iran. Especially dengan kes nuklear sekarang. sebab imam khumeini (betulkan ejaan kalau ana silap, nama mereka dekat2 same saja) yang tumbangkan syah iran yang US support waktu revolusi iran dulu.

camnerpun pendapat ana sendiri, ana tidak suka bahaskan perbezaan syiah & sunni untuk tujuan saja-saja...kalau untuk tujuan ilmiah tak apa lah. Ana suka bincangkan persamaan, sebab pada pendapat ana, insyaAllah ini yang akan lebih menguntungkan umat Islam.

bagaimana pun tajuk forum ni untuk bincangkan samaada syiah imamiah itu sesat atau kafir... yang ni ana tak ada ilmu untuk membincangkan ttgnya
wallahualam


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."
[ Telah diedit oleh: shinobi pada 07-06-06 10:16 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 13:16


syukran ukht alea13 atas jawapan tersebut.

saya bagi satu contoh: mazhab Syafi`i adalah termasuk dalam mazhab 4 ASWJ, dan mazhab Syafi`i mengatakan bahawa suara wanita adalah aurat, tapi kalau kita kata mazhab 4 atau ASWJ secara umum berpendapat suara wanita adalah aurat maka kenyataan itu adalah salah dan boleh mengelirukan.

begitu juga dengan syiah imamiah, ia merupakan satu golongan dalam kelompok syiah, kalau kita hanya sebut syiah secara umum ia adalah salah dan melibatkan semua kelompok syiah, dan boleh mengelirukan pembaca walaupun kita sendiri faham.

saya setuju dengan sahabat2 tentang syiah imamiah, syukran atas penjelasan2 tersebut.


satu link yang berkaitan dengan syiah:

Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam

Kategori : Akidah    
Tajuk :
Syiah Di Malaysia

Keputusan

a) Bersetuju supaya keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa yang telah diadakan pada 24 dan 25 September 1984 mengenai aliran Syiah yang menetapkan seperti berikut :

“Setelah berbincang dan menimbang kertas kerja ini Jawatankuasa telah mengambil keputusan bahawa hanya Mazhab Syiah dari golongan Al-Zaidiyah dan Jaafariah sahaja yang diterima untuk diamalkan di Malaysia.” Dimansuhkan.

b) Menetapkan bahawa umat Islam di Malaysia hendaklah hanya mengikut ajaran Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.

c) Menyokong dan menerima cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Negeri-Negeri bagi memperuntukkan dengan nyata bahawa agama bagi Persekutuan dan Negeri-Negeri hendaklah agama Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.

di) Memperakukan pindaan kepada semua Undang-Undang Negeri yang Hukum Syarak bagi menyelaraskan takrif “Hukum Syarak” atau “Undang-Undang Islam” seperti berikut :

“Hukum Syarak atau “Undang-Undang Islam” ertinya Undang-Undang Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.”

e) Memperakukan bahawa ajaran Islam yang lain daripada pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah bercanggah dengan Hukum Syarak dan Undang-Undang Islam; dan dengan demikian penyebaran apa-apa ajaran yang lain daripada pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah dilarang.

f) Menetapkan bahawa semua umat Islam di Negara ini adalah tertakluk kepada Undang-Undang Islam Hukum Syarak yang berasaskan pegangan kepada ajaran Ahli Sunnah Wal-Jamaah sahaja.

pergi) Menetapkan bahawa penerbitan, penyiaran dan penyebaran apa-apa buku, risalah, filem. Video dan lain-lain berhubung dengan ajaran Islam yang bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah diharamkan.

Oleh : Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia
Tarikh Keputusan : 5 Mei 1996
Tarikh Muzakarah : 5 Mei 1996 hingga 5 Mei 1996


sumber: Portal e-Fatwa



Berita & Pengumuman

Mufti Besar Mesir Kecam Pengeboman Makam Imam di Iraq
Tarikh: 2/24/2006

    
Mufti Mesir, Syeikh Ali Jum'ah, menyatakan pengeboman dua makam suci, iaitu Imam Ali Al-Hadi dan Imam Hasan Al-Askari a.s., bertujuan mencipta konflik di antara umat Islam. Syeikh Ali dalam wawancaranya dengan televisyen Al-Alam menyatakan, "Umat Islam, baik Sunnah mahupun Syiah, berada dalam satu barisan dalam rangka menghadapi segala bentuk penjajahan dan aksi keganasan."

Beliau juga mengharapkan umat Islam agar tidak memberi peluang kepada musuh-musuh Islam yang berhasrat mewujudkan fitnah di antara umat Islam.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, seorang anggota Barisan Muafakat Nasional Iraq, Muhammad Saleh Daylami, dalam wawancaranya dengan televisyen Al-Alam mengatakan, "Menciptakan perpecahan nasional Iraq adalah tujuan utama pengeboman kedua makam tersebut."

“Mengapa harus dikecam golongan tertentu terhadap kejadian ini, sedangkan yang dibom itu adalah makam cucu-cucu Rasulullah SAW, dan seharusnya menarik simpati dan sensitivi seluruh masyarakat Islam di seluruh dunia,” tambah beliau.


sumber: Portal Suara Persatuan Ulama' Malaysia


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-06-06 13:22 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 11:30


saya sependapat...dengan pandangan saudara ibnu_musa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 15:25


Saya pernah dengar/nampak live... sapa tu...Imam Besar kat Masjid Negara, Dato' apa nama tah, dia cakap Syiah (Imamiyah) tu tak sesat....cuma tak sesuai kat malaysia yang menetapkan syafie sebagai ikutan macam sekarang ni???!?!! Tu Imam Besar tu... kat Mesialah!!! Abd Ghani Shamsudin pun sependapat jugak...mmmmm... pendapat sayalah, ASWJ yang dok ada di sekeliling ni pun ramai yang lebih sesat dr yang sesat!

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 08-06-06 15:56


Pada 08-06-06 15:25 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah dengar/nampak live... sapa tu...Imam Besar kat Masjid Negara, Dato' apa nama tah, dia cakap Syiah (Imamiyah) tu tak sesat....cuma tak sesuai kat malaysia yang menetapkan syafie sebagai ikutan macam sekarang ni???!?!! Tu Imam Besar tu... kat Mesialah!!! Abd Ghani Shamsudin pun sependapat jugak...mmmmm... pendapat sayalah, ASWJ yang dok ada di sekeliling ni pun ramai yang lebih sesat dr yang sesat!

fuh dahsyat sekali ye! golongan yang mengkafirkan majoriti para sahabat dikatakan tak sesat, cuma tak sesuai di tanahair...satu lagi bagi syiah, golongan nawasib adalah kafir, apa itu nawasib? iaitu mereka yang tidak mengatakan kekhilafahan Ali selepas rasulullah, jadi ASWJ ini adalah kafir sebab menyatakan khalifah selepas baginda adalah Abu Bakar.

kasihan imam tu, orang syiah dok mengkafirkan dia sebab dia ASWJ, dia pulak memuji mazhab yang tak sepatutnya dipuji, ini namanya ASWJ tak sedar diri, samalah siapa sahaja ahli agama yang sependapat dengan imam besar. tidak mengkaji tapi nak buat statement pasal syiah tak sesat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 16:11


mengapa mahu masuk syiah???
pada saya mereka memang sesat kerana:

1. menghina,mencerca dan membenci sahabat nabi (abu bakar,umar,uthman) sedangkan sahabat-sahabat ni dijamin syurga dan dikasihi rasulullah. malah ada hadis nabi supaya kita mengikut sunnah nabi dan 4 khalifah arrasyidin (abu bakar,umar,uthman,ali)
-saya tak ingat hadinya tapi lebih kurang begitu la bunyi hadisnya-sila semak semula pada kitab hadis OK

2.mereka lah punca berlakunya perang siffin dan sebagainya
sila baca majalah i (karangkraf) keluaran ____ tak ingat rasanya awal tahun 2006 or penghujung 2005.

3.menjadikan karbalah sebagai tanah suci ke 4 sedangkan kita maklum bahawa tanah suci hanya Makkah, Madinah dan baitulmaqdis.tak pernah disebut dalam quran/hadis yang menyatakan karbala adalah tanah suci.malah menjadikan masjid ali di karbala sebagai masjid suci ke 4 sedangkan kita tahu masjid yang agung hanya ada 3 sahaja iaitu Masjidil Haram, Masjidil nabawi dan masjid al-aqsa.ada hadisnya iaitu siapa yang bersolat di Masjidil Haram 100000X pahala, Masjidil nabawi 1000X pahala dan masjid al-aqsa 500X pahala.tak disebutpun masjid ali.

4.ada ibadah mereka yang mencederakan diri sendiri. kita maklum hukumnya berdosa mencederakan diri sendiri

dan banyak lagi.... nak tau baca la majalah i dan banyak sumber lain lagi.....

wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 13:15


bagaimana pula iran...majoriti bermahzab syiah..
PM mereka Ahmad Neejad sendiri bermahzab syiah....sesatkah mereka?

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 13:34


Pada 09-06-06 13:15 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula iran...majoriti bermahzab syiah..
PM mereka Ahmad Neejad sendiri bermahzab syiah....sesatkah mereka?


pasal apa muslimah_83 beria sangat nak bagitahu syiah tak sesat, enti ada kenalan dr aliran syiah ke?

dah baca risalah JAKIM tu & tengok video Maulana Asri tu? tak tahulah kalau enti lebih hebat daripada ulama' ASWJ & mufti2 dalam Majlis Fatwa Kebangsaan agaknya


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 09-06-06 13:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 13:41


tak ada...jadi syiah ini sesatlah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 13:48


Kemunculan Semula Imam Mahdi Dan Kumpulan Orang Yang Telah Mati Untuk Memberi Keadilan (ar-Raj'ah)

Mengikut akidah Syiah bahawa golongan Syiah dikehendaki mempercayai bahawa Allah S.W.T. akan menghidupkan semula orang-orang yang telah mati ke dunia ini bersama-sama Imam Mahdi untuk menghukum orang-orang yang telah melakukan kezaliman. Mereka terinasuk para sahabat Rasulullah seperti Saidina Abu Bakar, Omar, Uthman, Aisyah, Hafsah, Muawiyah dan lain-lain. Fakta ini dijelaskan dalam Kitab Aqaid al-Imamiah oleh al-Syeikh Muhammad Redha al-Muzaffar, hal. 83.
Terjemahannya;

Akidah Kami Tentang Raj'ah

"Sesungguhnya pendapat Syiah Imamiah tentang Raj'ah itu ialah kerana mengambil daripada Ahli Bait a.s., di manaallah S. W. E akan mengembalikan sesuatu kaum yang telah mati ke dunia ini di dalam bentukyang asal lalu sebahagian daripada golongan memuliakan satu puak dan menghina satu puak yang lain dan ia menunjukkan mana golongan yang benar dan mana golongan yang salah dan menunjukkan golongan yang melakukan kezaliman. Peristiwa ini berlaku ketika bangunnya Mahdi keluarga Nabi Muhammad s.aw. dan tidak kembali ke dunia ini kecuali orang yang tinggi darjat imannya ataupun orang yang paling jahat. Kemudian mereka akan mati semula. Begitulah juga dengan orang-orang yang selepasnya sehinggalah dibangkitktin semula dan mereka akan menerima pahala atau siksaan. Sebagaimana Allah S.W.T menceritakan dalam al-Quran al-Karim, di mana orang-orang yang akan dikembalikan di dunia ini bercita-cita untuk kembali ke dunia, sedangkan mereka itu tidak boleh kembali lagi ke dunia ini. Mereka akan mendapat kemurkaan Allah bahawa mereka akan kembali ke dunia ini kali ketiga dengan harapan mereka dapat berbuat kebaikan."

Firman Allah yang bermaksud..

" Mereka berkata, wahai tuhan kami engkau telah mematikan kami dua kali dan menghidupkan kami dua kali, lalu kami mengakui dosa-dosa kami, maka adakah jalan keluar (daripada neraka?)"

(Surah al-Mukmin ayat 11)


Berpura-pura (al-Taqiyyah)

Menurut akidah Syiah, al-Taqiyyah ialah menyembunyikan sesuatu yang boleh membahayakan diri atau harta bendanya dengan melahirkan yang bukan hakikat sebenar dari kandungan hatinya. Al-Taqiyyah ini diamalkan dalam setiap perkara kecuali di dalam masalah arak dan menyapu dua khuf. Perkara ini dijelaskan dalam buku al-Usul Min al-Kafi, juzu' 2 oleh Abu saja'far Muhammad bin Ya'kub bin Ishak al-Kulaini al-Razi, hal. 217:

Terjemahannya:

Daripada Ibnu Abu Umair daripada Hisham bin Salim daripada. Abu Umar al-A'jami katanya Abu Abdullah a.s. berkata kepadaku "Wahai Abu Umar, Sesungguhnya sembilan persepuluh daripada agama itu terletak pada Taqiyyah dan tidak ada agama bagi orang yang tidak mempunyai Taqiyyah dan Taqiyyah itu ada pada tiap-tiap sesuatu, kecuali dalam masalah arak dan menyapu dua khuf".


Penyanjungan yang keterlaluan kepada Saidina Ali

Syiah menyanjung Saidina Ali berlebih-lebihan sehingga ia disamatarafkan dengan Rasulullah. Bahkan dalam beberapa hal Saidina Ali dianggap lebih tinggi lagi. Perkara ini dinyatakan dalam kitab al-Usul Min Kafi oleh al-Kulaini, jld. 1 hal.197:

Terjemahannya;

Saidina Ali ra. telah berkata: "Akulah pembahagi ahli syurga dan neraka bagi pihak Allah, akulah pembeza yang Maha Besar dan akulah Pemegang Tongkat Nabi Musa dan Pemegang seterika (dapat membezakan di antara orang mukmin dan munafik, seolah-olah ia boleh menyelar dahi orang yang munaftk). Sesungguhnya para malaikat dan jibril telah memberi pengakuan terhadapku sebagaimana mereka telah memberi pengakuan te.rhadap Nabi Muhammad s.a.w. senditi, dan sesungguhnya Allah telah mempertanggung-jawabkan ke atasku sama sepertimana yang telah dipertanggungiawabkan ke atas Nabi Muhammad untuk mendidik umat manusia. Nabi Muhammad dipanggil, diberi pakaian dan disuruh bercakap. Lalu ia pun menyeru, memakai pakaian dan bercakap. Dan sesungguhnya aku dibeilkan beberapa sifat yang tidak diberikannya kepdda seseorang sebelumku. Aku mengetahui kematian dan bala, keturunan dan percakapan yang tidak boleh dipertikaikan lagi. Tidak luput kepadaku apa yang telah Ialu. Tidak hilang daripadaku apa yang ghaib. Aku diberi khabar gembira dengan izin Allah dan aku melaksanakan daripada Allah. Kesemuanya itu diberi kedudukan yang tinggi kepadaku dengan izin Allah.


Mengkafirkan Para Sahabat Rasulullah s.a.w.

Golongan Syiah ini mempercayai bahawa selepas wafat Rasulullah s.a.w. semua sahabat murtad kecuali Ahlul-Bait dan beberapa orang sahabat terrnasuk Abu Dzar, Miqdad bin Aswad, Salman al-Farisi dan Ammar. Perkara ini disebutkan dalam Kitab Bihar al-Anwar oleh al-Majlisi hanya. 27, hal 64-66:

Terjemahannya;

Kebanyakan para sahabat adalah munafik, tetapi cahaya nifaq mereka tersembunyi di zaman mereka. Tetapiapabila wafat nabi s.a.w ternyatalah cahaya nifaq mereka itu melalui wasiat nabi dan mereka itu kembali secara mengundur ke belakang, dan kerana ini Saidina Ali berkata; " Semua manusia murtad selepas wafat nabi s.a.w. kecuali empat orang sahaja iaitu Sulaiman, Abu Zar, Miqdad dan Ammar, dan perkara ini tidak ada masalah lagi".


Menuduh Abu Bakar, Umar, Uthman dan Muawiyah sebagai Empat Berhala Quraisy Serta Pengikut-pengikut Mereka Adalah Musuh Allah

Golongan Syiah menuduh Abu Bakar, Umar, Uthman dan Muawiyah sebagai empat berhala Quraisy. Ini dinyatakan dalam Kitab Tuhfah al-Awam Maqbul oleh al-Syed Manzur Husain hal.330. dan di dalam kitab al-Tafsir oleh Abu al-Nadhar Muhammad bin Masud bin lyasy al-Salami al-Samarqandi terkenal dengan panggilan Ibn al-Iyasyi hal. 11 6.

Terjemahannya;

Daripada Abu Hamzah al-Thumali, Abu Jafar a.s. berkata " Wahai Abu Hamzah sesungguhnya yang beribadah kepada Allah ialah mereka yang mengenal Allah. Maka adapun mereka yang tidak mengenal Allah seolah-olah ia menyembah selain Allah. Perbuatan sedemikian adalah sesat." (Aku)Abu Hamzah menjawab; "Semoga Allah memberikan kebaikan kepada engkau." Apakah yang dimaksudkan dengan mengenalallah itu? Jawab Abu Jafar; "Membenarkan Allah dan Membenarkan Nabi Muhammad Rasulullah tentang perlantikan Ali dan menjadikannya sebagai imam dan imam-imam yang mendapat pertunjuk selepasnya dan berlindung kepada Allah daripada musuh-musuh mereka". Demikianiah juga dengan pengenalan terhadap Allah. Kata Abu Jafar lagi. Aku (Abu Hamzah) bertanya lagi; "Semoga Allah memberi kebaikan kepada engkau". Apakah sesuatu yang apabila aku amalkannya pasti aku dapat menyempurnakan hakikat iman?. Jawab Abu Jafar, "Hendaklah engkau melantik wali-wali Allah dan memusuhi musuh-musuh Allah dan hendaklah engkau bersama orang-orang yang benar, sebagaimana Allah memerintahkan engkau '. Aku (Abu Hamzah) bertanya lagi, siapakah waliallah dan siapakah musuh Allah itu? Lalu ia menjawab, "Wali-wali Allah ialah Nabi Muhammad RasuluIlah, Ali, Hasan, Husin dan Ali bin al-Husain. Kemudian berakhirlah perkara itu tentang wali-wali kepada kami, kemudian dua anak lelaki saja'far, Ialu ia mengiakan (dengan keadaan menganggukkan kepala) kepada Abu saja'far dalam keadaan duduk. Maka siapakah yang melantik mereka? "Allahlah yang melantik mereka dan Allah sentiasa bersama orang-orang yang benar, sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah."

Aku bertanya lagi, "Siapakah musuh-musuh Allah, semoga Allah memberi kebaikan kepada engkau." Iajawab, "Empat berhala." Ia bertanya lagi "Siapa empat berhala itu"? Ia menjawab, "Abu Fusail (Abu Bakar) Rama' (Umar) Nathal (Uthman) dan Muawiyah dan sesiapa yang menganut agama mereka dan memusuhi kesemua mereka ini (wali Allah), maka sesungguhnya ia telah memusuhi musuh-musuh Allah."


Menolak Hadith Yang Diriwayatkan Oleh Ahlu Sunnah Wal Jamaah Sekalipun Hadith Mutawatir.

Golongan Syiah juga menolak semua hadith yang diriwayatkan oleh golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah walaupun hadith itu sampai kepada darjat mutawatir. Mereka hanya berpegang kepada Hadith yang diriwayatkan oleh Ahlul Bait sahaja. Pegangan ini disebut di-dalam buku Aslu al-Syiah Wa Usuluha oleh Muhammad al-Husain Ali Kasyif al-Ghita' halaman 149:

Terjemahannya:

Di antaranya bahawa Syiah tidak mengiktiraf sunnah (hadith-hadith nabi) kecuali hadith yang sah disisi mereka ialah hadith yang diriwayatkan daripada Ahli Bait daripada datuk mereka iaitu hadith yang diriwayatkan oleh Abu Jafar al-Sadiq daripada bapanya al-Baqir daripada bapanya Zainal Abidin daripada al-Husain al-Sibti daripada bapanya Ali Amirul Mukminin daripada Rasulullah s.a.w. (Allah meredai mereka semua).

Syiah juga tidak menerima hadith-hadith Yang diriwayatkan oleh para sahabat terrnasuklah khalifah al-Rasyidin (kecuali Saidina Ali) dan para sahabat agung yang lain seperti Abu Hurairah, Samurah bin Jundub, Marwan bin al-Hakam, Imran bin Hathan al-Khariji dan Amru bin al-As. Apa yang mereka terima ialah hadith-hadith yang diriwayatkan oleh Saidina Ali dan Ahli Bait. Perkara ini dinyatakan dalam Kitab Aslu al-Syiah Wa-Usuluha oleh Muhammad Husain Ali Khasif al-Ghita', hal. 149:

Terjemahannya:

Adapun hadith yang diriwayatkan umpamanya oleh Abu Hurairah, Samurah Ibnu Jundub, Marwan bin al-Hakam dan Umran bin Hattan al-Khariji dan Amru bin al-As dan orang-orang yang seperti mereka, mereka ini tidak diktiraf walaupun sekadar seekor nyamuk dan perkara ini sudah diketahui ramai tanpa perlu disebut-sebut. Mejoriti Ulama Sunnah telah mengecam mereka dan menunjukkan kesalahan-kesalahan mereka yang buruk ini.


dan banyak lagi penyelewengan2 yang lain daripada sudut aqidah & syariat (http://www.islam.gov.my/e-rujukan/syiah.html)


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 09-06-06 13:48 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 13:55


Kesimpulan

Al-Marhum Said Hawwa menyeru melalui risalahnya ini agar pemuda-pemuda yang bekerja untuk Islam tidak tertipu dengan Revolusi Iran dan strategi Khomeini yang menghidangkan kepada umat Islam sebuah model negara yang batil, mundur dan dipenuhi perhambaan sesama makhluk. Beliau juga mengingatkan kita supaya tidak mengabaikan amaran-amaran Rasulullah SAW tentang kemunculan Dajjal bersama Yahudi dari Asfahan dan Khurasan sebagaimana yang tertera di dalam beberapa buah hadith sahih di dalam Sahih Muslim dsb.

Penutup

Sebagai penutup, Said Hawwa membawa pembaca supaya menilai Surah Al-Fatihah yang memulakan perbicaraan dengan masalah aqidah, kemudian ibadah dan seterusnya barulah sistem hidup. Ini menjadi dalil bahawa sistem hidup yang betul adalah kesan daripada ibadah yang sahih dan aqidah yang benar. Kerana itulah kita menekankan soal aqidah sebagai keutamaan.

Segala yang dibawa oleh Khomeini adalah bertentangan dengan usul Ahli Sunnah wa Al-Jamaah. Oleh yang demikian menjadi tugas pada ahli Islah umat supaya membuka mata masyarakat tentang kemerbahayaan Khomeinisma. Iran mesti disucikan semula kepada aqidah yang benar.

Membantu Khomeinisma dan Khomeini adalah pengkhianatan kepada Allah, Rasul dan sekalian mukmin. Sesungguhnya Syiah adalah penyokong kepada tentera Tatar, dan Moghul, tentera Salib dan Kufar. Mereka membantu sesiapa sahaja yang menentang umat Islam dari kalangan Ahli Sunnah wa Al-Jamaah, dan sejarah sepanjang zaman membuktikannya.

Sebagai penutup, Said Hawwa membuat kesaksian di hadapan Allah, bahawa (dengan penjelasan terhadap semua hakikat yang telah disebutkan di dalam risalah ini) sesungguhnya beliau melepaskan diri dari Khomeini dan Khomeinisma serta sesiapa sahaja yang menyokong, membantu dan bekerjasama dengannya.

teks penuh : http://free.hostdepartment.com/h/hasrizal/article/khomeinisma.htm

dan http://al-qayyim.net/home/


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 09-06-06 13:59 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 15:32


Pada 09-06-06 13:41 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada...jadi syiah ini sesatlah.....


assalamualaikum wbt
saudari muslimah83 sudah baca atau tidak kenyataan rakan2 kita itu tentang syiah

sekarang saya mahu tanya saudari, adakah dibwh ini bukan ajaran sesat
1) mengkafirkan para sahabat
2)menuduh Allah tersilap menghantar wahyu, sepatutnya kepada Ali bukan kepada Rasulullah SAW
3) menuduh isteri nabi saw aisyah ra berzina

Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 15:34


assalamualaikum wbt
menyatakan syiah tidak diterima hanya kerana msykt kita sebati dengan mazhab asy-syaffie adalah satu pernyataan yang tiada asas..adakah syiah itu sama seperti mazhab asy-syaffie, hanafi, hanbali dan maliki dan mazhab2 yang lain.

setakat perbezaan membaca qunut atau tidak, basmalah jahar atau sirr, itu semua perbezaan feqh bahkan berdasar dalil2 dr alquran dan sunnah sendiri

sdgkan perbezaan syiah dengan sunnah ialaha qidah, menghina para sahabat, menghina Allah, menghina isteri2 nabi

Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 15:38


Pada 07-06-06 10:13 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!





camnerpun pendapat ana sendiri, ana tidak suka bahaskan perbezaan syiah & sunni untuk tujuan saja-saja...kalau untuk tujuan ilmiah tak apa lah. Ana suka bincangkan persamaan, sebab pada pendapat ana, insyaAllah ini yang akan lebih menguntungkan umat Islam.

bagaimana pun tajuk forum ni untuk bincangkan samaada syiah imamiah itu sesat atau kafir... yang ni ana tak ada ilmu untuk membincangkan ttgnya
wallahualam



assalamualaikum wbt
Cuba, China, Korea semua menentang Amerika. Jangan hanya semangat nak menentang US kita tolak tepi hal aqidah.

Lihat sahaja demo anti denmark waktu protes menentang karikatur kepada Nabi Muhammad saw di kedutaan Denmark, siapa ada yang angkat gambar Khomenei..
[ Telah diedit oleh: masri2 pada 09-06-06 15:41 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 10-06-06 05:58


Pada 09-06-06 13:15 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula iran...majoriti bermahzab syiah..
PM mereka Ahmad Neejad sendiri bermahzab syiah....sesatkah mereka?

asal sahaja berkepercayaan aqidah yang pelik dan memelikkan sepertimana yang telah di'cut' dan 'paste' dan disenaraikan oleh saudara2 kita adalah sesat lagi menyesatkan.

tak kira lah presiden Iran ke, PM Iran ke...terutama si Khomeini adalah bapa kesesatan. jangan sesekali menggelar beliau dengan gelaran 'imam'.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 06:02


berhati2 dengan syiah mereka boleh takiyyah....
masalah akidah tuuu....perlu kita ambik kisah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 10-06-06 09:36


syiah macam-macam jnis ada.
ada yang yang boleh dtrime

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 10-06-06 10:03


Assalamu^alaykum

syiah memang ditolak oleh ahli sunnah wal jamaah.
begitu juga wahhabi...dalam memperbincangkan kesesatan syiah jangan lupa wahhabi juga telah memasukkan ajaran sesat mereka kepada masyarakat kita.

semoga diberi hidayah islam kepada syiah yang jenis sesat dan wahhabi yang jenis mujassim dan mukaffir...amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 11-06-06 02:06


!!! QUOTE !!!

tolong hati-hati bila buat statement

syiah tak sama dengan mazhab2 lain dalam ASWJ, bahkan aqidah syiah jauh menyeleweng daripada aqidah ASWJ

cik lin. jika syiah sudah difatwa sesat..so bagaimana kedudukan mereka dalam pandangan syariat ASWJ.
Disamakan kedudukan dengan ahli kitab atau diperangi karena dianggap murtad...atau dibiarkan saja...
Mohon dijelaskan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 03:33


Pada 10-06-06 10:03 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu^alaykum

syiah memang ditolak oleh ahli sunnah wal jamaah.
begitu juga wahhabi...dalam memperbincangkan kesesatan syiah jangan lupa wahhabi juga telah memasukkan ajaran sesat mereka kepada masyarakat kita.

semoga diberi hidayah islam kepada syiah yang jenis sesat dan wahhabi yang jenis mujassim dan mukaffir...amin

syiah ni ada yang jenis sesat dan ada yang tak sesat ek? kalau macam tu Kenapa tak khususkan puak2 tertentu dalam syiah saja? harap dapat penjelasan dari saudara.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 11-06-06 04:33


Pada 11-06-06 03:33 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-06-06 10:03 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu^alaykum

syiah memang ditolak oleh ahli sunnah wal jamaah.
begitu juga wahhabi...dalam memperbincangkan kesesatan syiah jangan lupa wahhabi juga telah memasukkan ajaran sesat mereka kepada masyarakat kita.

semoga diberi hidayah islam kepada syiah yang jenis sesat dan wahhabi yang jenis mujassim dan mukaffir...amin

syiah ni ada yang jenis sesat dan ada yang tak sesat ek? kalau macam tu Kenapa tak khususkan puak2 tertentu dalam syiah saja? harap dapat penjelasan dari saudara.


Yang dimaksudkan dengan syiah dalam forum ni ialah syiah imamiyyah.Sebab syiah imamiyyah yang paling glamer buat kontroversi di dalam dunia Islam dari zaman berzaman, yang paling suka menyerang ASWJ dan paling ramai dan menonjol pengamalnya yang suka 'promote' aliran ni.

lagi satu, setiap pecahan syiah tu, ada manhaj dan aliran yang berbeza-beza.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-06-06 07:00


Pada 11-06-06 02:06 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!


cik lin. jika syiah sudah difatwa sesat..so bagaimana kedudukan mereka dalam pandangan syariat ASWJ.
Disamakan kedudukan dengan ahli kitab atau diperangi karena dianggap murtad...atau dibiarkan saja...
Mohon dijelaskan...


apa yang akh. abu_muaz faham dengan maksud 'sesat'?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 13:03


!!! QUOTE !!!

Yang dimaksudkan dengan syiah dalam forum ni ialah syiah imamiyyah.Sebab syiah imamiyyah yang paling glamer buat kontroversi di dalam dunia Islam dari zaman berzaman, yang paling suka menyerang ASWJ dan paling ramai dan menonjol pengamalnya yang suka 'promote' aliran ni.

lagi satu, setiap pecahan syiah tu, ada manhaj dan aliran yang berbeza-beza.
boleh listkan syiah mana yang sesat dan syiah mana yang tak sesat? sebab dari mana-mana artikel pun yang saya jumpa walaupun dari Jakim sendiri, menyebut seolah-olah semua aliran syiah adalah sesat sedangkan setahu saya ada yang tak sesat. sama juga yang berlaku dalam perbincangan ini.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 11-06-06 13:10


Sabaiyyah
Ghurabiyyah
Kaisaniyyah
---Zaidiyyah---
Itsna ^Asyaryyah (Imamiyyah 12)
Isma^ilyyah
Hakimiyyah dan Druz
Nashriyyah
[ Telah diedit oleh: Martyr pada 11-06-06 18:12 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 11-06-06 15:28


Pada 11-06-06 13:03 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

boleh listkan syiah mana yang sesat dan syiah mana yang tak sesat? sebab dari mana-mana artikel pun yang saya jumpa walaupun dari Jakim sendiri, menyebut seolah-olah semua aliran syiah adalah sesat sedangkan setahu saya ada yang tak sesat. sama juga yang berlaku dalam perbincangan ini.



Semuanya sesat dan menyesatkan kecuali zaidiyyah agak berlainan dengan puak2 syiah yang lain tidak mengkafirkan para sahabat dan mengiktiraf kekhilafan Abu Bakar Radhiallahu 'anhu selepas Rasulullah.

Cuma mereka lebih mengutamakan Ali daripada sahabat2 nabi yang lain dan menyatakan Ali lebih utama menjadi khalifah selepas Baginda s.a.w daripada Abu Bakar, Umar dan Uthman radhiAllahu 'anhum.

ذهب الزيدية أنّ عليا هو الأفضل أن يكون الخليفة من أبي بكر وليس من المانع شرعا تولية أبي بكر خليفة بعد رسول الله صلى الله عليه وعلى آله وصحبه وسلم, فعندهم جواز إمامة المفضول مع وجود الأفضل. والله أعلم
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 11-06-06 16:03 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 11-06-06 22:13


Pada 11-06-06 07:00 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-06-06 02:06 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!


cik lin. jika syiah sudah difatwa sesat..so bagaimana kedudukan mereka dalam pandangan syariat ASWJ.
Disamakan kedudukan dengan ahli kitab atau diperangi karena dianggap murtad...atau dibiarkan saja...
Mohon dijelaskan...


apa yang akh. abu_muaz faham dengan maksud 'sesat'?


Ana pahamlah makna sesat tu..tapi kalau sdh sesat Kenapa tidak dilarang dinegeri2 yang dipimpin oleh ASWJ..
Diindonesia syiah tidak dilarang...dimalaysia bagaimana?
Atau karena belum ada kata sepakat!

Ana setuju ada aliran sesat dalam Islam tapi tidak sebesar yang digambarkan...ada skenario global agar Islam tidak bersatu...

lihatlah bagaimana Ikhwan menyingkapi syiah...

 Umar At-Tilmasani berkata: “Pada tahu 1940-an –sesuai apa yang kuingat– Sayyid Al-Qummi (tokoh Syi’ah) mengunjungi IM di markas besarnya, saat-saat Al-Imam Asy-Syahid (Hasan Al-Banna, -pen.) berjuang keras untuk mempersatukan seluruh madzhab… Kami pun bertanya kepadanya (Hasan Al-Banna, -pen.) tentang perbedaan antara Ahlus Sunnah dan Syi’ah. Maka dia melarang kami untuk masuk ke dalam masalah-masalah riskan semacam ini.” (Mauqif Ulama’ Al-Muslimin, karya Dr. Izzuddin Ibrahim hal. 5-21. Lihat Al-Quthbiyyah Hiyal Fitnah nothing’rifuha, hal. 56)

 Salim Bahnasawi berkata: “Sejak terbentuknya lembaga pendekatan antara madzhab-madzhab Islam yang diprakarsai Al-Imam Al-Banna dan Al-Imam Al-Qummi, kerjasama antara IM dengan Syi’ah pun terus berlangsung, yang akhirnya membuahkan kunjungan Al-Imam Nuwab Shafawi (tokoh Syi’ah) ke Kairo pada tahun 1954 M.”
Dia juga berkata: “Dan itu bukan hal aneh, karena manhaj (prinsip) kedua kelompok sama-sama mendukung kerja sama tersebut.” (Mauqif Ulama’ Al-Muslimin, hal. 13. Lihat Tahafutusy Syi’arat Wa Suquthul Aqni’ah, karya Abdul ‘Aziz bin Syabib Ash-Shaqr, hal. 32)

[ Telah diedit oleh: abu_muaz pada 12-06-06 00:12 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 00:18


ana bukan cik lin, tapi nak jawab juga

ana tak pasti macam mana sistem di indonesia. tapi sefaham ana, JIL sendiri begitu berleluasa di indonesia, adakah aliran ini dilarang oleh pihak berkuasa? (abu_muaz tolong jelaskan)

tidak dilarang bukan kayu ukur sesuatu aliran menyimpang atau tidak

di malaysia telah ada fatwa berkaitan syiah oleh majlis fatwa kebangsaan dan majlis fatwa negeri2 seperti yang telah dilampirkan oleh sdra ibnu_musa, ana quote semula :

!!! QUOTE !!!

Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam

Kategori : Akidah    
Tajuk : Syiah Di Malaysia

Keputusan

a) Bersetuju supaya keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa yang telah diadakan pada 24 dan 25 September 1984 mengenai aliran Syiah yang menetapkan seperti berikut :

“Setelah berbincang dan menimbang kertas kerja ini Jawatankuasa telah mengambil keputusan bahawa hanya Mazhab Syiah dari golongan Al-Zaidiyah dan Jaafariah sahaja yang diterima untuk diamalkan di Malaysia.” (Dimansuhkan)

b) Menetapkan bahawa umat Islam di Malaysia hendaklah hanya mengikut ajaran Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.

c) Menyokong dan menerima cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Negeri-Negeri bagi memperuntukkan dengan nyata bahawa agama bagi Persekutuan dan Negeri-Negeri hendaklah agama Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.

di) Memperakukan pindaan kepada semua Undang-Undang Negeri yang Hukum Syarak bagi menyelaraskan takrif “Hukum Syarak” atau “Undang-Undang Islam” seperti berikut :

“Hukum Syarak atau “Undang-Undang Islam” ertinya Undang-Undang Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah dari segi Aqidah, Syariah dan Akhlak.”

e) Memperakukan bahawa ajaran Islam yang lain daripada pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah bercanggah dengan Hukum Syarak dan Undang-Undang Islam; dan dengan demikian penyebaran apa-apa ajaran yang lain daripada pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah dilarang.

f) Menetapkan bahawa semua umat Islam di Negara ini adalah tertakluk kepada Undang-Undang Islam Hukum Syarak yang berasaskan pegangan kepada ajaran Ahli Sunnah Wal-Jamaah sahaja.

pergi) Menetapkan bahawa penerbitan, penyiaran dan penyebaran apa-apa buku, risalah, filem. Video dan lain-lain berhubung dengan ajaran Islam yang bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah adalah diharamkan.


Oleh : Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia
Tarikh Keputusan : 5 Mei 1996
Tarikh Muzakarah : 5 Mei 1996 hingga 5 Mei 1996



-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 12-06-06 01:40


!!! QUOTE !!!

ana bukan cik lin, tapi nak jawab juga

ana tak pasti macam mana sistem di indonesia. tapi sefaham ana, JIL sendiri begitu berleluasa di indonesia, adakah aliran ini dilarang oleh pihak berkuasa? (abu_muaz tolong jelaskan)

tidak dilarang bukan kayu ukur sesuatu aliran menyimpang atau tidak

@ fathurrahman...Nah..ini yang ana hendak...Ana tak kata indonesia benar...JIL sudah difatwa sesat oleh MUI ( Majelis Ulama Indonesia )..pemerintah tetap diam saja..anapun kecewa! hanya organisasi islam yang berusaha menghantam JIL...Maka indonesia banyak bencana!!!!

Yang difatwa sesat seharusnya di"sikat" habis...bukan tarik ulur..

Maka tak usah ngaku2 sebagai ASWJ tapi tak buat amar makruf nahi mungkar...ini tak kira diri pribadi atau pemerintah....sebab ini berdampak merasa diri paling benar...

Coba ente lihat perintahan saudi yang kuat berpegang pada sunnah dari segi peribatan tapi membuang sunnah dari segi politik...Macam mana ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 16:19


!!! QUOTE !!!

Maka tak usah ngaku2 sebagai ASWJ tapi tak buat amar makruf nahi mungkar...ini tak kira diri pribadi atau pemerintah....sebab ini berdampak merasa diri paling benar...
:-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 17:09


Hmmmm

Kenapa perlu kita bersikap prejudis terhadap golongan syiah imamiyah. Adakah kerana mereka mengutamakan Saidina Ali berbanding dengan sahabat yang lain maka kita terus menerus menolak mereka.

Tidak dapat dinafikan bahawa ada dikalangan mereka yang sesat namun sedarkah kita dengan kemenangan golongan Syiah ini Di iran pada tahun 1979 maka ramai dikalangan kita terutamanya ibubapa kita mula mengenali konsep kepimpinan ulama.

Tidak ingatkan kita pada tahun 1982 ketika berlakunya gelombang reformasi dalam Pas pada tahun tersebut kita mula mengenal konsep kepimpinan ulama' dan ramai sekali ustadz pas yang sebelum ini pakai songkok mula bertukar kepada jubah dan serban. Ini sedikit sebanyak adalah daripada pengaruh revolusi Iran.

Saya terbaca tentang fatwa Al Azhar mazhab Syiah Imamiah bahawa mereka ini juga sebahagian dari Golongan ASWJ. Fatwa ini dibuat sebelum kemenengan di Iran pada tahun 1979.

Senangnya kita berkata sesuatu pihak itu kafir atau sesat disebabkan kita sendiri tidak pernah mengenali mereka ini.

Saya lebih suka bersikap berkecuali dalam hal ini. Sama seperti sikap saya terhadap wahabi.

Maaf kalau agak kontrevasi. Tapi saya rasa tak payah dipanjangkan lagi perkara ini. Mereka juga mengEsakan Allah sama seperti kita, mengakui kenabian Muhammad. Perpaduan dikalangan umat Islam itu lebih penting.

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 17:19


say pun bersikap berkecuali.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 12-06-06 18:05


!!! QUOTE !!!

 Umar At-Tilmasani berkata: “Pada tahu 1940-an –sesuai apa yang kuingat– Sayyid Al-Qummi (tokoh Syi’ah) mengunjungi IM di markas besarnya, saat-saat Al-Imam Asy-Syahid (Hasan Al-Banna, -pen.) berjuang keras untuk mempersatukan seluruh madzhab… Kami pun bertanya kepadanya (Hasan Al-Banna, -pen.) tentang perbedaan antara Ahlus Sunnah dan Syi’ah. Maka dia melarang kami untuk masuk ke dalam masalah-masalah riskan semacam ini.” (Mauqif Ulama’ Al-Muslimin, karya Dr. Izzuddin Ibrahim hal. 5-21. Lihat Al-Quthbiyyah Hiyal Fitnah nothing’rifuha, hal. 56)


ni pegangan ana


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 22:28


Pada 12-06-06 17:09 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

Tidak ingatkan kita pada tahun 1982 ketika berlakunya gelombang reformasi dalam Pas pada tahun tersebut kita mula mengenal konsep kepimpinan ulama' dan ramai sekali ustadz pas yang sebelum ini pakai songkok mula bertukar kepada jubah dan serban. Ini sedikit sebanyak adalah daripada pengaruh revolusi Iran.

apakah ini saja yang kita faham tentang Islam?

!!! QUOTE !!!

Saya lebih suka bersikap berkecuali dalam hal ini. Sama seperti sikap saya terhadap wahabi.

Kenapa dibandingkan syiah dengan wahabi? adalah golongan yang digelar wahabi ini telah terkeluar daripada ASWJ?

berkaitan revolusi Iran ana dah paparkan pandangan Allahyarham Said Hawwa sebelum ini (http://free.hostdepartment.com/h/hasrizal/article/khomeinisma.htm)

antara petikan artikel : Sebagai penutup, Said Hawwa membawa pembaca supaya menilai Surah Al-Fatihah yang memulakan perbicaraan dengan masalah aqidah, kemudian ibadah dan seterusnya barulah sistem hidup. Ini menjadi dalil bahawa sistem hidup yang betul adalah kesan daripada ibadah yang sahih dan aqidah yang benar. Kerana itulah kita menekankan soal aqidah sebagai keutamaan.

!!! QUOTE !!!

Senangnya kita berkata sesuatu pihak itu kafir atau sesat disebabkan kita sendiri tidak pernah mengenali mereka ini.

dan mudah juga kita mengatakan mereka tidak sesat kerana tidak memahami pokok aqidah mereka. mungkin satu hari bila terkena pada ibu ayah, adik-beradik, suami isteri atau anak2 sendiri baru nak sedar agaknya akan bahayanya aqidah syiah (imamiyyah) ini

wallahu a'lam


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 13-06-06 22:30 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 22:37


antara fitnah2 syiah terhadap para sahabat Rasulullah SAW terutamanya Saidina Abu Bakar rh dan Saidina Umar rh :

* Khalifah Abu Bakar cuba membakar rumah Fatimah al-Zahra' sekalipun Fatimah, Ali, Hasan dan Husayn AS berada di dalamnya. Ini disebabkan mereka tidak melakukan bye'ah kepadanya.

* Khalifah Abu Bakar telah mencaci Ali AS dan Fatimah AH sebagai musang dan ekornya. Bahkan beliau mengatakan Ali AS seperti Umm al-Tihal (seorang perempuan pelacur) kerana menimbulkan soal tanah Fadak.

* Khalifah Abu Bakar telah lari di dalam peperangan Uhud dan Hunain.

http://www.fatimah.org/artikel/ijtihadbakar.htm


* Silsilah Umar

Nama lengkapnya adalah Umar bin al-Khattab bin Nufail bin Abdul Uzza bin Abdullah bin Abdullah bin al-Qart bin Zarah bin 'Adiy bin Ka'b al-Qurasyiy. Nama ibunya adalah Hantamah binti Hisyam bin al-Mughirah bin Abdullah bin Umar bin al-Makhzum.

"Sebagian para sahabat kami telah menceritakan dari Muhammad bin Syahrasyub dan lain-lainnya bahwa sesungguhnya Sahhak adalah seorang hamba perempuan Habsyiyyah dari Abdu l-Muttalib. Dia adalah penggembala untanya.Pada suatu waktu Nufail telah melakukan hubungan seks(berzina) dengan Sahhak.Kemudian melahirkan al-Khattab. Ketika al-Khattab mencapai usia baligh,dia telah jatuh cinta kepada Sahhak(ibu kandungnya). Lalu dia mengadakan hubungan seks dengan Sahhak. Akibatnya, dia melahirkan seorang anak perempuan.Dia kemudian membalutnya di dalam kain yang jelek dengan sekuat-kuatnya, dan membuangnya di jalan, kerana takut akan tuannya. Kemudian Hisyam bin al-Mughirah melihat bungkusan tersebut, lalu mengambilnya, memeliharanya dan menamakanya Hantamah.

Manakala Hantamah telah mencapai usia baligh, al-Khattab melihatnya, lalu dia jatuh cinta kepadanaya. Kemudian dia meminangnya daripada Hisyam, lalu menikah dengannya. Kemudian dia (Hantamah) melahirkan Umar bin al-Khattab. Oleh karena itu al-Khattab adalah bapa (aban), datuk (jaddan), dan bapa saudara sebelah ibu (khaalan) kepada Umar. Begitu juga dengan Hantamah merupakan ibunya (Umman), saudara perempuannya (ukhtan), dan ibu saudara sebelah bapanya ( 'ammatan)" (al-Allamah al-Majlisi, Bihar al-Anwar, jilid 31, hal. 99, Beirut, Lubnan,1995)

http://www.fatimah.org/artikel/umar.htm


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Dr_Fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 10.06.2006
Ahli No: 24764
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 04:29


saya sokong pandangan al-farisi, fadzlyz, shinobi dan lain2 yang sefahaman. alhamdulillah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Dr_Fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada Dr_Fauz_siddiq   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 14-06-06 22:41


sila lihat gambar2 di dalam FOTO RITUAL ASYURA di dalam:
http://syiah.blogspot.com/

Syiah dan Asyura:Inikah ajaran Islam....?
Mencederakan diri sendiri kononya sebagai
tanda untuk menebus kesalahan.
Sudah tentu perbuatan ini tidak disuruh oleh Allah dan rasulNya.
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 14-06-06 23:10 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 13:07


Solawat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 17-06-06 11:52



  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 13-08-06 11:52


Diakui atau tidak ternyata Hizbullah beraliran syiah lebih berani dari penguasa2 arab yang beraliran sunni...dalam melawan Israel..

Perlu diingat sunnah bukan sekedar mengoyang2 telunjuk dalam sholat..tapi juga melakukan sunnah dalam melawan kezaliman Israel...

Hidup syiah..hidup sunni...yang bahu membahu melawan musuh Allah dan rasulNya yakni Israel...musuh bersama!

Yang berpangku tangan jangan berani mengaku ahli sunnah woi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

kayangan
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2006
Ahli No: 24221
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 15:23


sakit hati bila baca fatwa shikh jibrin dari saudi mengatakan haram menyokong hizbullah melawan yahudi, kerana mereka telah merancang perang dengan kata lain telah berpakat, dah gila barangkali shikh ni,dah tu disokong pula oleh doktor mereng dari malaysia, tak terasakah mereka telah mengharamkan yang halal, apa hukum mengharamkan yang halal? jawab jawab!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For kayanganProfil   Hantar PM kepada kayangan   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 15:58


Pada 13-08-06 15:23 , kayangan posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati bila baca fatwa shikh jibrin dari saudi mengatakan haram menyokong hizbullah melawan yahudi, kerana mereka telah merancang perang dengan kata lain telah berpakat, dah gila barangkali shikh ni,dah tu disokong pula oleh doktor mereng dari malaysia, tak terasakah mereka telah mengharamkan yang halal, apa hukum mengharamkan yang halal? jawab jawab!!!!!


src=http://photos1.blogger.com/blogger/7026/858/1600/sheikh%20jibrin.jpg alt=gambar sheikh jibrin /]

"fatwa tersebut adalah fatwa lama, pelajar-pelajarnya menyebarkannya tanpa pengetahuannya" (Abdul Rahman - Anak Syeikh Jibrin)

Tentang fatwanya yang melarang membantu Hizbullah al-Faqih al-Syeikh Abdullah bin Jibrin menjelaskan bahawasanya fatwa tersebut tidak dimaksudkan kepada Hizbullah, sebaliknya ia dimaksudkan kepada membantu Rafidah secara am. Dan beliau (al-Syeikh Ibn Jibrin) berpendapat pada waktu sekarang, sepatutnya memberikan penumpuan menghadapi musuh Israil yang memasuki Lubnan dan Palestin.



Ketika menjelaskan penyebaran fatwanya di dalam lamanweb murid-muridnya al-Syeikh Ibn Jibrin berkata : Sesungguhnya fatwa tersebut tidak berkaitan dengan Hizbullah sama sekali. Akan tetapi ia berkaitan Rafidhah yang menganggap Ahl al-Sunnah sebagai kafir. Mereka (Rafidhah) juga mengkafirkan para sahabat Nabi saw -ridwanullah 'alaihim- dan mereka mencela al-Quran dengan mendakwa bahawa al-Quran telah berlaku perubahan dan ada kekurangan. (mereka menganggap) ada yang dibuang daripada al-Quran yang bersangkutan tentang Aalu Bait (ahli keluarga Nabi saw).."

Dalam menjelaskan al-Syeikh Abdullah bin Jibrin berlepas diri dari mengulangi penyebaran fatwa tersebut berkata anaknya Abdul Rahman : "Bahawasanya fatwa tersebut adalah fatwa lama, pelajar-pelajarnya menyebarkannya tanpa pengetahuannya."

Fatwa tersebut pertama kali dikeluarkan pada tarikh 7/3/1423 H (2002 M), dan dipaparkan semula di lamanweb Syeikh semenjak 2 minggu yang lalu. Dan fatwa tersebut dijadikan oleh sebahagian lamanweb lain sebagai pendirian al-Syeikh terhadap Hizbullah pada waktu sekarang.

Al-Syeikh Abdullah bin Jibrin berpendapat sepatutnya kita sekarang memberi penumpuan menentang musuh iaitu israil yang memasuki Lubnan dan Palasten. Kita berdiri menentang dengan fitnah syaitan ini yang menghendaki kita terpesong daripada Islam......

Sumber: http://www.islam-online.net/Arabic/shariah_corner/Fatwa/topic_10/2006/08/03.shtml

Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 22:58


A'kami,

Ni pendapat Syeikh Yusuf qardawi, dipetik dari islam online.

Sheikh Yusuf Al-Qaradawi:
We have seen all over the world how all the religious groups and sects try to reconcile their differences; the Jews are trying to have common ground with the Christians, so they claim innocence to what the history records of the Jews’ responsibility in crucifying Jesus. The same happens among the Christians as they are trying to bring together all the Christian denominations around the world.

Amidst all these amiable gestures, where do we Muslims stand? Why do we kindle the fire of disagreement? What is the reason for all this argument about Shi`ah as if they are not Muslims? Let it be known to all that the Shi`ah are Muslims who believe in the Oneness of Allah and the Prophethood of Muhammad (peace and blessings be upon him).

Yes, there is no doubt that the Shi`ah have their beliefs and dogmas which we condemn as heresy but this doesn’t make them non-Muslims. We should try to make use of what we have in common for the benefit of all Muslims.
No one can deny that all Muslims, Sunni and Shi`ah, condemn the Zionists and what they do against our brethren in Palestine. We maintain the same view concerning the persecution of Muslims in many parts of the world. This means that we have many things in common, which should be the pivot of our interaction. All Muslims should be alert against the schemes and plots planned by the enemies of Islam. They are the ones that want us to disagree and fight each other. Now they resort to another scheme by filling our minds with hatred against one another under the name of belief. We should not give them this chance. It is important for the Sunnis to concentrate on the points of agreement, not difference, when having dialogues with the Shiites, especially that the points of agreement are on the fundamental issues of religion, while the points of difference have to do with the minor ones.

Points of Agreement
1. They believe in Almighty Allah, the Day of Judgment, Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) as the Seal of Prophets who was sent by Almighty Allah (to mankind and jinn) to complete the Heavenly Messages sent before him. Believing in all that Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) was sent with is part of having faith in all the Heavenly Books and all Allah's Messengers (peace and blessings be upon them). Allah Almighty says: (The Messenger believeth in that which hath been revealed unto him from his Lord and (so do) believers. Each one believeth in Allah and His angels and His scriptures and His messengers—we make no distinction between any of His messengers—and they say: We hear, and we obey. (Grant us)Thy forgiveness, our Lord. Unto Thee is the journeying) (Al-Baqarah 2: 285). These are the pillars of faith on which both groups agree on.

2. They believe in the Glorious Qur'an as Allah's illuminating Book that guides to the right path. Allah Almighty says: (We have, without doubt, sent down the Message; and We will assuredly guard it (from corruption)) (Al-Hijr 15: 9). There is no difference between the Sunnis and Shiites concerning the Qur'an being Almighty Allah's word. It is on this Book that religious scholars depend in holding comparative dialogues with people of other religions, concluding juristic opinions, guidance, etc. Allah Almighty says: (So judge between them by that which Allah hath revealed, and follow not their desires, but beware of them lest they seduce thee from some part of that which Allah hath revealed unto thee. And if they turn away, then know that Allah's Will is to smite them for some sin of theirs. Lo! And truly most men are rebellious. Is it a judgment of the time of (pagan) ignorance that they are seeking? Who is better than Allah for judgment to a people who have certainty (in their belief)?) (Al-Ma'idah 5: 49-50)

According to this verse, Allah Almighty warned the Prophet (peace and blessings be upon him) against succumbing to the desires of the People of the Book or other misled people when it came to judging between them, lest they might cause him to deviate from some part of what Allah revealed to him. This indicates that all that Allah has revealed should be followed by Muslims.

3. Both groups also agree that Muslims are to abide by the Five Pillars of Islam, i.e., to testify that there is no god but Allah and that Muhammad (peace and blessings be upon him) is His Messenger, to perform the specified prayers, to give zakah, to observe fast in the month Ramadan, and to perform pilgrimage. The difference in opinion between the two groups regarding some rulings pertaining to these pillars is something that is quite normal. It is like the scholarly difference in opinion among the Sunni schools themselves, such as the Hanbali, Hanifi, and Maliki schools.

Relevant books on the different juristic points of view, like Nail Al-Awtar by Imam Ash-Shawakani (may Allah have mercy upon him), refer to eminent scholars of jurisprudence from among the Sunnis and Shiites on equal footing. Reading one of these books, one does not feel that there is a crucial difference between the Shiite schools and the Sunni ones. This does not apply only to the acts of worship, it includes also transactions.

It is true that the Shiites do not recognize the Sunni reference books on the Prophetic hadiths, such as Al-Muwatta' by Imam Malik, Imam Ahmad's Musnad, Sahih Al-Bukhari, SahihMuslim, Sunnan Abu Dawud, Sunan Ibn Majah, Sunnan Ad-Daramy.
However, most of the authentic hadiths referred to in these books were also regarded as authentic by the Shiites through one of two ways: regarding them as Prophetic hadiths reported by other chains of reporters agreed upon among them as trustworthy, or regarding them as points of view (not Prophetic hadiths) peculiar to their Shiite imams.

Anyway, the most important point to be taken into account is that there is a great deal of agreement between the Sunni jurisprudence and the Shiite one. This is because both depend on the same sources, the Qur’an and the Sunnah, and also because their aims in conducting research on religion are similar, that is, establishing Allah's justice and mercy among people.

Furthermore, if we are to make serious researches on the Sunni opinions, we will find that some Shiite views that seem eccentric to us have been also adopted by some Sunni scholars.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 23:19


tak ada pulak dia kata sesat, ni mandai-mandai kata orang syiah sesat pasal pa? apa "sunni" tak ada yang sesat/munafik ke? kat Malaysia pun berlambak. yang mengaku nabi pun ada tau..

yang kat arab tu, sedara sendiri kena sembelih pun dia buat tak tau saja. Siap bagi USA landing kat negara dia lagi sebelum depa pergi bom iraq. Tu bukan munafik ke?

Perang 8 tahun iran v iraq tu, amerika,perancis, britain,jerman back up kerajaan sunni iraq, supply senjata bagai. Tapi kalah jugak.

Bagi saya bab perpecahan sunni/syiah ni hanyalah perpecahan politik. Dulu lepas nabi muhammad saw wafat, masing-masing ada calon yang depa suka. tak ada pulak zaman nabi puak2 nama sunni,syiah dlln. bagai.

Kalau menolak hadith sesetengah sahabat pun kafir ke? Macam mana pulak sahabat2 yang saling berbunuhan masa perang siffin dan jamal?
Masa zaman pemerintahan kerajaan umaiyah, depa siap caci saidina ali masa khutbah jumaat. Masuk zaman Umar Abd aziz baru bendi ni stop. Ni apa pula hukumnya?Kafir ke?

Bila dua puak besar (satu sokong ali jadi khalifah, yang satu lagi sokong abu bakar) mestilah saling tak mempercayai. masing-masing ada saluran sendiri dalam meriwayat hadith. Pokoknya dua-dua ambil quran dan hadith sebagai rujukan.
Qari dari iran baru saja menang tilawah baru-baru ni. apa orang yang diisytiharkan kafir oleh JAKIM, boleh ambik bahagian tilawah ke? In fact, qari iran selalu menang. Mana tidaknya orang sunni timur tengah lagi suka nengok joget gelek. Macam orang sunni kat Malaysia ni lah, lagi suka nengok akedemi fantasia. yang ex qari macam mawi dan salima pun dah tak minat nengok tilawah.hahahaha

Bagi saya pendapat said hawa (almarhum), itu pendapat zaman dia.Dizaman komunikasi masih terhad. Kita pakai fatwa zaman sekarang lah sheikh. Dulu nak jumpa pun payah. Sekarang boleh pakai emel saja. Nak cek info pasal mazhab2 ke apa-apa ke, boleh Google saja. Ulamak zaman sekarang kan ada. Jangan ikut pandangan orang yang ngikut saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

kayangan
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2006
Ahli No: 24221
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 08:25


nak tanya masri 2 , apa hukum berpakat dengan orang kafir untuk menyerang negara islam ? masri ni jurucakap negara saudi ke ? time sibuk ulama memperkatakan fatwa shikh jibrin di media massa , kena shikh tu senyap saja tanpa membuat kenyataan membela diri atau memfatwakan adalah menjadi tanggungjawab ummat islam memerangi yahudi dan usa ? kalau setakat pandai cari dalil tentang bidaah saja, pirahhhhhhhh , masalah yang lebih besar melanda ummat islam kamu ulama berdiam diri , membisu bahkan jadi anjing pemerintah yang bersekongkol dengan usa dan yahudi ? atau tak jumpa dalil setelah mulut penuh dengan makanan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For kayanganProfil   Hantar PM kepada kayangan   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 10:25


sekarang saya mahu tanya saudari, adakah dibwh ini bukan ajaran sesat
1) mengkafirkan para sahabat
2)menuduh Allah tersilap menghantar wahyu, sepatutnya kepada Ali bukan kepada Rasulullah SAW
3) menuduh isteri nabi saw aisyah ra berzina

boleh saya dapatkan dasar fakta tentang kenyataan enta,

Bookmark and Share

  


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 10:37


setelah kajian dilakukan terhadap hizbullah(syiah), kesimpulannya mereka berjuang kerana allah semata2. mereka tandatangan sebagai mujahid yang tiada dibayar gaji walaupun sepuluh sen. jadi dalam bab nak menghukum mereka sebagai kafir, itu bercanggah dengan apa yang mereka buat (mempertahankan agama Allah"Islam").
Jika masalah aqidah: layakkah kita menghukum seseorang itu kafir (siapakah kita disisi ALLAH)
kalau kita nak sokong kenyataan kerajaan saudi arabia menentang perjuangan syiah (yang dianggap kafir), walhal mereka tidak pernah pun bertindak mempertahankan perjuangan hammas dipalestin(orang yang beraliran sunnah)

cuba fikir dengan waras fikiran sebagai seorang ISLAM yang sentiasa mengaharapkan keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 12:44


mereka menjalankan amalan solat, puasa dll seperti dalam rukun islam...mereka juga beriman pada Allah...tak semua gol syiah terpesong sebab syiah juga berpecah2... dalam erti kata lain ada juga yang tak terpesong...tetapi ajaran dan fahaman Syiah yang bercanggah dan menyeleweng dari ajaran Islam ini perlu disekat .Terdapat beberapa percanggahan yang terdapat di dalam fahaman tersebut sama ada dari sudut akidah, syariah dan pelbagai penyelewengan umum yang lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

fizie
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20965
Posting: 19
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 14:47


assalamualaikum..
setau ana lah...Syiah ni aqidah mereka dah terpesong..
secaraa amnya..mereka adalah sesat..

wallahu 'alam


-----------------
Menjalin persahabatan antara ummah..Bertemu kerana Allah,berpisah kerana Allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizieProfil   Hantar PM kepada fizie   Quote dan BalasQuote

mecca2medina
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26040
Posting: 1
Dari: cyberjaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 19:57


assalamualaikom.
dalam isu syiah ini kita jangan lah terlalu emosi dalam meberi pendapat...adililah perkara ini dengan hujah dan bukti...jangan hanya hujah berjela2 tapi buktinya tiada..dalam Islam bukti dikenli sebagai dalil..dalil itu penguat hujah...disini saya mahu tegaskan Syiah Imamiah juga bermaksud syiah Rafida(mengikut kajian Muhamad aAsri Yusof,lihat buku beliau Syaih Rafidah:diantara kecuaian Ulama dan kebingungan Ummah Syiah namun nak saya bertitahu bahawa syiah imamah ialah yang berkaitan dengan manhaj politik manakala Syiah rafidah pula yang berkaitan dengan manhaj terhadap para sahabat..Syiah terbahagi kepada 3 bahagian:
PERTAMA-Syiah al-tasyaiyu.Kumpulan ini adaah mereka yang bersimpati dengan pasukan Saidina Ali dalam peristiwa peperangan antara pasukan Mauwiyah dan Ali.Mereka mengambil berat ,merasa sedih dan simpati keatas nasib yang menimpa saidina Ali dan keluarganya.
KEDUA:Syiah al-Mufadillah.IAini kumpulan yang berpendapat bahwa saidina ALI dan keluarganya lebih mulia lebih utama dan tinggi berbanding sahaabat2 yang lain.Walaubagaimanapun kedua2 kumpula ini mengakui khakifah2 yang sebbelum ini iaitu Umar,Uthman,abu bakar serta tidak mencela para sahabat yang lain.
KETIGA:Syiah Rafidah..Kumpulan yang menolak.mereka menolak kekhalifahan dan keutamaan Abu bakar,Omar Dan Usman.Dan mereka menolak para imam dari keturunan AHLU BAIT RasulluLLAH kerana Ahlu Bait mengiktiraf khalifah2 sebelum Ali

dan kesimpulan yang nak saya perkatakan bahawa Syiah Imamah adalah Kafir..ini juga bertepatan dengan pandangan hujatul Islam Ibnu taimiyah..sila rujuk karya2 nya...mengenai Syiah..dan anda semua boleh rujuk dalam buku HAfiz Firdaus"jawapan ahlu sunnah kepada Syaiah Rafidah dalam Persoalan Khalifah....dan saya juga membawa fatwa Al-Qardawi mengnai siapa yang layak kita panggil KAFIR.....

-yang layak disebut kafir ialah orang yang dengan terang-terangan tanpa malu menentang dan memusuhi agama Islam, menganggap dirinya kafir dan bangga akan perbuatannya yang terkutuk.

    Bukan orang-orang Islam yang tetap mengakui agamanya secara lahir, walaupun dalamnya buruk dan imannya lemah, tidak konsisten antara perbuatan dan ucapannya. Orang itu dalam Islam dinamakan "munafik" hukumnya.

    Di dunia dia tetap dinamakan (termasuk) orang Islam, tetapi di akhirat tempatnya di neraka pada tingkat yang terbawah.

    Di bawah ini kami kemukakan golongan (orang-orang) yang layak disebut kafir tanpa diragukan lagi, iaitu:

    1. Golongan Komunis atau Atheis, yang percaya pada suatu falsafah dan undang-undang, yang bertentangan dengan syariat dan hukum-hukum Islam. Mereka itu musuh agama, terutama agama Islam. Mereka beranggapan bahawa agama adalah candu bagi masyarakat.

    2. Orang-orang atau golongan dari faham yang menamakan dirinya sekular, yang menolak secara terang-terangan pada agama Allah dan memerangi sesiapa yang berdakwah dan mengajak masyarakat untuk kembali pada syariat dan hukum Allah.

    3. Orang-orang dari aliran kebatinan, misalnya golongan Duruz, Nasyiriah, Ismailiah dan lain-lainnya. Kebanyakan dari mereka itu berada di Syria dan sekitarnya.

    Al-Imam Ghazali pernah berkata:

    "Pada lahirnya mereka itu bersifat menolak dan batinnya kufur."

    Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah juga berkata:

    "Mereka lebih kafir daripada orang-orang Yahudi dan Nasrani. Kerana sebahagian besar mereka ingkar pada landasan Islam."

    Seperti halnya mereka yang baru muncul di masa itu, iaitu yang bernama Bahaiah, agama baru yang berdiri sendiri. Begitu juga golongan yang mendekatinya, iaitu Al-Qadiyaniah, yang beranggapan bahawa pemimpinnya adalah Nabi setelah Nabi Muhammad saw.


sekian dari saya OFFICER OF ALLAH-MECCA2MEDINA

Bookmark and Share

  


  Member Information For mecca2medinaProfil   Hantar PM kepada mecca2medina   Quote dan BalasQuote

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-06 20:48


Seminar Perpaduan Ummah & Pemurnian Pemikiran Islam 2006

2 - 3 September 2006
9 - 10 Sya'ban 1427
Pusat Aktiviti Kebudayaan
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Kampus Gombak


Anjuran Bersama,
Masjid Sultan Haji Ahmad Shah
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

dan

Yayasan Sofa Negeri Sembilan

http://www.iiu.edu.my/mosque/file/seminar_perpaduan_islam.pdf

Bookmark and Share

  


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

kayangan
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2006
Ahli No: 24221
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 10:52


Pada 24-08-06 19:57 , mecca2medina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikom.
dalam isu syiah ini kita jangan lah terlalu emosi dalam meberi pendapat...adililah perkara ini dengan hujah dan bukti...jangan hanya hujah berjela2 tapi buktinya tiada..dalam Islam bukti dikenli sebagai dalil..dalil itu penguat hujah...disini saya mahu tegaskan Syiah Imamiah juga bermaksud syiah Rafida(mengikut kajian Muhamad aAsri Yusof,lihat buku beliau Syaih Rafidah:diantara kecuaian Ulama dan kebingungan Ummah Syiah namun nak saya bertitahu bahawa syiah imamah ialah yang berkaitan dengan manhaj politik manakala Syiah rafidah pula yang berkaitan dengan manhaj terhadap para sahabat..Syiah terbahagi kepada 3 bahagian:
PERTAMA-Syiah al-tasyaiyu.Kumpulan ini adaah mereka yang bersimpati dengan pasukan Saidina Ali dalam peristiwa peperangan antara pasukan Mauwiyah dan Ali.Mereka mengambil berat ,merasa sedih dan simpati keatas nasib yang menimpa saidina Ali dan keluarganya.
KEDUA:Syiah al-Mufadillah.IAini kumpulan yang berpendapat bahwa saidina ALI dan keluarganya lebih mulia lebih utama dan
tinggi berbanding sahaabat2 yang lain.Walaubagaimanapun kedua2 kumpula ini mengakui khakifah2 yang sebbelum ini iaitu Umar,Uthman,abu bakar serta tidak mencela para sahabat yang lain.
KETIGA:Syiah Rafidah..Kumpulan yang menolak.mereka menolak kekhalifahan dan keutamaan Abu bakar,Omar Dan Usman.Dan mereka menolak para imam dari keturunan AHLU BAIT RasulluLLAH kerana Ahlu Bait mengiktiraf khalifah2 sebelum Ali

dan kesimpulan yang nak saya perkatakan bahawa Syiah Imamah adalah Kafir..ini juga bertepatan dengan pandangan hujatul Islam Ibnu taimiyah..sila rujuk karya2 nya...mengenai Syiah..dan anda semua boleh rujuk dalam buku HAfiz Firdaus"jawapan ahlu sunnah kepada Syaiah Rafidah dalam Persoalan Khalifah....dan saya juga membawa fatwa Al-Qardawi mengnai siapa yang layak kita panggil KAFIR.....

-yang layak disebut kafir ialah orang yang dengan terang-terangan tanpa malu menentang dan memusuhi agama Islam, menganggap dirinya kafir dan bangga akan perbuatannya yang terkutuk.

    Bukan orang-orang Islam yang tetap mengakui agamanya secara lahir, walaupun dalamnya buruk dan imannya lemah, tidak konsisten antara perbuatan dan ucapannya. Orang itu dalam Islam dinamakan "munafik" hukumnya.

    Di dunia dia tetap dinamakan (termasuk) orang Islam, tetapi di akhirat tempatnya di neraka pada tingkat yang terbawah.

    Di bawah ini kami kemukakan golongan (orang-orang) yang layak disebut kafir tanpa diragukan lagi, iaitu:

    1. Golongan Komunis atau Atheis, yang percaya pada suatu falsafah dan undang-undang, yang bertentangan dengan syariat dan hukum-hukum Islam. Mereka itu musuh agama, terutama agama Islam. Mereka beranggapan bahawa agama adalah candu bagi masyarakat.

    2. Orang-orang atau golongan dari faham yang menamakan dirinya sekular, yang menolak secara terang-terangan pada agama Allah dan memerangi sesiapa yang berdakwah dan mengajak masyarakat untuk kembali pada syariat dan hukum Allah.

    3. Orang-orang dari aliran kebatinan, misalnya golongan Duruz, Nasyiriah, Ismailiah dan lain-lainnya. Kebanyakan dari mereka itu berada di Syria dan sekitarnya.

    Al-Imam Ghazali pernah berkata:

    "Pada lahirnya mereka itu bersifat menolak dan batinnya kufur."

    Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah juga berkata:

    "Mereka lebih kafir daripada orang-orang Yahudi dan Nasrani. Kerana sebahagian besar mereka ingkar pada landasan Islam."

    Seperti halnya mereka yang baru muncul di masa itu, iaitu yang bernama Bahaiah, agama baru yang berdiri sendiri. Begitu juga golongan yang mendekatinya, iaitu Al-Qadiyaniah, yang beranggapan bahawa pemimpinnya adalah Nabi setelah Nabi Muhammad saw.





fuhhh beraninya


Bookmark and Share

  


  Member Information For kayanganProfil   Hantar PM kepada kayangan   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 08:43


kejahilan dan akal yang singkat sering membuat manusia berani......

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207077 saat. Lajunya....