Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: MUSUH Di UKHWAH.COM


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» MUSUH Di UKHWAH.COM

Please Mendaftar To Post


Oleh MUSUH Di UKHWAH.COM

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-05-06 14:51


pada pandangan antum semua ada tak terdapat musuh di ukhwah.com ni... sebagai contoh musuh2 yang cuba menyesatkan ahli2 ukhwah.com ni... apa pandangan antum semua?


p/s- tiada kaitan dengan mana-mana pihak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-05-06 15:24


assalamualaikum wbt.....tuan tasbih_30.....

astagfirullaha'azim...tasbih_30 ini ada musuh ke dalam portal ini????
tak baik macam itu tasbih_30..

ada ke orang yang sesatkan kita dalam portal ini????/
macam tak percaya pulak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-05-06 15:37


w'salam wbt sheikh vitamin.. ana cuma mohon pandangan takut2 ada unsur2 bahaya yang cuba merosakkan kita... mohon pandangan... kan dah pesan kat bawah,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-05-06 15:43


maaf tuan...hihhihihihihii..ana ingatkan ada musuh dalam ukhwah ini..
emm...ana minta agar tak ada orang yang bermusuh dalam ukhwah ini....
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 15:46


rasanya tak ada lah...kalau ada pun lapor jak kat admin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 15:52


setakat ni,ana tak jumpa lagi pendapat yang sesat...
beza dalam masalah furuk tu dimaafkan la...
insyaallah tak ada.
lagipun ana rasa ramai yang alim2 blaka.
so,dapatla mematahkan hujah yang tak betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-05-06 15:59


begini saudara ku... pada mata ana ukhwah.com ni tempat orang2 yang beringat berforum... apa yang merisaukan ana kalau 2 ada unsur2 yang tak baik cuba diserapkan musuh2 kita... ana tak mahu kata sudah ada ataupun tidak... cuma ana letakkan topik ni sebagai sign board agar kita semua berhati-hati...
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 28-05-06 16:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Al-Fadhil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19378
Posting: 119
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 16:02


kita berdoalah supaya perkara-perkara yang buruk terhindar dari kita semua agar kita masih teguh dengan panji-panji kebenaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FadhilProfil   Hantar PM kepada Al-Fadhil   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-05-06 16:06


emm..maaf..nak tanya..ada bukti ke yang saudara tasbih kata ada unsur2 yang tidak baik cuba diserapkan oleh musuh2 kita???apakah unsur2 yang tidak baik itu>>bgtaulah contoh????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-05-06 16:10


ana tak mahu kata sudah ada ataupun tidak... apa-apa pun nanti ana pm vitamin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-05-06 16:48


ok..apapun semoga ukhwah yang terjalin ini.....mendapat restu ilahi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-05-06 17:03


terima kasih saudara vitamin.. semoga kita semua mendapat keredhaan Allah... awalau pun cara kita berbeda2 namun matlamat kita tetap satu... pusing2 satu jugak... kita umat Muhammad dr Allah kita datang kelak kepadana jua kita kembali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 23:38


Topik apa ni? Dah tak ada idea ke nak buat topik yang 'panas'?

Saya rasa perkara ini tak payah diwujudkan dalam satu topik. Dalam sesuatu perancangan, janganlah di fikir perkara-perkara sampah dan najis dan juga sifat bersangka-sangka yang tidak masuk akal.

Kesimpulan mudah!: Adakah musuh tersebut akan mengaku di sini:?

'Indahnya angin sepoi bahasa yang orang selalu salah anggap ia datang dari kipas yang berpusing.......'


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 29-05-06 01:43


LAIN MACAM saja SAUDARA SAFA INDAH NI...HEHEHE TERPULANGLAH PADA SAUDARA... KALAU TAK SUKA ADA BAIKNYA DIAM agaknya DR MEREPEK,MEMBEBEL DAN MENYAKITKAN HATI... SALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 04:30


Assalamualaikum

wahai akhi dan uhtiku janganlah buat perkara yang boleh mendatangkan pergolakan dalam ukhwah ni.banyak perkara yang boleh kita kongsi.

bagi mereka yang hendak menyesatkan dan memesongkan ahli2 ukhwah dengan pandangan dan artikelnya ingatlah bahawasannya Allah itu Maha Adil dan saksama.Allah takkan biarkan entum buat sesuka hati dalam merosakkan agama islam.

jika ada kelihatan perkara2 seperti ini diharap pihak pentadbir UKHWAH mengambil tindakan sewajarnya

harap maklun

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 08:52


Saudara tasbih 30, musuh pasti ada dimana-mana juga, ia dianggap musuh kerana ada beberapa sebab, antaranya tidak suka pada cara ukhwah menyampaikan dakwah dan memberikan ilmu, dan mungkin juga tidak senang dengan pemikiran kita yang mengagungkan Islam sebagai satu cara hidup. Yang pasti kita perlu berani kerana benar, dan teguh kerana yakin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

salleh_y
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1068
Posting: 215
Dari: :: Tanah ++ ::

china  


posticon Posting pada: 29-05-06 09:09


uiks..awat tajuk topik ni lain macam saja..rasa elok guna istilah lembut sikit lah..:)
mad'u kita kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For salleh_yProfil   Hantar PM kepada salleh_y   Pergi ke salleh_y's Website   Quote dan BalasQuote

irhanan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24445
Posting: 34
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 09:23


assalamualaikum maaf mencelah...

irhanan macam paham apa yang nak disampaikn oleh saudara tasbih_30 tu. musuh yang dimaksudkn tu...adalah pihak yang cuba menyampaikn atau meresapkn anasir2 yang kurang baik dalam portal ni tanpa kita sedari. seperti yang dikatakan oleh sedara tasbih..musuh tu mungkin ada atau tak ada...cuma kita semua perlu berhati-hati... dan jelas sedara tasbih telah mengatakan..tak berkaitan dengan mana-mana pihak.
rasanya tak salah kuarkan topik ini..just sebagai peringatan spy lebih berhati-hati. maklumlah sekarang ni kan macam-macam perkara yang disajikan kepada kita tiap masa...nampak baik tapi tanpa kita sedari ada sesuatu disebaliknya. tak salah jika kita renung2kan...bukan bermksud menimbulkn syak wasangka di klngan ahli.

p/s maaf kalau tersalah. ini hanya pandangan. kalau ada teguran..mohon utarakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irhananProfil   Hantar PM kepada irhanan   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 11:54


nama pun portal ukhwah (persaudaraan) bukannya `adawah (permusuhan) sepatutnya tak timbul soal bermusuh2an kat sini, semua yang masuk sepatutnya dengan niat untuk bersahabat dan bersaudara...

memang tak dinafikan ada perselisihan pandangan dan ideologi, dalam perbahasan, debat, lontaran pendapat, tapi jangan sampai bermusuh, walaupun tak sama pendapat tapi tetap bersaudara melalui persaudaraan sesama Islam (al-ukhwah al-islamiyyah)...

salam ukhwah fiLlah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 29-05-06 13:03


Pada 29-05-06 09:23 , irhanan posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum maaf mencelah...

irhanan macam paham apa yang nak disampaikn oleh saudara tasbih_30 tu. musuh yang dimaksudkn tu...adalah pihak yang cuba menyampaikn atau meresapkn anasir2 yang kurang baik dalam portal ni tanpa kita sedari. seperti yang dikatakan oleh sedara tasbih..musuh tu mungkin ada atau tak ada...cuma kita semua perlu berhati-hati... dan jelas sedara tasbih telah mengatakan..tak berkaitan dengan mana-mana pihak.
rasanya tak salah kuarkan topik ini..just sebagai peringatan spy lebih berhati-hati. maklumlah sekarang ni kan macam-macam perkara yang disajikan kepada kita tiap masa...nampak baik tapi tanpa kita sedari ada sesuatu disebaliknya. tak salah jika kita renung2kan...bukan bermksud menimbulkn syak wasangka di klngan ahli.

p/s maaf kalau tersalah. ini hanya pandangan. kalau ada teguran..mohon utarakan.



-pandai2... terima kasih la sebab paham... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 13:04


Assalamualaikum.

    tak terlintas dihati nak bermusuh dengan sesiapa di portal ni. perbezaan pendapat, pertikaman tak semestinya kami akan bermusuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 29-05-06 13:10


Pada 29-05-06 09:09 , salleh_y posting:

!!! QUOTE !!!

uiks..awat tajuk topik ni lain macam saja..rasa elok guna istilah lembut sikit lah..:)
mad'u kita kan..



tegas sikit pun bagus juga... tapi still masih beradab... mungkin ada yang tafsir dari sudut berbeza tapi itu hak masing-masing... cuma apa yang saya maksudkan adalah dari banyak sudut dan perspektif... ukhwah memang persaudaraan.. saya tak kata forum ni forum permusuhan.. tafsiaran yang begitu terlalu melulu... dalam kita bersaudara..kita harus saling ingat dan mengingatkan... be alert

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 15:56


teringat ada nickname yang buat posting yang mengfowardkan
e-mail yang isi kandungannya mengatakan
dr. asri se***..

nauzubillahminzalik......
tapi sekarang forum tu dah dikunci............

kepada sesiapa yang ingin mendengar forum dr. asri b. zainal abidin, pensyarah USM tajuk : bidaah hasanah yang disalahfahami
anjuran jabatan agama islam perak bersama dengan dr. aziz hanafi ; pengarah kolej kusza kalau tak silap.

Dr. asri b. zainal abidin membincangkan mengenai bidaah hasanah
yang disalahfahami.

manakala Dr. aziz hanafi memberi ulasan mengenai buku bidaah hasanah yang disalahfahami.

perdebatan secara ilmiah.


ada 4 cd, kalau dvd hanya 1. rasanya ada di kedai-kedai buku agama.

kalau nak dihantar dirumah boleh la beri e-mail kat ana :
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 03:36


salam alaik...
setiap daripada kita tentu ada yang menyukai dan tidak menyukai...begitu juga portal ini...itu adalah lumrah alam...yang penting,kuatkan semangat,banyak bersabar,banyak berdoa...kerana untuk mendapatkan sesuatu yang baik itu bukanlah senang...sama juga seperti kita..kalau nak buat jahat senang saja...tapi nak buat baik....punya lah susah...oleh itu...musuh adalah perkara biasa...yang perlu adalah kita...bagaimana kita mempersiapkan diri kita dari ancaman musuh..Bagi ana, rasanya susah untuk musuh menyusup masuk dalam portal ini...ini kerana hasil tautan erat antara ahli dan pihak pengurusan...saling ingat-mengingati antara satu sama lain.wallahuaklam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 04:05


ilmu harus dituntut sebanyak2nya....
jangan biar musuh yang tipu mereka tetapi kita pulak yang membenarkan mereka kepada kebaikan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-05-06 07:51


musuh ada di mana-mana...... tanpa kita sedar ia tetp ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 30-05-06 09:50


musuh kita yang nyata adalah syaitan....syaitan yang bertopengkan manusia dan syaitan semulajadi yang tak nampak oleh pancaindera...so, jangan ikut jejak syaitan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 09:58


sudah menjadi lumrah, musuh ini sentiasa berada di mana-mana tempat dan di dalam keadaan apa jua sekali pun...

Bak gunting di dalam lipatan, kadang-kadang orang yang kita kenali sekali pun, tidak mustahil menjadi musuh kita iaitu memberikan fahaman dan ideologi yang salah... kalau pada zaman Rasulullah, Abdullah bin Ubay seorang munafik, solat belakang Rasulullah, tapi pada masa yang sama, nak menghancurkan Rasulullah...

So kesimpulannya, MUSUH BERADA DI MANA-MANA SAHAJA

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 30-05-06 13:38


nampaknya tak ramai dari ahli ukhwah yang sempit akal fikirannya... terima kasih kerana memandang positif topik ni.... sama-sama kita berhati2 dengan musuh2 islam yang cuba kaburi kita dengan pelbagai dakyah serta ajakan kepada sesuatu yang merosakan aqidah kita... salam perjuangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 18:14


musuh yang paling dekat ialah nafsu kita sendiri..mujahadah melawannya adalah antara mujahadah yang besar nilainya di sisiNya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 18:45


ada jugak ek topik macam ni...tapi saya tak ada puylak musuh kat sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

shim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20362
Posting: 30
Dari: kuala kangsar, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 18:49


setakat ni,,saya tak ada lagi musuh kat portal ni...
mudah-mudahan,,kita semua dijauhkn dr ada musuh kat sini.........

...(,")(",)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimProfil   Hantar PM kepada shim   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-05-06 21:01


Emm..ini kes musuh dalam selimut la ini...zaman nabi pun dulu ada orang-orang macam ini...bagi saya semua rakan ukhwah adalah saudara saya..tapi selain dr itu...saya kembalikan pada ALLAH saja la...saya pun tak tahu saya dimusuhi atau tak...harap-harap tak adalah ye..ehehhe.. ;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 11:27


assalamualaikum...

erm.. topik ni sekali pandang memang kita akan mudah menafsirkannya dengan negatif,namun jike ditulusuri apa kehendak empunya post pasti kita akan paham apa maksudnya dia buat post ni...

memang sejak dr penyebaran islam dahulu ada mereka2 yang masuk dalam islam hanya untuk menghancurkanya.. dalam sejarah telah terukir satu nama (ABDULLAH BIN UBAY)... memang kita sebagai umat islam diarahkan untuk berwaspada sentiasa dalam apa jua keadaan,kerana serangan musuh datang tanpa peringatan... bila kita lihat dalam hds menyebut kan,"akan datang satu zaman dimana terdapat 2golongan ulama',ulama' su' dan juga ulama' islam " makna yang lebih mendalam kita boleh ambill adalah,musuh sentiasa berada dimana2 bahkan diperingkat ulama'.. mereka tidak secara zahir hendak menghancurkan islam.sebaliknya mereka cuba mengkelirukan aqidah dan pemahaman umat islam yang tidak berapa jelas terhadap sesuatu perkara...oleh itu,ambil lah peringatan pada kita semua kerana dalam setandan pisang yang elok tak mustahil ada satu yang tak elok...

dalam ALQUR'AN juga kita diberi peringatan oleh ALLAH dalam mafhum ayat "apabila datang perkhabaran kepada mu dari orang2 yang fasiq maka selidikilah dahulu" Kenapa ek dalam ayat tu tak digunakan ayat orang kafie kalau ianya bertujuan untuk orang kafir??? isnya jika kita tafsir dengan meluas membawa maksud,tidak kira siapa pun yang bawa khabar berita hendaklah diperiksa akan kebenarannya... sebagai langkah berjaga2 dan berhati2...

fikir2kan lah... ini hanya sekadar pandangan saya saja... yang mana rasa ada kesilapan jangan segan untuk perbetulkan.. yang mana salah jangan lah malu untuk nyatakan yang mana benar.. sebagai insan saya cukkup lemah...

salam ukhwah dan perjuangan dari saya pada anda semua...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 11:13


salaam...
dalam membuat kebaikan kita jangan bersangka buruk terhadap seseorang...
wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 11:16


1000 sahabat itu tidak lah ramai..tetapi 1 musuh adalah terlalu ramai..

jalinkan ukhwah..tiada permusuhan

wassalam


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 14:22


Allahu Akhbar..
ALLAh knows better... :roll: :roll:

musuh dalam selimut..
talam bermuka-muka..
gunting dalam lipatan.. *eh..ye ke..hehe..lupa..
dan sewaktu dgnn maksudnya..

musuh tu ada di mana-mana..
kadangkala kita tak nampak..
kerna dalam diam...
ia boleh meracuni minda kita..
itu bagi serangan halus..mental...

musuh di ukhwah.com ??
ana rasa tak perlu dilontarkan soalan ni..
betul juga kata along-safa tu..
isshh... imposible..MUSUH tu nak mengaku..!!

manusia walaupun rmbut sama hitam..
tapi.. HAti kita tak tahu..
macam-macam ragam kita ni..
so.. just behati-hati...

behati-hati di jalan raya..
behati-hati semasa POSting ayat anda!!
behati-hati walau di mana jua.. anda berada..
** especially..lampu MERAH.. tandanye.. BEhenti..
hehehe

moga tiada lagi timbul perbalahan selepas ini..
tema ukhwah = menyemai kasih..memupuk ukhwah..
wallahualam'..

:lol: :lol: :-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 15:28


semua orang islam adalah bersaudara...
jadi tak perlulah kita saling bermusuh ye..
tiap2 malam..sebelum tidur..maafkan dosa semua orang..
insyaAllah..kalau kita ada buat salah..orang pun akan ampunkan dosa kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-08-06 16:22


sesamer lah kita hindari

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 16:31


Pada 19-08-06 15:28 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

semua orang islam adalah bersaudara...
jadi tak perlulah kita saling bermusuh ye..

na'am soheh jiddan... :-di

!!! QUOTE !!!


tiap2 malam..sebelum tidur..maafkan dosa semua orang..

ianyer amalan ana setiap malam... :-)

ALLAHualam.
wassalam.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 19-08-06 16:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

hipopomomo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.08.2006
Ahli No: 25810
Posting: 33
Dari: k.l

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-08-06 16:37


ya ALLAH....
ada ke musuh kat sini???
aku tak ada pula...
ap tak tau lah kalau musuh yang kita tak nampak...
buat apa musuh???
dosa....
huhhuhu.......
kalau kita buat baik kat orang...akan dbls baik juga...
;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For hipopomomoProfil   Hantar PM kepada hipopomomo   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 20:50


Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari...


-----------------
"Membeli barangan Amerika dan Israel adalah HARAM..."

Shaykh Nasr Farid Wasel (Mufti besar Mesir)


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 03:35


pandai pandailah menerima dan mentafsir baik dan buruk setiap berita yang dibaca.
yang penting sikap berhati-hati mesti ada dan kembali kepada konsep amal ma'aruf nahi mungkar.
yang baik buat pegangan , yang buruk buat sempadan, yang ragu-ragu, analisislah dulu
pandangan ana untuk para sahabat dan diri ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 11:12


musuh????takkan nak bermusuh sesama sedara isalam agaknya...saya percaya dalam ukhawah ni semuanya orang yang baik2 belaka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 13:06


hehheehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 13:39


xdokla kawe raso..Kalau ado awl2 lagi kena tendang keluar dari bumi ukhwah ini..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 17:09


insyaAllah smUanya selamat...
mintak2 dijauhi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-09-06 18:46


kitakan bersaudara, janganlah bermusuh pulak

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-09-06 19:14


mungkin ada..dia nak tengok apa yang diperbualkan antara kita dan mungkin juga ada yang menyamar...

dalam dunia yang serba canggih sekarang kita kena lebih berwaspada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 19:55


tak elok berfikiran negatif macam itu...

"....OWEZ THINKING POSITIF..."

sedangkan rasulullah pu boleh senyum bila
umat2 terdahulu baling sampah, batu...

takkan kita tak boleh berfikiran positif...

macam mana kalau ada orang cakap kamu yang sebenarnya
musuh dalam selimut..

mesti kamu marah kan...

".....sesungguhnya bersangka baiklah kamu sesama manusia..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-06 21:59


insyaAllah tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

eja84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23277
Posting: 50
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-06 22:54


xbaik bermusuh-musuh ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For eja84Profil   Hantar PM kepada eja84   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 01:36


:-) tak ada agaknya........kalau aderkita tendang saja mereka keluar dari Portal Ukhwah.......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 19:03


:-) Bismillahirrahmanirram...
moga-moga doa antum semua termakbul..Moga kita dijauhkan dari musuh2 yang sengaja untuk menyesatkan kita...insyaallah.
yang penting, nilailah dulu setiap teguran atau perkhabaran yang dikhabarkan oleh saudara2 kita di luar sana dengan akal yang waras dan dengan ilmu yang Allah sebarkan pada kita melalui Rasulullah dan nabi2 yang lain.Insyaallah.
Wallahua'lam...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 16-09-06 19:24


kita tiada musuh dalam ukhwah.com ini..musuh kita org kafir , nafsu & syaitan..mungkin ada idea & pendapat sesetengah member ukhwah ada tersilap..tersalah penafsiran dalam sesetengah isu yang menyebabkn sedikit kekeliruan..tapi yang pasti matlamatnya satu..Allah S.W.T..bersangka baik lah pada semua.

Semua mnusia buat silap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-06 13:40


seribu kawan masih belom cukup...
seorang musuh sudah cukup menyesakkan...
so, berkawan biar ramai, bercinta biar satu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-09-06 14:55


Topic ni, saya rasa, sebaiknya harus di bubarkan... elakkan perkara yang membawa kesesatan bagi kita umat islam sedunia... Insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-09-06 12:00


apa ek motif topik ni dibuat???

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 25-09-06 13:21


tiada perjuangan orang yang hidup tanpa musuh...katakan selamat datang kepada musuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-09-06 15:21


ana pun tak tahu keran peribahsa maelayu ada menyebut "rambut sama hitam tapi hati tak siapa yang tahu"

Tak apalah...........kita bersangka baikla cuma berwaspada
jangan lalai dan leka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-06 15:43


betul tu.....umat islam bukan musuh kita....memang lah kadang-kadang kita berbeza pendapat.......tapi matlamatnya tetap sama.....di bulan puasa ni....jom kita sama-sama perbanyakkan amal.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

armien
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2005
Ahli No: 20238
Posting: 56
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-09-06 15:58


Pada 28-05-06 16:02 , Al-Fadhil posting:

!!! QUOTE !!!

kita berdoalah supaya perkara-perkara yang buruk terhindar dari kita semua agar kita masih teguh dengan panji-panji kebenaran.

Ameen ya Rabbal A'lamin..


-----------------
"HIDUP DENGAN AMAL, MATI DALAM IMAN"


Bookmark and Share

    


  Member Information For armienProfil   Hantar PM kepada armien   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-06 16:01


Minta2 dijauhkanlah perkara sebeginie hendaknya...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-06 21:12


Assalamualaikum..pelik nya tajuk ni...

org yang tak reti berforum dan tak reti kuarkn dalil bila bagi pendapat..mesti segan dah nak bagi pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.18738 saat. Lajunya....