Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 7 hari yang lalu
alongmina: 11 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 21 hari yang lalu
budakbesar: 28 hari yang lalu
azemi: 32 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Betulkah perempuan tak memilih LAKI asal Baik?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Betulkah perempuan tak memilih LAKI asal Baik?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Betulkah perempuan tak memilih LAKI asal Baik?

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 10:26


ramai berpendapat begitu...tapi hakikatnye ana tak tahu sebab ana laki..so,ada siapa tau dan nak komen?

Bookmark and Share

  


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 25-05-06 10:38


Alahai... Mesti la bang oi.. tak payah tanya, semua kompom tau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 10:56


tapi ikut jenis pom juga....
pom ada banyak jenis.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

idaphg
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22532
Posting: 26

Pahang  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:00


Pada 25-05-06 10:38 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Alahai... Mesti la bang oi.. tak payah tanya, semua kompom tau.


betul tu.... akhlak yang baik dicari oleh setiap orang tak kirelah lelaki ataupun perempuan kan?


-----------------
Ingati Allah hati Tenang


Bookmark and Share

  


  Member Information For idaphgProfil   Hantar PM kepada idaphg   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:02


Pada 25-05-06 10:38 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Alahai... Mesti la bang oi.. tak payah tanya, semua kompom tau.


ye ke fahim? mat kompom lah fahim ni...macam tau2 saja... :roll:


-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share

  


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:03


apa maksud BAIK?ada yang suka belanja tengok wayang,boleh bawa nek moto sekali kira baik gaker?

Bookmark and Share

  


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:06


baik tu universel


baik ilmu dan agamanya
baik keperibadiannya,
baik budinya,
baik tanggungjawabnya,
baik keturunannya,
baik kewangannya,




itulah "BAIK" yang dimaksudkan oleh wanita seperti saya...hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:06


Pada 25-05-06 11:03 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

apa maksud BAIK?ada yang suka belanja tengok wayang,boleh bawa nek moto sekali kira baik gaker?


betui tu...BAIK ni terlalu luas maknanya...dan setiap manusia mempunyai pengertian yang berbeza tentang BAIK...

apa pun...biorle lah yang baik bagi kita...adalah yang BAIK PADA PANDANGAN ALLAH juga...


-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share

  


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:14


Ala, faham2 saja la.. Kalau yang belanja wayang lepas kawin tu baik la. Kalau belum kawin lagi belanja wayang tu bukan baik namanya...

(Terbayang pula bila belanja ~tuut~ tengok wayang... BESSTTTNYA!!!! Tapi bila!!!!????)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:15


Pada 25-05-06 11:14 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Ala, faham2 saja la.. Kalau yang belanja wayang lepas kawin tu baik la. Kalau belum kawin lagi belanja wayang tu bukan baik namanya...

(Terbayang pula bila belanja ~tuut~ tengok wayang... BESSTTTNYA!!!! Tapi bila!!!!????)


sabaq ye fahim...masanya akan tiba...insyaALLAH...


-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share

  


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:25


cakap tang pergi tengok wayang ni...ana ada 1 kemusykilan. bulehke masuk kat panggung wayang? ana pernah dengar...orang kata tak boleh...sebab seolah-olah kita bersubahat dengan orang-orang 'tak betul' kat dalam tu. kiranya kita pun ada share lah juga dalam amanah saham dosa depa tu...sesiapa ahli dalam hal ni...tolong jelaskan..

maaf ye...keluar topik lakss...

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

lehgeo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2006
Ahli No: 24473
Posting: 27
Dari: Kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:46


hidup manusia ini di lahirkan kedunia ini adalah berpasangan, wahal Nabi adam a.s itu dikurniakan hawa untuk dijadikan teman hidup yang berasal daripda tulang rusuk lelaki yang bengkok..lelaki adalah pendorong wanita kearah kebaikan...hati wanita mudah sebenarnya memikirkan mengikut kehendah hati yang kerdil...oleh itu wahai kaum adam dan hawa..nilai insan di sisi Allah itu tak lain dan tak bukan bagaimana kita menjalankan hubungan Ukhwah fillah kerana Allah dan mendapat mardatillah......jadi marilah kita bermuhasabah adakah perhubungan itu berlandaskan syariat..oleh itu lelaki yang baik untuk perempuan baik..jadi bukan takat lelaki saja nak baik..perempuan juga nak baik....wassalam


-----------------
Wahai manusia berada naungan Islam..sesungguhnya dunia ini sementara...harta dan pangkat jadi senjata, sekiranya manusia lalai dan alpa....


Bookmark and Share

  


  Member Information For lehgeoProfil   Hantar PM kepada lehgeo   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-05-06 12:43


betullah la itu asal baik agamanya, akhlaknya, keturunannya, hartanya... itu pun dah cukup berutung..... rupa itu tak la kisah sangat bagi saya asal sedap mata memadang tak handsome sangat tkderla teruk sangat....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-05-06 13:20


"Betulkah perempuan tak memilih LAKI asal Baik?"

of cos lah... ;-)

baik agamanya..baik akhlaknya...

em..dan bonuslah kalau baik juga fizikalnya.. 8-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 13:26


macam mana pula kalau keturunannya takla begitu baik, tapi agama dia baik, perempuan boleh terima ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-06 13:28


tumpang tya,tak tahu la ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jdkan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi la dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents la....apa pandangan antum?

Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 21:39


Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu la ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jdkan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi la dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents la....apa pandangan antum?


pergi dengan parnts lebih baik..boleh kenal sekali dengan parents... :-) :-)


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

  


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-06 22:04


Pada 25-05-06 21:39 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu la ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jdkan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi la dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents la....apa pandangan antum?


pergi dengan parnts lebih baik..boleh kenal sekali dengan parents... :-) :-)



syukran jazilan lara....
ana dah bagi tahu dia begitu...tapi dia cakap "ala,nak kenal saja bukan nak melamar lagi..."hmm..tak tahu la nak cakap bagaimana lagi..hehe... :-di


-----------------
[ Telah diedit oleh: khazinatul_asrar47 pada 25-05-06 22:05 ]



  


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 22:25


Pada 25-05-06 22:04 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 21:39 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu la ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jdkan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi la dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents la....apa pandangan antum?


pergi dengan parnts lebih baik..boleh kenal sekali dengan parents... :-) :-)



syukran jazilan lara....
ana dah bagi tahu dia begitu...tapi dia cakap "ala,nak kenal saja bukan nak melamar lagi..."hmm..tak tahu la nak cakap bagaimana lagi..hehe... :-di



actually,tak manis agaknya...bertandang rumah anak dara just nak kenal...hmm...cuba la advice dia lagi..if saya la...sayakan suruh dia bawak parents...rasa lebih selamatkan.....


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

  


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-05-06 22:34


ramai yang cerita saja lebih....

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 22:48


Pada 25-05-06 22:34 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ramai yang cerita saja lebih....


hmm...if tak nak cerita lebih..buat seperti yang anda katakan..huahua....


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

  


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 10:48


Assalamualaikum

kalau pasal tengok wayang tu...banyak pendapat kata macam pergi ke tempat mksiat jga lah...tapi ana tak pernah pun rasa bagaimana mask pwgm.mini pwgam adalah..

nak pilih perempuan jadi isteri jangan LUPA tengok TAPAK TANGAN dan MUKA..tu yang dibolehkan...nak tau lebih lanjut..tnyerla...Insyaallah boleh jawab.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

rozdie
Warga Rasmi
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24612
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 11:21


saya lebih suka kalau kita perkenalkan dia pada parent kita..
At least parent kita kenal & tahu dengan siapa kita keluar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rozdieProfil   Hantar PM kepada rozdie   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 31-05-06 11:22


yang penting boleh membimbing dengan ajaran islam...
bak kat lain la...yang soleh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

syauqina
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2006
Ahli No: 24485
Posting: 3
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 12:59


bagi saya la, agama sdh tentu yang teratas..2nd,sifat kepimpinan dan seterusnya mesti lht juga kestabilan kewangan dan others.bukan nak memetingkn harta dan mwh, cakap sekadar boleh memberi jaminan 4 future,..kebaikan semata2 rsnye not enough,..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syauqinaProfil   Hantar PM kepada syauqina   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 13:12


Pada 25-05-06 11:03 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

apa maksud BAIK?ada yang suka belanja tengok wayang,boleh bawa nek moto sekali kira baik gaker?
ini pun baik jugak..sangat baik..tapi dengan syarat..bila dah berumah tangga boleh la bawa naik motor....bawa tengok wayang kat rumah pun baik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 13:14


Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu la ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jdkan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi la dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents la....apa pandangan antum?


Adakah kawan anta tu adalah anta sendiri? hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 15:02


Pada 25-05-06 22:34 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ramai yang cerita saja lebih....



Assalamualaikum ,
ana rasa tak begitu, banyak faktor...sebenarnya pemilihan dibuat..
dan lakukan apa yang dikata....dirancang..jangan cerita saja lebih...
apa pun kalau ada yang berlaku silap...kembali ke pangkal jalan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-06-06 17:19


yang penting hati dan tanggungjawab...

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 01-06-06 19:08


kalau setakat memandang/terpandang - yang handsome tu of course aa lebih attractive.
tapi untuk calon suami tak handsome pun tak mengapa..sebab kalau dah baik mesti nampak good-looking jugak..huhuh. kalau dah sayang semua nampak indah..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

myislam
Warga Rasmi
Menyertai: 29.05.2006
Ahli No: 24602
Posting: 5
Dari: perak

Selangor  


posticon Posting pada: 01-06-06 20:54


assalamualaikum...ini pandangan ana.walaupun ana lelaki tapi muslimat sdan muslimin mesti ingin berpasangan.tipu jika tak ada sapa nak berpasangan...dalam al-quran pun telah ada iaitu laki2 baik untuk perempuan baik2 dan laki2 jahat untuk perempuan jht2...ada juga yang laki handsome tertanya,mengapa perempuan cun pilih laki tak handsome....

Bookmark and Share

  


  Member Information For myislamProfil   Hantar PM kepada myislam   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 21:37


no komen...

Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-06-06 22:43


soalan ni untuk perempuan ye agaknya...tapi xbtol agaknya untuk laki...laki selalunya memilih rupa jugak disamping BAIK agamanya...( tak semua laki tapi banyak yang begitu )
[ Telah diedit oleh: hafeezzul pada 01-06-06 22:44 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-06-06 13:07


Betulkah perempuan tak memilih LAKI asal Baik?





-biar betul....

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-06-06 13:08


Pada 01-06-06 22:43 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

soalan ni untuk perempuan ye agaknya...tapi xbtol agaknya untuk laki...laki selalunya memilih rupa jugak disamping BAIK agamanya...( tak semua laki tapi banyak yang begitu )



hampir semua lelaki impikan itu ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-06 11:22


assalamualaikum
yang doakan seorang yang dapat mengimami solat ana,dapat memperbetulkan bacaan Qur'an ana,dapat mendidik ana ke jalanNya,menerima baik buruk ana seikhlas hati,menerima dan menyayangi famili ana serta menganggap mereka seperti keluarga sendiri,bukan mentua,bertangungjawab,insyaAllah..selebihnya,ana menerima pilihan Dia untuk ana seikhlas hati,inysaAllah..dan ana pohonkan moga Allah perkenankan doa agar dialah orangnya..insyaAllah..amin..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 06-06-06 11:24 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-06-06 11:34


ehem..ehem

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-06-06 01:56


betul la tu.
kadang-kadang rupa segak,tapi perangai xsegak pun boleh jadi xsegak terus.
dan rupa yang kurang segak kalau perangai pun segak boleh jadi segak.
hehehe.tui tak

Bookmark and Share

  


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 09-06-06 02:12


ye laaa...
perempuan tak tengok paras rupa...
luar tabi'i tu...
kalau baik tapi rupa hampeh...jamin 80% perempuan tu tolak laki tu...
dari yang bertudung labuh apetah lagi yang sempoi...
tak payah ngengade nak tunjuk diri tu tak begitu...
hahahaha

Bookmark and Share

  


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

fifi_183
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2006
Ahli No: 24264
Posting: 56
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-06-06 21:05


Pada 09-06-06 02:12 , jejakaislam posting:

!!! QUOTE !!!

ye laaa...
perempuan tak tengok paras rupa...
luar tabi'i tu...
kalau baik tapi rupa hampeh...jamin 80% perempuan tu tolak laki tu...
dari yang bertudung labuh apetah lagi yang sempoi...
tak payah ngengade nak tunjuk diri tu tak begitu...
hahahaha


tak patut dikata luar tabi'i..
memanglah semua orang mahukan yang handsome, baik dan alim..tapi masalahnya semua manusia tak perfect, ada yang handsome sangat, tapi perangai..hmm..konon2 baik tapi, asyik dok usha perempuan lepas itu lambat pergi kelas pagi, tak sembahyang subuh la tu..(hehe jangan marah..)

Jadi sekarang ni tak kesah lah lelaki tu tak handsome, tapi biarlah seorang yang pembersih dan sedap mata memandang..yang penting peribadinya yang boleh memimpin keluarga, banyak ilmu tentang agama dan kepimpinan, seorang yang boleh bertolak-ansur dengan isteri dan yang paling penting iman dalam hatinya sentiasa teguh..

Sekadar pandangan dr saya

:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fifi_183Profil   Hantar PM kepada fifi_183   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 22:02


Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu la ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jdkan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi la dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents la....apa pandangan antum?
bawa parent sekali saja, biar kedua2 belah pihak saling kenal, baru nampak serius sikit. walaupun belum berhajat nak meminang atau bertunang pun, tapi kan elok kalau bawa mereka merisik terus, selesai dah satu masalah.

kebanyakan orang taknak bawa parent sebab mereka sebenarnya tak serius pun dalam hubungan, kebanyakannya tak bagitahu pun kat parent, tu yang banyak benda-benada tak elok yang berlaku.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Durani
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2005
Ahli No: 21061
Posting: 7
Dari: Kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 00:28


assalammualaikum wbt......yup,semua orang baik laki atau perempuan nakkan pasangan yang baik kan..tapi bukan semua macam tu...ada saja yang tengok paras rupa...cantik/handsome.......tapi ada pula yang tengok akhlak & peribadi...tepuk dada tanya iman........seorang lelaki yang kurang handsome tapi beriman,beramal soleh & berakhlak mulia itu lebih baik daripada seorang lelaki yang handsome tapi hampeh...dan macam tulah jugak dengan perempuan....zaman la ni...memang ramai yang hipokrit....pentingkan paras rupa.....biarlah tak handsome asalkan indah di mata kita.....betul tak?.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For DuraniProfil   Hantar PM kepada Durani   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-06-06 23:26


sokong 100%.
all my frens said like that

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 23:39


tak berapa nak betul la.....mungkin 50%...
pasti perempuan juga lihat luaran juga kan....maksud saya 1st sight....rite....hihihi....kalau tak macam mana reality show banyak laki2 yang menang....hihihi...


yang baik itu dr Allah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-06-06 01:19


Pada 31-05-06 10:48 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!



nak pilih perempuan jadi isteri jangan LUPA tengok TAPAK TANGAN dan MUKA..tu yang dibolehkan...nak tau lebih lanjut..tnyerla...Insyaallah boleh jawab.


macam mana tu alKhattab??? :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-06-06 01:20


Pada 09-06-06 02:12 , jejakaislam posting:

!!! QUOTE !!!

ye laaa...
perempuan tak tengok paras rupa...
luar tabi'i tu...
kalau baik tapi rupa hampeh...jamin 80% perempuan tu tolak laki tu...
dari yang bertudung labuh apetah lagi yang sempoi...
tak payah ngengade nak tunjuk diri tu tak begitu...
hahahaha


macam confirm saja... :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

machok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24645
Posting: 31
Dari: Batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 15-06-06 15:14


kita perlu memilih pasagan yang baik...dalam hadis ada mengata kan..kita perlu memilih pasagan kita gan ada 4..(keturunan,agama.kecantikan,harta)so..kita pasagan tu biar semua baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For machokProfil   Hantar PM kepada machok   Quote dan BalasQuote

p-jat
Warga Rasmi
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16178
Posting: 20
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 15-06-06 15:31


em,,,,
banyak aspek kena ambil kira...
zaman sekarang pun macam-macam
tak semestinya hati... rupa duit dll pun perempuan ambil kira juga.
kalau ikut hati,kenapa berlambak perempuan pilih laki yang xsepatutnya?
entah jodah,rezeki,and ajal...
kita bahaslah mcmna pun,
semuatu ALLAH yang tentukan

Bookmark and Share

  


  Member Information For p-jatProfil   Hantar PM kepada p-jat   Pergi ke p-jat's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-06-06 15:45


Memang pun...bagi saya nak cari suami cukup la dia baik hati dan boleh terima saya dan famili saya.....buat apa kalau kaya tapi perangai entah apa-apa....

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 15-06-06 15:48


emm...semua nak rupa yang cantik.....handsome...dah jadi diskriminasikan orang yang xcantik dan tak handsome.....Kalau muka handsome semua baik..biarla perangai macam setan....


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"
[ Telah diedit oleh: Vitamin_Hati pada 15-06-06 15:49 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 16:16


tak betul............

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 16:42


ye sesetengah perempuan sahaja.....


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"
[ Telah diedit oleh: muslimah83 pada 15-06-06 17:03 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 17:42


of course lah...
rupa tu nombor dua tapi biarla sedap mata memandang.so-so la.hehe...Kalau baik+kacak tu bonus la...apa-apa pun yang penting berakhlak(baikla tu)

Bookmark and Share

  


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-06-06 17:44


Pada 15-06-06 16:16 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

tak betul............

betul la..apa pula tak betulnye


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ianazri
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19355
Posting: 9

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 18:43


assalamualaikum...
pada ana,baik 2 m'bawa banyak maksud..so,secara ringkasnye kalau lelaki 2 baik dari segi agama,pendidikan,tgkah laku,paras rupa(tak semestinya handsome),ekonomi hidup......memang saya xpilih lain dah :-)


-----------------
iamproud2bmuslimah


Bookmark and Share

  


  Member Information For ianazriProfil   Hantar PM kepada ianazri   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-06-06 20:13


yang baik agamanya..sefikrah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 22:00


ikutlah rasa hati...
hati kalau bersih...
pilihan pun akan tepat..
insyaalah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 21:38


Pada 06-06-06 11:22 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
yang doakan seorang yang dapat mengimami solat ana,dapat memperbetulkan bacaan Qur'an ana,dapat mendidik ana ke jalanNya,menerima baik buruk ana seikhlas hati,menerima dan menyayangi famili ana serta menganggap mereka seperti keluarga sendiri,bukan mentua,bertangungjawab,insyaAllah..selebihnya,ana menerima pilihan Dia untuk ana seikhlas hati,inysaAllah..dan ana pohonkan moga Allah perkenankan doa agar dialah orangnya..insyaAllah..amin..



Amin....saya pun macam sufti_ilham.....semoga dipertemukan jodoh yang dapat membimbing saya dunia dan akhirat....insyaAllah....Amin....

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 22:34


Pada 01-06-06 20:54 , myislam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...ini pandangan ana.walaupun ana lelaki tapi muslimat sdan muslimin mesti ingin berpasangan.tipu jika tak ada sapa nak berpasangan...dalam al-quran pun telah ada iaitu laki2 baik untuk perempuan baik2 dan laki2 jahat untuk perempuan jht2...ada juga yang laki handsome tertanya,mengapa perempuan cun pilih laki tak handsome....



Biasanya perempuan tak kisah sangat pasal rupa paras..yang penting berharta..ada kereta, banyak duit..hihi..betul ke ni? :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 22:41


baik budi bahasa...
baik iman dan taqwanya...
baiklah seseorang lelaki tu...
wallahualam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-06 23:18


ala..perempuan ni/...kalau first impression..nak handsome saja dulu....yang tak handsome ni ...bila dah lama kenal,baru lah cakap...yang penting hati mahu baik
:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 01:04


salam....
semua lelaki dan perempuan memilih pasangan masing-masing...
dan, mesti diingat, memilih itu sangat penting.
sebab rumah tangga yang dibina bukan untuk sehari dua.

namun, dalam pemilihan itu, kena lah reasonable.
kriteria yang ditetapkan perlu ada kelonggaran juga.

pada saya, memang perempuan tak memilih sangat lelaki dr aspek rupa paras.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 09:13


salam~
betul juga..hati mahu baik..bab agama mesti mantap..
rupa paras tak tengok sangat..asal sedap mata kita tengok dah lah
karang dapat yang kacak sangat karang mula pula cemburu tak tentu pasal..eheh..
wassalam~

Bookmark and Share

  


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 18:49


susah nak cakap...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 20:35


ada juga lelaki baik yang ditolak dengan alasan tak cukup soleh.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 20:44


yang mempunyai fikrah islam yang jelas..lebih diutamakan

Bookmark and Share

  


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 22:05


Pada 12-11-06 20:35 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ada juga lelaki baik yang ditolak dengan alasan tak cukup soleh.....


Susah lah macam ni...Saya pun tak cukup soleh lagi...Jauh lagi rasanya untuk jadikan diri ini seorang yang soleh... :-(


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 22:27


setiap individu ada cara mereka tersendiri dalam membuat pilihan..
tidak terkecuali pihak muslimat...
sepertimana antum membuat pilihan dalam memilih hawa untuk dijadikan suri hidup antum...
begitu juga muslimat....
insyaAllah.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 00:20


Pada 25-05-06 11:03 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

apa maksud BAIK?ada yang suka belanja tengok wayang,boleh bawa nek moto sekali kira baik gaker?




semua tu bukan...


dari segi akhlaknya...
agamanya...
tanggungjawabnya...
budi pekertinya....
tutr katanya yang lemah lembut...
kasih sayangnya...
sayang dan cintanya pada allah melebihi cintanya pada isteri...
kesopanannya...
keimanan dan ketaqwaannya pada allah...
tutur katanya dijaga dari mengeluarkan kata-kata yang tidak baik...
yang menjaga pandangan dan pergaulannya dengan bukan muhrimnya...
yang sentiasa ingat-mengingati ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran...

harta dan rupa bukanlah diutamakan...
kerana harta boleh dicari...
tapi iman, tak boleh diturunkan pada anak2nya...
jika anak2 dan isterinya tak mahu terima islam,apa boleh dibuat?

kulit yang tegang dan cantik kan berkedut jua...
gigi yang cantik dan tersusun rapi boleh gugur jua akhirnya...
mata yang cntik, boleh rabun jua...
ingatan yang baik, boleh nyanyuk juga...
tulang yang kuat dan sihat boleh jadi rapuh juga...
bak kata org, bila tua...macam-macam ada...

tapi iman, tak boleh dijual beli...
terlalu mahal harganya...sukar dicari pula tu...
mahalnya harga seorang LELAKI SOLEH sekarang ni...
susah nak jumpa lelaki yang baik...

wanita solehah juga sukar dicari...
kalau daki gunung everest pun belum tentu jumpa...
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...
[ Telah diedit oleh: zubaidah pada 25-11-06 00:33 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 25-11-06 09:53


betul lah tu...
lelaki yang pernah diuji dan teruji suatu ketika dulu lebih bersifat matang....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 25-11-06 09:55


Pada 25-05-06 22:34 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ramai yang cerita saja lebih....


apa lah direpek kan....
biar lah mereka...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 10:50


bergantng pada individu..yang pasti agama itu penting ,ianya adalah yang paling tertinggi yang perlu diperhatikan, tetapi samaada soleh, tampan dan sebagainya, semuanya bergantng pada plihin individu, yang penting juga ialah Keserasian...apabila ada keserasian,kejujuran, dan agama itu akan menbentuk kebahagian..dalam membentuk kehidupan berlandaskan Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-09 12:31


atas orang yang menilainya k...tetapi..kebanyakannya...tengok pada keikhlasan seseorang..k.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-09 12:36


biyasa lah,
nanti kalau awak dah bosan dengan rencah dunia yang entah apa-apa ni.
orang yang baik jugak awak carik.

cantik ke, kaya ke, educated ke. itu dah jadi persoalan yang entah ke berapa ratus.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:45


Assalamualaikum
bagi pandangan saya lah.. saya memang agak memilih lelaki. cari utama yang saya titik beratkan agama... yang kedua mungkin hartanya... dan ketiga penampilannya... keturunan yang terakhir agaknya...
bagi saya agama sangat pentg bagi membina baitul muslim, harta pula maksudnya sekadar cukup dan sederhana, tak perlu telalu kaya atau terlalu miskin.. cukup lah seadanya... penampilan tentunya saya mahu lelaki yang pembersih, kemas dan yakin diri... handsome tu subjektif tapi kalau boleh tak hendak yang handsome sangat... sekadar sedap mata memandang... keturunan pula bagi saya agak kurang pentg, contohnya kalau lelaki itu anak seorang penagih mungkin, tak semestinya dia menagih dan mungkin lebih baik dr anak orang baik-baik sebab IMAN tak dapat DIWARISI... ingat itu!!!
wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:51


Pada 25-05-06 22:25 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 22:04 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 21:39 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu lah ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jadikan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi lah dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents lah....apa pandangan antum?


pergi dengan parnts lebih baik..boleh kenal sekali dengan parents... :-) :-)



syukran jazilan lara....
ana dah bagi tahu dia begitu...tapi dia cakap "ala,nak kenal saja bukan nak melamar lagi..."hmm..tak tahu lah nak cakap bagaimana lagi..hehe... :-di



actually,tak manis agaknya...bertandang rumah anak dara just nak kenal...hmm...cuba lah advice dia lagi..if saya lah...sayakan suruh dia bawa parents...rasa lebih selamatkan.....



dalam movie ayat2 cinta ada cakap:'' taaruf itu proses kenal-kenalan, ya kalau berkenan dianjur penikahan, jika tidak anggap saja pertemuan dua keluarga menjalin silaturahim..
lebih kurang macam tu dialognya..''

jadi tak apa lah bawk famili... lagi baik...kan?
tapi terpulang lah...ikut lah yang terbaik....

Bookmark and Share

  


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 13:27


pembohongan besar bila perempuan tak nak tengok muka lelaki... nak baik sahaja..... tipu yang sangat nyata....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-02-09 13:31


Pada 25-05-06 22:25 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 22:04 , khazinatul_asrar47 posting:Pada 25-05-06 21:39 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 13:28 , khazinatul_asrar47 posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tya,tak tahu lah ada kaitan ke tak dengan masalah ni...
begini...ada seorang kawan ana ni dia tya ana,boleh ke dia nak pergi kenal-kenal muslimat yang dia nak jadikan zaujah tu,tapi dia nak pergi dengan kawan dia...ana suggest kat dia pagi lah dengan parents lagi baik.macam mana ye? bagi ana lagi afdal gingan parents lah....apa pandangan antum?


pergi dengan parnts lebih baik..boleh kenal sekali dengan parents...



actually,tak manis agaknya...bertandang rumah anak dara just nak kenal...hmm...cuba lah advice dia lagi..if saya lah...sayakan suruh dia bawa parents...rasa lebih selamatkan.....



Pada saya kalau nak jumpa dengan family tu,terpulang lah nak pergi dengan parents pun boleh,kawan pun boleh,seorang-seorang pun boleh..janji si perempuan tu tak lah datang bersama-sama laki tu..tunggu saja dirumah macam menerima tetamu..lagi pula nak berkenalan dengan ahli keluarga,tak ada salahnya..dah kalau confirm berkenan,barulah bawa keluarga datang merisik, meminang dll yang sewaktu dengannya..
kalau parent lelaki tu turut sama nak melalui proses perkenalan awal dengan keluarga si dia pun tak menjadi masalah..yang penting wali si perempuan ada,ada ibunya,penjaga dll nak mengenali rupa,sifat si lelaki..dan satu peluang untuk pihak lelaki mengenali susur galur keadaan,keluarga perempuan tu..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 13:53


salam..persoalan biasa dan patut tahu jawapannya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:43


Salam..

yang baik ertinya yang terpilih..memilih yang baik ertinya dia memilih yang terpilih..confuse tak?hee..renung2kn dan selamat beramal...;p


-----------------
man jadda wa jada...


Bookmark and Share

  


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:49


hm..apa lah salahnye org nak bincang hal ni...kenapa ada yang macam tak suka ek...:berfikir:
kalau da rasa tak bermanfaat buat diri sendiri jangan lah join....isy3:jangan:
ni lah nmenye dakwah secara santai...mungkin ada yang perlukan pandangan...secara tak langsung kita kongsi ilmu dan pendapat sambil berhibur....

"berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah...tapi jika salah memilihnya membuat kita jadi berdosa" -raihan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-09 08:50


Pada 10-02-09 13:27 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

pembohongan besar bila perempuan tak nak tengok muka lelaki... nak baik sahaja..... tipu yang sangat nyata....


lelaki pun sama kan :-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 10:32


salam...

kalau saya, saya pilih lelaki yang simple, memahami...
nak cakap tak tengok paras rupa tu macam tipu saja...
biar lah xh'some mana asal sedap mata memandang syukur lah...
yang penting boleh membimbing & mampu jadi ketua keluarga yang baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 17-02-09 10:58


Pada 31-05-06 10:48 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!



nak pilih perempuan jadi isteri jangan LUPA tengok TAPAK TANGAN dan MUKA..tu yang dibolehkan...nak tau lebih lanjut..tnyerla...Insyaallah boleh jawab.


Salam..
Kalau nak pilih lelaki macam mana pula? kena tengok tapak tangan dan kaki juga ke

Bookmark and Share

  


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:13


Pada 31-05-06 10:48 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!


nak pilih perempuan jadi isteri jangan LUPA tengok TAPAK TANGAN dan MUKA..tu yang dibolehkan...nak tau lebih lanjut..tnyerla...Insyaallah boleh jawab.



nak tau..nak tau..Boleh explain tak...huhu :-P


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

chanjin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15836
Posting: 26

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:40


salam..erm makin hebat perbahasan ini ek..
pepun,apa yang jadi pilihan kita hope direstui oleh-Nya..
amin..
pilih lah bagaimana baik pun tapi kalau kita sendiri tak berapa nak baik,susah juga..
nak yang soleh tapi kita belum sampai tahap yang 'solehah' pun susah juga..
pilih lah seadanya..
bila dah 'bersatu hati',berubahlah untuk kebaikan bersama..
pesan untuk diri sendiri juga..huhu..

AMIN....


-----------------
setiap ukhwah yang terjalin itu adalah nikmat persahabatan yang sebenar


Bookmark and Share

  


  Member Information For chanjinProfil   Hantar PM kepada chanjin   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-09 13:17


Assalamualaikum
saya setuju yang orang perempuan ni tak memilih sangat lelaki..
asalkan mereka BAIK..
bukan rupa paras dan harta saja yang jadi ukuran..
tapi yang penting, agama,keimanan,ilmu dan keturunan yang baik..
pada saya rupa dan harta tu sebagai BONUS..
Wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 16:47


Kalau boleh majoriti perempuan suka bakal suami yang baik-baik, beriman, berilmu, bertanggungjawab, peramah, penyayang, berjaya dalam kerjaya, kaya berharta, pembersih, tampan, gagah, segak bergaya, keturunan yang baik-baik & 'hebat'!.

Lelaki pun sama juga begitu.

Tapi terimalah hakikat bahawa Nobody Perfect In The World. Mungkin lebih yang itu tapi kurang yang ini.

Terimalah diri pasangan anda seadanya...
Itulah dia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 19:30


salam,
paling elok perbaikilah diri kita dari masa ke semasa dan niatkan untuk mendapat keredhaan Allah SWT. jelas tiada yang sempurna di dunia ini. kita diciptakan untuk melengkapi kekurangan antara satu sama lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 17-02-09 23:35


Assalamualaikum,

Fitrah manusia cintakan keindahan, kebaikan, kesempurnaan- lelaki mahupun wanita.
Elok pada paras, mulia agamanya, alangkah!

Keelokan dan kesempurnaan- parameter yang amat subjektif dari penilaian manusia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:52


Pada 12-11-06 20:35 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ada juga lelaki baik yang ditolak dengan alasan tak cukup soleh.....


oh broshahir ni pernah kena tolak ke sebab tak cukup soleh?

taknaklah asal baik.. kalau pakaian selekeh siapa nak
hikhikhik


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 07:15


Pada 18-02-09 00:52 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-06 20:35 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ada juga lelaki baik yang ditolak dengan alasan tak cukup soleh.....


oh broshahir ni pernah kena tolak ke sebab tak cukup soleh?

taknaklah asal baik.. kalau pakaian selekeh siapa nak
hikhikhik


Ye, saya rasa saya bersetuju dengan broshahir. Secara realitinya di dalam skop wanita-wanita berilmu Islam. ehehehehe.

Transmissiononline mana ye? lama tak nampak


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 18-02-09 08:49


Pada 12-11-06 20:44 , starfish posting:

!!! QUOTE !!!

yang mempunyai fikrah islam yang jelas..lebih diutamakan




Salam
betul-betul ana setuju
Sedapat dan seboleh2nya ana akan cari dan utamakan yang ad fikrah Islam
tak hendak lah yang asal nampak BAIK dan OK jah
Biasanya yang ad fikrah lebih terbuka dan boleh menerima pendapat dr yang tak ada fikrah(tapi ana akui bukan semua yang ad fikrah tu jenis yang terbuka)
Kalau asal BAIK tapi tak SUDI DITEGUR or DIBIMBING buat ap? Sebenarnya perempuan bukan memilih sangat tapi mereka juga berhak untuk memilih yang sewajarnya dan sesuai dengan diri mereka
Tambah2 sekarang bil lelaki yang agak2nya ad fikrah agak terhad(sebenarnya ramai tapi entah pergi mana)
dan lelaki2 yang kurag fikrah pulak tak nak berusaha untuk mendalami ilmu2 agama
Setidak2nya mampu menjadi imam dan mampu membaca Al-Quran dengan bacaan tajwid yang betul
lagi pun berapa kerat sangat lah sang suami yang sudi brguru dengan isteri yang dikira ok lah dr sudut ilmu agamanya?

Zaman sekarang perempuan kena bimbing lelaki ya? Terbalik2..dunia sekarang memang da nak kiamat

Bookmark and Share

  


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 24-02-09 18:39


secara pemerhatain, bergantung kepada jenis perempuan... jika perempuan yang mempunyai fikrah Islam, agama lebih penting dari handsome, yang kurang fikrahnyer, rupa dan harta lebih dari sgala2nyer....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 10:06


Pada 31-05-06 10:48 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

kalau pasal tengok wayang tu...banyak pendapat kata macam pergi ke tempat mksiat juga lah...tapi ana tak pernah pun rasa bagaimana mask pwgm.mini pwgam adalah..

nak pilih perempuan jadi isteri jangan LUPA tengok TAPAK TANGAN dan MUKA..tu yang dibolehkan...nak tau lebih lanjut..tnyerla...Insyaallah boleh jawab.


en.khattab..
boleh jelaskan tafsirakn tapak tangan dan muka tu??
boleh ye... :-D


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 10:06


Pada 31-05-06 10:48 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

kalau pasal tengok wayang tu...banyak pendapat kata macam pergi ke tempat mksiat juga lah...tapi ana tak pernah pun rasa bagaimana mask pwgm.mini pwgam adalah..

nak pilih perempuan jadi isteri jangan LUPA tengok TAPAK TANGAN dan MUKA..tu yang dibolehkan...nak tau lebih lanjut..tnyerla...Insyaallah boleh jawab.


en.khattab..
boleh jelaskan tafsirakn tapak tangan dan muka tu??
boleh ye... :-D


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-09 14:01


semua pun nak yang baik..mana ada nak laki yang jahat..jadilah yang soleh/solehah, bukan cari yang soleh/solehah..

p/s : jodoh di tangan ALLAH..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-09 14:21


Assalamualaikum...

macam ni saja lah ...perempuan baik untu lelaki baik begitu lah sebalik nya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 14:48


Assalamualaikum..
betul cakap zahratul ni...
lelaki yang baik untuk perempuan baik dan begitulah sebaliknya...
semua manusia di muka bumi Allah ini mahu yang terbaik..
cuma yang menentukan hanya Allah....
tugas kita hanya mendidik, membimbing ke jalan yang benar..

Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah swt. dan RasulNya walau dimana sahaja mereka berada dan pada bila bila masa sahaja. Kesolehan dan keimanan seseorang tidak dapat dilihat dan diukur dari segi lahiriah semata mata kerana ianya adalah berkait rapat dengan masalah AKIDAH dan KEYAKINAN

ugas tugas dan kewajipan Lelaki Soleh……..

1. Mencari nafkah ( belanja hidup)
2. Berjihad Fisabilillah.
3. Melindungi dan membela kaum yang lemah dan tertindas.
4. Memimpin, mendidik dan berlaku adil terhadap isteri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:14


Rupa yang handsome dan ketinggian memang satu bonus. Tapi, oleh kerana dunia ni tak ada yang sempurna, lelaki yang baik contohnya, menghargai wanita, memahami, lemah-lembut(sebagai lelaki), tolak-ansur lebih baik dijadikan suami sebab kita kan hidup dengan dia lama, jadi soal rupa dah boleh tolak tepi...handsome tapi tak boleh bawa berbincang pun susah juga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Betulkah perempuan tak memilih LAKI asal Baik?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.232978 saat. Lajunya....