Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimin23: 6 hari yang lalu
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
syahidatul: 12 hari yang lalu
raudhahasanah: 14 hari yang lalu
drzul-f: 18 hari yang lalu
hafiz_along_83: 19 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: apa itu bahagia......


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» apa itu bahagia......

Please Mendaftar To Post


Oleh apa itu bahagia......

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 06:54


bahagia... mesti ramai manusia yang inginkan kebahagiaan... tapi mungkin melalui pendekatan yang berlainan.. depend kepada masing2 la... ada pula member yang cakap, kalau nak bahagia, kita kena jadi kaya.. tapi bagi pendapat ana lah... kalau makin kaya ..makin tersiksa jiwa dan raga sebab.... banyak ujian dan dugaan...( nak jaga harta, anak, bini dan etc) ...

:-o :-o :-o

member ana ada cakap lah sikit, yang kita ni (especially remaja) akan bahagia apabila ada teman hidup..(girlfriend @ boyfriend)...
=>betul ke?

mungkin antum semua ada sedikit pengalaman yang boleh dikongsi sedikit..... tolong cerita sikit :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 08:47


Assalamualaikum

Bahagia...bahagia yang abadi terletak kat syurga saja...jadi kalau nak bahagia di dunia...kena buat benda yang menuju ke arah syurga...dekatkan dengan Allah S.W.T...

Ana rasa bahagia sangat bila dekat dengan Allah kalau banding dengan dulu...alhamdulillah...mungkin itulah hidayah-Nya...ana bersyukur...

Bahagia yang dirasakan tu...rasa tenang, damai...tak tau la bagaimana nak gambarkan...

Kalau ada yang rasa dengan duit boleh buat bahagia....die bahagia sebab dapat buat amal jariah...sedekah...zakat...dengan hati yang bersih...

Ana sebagai remaja juga 100% tak sokong kalau hidup ni bahagia kalau ada bf/gf...lagi la terseksa....dipenuhi maksiat...nak melayan kerenahnya lagi...ya Allah...jauhkan lagi daripada kita semua sebagai remaja...amin...

:-) :-) :-)

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 09:29


Betul tu... Hidup lebih bahagia kalau ada teman hidup. Tapi kebahagiaan tu tak asli sebab kita pun taktau yang dia akan jadi isteri/suami kita ke tak. Sekadar melepas nafsu saja. Ana ni belajar dari pengalaman, sms dengan hubungan maya ni kalau tak ada pun tak mengapa. Hanya orang yang nafsunya menjadi driver bagi akalnya sahaja yang merasakan betapa kalau tak ada teman hidup, hidup tak best.
Harap maklum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 09:56


bahagia..bila hidup dinaungi hidayah dan kasih sayangNya.
masa ni, bila kita miskin, kita bersyukur.
bila kita tidak cantik, kita bersyukur,
bila kita sakit, kita bersyukur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 10:16


bahagia......bila kita tak ada masalah untuk difikirkan.......ada juga orang bahagia bila tak ada awek or pakwe...ye la kalau ada pun buat sakitkan hati dan perasaan buat apa kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 10:36


Pada 20-04-06 06:54 , Minur posting:

!!! QUOTE !!!


member ana ada cakap lah sikit, yang kita ni (especially remaja) akan bahagia apabila ada teman hidup..(girlfriend @ boyfriend)...
=>betul ke?



assalamualaikum
bahagia? mana ada bahagia.. lagi keluh kesah, resah gelisah adalah. mana taknya, setiap masa teringat kat kekasih. kalau kekasih tak hantar sms, tak call, tak tanya khabar dah risau2.. lepas itu mulalah fikir yang bukan2, kata kekasih tu ada orang lainlah, dah tak sayang dia lah.. dan berubah hati lah. :P

atau pasangan bercinta tu ada saja yang tak puas hati. sikit-sikit nak bergaduh.. lepas itu clash.. lepas itu sambung balik, lepas itu gaduh lagi.. :di takpun sibuk bercinta sampai tak ingat dunia.. tak ingat nak urus diri sendiri, tak ada masa untuk diri sendiri sampai pelajaran terabai.
hehe.. sekadar pandangan. tu mungkin tak semua yang alami. hanya segelintir :di

bagi ana, bahagia yang sebenar2nya bila kita memperhambakan diri pada Allah. kita betul-betul menyerahkan jiwa raga kita pada Allah. kita nak beramal ibadah rasa mudah saja. tak rasa berat hati atau malas. segala kepayahan, bebanan kita rasa mudah. fikiran tak berserabut. kalau ada problem, kita mengadu saja pada Allah. lega fikiran. segala yang besar2 jadi kecil. hidup rasa indah dan damai saja. segala urusan hidup kita, kita serahkan pada Allah setelah berusaha dan berdoa. tawakkaltu alaLLAH

orang yang aqrab dengan Allah ni biasanya memiliki kekuatan diri dan motivasi diri yang luar biasa. Menurut Dr Saedah Siraj, dalam bukunya yang bertajuk Remaja dan Strategi Penyelesaian Masalah, motivasi paling kuat dan boleh mempengaruhi seluruh hidup seseorang ialah motivasi yang datangnya dari iman (lebih meyakini Allahu Ta'ala dari yang lain) dan Taqwa (Takutkan Allahu Ta'ala). Hasilan dari iman dan taqwa itulah sesorang itu akan merasakan kemanisan berkasih sayang dr Allah.

Kemanisan inilah yang akan membuatkan seseorang iu sentiasa mengharapkan dan rindukan Allah Azza Wajjalla. oleh itu dalam apa jua pekerjaan dan tindakannya, seseorang yang mempunyai penggerak kasih sayang ini akan sentiasa memandang ke hadapan dan sentiasa mempunyai kekuatan dalam luar biasa.

bestnya kan kalau kita bahagia kerana taqarrub dengan Allah. Jom, menuju bahagia dengan Taqqarub ilaLLAh!

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 20-04-06 10:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 02:16


bahagia??tak la juga...brgantung pada diri kita...kita kan ada family juga!

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 23-04-06 08:01


entahlah.......saya puntak tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-04-06 10:32


Kalau didunia kebahagiaan terletak pada hati yang tenang, jiwa yang aman..masalah banyak macam mana pun boleh selesaikn dan dipermudahkn..dan bersyukur dengan apa dimiliki walaupn sedikit..
kalau kat 'sana' pastilah kebahagiaannya di syurga..tak begitu??


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 11:05


assalamualaikum wbt...

alin rasa bahagia bila diri ini dekat dengan Allah... bila kita buat benda yang diredhaiNya dan meninggalkan yang dilarangNya... dulu, alin tak tutup aurat sepenuhnya, tapi bila lin dah mula menutup aurat sepenuhnya, alin rasa tenang dan bahagia sangat-sangat...

then, alin bahagia dan tenang apabila diijabkabulkan dengan suami alin sekarang... ketenangan tu datang dengan sendirinya... alhamdulillah, sekarang alin bahagia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 11:20


bahagia...
kalau kita ada harta, wang ringgit banyak mana sekalipun,
jika kita tidak dekat pada Allah, kita tidak akan bahagia...
kalau kita ada kawan-kawan ramai, teman-teman keliling pinggang,
tapi tak pernah berusaha mendekatkan diri pada Allah...kita juga takkan bahagia...
kalau kita ada kekasih, suami, atau isteri...tapi kita tak pernah membawa mereka mendekatkan diri pada Allah...kita takkan bahagia....
bahagia itu apabila kita berada dekat pada Allah...


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"
[ Telah diedit oleh: nurlynn pada 23-04-06 11:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-06 14:07


********************

:di :di :di

salah satu tanda orang itu bahagia
adalah orang itu selalu tersenyum..hehe

*********************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

sue_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12628
Posting: 35
Dari: k.nerang

Kedah  


posticon Posting pada: 23-04-06 15:42


kalau orang gembira....aka terancar diwajah nya.... cahaya kegembiraan
boleh namak tau.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_84Profil   Hantar PM kepada sue_84   Pergi ke sue_84's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 17:47


Pada 23-04-06 14:07 , tudung_kelabu posting:

!!! QUOTE !!!

********************

:di :di :di

salah satu tanda orang itu bahagia
adalah orang itu selalu tersenyum..hehe

*********************

tanda bahagia berbeza antara satu individu dengan yang lain...

contohnya, saudari tudung_kelabu akan bahagia bila dapat makan timung susu :lol:

p/s: senyum, jangan tak senyum :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 17:53


jangan marah ye... :-di :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 23-04-06 17:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 17:54


HAKIKAT BAHAGIA - UNIC

Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa

Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati
Allah jiwa kan menjadi tenang

Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kau yang jadi insan berguna
Bila bersusah amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud tersemi Ilahi
Itulah zikir yang hakiki

Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu kesabaran


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 17:54


emm..bahagia...
kalau kita rasa kedamaian..ketenangan dalam hati...
bila hati damai dan tenang akan mmpngaruhi tndakan kita..
xsetujula kalau kata ada psngan hidup baru rasa bahagia..
tak semestinya..
kadang-kadang tu hidup seorang-seorang pun boleh rasa bhgia...kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 17:55


""(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia." (Surah al-ra`di 13: 28 )


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 23-04-06 17:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-06 18:06


semoga kita mendapat kebahagian yang hakiki...
insyAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 19:05


Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kau yang jadi insan berguna
Bila bersusah amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan
:-) :-)


emm...bahagia yang diidamkan...bila mendapat cinta Ilahi dan redha Rabbulizzati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-06 20:11


bahagia tu macam madu...manis rasanya..;-)

bila kita maafkan orang, kita rasa bahagia...percayalah..
bila kita tolong orang, kita akan rasa bahagia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 20:25


contohnya, kalau seorang jutawan suka menderma kepada orang2 miskin, dia akan rasa bahagia... percayalah...

betul tak jutawan? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-06 20:56


betullll...saya sokong statement tu...so, tolong-menolonglah antara kamu kalau nak bahagia...

p/s:kalau nak bahagia jadilah jutawan, dapat tolong orang miskin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-05-06 17:53


:-) Assalamualaikum.....



     PAda saya bahagia itu jika sentiasa berada di bawah kerahmatan dan keredhaan ALLAH Taala....hati dan fikiran sentiasa tenang....yakin dengan janji2 ALLAH....sentiasa bergantung dengan tali ALLAH..maksudnya jika kita dalam kesusahan dan kesempitan macam mana pun....Kita yakin ALLAH bersama2 kita....dan ALLAH sekali2 tidak menganiayai hambanya.....

Bahagia jika bersama2 dengan insan2 tersayang...menpunyai pasangan hidup yang sentiasa menyayangi dan memahami..yang sentiasa mengingatkan dikala diri lupa dan alpa,sama-sama mencari kebaikan di dunia dan akhirat....dikelilingi zuriat yang soleh dan solehah yang sentiasa mendoakan..


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-06 11:38


*~BAHAGIA~*

: BAHAGIA buat mereka yang bertemu CINTA yang TERAGUNG,yang membawa ke SYURGA HAKIKI dan ABADI :

kita semua nya masih bahagia kerana masih dikurniakan oleh NYA nikmat iman dan islam...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-06 12:09


Bahagia akan hadir dan pergi sesuka hati...
Hadir tanpa dipinta..
Pergi tanpa diduga.... :oops:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-05-06 12:22


Hakikatnya bahagia itu Adalah ketenangan Bila hati mengingati Tuhan .......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-05-06 12:37


sakinah ...ooohhh sakinah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-05-06 12:45


~Ubat yang paling mujarab untuk mewujudkan kebahagiaan ialah kapsul rasa pencaya pada diri sendiri~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

iza79
Warga Rasmi
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24412
Posting: 11
Dari: terengganu

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 11:16


saat paling bahagia setakat ni bila dapat buat mak dengan abah saya tersenyum....tak kisah la senyum sebab apa,....janji saya dapat buat mereka tersenyum.... sukenye.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For iza79Profil   Hantar PM kepada iza79   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 00:53


assalamualaikum minur...
BAHAGIA??
ana tengok anta dalam kelas bahagia saja..huhu..
anta pernah jugak cakap kat ana, bahagia datang dengan niat ikhlas untuk melakukan sesuatu kerana ALLAH..

jadi, bagi soalan anta tu... ini sekadar pandangan ana, bahagia dengan boifren mahupun girlfriend tak ke mana. langit tak selalunya cerah.. tapi kalau kasih sayang suami isteri, insya ALLAH bahagia dalam redhaNya.. :)

lagu hakikat bahagia unic tu lengkap bagaimana nak memiliki kebahagiaan dalam redha ALLAH :)

tak salah kan nak menyukai seseorang? mungkin anta rasa lebih bahagia..tapi, i take your word.. bersahabat biarlah besederhana..lebih kekal kasih sayangnya..dan buat kita lebih bahagia :)

wallahualam :)
wassalam.


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 24-05-06 02:40


Hakikat Bahagia-UNIC

Bahagia itu dari dalam diri
kesannya zahir rupa yang maknawi
terpendam bagai permata di dasar hati
bahagia itu ada pada hati
berkata di kerajaan diri
terpulang bagai mutiara di lautan nurani
bahagia itu ada di jiwa
makmur dari singahsana rasa
bahagia itu adalah suatu ketenangan

c/o

bila susah tiada gelisah
bila miskin syukur pada Tuhan
bila sakit tiada resah dijiwa
bukankah Tuhan telah berfirman
ketahuilah ingat mengingati
apa jua kan menjadi tenang

kebahagiaan itu suatu kesyukuran
bila kaya jadi insan berguna
bila berkuasa amanah
bila berjaya tidak apa
bila sihat tidak lupakan Tuhan
hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan
bila hati mengingati Tuhan

chorus

kebahagiaan itu satu kesyukuran
bila kaya jadi insan berguna
bila berkuasa amanah
bila berjaya tidak apa
bila sihat tidak lupakan Tuhan
semua insan kan mengerti maksud tersendiri Ilahi
itu lah fikir yang hakiki

Bahagia itu dari dalam diri
kesannya zahir rupa yang maknawi
terpendam bagai permata di dasar hati
bahagia itu ada di jiwa
makmur dari singahsana rasa
bahagia itu adalah suatu kesabaran

p/s-kalau nak tau bahagia apa..kena nyanyi lagu ini..ehehhe
kalau tak ada boleh download... ;-)
[ Telah diedit oleh: hafeezzul pada 24-05-06 02:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 25-07-06 13:09


Bahagia bila dapat keredhaan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 25-07-06 13:20


Bahagia bila dapat keredhaan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 25-07-06 13:36


keluarga bahagia

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 16:16


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu tajuk yang menarik. Bahagia itu bila jiwa seseorang mengecap nikmat ketenangan. Bahagia bukan terletak pada yang zahir tetapi lebih kepada bahagia di dalam batin.

Kita lihat Rasulullah saw bahagia berdakwah walau hebat mendapat tentangan dari kaumnya sendiri. Abu Bakar bahagia walau semua kekayaannya diberikan untuk Islam. Begitu juga Umar bahagia walau dirinya adalah kebanggaan kaumnya sebelum masuk Islam.

Dan yang penting sekali bila Sayiditina Khadijah ummul mukminin yang di akhir hayatnya merasai kebahagiaan walau dari seorang yang kaya ketika meninggalnya kain kafan tak kecukupan.

Jadi bahagia ada kaitan dengan keimanan dan ketaqwaan. Hanya mereka yang mengerti akan memahami sama ada dirinya bahagia atau sebaliknya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Disarankan agar sesiapa yang waras elak dari dimasukkan ke hospital bahagia!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 00:09


maaf jika pendapat ana ni bertentang sikit...
ana tak berapa setuju jika bf/ gf punca seseorang itu bahagia...cuba tanya diri masing-masing berapa banyak anda terluka &berapa banyak ana gembira dengan soulmate...
pengalaman ana sendiri &tengok pada sahabat2 yang lain mereka nampak lebih bahagia bila berada di samping teman2& keluarga...
cara seseorang dapat kebahagiaan juga berbeza...
ana akan rasa lebih bahagia bila hati tenang...paling best bila tngok keindahan alam...


-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

sue_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12628
Posting: 35
Dari: k.nerang

Kedah  


posticon Posting pada: 24-09-06 13:16


bahagia bila kita rasa best.......
tak kira apa yang kita buat pun.........
rasa puas........
itu lah bahagia........
capai apa yang kita impikan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_84Profil   Hantar PM kepada sue_84   Pergi ke sue_84's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-06 13:20


rasa bahagia... kita sahaja yang tahu... tak mampu dilihat secara zahir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

snaz
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2006
Ahli No: 25440
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-09-06 13:55


bahagia itu ketenangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For snazProfil   Hantar PM kepada snaz   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-06 14:29


capainya kebahagiaan bila kita sentiasa mendekatkan diri kepada Allah..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.149636 saat. Lajunya....