Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 20 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Kenapa orang perempuan suka baca novel..??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa orang perempuan suka baca novel..??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa orang perempuan suka baca novel..??

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 14-04-06 22:42


:-? :-?

:roll: ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 22:43


ana tak suka... bukan cerita betul pun. buang masa saja :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-04-06 22:50


Kenapa ek..entahlah..sebab perempuan tak suka habiskan masa main bola kan? jadi carilah hobi lain..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 22:55


ada kajian, perempuan memang suka berangan dan berkhayal...lelaki pulak suka hal2 yang realistik dan mencabar. tapikan, lelaki ni ada penyakit lain pulak. kuat tengok katun/ baca komik especially naruto, lepas itu kuat main game..dan gila bola. ehehe...lelaki jangan marah ek. ni pemerhatian dan pendapat peribadi ana. :-di


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 14-04-06 22:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 00:06


haha..
btulla 2 imtihan_insyirah..
ana sokong sangat statement anti..

ana ni memang ska baca novel+cerpen dan seangkatan dengannya..
yela..
sekadar nak ambil pengajaran dalam cerita tu..
lagipun boleh isi masa terluang..
lagi 1..
novel ni ada banyak jenis..
maksud shattir ni..
novel cintan ek..

(orang perempuan memang ska beremosi sikit..)


p/s:jangan marah ya kaum muslimat sekalian.. :-)


-----------------
..~ukhwah~..ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik,tak perlu mewah,yang penting kita bahagia di dalamnya..friends 4eva..


Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 00:09


saya memang mint baca novel...mungkin sebab tak hendak bzirkn mse dengan pkara yang tak berfaedh,jadi rehatkan minda dengan mmbaca novel...walaupun ada setengah orang kata suka berangan or berkhayal,tapi sebenarnya,ia dapat menambahkan pengetahuan kita dan memperkayakan bahasa melayu kita yang indah...

agaknya la...sebab saya ni pantang kalau tak baca novel,tak kisahla,novel jenis apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 15-04-06 00:11


maksud saya apa-apa saja novel yang berada di pasaran..;)
tapi saya rasa orang perempuan ni suka baca novel yang cintan2kan..

p/s:novel..dan telenovela..ada kaitan tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 00:11


pengajarn dr novel itu juga dapat dicedok sedkit sbnyk untuk khidupn
seharian kita yang berdasrkn pengalamn dan pengetahuan......hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 00:36


Pada 15-04-06 00:11 , shattir posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya apa-apa saja novel yang berada di pasaran..;)
tapi saya rasa orang perempuan ni suka baca novel yang cintan2kan..

p/s:novel..dan telenovela..ada kaitan tak?


betul la 2...novel cintan ni memang tak terlepas dr pembacaan orang prmpuan..
tapi kalau betul hayati..ada banyak pengajaran tau...
especially about how's life is really are..
telenovela tu drama yang diadaptasikan dr sebuah novel..


-----------------
..~ukhwah~..ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik,tak perlu mewah,yang penting kita bahagia di dalamnya..friends 4eva..


Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 00:44


hmm.. saya tak berapa suka baca novel.. dalam setahun mungkin sebuah novel saja yang saya baca.. kalau nak perkaya bahasa melayu.. saya lagi suka baca kamus Dewan.. saya boleh habiskan berjam2 untuk baca kamus.. tak kisah la kamus Dewan ke.. Oxford ke.. sebab saya memang suka kamus.. tapi kalau novel.. maaf la.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-04-06 01:03


************************
tumpang lalu..!!

sebab orang perempuan ni seorang yang sangat rajin...
kami rajin membaca..
kami rajin mengemas...
kami rajin membasuh...
kami rajin sapu sampah..
kami rajin segalanya...
saya rajin makan...hehehehe..:di:di

......
timung susu so deh!!:di

****************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 02:57


salam...

baca novel, faedah dia lebih kurang macam paper...
cuma paper keluaran hari2, novel keluaran dia ikut suka penulis..

baca novel dapat tambah banyak benda.. vocab, ilmu dll...

p/s: kena pandai pilih novel juga spy dapat jadi bahan bacaan yang bermanfaat..


wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

salaamirr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24025
Posting: 27
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-04-06 03:32


Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Saya suka baca novel berunsur islam, pengalaman, thriller, motivasi & sejarah...
Dapat menambah banyak ilmu & pengetahuan yang baru...juga memperkayakan perbendaharaan kata...
(Minat novel karya Ramli Awang Murshid, Faisal Tehrani, Dr.H.M.Tuah, Hasanuddin Mohd.Isa dll...sekadar menyatakan beberapa nama)

-------------------------------
"Islam itu datangnya asing dan akan kembali menjadi asing, beruntunglah sesiapa yang kekal di dalamnya walaupun dalam keterasingan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For salaamirrProfil   Hantar PM kepada salaamirr   Pergi ke salaamirr's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-04-06 03:40


assalamualaikum...memang dah lumrah perempuan..nak buat lgu mana ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 15-04-06 22:57


Pada 15-04-06 03:40 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...memang dah lumrah perempuan..nak buat lgu mana ;-)


mungkin jugakan.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 15-04-06 22:58


pernah jumpa lelaki sangatttt suka baca novel, kalah saya...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:01


Baguslah kalau suka membaca.

Ana pun ada baca novel, bila ana ada terlalu banyak masa dan tiada idea untuk mengisi masa lapang.

Tak suka cerita yang merapu dan jiwang, juga tak suka buku teks atau buku rujukan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

en3ders
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23645
Posting: 16
Dari: KG

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:28


Pada 14-04-06 22:55 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

ada kajian, perempuan memang suka berangan dan berkhayal...lelaki pulak suka hal2 yang realistik dan mencabar. tapikan, lelaki ni ada penyakit lain pulak. kuat tengok katun/ baca komik especially naruto, lepas itu kuat main game..dan gila bola. ehehe...lelaki jangan marah ek. ni pemerhatian dan pendapat peribadi ana. :-di



hehe..!!
pandai2 jekk..
saya minat skin-chan tau bukan Naruto..
ishhh..
sesedap hati jekk..hahaha..

ada kajian??
perempuan memang suka berangan dan berkhayal..
herm..
tak ada faedah langsung la budak2 perempuan ni..
ajak main sepak takraw tak nak pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For en3dersProfil   Hantar PM kepada en3ders   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:33


banyak faedah membaca novel ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 23:51


assalammualaikum...
kenapa ye orang perempuan suka baca novel?
may be sebab bila baca novel kita dapat lebih menjiwai watak dalam novel itu...
kalau tengok kat tv kadang-kadang tak berkesan..tapi kalau baca siap nangis2 lagi...
hehehe...
tapi seronoklah baca novel ini...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:57


memang orang perempuan dan novel tak boleh dipisahkan..;)

sayapun minat baca novel..hehe..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:12


salam alaik

em not bad tentang novel ini...ana pun walaupun lelaki ana suka baca novel juga.tapi yang jenis ilmiah dan motivasi la

k ana suggest pada sahabat2 wanita baca novel karangan zaharah mohamad tajuk MAAFKANLAH...insyallah terbuka kesederan...

nak tau kena baca dulu...confirm tangkap nangis.......... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 00:20


Orang perempuan lebih minat membaca novel kerana orang lelaki kurang minat membaca novel.

((((((((((((((hahaha)))))))))))))))))

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Az-Ziarah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20244
Posting: 5
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:27


Bagi saya perempuan ni suka baca novel sebab mereka suka ketelitian.....novel ada unsur ketelitian dalam mempersembahkan jalan ceritanya......lagipun novel sekarang banyak cerita pasal perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Az-ZiarahProfil   Hantar PM kepada Az-Ziarah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:33


novel best...especially novel thriller...huhu..best sehingga menjilat jari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:41


sebab perempuan suka berangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 00:42


biar apa orang kata...novel memang best

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 00:48


Kenapa saya suka baca majalah?/
hehehe...macam buka topic baru pula.....hihi

novel tak sama dengan perempuan...
perempuan pun tak sama dengan novel...
apa ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 01:07


sebab wanita dijadikan Allah sifat yang komplek dan fikiran yang teliti serta nafsu yang besar...

saya tak minat baca novel tapi saya minat membaca

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 01:51


Pada 16-04-06 01:07 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

sebab wanita dijadikan Allah sifat yang komplek dan fikiran yang teliti serta nafsu yang besar...

saya tak minat baca novel tapi saya minat membaca


..tapi saya pun minat juga baca novel dan cerpen sekarang ni,islamic punya lee..dulu masa cuti sekolah(rendah) bertimbun lah buku novel kat bilik...tu pun pinjam yang kawan punya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 01:52


Pada 15-04-06 22:58 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

pernah jumpa lelaki sangatttt suka baca novel, kalah saya...huhu



tau tak apa.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 09:01


Sebab Kenapa orang perempuan suka baca novel sebab mereka punya hobilah...kebiasaannya perempuan suka baca sebab suka menghayati cerita itu...nak dibandingkan lelaki suka baca juga tapi tak sehebat perempuan...ana pun suka baca novel dan mereka cerpen...insyaAllah ada rezeki ana akan buat novel seperti idola penulisan novel ana Feisal Tehrani...berunsurkan islamic dakwah...

ilalliqa ma salamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-04-06 21:38


em jutawanmuslimah suka baca novel thriller ye...ana pun suka juga..novel terbaru ramlee awang murshid dah baca? BAGAIKAN PUTERI....em kalau ada novel thriller yang berunsur islam yang lain,suggest la kat ana....seronok bila dah baca novel ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 21:41


Pada 16-04-06 21:38 , zarimi posting:

!!! QUOTE !!!

em jutawanmuslimah suka baca novel thriller ye...ana pun suka juga..novel terbaru ramlee awang murshid dah baca? BAGAIKAN PUTERI....em kalau ada novel thriller yang berunsur islam yang lain,suggest la kat ana....seronok bila dah baca novel ni...


yang terbaru HATIKU DI HARUJUKU...kisah berkisar pasal jepun..best...

p/s: RAM kata dia tengah buat BAGAIKAN PUTERI sambungan sekarang ni...belum siap..


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-06 21:42


Assalamualaikum....ermmm.....topic kita tntag novel ek....ermmmmm....saya pasif....
boleh masuk kat mana-mana pun kategori novel...
ini bukan rekaan smate....
tapi,ini kisah benar...
Kalau tak percaya....saya banyak koleksi novel....uhuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 17-04-06 01:47


Pada 16-04-06 21:42 , kukumalu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....ermmm.....topic kita tntag novel ek....ermmmmm....saya pasif....
boleh masuk kat mana-mana pun kategori novel...
ini bukan rekaan smate....
tapi,ini kisah benar...
Kalau tak percaya....saya banyak koleksi novel....uhuuu



pecaye.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 01:51


Pada 16-04-06 21:42 , kukumalu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....ermmm.....topic kita tntag novel ek....ermmmmm....saya pasif....
boleh masuk kat mana-mana pun kategori novel...
ini bukan rekaan smate....
tapi,ini kisah benar...
Kalau tak percaya....saya banyak koleksi novel....uhuuu

BOLEH PINJAM TAK?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 00:56


Novel ni akan menjejaskan kesihatan... ini kerana kadar dy/dx kejiwangan anda akan bertambah dengan mendadak.. Hormon dalam badan akan tak stabil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 02:59


*************************

banyak sangat novel kat pasaran...!!
Kalau perempuan tak baca....
siapa nak baca lagi?
nanti tak dapat untung pula syarikat penerbitan...:di

******************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 08:24


yeke?
cynog takla kata minat,
cuma bila ada tu baca la.. tapi yang tertentu saja..
tak pernah beli novel kec. masa pesta buku dan kalau ada novel dr penulis tertentu uh keluar....

lagipun kebanyakan novel ini,.......
setakat menjiwang + jalan cerita yang sama baik tayah baca..eheh..

RAM ke..faisal tehrani ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-04-06 08:41


Pada 18-04-06 08:24 , cynognathus posting:

!!! QUOTE !!!

yeke?

lagipun kebanyakan novel ini,.......
setakat menjiwang + jalan cerita yang sama baik tayah baca..eheh..

RAM ke..faisal tehrani ke....


tak perlu la nak kritik2....dah minat nak baca novel,nak buat macam mana....
boleh juga mengisi masa lapang... ;-)


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:43


lebih baik baca novel dari baca buku-buku yang tak bermoral,
sebab novel kita sekarang dah bertapis isinya..janji pandailah memilih...yang suka baca novel oversea tu..kenalah selidik dulu isi kandungan nya takut terpesong..akhlak....

subhanallah.

Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:44


macam mana ya novel cinta seribu ela?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:47


kalau dah bercinta takyahlah baca novel cinta lagi..baca novel lain pulak....contoh novel frust bercinta ke.....untuk persedian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:49


tak minat novel....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:50


sesiapa yang tak minat novel boleh jimat duit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:53


betul tu beli benda lain atau simpan saja...InsyaAllah berkat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:59


Ala novel bukan mahal pun......sekadar mengisi masa lapang....pada saya daripada saya keluar jalan masa weekend baik lah dok rumah baca novel...lagi jimat duit

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:00


sesiapa nak buka kedai novel...???nak join...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:12


saya pun suka..buka kedai novel ...lepas tu ada cafe sikit..minuman dan makanan tradisional..kuih muih...sambil baca novel.......best...dekat situ..boleh beli, boleh pinjam dan boleh baca mahupun tempat perbincangan....ok tak cadangan saya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:14


Pada 18-04-06 10:12 , airah77 posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun suka..buka kedai novel ...lepas tu ada cafe sikit..minuman dan makanan tradisional..kuih muih...sambil baca novel.......best...dekat situ..boleh beli, boleh pinjam dan boleh baca mahupun tempat perbincangan....ok tak cadangan saya?


eh...sama macam saya fikir...boleh saya jadi partner awak...jom kita share ek.....


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:15


saya jadi penebar roti canai...ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:15


baca novel ni, boleh tambah pengalaman tau.....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:18


Pada 18-04-06 10:15 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

saya jadi penebar roti canai...ok tak?


kuda tau tebar roti canai ke???boleh jugak tu...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:28


eh..tak sangka...InsyaAllah.kalau betul-betul jadi saya carilah jutawan...Macam boleh buat pinjaman saja....kat jutawan ni...

roti canai...emmm macam terganggu saja ..sebab orang yang baca novel tak boleh bagi tumpuan..sebab cara daeng tebar roti canai tu canggih sangat...akh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:29


ok...kalau jadi..pm ek...

p/s: macam dah lari topik saja...kejar balik...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:32


saya suka baca yang zaid akhtar tulis...ada dalam paper..apa ek tajuk dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:34


ada tak yang minat Alaf21

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 11:11


Pada 17-04-06 01:51 , ubaidillah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-06 21:42 , kukumalu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....ermmm.....topic kita tntag novel ek....ermmmmm....saya pasif....
boleh masuk kat mana-mana pun kategori novel...
ini bukan rekaan smate....
tapi,ini kisah benar...
Kalau tak percaya....saya banyak koleksi novel....uhuuu

BOLEH PINJAM TAK?



boleh?...
tapi paling lama boleh pinjam seminggu saja...
hik2 :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 11:14


Pada 17-04-06 01:47 , shattir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-06 21:42 , kukumalu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....ermmm.....topic kita tntag novel ek....ermmmmm....saya pasif....
boleh masuk kat mana-mana pun kategori novel...
ini bukan rekaan smate....
tapi,ini kisah benar...
Kalau tak percaya....saya banyak koleksi novel....uhuuu



pecaye.. :-di


time kasih shattir...
saya rasa terharu...huuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 18-04-06 18:08


sama-sama..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 20-04-06 20:00


rasanya mereka yang suka baca novel ni terdiri daripada mereka2 yang kuat membacakan..,bayangkan Kalau tak ada kekuatan manakan boleh nak menatap novel berjam-jam..tidak timbulkah rasa boring..erm,mungkin disana sesuai ditimbulkan soalan ini..Kenapa orang perempuan suka sngat baca novel..sebenarnya bukan majoriti..bukan juga fantasi yang menghiburkan hati..

p/s:nak tambah idea dalam karangan bolelah baca novel..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 13:59


Pada 15-04-06 00:11 , annynatasha88 posting:

!!! QUOTE !!!

pengajarn dr novel itu juga dapat dicedok sedkit sbnyk untuk khidupn
seharian kita yang berdasrkn pengalaman dan pengetahuan......hmmmm


yes....betul 2.. :-di


-----------------
seutuh kudrat,talian kasih...


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 21-04-06 17:04


Pada 21-04-06 13:59 , amira_najihah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-06 00:11 , annynatasha88 posting:

!!! QUOTE !!!

pengajarn dr novel itu juga dapat dicedok sedkit sbnyk untuk khidupn
seharian kita yang berdasrkn pengalaman dan pengetahuan......hmmmm


yes....betul 2.. :-di



memang peminat setia novel.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

iNsyirah84
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2006
Ahli No: 24130
Posting: 11
Dari: kuALa LumPUr

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 17:51


sebab suka baca la...ambik pengajaran dari ceriter tu..bukannya khayal p0n.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iNsyirah84Profil   Hantar PM kepada iNsyirah84   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 18:44


Assalamu'alaikum

ana singgah sekejap sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 19:03


Assalamu'alaikum

Kenapa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

littlekhaleefa
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2006
Ahli No: 24341
Posting: 1
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 21-04-06 19:07


Pada 14-04-06 22:43 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak suka... bukan cerita betul pun. buang masa saja :P


tengok la juga novel yang di baca.. kalau novel catatan pngmbaraan macam karya dr h.m tuah ke..ok saja..novel2 pjuangan,macam from beirut to palestin ke.. sangat-sangat bagus!



-------------------------------

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan
taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."------

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlekhaleefaProfil   Hantar PM kepada littlekhaleefa   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-04-06 21:59


novek HATIKU DIHARUJUKU dah keluar ke jutawanmuslimah?
saya memang minat karya Ramlee awang murshid..semua novel dia saya ada..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 24-06-06 20:20


Kenapa ek..?
teringin jugak nak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-06-06 21:07


hehehe nak taw Kenapa??tunggu selepas ini....hehehe xdelaa...gals suka baca novel sebab best...dapat menmbhkn kosa kata...kalau buat karangan or essay boleh guna ayat2 yang bombastik...dapat markah pun cantik...bagi sesiapa yang pandang serong pada novel ini maafla ye...nak bagitahu laa...xsumer novel teruk...kena pandai pilih...kalau yang kata baca novel itu adalah orang yang suka berkhayal itu salah...kalau nak baca semestinya menggunakn imaginasi...khayal2 ini hanya orang yang tengah berangan saja...angan2 yang xkesampaian....hehehe...wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-06-06 00:27


saya pun pompoan juga tapi tak minat baca novel....baca novel ni banyak main prasaan...sedih,..suka..boleh pengaruh mood..lebih suka baca majalah ilmiah..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-06 10:57


Salam..
ana minat sikit-sikit saja baca novel ni.. just untuk mengisi masa lapang..
apa-apa pun.. pengajaran atau contoh teladan yang diceritakan boleh dijadikan pengajaran pada kita...

ana minat sangat dengan novel MARIA .....
novel ni betul-betul memberi kesan pada diri ana, kisah seorang wanita yang mencari Islam.... betul-betul menarik dan islamic.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 11:01


dah kurang minat..dulu memang hantu novel but sekarang dah tak ada masa nak baca..tapi if kawan ada novel saya pinjam la...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 12:00


novel??? aaahhhhh.....malasnye nak baca tebal2

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 14:10


tak berapa minat laa...slalunya cerita novel susah nak ada dalam realiti hidup ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 14:27


just isi masa lapang saja :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 25-06-06 15:36


sebab lelaki tak baca novel dan kalau wanita tak baca novel jugak bermakna tak ada orang akan beli novel..
hihihi

ana tak minat baca novel sebab tebal sangat....... :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 16:06


sebab hobi perempuan membaca. dah tak ada benda nak baca maka novel dijadikan mangsa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 25-06-06 19:37


Pada 25-06-06 10:57 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
ana minat sikit-sikit saja baca novel ni.. just untuk mengisi masa lapang..
apa-apa pun.. pengajaran atau contoh teladan yang diceritakan boleh dijadikan pengajaran pada kita...

ana minat sangat dengan novel MARIA .....
novel ni betul-betul memberi kesan pada diri ana, kisah seorang wanita yang mencari Islam.... betul-betul menarik dan islamic.... :)




Novel MARIA memang best...
boleh dijadikan panduan dalam etika kehidupan masakini... ;-)


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 21:30


Pada 25-06-06 19:37 , fi_shattir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-06-06 10:57 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
ana minat sikit-sikit saja baca novel ni.. just untuk mengisi masa lapang..
apa-apa pun.. pengajaran atau contoh teladan yang diceritakan boleh dijadikan pengajaran pada kita...

ana minat sangat dengan novel MARIA .....
novel ni betul-betul memberi kesan pada diri ana, kisah seorang wanita yang mencari Islam.... betul-betul menarik dan islamic.... :)




Novel MARIA memang best...
boleh dijadikan panduan dalam etika kehidupan masakini... ;-)



syarikat mana yang keluarkan???alaf 21 ke???


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

char-bulb
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24909
Posting: 22

brunei  


posticon Posting pada: 26-06-06 13:37


salam.......
ana rasa ana antara jejaka yang berminat dengan novel ni.....pada mulanya ana hanya nak memenuhi masa lapang saja....tapi bila dah baca macam tengok cd cerita saja..tapi yang nan gusarkan adalah minda kita terlalu ikut denagn emosi watak dalam tu...
ana paling minat dengan cerita yang ada watak khaziratul asrar.....tajuk apa ana dah lupa dah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For char-bulbProfil   Hantar PM kepada char-bulb   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 14:14


Bismillahirrahmanirrahim...
hmm...bestnya topik..
pada pendapat saya la, orang perempuan suka baca novel sebab boleh rasa bahagie..

yela, dalam novel la boleh jumpa lelaki yang baik, romantik, tak suka ambil kesempatan,hencem...kira 'Mr. Perfect' la..

walaupun tau sekadar cerita tapi tetap seronok..
lagi2 kalau bayangkan heroin tu kita..huhu...

at least, boleh bagi bayangan2 yang baik2 tentang lelaki..kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

as_saufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2006
Ahli No: 24957
Posting: 28
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-06-06 14:54


assalamualaikum....
saya memang minat lah kalau pasal novel ini...boleh di katakan setiap bulan saya akan beli novel....bagi saya lah kenapa perempuan suka baca novel sebab perempuan ini kan berjiwa lembut...penyanyang....so bila baca novel ini...macam-macam perasaan boleh timbul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_saufiProfil   Hantar PM kepada as_saufi   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 15:00


erm..novel..erm...saya suka baca yang cerita dah kahwin saja..selain dari tu..erm gelilah nak baca..eiiii

saya lebih suka baca cerpen..itupun yang ada unsur islamik sahaja..percintaan dalam perjuangan..kerana di situ manisnya cinta kerana Ilahi..wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

azimat87
Warga Rasmi
Menyertai: 26.06.2006
Ahli No: 24972
Posting: 5
Dari: Bumi Tuhan

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-06-06 15:07


Kan membaca tu jambatan ilmu.. sebab tu perempuan suka membaca.. lagipun novel di pasaran bukannya terhad kepada novel2 cinta semata.. ada pelbagai genre lagi yang dapat menghiburkan hati di kala duka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azimat87Profil   Hantar PM kepada azimat87   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 26-06-06 15:23


satu saja sebab sebab mereka suka sangat berangan, macam-macam yang diingini... satu lagi cerita dia panjang sangat.... so best lah ada feel.. dan unsur2 pelik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 16:01


Mengisi masa lapang...lagipun membaca novel bukanlah suatu kesalahan kalau betul cara dan pilihan bahan bacaannya... terdapat banyak pengajaran yang kita boleh dapat melalui kisah hidup masyarakat di sekelililng kita tanpa kita sedari... :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 16:12


Masa STPM dulu baca la jugak..tapi sekarang tak lagi..bosan la...Tapi bagi saya..perempuan ni mmng suka baca novel..sbab tu perempuan ni kkdng tu suka mengelamun saja..jangan marah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 26-06-06 18:30


Pada 25-06-06 21:30 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-06-06 19:37 , fi_shattir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-06-06 10:57 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
ana minat sikit-sikit saja baca novel ni.. just untuk mengisi masa lapang..
apa-apa pun.. pengajaran atau contoh teladan yang diceritakan boleh dijadikan pengajaran pada kita...

ana minat sangat dengan novel MARIA .....
novel ni betul-betul memberi kesan pada diri ana, kisah seorang wanita yang mencari Islam.... betul-betul menarik dan islamic.... :)




Novel MARIA memang best...
boleh dijadikan panduan dalam etika kehidupan masakini... ;-)



syarikat mana yang keluarkan???alaf 21 ke???



salam..
saya tak pasti syarikat mana..
tapi novel ni mmang popular bagi pelajar - pelajar al-Azhar..
kisah benar yang menyayat hati..
rasanya kat malaysia pun dah ada..
lepas ni boleh cari kat kedai.ok


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 23:32


Membaca dapat menambahkn ILMU.

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 06:27


Kenapa perempuan suka baca novel?

itu adalah yang terbaik kerana
1-mengisi masa lapang
2-menjauhi ghibah dan mengumpat
3-mnambah ilmu dan pembendaharaan kata
4-kan tu suruhan allah yang pertama - iqra' - bacalah

sebab tu la perempuan suka mbaca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

annur_85
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2006
Ahli No: 23378
Posting: 7
Dari: mesir

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 07:54


assalamulaikum
shattir...hehehe..pandai buat persoalan mcni..heheheh..macam-macam pendapat dr akhwat ada...hehehe..bgusla nak tengok respon akhwat..erm hakikatnye memang novel tak dapat dipisahkan dikalangan perempuan..tapi xbermaksud laki tak sekolah baca novel..ada juga tg sekolah baca tapi mungkin xseramai perempuan yang baca novel..erm adik perempuan saya sendiri drmh itu novelnye siap boleh buat balik bacaan khas novel..erm siap ada rak lagi..erm saya pun pelik knpla perempuan ini minat sangat nak baca novel sedangkan ianya hanya semata2..erm pandai penulis mengaburi ht dan perasaan perempuan..sering saya fikirkan apa lah yang watkan perempuan sanggup mengeluarkan wang sebanyak rm20 hggt 30 rggt smta2 nak dapatkan sebuah novel yang mereka tambah pelik lagi ada di juga diantara mereka ni mengeluarkan air mata free sebab satu novel..hehe..bila saya baca tak ada pula sampai thp begitu..kaji punya kaji..biarlah saya faham rupanya perempuan ini bersifat emosi sikit..erm ht nya lembut,mudah terasa,ni dikuatkan lagi dengan kata dr dr fadzilah kamsah yang menyebut glgn permpuan ini.."bersifat sekolah menghalusi"sebab tu xheran lah perempuan lebih mudah menitiskan air mata..lebih2 lagi bila membaca novel yang jalan ceritanya benar-benar menyentuh persaan mereka..
erm,betul tak sahabat2 perempuan kata-kata saya ini?kalau ada yang terasa maafla..ini sekadar pendapat dr saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur_85Profil   Hantar PM kepada annur_85   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 01-07-06 07:12


Pandangan yang baik dari annur_85..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 23:30


eh tak semestinya perempuan saja......saya pun minat gila ah din thingy...
walaupun hanya rekaan,tapi banyak manfaatnyer...
banyak yang boleh kita pelajari....

huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 15:44


Assalamualaikum...

Ana pun suka baca novel..
Kalau da baca sikit, mesti nak habiskan cepat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 12-08-06 16:22


pilihlah bahan bacaan yang berguna...
ada sesetengah novel yang kurang elok isi kandungannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

c_aug7
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23990
Posting: 50
Dari: Besut

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-08-06 20:41


:-) tak tahulah....ramai kawan-kawan saya pun suka baca novel.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For c_aug7Profil   Hantar PM kepada c_aug7   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 22:07


salam....

erm...kenapa suka ye??..
ada sahabat saya suka baca novel bila dia tengah kecewa..
ye lah...kadang-kadang cite2 novel HAMPIR2 mempunyai persamaan dalam hidup kita...so...pada dia...dia akan dapat belajar sumting untuk mengubati kekecewaan itu...walaupun xsetabah & sehebat cite2 yang digambarkan itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 13-08-06 03:01


:):)...;);)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa orang perempuan suka baca novel..??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189806 saat. Lajunya....