Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jikalau semua umat Islam itu berjemaah pada solat Subuh, nescaya kekuatan kami tidak dapat menandingi Islam
-- -- Pembesar Yahudi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 19 jam, 21 minit yang lalu
muslimin23: 3 hari yang lalu
kasih_kekasih: 7 hari yang lalu
syahidatul: 10 hari yang lalu
raudhahasanah: 11 hari yang lalu
drzul-f: 16 hari yang lalu
hafiz_along_83: 17 hari yang lalu


Karya Agung
Topik: mutiara kata


Carian Forum

Moderator: Administrator, Maricella
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Karya Agung
    »» mutiara kata

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh mutiara kata

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 01-04-06 22:12


jom sumbang mutiara kata...

Orang yang berilmu akan sentiasa menyedari,,,

     Lahirnya keinsafan dari perasaan
     Lahirnya kemahuan dari keinginan
     Lahirnya keyakinan dari kepercayaan
     Lahirnya kemajuan dari perubahan
     Lahirnya kepandaian dari kerajinan
     Lahirnya cinta dari mata
     Lahirnya dengki dari hati
     Lahirnya kekuatan dari persatuan
     Lahirnya bencana dari kebodohan
     Lahirnya kesusahan dari kemiskinan


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 04:12


bagusnya ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 05-04-06 18:58


lagi2

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 13:03


"When you REALLY want something, sometimes you have to swim a little deeper.... You can't give up just because things don't come easy... You have to overcome the obstacles and face your fears...But in the end, it's all worth while! Life is full of ups and downs, but if you believe in yourself you will always come through with flying colors. Value friendship, love, and faith. Never underestimate yourself. If you follow this advice you can never go wrong!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 13:04


Teguran dan nasihat itu hendaklah disampaikan secara rahsia supaya tidak seorang pun yang mengetahuinya kerana nasihat yang disampaikan di hadapan khalayak ramai itu bukanlah teguran atau nasihat melainkan suatu kecemaran yang memalukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 13:06


Melainkan manusia itu dilahirkan semula adalah lebih mudah menolak seekor unta melalui sebuah lubang JARUM daripada manusia itu memperolehi KEJAYAAN...

P/S: FAHAM KE??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 13:07


Your hope in my heart is the rarest treasure, Your Name on my tongue is the sweetest word, My choicest hours - Are the hours I spend with You, O Allah, I can't live in this world Without Remembering You, Without Your Guidance, Without Your Blessings, Without Your Love" - Rabia al-Adawiyah

‘’Indahnya cinta Rabiatul adawiah kepada Tuhannya,,begitukah kita??’’

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 16:09


Kalau kau menjadi aku...... aku yakin kau mengerti........ (Jibam)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:20


tentang waktu....

ambillah waktu untuk berfikir,ia adalah sumber kekuatan....
ambillah waktu untuk bermain,itu adalah rahsia masa muda yang abadi..
ambillah waktu untuk berdoa,ia adalah sumber ketenangan...
ambillah waktu untuk belajar,itu adalah sumber kebijaksaaan...
ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai,itu adalah hak istimewa yang diberi Tuhan...
ambillah waktu untuk bersahabat,itu adalah jalan menuju kebahagiaan..
ambillah waktu untuk tertawa,itu adalah muzik yang menggetarkan hati..
ambillah waktu untuk memberi,itu membuat hidup terasa bererti..
ambillah waktu untuk bekerja,itu adalah nilai keberhasilan...
ambillah waktu untuk beramal,itu adalah kunci menuju ke syurga...

;-) ;-) ;-)


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:24


harta yang paling menguntungkan adalah SABAR,
teman yang paling akrab adalah AMAL,
pengawal peribadi yang paling waspada ialah DIAM,
bahasa yang paling manis adalah SENYUM,
dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. :-)


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 16:24


betul ke ni Jutawan??? kenapa lain macam saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:25


wah nurul...bestnya...ada lagi???hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:26


Pada 14-04-06 16:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke ni Jutawan??? Kenapa lain macam saja...


apa yang lainnya...kura2 tetap sama...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:32


jika dunia ini adalah suatu persinggahan,mengapa tidak kita memperbanyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan?kerana kita cuma ada satu persinggahan saja..

p/s:mari kita renungkan bersama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 16:33


pandai pula bermadah jutawan ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:35


Selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari (Saidina Ali)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:36


kalau ingin tempat mencurah kasih
cukuplah ALLAH sebagai kekasih,
kalau ingin tempat bermanja
cukuplah ALQURAN sebagai teman,
kalau ingin pengajaran
cukuplah MAUT sebagai peringatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:40


‘‘kita memiliki cukup kekuatan
untuk mengatasi segala permasalahan dalam hidup ini
walau seberat dan serumit apapun...
kerana masalah tidak pernah dibiarkan melebihi kekuatan kita’’

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:40


Anyone can become angry - that is easy.
But to be angry with the right person, to the right degree,
at the right time, for the right purpose, and in the right way
- this is not easy.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 16:51


bermadah pula cik jutawan ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:54


hehe...jangan pandang saya sebelah mata...huhu...

p/s: daeng tak nak sumbangkan apa-apa ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:54


daeng_jati..tak hendak join sekali ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 16:55


saya tak pandai macam jutawan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 16:57


eleh...

paku dulang paku serpih
cakap orang, entah2 dia yang lebih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 16:59


siapalah saya,menumpang saja...
Dagang hamba ni dagang tak bertempat
Orang dagang yang musafir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 17:01


wahhh...best jugak mutiara kata daeng ni...boleh buat koleksi

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 17:18


Sudah ditakdirkan bahawa orang yang melangkah ke kanan tidak akan sampai ke kiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 17:49


When the way is cloudy and there is no one by your side,
remember just remember Allah is The Only Guide.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 14-04-06 21:44


mutiara hitam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 22:10


Mutiara Kata jutawanmuslimah memang menarik kesemuanya.
Harap sambung terus Mutiara Kata sebelum ini. Tak payah buka Topik baru. Boleh copy & paste.

Lagi satu, hindari sembang-sembang sebab kita kan di dalam portal ilmiah, bukan komuniti nasyid.


-----------------

[ Telah diedit oleh: Kang pada 14-04-06 22:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 19:34


~..Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam..Ianya wujud tetapi amat sukar dilihat..~

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-06 19:39


kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-06 19:57


Jangan membangga Diri
Hadith :
Rasulullah saw. Bersabda bermaksud:
“Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu kepada Aku yang memerintahkan supaya kamu semua bersifat tawadduk sehingga tidak ada seseorang pun merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan melampaui batas terhadap orang lain”.

Riwayat Muslim


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-04-06 08:29


"MUSLIM yang BAIK {SEJATI} ITU IALAH MUSLIM
yang DAPAT MENYUSUN JIWA{rasa HATI} ,
MENYUSUN FIKIRAN DAN MENYUSUN
FIZIKALNYA"


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 08:44


Tiap Mata pasti akan Menangis pada Hari Qiamat kecuali yang dipejam dari segala yang Haram, yang Berjaga malam dalam Jihad Fisabilillah dan yang Menitiskan Airmata kerana Takutkan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-06 21:04


PERJUANGAN IBARAT MATA RANTAI...kita bukan orang yang pertama dan kita bukan orang terakhir

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 21:09


apa ye....erm.......ha!

nak sampai puncak gunung, kita perlu mendaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-06 21:11


jangan disangka air yang tenang tiada buaya..
jangan disangka kura2 yang lambat tidak berguna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-04-06 21:37


mmm, macam lain saja bunyi ni. :roll: :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 21:47


ye la kekura memang hebat dan cantik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

stitch
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16190
Posting: 24
Dari: singapore

singapore  


posticon Posting pada: 17-04-06 22:12


dengan kata madah tercipta
indah bahasa hati terasa
dengan kata tersentuh kita
mutiara kata tercipta cinta

Bookmark and Share

    


  Member Information For stitchProfil   Hantar PM kepada stitch   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 23:11


Dari Sa'id bin Zaid, beliau menceritakan bahawa
Nabi saw bersabda mafhumnya:
"Sesungguhnya riba yang paling mengerikan adalah
mencemarkan kehormatan seorang muslim tanpa alasan."
(dikeluarkan oleh Abu Dawud 4/269 dan Ahmad 1/190
lihat kitab Shahihul Jami 2/442).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 00:34


" Hendaklah kamu semua bersikap jujur, kerana kejujuran membawa kepada kebaikan dan kebaikan membawa ke syurga. Seseorang yang selalu jujur dan mencari kejujuran akan ditulis oleh Allah sebagai orang yang jujur. Dan jauhilah sifat dusta. Kerana kedustaan membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa ke neraka. Orang yang selalu berbohong dan mencari kebohongan akan ditulis oleh Allah sebagai pembohong" (hari. Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 00:35


Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami. Bagi lelaki, yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 00:36


Jangan berputus asa jika otak tumpul dan kurang cerdas, kerana seseorang yang tumpul otaknya tetapi tidak berputus asa lebih maju daripada orang yang cerdas tetapi pemalas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 00:36


Cubalah renungi sebuah hadis rasulullah: “Barangsiapa yang jatuh cinta kemudian dia mampu menyembunyikannya, menjaganya dan bersabar maka Allah akan mengampuni orang tersebut dan memasukkannya ke dalam syurga”.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 00:37


Wanita ibarat bunga... cantik indahnya pada pandangan mata hanya sementara... Yang kekal menjadi pujaan manusia, hanyalah wanita yang mulia akhlaknya... kerana akhlaq itu umpama bunga diri.. Tiada guna berwajah cantik tetapi akhlaq buruk.. tiada guna juga berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu... Ibarat bunga.. ada yang cantik bila dipandang tetapi busuk baunya... Ada pula yang kurang menarik dan baunya juga kurang menyenangkan... Ada juga bunga yang tidak menarik pada pandangan mata kasar.. tetapi bila dihalusi dengan mata hati, ternyata amat tinggi nilainya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 00:39


Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku.Sahabat yang baik adalah seiring denganku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati.Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang.Semakin ramai sahabat,semakin aku percaya diri.Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur baiknya dalam suka dan duka.Jika aku dapat,aku ingin setia padanya.." (Imam Shafie)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:38


jadilah bintang yang sentiasa
berkelipan di malam hari, sentiasa
cantik dipandang, takkan pudar
cahayanya, walau berjuta yang
memandangnya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:50


Jangan Biarkan Ada Sudut Gelap Dalam Kehidupan Anda,
Kerana Cahaya Itu Sudah Ada dan Anda Hanya Perlu Memicit Suis Untuk Menyalakannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:53


Jangan biarkan diri anda diselubungi MISTERI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 09:56


mutiara kata saya ialah....erm.......ha! mutiara tu terhasil dari kerang dilaut didasar laut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:57


gagal sekali bukan bermakna anda tidak akan gagal lagi...

p/s: bersedia untuk gagal berkali-kali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:59


Pada 18-04-06 09:56 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

mutiara kata saya ialah....erm.......ha! mutiara tu terhasil dari kerang dilaut didasar laut...


terima kasih...cuba lagi...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:05


Pesan Imam AL-GHAZALI,

yang dekat itu MATI,
yang jauh itu MASA,
yang besar itu NAFSU,
yang berat itu AMANAH,
yang indah itu SOLAT,
yang tajam itu LIDAH....... ;-)


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:06


"Memikirkan kebahagiaan bererti memikirkan apa yang terjadi sebelumnya dan apa yang akan terjadi nanti dan sampai batas tertentu, berfikir terlalu jauh itu,boleh mengusik kebahagiaan itu sendiri."

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:07


mutiara kata lagi....erm.......ha! hidup kita ada 3 hari saja.. hari ni esok dan semalam saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:11


A friend is someone we turn to
when our spirits need a lift.
A friend is someone we treasure
for our friendship is a gift.
A friend is someone who fills our lives
with beauty, joy, and grace.
And makes the whole world we live in
a better and happier place.

- Jean Kyler McManus –

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:12


Friendship is like the breeze,
You can't hold it,
Smell it,
Taste it,
Or know when it's coming,
But you can always feel it,
And you'll always know it's there,
It may come and then go,
But you can know it'll always be back.

- Terri Fanning -

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:18


Loves Starts From Eyes
Grows with drimz
& Ends with Tears
But friendship
Starts with a Smile
Grows with an Understanding
& Ends with Death.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:19


apa lagi ye erm.........ha! hidup kito ni mesti ada masalah, kalau tak ada pun masalah juga....erm....masalah, masalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 10:23


saya rasa Daeng ada masalah ni..boleh kita kongsi bersama...hehehe...dalam versi mutiara kata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 10:24


tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-04-06 14:59


Kata-kata Hikmah Imam Al-Ghazali

1. Ketahuilah bahawa Allah selalu mengawasi segala gerak geri dan tingkah lakumu. Kerana itu kerjalah baik-baik
2. Janganlah keberatan menjawab:"aku kurang mengerti" jika memang belum mampu menjawab masalah
3. Terima alasan yang benar sekalipun daripda pihak lawan
4. Bersikapla sopan santun, ramah-tamah dan merendah diri terhadap orang tuamu
5. Ada empat hal yang menguatkan badan iaitu:
         * memakan daging
         * mencium bau-bauan
         * memperbanyakkan mandi, bukan mandi junub
         * memakai kain cotton
6. Tidur itu ada empat cara iaitu:
         * tidur diatas Kuduk iaitu tidur para nabi a.s di mana mereka itu bertafakur tentang kejadian langit dan bumi.
         * tidur di atas lambung kanan iaitu tidur para ulama dan ahli ibadah
         * tidur di atas lambung kiri iaitu tidu para raja, unutk menghancurkan makan yang telah dimakan
         * tidur menelengkup iaitu tidur syaitan
7. Ada empat hal yang dapat menambah kecerdasan akal:
         * meninggalkan perkataan yang tidak perlu
         * bersuci
         * bergaul dengan orang soleh
         * bergaul dengan para ulama
8. Sesungguhnya memandang wajah ulama atau orang soleh itu termasuk dalam ibadah.


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.
[ Telah diedit oleh: nurul09 pada 18-04-06 15:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 15:49


Jika hati SEJERNIH AWAN,
jangan biar ia KERUH.
Jika hati SEPUTIH AWAN,
jangan biar ia MENDUNG.
Jika hati SEINDAH BULAN,
hiasi ia dengan IMAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 15:53


Semoga cerdikMu secerdik AISYAH,
cantikMu secantik AINUL MARDHIAH,
pengorbananMu setinggi SUMAIYAH,
ikhlasMu seikhlas RABIATUL ADAWIYAH,
dan semoga tempatMu syurga ALJANNAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 15:55


Dalam kerendahan diri ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam kesempitan hidup ada keluasan ilmu,
HIDUP INI INDAH KERANA ALLLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 15:58


Sesungguhnya hati yang dikasihi ALLAH adalah hati yang lembut, bersih, dan cekal....
Cekal dalam beragama,
Bersih dalam keyakinan,
Lembut terhadap saudaranya....

Saidina Ali

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 16:00


Bersyukurlah kepada ALLAH atas kebaikan yang diberiNya,
Bersedihlah dengan dosa,
Bertenanglah dengan kesusahan,
dan ingatlah ALLAH S.W.T. setiap masa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 16:13


Ok, ni lagi best dan bermanfaat...
Di dalam kehidupan ini, suatu benda yang kita perlu tahu adalah sebuah cerita berikut; "burung, lembu kutub dan kucing "... Bagi setiap orang, rasa2 kalau dirinya kurang tahu tentang cerita ni,
eloklah kalau dia cuba untuk tahu dan kalau tahu, sebar2kanlah...


Ceritanya begini,

kat sebuah kawasan siberia yang tidak diketahui ni ada la sekor burung. Burung ni nama dia Ahmad(bukan nama sebenar). Dia teramat bahagia di
tempatnya itu dan selalu keluar berjalan2 sambil terbang seorang diri..

Suatu hari musim sejuk tiba. Musim sejuk kali ni memang sejuk. Selain udara, apa yang terdapat di atmosfera adalah salji yang turun dengan lebat. Lebat 'bapak'.. Ahmad tunggu selama seminggu sambil berhibernasi di dalam sarangnya di dalam tanah. kerana Ahmad masih single dan muda,
so dia memberanikan diri untuk keluar dari sarangnya untuk bersiar2 seperti biasa iaitu berjalan2 sambil terbang. Kalau ajalnya dah sampai dia takkan membebani sesiapa. Maka keluarlah Ahmad.

Memang berbeza. Musim sejuk kali ni memang bertambah sejuk. Setelah mencongak2, suhu di atmosfera adalah 20 darjah celcius di bawah paras
beku. Ahmad men'tabah'kan diri. Malangnya, baru 388 meter dari sarangnya, selain kepala dan sayapnya, semua anggotanya yang lain
dibaluti salji yang mengeras. Dia tetap berjalan2 sambil terbang, hinggalah 412 meter dari sarangnya, semua anggota yang dimiliki oleh
Ahmad dibaluti salji yang bercantum dan mengeras.. Rebahlah Ahmad ke bumi sebagai pengembara kategori bersiar2 secara berseorangan lelaki.

Ahmad masih hidup tetapi dalam kondisi nyawa2 ikan dan tercungap2 dibaluti salji tersebut..
Selang 47 saat, datanglah seekor lembu. Kali ini lembu kutub kerana ia mampu bersiar2 di kawasan bersalji. Lembu ini bernama Razak(bukan nama sebenar). Razak tidak tahan kerana terlalu lama bersiar2 di kawasan sejuk, bahan kumuhnya kini adalah dalam bentuk air kencing dan bukan peluh seperti biasa. Dia terus meluru ke bakal kubur Ahmad, lalu.. "psss". Tengah2 membuang hasil kumuhnya dia berkata di dalam hati; "Alang2 baik nyahtinja sekali." Dan "Pek!!", jatuhlah seketul tinja besar dan panas ke atas Ahmad yang berselaput salji. Tidak sampai 1 minit berlalu, proses keseimbangan terma antara tinja Razak dan ais yang menyelaputi Ahmad berlaku pada suhu 29 darjah celcius. Ais yang menyelaputi Ahmad pun cair dan Ahmad sempat bernafas semula tetapi dalam kondisi kurang baik. Ahmad hendak mengucapkan terima kasih tetapi keadaannya tidak mengizinkannya berbuat demikian disamping pemergian Razak yang boleh dianggap sudah jauh. Ahmad lega dan terus
merangkak mencari rimbunan daun untuk berselimut..

Senja tiba, dan datanglah seekor kucing yang bertujuan mencari rezekinya sendiri. Kucing yang bernama Abu(bukan nama sebenar) amat lega kerana menjumpai mangsanya yang mahal. Tetapi kelegaannya bercampur duka kerana mangsanya diselaputi tinja. Abu tidak pernah memakan tinja sebelum ini dan tidak mungkin dia akan memakannya. Dia haruslah membersihkan tinja dari badan Ahmad. Abu pun membangunkan
Ahmad yang sedang lena dibuai mimpi ngeri. Apabila Ahmad terbangun dari mimpinya dia terkejut tetapi Abu menenangkannya.

Abu: "Ana datang nak tolong anta, anta tu bertahik. tak nak bersih ke..?"

Ahmad: "Ok2.. Terima kasih banyak2."

Setelah tinja di badan Ahmad dibersihkan menggunakan detergen semulajadi, iaitu tanah, Abu pun terus tersengih. Terus dia membunuh
Ahmad dengan cara klasik iaitu menggigit leher Ahmad supaya saluran pernafasannya tertutup. Akhirnya, mati lah Ahmad...


Moralnye---> Jangan disangka air yang tenang tiada buaya dan air yang bergelora berbuaya.. Tak semestinya orang yang berbuat baik kepada kita berniat baik dan orang yang nampak tak berbuat baik kepada kita tak semestinya berniat kotor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 16:17


bagusnya fahim...mutiara kata siap dengan cerita sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 21:09


Eh jutawanmuslimah, sama-sama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 21:12


If someone hurts you, betrays you, or breaks your heart, forgive them, because they have helped you learn about trust and the importance of being cautious when you open your heart...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 21:19


SUCCESS

Failure doesn't mean that I have failed,
It does mean I have not yet succeeded.

Failure doesn't mean I've accomplished nothing;
It does mean I've learned something.

Failure doesn't mean I've been a fool;
It does mean I'di enough faith to experiment.

Failure doesn't mean I've disgraced;
It does mean I've dared to try.

Failure doesn't mean I don't have it;
It does mean I've something to do in a different way.

Failure doesn't mean I'm inferior;
It does mean I ain't perfect.

Failure doesn't mean I've wasted my life;
It does mean that I've an excuse to start over.

Failure doesn't mean that I should give up;
It does mean that I should try harder.

Failure doesn't mean that I'll never make it;
It does mean that I need more practice.

Failure doesn't mean that you've abandoned me;
It does mean that you must have a better idea.

May Allah Almighty help u succeed!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 23:06


Sabda Rasulullah s.a.w : "Orang mukmin itu bukan pencaci, maki, pengutuk, berkata keji dan tidak berlidah kotor" (Riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi dan Nasa'i)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 19:38


Satu Impian Lebih Baik Dari Seribu Mimpi, Satu Kesedaran Lebih Baik Dari Seribu Impian,
Satu Tindakan Lebih Baik Dari Seribu Kesedaran, Satu Matlamat Lebih Baik Dari Seribu Tindakan,
Satu Keihklasan Lebih Baik Dari Seribu Matlamat.
Mulakanlah Walaupun Sedikit, Melencong Seinci Rugi Seribu Batu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:15


ABU Hurairah dan Said Al-Magburi meriwayatkan: Ada seseorang lelaki memarahi Saidina Abu Bakar. Ketika itu Rasulullah duduk di sebelahnya. Nabi diam saja, begitu juga Abu Bakar.

Selepas orang itu selesai memaki hamun dengan mengeluarkan kata-kata kesat, Abu Bakar membalas makian itu, tetapi Rasulullah bangun dan beredar dari situ. Abu Bakar hairan dan terus mengekori Nabi Muhammad sambil berkata: "Ya Rasulullah, dia memaki saya dan engkau pula diam. Ketika saya menjawab maki hamun itu, tiba-tiba engkau bangun lalu pergi."

Rasulullah lantas menjawab: "Sesungguhnya malaikat mengembalikan semua makian orang itu kepadanya ketika engkau diam, tetapi ketika engkau membalas makian itu, maka malaikat pergi dan syaitan pula masuk dan saya tidak suka duduk bersama syaitan."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:16


Rasulullah kemudian bersabda lagi: "Allah akan memuliakan hamba-Nya ketika sedang dianiaya lalu memberikan kemaafan sambil mengharapkan keredaan Allah."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:16


Abu Said al-Khudri pula berkata: Rasulullah ada bersabda: "Awaslah kamu daripada sifat marah kerana marah itu menyalakan api dalam hati anak Adam.

"Maka sesiapa yang berasakan demikian ketika berdiri, hendaklah dia duduk dan jika dia duduk hendaklah ia berbaring."
[ Telah diedit oleh: fahim pada 19-04-06 20:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:16


Abu Hurairah al-Bahili berkata bahawa Rasulullah pernah bersabda: "Sesiapa yang pemarah tetapi dapat menahan marahnya dengan sabar, maka Allah akan mengisi hatinya dengan keredaan pada hari kiamat."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:17


Nabi bersabda yang bermaksud: "Bukanlah orang yang gagah itu adalah dengan pergaduhan, tetapi orang yang gagah itu adalah orang yang mampu mengawal dirinya ketika marah..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:18


Semoga antum dan antunna berlembut hati dan bukan pemarah. :-) :-):-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:21


Hati yang terluka umpama besi yang bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:22


Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 20:26


saya pun nak beri kata-kata...apa ye.....ermm... ha!

Mati bersebab Sakit bermula
Angin tiada, ribut tiada,
masa kan pokok bergoyang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 21:42


Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kita senang dan perisai diwaktu kita susah.... Namun kita tidak akan pernah memiliki seorang teman, jika kita mengharapkan seseorang tanpa kesalahan. Karena semua manusia itu baik kalau kita melihat kebaikannya dan menyenangkan kalau kita bisa melihat keunikannya tapi semua manusia itu akan buruk dan membosankan kalau kita tidak bisa melihat keduanya.... Tak seorang pun sempurna. Mereka yang mahu belajar dari kesalahan adalah bijak. Menyedihkan melihat orang berkeras bahwa mereka benar meskipun terbukti salah... :: sekadar renungan ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 21:49


tak ada idea dah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 21:50


orang kalau tiada berilmu, ibarat keris hilang bisanya...

baru ingat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 21:50


tak apa...cuba lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 21:55


Hidup umpama aiskrim. Nikmatilah ia sebelum cair.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 21:59


apa lagi ye....ermm....ha!

kristal terhasil dari tekanan dan daya bumi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 22:17


Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah, sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:17


assalamualaikum...

Biar kepahitan itu pergi,agar kemanisan mengisi…
biarkan kekecewaan berlalu,agar kegembiraan mewarnai…
biarkan kegelisahan lenyap,jangan kita hilang semangat…
biar penderitaan itu menyapa,agar kekuatan kita jana semula…
biarkanlah diri ini derita,agar aku tahu kepahitan derita ini…agar aku sedar kesengsaraan ini tak sama bahkan hanya secebis dari penderitaan Rasulullah saw…
Tuhan sesekali tidak menzalimi hambaNya…tapi manusia yang menzalimi diri mereka sendiri…
cahaya kelam pahala dosa…berupaya memilihnya…walau kadangkala tersasar lantaran pautan nafsu,namun peluang dariNya sentiasa ada…kasih dariNya sentiasa memayungi…
diturunkan ad-din memperhalusi akal…
dianugerahkan akal memperhalusi akhlak…
dikurniakan akhlak mencantikkan pekerti…
menjadi sebaik-baik umat…tunduk sebagai hamba…
berjalan sebagai khalifah…menyusuri kehidupan mencari sebutir permata ‘iman’…menyemai sepohon ‘taqwa’…agar dapat berteduh dari kepanasan ‘nafsu’…agar dapat berlindung daripada angin hasutan ‘syaitan’…
dalam mencari KEREDHAAN ALLAH SWT…

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:45


"TALI - jangan sambung kalau tak nak putuskan" -cyn0g- ;P


-----------------
::cakap-untuk akue-untuk kamu-untuk kita::
[ Telah diedit oleh: cynognathus pada 20-04-06 00:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 20:33


Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak
akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak
akan hilang kecuali berjinak dengan Allah swt

Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak
akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt

Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak
akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu
dan berjumpa denganNya

Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak
akan padam kecuali redha dengan suruhan dan
laranganNya serta qadha dan qadarNya serta
kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan
terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan
bermohon kepadaNya.

Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah
keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . . Andai
dunia dan isinya diberikan kepada manusia
masih tidak lagi dapat membendung hajat hati
sihamba itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 21:40


Lautan Muhibbah pengikat ukhwah
kasih bersemi mesra abadi
begitu indah ukhwah fillah
wasilah mendamba cinta Illahi


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 21:44


Berdestar salu bersemat,
Bertutup berjambul sutera,
Pakaian sultan dari Petani,
Raja arif bijaksana,
Sepanjang pinta segala alat,
Kami terima dengan suka,
Tidaklah kami kecil hati,
Silaturahim selamanya

tidak begitu niza_ati.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 21:54


Tenggiling biasa tenggiling hutan,
Tenggiling hutan tenggiling biasa,
Assalamualaikum ingin saya ucapkan,
Sebagai wadah pembuka bicara.

Busut semut busut anai2,
Busut anai2 busut semut,
Kalau ingin jadi pandai,
Segeralah kita buang selimut.

*tahpape tah*
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 21:59


tenggiling tenggiling....

Keliling ke perigi,
Di dalam paya tanam birah;
Semut, tenggiling tiada gigi,
Buaya tiada lidah.

p/s

jangan merapu nanti dikunci oleh Penguasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 21:59


Tenggiling melompat melantun-lantun
Busut anai2 habis binasa
Ini bukan tempat berpantun
Huhu..sumbangkanlah mutiara kata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, Maricella
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Karya Agung
    »» mutiara kata

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.221951 saat. Lajunya....