Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: engineer vs doctor..


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» engineer vs doctor..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh engineer vs doctor..

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:37


ismi...ismi apa yang peliknya?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:45


Pada 09-04-07 19:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tiba-tiba teman terpikio, anissa dan meow sama padan, macam pinang di belah dua. keduanya berasal dari Kedah Darul Aman...

Alhamdulillah...


Daeng.. Daeng.. mike ni tak habis-habis tau..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:48


siapa mula dulu...?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:52


Pada 09-04-07 19:45 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-07 19:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tiba-tiba teman terpikio, anissa dan meow sama padan, macam pinang di belah dua. keduanya berasal dari Kedah Darul Aman...

Alhamdulillah...


Daeng.. Daeng.. mike ni tak habis-habis tau..



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

daeng daeng...lawakla enta ni...memang tak abes2 modal nyakat...tak mengapa meow....sabar sajalah dengan daeng ni...

daeng..bagai pinang dibelah dua apanya...kami org kedah ni tak banyak pokok pinang pun...sawah padi banyaklah...kuhik kuhik kuhik.. :-P :-P :-P


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

  


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:55


Pada 09-04-07 19:48 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

siapa mula dulu...?


Teman bukan apa Daeng.. takut ada hati yang tersentuh nanti...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:57


oppsss....
jangan gegaduh...

kang terrwujud pula bebetul engineer vs doktor...

p/s: teman pelik sebab....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:58


sebad apa ismi?? cakap cepat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:00


Pada 09-04-07 19:57 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

oppsss....
jangan gegaduh...

kang terrwujud pula bebetul engineer vs doktor...

p/s: teman pelik sebab....


jangan risau ismi_atikah..
Daeng memang suka bgurau...
Teman takkan gaduh dengan sahabat sepantun teman tu.. hehe
Kan Daeng kan..? :D

p/s: apa yang pelik tu? dari tadi dok biarlah rahsia saja.. :roll:


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:00


huhu. camnelah hamba boleh terlepas pandang topik ini...

bagaimana? ye nak jawab doctor vs engineer.... sebab, saya ambil kedua-duanya medicine dan juga engineering... hoho.

bila baca semua posting dari page 1-14 (termasuk lah cakap-cakap merapu oleh Ir. Daeng, Cik Ismi_atikah, Cik Anissa, dan Dr. Meow :-D ), saya paling tertarik dengan komen tentang "engineers are smart" but "doctors are genius" itu... saya setuju dengan statement tu.

saya tak bias pada mana-mana doctor or engineer. my faculty in UM sendiri includes both medic and engine faculty. sebab selalu dok ulang alik kedua-duanya fac (tambah2 lagi dengan thesis ni...). saya dapat belajar dua bidang, dan bertemu dengan orang2 yang bekerjaya dalam kedua-duanya bidang.... i think both are great. really great.

ada juga rupanya orang yang salah faham tentang kerja engineer ni. mana ada kerja nya repair kereta. huhuhu... actually, engineers design and create technology, as well as solving problems. (and memang kerjanya duduk dalam office.. huhu. tak akan lasak mana. lasak tu kerja buruh). that's why they have to be smart. one good thing about being an engineer is that, bila dia pergi mana-mana, nampak apa saja benda, they can think of why and how things function. just understand the basics and they can apply that knowledge to any kind of machine.

becoming a doctor, it's different. only a genius can become one (Dr. Meow baca ni kembang hidung :-P). saya pandang tinggi pada mereka sebab bukan senang jadi doctor. It's crazy. :-P tough job, heavy responsibilities, melibatkan nyawa antara hidup atau mati. hectic working time. and one thing yang tak best adalah gaji tak berbaloi dengan kesusahan kerjanya. kasihan para doktor... sesungguhnya tugas dan pengorbanan mereka sangat mulia... :-) dah lah kerja berat, tak ada life untuk bergembira2 (macam bebudak engine :-D), masa suntuk, gaji pula alahai.... lain lah bila dah dapat Prof. Dr. title, tu memang kaya lah.

jika ambil doctor, seseorang tu hanya boleh jadi doctor. tapi jika ambil engineering, seseorang tu berpeluang belajar lebih banyak benda dan pilihan peluang pekerjaannya nanti lebih luas.

jika ambil doctor, selamat tinggal hidup relax2.... tapi jika ambil engineering, anda ada masa untuk relax... tak lah seteruk bebudak medic... ;-) :-D

lagi satu, engineer memang tak ada on-call (only in certain circumstances maybe ada). tapi dia still ada kerja yang ikut shift.... contohnya nak kawal electric transmission ke cawangan2 di seluruh Malaysia. somebody has to be in the control room even in the sleeping hours. kalau tak ada siapa jaga, habis tah apa jadi, dan blackout satu Malaysia.... begitu juga software engineers, mesti jaga networking 24 jam... ikut shift juga. yang ada on call macam biomedical engineer. if kat hospital ada equipment yang down dan perlukan 'rawatan' segera, engineer2 kena datang dan repair apa-apa yang patut.

pendek cerita kedua-duanya engineer dan doctor pun bih kurang saja laaah... ;-)


p/s: lupa pulak, saya biomedical engineer. ;-) yang best saya lah sebab kedua-duanya bidang saya ceburi... hohoho...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:01


cepat ismi, cepat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:13


tapi teman respek kat Doktor Meow!

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:22


kenapa tiba-tiba saja senyam saja topik ni??

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:36


Pada 09-04-07 20:00 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

huhu. camnelah hamba boleh terlepas pandang topik ini...

bagaimana? ye nak jawab doctor vs engineer.... sebab, saya ambil kedua-duanya medicine dan juga engineering... hoho.

bila baca semua posting dari page 1-14 (termasuk lah cakap-cakap merapu oleh Ir. Daeng, Cik Ismi_atikah, Cik Anissa, dan Dr. Meow :-D ), saya paling tertarik dengan komen tentang "engineers are smart" but "doctors are genius" itu... saya setuju dengan statement tu.


best kan dapat ambil biomed...
tapi ana bukan budak biomed..

engineers= smart
doctors    = genius..

jadi cik syahidatul =smagen...

heheheee.... :-D :-D :-D

p/s: pelik sebab... iskk... tak sampai hati nak teruskan... takut ada yang tersentuh...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:38


siapa pula yang akan tersentuh ni? alamak ada yang tersentuh ke, di sini teman minta maaf bebanyak ye...

Ismi, berterus terang saja lah, siapa yang tersentuh?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:45


Pada 09-04-07 20:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

siapa pula yang akan tersentuh ni? alamak ada yang tersentuh ke, di sini teman minta maaf bebanyak ye...

Ismi, berterus terang saja lah, siapa yang tersentuh?


ana tiru ayat meow saja lah tu daeng...

ana pelik... sebab daeng dengan redgirl, ok dah tu... buat apa nak malu2... muahahahaha...

p/s: jangan marah...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

naja_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29196
Posting: 73
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:50


yang pasti,kedua2 kerjaya tu ada kelebihan masing-masing..:smile:
saya ambil kos mechanical engineering..

Bookmark and Share

  


  Member Information For naja_muslimahProfil   Hantar PM kepada naja_muslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:52


Pada 09-04-07 20:00 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-07 19:57 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

oppsss....
jangan gegaduh...

kang terrwujud pula bebetul engineer vs doktor...

p/s: teman pelik sebab....


jangan risau ismi_atikah..
Daeng memang suka bgurau...
Teman takkan gaduh dengan sahabat sepantun teman tu.. hehe
Kan Daeng kan..? :D

p/s: apa yang pelik tu? dari tadi dok biarlah rahsia saja.. :roll:



alhamdulillah...
baguss... baguss...

dari tadi ana 'biarlah rahsia'...?
kompius ni...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:02


Pada 09-04-07 20:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tapi teman punya pendapat berbeze sikit,
'Engineer kena banyak berangan, Doktor kena Focus'

"Engineer need to dream, Doctor stay focus"


ooh... begitu ye.. tentu engineer seperti Daeng selalu mengaplikasikannya... :-D apa yang terhasil ye lepas dreaming tu... ada idea2 baru ke? :-D :roll:

kalau doktor pulak, tak dapat bayang kalau doktor2 mengelamun sambil rawat pesakit.... apa jadi agaknya.... :lol:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:03


baiklah, kembali kepada topik...

seperti mana yang telah teman jelaskan satu tika dulu mengenai Engineer dan Doktor, tentang teori Otak kanan dan Kiri dalam meorientasikan sifat doktor dan engineer, bahawasanya engineer dan doktor mempunyai daya pengaruh otak dan perilaku yang berbeza...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-04-07 21:04


patut tukar topik ni..topik sakat menyakat pula..hehe..atau topik mencari pasangan...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:05


Pada 09-04-07 21:02 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-07 20:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tapi teman punya pendapat berbeze sikit,
'Engineer kena banyak berangan, Doktor kena Focus'

"Engineer need to dream, Doctor stay focus"


ooh... begitu ye.. tentu engineer seperti Daeng selalu mengaplikasikannya... :-D apa yang terhasil ye lepas dreaming tu... ada idea2 baru ke? :-D :roll:

kalau doktor pulak, tak dapat bayang kalau doktor2 mengelamun sambil rawat pesakit.... apa jadi agaknya.... :lol:



memang ada yang diaplilasikan dan ada yang mustahil pada masa sekarang, tapi waallahualam pada masa hadapan...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:06


Pada 09-04-07 20:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-07 20:00 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

huhu. camnelah hamba boleh terlepas pandang topik ini...

bagaimana? ye nak jawab doctor vs engineer.... sebab, saya ambil kedua-duanya medicine dan juga engineering... hoho.

bila baca semua posting dari page 1-14 (termasuk lah cakap-cakap merapu oleh Ir. Daeng, Cik Ismi_atikah, Cik Anissa, dan Dr. Meow :-D ), saya paling tertarik dengan komen tentang "engineers are smart" but "doctors are genius" itu... saya setuju dengan statement tu.


best kan dapat ambil biomed...
tapi ana bukan budak biomed..

engineers= smart
doctors    = genius..

jadi cik syahidatul =smagen...

heheheee.... :-D :-D :-D

p/s: pelik sebab... iskk... tak sampai hati nak teruskan... takut ada yang tersentuh...



eish... saya tak ngaku doctor... saya ngaku engineer saja cik ismi.... :-D cuma ilmu medic tu saya belajar lah.... rasa-rasa sikit... :-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:09


!!! QUOTE !!!


memang ada yang diaplilasikan dan ada yang mustahil pada masa sekarang, tapi waallahualam pada masa hadapan...


contohnya, dengan kelajuan cahaya manusia umur manusia akan bertambah selama sehari...mustahilkan, para saintis mempercayainya tetapi tiada teori dan rumus dapat menyelesaikannya, sebab buat masa sekarang manusia adalah mustahil bergerak dengan kelajuan cahaya, kerana jikalau manusia bergerak dengan kelajuan cahaya, nestaya badan manusia akan hancur sebab mempunyai berat yang berbeza seperti otak beratnya lain, telinga, mata dan sebagainya.
tapi harus diingat bahawa faktor berat hanya benar jika ada faktor graviti, jikalau tiada graviti?? macam mana?? ianya tidak mustahil bukan??


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 09-04-07 21:11 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:12


tak ada graviti...?

macam hidup di bulan gamaknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:17


bergerak dengan kelajuan cahaya macam cerita starwars...
dalam filem tu ia mengunakan tenaga lonjakan Hyper space...
macam Melinium Falcon dan tak-Wing

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:54


Pada 09-04-07 21:12 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada graviti...?

macam hidup di bulan gamaknya...


bulan ada graviti


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 00:11


Pada 09-04-07 19:57 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

betul lah, takut hati anissa tersentuh, jadi teman direct to the point saja..



aaaa???... :roll: :roll: :roll: ..kenapa nak tersentuh daeng?..tak ada rasa apa-apa pun..jangan riso..hehe... ;-) ;-)


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

  


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 00:16


Pada 09-04-07 20:00 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

huhu. camnelah hamba boleh terlepas pandang topik ini...

bagaimana? ye nak jawab doctor vs engineer.... sebab, saya ambil kedua-duanya medicine dan juga engineering... hoho.

bila baca semua posting dari page 1-14 (termasuk lah cakap-cakap merapu oleh Ir. Daeng, Cik Ismi_atikah, Cik Anissa, dan Dr. Meow :-D ), saya paling tertarik dengan komen tentang "engineers are smart" but "doctors are genius" itu... saya setuju dengan statement tu.



ehehehe...iyakah?..tak terperasan pula ter merapu...uhuhu.. :-P :-P


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

  


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 07:58


Engineer...sebab ana ni fobia sikit dengan darah..boleh nak muntah..tengok medik pun dah geli dah..huhu... 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 11:41


Pada 10-04-07 07:58 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Engineer...sebab ana ni fobia sikit dengan darah..boleh nak muntah..tengok medik pun dah geli dah..huhu... 8-)



uiksss... begitu sekali ke'fobia'annya...

tak apa, engineer pun best jugak..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 13:21


erm....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:34


Kadangkala seronok fikir nak jadi doktor..
tapi tanggungjawabnya sangat besar..
lebih besar dari segalanya..
menyambut satu nyawa yang baru lahir..
melihat satu nyawa pulang ke pangkuanNya..
rutin harian nanti..
kalau mesin rosak boleh tunggu besok pagi..
kalau manusia 'rosak' tak ada masa nak tunggu esok pagi..
immediately kena attend..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:36


Pada 09-04-07 21:04 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

patut tukar topik ni..topik sakat menyakat pula..hehe..atau topik mencari pasangan...:-)


dah tak ada sakat menyakat...
kalau nak cari pasangan pun, agaknya depa salah tempat tu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 15:36


tak ada ke engineer yang dapat pangkat "dr"??

Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:39


betullah kata meow tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 16:06


Pada 10-04-07 15:36 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada ke engineer yang dapat pangkat "dr"??


ada engineer yang ber'title' dr..
lepas buat phD, insyaAllah, dapat lah yang itu..
cuma status saja lah..
kejenyer tetap juga bukan macam kerja doktor perubatan...

p/s: tapi ana rasa doktor tak boleh dapat Ir, melainkan dia ambil dedua bidang... hehehe..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 16:08


Prof. Ir. Dr.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 16:12


Cikgu lagi penting..
mereka lah yang kenalkan doktor dan engineer kepada A,B,C dan 1,2,3 semua..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 17:09


cikgu memang tak dapat dinafikan kepentingan dan sumbangannya...

tapi, ana kenal a b c dengan 1 2 3, wan ana yang ajar... hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 17:13


semua berpotensi

Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 17:53


Pada 10-04-07 17:09 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cikgu memang tak dapat dinafikan kepentingan dan sumbangannya...

tapi, ana kenal a b c dengan 1 2 3, wan ana yang ajar... hehehe..


:lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ezahepi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29600
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 11:47


dortor ke engineer ke....2 semua kerja halal..
bergntung pada diri kita jugak...kalau kita dah set kat otak kita yang kerja 2 best so kerja 2 akan jadi best otometik lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ezahepiProfil   Hantar PM kepada ezahepi   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 11:54


doktor lah best.....
bekerja sambil berbakti kepada pesakit.........
ana sendiri akan mlanjutkan pelajaran dalam bidang peubatan dan pembedahan di jordan nanti.....
doakan ana berjaya mencapai cita-cita ana.........
ana nak jadi dktr sebab kakak2 ana 3 org jadi engineer.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 12:02


bagi saya..apa kerja pun baik jika kita lihat dari pelbagai sudut
yang penting ikhlaskan hati dengan kerja kita
insyaAllah kerja yang kita lakukan merupakan satu ibadat
andainya anda jadi seorang Dr, jadilah Dr yang berhati mulia
engineer muslim yang berjaya
cikgu yang penuh dedikasi untuk mendidik anak bangsa
pokoknya niat yang betul..ikhlaskan diri kerana Allah
setiap profession adalah berkait...
itu hanya pandangan saya...
kawan-kawan lain tak tau lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 12:30


Pada 10-04-07 15:36 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada ke engineer yang dapat pangkat "dr"??


ada saja..
ana pernah jumpa seorang jurutera yang bergelar 'dr' and 'ir'..
he got the title 'dr' because he has furthered his study until phd..
[ Telah diedit oleh: Nadiahsolehah pada 17-04-07 12:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

kublai
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2007
Ahli No: 28927
Posting: 9
Dari: kat pekan IPOH

pakistan  


posticon Posting pada: 18-04-07 02:24


engineer best. tapi kekadang terlebih lagak. tau teori saja, praktikal habuk. nak buat apa pun terpaksa harap technician. itulah kualiti jurutera kita. berbeza dengan negara maju, dia orang hebat teori dan praktikal. doktor best juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For kublaiProfil   Hantar PM kepada kublai   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 19:56


Pada 17-04-07 12:02 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya..apa kerja pun baik jika kita lihat dari pelbagai sudut
yang penting ikhlaskan hati dengan kerja kita
insyaAllah kerja yang kita lakukan merupakan satu ibadat
andainya anda jadi seorang Dr, jadilah Dr yang berhati mulia
engineer muslim yang berjaya
cikgu yang penuh dedikasi untuk mendidik anak bangsa
pokoknya niat yang betul..ikhlaskan diri kerana Allah
setiap profession adalah berkait...
itu hanya pandangan saya...
kawan-kawan lain tak tau lah...



saya sokong 100% kak ain kat ini...macam kenal juga..

...tapi btullah..medic ni memang banyak t/jawabnya...even as student lagi pun untill kerja...huhuhuuuu..penat memang penat kan...tapi kalau niat betul insyaallah banyak pahala kan...sebab kat bermain dengan Malaysia bukan macam enggenering...kan ada human being as a doctor...lagi bagus kalau d tambh islamic doctor kan???


tapi kan ada pendapat kat kalau doc perempuan ni susah cari jodoh..ada juga teman2 kat yang terpk2...asbab nya lelaki takut nak dekat...tol ke...???kuakuakuaaaa....

kalau enggenering pula..kalau perempuan ambk kos ni rs2 pun susah juga...kan outstation pula kan....aisemen....

so, as a conclusion setiap benda mesti ada cabarannye..bersabar,berusaha,berdoa utknya mudah-mudahan d permudahkan olehNya...ameennn...


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

  


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 19:58


alamak typing error pula..huhuhuuu....

bukan malaysia tapi manusiaa lah........human being.....apeshal tershashul ini,....huhuhuuu


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

  


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 20:04


neverending story?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 20:11


Pada 20-04-07 20:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

neverending story?


:-? :-? :-? :-?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 16:58


Pada 20-04-07 19:56 , one85 posting:

!!! QUOTE !!!



tapi kan ada pendapat kat kalau doc perempuan ni susah cari jodoh..ada juga teman2 kat yang terpk2...asbab nya lelaki takut nak dekat...tol ke...???kuakuakuaaaa....


hm.. sebab itulah, lebih afdhal sekiranya doktor kahwin dengan doktor juga. ada sahabat saya yang doktor, temannya engineer. terpaksa lah berpisah... atas desakan keluarga sahabat saya ni juga. kerana berbeza bidang. ia telah jadi susah pada masa sekarang, dan dijangkakan susah pada kemudian hari apatah lagi setelah berkahwin nanti.

tapi ada juga sahabat lelaki yang engineer, temannya doktor pula. boleh saja... mungkin saling memahami dan menerima.

!!! QUOTE !!!


kalau enggenering pula..kalau perempuan ambk kos ni rs2 pun susah juga...kan outstation pula kan....aisemen....

so, as a conclusion setiap benda mesti ada cabarannye..bersabar,berusaha,berdoa utknya mudah-mudahan d permudahkan olehNya...ameennn...



memang ada kerja engineer yang perlu outstation.....

hinggakan, saya telah membuat keputusan untuk menolak tawaran kerja engineer yang saya dapat baru-baru ni... sebab kerjanya kena selalu outstation... :(

hurm... pernah juga menyesal ambil engineering ni... tapi sebab minat nya pasal... if time can turn back around, i will choose to become a teacher.. ;-) tapi buat apa, sekarang pandang depan saja lah...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 21-04-07 17:19


amboi daeng_jati..ayat..straight betul.tapis2lah sikit.apapun antara enginer dan doktor..kerjenye dua-dua mulie.malah apa jua pekerjaan yang memberi kemaslahatan umat dan halal disisi islam adalah mulia kan.cuma manusia sahaja kadang-kadang memilih atas alasan keselesaan.ana pun tak minat jadi engineer.hari2 kena ngadap mesin.tu yang lah ni smbung master

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 17:28


Pada 21-04-07 17:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman tak nak selamenye jadi engineer..bosan!

teman nak bukak bisnes fotografi, hiasan pengantin..
nak cari Isteri yang designer...
ada sesiapa designer sini? teman nak offer ni...


haha. yelah... orang2 lulusan engineer ni memang berpotensi jadi businessman kan... saya pulak nak buat bisnez KEK dan ROTI. hehehe... tapi tak ada pula nak cari Suami yang Baker. keskes... :-D

muslimat yang mahir designer,... hiasan pengantin? peh.. susah juga nak cari tu Daeng. hehe. :-P


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 21-04-07 17:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 17:34


Adoi.. wahai engineer-engineer sekelian..
apa pasal tiba-tiba buang tebiat pulak ni?
dah bertahun belajar susah payah..
nak bukak kedai pengantin lah
nak bukak kedai kek lah..
isy... isy... isy... biar betul ni...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 17:36


sebab dah tau langit engineer tu tinggi. Bila dah gapai dah puas dah. nak bukak bisnes pula....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 17:46


ok juga rancangan Ir. Daeng itu. huhu

sebenonye Dr. Meow... setakat sekarang ni, boleh lah nak timba pengalaman jadi engineer. tapi, yang pasal bisnes2 ni, tunggu dah lama berumahtangga dan beranak pinak dan dah sampai usia tak sesuai jadi engineer dah lah.. huhu.. tak pun waktu dah pencen nanti... hoho~

tak pun buat part time home business... kalau ada masa... ;-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 21-04-07 17:48 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 21-04-07 17:47


hmmm...

kerjalah seperti kamu akan hidup selama-lamanya..
beramallah seperti kamu akan mati esok hari...

kerja apa pun, asalkan sumber halal dan diredhai Allah..InsyaAllah..

Bosan kerja? Hidup bosan tak? hehehe....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 18:00


bior betul Ir kita ni nak tuko bidang....alahaiiii...penat2 ngaji ke situ pula plan nya ye....

apa-apa saja lah janji hidup bahagia....huhuhuuuu ;-)


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

  


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 18:30


assalammualaikum...
saya sebagai seorang penuntut yang mengambil kos dalam bidang engineer.. saya mesti lah kata engineer 1 p'kerjaan yang hebat dan menyeronkkn..
Kita mampu mengubah segala alt teknologi canggih kepada yang lebih canggih mengikut kereativiti masing-masing.. engineer melakukn ciptaan alt teknologi untuk kemudahan org ramai... dan tanpa kami doktor tak mampu mengubati pesakit menggunakn alat yang canggih dan tidak mmbahayakn... tapi... buat ever pun between dr dan eng, sentiasa saling bersangkut paut dan saling memerlukn antara 1 sama lain..
wassalm

Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 19:53


Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 04:45


boleh juga tu meow... tak ada salahnyer....lepas itu kat kedai tu letak lah banyak-banyak kad2 kesihatan eg: kad BMI ke..bagaimana nak kira ke.....heheheeee...

errrmmm sesuai2!!!!


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

  


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-04-07 07:28


Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D



Restoran dalam klinik...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 11:43


Pada 22-04-07 07:28 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D



Restoran dalam klinik...



Taklah..
Hospital pakar berkonsepkan restoran..
Sambil diagnose pesakit, boleh makan.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 11:51


Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D

tiba-tiba saja ada kesedaran makanan berkhasiat siap kurang kolesterol tu...???? apa dah jadi ni.. :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 11:54


Pada 22-04-07 11:51 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D

tiba-tiba saja ada kesedaran makanan berkhasiat siap kurang kolesterol tu...???? apa dah jadi ni.. :)



Nasihat dari nutritionist.. dia cakap jangan makan kulit ayam KFC.. bahaya.. :-) lepas itu dia cakap suruh ambil red oat.. lepas itu dia tak bagi makan KFC selalu.. tapi dia nak makan McD.. hehe.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 11:55


Pada 22-04-07 11:43 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 07:28 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D



Restoran dalam klinik...



Taklah..
Hospital pakar berkonsepkan restoran..
Sambil diagnose pesakit, boleh makan.. :D

boleh Kalau nak sambil diagnose sambil makan Kalau nak kurang kolesterol & maintain badan: makan yang high fiber seperti buah & sayur tapi untuk pastikan glukos under control ambil bijirin sekali. macam mana nak sedap..pandai2la buat formula snek bijirin ke, tapi lebih prefer natural food :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 11:57


Pada 22-04-07 11:43 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 07:28 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D



Restoran dalam klinik...



Taklah..
Hospital pakar berkonsepkan restoran..
Sambil diagnose pesakit, boleh makan.. :D



besttt!!!
setuju!
:lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 12:01


Pada 22-04-07 11:54 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!


Nasihat dari nutritionist.. dia cakap jangan makan kulit ayam KFC.. bahaya.. :-) lepas itu dia cakap suruh ambil red oat.. lepas itu dia tak bagi makan KFC selalu.. tapi dia nak makan McD.. hehe.. :D

nutritionist mana tu nak makan McD. Red oat??? oo..yang dalam paket merah tu-instant oat :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 12:48


Pada 22-04-07 12:01 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 11:54 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!


Nasihat dari nutritionist.. dia cakap jangan makan kulit ayam KFC.. bahaya.. :-) lepas itu dia cakap suruh ambil red oat.. lepas itu dia tak bagi makan KFC selalu.. tapi dia nak makan McD.. hehe.. :D

nutritionist mana tu nak makan McD. Red oat??? oo..yang dalam paket merah tu-instant oat :)



Jangan main-main.. ni nutritionist bertuliah ni tau.. tapi tu lah.. dia makan McD tak apa.. hehe... :D :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:00


adeh lah...

semua nak bukak bisnes yee..
bagus... bagus....
boleh ana tumpang sebadan nanti..

p/s: ana nak buat bisnes printing.. insyaAllaj.. joinventure dengan ayah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:03


Pada 22-04-07 12:48 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 12:01 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 11:54 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!


Nasihat dari nutritionist.. dia cakap jangan makan kulit ayam KFC.. bahaya.. :-) lepas itu dia cakap suruh ambil red oat.. lepas itu dia tak bagi makan KFC selalu.. tapi dia nak makan McD.. hehe.. :D

nutritionist mana tu nak makan McD. Red oat??? oo..yang dalam paket merah tu-instant oat :)



Jangan main-main.. ni nutritionist bertuliah ni tau.. tapi tu lah.. dia makan McD tak apa.. hehe... :D :D



boikot kfc dan mcD


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:04


Pada 22-04-07 14:03 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



boikot kfc dan mcD



apa lagi yang ismi_atikah boikot?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:20


Pada 22-04-07 14:04 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:03 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



boikot kfc dan mcD



apa lagi yang ismi_atikah boikot?



ada juga beberapa.. nak join ka..?

semua fast food..
nokia,soft drink,J&J,danone,maggi,tesco,carrefour etc..
yang untuk alat mekap, ana tak boikot... sebabnya ana tak membeli.. huhuhu..

p/s: ada juga beberapa benda yang ana tak boleh elak... terlalu banyak kegunaan harian yang mereka hasilkn.. ana cuba manaa yang ana mampu...

tapi, intel, tak boleh nak boikot.. adess...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 22:34


ok.. jangan pergi carrefour atau tesco. jom pergi giant...

saya pakai nokia lah... dah terbeli baru tau patut diboikot.. adesss

intel.. Apple pakai intel ke ek... tak kan... hoho. tapi apple mahai lah pulok.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 23:09


aikk..macam dah lari tajuk pula..
tak kisahlah nak jadi apapun
bak kata lecturer saya,
doesn't matter pun how smart u are, doesnt matter how much u get A1
but yang paling matter sekali adalah HOW MUCH YOU CONTRIBUTE to society
=P

Bookmark and Share

  


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 13:58


Pada 22-04-07 14:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


yang untuk alat mekap, ana tak boikot... sebabnya ana tak membeli.. huhuhu..




Ni mesti mekap dengan menggunakan wuduk kan...hehehe :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:52


Pada 22-04-07 11:54 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 11:51 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 19:53 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau begitu teman pun nak tukor jugak lah..
teman nak bukak restoran.. tapi jual makanan yang berkhasiat..
kira restoran yang menjual makanan yang kurang lemak, kolesterol.. huhu
merepek saja bunyinye.. :D

tiba-tiba saja ada kesedaran makanan berkhasiat siap kurang kolesterol tu...???? apa dah jadi ni.. :)



Nasihat dari nutritionist.. dia cakap jangan makan kulit ayam KFC.. bahaya.. :-) lepas itu dia cakap suruh ambil red oat.. lepas itu dia tak bagi makan KFC selalu.. tapi dia nak makan McD.. hehe.. :D



Kalau kulit ayam kat ChickenHartz tak mengapa ke? hehe...

p/s : masa kat sarawak suka pergi melantak chickenHartz kat kuching...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:58


bukan kulit ayam KFC sahaja, kulit mana ayam. Leher ayam pun tak digalakkan. bukankah ayam disuntik di leher. he..he..jk nak merasa jk effect suntikan ayam tu boleh cuba setahun tiap-tiap hari makan leher aym, tapi saya cadang pada non-muslim saja :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-07 13:58


kedua-dua bidang ini ada kelebihan masing-masing ....
dikatakan .....bergantung antara satu sama lain lah....
kalau tak ada doktor pun susah....kalau tak ada engineering pun susah juga...
.....kalau memikirkan income saja..Kalau tak enjoy buat kerja....tak ke seksa badan tu...huhu :-)
[ Telah diedit oleh: aisyahfarhah pada 21-05-07 14:01 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-05-07 19:07


Pada 28-04-07 23:09 , samirah posting:

!!! QUOTE !!!

aikk..macam dah lari tajuk pula..
tak kisahlah nak jadi apapun
bak kata lecturer saya,
doesn't matter pun how smart u are, doesnt matter how much u get A1
but yang paling matter sekali adalah HOW MUCH YOU CONTRIBUTE to society
=P



hmm..betul tu..cikgu pun contribute jugak kan..heheh..yang penting laksanakan amanah anda..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 16:01


kedua-duanya fardhu kifayah...tapi jadi fardhu ain jika kurang muslim menceburi bidang ni. maaf jika silap sebab saya bukan bersekolah agama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 20:03


assalamualaikum.....

bagi saya dua-dua best....
tapi atas minat dan bidang yang diceburi lah.
macam saya ambil sebab elektrikal engineering, tak kan boleh jadi doktor agaknya...
jadi engineer mungkin ..... insyaallah

Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 00:09


salam...
tak tahu lah best apa...
yang saya tau saya amk engineerg...
hmmmh...
best agaknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 09:26


pada saya...org perempuan lebih sesuai jadi doktor berbanding engineer.bukan apa, kerja sebagai engineer ni kadang-kadang lasak..banyak cabaran..kalau jadi doktor dapat jugak berbakti pada org ramai.lagipun org perempuan kan memang lemah lembut dan tak kasar..sesuai untuk merawat org sakit..

ini sekadar pendapat saya sebagai org yang dah berkecimpung dalam dunia kejuruteraan...

saya tak suka kerja saya... :-( :cry:


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» engineer vs doctor..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209391 saat. Lajunya....