Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: minat masuk tentera?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» minat masuk tentera?

Please Mendaftar To Post


Oleh minat masuk tentera?

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-03-06 18:48


Ada sesiapa yang minat masuk tentera? tak kiralah sama ada peringkat pegawai tauliah jangka pendek, tugas ikhtisas atau pegawai tanpa tauliah (NCO).......


-----------------
"Bersamalah kita meneruskan perjuangan
membasmi ilmu tahyul dan khurafat dalam alam persilatan"


Bookmark and Share

  


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-06 20:29


Assalamualaikum...

kenapa??kamu dah masuk ke??

saya mnat nak join KAGAT,tapi tak habis study lagi la he he:-)

agak2 ok tak??

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-03-06 20:48


MINAT juga....TAPI bagaimana NAK APPLY?? APA SYARAT2NYA....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 27-03-06 09:57


dalam paper ada la farah_hanan..kena rajin2 bkak..kalau saya habis blajo,saya dah apply aritu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-03-06 10:18


huhuhu, maaf..saya bukannya askar tapi ayah saya yang askar. Emm, tak ada masalah kalau nak join ATM tapi pastikan cergas dari segi kesihatan kerana itu akan diuji semasa temuduga sama ada di ATMA atau di KTD,KTL atau KTU. Hamas nak join KAGAT? boleh. No problem. Jika berminat sila dapatkan borang kemasukan di Cawangan Sumber Manusia, Kementerian Pertahanan Malaysia. Jika kelulusan setakat SPM, maka terdapat 2 pilihan. Jika keputusan SPM tersebut agak baik maka saudara boleh memasuki KTD(Kolej Tentera Darat),KTL(Kolej Tentera Laut), KTU(Kolej Tentera Udara) atau Akademi Tentera Malaysia(ATMA). Jika sebaliknya maka saudara juga berpeluang untuk mengambil kursus Rekrut di PULAREK(Pusat Latihan Rekrut) di Port Dickson.
Namun, jika sekarang ini ada di antara saudara yang mempunyai Diploma/Ijazah dan berumur tidak lebih 35 tahun maka boleh memohon untuk jawatan Pegawai Graduan. Bagi kursus pegawai graduan, anda akan berkursus di KTD.

Lulusan Pegawai Tauliah Jangka Pendek = Leftenan Muda
Lulusan Pegawai Graduan adalah             = Leftenan
Lulusan SISKA ATMA                             = Kapten

Didalam Angkatan Tentera Malaysia terdapat 3 cabang perkhidmatan iaitu udara, laut dan darat. Di dalam tentera darat terdapat Kor-kor yang menjadi tunjang utama iaitu:

1. Rejimen Askar Melayu Diraja.
2. Rejimen Renjer Diraja.
3. Rejimen Askar Jurutera Diraja.
4. Rejimen Semboyan Diraja.
5. Kor Perkhidmatan Diraja.
6. Kor Perkhidmatan Am.
7. Kor Kesihatan Diraja.
8. Kor Armor Diraja.
9. Kor Agama Angkatan Tentera.
10. Kor Risik Diraja.
11. Rejimen Artileri Diraja.
12. Rejimen Gerak Khas(Komando)
13. Rejimen Askar Wataniah.
14. Kor Polis Tentera Diraja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 27-03-06 12:42


a'ah,saya dah bkak web army..sekarang saya join wataniah..Kalau kat U ada palapes.tapi tempat saya tu saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 13:22


jom sedara sedari yang cerdik pandai..pakat-pakat masuk tentera..kalau mati pertahankan malaysia ugama bangsa pun mati syahid juga kan..tak payah susah-susah jadi suicide bomb kat iraq atau afghanistan..dalam ATM banyak kemudahan dan keistimewaan..pelajaran perubatan pengangkutan..macam-macam ada..satu lagi kalau tudm,,jatuh kapal misti masuk muka depan paper..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-03-06 14:39


Pada 27-03-06 09:57 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

dalam paper ada la farah_hanan..kena rajin2 bkak..kalau saya habis blajo,saya dah apply aritu


ye ke...?? terlepas ....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 13:43


saya memang minat sangat nak masuk tentera...lebih2 lagi tentera udara. tapi mama saya xkasi sebab dia kata kerjaya tu tak sesuai langsung untuk wanita. so saya terpaksa korbankan minat saya tu. sampaikan saya nak jadi komander pun mama tak kasi sebab dia kata tak sesuai perempuan terjerit2 kat tengah padang. ikut sajalah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-10-08 18:30


Assalamualaikum...

Ada sesiapa rakan ukhwah yang bekerja sebagai askar? Mencabar atau tercabar?

Bookmark and Share

  


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 09:02


dulu lepas spm aku ada minta pegawai kadet bila habis trening terus jadi leftenan muda..konon....pas tu kantoi masa pemilihan temuduga......he. he. he...masa tu tahun 1985... kalau diterima mungkin sekarang dah pencen......

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 23:21


nak masuk tentera udara.nak pandu pesawat tak kira pesawat apa pun janji terbang.tentera udara ada tak?.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09684 saat. Lajunya....