Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Wearing tudung in schools optional


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Wearing tudung in schools optional

Please Mendaftar To Post


Oleh Wearing tudung in schools optional

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:40


what your opinion about this statement. let us discuss :

Wearing tudung in schools optional


KUALA LUMPUR: The Education Ministry will not defend teachers who misinterpret, flout the rules and go against its circulars.

"As far as wearing the tudung is concerned, the ministry has issued circulars stating that Muslim students are encouraged to wear. No force," said Deputy Education Minister Datuk Noh Omar.

"Therefore, it is not a breach of discipline is Muslim students choose not to wear it. Circulars have also been issued on how a tudung is to be worn and the type to be worn," he added.

Noh made the comments in Parliament lobby yesterday (March 22, 2006) after answering a question in the house from Datuk Wan Adnan Wan Mamat (BN-Indera Mahkota) who alleged that his daughter, a sekolah Perempuan Methodist student in Kuantan, was disciplined for not wearing a tudung.

He said any enforcement of regulations in school should adhere to the guidelines spelt out in government circulars.

Noh said schools could implement rules and regulations but they should check with the Education Department to ensure they did not go against ministry circulars.

"Teachers cannot make rules to change the type of tudung, including changing the current 'V-shaped' tudung to a 'tudung labuh'," he said.

Noh said the ministry had set up hotlines, e-mails, and an SMS number to enable parents to lodge complaints on education and school matters.

On Wan Adnan's case, Noh said the ministry would investigate the matter.


-----------------
:.: Fastaqim Kama Umirta :.:

http://tintapermata.blogspot.com
[ Telah diedit oleh: sasician pada 23-03-06 18:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:42


Petikan dari BERNAMA

Ketika menjawab soalan Datuk Wan Adnan Wan Mamat (BN-Indera Mahkota), beliau berkata pihak sekolah tidak boleh memaksa mana-mana pelajarnya memakai tudung.

"Tudung bukan merupakan uniform yang wajib. Kita galakkan pelajar Islam memakai tudung tetapi tidak ada sesiapa boleh paksa pelajar pakai tudung," katanya.

Beliau juga berjanji untuk menyiasat dakwaan Wan Adnan bahawa anaknya yang menuntut di Sekolah Kebangsaan Methodist di Kuantan, turut menjadi mangsa diskriminasi kerana enggan memakai tudung.


-----------------
:.: Fastaqim Kama Umirta :.:

http://tintapermata.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 22-03-06 18:11


AJAR ANAK TAK PAKAI TUDUDNG............

NO KOMEN POASAL tak ada ANAK LAGI

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 18:12


Memalukan keluarga sungguh...

Pelajar yang bertudung ,kena diskriminasi,tape pulak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-03-06 20:34


Pada 22-03-06 17:42 , sasician posting:

!!! QUOTE !!!

Petikan dari BERNAMA

Ketika menjawab soalan Datuk Wan Adnan Wan Mamat (BN-Indera Mahkota), beliau berkata pihak sekolah tidak boleh memaksa mana-mana pelajarnya memakai tudung.

"Tudung bukan merupakan uniform yang wajib. Kita galakkan pelajar Islam memakai tudung tetapi tidak ada sesiapa boleh paksa pelajar pakai tudung," katanya.

Beliau juga berjanji untuk menyiasat dakwaan Wan Adnan bahawa anaknya yang menuntut di Sekolah Kebangsaan Methodist di Kuantan, turut menjadi mangsa diskriminasi kerana enggan memakai tudung.



suruhla anak pakai tuidung apa salahnya..pahala lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 20:39


lihat lah sendiri pemimpin kita...
dari sekolah bermulanya didikan
Kalau dari sekolah tak diajar bertudung...phm2 sendiri apa akan terjadi.
Selalunya dalam hal begini orang-orang yang tak nak bertudung akan guna alasan Tiada Paksaan Dalam Islam.

Kenapalah undang2 Allah tak nak diikut.
Kalau undang2 Malaysia wajib pula diikut. kenapa tak kata kat orang yang langgar undang2 Malaysia bahawa dia ada hak untuk tidak ikut undang2 sebab Tiada Paksaan Dalam Undang2????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

misz_efiey
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23587
Posting: 19
Dari: ampang, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 20:40


for me,
seboleh2nya..kerajaan patut galakkan semua sekolah mewajibkan pelajar perempuan islam memakai tudung!!..sebab..dr ctu, mereka dapat dididik..bila terikut dengan kawan-kawan...dan belajar tentang menjaga aurat ini...barulah mereka faham..dan akan teruskan menutup aurat..kan bagus..parent pun akan tertarik juga lama-lama... :-)


-----------------
" Untuk dihargai, kita mesti menghargai...Untuk disayangi, kita mesti menyayangi "


Bookmark and Share

    


  Member Information For misz_efieyProfil   Hantar PM kepada misz_efiey   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 22:27


actually saya agak sedih dengan perkembangan terbaru ni....seharusnya pemakaian tudung digalakkan malah kalau dapat diwajibkan lagi bagus...barulah bersesuaian dengan status "NEGARA ISLAM" selaras dengan pendekatan islam hadhari yang diperkenalkan kerajaan....dalam islam sendiri pemakaian tudung merupakan satu perkara yang sangat2 dituntut....makin tak faham sebenarnya.....bukankah wanita 'menayang' rambut tu haram?Kenapa manusia semakin suka mempertikaikan perkara yang tak sepatutnya dipertikaikan lagi??dah termaktub hukum begitu, maka patuhilah...undang2 manusia kalau tak ikut boleh terima lagi tapi ini satu undang2 yang bukan hak kita untuk pertikaikannya....

FIKIRKAN BERSAMA, andai undang2 ALLAH tak diikuti,bukankah itu bermaksud manusia merasakan dirinya lebih hebat, lebih tahu dan lebih berkuasa dari ALLAH?? :-? :-? :-?
[ Telah diedit oleh: khairi pada 22-03-06 22:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 23-03-06 01:01


ajarlah anak2 kita nanti mematuhi hukum allah..........

ajar mereka takut kepada allah....

allahuakbar

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 02:04


saya ada satu kisah untuk diceritakan..pada suatu hari pada tahun 2004,saya ada berkenalan dengan seorang wanita yang sebaya dengan saya, tipah (nama samaran ). Detik perkenalan kami, bermula ketika saya pergi ke biliknya untuk tumpang beranda sebab nak gantung bendera malaysia time malam merdeka kat sebuah hostel di shah alam.
tipah ni,baik budaknya dan berketurunan golongan2 yang berada,namun tak berlagak pun..walaubagaimanapon tipah ni,bukan seorang yang menjaga auratnya.
tapi Allah Maha panyayang,suatu hari,tipah memakai tudung dengan sempurnanya,pakai baju yang sopan..Alhamdullilah...
saya pun cubalah bertanya,kenapa dia tiba2 berubah...lantas
tipah pun menjawab dengan nada yang cool dan lemah lembut,dia dah lama nak pakai tudung,tapi,parentsnya melarang dia dari memakai tudung,sampai mak dia taknak ngaku dia anak,kalau dia pakai tudung.tapi dia rasa dia perlu bertegas dalam soal hukum Allah ni.. akhirnya mak dia boleh jugak terima perubahan dirinya...

kesimpulanya---->ibubapa perlulah menitik beratkan soal agama. bentuklah anak2 anda dengan acuan yang disarankn islam..tepok kerusi tanya meja...
sekian..terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 02:06


Pada 23-03-06 02:04 , wanie85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada satu kisah untuk diceritakan..pada suatu hari pada tahun 2004,saya ada berkenalan dengan seorang wanita yang sebaya dengan saya, tipah (nama samaran ). Detik perkenalan kami, bermula ketika saya pergi ke biliknya untuk tumpang beranda sebab nak gantung bendera malaysia time malam merdeka kat sebuah hostel di shah alam.
tipah ni,baik budaknya dan berketurunan golongan2 yang berada,namun tak berlagak pun..walaubagaimanapon tipah ni,bukan seorang yang menjaga auratnya.
tapi Allah Maha panyayang,suatu hari,tipah memakai tudung dengan sempurnanya,pakai baju yang sopan..Alhamdullilah...
saya pun cubalah bertanya,Kenapa dia tiba2 berubah...lantas
tipah pun menjawab dengan nada yang cool dan lemah lembut,dia dah lama nak pakai tudung,tapi,parentsnya melarang dia dari memakai tudung,sampai mak dia taknak ngaku dia anak,kalau dia pakai tudung.tapi dia rasa dia perlu bertegas dalam soal hukum Allah ni.. akhirnya mak dia boleh jugak terima perubahan dirinya...

kesimpulanya---->ibubapa perlulah menitik beratkan soal agama. bentuklah anak2 anda dengan acuan yang disarankn islam..tepok kerusi tanya meja...
sekian..terima kasih



lari tajuk ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 02:37


Takkanlah ketam yang berjalan senget mengada-ngada nak ajar anaknya berjalan lurus??Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi??Kalau dah pencuri takkanlah berani menangkap pencuri??
apa aku mengarut,aku pun tak faham...kesimpulannya,majulah suka lumba kuda untuk tanah air....


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 03:17


kalau anak2 tak dibentuk dari kecilldah besar nanti pasti menyusahkan ibu bapa..

tunggang kuda tak haram..yang haramnya ialahberjudi lumba kuda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 04:51


nilah agaknya islam hadhari itu....even siti nurhaliza pun nak carik lelaki beriman as her hubby....yang perempuan ni bagaimana pula???takkan lelaki nak cari perempuan yang tak beriman as his wife......
[ Telah diedit oleh: zilzal pada 23-03-06 04:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 04:53


noh omar itu kena cek baliklah....ni undang2 Allah..bukan manusia yang buat...ni secara tidak lansung menggalakkan perempuan tak pakai tudung....

p/s: bakal isteri zilzal insyaAllah pakai tudung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 08:21


aaa..baru saja rnk posting tajuk ni..
tapi dah ada yang terlebih awal..bagus laa..
Kenapa sampai tahap tu pemimpin boleh cakap..timbalan menteri kat tv3 buat statement kat buletin utama semlm..
macam orn gtak belajar saja...tapi memang orang islam...
kalau macam tu..tak payah laa sibuk2 kjaan nak paksa orn gbayar zakat..macam dalam paper semalam...nak penjara siapa yang tak bayar zakat...tu kalau kira rukun juga...Kenapa dalam hal tudung jadi i=optional pula..
malaysiaku...ooo..malaysia ku..
semua boleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 09:59


Dalam sedutan Parlimen semalam dalam TV3, Noh Omar bangun menyebut memakai tudung di sekolah tidak wajib...

Memakai tudung ni ialah Menutup aurat...Dalam Al-Quran Allah SWT mewajibkan wanita menutup aurat. Tapi dalam perlembagaan Malaysia sekarang tidak wajib dan tidak ada paksaan..

Lebih teruk lagi, apabila si menteri parti yang taknak Islam ini mengatakan hatta SEKOLAH AGAMA sekalipun TIDAK BOLEH DIPAKSA MEMAKAI TUDUNG.

ISLAM APA YANG DIAMALKAN DI NEGARA KITA INI ?

Apabila tiga budak memakai serban, mereka dikenakan tindakan displin, tetapi apabila pelajar perempuan tidak memakai tudung, maka ia bukanlah satu kesalahan...

Ingatlah Allah SWT ada berfirman dalam Al-Quran yang bermaksud

Apakah hukum Jahiliyyah yang kamu inginkan...

Inilah amanat Tuan Guru Hj.Hadi pada awal 80an dahulu yang Malaysia mengekalkan perlembagaan Jahiliyyah yang memenangkan Jahiliyyah dan menidakkan Hak Islam....

Nampaknya Fatwa Syeikh Prof.Dr Astora Jabat, Pengerusi Mufti Malaysia yang diiktiraf yang mengatakan rambut bukan aurat telah digunapakai dalam Islam yang baru ini....

Pengerusi Mufti, Dato' Harrusani ni tak boleh PAKAI.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-03-06 10:25


assapalamualaikum...confuse betul lah umat ahkir zaman ini. yang halal dinafikan..yang haram dibolehkan. kata dah mengaku Malaysia sebuah negara islam..tapi apa guna mengaku islam tapi tak mengamalkan amalan islam. Kanke menutup aurat tu wajib. bagaimana pulak boleh jadi optional ini. Apa pun walau apapun undang2 yang dibuat, umat islam sendiri kena kuat mempertahankan tanggungjawab sebagai orang islam. Tak payah nak bereformasi atau mengamuk-ngamuk. yang penting mak bapak dulu kena jalankan tanggungjawab. Kalau maknya menutup aurat dengan sempurna dan menunjuk contoh tauladan yang baik, anak tu akan terdidik perlahan-lahan. ini kekadang maknya pun rambut 'blonde' bagaimana nak suruh anak pakai tudung. kalau sekolahnya paksa pakai tudung pun keluar saja pintu sekolah mereka pakat bukak camno? So Sebagai menteri nak keluarkan kenyataan sendiri sepatutnya perlu bertanya pada yang lebih arif dalam bidang agama ini. Bukan main ikut sedap saja... Kepada bakal pemimpin negara seterusnya Jadikanlah perkara macam ini sebagai pengajaran. Waallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 10:26


!!! QUOTE !!!

"Teachers cannot make rules to change the type of tudung, including changing the current 'V-shaped' tudung to a 'tudung labuh'," he said.


Guru yang mengarahkan pelajarnya berbuat demikian ialah Guru yang ada kesedaran, guru yang takut di akhirat kelak dia akan dipersoal oleh Allah Kenapa pelajar-pelajarnya tidak menutup aurat sebagaimana dalam Al-Quran

Rujuk Surah An-Nur ayat 31

Perlembagaan Malaysia ni lebih tinggi dari Al-Quran, HARAP MAKLUM

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 10:37


habis tu.. takkan kita nak biar saja student sekolah agama tak pakai tudung??

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 13:22


Pada 23-03-06 10:37 , tumpang posting:

!!! QUOTE !!!

habis tu.. takkan kita nak biar saja student sekolah agama tak pakai tudung??

agaknya adalah one day nanti macam tu
sebab kalau ikut peraturan kjaan malaysia..
TAK APA...
nauzubillah...


-----------------
Ya Allah...ingatkan diriku semasa lupa..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 23-03-06 13:44


masalah ni..tu la dia ngara 'islam hadhari'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 13:58


kalau dah islam tu,biarlah islam keseluruhannya (2:208)!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 14:08


assalamualaikum wbt...

inikah islam hadhari yang disebut-sebut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 15:44


ish..apa dah jadi dengan manusia zaman ni..hukum Allah tak mahu ikut..bertudung ni kan tuntutan islam...wajib!tapi masih ada manusia yang lupa daratan...Nauzubillah minta dijauhkan kermukaanNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 18:56


Macam2 isu pulah zaman paklah ini....Paklah...paklah... Udah lah tu...ssh nak buat islam dalam BN....menteri non-muslim memang la tak sokong,menteri muslim sendiri ngada2 tak sokong jugak....masalah2...


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 20:21


Masyaallah, apakah ini tindakan para pemimpin yang acapkali melaung-laungkan kebenaran islam hadhari? yang selalu memberi pelbagai kenyataan untuk mengukuhkan pentingnya menegakkan islam hadhari? Tudung adalah salah satu elemen yang diwajibkan oleh Allah S.W.T untuk melindungi maruah serta kesucian para muslimat. Mengapa pula harus diberi peluang sama ada hendak memakai tudung atau tidak kepada para muslimat? Kita ini orang islam, tinggal pula di negara yang agama rasminya islam dan diperintah oleh orang islam. Kita lihat sahaja di Singapura beberapa masa yang lalu di mana 2 anak kecil yang memakai tudung di halau pulang serta di beri kata dua oleh Kementerian Pendidikan Singapura agar menanggalkan tudung ketika sesi pembelajaran. Namun anak kecil itu dengan penuh keberanian tetap memakai tudung ke kelas. Betapa gigihnya perjuangan anak kecil itu. Perlu diingat hukum memakai tudung adalah hukum Allah. Hukum mana yang lebih tinggi? hukum kita atau hukum pencipta alam semesta ini, Allah Azzawajalla. Saya berasa amat kesal dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Dato' Noh Omar. Perlu sedar bahawa beliau adalah orang islam. Sepatutnya dia tahu akan hukum bagi seseorang wanita itu memakai tudung. Tabiat memakai tudung haruslah diasuh seawal yang mungkin. Ibarat pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Perkara ini jangan dibuat main-main kerana balasan Allah itu amat cepat, selagi ianya berkaitan dengan perkara yang berkaitan dengan syarak maka haruslah kita memberi perhatian dengan sedalam yang mungkin. Semoga Allah memberi hidayah serta petunjuk kepada para pemimpin islam kita agar mempertimbangkan semula untuk mewajibkan semula pemakaian tudung bagi pelajar wanita di sekolah. Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-06 21:59


nah..satu lagi BUKTI kehebatan dan kebenaran ISLAM HADHARI.....
ISLAM apa AGAKNYA tu????Dalam Quran dah terang2 cakap yang orang perempuan wajib pakai tudung....."يأيها النبي قل لأزواجك و بناتك و نساء الموءمنين يدنين عليهن من جلبيبهن" takkanlah ISLAM HADHARI tak tau benda ni.....

Dah terbuktilah,yang ISLAM HADHARI ni adalah RETORIK permainan politik semata.....makin hari negara kita sudah membelakangi agama....apalah nasib umat kita sekarang.....

ISLAM yang dah SYUMUL nak DIHADHARIKAN lagi......

p/s: 10 tahun akan datang,MALAYSIA=TURKI.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

mohdabdhalim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20690
Posting: 21

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:31


Lihatlah nanti bila hukum ALLAH itu diperlekehkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdabdhalimProfil   Hantar PM kepada mohdabdhalim   Pergi ke mohdabdhalim's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:15


heheh....
sejak bila pula hukum Allah ni boleh jadik optional?
inilah agaknya islam hadhari yang orang dok promote sekarang ni...!!!
sedih sangat bila kementerian keluarkan pekeliling yang SMKA pun tak diwajibkan pakai tudung...nauzubillahi min zalik!!!
ana takut satu masa nanti Malaysia jadik macam Turki...
wahai ulama'2 , mufti2, ustaz-ustazah, tak-sekolah agama, sluruh rakyat malaysia....bangunlah untuk menentang dasar mengenai isu ni!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:17


sedihnya..pemimpin kita yang beragama ISLAM sendiri boleh mengatakan demikian...apa laa nak jadi dengan negara kita ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:22


Pada 23-03-06 13:58 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah islam tu,biarlah islam keseluruhannya (2:208)!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:22


Pada 23-03-06 13:58 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah islam tu,biarlah islam keseluruhannya (2:208)!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

humairatulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8688
Posting: 101
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:38


sedih..sakit hati and macam2 lagi yang di rasa... apalah akan terjadi seterusnya... berdoa lah semoga muslimin di malaysia buka mata.... jangan nanti bala timpa nak sedar pun dah tak guna..... kita sebagai yang sedar cubalah sedaya upaya perbaiki apa yang patut Kalau tak boleh kat negara di kampung pun kira oklah... ini nak lari tajuk sikit ..dengarnya peratus pelajar islam yang tak dapat membaca al-quran semakin meningkat dari sehari ke sehari... soo sekarang bagi yang mampu sama2lah kita cuba mengurangkan peratus ini dengan mengadakan kelas2 al-quran dengan lebih giat lagi.. jangan harapkan kelas iqra' dan jaqaf kat sekolah saja..kita sama-sama membantu....sekadar pendapat dari ana yang dhoif ini..jika tersalah harap betulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairatulhusnaProfil   Hantar PM kepada humairatulhusna   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:47


mana Boleh optional,compulsory laa,baru best!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 00:07


lama-lama nanti perempuan semua dah tak pakai tudung....gilosssss

p/s: pening nak anta anak kat sekolah kerajaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 01:20


Assalamualaikum.

Hendak dijadikan cerita ada satu hari tu saya dengan ibu saya saja-sajalah hendak tengok dan ambil gambar anak saudara saya yang baru berumur setahun memakai tudung. Jadi kami pakaikanlah anak kepada adik perempuan saya tu tudung. Tuan-tuan semua faham saja lah budak-budak kalau kita pakaikan apa-apa saja di kepala mereka termasuk topi, mana mereka suka, rimas mereka. Seksa jugalah hari itu hendak pakaikan anak saudara saya tu tudung, menjerit-jerit budak tu kami 'ragging.' Akhirnya dapat juga saya ambil gambar Isya, anak saudara sulong saya tu. Memang comel.

Pada hari yang sama juga berita menyiarkan laporan perbahasan parlimen yang menyentuh tentang peraturan pemakaian tudung yang mana pihak yang telah mewajibkan pemakaian tudung telah ditegur oleh seorang menteri kerana dianggap memaksa. Bila sahaja mendengar berita tersebut saya pun berkata kepada ibu saya "Kalau dia orang tahulah kita 'paksa' Isya pakai tudung sampai menangis-nangis, silap-silap kita kena dakwa sebab langgar hak asasi manusia."

Menyentuh tentang isu ni, saya hairan. Mengapa bila ada pihak khususnya sekolah yang mewajibkan pelajarnya memakai tudung mereka mengkritiknya sebagai sesuatu yang memaksa pelajar, melanggar hak dan kebebasan pelajar. Sedangkan ianya sama sahaja dengan peraturan-peraturan lain seperti mewajibkan pelajar memakai uniform, tali leher, memakai tag nama, memakai lencana dan denda juga akan dikenakan jika peraturan-peraturan tersebut tidak dipatuhi.

Pengalaman saya pada zaman persekolahan dahulu, hukuman atau denda yang paling teruk pernah dikenakan hingga ke tahap seluar beberapa orang pelajar dipotong kerana bawah kaki seluar terlalu besar serta labuh dan pelajar-pelajar tersebut dipaksa berkain pelikat dan menjahit seluar mereka di depan bilik guru begitu juga dengan hukuman terhadap pelajar yang berambut panjang, guru disiplin sendiri yang memotong rambut pelajar dengan sesuka hati dan saya sendiri adalah salah seorang mangsa 'akta drakonian' tersebut.

Jadi persoalannya disini mengapa dari sejak dahulu lagi hukuman-hukuman yang sebegitu tidak dijadikan isu hingga dibawa ke parlimen dan tiba isu yang menyentuh soal tudung ianya terus dibawa ke parlimen sedangkan wajibnya memakai tali leher hanyalah perintah dari pihak sekolah sedangkan wajibnya memakai tudung adalah perintah Allah dan bukan sahaja pelajar yang mematuhinya akan mendapat ganjaran pahala, pihak sekolah yang melaksanakan peraturan tersebut juga akan mendapat ganjaran pahala kerana memenuhi tanggungjawab sebagai pihak yang diberi kuasa.

Jadi jelas disini dalam islam hadhari yang menjadi pegangan kerajaan, pemakaian tudung itu bukanlah wajib, sebaliknya ianya hanya digalakkan sahaja. Hendak pakai boleh, tidak mahu pakai pun tidak menjadi masalah.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 04:13


memang tak patut betul la, kebykn orang zaman sekarang menganggap memakai tudung sebagai adat, sebagai syarat peraturan di sekolah, bila ada majlis tahlil, bila nak pergi kenduri, bila nak pergi ziarah kubur...pelik....takkan noh omar tak belajar agama, menutup aurat adalah wajib..jangan kerana mendapat komplen dari orang berpangkat, agama diketepikan...

p/s: utamakan pandangan ALLAH daripada pandangan manusia

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 04:21


Pada 24-03-06 00:07 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

lama-lama nanti perempuan semua dah tak pakai tudung....gilosssss

p/s: pening nak anta anak kat sekolah kerajaan...


jangan pulak doakan macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 04:25


Pada 22-03-06 20:40 , misz_efiey posting:

!!! QUOTE !!!

for me,
seboleh2nya..kerajaan patut galakkan semua sekolah mewajibkan pelajar perempuan islam memakai tudung!!..sebab..dr ctu, mereka dapat dididik..bila terikut dengan kawan-kawan...dan belajar tentang menjaga aurat ini...barulah mereka faham..dan akan teruskan menutup aurat..kan bagus..parent pun akan tertarik juga lama-lama... :-)



saya setuju...rasanya misz_efiey boleh bangkitkan isu ni ke pihak berkenaan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 04:26


Pada 23-03-06 14:08 , alin1605 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt...

inikah islam hadhari yang disebut-sebut?


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 05:22


Pada 24-03-06 04:21 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-06 00:07 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

lama-lama nanti perempuan semua dah tak pakai tudung....gilosssss

p/s: pening nak anta anak kat sekolah kerajaan...


jangan pulak doakan macam tu...


erm....menyatakan rasa kebimbangan yang teramat amat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:41


ooo...begitu ke? sabar2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 10:01


Apa la nak jadi dengan Malaysia ni. Nama saja negara Islam...Tu belum cerita lagi pasal keruntuhan akhlak lagi...=(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-06 11:13


yelah....
aku pun dok fikir juga
apa nak jadi ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 11:27


takut sejarah bosnia berulang di negara kita :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ashabul_mukminin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2403
Posting: 43
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 13:25


SETUJU PEMAKAIAN TUDUNG TIADA PAKSAAN

PERSATUAN Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) merujuk kepada kenyataan Datuk Noh Omar, Timbalan Menteri Pelajaran dalam akhbar bahawa tudung bukan pakaian seragam wajib, akan tetapi kerajaan menggalakkan pelajar Islam memakai tudung dan tiada paksaan dalam memakai tudung.

PKPIM secara prinsipnya menyokong kenyataan beliau dalam memastikan tiada elemen paksaan dalam aspek keagamaan ini.

Paksaan bukanlah ajaran Islam yang sebenar. Dalam konteks yang lebih besar, memaksa masuk Islam pun ditegah seperti dalam surah al-Baqarah ayat 256. Akan tetapi Islam menggalakkan ajakan ke dalam perkara agama.

Paksaan adalah berbeza dengan ajakan. Memakai tudung bagi wanita muslimat menjadi wajib di atas beberapa pertimbangan.

Pertama, ia adalah tuntutan agama, terkandung dalam surah an-Nur ayat 3.

Kedua, hikmah daripada pemakaian tudung iaitu dapat memelihara kehormatan dan maruah perempuan, menjaga keselamatan serta mengelakkan daripada jenayah seks.

Dan yang ketiganya, memakai tudung merupakan simbol bagi wanita Islam.

PKPIM turut merasa kesal dengan tindakan luar kawalan beberapa guru dalam mendisiplinkan para pelajar dalam pemakaian tudung.

Sebagai contoh kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Teluk Sentang. Temerloh apabila guru disiplin menggunting tudung 65 pelajar perempuan di sekolah itu.

Seharusnya dalam mendidik pelajar, aspek mendidik perlu ditekankan, bukan menghukum.

Barangkali pelajar-pelajar tersebut ada sebab tertentu memakai tudung yang tidak bersesuaian dengan cita rasa sekolah.

Sebenarnya tudung perlu difahami sebagai tuntutan agama yang penuh dengan hikmah dan faedahnya. Tudung bukan sekadar fesyen.

Kita akui, ramai wanita Islam memakai tudung ini hari ini. Akan tetapi ada juga yang memakai bukan dengan fahaman ia adalah tuntutan agama.

Ada yang memakai tudung, akan tetapi pusat terdedah. Ada yang memakai tudung, akan tetapi terlibat dengan maksiat zina. Ada yang bertudung di sekolah atau tempat kerja, tetapi menanggalkan tudung apabila keluar dari tempat tersebut.

Namun demikian, PKPIM memandang positif dengan hasrat dan iltizam wanita Islam untuk memakai tudung.

Fenomena ini menunjukkan sudah timbul kesedaran wanita Islam untuk menghayati gaya hidup Islam yang sebenar.

Oleh itu, PKPIM mencadangkan, agar aspek pemakaian tudung perlu disemarakkan di setiap tempat, tidak kira sektor pendidikan, swasta, ekonomi, agensi kerajaan dan sebagainya.

Langkah Polis Diraja Malaysia membenarkan anggota wanita memakai tudung amat menggembirakan.

Paling penting, walaupun tudung bukan wajib di sekolah, akan tetapi pihak sekolah perlu mendidik para pelajar tentang pemakaian tudung yang sebenar. Sudah tentu ia bermula dengan pemahaman yang tepat dan betul mengenai agama.

Dalam konteks ini, ajaran pendidikan Islam perlu diperkasakan demi memastikan para pelajar yang dilahirkan mempunyai potensi akhlak dan ilmu yang baik.

Apabila pendidikan Islam diperkasa, masalah keruntuhan moral dapat dikurangkan, memandangkan usaha difokuskan kepada subjek pengisian para pelajar sekolah hari ini.

PKPIM yakin dengan pemerkasaan pendidikan Islam di sekolah dengan aspek penghayatan tudung bagi pelajar perempuan Islam di sekolah.


- MUHAMMAD SUHAIL AHMAD,
Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashabul_mukmininProfil   Hantar PM kepada ashabul_mukminin   Pergi ke ashabul_mukminin's Website   Quote dan BalasQuote

Juhaida
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17376
Posting: 16
Dari: sarawak

Kedah  


posticon Posting pada: 24-03-06 13:43


Melentur buluh biarlah dari rebung nya..Untuk menghasilkan muslimah yang sejati mestilah bermula dari sekolah lagi. So mewajibkan pelajar memakai tudung di sek adalah satu tindakan yang terbaik. Sebagai seorang guru adalah menjadi satu tanggungjawab untuk menasihat pelajarnya supaya memakai tudung bukan memaksa...

Rasanya lebih baik ngajaq sek yang majoriti kristian daripada sek yang majoritinya muslim, taklah menanggung dosa di akhirat nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JuhaidaProfil   Hantar PM kepada Juhaida   Quote dan BalasQuote

ashabul_mukminin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2403
Posting: 43
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 15:25


lupa nak bagi URL.. saya copy paste dr sini:-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashabul_mukmininProfil   Hantar PM kepada ashabul_mukminin   Pergi ke ashabul_mukminin's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 01:47


itula islam hadhari yang dilaung2kan oleh PM kita...
oh Malaysia..tanah airku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:25


orang kerajaan nmpknyer akwa ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 03:39


bukan macam tu la duhai USTAZ Atif_Haziq...
cepat sangat hukum orang lain tanpa usul periksa...
xelok tu...nanti ia jadi fitnah..berdosa pulak...
tapi tak apalah ana maafkan...
mungkin ni salah faham agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:46


konsep islam hadhari tu dah bagus, cuma nampaknya sekarang pelaksanaan tak ikut 'buku' ni..Mantan PM kita pernah sebut, 'cakap tak serupa bikin'...tak rasa hujah termakan diri ke 'pihak kerajaan'....
p/s-takkan umat melayu tak celik mata lagi dengan tindakan sebegini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 03:48


Pada 25-03-06 03:46 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

konsep islam hadhari tu dah bagus, cuma nampaknya sekarang pelaksanaan tak ikut 'buku' ni..Mantan PM kita pernah sebut, 'cakap tak serupa bikin'...tak rasa hujah termakan diri ke 'pihak kerajaan'....
p/s-takkan umat melayu tak celik mata lagi dengan tindakan sebegini...



betul tu ibn_wanza...
ana sokong seratus peratus...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:57


Pada 25-03-06 01:47 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

itula islam hadhari yang dilaung2kan oleh PM kita...
oh Malaysia..tanah airku...


betul 2.. inikah dia islam hadhari?? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 25-03-06 05:29


siapa itu bkal isteri zilzal itu..??macam lawa jea.huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 13:03


Pemakaian tudung di sekolah selaras dengan prinsip pertama rukun negara    

Sat | Mar 25, 06 | 11:38:25 AM
Oleh Wan Nordin Wan Yaacob

SEREMBAN, 25 Mac (Hrkh) - Isu pemakaian tudung di sekolah semakin hangat di perkatakan di dalam media massa dan mendapat pelbagai maklum balas di kalangan pemimpin negara.


Keputusan yang menyatakan bahawa tiada satupun pihak boleh mewajibkan pemakaian tudung di sekolah dan pelajar yang tidak bertudung tidak boleh dimbil tindakan oleh pihak sekolah; merupakan satu keputusan yang nampaknya telah lari dari konsep asal pendidikan, kata Jurucakap Hal Ehwal Dewan Muslimat PAS Negeri Sembilan (Halwa), Norwani Amat.

Pemakaian tudung di peringkat sekolah wajar di wajibkan kepada semua pelajar perempuan Islam kerana di peringkat sekolahlah, semua pelajar dapat di didik dan dituntut untuk mentaati Allah, katanya.

Ianya sejajar dengan prinsip Rukun Negara yang pertama iaitu kepercayaan kepada tuhan, dimana prinsip pertama yang menekankan kepercayaan ini bukan setakat dilafaz di mulut sahaja tetapi turut percaya bahawa segala yang diperintahkan oleh tuhan adalah wajib di aksanakan, katanya.

Menutup aurat adalah wajib di sisi Islam dan pendapat sesetengah pemimpin bahawa tiada siapapun yang boleh mewajibkan pemakaian tudung di sekolah adalah tidak berasas sama sekali, katanya kepada Harakahdaily hari ini.

"Jika jiwa anak-anak Melayu Islam tidak didik untuk mentaati Allah di peringkat kecil lagi, mampukah mereka untuk mentatatiNya apabila telah dewasa?," katanya.

Sekiranya di peringkat sekolah, pelajar Islam tidak dididik untuk memahami ajaran Islam yang sebenarnya, maka sudah pasti apabila meningkat dewasa sikap dan perangai mereka akan semakin sukar untuk diubah, katanya lagi.

"Pepatah Melayu ada berkata, 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Jika pepatah ini dibiarkan berlalu begitu sahaja dalam arus modenisasi ini, maka tidak hairanlah remaja Islam pada masa kini lebih terikut-ikutkan budaya dan pemakaian barat," katanya.

Bagi Halwa Negeri Sembilan, masalah sosial yang berlaku hari ini di kalangan remaja Melayu Islam semuanya gara-gara tiada penekanan awal yang menerapkan prinsip kepercayaan kepada tuhan sejak kecil lagi, katanya.

"Apabila isu pemakaian tudung ini di pandang remeh dan sering diperlekehkan, tidak hairan jika saya katakan anak-anak muda Islam dewasa kini kian hampir hilang sifat malu mereka. Seluar ketat, baju tanpa lengan dan baju singkat menampakkan pusat adalah fesyen gilaan remaja perempuan Islam masa kini," katanya.

"Nampaknya satu lagi prinsip rukun Negara tidak berjaya di terapkan iaitu kesopanan dan Kesusilaan.Sifat malu dan sopan kian luntur di kalangan remaja Islam di negara kita," katanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 13:09


wajibkan pada semua pelajar islam agar pakai tudung!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-03-06 13:23


!!! QUOTE !!!




wajibkan pada semua pelajar islam agar pakai tudung!



ana setuju... Kenapa tak boleh paksa pula...paksa la kalau islam suruh la pakai tudung....
kalau begitu Kenapa jabatan agama tangkap orang buat maksiat....

kalau nak bagi kebebasan bagilah ,,lepas itu tunggu azab....

-salam perpaduan demi kemajuan agama dan negara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 13:24


Assalamualaikum..bagi saya..apa yang telah diwajibkan Allah kepada hamba-hambanya adalah tetap wajib..tiada pilihan selain melaksanakannya..hamba Allah yang bertaqwa kepada Allah pasti kan turut segala perintah dan larangan Allah..semoga Allah memberkati hamba-hambanya yang beriman dan bertaqwa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 16:32



    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 17:04


bukalah minda diantara:

jalan Allah OR jalan syaitan

politik Islam OR politik Jahiliah

pahala OR dosa

syurga OR neraka

sudah jelas lagi bersuluh dan selamat memilih.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 17:28


peraturan dan perlembagaan boleh diubah. tapi, mahukah mereka? sedihnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 22:09


sokong apa zilzal nyatakan...kalau nak buat sesuatu jangan sampai kita seolah nak melawan kuasa Yang Hak..sedarlah siapa kita dan apa hak kita...walau sebesar mana keupayaan kita namun semuanya tertakluk kepada ketentuan Allah..andai hukum yang telah ditetapkan oleh Yang Hak pun kita nak lawan adakah kita manusia ni rasa kita lebih berkuasa??benar negara kita berbilang bangsa dan agama tapi adakah itu membolehkan kita bertoleransi dalam hal-hal yang telah ditetapkan Allah?? :-?
apakah perbezaan negara islam ala Malaysia dengan negara bukan islam?? :-( :-(


-----------------
when successes turn a person's head, he is actually facing the failure.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

warisan_lading
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.02.2006
Ahli No: 22434
Posting: 57
Dari: melaka

Kedah  


posticon Posting pada: 26-03-06 00:05


Seseorang muslim yang sudah 'aqil baligh wajib menutup auratnya apabila berada di hadapan orang yang bukan mahramnya. Firman Allah s.w.t dalam ayat 59 Surah al-Ahzab yang bermaksud:

( Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan wanita-wanita yang beriman supaya mereka melabuhkan pakaian mereka bagi menutup seluruh tubuh (ketika keluar); cara yang demikian itu lebih senang supaya mereka dikenali (sebagai wanita yang baik-baik) dan agar mereka tidak diganggu atau disakiti… )


so kita semua boleh fikirkan....fikir2kan lah.....insya allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For warisan_ladingProfil   Hantar PM kepada warisan_lading   Quote dan BalasQuote

ika_3004
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2006
Ahli No: 23696
Posting: 19
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-03-06 00:27


salam..memang sdeh bila baca isu ni kat paper.kcewa sangat np pmimpin2 sdr jahil dalam bab agm..sdgkan pmimpinla yang akan mmbntuk dan mengacukan rakyat ssbuah negara..yang saya faham dr seorang ustazah bahawa konsep 'tiada pksaan dalam islam' hanyalah untuk non muslim dengan 2juan agr mereka tertarik dengan islam..tapi bila seseorang tu bergelar muslim,maka WAJIBla ia mngikut syariat islam dan mematuhi sgl suruhan Allah..xknla kita nak m'dhulukn undang2 cptaan mnsia berbnding undang2 Allah..apa yang Allah suruh kita buat smeny hanyalah menjamin kbaikan kepada kita kerana Allah sygkn kita..bgtu gk sblkny,sgl yang dtgah tu gk ada hkmahny agr kita dijauhkn dr bnde2 yang mndtgkn kburukn dan mudarat kepada kita...
wallahu a'lam..kalau ada silap tolong btulkn ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika_3004Profil   Hantar PM kepada ika_3004   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 00:53


Isu pemakaian tudung di sekolah semakin hangat di perkatakan di dalam media massa dan mendapat pelbagai maklum balas di kalangan pemimpin negara.

Keputusan yang menyatakan bahawa tiada satupun pihak boleh mewajibkan pemakaian tudung di sekolah dan pelajar yang tidak bertudung tidak boleh dimbil tindakan oleh pihak sekolah; merupakan satu keputusan yang nampaknya telah lari dari konsep asal pendidikan, kata Jurucakap Hal Ehwal Dewan Muslimat PAS Negeri Sembilan (Halwa), Norwani Amat.

Pemakaian tudung di peringkat sekolah wajar di wajibkan kepada semua pelajar perempuan Islam kerana di peringkat sekolahlah, semua pelajar dapat di didik dan dituntut untuk mentaati Allah, katanya.

Ianya sejajar dengan prinsip Rukun Negara yang pertama iaitu kepercayaan kepada tuhan, dimana prinsip pertama yang menekankan kepercayaan ini bukan setakat dilafaz di mulut sahaja tetapi turut percaya bahawa segala yang diperintahkan oleh tuhan adalah wajib di aksanakan, katanya.

Menutup aurat adalah wajib di sisi Islam dan pendapat sesetengah pemimpin bahawa tiada siapapun yang boleh mewajibkan pemakaian tudung di sekolah adalah tidak berasas sama sekali, katanya kepada Harakahdaily hari ini.

"Jika jiwa anak-anak Melayu Islam tidak didik untuk mentaati Allah di peringkat kecil lagi, mampukah mereka untuk mentatatiNya apabila telah dewasa?," katanya.

Sekiranya di peringkat sekolah, pelajar Islam tidak dididik untuk memahami ajaran Islam yang sebenarnya, maka sudah pasti apabila meningkat dewasa sikap dan perangai mereka akan semakin sukar untuk diubah, katanya lagi.

"Pepatah Melayu ada berkata, 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Jika pepatah ini dibiarkan berlalu begitu sahaja dalam arus modenisasi ini, maka tidak hairanlah remaja Islam pada masa kini lebih terikut-ikutkan budaya dan pemakaian barat," katanya.

Bagi Halwa Negeri Sembilan, masalah sosial yang berlaku hari ini di kalangan remaja Melayu Islam semuanya gara-gara tiada penekanan awal yang menerapkan prinsip kepercayaan kepada tuhan sejak kecil lagi, katanya.

"Apabila isu pemakaian tudung ini di pandang remeh dan sering diperlekehkan, tidak hairan jika saya katakan anak-anak muda Islam dewasa kini kian hampir hilang sifat malu mereka. Seluar ketat, baju tanpa lengan dan baju singkat menampakkan pusat adalah fesyen gilaan remaja perempuan Islam masa kini," katanya.

"Nampaknya satu lagi prinsip rukun Negara tidak berjaya di terapkan iaitu kesopanan dan Kesusilaan.Sifat malu dan sopan kian luntur di kalangan remaja Islam di negara kita," katanya.

petikan dari:

http://www.harakahdaily.net/v06/index.php?option=com_content&task=view&id=1513&Itemid=28

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 00:55


Pada 26-03-06 00:27 , ika_3004 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..memang sdeh bila baca isu ni kat paper.kcewa sangat np pmimpin2 sdr jahil dalam bab agm..sdgkan pmimpinla yang akan mmbntuk dan mengacukan rakyat ssbuah negara..yang saya faham dr seorang ustazah bahawa konsep 'tiada pksaan dalam islam' hanyalah untuk non muslim dengan 2juan agr mereka tertarik dengan islam..tapi bila seseorang tu bergelar muslim,maka WAJIBla ia mngikut syariat islam dan mematuhi sgl suruhan Allah..xknla kita nak m'dhulukn undang2 cptaan mnsia berbnding undang2 Allah..apa yang Allah suruh kita buat smeny hanyalah menjamin kbaikan kepada kita kerana Allah sygkn kita..bgtu gk sblkny,sgl yang dtgah tu gk ada hkmahny agr kita dijauhkn dr bnde2 yang mndtgkn kburukn dan mudarat kepada kita...
wallahu a'lam..kalau ada silap tolong btulkn ye?


ana setuju dengan ika


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 01:15


ana memang tak setuju. mereka ambik ringan isu tutup aurat. bagi ana budak sekolah perlu diwajibkan memakai tudung.

Kenapa kena wajibkan pakai tudung?

1.sekurang2nya pakai tudung ni dah elakkan gangguan seksual dan niat jahat lelaki2 yang hatinya berpenyakit. sekurang-kurangnya tudung dah menutup bahagian yang perlu ditutup sebab budak2 perempuan suka pakai baju sekolah tanpa memakai cemisole. kalau tak pakai cemisole, habis nampak semua. seksi :(

2.langkah pertama untuk didik dan dedahkan pelajar2 sekolah dengan kewajipan menutup aurat. mungkin for the 1st time susah mereka nak terima.. tapi sapa sangka, dengan usaha tu Allah bagi hidayah untuk mereka beriltizam dengan cara pemakaian Islam.

3.Tanggungjawab pemimpin negara yang mengaku dan declare negara mereka negara Islam untuk jaga kebajikan rakyat...lebih2 lagi hal2 yang melibatkan agama dan syariat. Once dah declare negara islam, Allah bersaksi.. dan mereka kena jalankan tanggungjawab mereka. kelak di akhirat, Allah akan tanya..apa yang pemimpin2 dah buat untuk rakyat mereka. apa usaha mereka untuk mendaulatkan Islam di negara mereka?

hmm...agaknya inilah usaha pemimpin islam hadhari yang kononnya nak tegakkan islam 'had hari'--> tak wajib pakai tudung, tiada paksaaan dalam agama. tak payah jalankan hudud--> malaysia berbilang2 kaum, nanti mereka kata islam agama yang kejam. tak payah halang/ ambik tindakan pada orang Islam nak tukar agama (murtad)-->rakyat malaysia bebas dan berhak menganut apa saja agama.

Entahlah..banyak lagi contoh. boleh fikir sendiri. tengoklah dengan matahati

wallahua'lam


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 26-03-06 01:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-09 11:56


banyak yang kita sama-sama perlu usahakan demi generasi kita akan datang...jangan berhenti...usaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.201317 saat. Lajunya....