Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 8
Ahli: 0
Jumlah: 8




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
muslimin23: 4 hari yang lalu
kasih_kekasih: 8 hari yang lalu
syahidatul: 11 hari yang lalu
raudhahasanah: 12 hari yang lalu
drzul-f: 17 hari yang lalu
hafiz_along_83: 18 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bahasa neraka


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bahasa neraka

Please Mendaftar To Post


Oleh bahasa neraka

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 22:35


cikgu ana pernah berkata bahawa bahasa hindustan itu adalah bahasa neraka.betulkah? kalau nak difikirkan, bahasanya memang ada sikit-sikit sama ngan bahasa arab. entahlah.. sesungguhnya Allah lbh mengetahui. apa pendapat antum semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 22:38


Ish...terkejutnya !

Apa yang ada di Syurga dan Neraka totally diferrent from anything in this world...

Mungkin juga cikgu anti ada hujahnya yang tersendiri. Mungkin boleh dikongsi bersama di sini...

Ana tidak pernah terjumpa dalil berkenaan hal ini lagi...

Jangan marah nooo...

Allahu Ta'ala a'lam...





-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

[ Posting ini telah di edit oleh: SaLaFiaN pada 2003-08-02 22:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

casper_id
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 20.07.2003
Ahli No: 2471
Posting: 8
Dari: bumi waqafan

iraq  


posticon Posting pada: 02-08-03 23:15


assalamualaikum...........
erm..
sy pun x pernah dengar pasal nih..
tp..x pelahh
cume kat c ni sy nak bgtau korang sume..
(pd yg x tau larr)
kalo korang nak tau ..
lagu chaiya2 yg pernah d popularkan olh srk tuh..
maksudnya-memuja2 wanita yg dicintainya..
so,kalo puja2 nih-bleh bawak kpd syirik,kan??
jd ..same2larr boikot,jgn dengar lg tuh..
okey..
wassalmz

Bookmark and Share

    


  Member Information For casper_idProfil   Hantar PM kepada casper_id   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 23:27


Quote:

On 2003-08-02 23:15, casper_id wrote:
lagu chaiya2 yg pernah d popularkan olh srk tuh..
maksudnya-memuja2 wanita yg dicintainya..
so,kalo puja2 nih-bleh bawak kpd syirik,kan??
jd ..same2larr boikot,jgn dengar lg tuh..



Ooo...begitu rupanya...

Itulah penangan filem hindustan. Macam² bala yang dibawa mereka kepada pemikiran umat Islam. Dan yang paling malang, orang Melayu memang mudah terpengaruh dengan budaya² haprak mereka tuuu...

Bila artis hindustan datang Malaysia, memang ramai yang pi konsert depa. Yang peliknya, konsert maksiat macam ini boleh diluluskan, sedangkan ceramah² agama yang pula ada yang tidak diluluskan...

Apabila salah seorang mufti tanah air mengatakan bahawa hindustan perlu dikurangkan, orang ramai meloncat membangkang. Apa yang sudah terjadi pada tanah air yang ku cintai ini...

P/s : Teringat pula bila hero 'top' Hindustan yang beragama Islam memakai rantai salib. Apa punya tuuurrr... Nauzubillahi min zalik...

Allahu Ta'ala a'lam...

-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

khareez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2333
Posting: 22
Dari: Pusat Matrikulasi UIA pj

Selangor  


posticon Posting pada: 03-08-03 01:14


assalamualaikum w.b.t to all my clasmates!! rase cam dalam kelas laks..hehehehe! mane futurama dgr yg bhs hindustan tuh bhs neraka?habaq laa sket..bg dalil skali ker..saye nak tau gaks..

saye nih bknlah dikate kan peminat hindustan tapi kalo takde citer lain tuh mmg layan sampai habislaaa...

tak silap ana kebanyakkan pelakon hindustan kiter muslims kan??inilah yg dikatakan muslim pada nama sahaje..berpelukan dan bercium dah jadi macam trend dlm cite hindustan..dan kekadang mengalahkan cite org puteh..

p/s:kalo futurama dapat proof yang btol bahasa hindustan tuh bahasa nerake..sure saye tobat nasuha tak tgk dah!

[ Posting ini telah di edit oleh: khareez pada 2003-08-03 01:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For khareezProfil   Hantar PM kepada khareez   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1530
Posting: 293

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-03 17:56


mujhe dosti karoge...????

-----------------
"Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-03 12:08


husno kusan javani ko kavalkatehe...ofia sangge mamasyahua taj-mahal katehe....-man-

-----------------
Cinta umpama jerawat, dibiar selamat, dipicit nikmat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 14:31


Pada 18-08-03 12:08 , kimi_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

husno kusan javani anda kavalkatehe...ofia sangge mamasyahua taj-mahal katehe....-man-



tak faham lah...

betul ke hindustan bahasa neraka??


-----------------
Gaia Online anime roleplaying community


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 04-10-06 15:02


xpenah pula saya dengar...
tapi lagu hinduatan memang kebanyakkann nya memuja tuhan mereka...
macam dalam kuch2 hota hai 2 ada lagu yang memang dia puja tuhan dia...
lagu 2 sdap...dulu saya tak tahu saya nyanyi juga..tapi pas tau memang saya tak nyanyi dah..taubat...
jadi..berhati-hati dengan lagu industan..
sebelom nyanyi,paham maksud dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 15:45


:roll: Bukankah nanti di akhirat esok2...bahasa perantaraan nya adalah bahasa arab....jadi pada pendapat saya mestilah bahasa arab yang digunakan....

;-) kalau salah tolong betulkan....saya budak baru belajar......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fahmishah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 24467
Posting: 1
Dari: Cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 11-02-09 19:10


adakah semulia-mulia bahasa arab sebagai bahasa syurga dan bahasa al-quran layak digunakan oleh ahli neraka yang dilaknat ?


-----------------
www.fahmishah.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahmishahProfil   Hantar PM kepada fahmishah   Pergi ke fahmishah's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 20:05


Pada 18-08-03 12:08 , kimi_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

husno kusan javani anda kavalkatehe...ofia sangge mamasyahua taj-mahal katehe....-man-



hehe..suka juga mann....caha he tujko..ca hunggi hardam... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 20:20


tak pernah pula dengar bahasa hindustan tu bahasa neraka,yang pernah dengar bahasa inggeris bahasa neraka adalah hehehe masa kecik-kecik dulu rakan ana yang bagitau,tapi tak dapat di pastikan kebenarannya mungkin bergurau agaknya ,,sebab dia memang tak minat bahasa inggeris hehehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 21:52


adoi..macam-macam adik baca karenah antum semua...
bahasa hindustan bahasa neraka, bahasa inggeris pun..???
tak pernah dengar pula...setahu adik semua nanti digunakan dalam bahasa arab...:-D
wallahua'lam bisawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-02-09 23:09


iyekee. cikgu awak ni macam-macam.

tapi bagi saya, bahasa neraka tu macam kutuk-kutuk nyumpah2 lucah2 seranah.
"bab* kau, kau nak mampos!! cilakaaa!!!"
tu bahasa neraka lah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 06:26


Assalamualaikum.
erm, fakta baru selama lebih 20thahun hidup.

tapi aneh sangatlah bunyinya.

rasulullah tahu ke dulu ada bahasa hindustan?
india pulak ada urdu,telugu dan tamil dan macam-macam lagi rasanya.

peliklah kenyataan ini. cuba tanya ustaz awak tu..
apa dalilnya.
tolg sertakan sekali.

cuma..
perkara2 ghaib seperti ini bukanlah satu kemestian untuk kita mengkajinya. lebih baik kaji benda-benda ghaib yang lain.. macam kes ya'juj ma'juj ke..
nanti kalau benda ni diprovok,
sudah bergaduh besar lagi hindu dan muslim.. sebabnya seolah menghina bahasa hindu( kbnyakan hindstani beragama hindu)

kan dah jadi maslah lain..

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-09 10:44


marilah belajar bahasa arab....
bahasa yang ditutur oleh rasulullah...
bahasa arab bahasa syurga....

....lepas itu ana lupalah lirik ni..hehe..

Aperpun selamat belajar bahasa arab.....
Senang nak terjemah ayat Al-Quran & hadis nanti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 10:10


Saya ni memang peminat juga lah cerita Hindi ni,..sampai nangis tu bila tengok cerita hindustan..paham lah jugak sikit-sikit bahasa Hindi ni..
huhuhu

tapi,..jangan over dah lah

" om jai jagdish...." : Tuhan ku

om tu nama Tuhan Hindu..
berhati-hati ya..


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 13-02-09 10:22


sian kat org kat india yang bertutur dalam hindustan, tapi muslim, bila keluar statement macam ni..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:34


Pada 11-02-09 21:52 , are_dik posting:

!!! QUOTE !!!

adoi..macam-macam adik baca karenah antum semua...
bahasa hindustan bahasa neraka, bahasa inggeris pun..???
tak pernah dengar pula...setahu adik semua nanti digunakan dalam bahasa arab...:-D
wallahua'lam bisawab


:sopan: bahasa arab ye?? alamak tak reti ni..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122514 saat. Lajunya....