Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 10 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: kawan makan kawan!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» kawan makan kawan!

Please Mendaftar To Post


Oleh kawan makan kawan!

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-06 08:26


apa pendapat akhi/ukhti semua jika mempunyai sahabat yang ala-ala kawan makan kawan, cakap belakang dah kira wajib dengan orang ( sahabat baik tu, bukan sehari dua, makan tahun juga) tapi masih sampai hati mengkhianati trust sahabat sendiri....sahabat ukhwah silakan........ :-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 11-03-06 09:17


saya memang pantang kalau macam tu....

nak cakap, cakap depan... tapi kalau cakap belakang alamat kena la semburan racun paling berbisa.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

iLah_ganu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22814
Posting: 26
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-06 10:35


saya pun tak suka dapat kawan begitu...

tegur kawan secara depan tu memang bagus,
tapi nak tegur tu mestilah dengan cara yang berhemah...
barulah ukhwah itu berkekalan...

im open minded...hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For iLah_ganuProfil   Hantar PM kepada iLah_ganu   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 11:31


assalamualaikum

kalau boleh memang tak nak jenis kawan macam ni..tapi dalam dunia ni mana ada yang sempurna..yang penting diri kita sendiri..biar orang buat kat kita yang penting kita jangan buat kat orang..tegur dengan cara baik..barulah ikhlas persahabatan tu

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-06 17:17


Pada 11-03-06 11:31 , islamic_princess posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

kalau boleh memang tak nak jenis kawan macam ni..tapi dalam dunia ni mana ada yang sempurna..yang penting diri kita sendiri..biar orang buat kat kita yang penting kita jangan buat kat orang..tegur dengan cara baik..barulah ikhlas persahabatan tu

wassalam


betul tu, manusia ini sememangnya tidak sempurna, bukan senang nak balas setiap perbuatan tak baik orang pada kita dengan senyuman, lagi berapi adalah kan....tapi lihat kembali cara Rasulluah, baginda sentiasa menganjurkan umatnya menikmati setiap kritikan dan celaan kerana kdagkala setiap perkara tak elok orang cakap tu betul la......kalau yang tak betul tu boleh kita bawak bincagn dengan elok2, tak payah nak emotioal sangat nanti obvious sangat, slp2 haribulan orang lain fiikir kita memang seteruk apa yang kawan kita hebohkan...sahabat semua menyatakan dan menyampaikan setiap kebenaran itu memang menyakitkan.....tapi inilah medan nya kita nak uji diri kita ni sabar ke tidak, baru challenging kan.... ;-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-06 17:18


Pada 11-03-06 11:31 , islamic_princess posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

kalau boleh memang tak nak jenis kawan macam ni..tapi dalam dunia ni mana ada yang sempurna..yang penting diri kita sendiri..biar orang buat kat kita yang penting kita jangan buat kat orang..tegur dengan cara baik..barulah ikhlas persahabatan tu

wassalam


betul tu, manusia ini sememangnya tidak sempurna, bukan senang nak balas setiap perbuatan tak baik orang pada kita dengan senyuman, lagi berapi adalah kan....tapi lihat kembali cara Rasulluah, baginda sentiasa menganjurkan umatnya menikmati setiap kritikan dan celaan kerana kdagkala setiap perkara tak elok orang cakap tu betul la......kalau yang tak betul tu boleh kita bawak bincagn dengan elok2, tak payah nak emotioal sangat nanti obvious sangat, slp2 haribulan orang lain fiikir kita memang seteruk apa yang kawan kita hebohkan...sahabat semua menyatakan dan menyampaikan setiap kebenaran itu memang menyakitkan.....tapi inilah medan nya kita nak uji diri kita ni sabar ke tidak, baru challenging kan.... ;-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

aisyahusna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23069
Posting: 62
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-06 18:14


Hmm...ada masalah dengan hatinya tu...ana memang ada kawan macam ni...tapi bukan ana yang kena makan..tapi kawan2 yang lain yang rapat dengannya..entahlah,susah juga nak difahami kawan jenis macam ni.luarannya memang baik..memang tertarik nak berkawan dengannya,tapi bila dah kawan,..fahm2je lah..

Tapi sebagai sahabat,macam tak elok kalau dibiarkan..setiap masalah mesti ada cara nak selesaikan..sekarang kami sekelas dah pakat nak buat sesuatu supaya dia sedar kesilapannya..tapi tak terlaksana lagi rancangan tu sebab tengah sibuk dengan exam..InsyaAllah..kita hanya merancang..Allah yang menentukan..jangan teragak2 nak buat baik.. :roll:


-----------------
Kekayaan pada lapangnya hati..
Rupawan pada indahnya budi..
Bangsawan pada kerendahan diri..
yang sering sujud di telapak Ilahi..


Bookmark and Share

  


  Member Information For aisyahusnaProfil   Hantar PM kepada aisyahusna   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 18:23


mereka ingat kita ni karipap ke, nasi lemak ke, popia ke... suka-suka saja nak makan orang...

nak makan kawan sangat, pergi la berkawan dengan nasi, karipap, popia... hari2 boleh makan kawan... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 18:57


rasa macamane ek makan kawan...
saya tak apa nah makan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 20:37


sakit dan menyakitkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-03-06 22:47


Memang sakit hati..apa nak buat, itulah jenis-jenis manusia yang ada di muka bumi ini....

Bookmark and Share

  


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 00:45


Pada 11-03-06 18:14 , aisyahusna posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm...ada masalah dengan hatinya tu...ana memang ada kawan macam ni...tapi bukan ana yang kena makan..tapi kawan2 yang lain yang rapat dengannya..entahlah,susah juga nak difahami kawan jenis macam ni.luarannya memang baik..memang tertarik nak berkawan dengannya,tapi bila dah kawan,..fahm2je lah..

Tapi sebagai sahabat,macam tak elok kalau dibiarkan..setiap masalah mesti ada cara nak selesaikan..sekarang kami sekelas dah pakat nak buat sesuatu supaya dia sedar kesilapannya..tapi tak terlaksana lagi rancangan tu sebab tengah sibuk dengan exam..InsyaAllah..kita hanya merancang..Allah yang menentukan..jangan teragak2 nak buat baik.. :roll:



ya memang susah untuk membalas setiap kejahatan orang pada kita dengan kebaikkan lebih2 lagi kita ni bukanlah antara orang yang penyabar, tapi ini mungkin ujian buat kita nak tengok kita bergantung tidak padaNya atau sekadar nak buat keputusan sendiri saja....ana harap apa yang ukhti rancangkan tu kena pada caranya...kalau tidak takut lain pulak jadinya...semoga berjaya....niat tu biar betul baru boleh selamat.....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 00:49


Pada 11-03-06 22:47 , badshah78 posting:

!!! QUOTE !!!

Memang sakit hati..apa nak buat, itulah jenis-jenis manusia yang ada di muka bumi ini....


yelah...kalau tak ada orang yang macam tu tak meriah lah dunia ni ye badshah.... :-di


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 00:52


Pada 11-03-06 18:23 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

mereka ingat kita ni karipap ke, nasi lemak ke, popia ke... suka-suka saja nak makan orang...

nak makan kawan sangat, pergi la berkawan dengan nasi, karipap, popia... hari2 boleh makan kawan... :lol:



kesitu pula perginya...kira ok la ibnu_musa....tapi kalau dia rasa satisfaction dengan hanya makan kuih tak ada adalah senario kwan makan kwan sekarang ni.... :-di


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-06 00:59


Pada 11-03-06 18:23 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

mereka ingat kita ni karipap ke, nasi lemak ke, popia ke... suka-suka saja nak makan orang...

nak makan kawan sangat, pergi la berkawan dengan nasi, karipap, popia... hari2 boleh makan kawan... :lol:



kesitu pula perginya...kira ok la ibnu_musa....tapi kalau dia rasa satisfaction dengan hanya makan kuih tak ada adalah senario kwan makan kwan sekarang ni.... :-di


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 13:32


ermm....lumrah alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-06 13:06


assalamulaikum;;;;;;;
dah terkena serik dah
jauhi orang tak berguna tu
buat apa buat kawan

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 15:08


Biarla kawan tu nak makan kita.. jangan kita mkan kawan pulak.. Buat baik pada semua orang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 17:16


!!! QUOTE !!!

Biarla kawan tu nak makan kita.. jangan kita mkan kawan pulak.. Buat baik pada semua orang


Yang penting kita tak makan kawan walaupun kita dimakan ditelan dikunyah. Berhati2lah dalam memilih kawan. Moga ukhwah kita semua diredhai Allah SWT.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-06 17:24


ana pernah jumpa spesis manusia macam ni...dan sesiapa yang pernah jadi mangsa, kena banyak2 bersabar lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 22:51


nak buat bagaimana....kalau orang tu dah tak sabar nak makan daging kawan sendiri...silakanlah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-03-06 01:40


assalamualaikum...ada saja manusia yang suka makan kawan ini. banyak. tapi menurut kata doktor Fadhilah kamsah, orang macam ini kita kena layan dia dengan layanan paling baik. kita maafkan dia kita bagi dia hadiah, lama-lama dia akan sedar betapa buruknya layanan dia. sebab perbuatan buruk ini tak akan dapat di hilangkan melainkan dengan layanan yang baik. lagipun dunia ini kan bulat. What's goes around comes around....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 17:59


Assalamualaikum...

bagi ana kalau kita dikhianati, kita jangan buruk-burukkan lagi keadaan.... jangan timbul perasaan iri hati... biar mereka sedar dengan apa yang dah mereka buat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 18:06


emm lumrah kehidupan di dunia yang fana ini.....
rambut sama hitam hati lain2..
semakin lama kita kenal dengan kawan kita sebenarnya semakin
kita tidak mengetahui sikap sebenarnya...wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-03-06 21:32


Memang betul kata pepatah, rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Amat payah untuk mendapat sahabat yang betul-betul sahabat. Terutama sekali yang sanggup bersama2 kita di masa susah. Kadangkala bab kawan makan kawan ni disebabkan oleh kejayaan syaitan yang berjaya memperdayakan sahabat kita. Jadi tingkatkanlah keimanan masing agar dapat dihindarkan diri dari sifat keji syaitan iaitu Hasad dan Dengki yang boleh menghancurkan persahabatan yang telah dibina sekian lama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 08:23


assalamualaikum.....semoga Allah jauhkan diri kita dari sikap macam ni.....HARAP MAAF....wassalam....

Bookmark and Share

  


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 09:49


berhati-hatilah memilih kawan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-03-06 09:55


sabar paling penting. insyaallah dia akan sedar. tapi kalau membabitkan fitnah, maaf la, ana sebagai manusia biasa tak akan dapat terima...

Bookmark and Share

  


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 10:34


emm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 13:05


suggest kat kawan tu,daripada makan kawan,baik belanja makan,dosa tak dapat,berpahala lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 13:34


ehhh....dah tak ada makanan ke??kasihan kat kawan yang kena makan tu, mesti turun berat badan dia....;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-03-06 17:09


Pada 30-03-06 13:34 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

ehhh....dah tak ada makanan ke??kasihan kat kawan yang kena makan tu, mesti turun berat badan dia....;-)


aikkk!!!!!!!


-----------------
ukhwah pengikat kasih sesama kita...biarlah segalanya kerana ALLAH jua...


Bookmark and Share

  


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 18:39


berhati-hatilah dalam apa jua tindakan.sesaat boleh menjadi seribu erti.dengan kawan ada dua perkara jangan dilepaskan begitu sahaja iaitu wang dan barang-barang berharga

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-03-06 20:58


makan lepet pisang pun sodap ahak!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-03-06 21:06


Menarik. Kawan makan kawan.
Tikam dari belakang. Ramai yang jatuh disebabkan pengkhianatan kawan.
Contoh terbaik Judas yang belot pada Jesus.

Ana sendiri pernah dipanggil pengkhianat, tapi ana tidak bermaksud untuk mengkhianati kawan ana.
Cuma ingin membantunya, membuat perkara yang pada ana betul.
Memandangkan ana keseorangan dan mereka lebih ramai, lebih berkuasa, mungkin sebab itulah ana pakai cara yang agak agresif.
Sampai sekarang ana rasa bersalah...


Ya, kawan makan kawan, kita tidak pernah terfikir seseorang yang rapat dengan kita, yang kita percayai akan belot.
Tema yang sentiasa menjadi pilihan penulis buku best-seller, seperti dah Vinci Code (ana baca separuh jalan sebab sudah dapat agak jalan ceritanya), dll.

Dan, kerana itulah ana lebih suka menganggap musuh sebagai 'kawan', kerana kita sudah maklum dengan tujuannya, dan kita sentiasa beringat kerananya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-03-06 21:13


hmmm...
bagus Kalau dapat kawan macam mohdnurhakimin ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 30-03-06 23:05


kawan tu lapar sangat ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 03:17


tah nya.... makan la meggi ke..... apa la

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 15:32


Assalamualaikum....
pada pendapat saya lah,
kawan makan kawan ni berpunca dari hasad dengki,
jadi bila ada hasad dengki dalam diri,
hidup mula tidak senang,
bila tengok kawan jadi ketua kelas,
mulalah nak jatuhkan kawan dengan memfitnah,
sama juga dalam alam pekerjaan,
bila tengok rakan dinaikkan gaji,
mulalah kata rakan makan gaji buta, bodek boss dan banyak lagi,
kesimpulannya, kita janganlah menjatuhkan maruah orang lain yang lebih mulia dari diri kita,
akhir kata, yang baik datangnya dari Allah s.w.t dan yang salah datangnya dari diri saya sendiri,

p/s : jika salah sila beri petunjuk

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 02-04-06 17:25


Pada pendapat saya kawan makan kawan ni banyak berlaku...kadang-kadang perkara ni berlaku di antara kawan rapat atau 'bestfriends' kita....antara punca2 yang menyebabkan berlaku begitu kerana hasad dengki, iri hati kerana kawan tu lebih sikit...dapat keistimewaan yang lebih dari dia...maka perasaan tu bertukar jadi iri hati yang tidk sihat.... perkara ni banyak berlaku kepada saya... terutama di saat nak menghadapi peperiksaan atau ujian bulanan... exam nak dekat kawan2 pun buat-buat lari atau tak tau tentang sesuatu pelajaran kerana takut kita lebih dari dia..... tak baik la macam tu kan....kedekut ilmu la pulak....sedih dapat kawan macam tu.... jadi kita jangan la kedekut ilmu dengan kawan2ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:49


sedapke makan kawan?rasa apa?
ok,pada kes ni,biasanya kawan nak makan kita,tapi tak jadi.Sebab dia tu lemah.For me,ada kawan yang nak makan ana,but tak jadi,sebab ana tau apa yang dia nak buat.
Sekali ditipu olh rakan,takkan dipercayai untuk kali kedua.


Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 18:41


betul kata mieIKIM
bila dah kena sekali
takkan kena untuk kali kedua
janganlah kita melakukan perkara yang tidak berfaedah ini
jalinkan ikatan ukhwah

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 20:25


waalaikumussalam..

kawan makan kawan.... atau istilah jawenya gunting dalam lipatan... bahasa jermennya musuh dalam selimut... pepatah yang dinyatakan dalma majalah ujang pula adalah member tikam dari belang....

semua istilah yang berbeza namun membawa kepada makna yang satu iaitu.... seseorang yang kita poercayai kepadanya namun kepercayaan kita itu disalah gunakan atau di khianati dengan melakukan perkara2 berikut :
1)membongkar segala rahsia yang kita kongsi kepadanya kepada orang lain..

2)memfitnah rakannya sendiri kerana ada perasaan dendam yang tersembunyi mungkin kerana hasad dengki,iri hari dan sebaginya...

3)dan yang sewaktu dengannya...

Kenapa ianya berlaku :

1)perasaan dengki pada sahabat dengan kelebihan yang ia miliki...

2)hendak menjatuhkan maruah kawan kita...

3)tidak mahu kedudukannya tergugat dengan kehadiran kawannya itu...

4)tak mahu kawannya tu lebih berjaya darinya dan sebagainya....

akibat dari perlakuan ini :

1) terputusnya hubungan persahabatan...

2) pergaduhan diantara kedua2 belah pihak...

3) dan sebaginya...

LANGKAH MENGATASI :

1) berhati2 dalam memilih kawan...

2) berkongsi lah dalam hal2 yang rasanya boleh di kongsi dan bukan semua perkara... perlu berjaga2 sekiranya dia mengkhianati kita maka ia akan ceritakan semuanya kepada orang lain...

3) berdepan dengannya kemudian tanya apa salah kita pada dia...

4) sentiasalah muhasabah diri.. mungkin ada perkara yang pernah kita lakukan yang menyebabkan hatinya terluka atau berasa hati dengan kita sebab tu dia buat macam tu untuk melepaskan kegeramannya...

5) doakan agar ia berubah... kerana apabila ALLAH bagi dia hidayah maka ia akan tau perbuatannya itu salah...

6) walaupun agak sukar..... namun cubalah kita berbuat baik dengannya... ia akan merasa segan jugak dengan kita sebab... walaupun dia buat benda tak elok kat kita.. namun kita maafkan dan tetap berlaku baik kepadanya...

SEKADAR PANDANGAN ANA saja...

KALAU rasa SALAH ABAIKAN saja LAH EK...

wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 21:33


erm,bernas.tapi ada rakan tu dia anggk orang tu ego sebab memilih rakan yang baik.Adui,mee bola seratus.*

Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 22:15


geram dan sedih pun ada bila kawan buat macam tu maknanya dia dah tak nak kawan atau anggap kita sebagai kawan lagi tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 20:07


so,pandai2lah kamu memilih kawan

Bookmark and Share

  


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 20:38


kita patut bersyukur ada kawan macam tu

p/s: fikir-fikirkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 20:56


!!! QUOTE !!!

kita patut bersyukur ada kawan macam tu
apa maksudnya? bersyukur sebab ada kawan yang makan kawan ke? :-? :lol:

terangkan sikit jutawan...

p/s: tak rela dimakan... :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 21:07


yelah...boleh menguji kesabaran kita tahap mana..
akan membuatkan kita lebih berhati-hati di masa hadapan...
boleh tau macam mana yang dikatakan kawan yang tak sepatutnya dibuat kawan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 21:53


pernah kena makan ke? :-? :lol:

mee bola satu!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 21:58


setakat ni, kawan2 saya tak pernah makan orang lagi, tak tau la masa depan macam mana...harap2 bekalan makanan sentiasa cukup...hehe..

p/s: ibnu_musa tiru mieIKIM..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 00:25


saya jugak yang sedih
kawan2 selalu ambil kesempatan
mentang2 la saya ni buat baik dengan mereka
entah la
mintak2 tak jadi lagi macam ni

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 19:23


Pada 06-04-06 00:25 , muslim_boy posting:

!!! QUOTE !!!

saya jugak yang sedih
kawan2 selalu ambil kesempatan
mentang2 la saya ni buat baik dengan mereka
entah la
mintak2 tak jadi lagi macam ni


woh,relax.mee bola satu.


-----------------
I'm Pupus Just Now and Now


Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 19:59


assalamualaikum sahabat ,,,

memang sakit hati kalau ada kawan begitu.kadang-kadang rasa nak tampar pun ada kalau dah tau cerita sebenar ,, :lol:

Yelah,kalau nak tegur tu,cakap la dpn2,,, tak payah la main tikam2 ini ,,

apapun, cuba bersabar. semua orang ada ego. kadang-kadang ego tu la punce kita tak nak mengalah. betul tak??

sahabat,

         Care terbaik nak menghukum kejahatan orang lain pada kita ialah dengan membalas kejahatan dengan kebaikan. cuba saja buat baik kat dia, tapi , make sure baik yang sebenar-benarnye lah. bila semua dah ok nanti,dia mesti malu punya lah,, :-di

--------Mengalah tak semestinye kalah dan bersalah--------

wallahu a'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-06 20:34


tapi satu saja yagn pasti,kalau kawan makn kita 2 kiranya kita ni special la ye...he....he...he

Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-06 20:39


Pada 04-04-06 20:25 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumussalam..

kawan makan kawan.... atau istilah jawenya gunting dalam lipatan... bahasa jermennya musuh dalam selimut... pepatah yang dinyatakan dalma majalah ujang pula adalah member tikam dari belang....

semua istilah yang berbeza namun membawa kepada makna yang satu iaitu.... seseorang yang kita poercayai kepadanya namun kepercayaan kita itu disalah gunakan atau di khianati dengan melakukan perkara2 berikut :
1)membongkar segala rahsia yang kita kongsi kepadanya kepada orang lain..

2)memfitnah rakannya sendiri kerana ada perasaan dendam yang tersembunyi mungkin kerana hasad dengki,iri hari dan sebaginya...

3)dan yang sewaktu dengannya...

Kenapa ianya berlaku :

1)perasaan dengki pada sahabat dengan kelebihan yang ia miliki...

2)hendak menjatuhkan maruah kawan kita...

3)tidak mahu kedudukannya tergugat dengan kehadiran kawannya itu...

4)tak mahu kawannya tu lebih berjaya darinya dan sebagainya....

akibat dari perlakuan ini :

1) terputusnya hubungan persahabatan...

2) pergaduhan diantara kedua2 belah pihak...

3) dan sebaginya...

LANGKAH MENGATASI :

1) berhati2 dalam memilih kawan...

2) berkongsi lah dalam hal2 yang rasanya boleh di kongsi dan bukan semua perkara... perlu berjaga2 sekiranya dia mengkhianati kita maka ia akan ceritakan semuanya kepada orang lain...

3) berdepan dengannya kemudian tanya apa salah kita pada dia...

4) sentiasalah muhasabah diri.. mungkin ada perkara yang pernah kita lakukan yang menyebabkan hatinya terluka atau berasa hati dengan kita sebab tu dia buat macam tu untuk melepaskan kegeramannya...

5) doakan agar ia berubah... kerana apabila ALLAH bagi dia hidayah maka ia akan tau perbuatannya itu salah...

6) walaupun agak sukar..... namun cubalah kita berbuat baik dengannya... ia akan merasa segan jugak dengan kita sebab... walaupun dia buat benda tak elok kat kita.. namun kita maafkan dan tetap berlaku baik kepadanya...

SEKADAR PANDANGAN ANA saja...

KALAU rasa SALAH ABAIKAN saja LAH EK...

wassalam...




kadang-kadang kerana berebut permpuan atau pun lelaki. ha jangan lupa maskkan ni dalam senarai. bunyinya mungkin perit tapi itulah hakikat nya yag perlu kita terima...


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-06 21:26


Pada 06-04-06 00:25 , muslim_boy posting:

!!! QUOTE !!!

saya jugak yang sedih
kawan2 selalu ambil kesempatan
mentang2 la saya ni buat baik dengan mereka
entah la
mintak2 tak jadi lagi macam ni


"nikmati kritikan" ana ada artikel tentang tu...best sejuk hati kalau baca


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 07:10


nak baca artikel tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 07:11


nak baca artikel tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.194674 saat. Lajunya....