Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: percintaan yang menarik


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» percintaan yang menarik

Please Mendaftar To Post


Oleh percintaan yang menarik

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 14:46


salam...
kisah ini ana dapat dari email...
kisah yang menarik dan banyak pengajaran daripadanya...
bacalah....
any comment?? ana alu2kan...


forward message:

assalamualaikum

tertarik dengan topik ni
kisah ana pelik sikitlah. tapi ana nak share juga,
sesiapa yang niat nak couple atau baru saja start
nak
couple atau bercadang nak cari2 ccouple tu ikutlah
cara ana ni

ana ada seorang kawan muslimin. kami sama-
sama
saling suka.. dia dah bagitahu perasaan dia kat
ana
dan hasrat dia nak ambil ana sebagai zaujah dia.
ana
pun nak dah cakap harapan dan hasrat ana pada
masa depan. kiranya kami ni masing2 dah bagi
harapan. tapi, kami dah berjanji takkan bercinta
sebelum kawin. ana sangat terharu, sebab yang
mula2 menyatakan 'nak bercinta lepas berkawin' tu
muslimin tu sendiri.sebabnya ana cukup risau
kalau
ada antara kami yang tak sefahaman sebab ana
betul2 nak jaga. kalau boleh, nak hindarkan
berkawan
terlalu rapat.
ana rasa doa ana dimakbulkan Allah...kerana
setiap
kali lepas solat ana doa kalau betul dia jodoh yang
terbaik untuk ana, Allah mudahkan jodoh kami dan
jauhkan kami dr melakukan dosa maksiat. terasa
sangat Allah letakkan sefahaman tu dalam hati
kami.
sama-sama tak nak couple..sama-sama nak jaga.
alhamdulillah

then...sekarang ana jarang contact dia, dia pun
jarang contact ana. tapi ana rasa ada sesuatu
yang
menghubungkan hati kami iaitu pergantungan
sepenuhnya pada Allah.

ana betul2 serah pada Allah. doa dan tawakkal
buat
ana rasa yakin. ni doa yang ana selalu amalkan
" Ya Allah, cukuplah Engkau sebagai pemantau
kami,
penjaga kami, pelindung kami, pengawas kami,
pemelihara kami, pengingat kami. Peliharalah hati
kami dr terpaling pada-Mu. Pelihara hati kami dr
rasa
kecewa, rasa sedih, rasa lemah dan rasa gelisah.

so far, alhamdulillah setakat ni tak rasa resah tak
dapat message dr dia, tak gelisah dia tak call, tak
risau2 takut dia berubah hati . ana tak nafikan
kadang-
kadang teringat juga tapi apa yang ana buat, ana
doa
dan sedekahkan fatihah untuk roh dia untuk
kemaslahatan dia dalam menjalani apa jua urusan
hidup (sedekah fatihah bukan untuk orang mati
saja
tau)

Yakinlah pada Allah. Letakkan sepenuhnya
pergantungan pada Dia. Kita tak dapat nak kawal
dan
jaga hati orang supaya terus suka kat kita. Allah
yang
berkuasa jaga hati hamba2 Dia. Biar Allah
tentukan.
Kalau betul dia jodoh baik untuk kita, Allah akan
permudahkan jalan tu hingga kita selamat jadi
isteri
dia. Kalau dia tak baik untuk jadi jodoh
kita..redhalah.
kerana Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk
hamba
Dia. Allah sebaik-sebaik pengurus, sebaik2
penolong
dan sebaik2 tempat mengadu. sama-sama kita
cari
dan kejar cinta Allah...kerana cinta Allah la
sebaik2
cinta, dan se'agung2 cinta.

wallahua'lam

memang pelik cara ana ni, tapi itu yang ana rasa
cara terbaik sebagai penghubung ana dengan
muslimin tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 14:52


alhamdulillah :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 14:55


betul tu!
ana setuju sangat-sangat..
~syuqran jazilan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_lailatul
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23269
Posting: 5
Dari: di mana saja

comoros  


posticon Posting pada: 09-03-06 15:02


:)...hmmm....jika kita sandarkan semua pada Allah, hati akan lapang dan tidak rasa gelisah...walaupun kekadang di sudut hati...terdetik namanya...Allah Yang Maha Mengetahui...

Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_lailatulProfil   Hantar PM kepada najwa_lailatul   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 15:09


betul tu..bila semuanya bersandarkan pada ALLAH..ALLAH akan bantu kita..saya pernah bercinta..tapi bila hati sayang sangat kat si dia saya minta ALLAH tunjukkan jalan..kalau dia pilihan ALLAH untuk saya, saya minta kekalkan tapi jika bukan tunjukkanlah..
ALLAH menyayangi hambanya..DIA menguji saya, akhirnya DIA tunjukkkan si dia tu bukan pilihan ALLAH untuk ku

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 15:10


syukran jazilan

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 19:08


sejenis percintaan yang berpotensi untuk di komersilkan di pasaran antarabangsa...............hik.........hik........

Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 19:17


Huhuh...bagus..tapi, agak2 1% sahaja dapat menjalani 'perhubungan' seperti ini..

Apa pun, setuju sangat.. Bergantunglah kepada Allah. Walau sehebat mana kita 'menjaga' hati orang, Allah saja yang dapat menetapkannya... Indahnya bila bertemu dan berpisah kerana Allah (dan bukan kerana nafsu) ;)

WaLLahua'LaM

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 11:14


akak naqibah ana pun "bercinta" macam ni jugak.
alhamdulillah sekarang dah selamat di ijabkabulkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 11:47


emm...menariknya kisah cinta ni...
insyaALLAH..kita akan jumpa seorang insan yang juga mencintai ALLAH..sekiranya kita sandarkan segala pada NYA...kan..


..bila dua diri mencintai ALLAH,bergabunglah jiwa..bersatulah hati..2 jiwa 1 cinta...2 jasad 1 matlamat..bila cinta kerana ALLAH..berpisahnya tidak gelisah..bila rindunya kerana yang SATU..bertemunya pasti tak jemu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-03-06 15:51


ana pun berminat nak try cara tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ekromulhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2006
Ahli No: 23370
Posting: 4
Dari: terengganu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 16:30


alhamdulillah..semoga kita dapat ambil iktibar..TIADA ERTI CINTA SUCI sebelum KAHWIN..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ekromulhakimProfil   Hantar PM kepada ekromulhakim   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 16:48


:-) Assalamualaikum....



Alhamdulillah...pergantungan sepenuhnya pada ALLAH Taala itulah sebaik2nya...
Manusia..banyak kelemahannya..kadang-kadang susah nak kawal emosi dan perasaan,risau dan sebagainya ..tetapi bila semuanya disandarkan pada Yang Maha Berkuasa....InsyaALLAH perasaan akan tenang... :-)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 11-03-06 17:41


Semoga diri ini mampu bebas dari fitnah hati..

Bookmark and Share

  


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 18:40


Alhamdulillah... Semoga perhubungan antum ke jinjang pelamin tak lme lagi. Insyaallah...segala2 akan berjalan nge lancar. apa-apa pun kita perlu kembali kepada Allah yang Maha segala2nya... Satu cerita yang amat menarik dan membuatkan hati saya terdetik dan ingin mengikuti langkah antum sebab saya sedang melalui perhubungan yang dipisahkan oleh jarak...Mesir dan Malaysia...
Insyaallah akan saya ingat satu perkara...pergntungan dari Allah swt... Syukran jazilan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 11-03-06 18:50


Assalamua'laikum

betapa susahnya mencari muslimin seperti itu
lagi susah mencari muslimah yang sebegitu
Apa yang ana harap, ana boleh menjadi sepertinya dan akan berusaha untuk mengaplikasikannya...Allahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 18:51


kalau betul bercinta dengan cara ini betul, Kenapa rata2 warga ukhwah.com keluarkan pendapat bahawa bercinta sebelum kahwin itu 100% salah kerana menghampiri zina? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alleef
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22793
Posting: 15
Dari: mosqueland, malacca

india   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 19:28


alhamdullilah.... mudah2n...
haa..siapa nak buat kat saya macam itu...=P

Bookmark and Share

  


  Member Information For alleefProfil   Hantar PM kepada alleef   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 20:25


Pada 11-03-06 18:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau betul bercinta dengan cara ini betul, Kenapa rata2 warga ukhwah.com keluarkan pendapat bahawa bercinta sebelum kahwin itu 100% salah kerana menghampiri zina? :-?



ermm...sahabatku ibnu_musa, bukan ke cerita ni dah cakap, mereka tak nak ada cinta sebelum kahwin?

rasanya, "cinta" yang dimaksudkan oleh warga ukhwah ni, cinta yang maksudnya selalu berhubung, selalu berjumpa, selalu ber sms, selalu call, selalu ingat, selalu rindu, dan lain2 yang lebih kurang begitu juga lah..

saya yakin ramai warga ukhwah yang amalkan "cinta" yang macam dalam cerita ni. bukan 1% saja.

tak salah bercinta cuma ada batasannya.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

intan_farisya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 573
Posting: 26
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 21:49


alhamdulillah...
semoga allah mengabulkan doa anda..
saya pun sedang cuba kaedah ni..
semuanya dari ALLAH..
Dia yang menentukan..
tugas kita berusaha yakni dengan doa...
jika benar tertulis jodoh kitadgn seseorang tu,...
maka adalah...
kalau tak ada pun semuanya atas kehendak ALLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For intan_farisyaProfil   Hantar PM kepada intan_farisya   Pergi ke intan_farisya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 21:54


Pada 11-03-06 20:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah bercinta cuma ada batasannya.

baguslah kalau ada yang berpendapat begitu...

tapi saya selalu dengar dalam ukhwah ni kata-kata macam ni: dalam Islam, tiada istilah cinta sebelum kahwin, cinta di luar perkahwinan tidak wujud dalam Islam, kerana ia dikira sebagai menghampiri zina... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 22:14


yang ni saya quote dari tajuk Couple....boleh ke???????

Pada 01-03-06 16:52 , hikmah_kembara posting:

!!! QUOTE !!!

emm... saya setuju dengan pendapat "tiada cinta sebelum kahwin". bak kata Hassan al-Banna, "cinta itu halal yang halal, haram yang haram". orang selalu kata kalau nak bercinta, bercintalah, janji ikut syariat. maksud ikut syariat tu sebenarnya bercinta after kahwin. hari ini, ramai mujahid2 dan mujahidah2 gugur di medan percintaan... jagalah hati-hati kita, kerana hanya hati-hati yang bersi dan suci yang mempunyai hubungan yang rapat dengan Allah. janganlah kita menyediakan ruang dan peluang kepada syaitan untuk menyesatkan kita.

"kalau nak bercinta biarlah dengan cara islam". statmen tu sebenarnya adalah salah satu senjata syaitan untuk menyesatkan kita. dia menggunakan istilah "biarlah cara ialam", untuk membolehkan atau membuatkan kita menghalalkan bercinta atau ber"couple". kalau kita cerna semula, bagaimana bercinta cara islam? adakah ia apabila kita bercouple mampu membuat kita dekat pada-Nya? bagaimana nek mendekatkan diri pada-Nya andai dalam solat pun mampu teringat pana pasangan couple? tepuk dada dan tanya iman.

Tidak terdapat satu ayat pun dalam al-Quran yang menyatakan boleh couple sebelum kahwin, dan tidak ada satu hadis nabi pun yang mengiakannya.. so, fikir2 kanlah...



-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 22:15


Pada 27-02-06 00:57 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

uikss..kalau topic couple ni, musti dapat sambutan yang meluas.. :-di
tak sesuaila couple sblom kawin nihh..tak ada dalam islam pun..jangan ambik ringan perkara nihh...

ambik iktibar dr cerita nihh..kat bawah ini..

"I haven't found any entry in Islam that permit what you are doing right now (couple). I haven't heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there's no relationship between male and female except for what is very important and official between them. So, may I know what kind of relationship you are having now and I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have been learning until now."

"My sweetheart, if you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and blessed family come from Allah, and you don't even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can't have a happy family if Allah doesn't help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning." ---di petik dr: http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=14628&forum=31

:-) :-)



-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-06 01:06


sweetnye... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

nuzul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21199
Posting: 48
Dari: pahang

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 18-03-06 16:40


alhamdulillah kisah ni memang menarik.
kadang-kadang memang kita mendahulukan perasaan daripa akal fikiran dan jarang sekali kita meletakkan pergantungan sepenuhnya kepada Allah sbt.Bukankah akal fikiran itu ciptaan Allah?maka dialah sebaik-baik mengetahui..

wassalam



Bookmark and Share

  


  Member Information For nuzulProfil   Hantar PM kepada nuzul   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 18:04


bagus... memang satu kisah yang menarik bagi yang dah tertarik... :lol:

p/s: boleh jadikan panduan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

BonaFide
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15888
Posting: 10

Pahang  


posticon Posting pada: 18-03-06 19:52


Alhamdulillah...papepom kenerla "bonafide" dalam perhubungan..eheh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For BonaFideProfil   Hantar PM kepada BonaFide   Quote dan BalasQuote

nur_hidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22215
Posting: 16
Dari: gerbang selatan

Johor  


posticon Posting pada: 18-03-06 22:54


Alhamdulillah...Kalau semua orang macam tu kat dunia ini..mesti tak banyak masalah sosial macam budak-budak zaman sekarang ini kan...terima kasih 4 wafa_mawaddah sebab forward mesej macam ini..banyak bagi kesedaran lah...syukran jazilan...wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_hidayahProfil   Hantar PM kepada nur_hidayah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 23:05


kih kih

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

matahati82
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4336
Posting: 12
Dari: w.p

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-03-06 00:24


wafa mawaddah...terharu dan tersentuh dengan ceritamu...insaf!

Bookmark and Share

  


  Member Information For matahati82Profil   Hantar PM kepada matahati82   Quote dan BalasQuote

msyahid
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12302
Posting: 70
Dari: simpang renggam

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-06 00:59


setuju sesangat

Bookmark and Share

  


  Member Information For msyahidProfil   Hantar PM kepada msyahid   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 00:48


alhamdulillah...
ana cukup tertarik dengan kisah cinta ni...
semoga jodoh berkekalan...
allah sudah tetapkan segal2nya...
memang benar,pergantungan dari allah itu yang utama...
ana pernah alami pengalaman begini...:)
apapun,segala2nya diserah pada allah yang mengetahui segalanya...
jodoh pertemuan di tangan tuhan...
ana harap,mudah mudahan,lebih ramai yang menyedari hakikat percintaan pada jalan yang benar dan bertunjangkan keimanan serta keyakina pada allah..
jangan jadikan fitrah itu kepada fitnah pula...
syukran jazilan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 00:50


alhamdulillah...
ana cukup tertarik dengan kisah cinta ni...
semoga jodoh berkekalan...
allah sudah tetapkan segal2nya...
memang benar,pergantungan dari allah itu yang utama...
ana pernah alami pengalaman begini...:)
apapun,segala2nya diserah pada allah yang mengetahui segalanya...
jodoh pertemuan di tangan tuhan...
ana harap,mudah mudahan,lebih ramai yang menyedari hakikat percintaan pada jalan yang benar dan bertunjangkan keimanan serta keyakina pada allah..
jangan jadikan fitrah itu kepada fitnah pula...
syukran jazilan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 01-04-06 02:08


Pada 11-03-06 21:54 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-06 20:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah bercinta cuma ada batasannya.

baguslah kalau ada yang berpendapat begitu...

tapi saya selalu dengar dalam ukhwah ni kata-kata macam ni: dalam Islam, tiada istilah cinta sebelum kahwin, cinta di luar perkahwinan tidak wujud dalam Islam, kerana ia dikira sebagai menghampiri zina... :-?



setuju...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 17:40


itulah hakikat cinta yang diredhai
untuk mendapatnya...terlalu sukar
jadilah kekasih Allah
nescaya Allah sediakan insan terbaik buat anda
insyaallah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 18:41


terharunya ana baca...............

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 20:16


Ya...baguslah.....kalau boleh SMS pun kurangkanlah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-04-06 22:03


wow..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-04-06 23:15


Salam...
Kisah ni hampir sama dengan kisah saya.
Baguslah dengan ucapan terus terang kat minat kat orang-orang.
Simpan dalam hati.
Tunggu sampai masa yang sesuai barulh diluahkan.
Bercintalah selepas berkahwin,ada barakahnya...
ws...

Bookmark and Share

  


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 23:49


subhanallah....hebat.moga dipertemukan jodoh oleh Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 23:51


aah...kalau boleh tak payah lgsung.insyaAllah kalau ada jodoh tak ke mana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150646 saat. Lajunya....