Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 10 hari yang lalu
alongmina: 14 hari yang lalu
muslimin23: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 24 hari yang lalu
budakbesar: 31 hari yang lalu
azemi: 35 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Bercouple Di IPT..apa pendapat anda...


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Bercouple Di IPT..apa pendapat anda...

Please Mendaftar To Post


Oleh Bercouple Di IPT..apa pendapat anda...

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-06 08:54


bercouple di ipt?..adakah ianya wajar....kalau kita lihat dalam kontek hari ini..bercouple di ipt sudah menjadi satu trend atau kemestian bagi setiap pelajar.. apa pandangan anda...adakah ia sebagai mangkin untuk belajar atau sekadar untuk berhibur.. dan mulalah timbul isu pelajar terlampau.. yang peliknya ianya dilakukan oleh pelajar melayu dan islam..bagaimana isu ini dapat dibendung...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-06 10:10


tak patut.. hormat lah tempat kita nak menuntut ilmu.. paling kurang pun, malu lah kat orang lain... kadang-kadang benda macam ni boleh bawak fitnah.. daripada bercouple, baik bertunang terus sebab kalau just bercouple, macam main-main saja, kalau bertunang, kita akan rasa lebih tenang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-06 10:15


:roll: rasa2 nya topik ni dah ada...tapi tak apa lah...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-06 10:17


assalamulaikum wbt...

alin setuju dengan alan36963... kalau dah tunang, selain rasa lebih tenang, akan rasa free sebab tak payah dok fikir pasal couple, dan orang pun dah tak kacau kita kalau tahu kita dah bertunang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

sha_ieda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23071
Posting: 30
Dari: UiTM malacca

Pahang  


posticon Posting pada: 09-03-06 09:43


assalamualaikum.....

perluke??? rasanya xperlu bercouple di ipt....
kita tengok lah berapa ramai yang kantoi belajar sebab sibuk bercinta dr belajar...
hidup masih panjg dan kalau dah jodoh tak kemane...
bagi sahabat2 semua .... fikirkan lah harapan mak ayah....
segulung ijazah lebih penting dr sehelai sijil nikah....
sama-sama kita fikirkan dan p'ingatan untuk diri kita juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sha_iedaProfil   Hantar PM kepada sha_ieda   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 09:48


Pada 04-03-06 08:54 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

bercouple di ipt?..adakah ianya wajar....kalau kita lihat dalam kontek hari ini..bercouple di ipt sudah menjadi satu trend atau kemestian bagi setiap pelajar.. apa pandangan anda...adakah ia sebagai mangkin untuk belajar atau sekadar untuk berhibur.. dan mulalah timbul isu pelajar terlampau.. yang peliknya ianya dilakukan oleh pelajar melayu dan islam..bagaimana isu ini dapat dibendung...



trend "couple" bukanlah terhad di ipt saja malah ia menjadi satu cara hidup diseluruh dunia....tapi mengapa perlu melihat orang lain sedangkan kita adal landasan agama yang perlu dijadikan rujukan.. berbalik kepada agama...hukum couple tu HARAM....kalau tak yakin cubalah buat research sikit, ada ke dalam sejarah islam mengatakan YA! dalam bab couple2 ni...


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 09:53


Pada 09-03-06 09:43 , sha_ieda posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....

perluke??? rasanya xperlu bercouple di ipt....
kita tengok lah berapa ramai yang kantoi belajar sebab sibuk bercinta dr belajar...
hidup masih panjg dan kalau dah jodoh tak kemane...
bagi sahabat2 semua .... fikirkan lah harapan mak ayah....
segulung ijazah lebih penting dr sehelai sijil nikah....
sama-sama kita fikirkan dan p'ingatan untuk diri kita juga....


nak menggelakkan hal2 kantoi ni satu jalan saja...KAHWIN...tak perlu nak bercouple...tak ada istilah tak boleh berjaya walaupn dah bergelar isteri dan suami...kalau tuhan dijadikan sandaran dan rujukan pertolongan Dia akan tolong....kalau dalam konteks ni kiranya sijil nikah tu lebih penting daripada tak ada sijil langsung tapi dah boleh macam2 sedangkan tak ada ikatan apa-apa....renung kembali apa sebenarnya kita kejar dalam kehidupan...adakah sekadar mengejar cinta dunia...tepuk dada tanya iman ;-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

athiah_sha85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23309
Posting: 29
Dari: kUaLa LuMpUr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 10:15


bercouple??
setengah orang bercouple di ipt ni,kononnya dapat belajar sesame nanti...
kononnya dapat bagi smgtla boleh belajar...tapi tu semua macam xbetul saja...
smgt ke,apa ke bergantung pada diri kita sendiri...kalau kita xcouple pun,tapi kita rajin berusaha dan tidak lupa sujud pada-Nya,insyaAllah boleh bejaye...betul tak kawan-kawan :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For athiah_sha85Profil   Hantar PM kepada athiah_sha85   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-03-06 10:17


baik jangan la...

Bookmark and Share

  


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-06 11:27


boleh saja...asalkan niat tak terpesong...kita dah kenal kehidupan, apa salahnya mencuba...hehehe...belajar jugak kan...belajar erti kehidupan...setuju tak????

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-06 11:31


ello...ana tipu saja itu....bagi ana, tak usahla sibuk2 cari pasangan kat IPT...ada sesetengah orang menjadikan IPT sebagai tempat untuk mencari jodoh...betul pendapat tu, tapi tak kena tempat la....dunia ni kan besar..luas...celik mata tu...bukak luas2....berfkir sejenak.....baru la kita tahu siapa kita sebenarnya...langit tinggi rendah....awan biru atau kelabu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 11:34


bercouple ni kadang-kadang bukan tak elok..tapi perlu kena dengan caranya..berapa ramai mahasiswa yang bercouple ni terjerumus ke lembah perzinaan..lalu lahirlah insan2 yang tak berdosa hsl dr dosa yang di buat..perbaikilah niat untuk apa ke universiti ni, kalau setakat suka-suka hasilnye pun akan dapat suka-suka lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 11:36


mugkin kerana mereka anggap IPT selain tempat belajar ia nya juga "akademi cinta" ......

Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 11:41


couple memang dah jadi trend......terlalu ramai orang yang bercouple...erm dunia ni dah nak kiamat.benda2 tak elok banyak dah berlaku...couple tu kan tak boleh....so kahwin saja...huh...lebih baik tumpu pada study daripada berkuple yang hanya membuang masa dan tenaga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-06 11:44


kita dengar pendapat orang yang pernah dan sedang bercouple kat IPT...apa kata mereka....??

kita pelbagaikan pendapat kat sini...biar ada pro and kontra....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 13:57


itu terserah pada individu itu sendiri...........tepuk dada tanya hati dan tanya iman sekali.........hehhehehheh

jika dapat membahagikan masa adalah lebih baik...takut2 pelajaran ke mana kekasih entah ke mana...hehehheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 13:57


itu terserah pada individu itu sendiri...........tepuk dada tanya hati dan tanya iman sekali.........hehhehehheh

jika dapat membahagikan masa adalah lebih baik...takut2 pelajaran ke mana kekasih entah ke mana...hehehheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:04


terpulang pada individu...pandai2lah menjaga diri dan yang paling penting bijak berfikir...kejar cita2 then baru cinta..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:21


tapi...................hukum hakam Allah tetap sama walau watak si teruna dan si dara dari golongan 'yang mantap' agamanyaaaa, di madrasah keee, universiti keee,..................di mesir keee, di malaysia kee................

Kalau yakin ia milik kita, tak perlulah nak expresskan.melalui perbuatan........cukuplah menharapkan kepadaNya supaya memudahkan jalan............couple banyak menimbullkan fitnah dan dosa....................

lebih elok jangan buat, takut nnati tak mampu nak cegahnya...............

Bookmark and Share

  


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

farihahlauji
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21705
Posting: 14
Dari: serambi mekah

germany  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:24


ana rasa budaya couple ni susah nak bendung....
tapi bagi ana sebenarnya kita tak sesuai untuk couple kat ipt...tapi ada orang kata kalau tak couple kat ipt, bila lepas habis belajar,
nanti susah nak cari pasangan....
ana rasa itu tak betul...
kalau dah jodoh, kita tetap akan bertemu dengan pasangan masing2 tak kiralah kita jumpa kat mana pun....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farihahlaujiProfil   Hantar PM kepada farihahlauji   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 14:35


banyak betul topic2 cinta ye...memang semua2 tengah jiwang2 sekarang ni saja agaknya...huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:45


assalamulaikum........
coupling di ipt.....pembaziran walaupun dibenarkan jika tidak melanggar syarak......rasanya lebih ramai yang melanggar syarak daripada mengikutnya.cakap dimulut tak melanggar syarat tapi perlakuan mengamberkannya
hindari diri daripada coupling.utamakan pelajaran
jodoh tidak kemana yang penting betulkan diniat,bykan berdoa............

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 15:02


itu semua betul..atas pandangan masing2..tapi bagaimana cara utuk kita membendung gejala ini dari terus menular dan mybe boleh jadi parah... ramai di antara mahasiswa yang hanyut dalam dunia percintaan dan mengabaikan tanggujawab sebagai pelajar..salah siapa..????

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

NURPUTRI
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13755
Posting: 12
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 15:06


hmm..terkejut bila dengar ada kawan berkata yang couple sudah jadi trend, kalau tak couple kiranya macam tak normal kat ipt ni..nauzubillah..,sedih sangat

Bookmark and Share

  


  Member Information For NURPUTRIProfil   Hantar PM kepada NURPUTRI   Quote dan BalasQuote

wardatuljannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23334
Posting: 55
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:07


ermm...senang saja nak jawab, tapi nak cegah tu punya la susah,
hakikatnye bercouple tu HARAM,bukan ana kata..tapi ISLAM yang kata..dah jelas dalam al-quran, jangan dekati zina..kalau betul dah suka, mereka tak payah couple, terus kahwin..tapi Kalau masih belajar, simpan dulu perasaan 2, yang ana tahu..dan ana sendiri praktik.. ana tak pernah couple dan tak ada perasaan nak couple, alhamdullilah, Allah pelihara ana dr maksiat ini, ana rasa tenang dan rasa diri ni berharga bila tak bercouple..ana harap semua dapat fikir secara matang, yakinlah pada ketentuan ALLAH.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardatuljannahProfil   Hantar PM kepada wardatuljannah   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:17


betul tu wardatuljannah..
senang saja jawapanya...
berCOUPLE itu HARAM tidak kira dimana jua anda berada...
wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 16:18


bercouple...konon nak kenal pasangan sebelum kahwin, tapi kalau dah hari2 berkepit, tu bukan nak kenal, tu memang nak buat dose... apa saja yang kita nak tunjuk kat orang... berkawan saja macam biasa, tak ada keperluan tak payah jumpa, nak kenal lagi p jumpa parents, tu baru betul nak kenal... sekuat mana pun kita jaga iman kita, kalau hari2 dok sama-sama, laki perempuan, susah tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:25


tapi kalau pasangan tu berjauhan! macam mana?
maksudnya seorang di penang dan seorang lagi di johor!
mereka tak pernah berjumpa, hanaya saja!
macam mana tu? dibolehkan atau diharamkan?
cuba sahabat2 jawab!

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:25


assalamualaikum....
ni hanya pendapat ana saja.
ana rasa couple ni tak salah tapi kena la pandai bawa diri.
depend pada diri sendiri. kalau nak cari couple kat ipt ni, cari la yang boleh bimbing kita dan yang boleh bagi smgt kat kita tuk belajar.
jangan pula cari kaki ponteng......

wassalam :-)
[ Telah diedit oleh: wihdatul_asrar pada 09-03-06 16:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 16:31


salam...

pada sesipa yang belum couple, tak perlu mula

sebab bila dah mula susah nak berhenti

bukan apa, cakap memang senang 'asal boleh jaga diri'

tetapi sejauh mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

nuzul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21199
Posting: 48
Dari: pahang

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 09-03-06 16:43


memang tak patut....
IPT tu kan institusi pengajian tinggi...tak sepatutnya dicemari dengan perkara-perkara yang tak sepatutnya.Hal-hal macam ni kadangkala mengganggu consentrate pada study ..tapi paling banyak dilakukan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuzulProfil   Hantar PM kepada nuzul   Quote dan BalasQuote

baiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23053
Posting: 42
Dari: BaitulMuslim

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 17:02


tak salah kan niat nak cari pasangan kat sini? yang penting tahu batas... jaga syariat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For baizProfil   Hantar PM kepada baiz   Quote dan BalasQuote

eikien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22751
Posting: 22
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 17:38


assalamualaikum...

pada pendapat saya, student yang bercouple di ipt ini kadang-kadang terikut-ikut dengan kawan-kawan..ye la tengok kawan ada pak we mesti tergerak di hati nak jugak kan..tak salah sebenarnya bercouple tapi jangan melampaui batas kerna tujuan kita melangkah ke ipt membawa harapan ibu & ayah..
kadang-kadang bila berjauhan dengan family kita perlukan teman..teman lelaki tak sama dengan teman perempuan.itula serba sikit..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For eikienProfil   Hantar PM kepada eikien   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 17:47


mana-mana tempat pun CINTA tetap ada...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 19:47


:roll: why banyak sangat topik pasal cinta2 ini....bukak la topik lain.... :-) :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 20:51


Pada 09-03-06 10:17 , indraputra_trg posting:

!!! QUOTE !!!

baik jangan la...



ya sememangnya begitulah...tak usah mencabar kuasa tuhan, kalau sesuatu itu telah dihukum kan haram, maka itulah hukumnya sehingga akhir zaman, jangan cuba mengambil kesempatan keatas kasih sayang tuhan, imbas kembali rahsia sahabat2 nabi melayari kehidupan, mereka sentiasa mendahului tuhan....jadikan contoh walaupun takboleh nak perfect 100%


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:00


Pada 09-03-06 16:25 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau pasangan tu berjauhan! macam mana?
maksudnya seorang di penang dan seorang lagi di johor!
mereka tak pernah berjumpa, hanaya saja!
macam mana tu? dibolehkan atau diharamkan?
cuba sahabat2 jawab!



ermmm...jarak...makin jauh makin lah rindu, baiklah bab2 fizikal contohnya pegang2 tangan ke dating ke memang boleh la elak, tapi macam mana pulak dengan zina hati, mengingati si idaman hati sepanjang masa.....jagn kata semua tu boleh dicontrol, sure ke boleh control sesuatu yang dimiliki olehNya....kalau hati dah diisi dengan cinta manusia adakah lagi ruang untuk cinta tuhan...ingat HATI tu satu saja bukan dua. memang tuhan yang memberi perasaan itu, tapi tak berfikirkah kita itu mungkin ujian dariNya....ujian tuhan boleh datang dalam pelbagai mahupun dalam bentuk perasaan, tak ada istilah cinta ikut2 syariat, kerana istilah itu sememangnya tak pernah wujud pun....perempuan ciptaan tuhan yang sangat indah kalau dilengkapi dengan perisai MALU, lelaki kental dan tegap dgna kekuatan IMAN,,,relakah kita korbankan kasih sayang tuhan hanya kerana cinta manusia....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:09


Pada 09-03-06 16:25 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau pasangan tu berjauhan! macam mana?
maksudnya seorang di penang dan seorang lagi di johor!
mereka tak pernah berjumpa, hanaya saja!
macam mana tu? dibolehkan atau diharamkan?
cuba sahabat2 jawab!



ermmm...jarak...makin jauh makin lah rindu, baiklah bab2 fizikal contohnya pegang2 tangan ke dating ke memang boleh la elak, tapi macam mana pulak dengan zina hati, mengingati si idaman hati sepanjang masa.....jagn kata semua tu boleh dicontrol, sure ke boleh control sesuatu yang dimiliki olehNya....kalau hati dah diisi dengan cinta manusia adakah lagi ruang untuk cinta tuhan...ingat HATI tu satu saja bukan dua. memang tuhan yang memberi perasaan itu, tapi tak berfikirkah kita itu mungkin ujian dariNya....ujian tuhan boleh datang dalam pelbagai mahupun dalam bentuk perasaan, tak ada istilah cinta ikut2 syariat, kerana istilah itu sememangnya tak pernah wujud pun....perempuan ciptaan tuhan yang sangat indah kalau dilengkapi dengan perisai MALU, lelaki kental dan tegap dgna kekuatan IMAN,,,relakah kita korbankan kasih sayang tuhan hanya kerana cinta manusia....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:10


Pada 09-03-06 16:25 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau pasangan tu berjauhan! macam mana?
maksudnya seorang di penang dan seorang lagi di johor!
mereka tak pernah berjumpa, hanaya saja!
macam mana tu? dibolehkan atau diharamkan?
cuba sahabat2 jawab!



ermmm...jarak...makin jauh makin lah rindu, baiklah bab2 fizikal contohnya pegang2 tangan ke dating ke memang boleh la elak, tapi macam mana pulak dengan zina hati, mengingati si idaman hati sepanjang masa.....jagn kata semua tu boleh dicontrol, sure ke boleh control sesuatu yang dimiliki olehNya....kalau hati dah diisi dengan cinta manusia adakah lagi ruang untuk cinta tuhan...ingat HATI tu satu saja bukan dua. memang tuhan yang memberi perasaan itu, tapi tak berfikirkah kita itu mungkin ujian dariNya....ujian tuhan boleh datang dalam pelbagai mahupun dalam bentuk perasaan, tak ada istilah cinta ikut2 syariat, kerana istilah itu sememangnya tak pernah wujud pun....perempuan ciptaan tuhan yang sangat indah kalau dilengkapi dengan perisai MALU, lelaki kental dan tegap dgna kekuatan IMAN,,,relakah kita korbankan kasih sayang tuhan hanya kerana cinta manusia....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 22:02


Assalamualaikum..............
Bagi pandangan saya tak salah nak bercinta asalkan tahu menjaga maruah diri dan keluarga...........
Kalau tak sabar baik kahwin saja tak payah nak malukan keluarga dengan perbuatan tak senonoh..............

Bookmark and Share

  


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 09-03-06 22:23


Buat sahabat ukhwah:dengarlah nasihat yang berguna dari mysarra untuk kepentingan masa depan kita bersama..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-06 23:13


Pada 09-03-06 22:02 , mysarra posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..............
Bagi pandangan saya tak salah nak bercinta asalkan tahu menjaga maruah diri dan keluarga...........
Kalau tak sabar baik kahwin saja tak payah nak malukan keluarga dengan perbuatan tak senonoh..............



banyak persoalan sekarang diselesaikan secara mudah hanya kerana setiap individu mempunyai pendapat sendiri...betul la tu...tapi kalau sesuatu tu dah ditetapkan hukumnya, tuhan takkan tanya apa pendapat kita...yang perlu kita lakukan ialah jaga baik2 sesuatu kurniaanNya tu, jangan salah guna, contohnya perasaan cinta....ianya adalah hak eksklusif seorang suami( bagi perempuan la) mengapa perlu kita meletakkan kasih sayang kurniaan tuhan tu ditempat yang salah. :-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 03:35


memang masalah beso lah bab cintan cintun kat ipta ni...
moga kat tak tergolong di antaranya..aminnn....

Bookmark and Share

  


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 10-03-06 08:52


ermmmm,
kenalah pandai bawa diri..jangan tipu diri sendiri...
nak elak dari rasa suka pada seseorang?
boleh ke?
erm...jika kita suka kat someone...
maybe kita boleh berdoa pada Allah..
to show the true way...
nak keluar dating2 ni...
tak perlu rasanya...
we are role model to others right?

BRING BACK ISLAM!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

qaisy_ida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22014
Posting: 39
Dari: qElaTE

malaysia  


posticon Posting pada: 10-03-06 11:24


b`cinta tidak salah..tapi,mereka haruslah pndai mjaga diri dan maruah...pndai2la mnjaga diri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaisy_idaProfil   Hantar PM kepada qaisy_ida   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 12:53


tapi dah lumrah manusia ingain dicinta dan mencintai...bagi orang yang faham halal haram maybe boleh jaga lagi...tapi bagi yang cetek pegangan agamanya terus hanyut.... sama-sama la kita berdoa agar setiap apa yang kita lakukan mendapat redha allah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

nurfara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7219
Posting: 56
Dari: Kuala Lumpur/Muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 15:30


bagi saya 2 semua tak perlu lagi di alam u..tapi terpulang pendapat memasing kan...semua manusia di kurniakan nafsu ingin di sayangi macam saya juga tapi keredaan Allah tu lebih penting takut tak berkat.. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfaraProfil   Hantar PM kepada nurfara   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 16:23


Pada 09-03-06 17:38 , eikien posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

pada pendapat saya, student yang bercouple di ipt ini kadang-kadang terikut-ikut dengan kawan-kawan..ye la tengok kawan ada pak we mesti tergerak di hati nak jugak kan..tak salah sebenarnya bercouple tapi jangan melampaui batas kerna tujuan kita melangkah ke ipt membawa harapan ibu & ayah..
kadang-kadang bila berjauhan dengan family kita perlukan teman..teman lelaki tak sama dengan teman perempuan.itula serba sikit..hehe


hmm..setuju tu..kekadang yan bercouple ni saja-saja saja..just for fun...tengok kawan ada pakwe dia pun nak juga..actually kena kuatkan iman...betulkan niat...supaya kita tak hanyt...


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

  


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 16:38


emm pada pendapat saya bercouple di ipt ini memang dah jadi satu budaya kepada siswa dan siswi sekarang..emm bagi saya bercouple itu tak salah asalkan jangan nafsu mengawal segala2nya..if nafsu adalah tunggak utama yue yang muda-mudi sekarang akan terarah ke arah maksiat dan akhirnyer zina terjadi,yang pentg niat itu yang penting jangan smbl study sama-sama ada niat lain..nauzubillah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

auninajjah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 12977
Posting: 7
Dari: sg.buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 17:45


assalamualaikum....
bercouple.... ramai orang kata sronokla... terasa disayangi la.... kadang-kadang ada yang terlupe batas muhrim.... bukan ke kisah sayang tu kita boleh dapat dari kluarga... memang setengah orang kata kolot pendapat saya ini... tapi bayangkan masa tengah belajar brcinte... dah la jauh dari mak dan ayh... sanggup behabis duit gayut dengan couple dari brgayut dengan mak dengan ayh sendri... tapi tak boleh nak kata apa... sebab kadg2 ada pulak tu ibu bape yang menggalakkan.... tapi sebagai manusia yang terpelajar... sepatutnya boleh fikir mana yang baik dan buruk... tapi walau apapun tak payah la buat nyusah badan... lebih baik cari kasih sayang allah daripada couple yang tak tentu jadi suami/ isteri kita lagi.....

wassam....

Bookmark and Share

  


  Member Information For auninajjahProfil   Hantar PM kepada auninajjah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 18:54


IPT tak IPT.... selagi boleh elak. elak la. nikah cepat-cepat

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 10-03-06 19:36


Pada 10-03-06 16:23 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-06 17:38 , eikien posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

pada pendapat saya, student yang bercouple di ipt ini kadang-kadang terikut-ikut dengan kawan-kawan..ye la tengok kawan ada pak we mesti tergerak di hati nak jugak kan..tak salah sebenarnya bercouple tapi jangan melampaui batas kerna tujuan kita melangkah ke ipt membawa harapan ibu & ayah..
kadang-kadang bila berjauhan dengan family kita perlukan teman..teman lelaki tak sama dengan teman perempuan.itula serba sikit..hehe


hmm..setuju tu..kekadang yan bercouple ni saja-saja saja..just for fun...tengok kawan ada pakwe dia pun nak juga..actually kena kuatkan iman...betulkan niat...supaya kita tak hanyt...



ha! sri iskandar, agak panas kan! lain pula panas nya itu...


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-06 20:23


elakkan ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 20:34


emmm..
no komen......

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-03-06 20:44


Assalamualaikum...

sebagai orang lama...pada pandangan ana lah, kalau niat kita nak kawin dengan pasangan kita kat IPT...go ahead...kalau sebaliknya, baik tak payah...

baik bujang puas2 lepas tu dah kerja baru fikir soal kapel dan kawin...

macam mana?... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 10-03-06 20:51


Pada 10-03-06 20:23 , yanokage posting:

!!! QUOTE !!!

elakkan ...



apa yang nak dielakkan tu? pleasa explain.


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 10-03-06 20:53


Pada 10-03-06 20:34 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

emmm..
no komen......


no comment is not an answer....but it stll your choice :-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 22:10


terpulanglah atas niat masing2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

auninajjah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 12977
Posting: 7
Dari: sg.buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 22:26


Pada 10-03-06 22:10 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

terpulanglah atas niat masing2...


tapi niat tu kenela betul... janganlah bengkang bengkok....

Bookmark and Share

  


  Member Information For auninajjahProfil   Hantar PM kepada auninajjah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 22:47


ustaz saya selalu kata, tujuan para mahasiswa masuk ke IPT untuk mendapatkan 3 perkara:

1- Degree
2- Kemahiran bersosial (persatuan)
3- Pasangan hidup

tapi, ustaz saya tu sendiri pun hanya dapat 2 saja, yang ke-3 dia tak dapat... :lol:

p/s: pastikan cara kita dapatkan ketiga2 itu adalah berlandaskan syariat...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 23:01


kenapa ada yang no komen pula...bagilah pendapat dan pandangan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

budakhostel08
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18237
Posting: 81
Dari: ~dArUL iMaN wAL-IsLAm~

pakistan  


posticon Posting pada: 10-03-06 23:12


assalamualaikum...!bercouple di IPT?bagi ana...memang tak patut dan tak perlu...lebih2 lagi kita hok beragama ISLAM ni!macam mana nak berjaya kalau hati penuh dengan dosa..bak kata seorang ulamak(tak ingat siapa),sesungguhnya ilmu itu cahaya..dan ia takkan melekat pada hati yang kotor dengan maksiat!memang dah fitrah kita as a human tertarik pada jantina yang berlawanan.Tapi,lebih elok la kahwin terus..setel!tak ada masalahnya kahwin muda2 ni...malah dituntut!
~yang bAik iTu daRI ALLAH...yang bURuk tU dARi dIRi yang LEmAh iNI..TapI pAdA hAkiKatNyA DAtaNg dAri ALLAH..!~


-----------------
~~sEtiAp kALi jAm bErdETik...kita SemAkIN hAmPiR dEnGaN 'KEMATIAN'~~


Bookmark and Share

  


  Member Information For budakhostel08Profil   Hantar PM kepada budakhostel08   Quote dan BalasQuote

jembal
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16629
Posting: 9
Dari: tanta,mesir

egypt  


posticon Posting pada: 10-03-06 23:28


assalamualaikum..ok pada analah tak ada faedah pun bercouple ni tak kiralah masih belajar atau tak..lagipun islam xajar semua tu..allah kata jngan kamu hmpiri zina jadi maknnya xbolehlah naak bercouple atau apa-apa saja yang dekat ke rah itu..sms,berchating.

ok mugkin ada yang kata agak keterlaluan apa yang ana tuliskan ini tapi kalau dikaji dan difahami bettul2 pa yang allah bagitahu mesti betul apa yang saya cakapkan ini...

insyaallah kalau kita jadikan alquran sebgai panduan insyaallah semua akan selesai..takkan timbul lagi bercouple ni...

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For jembalProfil   Hantar PM kepada jembal   Pergi ke jembal's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-03-06 00:25


ermmm... agak2 la..kalau rasa nak buat bini boleh agaknya tapi sementara jadi bini tu jangan buat-buat macam bini pula...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

adrianahayati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14476
Posting: 54
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 03:58


hmm,couple.. tak salah cuma jangan berlebih-lebih..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adrianahayatiProfil   Hantar PM kepada adrianahayati   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-06 08:10


Pada 11-03-06 03:58 , adrianahayati posting:

!!! QUOTE !!!

hmm,couple.. tak salah cuma jangan berlebih-lebih..


jangan lebih2 yang macam mana tu, could please explain yourself :-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 08:18


Assalamua'laikum..

Tak payah la, banyak lagi kerja berfaedah lain nak buat. Couple-couple ni membazir masa, tenaga dan wang. Bukan ciri seorang yang beriman untuk cenderung kepada hal-hal yang lalai dan tidak bermanfaat.

Saya memetik kata-kata seorang ustaz yang lebih kurang begini bunyinya:

"Kenapa tergamak remaja lelaki dan perempuan melupakan mak mereka yang sudah berpuluh/berbelas tahun mengasihinya, hanya kerana hadirnya seorang teman istimewa."

Sahabat-sahabat,
benarlah kata-kata tu kan? Ibu bapa yang selama ini kasihkan anak-anak mereka, susah betul anak-anak mereka nak ingat mereka dalam hati. Kalau ada pun, ingatannya terhadap ibu bapa setara dengan ingatannya kepada kawan-kawannya sahaja. Jerih payah ibu mengandungkan dan melahirkan anaknya, susah payah ayah dan ibu membesarkan dan berusaha agar anaknya berjaya ke menara gading; dirosakkan oleh anaknya sendiri yang melupakannya di kampung sebab sibuk melayan kekasihnya. Malah dalam hanset anaknya pun, lebih banyak sms dan missed call daripada/kepada kekasihnya, berbanding dengan ibu bapanya sendiri.

Apakah layak ibu bapa dilayan sedemikian sedang bahkan si anak itu belum lagi bernikah? Ingat, bercouple belum lagi bergelar suami-isteri, mana layak si kekasih itu lebih utama daripada ibu bapa. Bahkan tidak boleh langsung berhubung dengan mana-mana wanita tanpa sebab yang mustahak. (Rujuk fiqh ikhtilat fil islam)

Tiada pertengahan dalam hal ini kerana yang halal itu jelas, yang haram itu jelas, di antara keduanya mutasyabih yang perlu dijauhi (mafhum hadith daripada kitab hadith 40 Imam Nawawi). Nikah itu halal, zina itu haram, dan couple terletak di tengah-tengah, dan benarlah kata hadith itu: telah terbukti melalui contoh-contoh hari ini, couple adalah pengantar kepada zina.

Macam-macam alasan diberi oleh golongan muda-mudi masa kini untuk bercouple; sedangkan dalam fiqh Islam telah terletak kaedah:

"apa yang mengantar kepada yang haram hukumnya haram"

Ingat juga dalil daripada Al-Quran: "La taqrabuzzina" (Jangan kamu hampiri zina). Jadi tidak kisahlah couple itu bernafsu atau tidak bernafsu, asalkan suatu perhubungan itu dikategorikan sebagai 'couple' sahaja, maka hukumnya haram(rujuk kepada kaedah fiqh tadi). Islam agama mudah, terutamanya dalam urusan-urusan fiqh harian, tetapi jika dalam hal-hal pelanggaran syariat, bersikap tegas adalah pendirian agama ini.

Solusinya, sama ada tidak bercouple, atau terus kahwin. Jika tiada hajat untuk berkahwin lagi, janganlah sibuk nak mencari pasangan. Bila sudah sedia, berdoalah dan carilah, kemudian teruslah bernikah. Mudah-mudahan insyaAllah wujudlah baitul muslim(rumahtangga Islam), lahirlah zuriat-zuriat yang soleh/solehah, kerana ibu-bapanya bukan ahli maksiat.

Couple2 ni budaya barat dan telah mempengaruhi umat Islam Malaysia. Tidak wujud dalam sejarah umat Islam cemerlang terdahulu tentang budaya couple-couple ni. Inilah sebab faktor pejuang-pejuang Islam dahulu kala berjaya dalam bidang jihad mahupun ilmiah. Ilmuan/pelajar islam terdahulu serius betul dalam kerja ilmiah mereka, tapi pelajar islam sekarang sibuk dengan perkara lain pula, patutlah umat Islam sekarang kecundang.

Maaf tulis panjang-panjang, masalah couple ni masalah kronik masa kini, saya ambil ia sebagai perkara serius yang mesti diperangi, demi kemaslahatan umat Islam seluruhnya.

Wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 08:41


ermmm..tempat nak cari ilmu, lagi nak couple2 plakkk...tak ada pekdahnyee..tmbah yang mengherankan lagi, kadang-kadang dalam kelas tu, slambe saja lelaki dengan perempuan dok sebelah2 (kerusi untuk 2 orang tuhhh)...arghhh, tak faham akuuuu....mereka ni tak tauuu ke @ terlebih tauuu...
astaghfirullah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 11-03-06 12:55


ingtan tuk diri sendiri dan sesame insan..semoga dpr keredhaan Allah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 13:02


hmm...bagi ana setakat ini banyak kesan negatif bagi coupling...lagipun, tak elok sangat couple2..expecially time studi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 13:21


couple ni boleh dah nak kawin ok tak...xpun tunang saja.. tapi bila dah tunang ada yang anggap dah dapat lesen besar..masalah juga tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 12-03-06 01:43


Kenapa nak sibuk bercouple masa belajar?
tak yakin ke kita dengan ketentuanNya?
kan ke ALLAH dah tetapkan jodoh setiap seorang?
mengapa kita sibuk2 nak mencari?
sabarlah..kalau ada jodoh adalah...kalau dah tak ada nak buat macam mana...tu semua kerja ALLAH...
seeloknya, kahwin saja terus...lebih terjamin dan selamat....
IPT bukan tempat untuk kita nak bercintan-cintun ni...gedung ilmu....ilmu tu mulia...jangan dicemari dengan perangai kita...
fikir2kanlah...dah besar belaka...ALLAH kurniakan aqal untuk kita berfikir secara waras....fikir berlandaskan iman...jangan berlandas nafsu semata...
seeloknya kahwin dulu baru bercinta...lebih harmoni rumah tangga...

mudah2an iman kita yang senipis kulit bawang ni dapat menyelamatkan kita...
yakinlah dengan janji2 ALLAH... Innallaha ma'ana...

wallahu 'alam bissowab....
[ Telah diedit oleh: afieq_alkindi pada 12-03-06 01:46 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 18:06


pernah dengar tak forum dr fadzilah kamsah dengan doktor mashitah.. mereka ada cakap cari pasangan ni tak salah time belajar di ipt..apa pendapat anda tentang isu ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 18:12


alah...ikhtilat ni kan benda yang asas....sendiri mahu ingat lah kawan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 22-03-06 10:19


pendapat masing2 kan..apa pun pendapat biar la positif..bcouple mungkin boleh kalau cara plaksanaan nya betul,kalau dok bdating saja bagaimana kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

ekromulhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2006
Ahli No: 23370
Posting: 4
Dari: terengganu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 12:19


cinta suci hanya selepas perkahwinan..rasulullah tak bercinta pun sebelum kahwin..kita kena la ikut rasul kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ekromulhakimProfil   Hantar PM kepada ekromulhakim   Quote dan BalasQuote

ekromulhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2006
Ahli No: 23370
Posting: 4
Dari: terengganu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 12:34


ustaz saya selalu kata, tujuan para mahasiswa masuk ke IPT untuk mendapatkan 3 perkara:

1- Degree
2- Kemahiran bersosial (persatuan)
3- Pasangan hidup

tapi, ustaz saya tu sendiri pun hanya dapat 2 saja, yang ke-3 dia tak dapat...

p/s: pastikan cara kita dapatkan ketiga2 itu adalah berlandaskan syariat...


assalamualaikum..yang ke3 tu ye ke??

Bookmark and Share

  


  Member Information For ekromulhakimProfil   Hantar PM kepada ekromulhakim   Quote dan BalasQuote

tehah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23627
Posting: 4
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 12:58


saya pun sependapat dengan ekrohakim ni...

cinta itu anugerah illahi,semua mengimpikan cinta sejati.


saya pun tak pasti..
awak study mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For tehahProfil   Hantar PM kepada tehah   Quote dan BalasQuote

izzatuljannah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13674
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 14:52


sahabah, sahabiah..
cinta...yes, fitrah manusia..
coupling??ada tak dalil2 yang mbenarkannya?yang ana tahu, in Islam perkahwinan tu lah coupling yang dibenarkan syarak..benarkah coupling boleh jadi pemangkin kejayaan? i strongly disagree! apakah kita nak cemarkan niat suci menuntut ilmu dengan perbuatan maksiat kepada Allah..apakah dengan coupling sebelum perkahwinan itu hati menjadi lebih suci? apakah dalam keadaan umat islam sekarang yang ditekan dr pelbagai sudut, remaja islam kat malaysia masih nak bercoupling2...?

justeru, sama2lah kita betulkan niat agar setiap yang dilakukan mendapat keredhaanNYA.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzatuljannahProfil   Hantar PM kepada izzatuljannah   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 15:56


ana SETUJU----->Tiada istilah coupling dalam ISLAM

Bookmark and Share

  


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 13:52


couple ada batasnya..pandai2 lah.... tapi memang best couple ni... macam-macam ada..

Bookmark and Share

  


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

mrdon
Warga Rasmi
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23755
Posting: 11
Dari: S2

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-03-06 15:05


haha...kamu semua ni memang la.tau sangat la dalam hati tu semua nak ada kapel. cakap banyak pulak. apa kahwin terus..nak bagi bini makan pasir. duit pun minta mak bapak. ceit.. :lol:
[ Telah diedit oleh: mrdon pada 27-03-06 15:08 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mrdonProfil   Hantar PM kepada mrdon   Quote dan BalasQuote

mrdon
Warga Rasmi
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23755
Posting: 11
Dari: S2

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-03-06 15:09


err hehe..ok2. kapel tak elok. ya ya saya tau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mrdonProfil   Hantar PM kepada mrdon   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 02:14


hmm tajuk ni menarik...
memang couple ni isu yang panas untuk dibincangkan....
yup, coupling is haram....!
Kenapa IPT harus jadi tpt untuk coupling? kenapa tpt untuk tuntut ilmu harus dicemari dengan perkara-perkara maksiat...?
saya tak faham, kan dah tau haram, kenapa mesti nak tunduk pada keinginan hawa nafsu dan godaan syaitan...?
memang...kadang-kadang kita tengok kawan-kawan lain coupling...rasa nak ikut macam mereka pun ada... tapi, fikir la pjg2... apa yang dibuat itu, boleh ke sumbangkan something yang baik to ourselves?to ummah? to islam...???
susah2 sangat, kahwin saja la... kan lagi elok... itu la yang syarak kata halal dan dibenarkan dalam islam...
ana rasa sedih sangat, bila tengok kawan-kawan couple...sedih..mga Allah bri hidayah pada mereka agar mereka bertaubat....
sudah terlalu banyak dosa yang kita lakukan, even tak bercouple... kalau bercouple...? entah bgmana agaknya tingginye 'nilai' dosa kita...astaghfirullah.... semakin sukar lah untuk kita mnjejak syurga...

ana syorkan masa kita tengah dok mengaji dan belajar ni, sbaiknye kita perbaiki segala kekurangan kita, develop leadership skills, tanam rasa cinta yang mendalam terhadap Allah dan rasul, pererat silaturrahim dengan mak ayah&family... dan baik kan hubungan kita dengan sesama manusia dengan cara yang dibenarkan dalam Islam...

insyaAllah, sama-sama la kita cari keredhaanNya....

sekadar pendapat,maaf andai ada yang khilaf..wallhu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 17:23


emmmm...poning makcik...kembali kepada niat...apa tujuan belajar kat IPT tu ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

wardatuljannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23334
Posting: 55
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 18:11


assalamualaikum...w.b.t...

kapel memang tak ada dalam Islam... terlalu banyak keburukan bila dah berkapel...rasa nak mesej selalu, t;ingat selalu..nak beribadah pun nampak muka dia...ana tak pernah berkapel tapi pengalaman rakan-rakan banyak tolong ana jauhkn diri dari kapel...alhamdulillah, Allah masih lindungi diri ini...kepada kaum muslimah yang nak berjinak2 dalam dunia kapel ni, lupakanlah...memang fitrah manusia nak disayangi dan menyayangi...tapi kita kena berbalik kepada pencipta cinta...kasih itu suci dan hamparkanlah kesucian itu pada cinta teragung..milikNYA...berdoalah sentiasa agar pintu hati kita dibuka pada waktu yang diredhai...sesungguhnya kita akan mengecapi ni;mat cinta yang sejati...benar...ana tenang apabila tidak berkapel.. jauhkan dirimu dari fitnah dunia...jadilah wardatul shauqah...
~ilalliqa'~
[ Telah diedit oleh: wardatuljannah pada 26-08-06 18:13 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For wardatuljannahProfil   Hantar PM kepada wardatuljannah   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 18:36


wah isu best ini...
saya pun pening fikir pasal masalah ini..
dulu masa sekolah rasa pelik dengan keadaan kapel
tapi bila masuk u lagi teruk rupanya...
betulgak masa kat u ni selain belajar boleh punya tujuan mencari pasangan hidup..tapi dengan cara yang halalla....salah 1 dari inisiatif kita...berkahwin memang di tuntut...tapi kapel ni kurang sesuai dan kurang manis dari sudut agama....pendek kata..haram...kan elok kalau kawin saja terus untuk elak maksiat darpada berkapel sampai da tak ingat Tuhan...

sebagai pelajar kalau kita tak bersedia nak berumah tangga...tangguhkan dulu untuk mencari pasangan.selesaikan dulu tanggungjawab belajar...soal tanggungjawab ni jangan dipandang remeh....lebih2 lagi bercouple ni lagilah perlu dielak untuk mengelak dari maksiat. bila dah berdua tu...adalah orang ketiga yang lebih hebat hasutannya...dah pulak tu nanti asyik terbayang kat kekasih tu...dan membawa kepada nafsu jahat...

menyukai orang tak salah sebab Allah memang mengurniakan nafsu buat manusia...tapi nafsu ni perlu dikawal kalau tak dikawal...parah jadinya...fikirkan dulu urusan kita dengan Allah...sudah cukup ke kita mencintai Allah dan mensyukuri nikmat yang diberi kat kita...soal jodoh semua atas urusan Allah...apa yang kita perlu lakukan berdoa,berusaha dengan cara halal dan bertawakkal padaNya dengan sepenuh hati....Insyaallah Allah perkenankan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-06 18:42


KEADAAN YANG MENAKUTKAN!!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 21:28


Pada 27-03-06 13:52 , xqtif posting:

!!! QUOTE !!!

couple ada batasnya..pandai2 lah.... tapi memang best couple ni... macam-macam ada..


Tak best lah couple..tak boleh pegang, tak boleh nak naik motor sesama, tak boleh nak berdua-duaan...nak tengok lebih-lebih pun tak boleh..banyak pantang-larang nya dalam couple..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-08-06 21:33


Pada 22-03-06 12:19 , ekromulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

cinta suci hanya selepas perkahwinan..rasulullah tak bercinta pun sebelum kahwin..kita kena lah ikut rasul kita...


dengan sepenuh hati saya bersetuju


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-08-06 22:41


assalamualaikum....

sedihnya saya bila dengar masalah ni...

kita patutnye tahu mana nak letak cinta pertama, kedua, ketiga dan seterusnya...

tak perlu tanya orang len, tanya hati...tanya betul-betul tanya..ikhlas...bila bercouple, siapa yang anda selalu terigat2...siapa yang anda rasa sangat gembira bila berjumpa...tentu bukan lagi Tuhan, Allah yang menciptakan...betul tak? di kala itu....sedarkah anda ... anda telah mengabaikan cinta agung yang tak pernah ada yang setanding dengannya...memberi tanpa dipinta, cinta yang tak pernah tak berbalas...memberi nafas setiap detik tanpa henti...itulah cinta agung...mengapa kita abaikan?

Kalau nak cari cinta manusia sekalipun...perlulah cari cinta yang tidak mengabaikan cinta Tuhan....cinta yang tak menybbkan anda teringat2 padanya melebihi anda teringat pada Tuhan...namun dalam konteks umat akhir zaman...ada ke orang yang dapat buat begini? of course...orang yang sempurna...nabi Muhammad S.a.w. boleh...contoh lain...rabi`atu `adawiyah...beliau tidak dapat mengumpul 2 cinta dalam hatinya....beliau seorang wali....

pendapat saya, tak perlu bercouple jika anda yakin anda akan abai cinta tuhan dengan couple itu...di sini...diri perlu ikhlas pada hati..perlu sayang pada dari...bila sayang, mestilah ikhlas...umur kbh anda 17,18,19,20..kalau keluarga seseorang tu memang tak biasa kawin time umor ni...tak payah lah sibuk2 cari couple lagi....sebab umor tu memang hati tengah belum matang lagi...nak bgembira bercouple saja...lagi Kalau tpengaruh...belum ada komitmen untuk kawin...tak payah tipu lah....

wallahua`lam
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11892
Posting: 78
Dari: parit buntar

Perak  


posticon Posting pada: 05-09-06 02:04


saya pernah terdengar satu nasihat dr seseorang...
jangan kita campur adukkn jalan menuju kejayaan dengan maksiat... kerana dengan maksiat itu hati kita tidak akan terbuka dengan terang untuk menerima semua ilmu dr ALLAH... oleh itu jauhkan diri kalian dr maksiat... biarlah kejayaan dan ilmu yang ingin dikecapi mandapat redha dan rahmat dr ILAHI...

Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggisyurgaProfil   Hantar PM kepada setanggisyurga   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 23:13


cinta itu indah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-09-06 23:17


Pada 05-09-06 02:04 , setanggisyurga posting:

!!! QUOTE !!!

saya pernah terdengar satu nasihat dr seseorang...
jangan kita campur adukkn jalan menuju kejayaan dengan maksiat... kerana dengan maksiat itu hati kita tidak akan terbuka dengan terang untuk menerima semua ilmu dr ALLAH... oleh itu jauhkan diri kalian dr maksiat... biarlah kejayaan dan ilmu yang ingin dikecapi mandapat redha dan rahmat dr ILAHI...


saya amat bersetuju
cinta pada Allah swt dan rasulullah sewangi setanggi syurga
:)


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 23:49


Pada 09-03-06 11:34 , nur_eiman posting:

!!! QUOTE !!!

bercouple ni kadang-kadang bukan tak elok..tapi perlu kena dengan caranya...


jangan diduga hebatnya syaitan, kuatnya nafsu, andai iman sebesar biji sawi..

"Sekuat-kuat ikatan iman adalah membantu kerana Allah, bermusuhan kerana Allah, cinta kerana Allah dan benci kerana Allah" (hadith riwayat: Ahmad)

terlalu banyak perkara yang kita lakukan, kita tak mampu yakinkan diri ianya kerana Allah.. contoh mudah apabila makan.. adakah kerana Allah? atau kerana lapar? tidur.. adakah kerana Allah, atau kerana mengantuk? minum.. adakah kerana Allah, atau kerana dahaga? kita makan ubat, dan sihat.. adakah kerana ubat itu mujarab atau kerana Allah? kita mandi.. kerana Allah, atau kerana khuatir badan berbau busuk? kita solat.. adakah kerana takutkan Allah atau kerana tidak mahu dipandang serong oleh rakan-rakan? Kalau perkara yang terlalu simple tidak mampu kita pastikan sama ada kita lakukan kerana Allah ataupon bukan.. apatah lagi perkara yang syubhat.. dan maksiat.. wallahualam.. *apa saja yang kita lakukan, bukan kerana Allah, adakah syirik.. syirik yang tersembunyi.. dan tiada tempat disyuga buat mereka yang menyekutukan Allah.. semoga kita berusaha untuk mencari kaedah2 meningkatkan keikhlasan dalam diri.. amin.. insyaAllah..

"cegahlah kemungkaran dengan tangan, jika tidak mampu, dengan lidah, jika tidak mampu dengan hati.. itulah selemah-lemah iman"..

Kalau kita tak mampu nak cegah kemungkaran dengan lidah dan tangan.. masihkah kita punyai kekuatan untuk menentang syaitan, dengan membenarkan istilah kapel? biarlah dikata jumud, kuno dan ketinggalan zaman.. berfikiran sempit, tapi.. letakkan redha Allah sebagai keutamaan dalam segala hal.. apakah kebaikan yang diperoleh dengan berkapel? sejauhmana ikatan percintaan mampu mendekatkan kita kepada Allah, melainkan tipu daya mencampakkan diri kelembah kemaksiatan.. mengheret perasaan yang melalaikan..

"jangan bermain dengan api, sewaktu kecil.. ia masih boleh dikawal.. di saat marak.. segalanya hancur binasa... hanya Allah tempat bergantung"

p/s: saya quote kata-kata bukan nak menuding jari, kerana saya sedar.. menuding jari telunjuk pada orang, tiga jari yang lain menghala ke diri sendiri.. saya insaf dengan kelemahan diri.. cuma, kata-kata yang saya quote tu.. terlalu umum.. dan biasa didengar, tak berhasrat saya nak pertikaikan kalam nur_eiman.. maafkan saya andai tersilap.. samer2la kita mentarbiyah diri.. insyaAllah..

wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 12-09-06 00:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-09-06 00:48


naluri remaja memang nak berkapel tapi cuba tanya hati kita da bersedia ke nak

tempoh segalanya

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.23177 saat. Lajunya....