Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 17 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 23 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: sistem akhir


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» sistem akhir

Please Mendaftar To Post


Oleh sistem akhir

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:17


ada sesiapa boleh tolong saya buat sistem tak?atau ada apa-apa cadangan mengenai sistem akhir?

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 17-02-06 09:09


salam..
cuba asha terangkan dengan lebih detail lagi.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 09:40


sebenarnya saya akan buat sistem akhir sementer depan,tapi tak tau nak buat sistem apa..saya dah mula kena buat porposal..
[ Telah diedit oleh: asha_gurl pada 17-02-06 09:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 10:04


emm...sistem tu nak ditujukan pada sesuatu organisasi ke? maksudnya untuk KASTAM ke..atau untuk organisasi krjn yang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 10:10


yup...tpkalu boleh tak hendak buat sistem untuk goverment..nak buat untuk syarikat swasta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 22-02-06 14:29


firstly, kena tentukan jenis sistem yang nak dibangunkan.
untuk apa,siapa dan soon..kena clear betul2..
Kalau dapat bincang dengan supervisor or senior, lagi baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 18:30


final sem project la ni. apa yang kismis kata tu memang betul. mungkin ada boleh bermule dengan problem finding or anda pergi ke 1 organisasi dan tanya system apa yang diperlukan. cnthnyer menyelesaikan problem yang ada pada business process kat organisasi tersebut. dr situ anda perlu buat requirement gathering untuk tentukan siapa pengguna system, problem apa yang hendak diselesaikan, and so forth. or else, anda boleh enhance current system kat organisasi tersebut.

itu saja pandangan dr saya sebab i am practically majoring in information system engineering. also in final year + final sem. find out problem anda dahulu then baru proceed dengan lecturer or supervisor.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 23-02-06 03:24


kalau nak senang, cari common sistem. boleh jugak buat produk untuk masa depan.

general system macam customer database, inventory system, organization member database, asset tracking, simple report generation, digital document management dll

cuba search kat internet software apa yang selalu organisasi nak guna. lepas itu cuba olah jadi lebih canggih with extra features..

just cadangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 16:08


report generation ok juga. boleh awak tolong siapkan 1 module untuk tesis saya...hehehe. dengan syarat buat dalam php. kidding!

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

syarahar
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15845
Posting: 3
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 16:11


saya menghadapi masalah untuk mencari laman web yang mempunyai contoh-contoh sistem bagi memudahkan membangunkannya dengan hanya menggunakan microsoft access

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaraharProfil   Hantar PM kepada syarahar   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:36


saya pun gentar jugak nak buat sistem akhir...
tambahan pula baru-baru kat kolej saya ada yang kena sama
mintak2 saya lepas ni ok...insya Allah
kepada asha_gurl
selamat maju jaya saya ucapkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 18:17


kalau buat system guna masa access, tak sure la pula nak refer kat website mana. time saya diploma dulu pun, saya ada buat juga guna access tapi main tibai saja. asal boleh jalan. tak ada choice lain? vb ke? asp? php? cfm? better go for web-based, suit for intranet and internet area. kalau dah web-based, means that particular system can be accessed by any clients as long as within network (for intranet)/internet connection (for internet).

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 17:07


erm cuba anda semua bagi candangan tentang tujuk sistem akhir?sebab br2 ni ramai kena reject masa present..sebab ada subform.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 19:47


macam forumner lain cakap, awak kena cari problem dulu then propose kat lecturer. but since awak nak develop guna access, saya tak berani comment sebab functionality setiap tool berbeza.

ok, sometimes saya buat freelance develop system untuk organisasi/companies. the latest is for tempat practical saya time diploma and saya developed guna asp, nak cepat. mereka need 1 system untuk keep track software distribution to staff within the organization. problem senang saja, setiap software (contoh: adobe photoshop, max. license: 300) ada maximum license. so, any staff yang request adobe photoshop untuk di install dalam pc mereka, technician yang install akan make sure only 300 clients (desktops) can have adobe. jum clients akan bermule dengan 1 and end up with 300. so bila ada staff ke 301 yang request, technician tak boleh install pasal max license is 300. setiap clients (desktops) yang ada adobe photoshop akan direkod. system ni kecik saja just ada 3 entities.

tajuk lain, patient management system kat klinik, companys' assets management, kat sini awak boleh focus mana-mana asset sebab kalau nak ikutkan, banyak assets dalam 1 company.

buat masa ni tu saja idea saya sebab tak mampu nak fikir. sebab kalau saya bagi yang lain2, takut access tak mampu nak buat. sebab tu saya suggested go for web-based.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 16:21


terima kasih the condor.awak ada cd tak?boleh burn kat saya ek!

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103549 saat. Lajunya....