Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 22 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: hisap rokok


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» hisap rokok

Please Mendaftar To Post


Oleh hisap rokok

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:00


Kenapa ramai pelajar lelaki sekarang mengatakan kalau tak merokok bermakna tak gentleman?apa pendapat anda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:30


assalamualaikum...

Nabi Muhammad SAW tak buat semua ini....
baginda pembawa akhak yang mulia
so..buat apa semua ini...

AMARAN...MEROKOK..MEMBAWA KEMUDARATAN kepada KESIHATAN...!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:32


terima kasih atas pendapat anda saudara maqnawie

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 16-02-06 22:42


assalamualaikum...
saya benci orang hisap rokok,penjual,pengedar,syarikat rokok,dan apa - apa yang berkaitan dengan perkataan ROKOK...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:45


erm betul tu..saya bau asap pun tak boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

Sakri
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22587
Posting: 14
Dari: Paka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 01:11


Yang ana dapat lihat perokok ni pengotor. Kalau di kedai makan diaorang masukkan saja puntung rokok dalam gelas untuk matikan api. Lepas tu puntung dibuang merata tempat.Ana pun sama bau pun tak boleh apatah lagi ....

Mereka berkata demikian sebagai satu alasan untuk mereka dapat hisap rokok saja.
Jauhi Merokok
1) Hidup tak lama-rosakkan paru-paru/jantung orang kampung ana dah meninggal     sebab merokok umur 30an
2) Membazir-mahal rokok dari nasi sepinggan
3) Mencemar alam sekitar, menggangu rakan
4) Makruh & tiada faedah langsung disamping boleh menjerumus kepada dadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For SakriProfil   Hantar PM kepada Sakri   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 02:37


tak tahulah...
rasanya orang yang tak boleh mujahadah tu yang dikira tak gentleman...
maksud saya tak boleh pun nak lawan nafsu sendiri.. huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 18:04


:-) Assalamualaikum....


    Yang penting rokok itu HARAM.....dan ramai ulama' sudah mengeluarkan fatwa pengharaman rokok ni....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 10:10


alhamdulillah..saya tidak terjebak dengan rokok..
tapi saya lihat ada jugak rakan-rakan lain yang memang nak berhenti merokok...
sama-samalah kita berdoa dan beri galakan pada mereka...
merokok ni dah jelas bawa banyak keburukan..
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 18-02-06 10:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 18-02-06 13:18


BELIA BENCI ROKOK!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 17:29


merokok membazirkan wang dan masa saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-03-06 17:43


Pulau perokok!!!.....anti-merokok & anti-perokok!!!

soalan cepu emas untuk muslimah....kalau yang datang merisik, meminang....yang tackle anda itu...adalah seorang perokok...anda terima tak lamaran atau luahan hati perokok2 itu?? ...anda nak mereka2 ini jadi ayah kepada anak2 anda???....silap2 haribulan...isteri dengan anak2 pulak nanti satu family mengidap sakit jantung and canser peparu.

p/s : orang yang merokok memang pengotor, pemalas, pentingkan diri sendiri, ego, budjet macho (memang bodoh yang teramat sangat)....rasanya bukan ciri2 bakal suami yang soleh sebab tak reti and degil untuk ikut cakap ulama' yang dah pun fatwakan rokok adalah haram.....kalau anda terima mereka (perokok) untuk jadi suami anda, anda sehidup semati dengan orang yang sentiasa buat perkara haram iaitu hisap rokok....so...fikir2 kan lah.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 03-03-06 17:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aimiz_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20051
Posting: 39

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 21:20


memang tak patut kalau orang kata hisap rokok tu gentleman..
bukan sajaa mereka buang duit..tapi merosakkan diri sendiri dan orang lain...jadi kepada mereka yang merokok..hentikanlaah...
kalau dah rasa ketagih nak merokok juga...cuba cari sesuatu yang dapat menggantikan rokok sprt gulaa2...hi..cuma pendapat dari ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimiz_muslimahProfil   Hantar PM kepada aimiz_muslimah   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-03-06 05:45


jangan sesekali cuba merokok..kalau dah cuba payah nak berenti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 08-03-06 08:24


Pada 17-02-06 02:37 , khairuzzaman posting:

!!! QUOTE !!!

tak tahulah...
rasanya orang yang tak boleh mujahadah tu yang dikira tak gentleman...
maksud saya tak boleh pun nak lawan nafsu sendiri.. huhu



saya setuju..
lagipun merokok bukan sahaja menggangu tahap kesihatan malah ia ibarat membunuh diri... ishh nyawa dan kesihatan tu kan amanah Allah yang perlu dipelihara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 09:54


tu kata anda bagi yang tak hisap rokok...tapi bagi yang hisap rokok tu, lain pula jawapannya....mereka pun ada alasannya tersendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 13:09


Agama melarang kita membazir...
Membeli rokok adalah satu pembaziran...
lagipun membawa kemudaratan...
apa kelebihan merokok???

Smoking is nothing!!!! :-di


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 14:23


hanya perempuan dapat menghentikan asap rokok, JANGAN TERIMA PINANGAN LELAKI PEROKOK baru la lelaki prokok terkial -kial nak cari bini

"KATAKAN TIDAKKK KEPADA PEROKOK"

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 14:32


BETUL TU..kadang-kadang orang HISAP ROKOKX MERASA apa-apa..yang MERANA yang MENYEDUT ASAP ROKOK

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 14:48


alhamdulillah tak hisap rokok

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 18:57


alhamdulillah, ramai yang tak suka. tapi apa kata kita bantu mereka sama ada yang tak sedar2 lagi atau ada kesedaran tapi sukar nak mengatasi. ini tugas yang lebih penting dari melaung2kan anti merokok. bagi la tips, pandangan, nasihat, tak kan bab rokok pun kita kategori selemah2 iman? cuma berani membenci di hati?

nasihat untuk diri ana juga (jom kita nasihatkan mereka) jangan mengalah sebelum mencuba. esok lusa kita jadi parents... bagaimana nak elak anak2 jadi terbak kalau tak belajar dari sekarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 04:17


siapa kata gentleman??tak semua orang akan jawab begitu...derang ada jawapan yang tersendiri...itu jawapan umum kepada orang yang sekadar nak tahu...bukan nak mengkaji.....fikirkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 15:29


apa lagi jawapannya?..nak menyalai jantung..nak mengasapkan paru-paru..nak keluarkan bau mulut busuk..nak habiskan duit negara ubatkan pesakit kanser dan tibi akibat dari merokok..apa lagi ye jawapannya?

NAK NAMPAK MACAM PEMIKIR..TERMENUNG MENGELAMUN SAMBIL PEGANG PUTUNG ROKOK...ATAU NAK PANGGAY IDEA NAK BUAT NEGARA..
dalam tandas pun ada orang isap rokok..wakakakaka

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 16:03


di barat pun majikan tidak akan ambil pekerja mereka yang merokok..Malaysia pun kena buat macam tu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-03-06 16:23


Pada 08-03-06 09:54 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tu kata anda bagi yang tak hisap rokok...tapi bagi yang hisap rokok tu, lain pula jawapannya....mereka pun ada alasannya tersendiri....


hhmm...apelah alasan yang boleh diberi oleh perokok??....asalan sebab dah terjebak dengan merokok??? (tuelah, siapa suruh hisap sangat rokok, padan muka...dont blame others but blame urself!!)...

alasan nak hilangkan and lepaskan tension??(awak seorang saja ke yang tension and stress dalam dunia ini??, non-smokers tak stress and tension ke??ulama'2 dulu tak stress ke fikir masalah ummah?? kami boleh saja tak merokok, cool saja...banyak benda lain yang boleh hilangkan stress like berzikir and baca al-Quran, anda saja yang malas nak dekatkan diri pada Allah SWT!!!)

alasan macho and gentlement??....hahaha...alasan yang paling bodoh & tak releven.

cuba berikan sikit 5 advantages merokok dari sudut scientific....kalau tak ada, janganlah nak tegak kan benang yang dah basah!!!

Pada 11-03-06 14:23, samudra posting;

!!! QUOTE !!!

hanya perempuan dapat menghentikan asap rokok, JANGAN TERIMA PINANGAN LELAKI PEROKOK baru la lelaki prokok terkial -kial nak cari bini

"KATAKAN TIDAKKK KEPADA PEROKOK"


idea yang sangat bernas and naruto-san sangat2 setuju....muslimah2 ISLAM sepatutnya menolak lamaran dan pinangan yang datang daripada perokok ....untuk kebaikan and keberkatan ruamahtangga yang bakal didirikan...supaya anak2 anda kelak tak mempunyai seorang ayah yang mengamalkan dan menunjukkan amalan merokok yang bodoh and hodoh....dan jugak supaya anak2 anda selamat & tak kena heart diseases and lung cancer....ikut new research, a rise of 50% to non-smokers and children of getting lung cancer & heart diseases if somebody (obviously a husband) smoking at home!!!

Pada 12-03-06 16:03, musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

di barat pun majikan tidak akan ambil pekerja mereka yang merokok..Malaysia pun kena buat macam tu!


setuju 100% !!!!
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 12-03-06 16:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

prexonix
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23389
Posting: 2
Dari: London

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 16:32


macam mana hukumnya kalau perempuan hisap rokok?
saya cuma bertanya saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For prexonixProfil   Hantar PM kepada prexonix   Pergi ke prexonix's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 13-03-06 10:11


Ustadz Menjawab
Diasuh oleh SyariahOnline.com dan ustaz. Iman Sulaiman, Lc.

Pertanyaan dapat dikirim ke [email protected]
atau melalui form kontak
Hukum Merokok dan MenjualnyaPublikasi: 17/09/2002 08:54 WIB
Assalamualaikum wr. wb.

Saya mempunyai warung di rumah yang menjual kebutuhan rumah tangga sehari-hari. Di warung ini saya juga menjual rokok. Kemudian saya medapat mail yang berisi perusahaan -
perusahaan yang selalu menjadi donor bagi Israel. Produk perusahaan tsb banyak dijual di warung saya. Dari makanan,
minuman, sabun, susu bubuk, pasta gigi, sampai shampo dan obat-obatan.

Yang saya tanyakan:

1. Bolehkah saya menjual rokok ?

2. Bolehkah saya menjual produk-produk tsb ?

3. Apa yang harus saya jual di warung saya, sementara produk muslim (tidak terkait sebagai donatur Zionis-Israel)
belum banyak beredar di masyarakat kita ?

Wassalamu'alaikum wr. wb.

A. Dzakir

[email protected]


Jawab:

Rokok dilihat dari segala sisi sangat membahayakan. Ia sangat membahayakan dari sisi kesehatan, ekonomi, lingkungan dan sosial. Dari sisi kesehatan merokok sangat berbahaya sebagaimana yang dicantumkan dalam setiap bungkus rokok, bahwa merokok dapat merusak kesehatan, mengakitabkan sakit jantung, kanker, penyakit paru-paru dan impoten.

Demikian itu, karena dalam rokok mengandung berbagai racun yang membahayakan seperti, nikotin yang mengakibatkan kecanduan, tar yang dapat menimbulkan kanker, Karbon monoksida (CO), gas yang dapat menghambat pengangkutan oksigen ke jaringan tubuh, dan racun-racun lain yang sangat berbahaya. Dari sisi ekonomi merokok merupakan perbuatan mubadzir, ia termasuk perbuatan membuang-buang harta untuk hal yang tidak bermanfaat bahkan membahayakan, sementara keuntungan yang didapat tidak sebanding dengan biaya yang harus dikeluarkan untuk penanggulangan akibat buruk yang ditimbulkannya. Sari sisi lingkungan, merokok membuat polusi udara, dan dari sisi sosial merokok adalah perbuatan yang mengganggu dan membahayakan orang lain, di samping membentuk pelakunya birsikap egois dan individualis.

Atas dasar hal-hal di atas, maka dilihat dari sisi manapun merokok adalah buruk dan membahayakan, kalaupun ada kebaikannya, maka kebaikannya sangat sedikit sementara dosanya lebih besar. Dengan demikian maka hukum rokok adalah haram berdasarkan firman Allah dan hadits Rasulullah berikut ini:

“Dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan.” (QS. Al-Baqarah: 195)

“Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu.” (QS. An-Nisaa': 29)

Allah menjelaskan bahwa tugas Rasulullah adalah sebagai:

“Yang menyuruh mereka mengerjakan yang ma'ruf dan melarang mereka dari mengerjakan yang mungkar dan menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk.” (QS. Al-A'raaf: 157)

Rasulullah bersabda, “Tidak boleh memudharatkan dan membalas mudharat dengan kemudharatan.”

Kalaulah ada yang menyatakan bahwa rokok hukumnya makruh dengan alasan karena tidak ada nash Al-Qur’an dan hadits yang mengharamkannya secara ekspilisit, juga rokok dimakruhkan karena dianalogikan dengan bawang, jengkol, petai dan makanan-makanan yang berbau, maka alasan ini sangat lemah berdasarkan dalil berikut ini:

Semua ulama sepakat bahwa racun tikus atau serangga dan obat nyamuk haram untuk diminum, padahal tidak ada satu pun nash yang mengharamkannya secara ekspilit. Demikian itu karena benda-benda tersebut sangat membahayakan. lalu apa bedanya dengan rokok?

Kedua, menganalogikan rokok dengan bawang, adalah analogi yang tidak tepat atau qiyas ma’al fariq. Sebab bawang dimakruhkan karena ia mengandung bau, sementara dari sisi lain bawang tidak membahayakan sama sekali, bahkan ia sangat bermanfaat bagi kesehatan (obat untuk penyakit tertentu), sedangkan rokok disamping bau ia tidak mengandung manfaat bahkan yang ada adalah mudharat. Dengan demikian maka jelaslah bahwa merokok itu hukumnya haram.

Oleh karena rokok itu hukumnya haram, maka haram pula setiap perkara yang terkait dengannya, seperti bekerja di pabrik rokok, mengantarkannya, menjualnya, mengiklankannya dan lain sebagainya karena perbuatan tersebut termasuk kedalam bentuk kerjasama dalam dosa dan permusuhan yang diharamkan berdasarkan firman Allah, “Dan janganlah bekerjasama dalam dosa dan permusuhan.” (Al-Maidah: 2).

Wallahu A’lam bishawwab.


ustaz. Iman Sulaiman Lc


dipetik dari http://www.eramuslim.com/ks/um/29/3583,1,v.html

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129408 saat. Lajunya....