Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: sekolah agama lesap maksiat mendadak


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» sekolah agama lesap maksiat mendadak

Please Mendaftar To Post


Oleh sekolah agama lesap maksiat mendadak

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 04:57


Bismillah..

Ikhwah!!! pernahkah kalian ambil kisah tentang sekolah agama yang makin kurang sedangkan maksiat semakin banyak.. jika kita perhati sekarang.. ramai remaja yang tak solat... pulak tu.. ramai yang tak tahu hatta mengucap... menakutkan... macam2 maksiat dapat dilihat dengan dengan terang..

sebaliknya sekolah agama kurang tarikan.. banyak pula yang tutup..

ikhwah rasa apakah kepentingan sekolah agama?
apa pula kekurangan yang paling ketara pada sekolah agama?

ana rasa tajuk ni perlu diperbincangkan kerana bagi ana isu sekolah agama dan kedudukannya adalah perkara yang patut diambil berat.
wassalam


-----------------
instruction to be translated into action + no pain no gain


Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 07:54


-sekolah agama....kesinambungan perjuangan ulama'.
-pusat (tapak) menyemai benih2 para ulama, umara' & mujahidin.
-gedung ilmu islam
-selamatkan sekolah agama...please.
Allahu Akbar!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 14:29


Sekolah agama adalah madrasaah untuk mentarbiyah dengan kefahaman agama yang secukupnya....malah dapat mendidik rohani.....Dan tidak dapat dinafikan,bahawa sekolah agama banyak melahirkan para ulama,umara dan mujahidin....seperti yang dikatakan oleh drzul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 16:56


Pada 31-01-06 14:29 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

Sekolah agama adalah madrasaah untuk mentarbiyah dengan kefahaman agama yang secukupnya....malah dapat mendidik rohani.....Dan tidak dapat dinafikan,bahawa sekolah agama banyak melahirkan para ulama,umara dan mujahidin....seperti yang dikatakan oleh drzul...


masalahnya, kerajaan hanya menitikberatkan soal kemajuan negara tanpa memikirkan negara yang kian mundur dari segi agama..tu sebab banyak sekolah2 dibina seperti smart school, tapi sekolah agama diketepikan..so macam mana nak buat kerajaan sedar sekolah agama juga penting untuk generasi ini dan seterusnye...


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 11:05


Ikut rekod, masa sekolah agama 'banyak' dulu pun... maksiat serupa jugak!!! Di asrama dulu-dulu pun ramai yang keluar ikut 'pagar' belakang. Budak2 pondok pun ramai jugak yang caught red-handed, buat macam-macam hal.... itu masa 'banyak' sekolah agama dulu lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 00:00


Pada 01-02-06 11:05 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

Ikut rekod, masa sekolah agama 'banyak' dulu pun... maksiat serupa jugak!!! Di asrama dulu-dulu pun ramai yang keluar ikut 'pagar' belakang. Budak2 pondok pun ramai jugak yang caught red-handed, buat macam-macam hal.... itu masa 'banyak' sekolah agama dulu lah...


sebenarnya masaalah dimana2.. kerana kaedahnya... semakin ramai jiwa semakin berbagai perkara... namun.. kerana islam menuntut supaya setiap permasaalahan jika tidak dapat dihapuskan mesti dikurangkan.. sekolah agama memang mempunyai sifat tersebut...

permasaalahan yang ketara adalah biasanya berhubung isu kewangan.. kerana tiada support dr kerajaan atau juga sebab isu politik yang kerajaan sememangnya tidak suka... keluaran sekolah agama selalunya yang menjadi pengkritik kesilapan kerajaan.. obviously..

oleh sebab itu... sekolahg agama selalu menjadi mangsa kekurangan tenaga pengajar kerana gaji yang sedikit... kemudahan yang teruk... oleh sebab itu kebanyakan guru SA terpaksa mencari rezeki mengikut sumber lain.. jadi.. pencapaian akademic pelajar biasanya agak teruk apabila perkara ini terjadi....

jika perkara begini terus terjadi maka sekolah agama akan terus menjadi mangsa keadaan.... apatah lagi dengan penguasaan media terus membuli agama islam hingga menjadi asing di bumi sendiri... bagaimana kefahaman seseorang terhadap agama akan terus meningkat.... jadi.. tidak pelik lagi jika pelajar agama sendiri mebuat maksiat kerana institusi pembelajaran bukan hanya disekolah.. tapi sekeliling dan keadaan... media adalah yang terbesar... buruknya media buruklah penonton...


-----------------
instruction to be translated into action + no pain no gain


Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 00:04


Pada 01-02-06 11:05 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

Ikut rekod, masa sekolah agama 'banyak' dulu pun... maksiat serupa jugak!!! Di asrama dulu-dulu pun ramai yang keluar ikut 'pagar' belakang. Budak2 pondok pun ramai jugak yang caught red-handed, buat macam-macam hal.... itu masa 'banyak' sekolah agama dulu lah...
mawa dulu pun sekolah agama juga ke :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 00:16


Pada 02-02-06 00:00 , britaniasky posting:

!!! QUOTE !!!



sebenarnya masaalah dimana2.. kerana kaedahnya... semakin ramai jiwa semakin berbagai perkara... namun.. kerana islam menuntut supaya setiap permasaalahan jika tidak dapat dihapuskan mesti dikurangkan.. sekolah agama memang mempunyai sifat tersebut...

permasaalahan yang ketara adalah biasanya berhubung isu kewangan.. kerana tiada support dr kerajaan atau juga sebab isu politik yang kerajaan sememangnya tidak suka... keluaran sekolah agama selalunya yang menjadi pengkritik kesilapan kerajaan.. obviously..

oleh sebab itu... sekolahg agama selalu menjadi mangsa kekurangan tenaga pengajar kerana gaji yang sedikit... kemudahan yang teruk... oleh sebab itu kebanyakan guru SA terpaksa mencari rezeki mengikut sumber lain.. jadi.. pencapaian akademic pelajar biasanya agak teruk apabila perkara ini terjadi....

jika perkara begini terus terjadi maka sekolah agama akan terus menjadi mangsa keadaan.... apatah lagi dengan penguasaan media terus membuli agama islam hingga menjadi asing di bumi sendiri... bagaimana kefahaman seseorang terhadap agama akan terus meningkat.... jadi.. tidak pelik lagi jika pelajar agama sendiri mebuat maksiat kerana institusi pembelajaran bukan hanya disekolah.. tapi sekeliling dan keadaan... media adalah yang terbesar... buruknya media buruklah penonton...


hidup sek agama!...hidup sek agama!..apa yang britaniasky mention tu memang banyak terjadi kat sek agama...
based on my observation...bdak sek agama nihh slalunye power2 & excellent... :-di
maklumlah bajar 2 bidang sekali...islamic based & academic...
tak patutlah kurangkn sek agama...tambah pula zmn sekarang ni macam-macam adaa...hurmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104909 saat. Lajunya....