Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
aye: 1 hari, 12 jam, 13 minit yang lalu
tereturubuzu: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu


Sampaikan
Topik: Aidiladha Dah Dekat......=)


Carian Forum

Moderator: Administrator, limah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sampaikan
    »» Aidiladha Dah Dekat......=)

Please Mendaftar To Post


Oleh Aidiladha Dah Dekat......=)

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:28


:-di :-di haaa.......raya haji dah hampir niee....mesti saudara/i semua seronok & tak sabar2 menunggu kedatangannya walaupun ia nya tak semeriah Aidilfitri.....tapi buat ore2 pantai timur,khususnya kelate,mesti tiket bus dah beli sebulan awal.... :-P :-P

ana nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari raya aidiladha untuk semua muslimin & muslimat.... :-di :lol: :-P

/


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:36


sedihnya............. :-( :-( tahun ni raya haji tak dapat balik kampung...maklumlah...semester baru mula.... loan pun tak masuk lagi....so..tak balik la.... dikesempatan ini, saya mengucapkan selamat hari raya aidiladha kepada keluarga kat Kedah... maaf zahir batin... makan ketupat tu ingat2 sama.. :-o

" SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA"

Bookmark and Share

  


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

elynn
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20894
Posting: 8
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:49


Jikalau kekwn terperasan, tahun 2006 ni kita akan beraya 3 kali...
Uniknya kalendar Hijrah kita... Saya tidak dapat menyambut raya korban di kampung memandangkan sessi persekolahan dah mula menandakan tugas saya dah bermula... Sedih tu terasa juga tapi insyaallah saya akan bertemu dengan aidil adha sekali lagi di hujung tahun 2006...

Buat warga kerja ukhwah.com
Buat semua ahli dan tetamu ukhwah.com

SALAM AIDIL ADHA 1426H & SALAM MAAL HIJRAH 1427H

:-) :roll: ;-)


-----------------
jadilah insan yang mudah & mempermudah


Bookmark and Share

  


  Member Information For elynnProfil   Hantar PM kepada elynn   Quote dan BalasQuote

puteri_mestica
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2006
Ahli No: 21624
Posting: 14
Dari: ll jelapang padi ll

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:52


betul tu elynn..
awal tahun raya haji..
lepas itu ry puasa..
hujung tahun pula ry haji balik..
hm...

ok la.. ana pun ingin mgambil ksempatan ini untuk
mgucapkan assalamualaikum aidiladha buat sahabat ukhuwah.com.
:tak

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_mesticaProfil   Hantar PM kepada puteri_mestica   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 03-01-06 18:53


Assalamualaikum

sebelum kita meraikan Eid al-Adha..

10 hari pertama Dzulhijjah adalah hari-hari yang digalakkan memperbanyakkan ibadah padanya, sepertimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan daripada Ibn Abbas ra:

"Tiada amal yang soleh yang dilakukan pada hari-hari lain yang lebih disukai daripada hari-hari ini (sepuluh hari pertama dalam bulan Dzulhijjah)". Sahabat bertanya: "Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah?" Ujar Baginda: "Tidak juga berjihad pada jalan Allah, kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun." (Hadith Riwayat al-Bukhari)

malangnya kita kurang didedahkan dengan fadhilat ini, maka jrg sekali umat Islam yang menekankan keutamaan 10 hari pertama Dzulhijjah..

mudah-mudahan kita dapat memanfaatkan 10 hari pertama ini dengan sebaik-baiknya, dengan memperbanyakkan puasa, sedeqah, zikir & amal-amal shaleh yang lain..

& jangan lupa berpuasa pada Hari Arafah (9 Dzulhijjah), bagi yang tak mengerjakan ibadah haji.. daripada suatu hadith yang telah diriwayatkan daripada Abu Qatadah al-Anshari ra:

Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari 'Arafah. Maka Baginda bersabda: "Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang." (Hadith Riwayat Imam Muslim)

Allahu a'lam.. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 03-01-06 18:54 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 21:25


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 23:29


Salam Aidiladha buat semua warga Ukhwah..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 23:44


Sala aidiladha buat semua terutamanya untuk ayah dan emak ana, adik2, rakan2...
Ana mohon maaf jika ada tersalah kata secara langsung atau tidak...
Ana sedih juga sebab belum pernah ana beraya kat KL...Namun ana kena kerja...hanya cuti sehari tak sempat nak balik...balik tahun baru Cina agaknya..

================================================
Rinduku kepada ayahda bonda tercinta

Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 00:23


Pada 03-01-06 18:53 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sebelum kita meraikan Eid al-Adha..

10 hari pertama Dzulhijjah adalah hari-hari yang digalakkan memperbanyakkan ibadah padanya, sepertimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan daripada Ibn Abbas ra:

"Tiada amal yang soleh yang dilakukan pada hari-hari lain yang lebih disukai daripada hari-hari ini (sepuluh hari pertama dalam bulan Dzulhijjah)". Sahabat bertanya: "Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah?" Ujar Baginda: "Tidak juga berjihad pada jalan Allah, kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun." (Hadith Riwayat al-Bukhari)

& jangan lupa berpuasa pada Hari Arafah (9 Dzulhijjah), bagi yang tak mengerjakan ibadah haji..


good info alea13....terima kasih.....
memang jarang diberi penekanan.....kan... :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 00:30


insyaallah.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 01:03


salam aidil adhla buat semua muslimin muslimat....huhuhu nak balik raya

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 01:59


uwaaaaaaaaa......tak balik lagi....uwaaaaaaa

hihi...selamat raya korban

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 04-01-06 08:54


Huhu....first time raya mak takdak, sdg mengerjakan haji 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 09:04


ana raya dekat Kelantan saja!
tahun ni sembelih lembu, sebelum ni tak!
syuqran jazilan...~
dengan ini ana ucapkan :

xxx

buat sahabat2 ukhwah dan rakyat Malaysia yang beragama Islam
sahabat2 sekampung
para pensyarah
teman searah, dan
ibu ayah!

~amin~

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

dzulfatinie
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2006
Ahli No: 21612
Posting: 16
Dari: depan komputer

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 09:37


salam aidil adha buat semua

Bookmark and Share

  


  Member Information For dzulfatinieProfil   Hantar PM kepada dzulfatinie   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 09:46


Salam AidilAdha 2006 untuk semua warga Ukhwah.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 04-01-06 10:08


Assalamualaikum wwt....

salam aidiladha kepada semua member ukhwah.com & tak lupa jugak buat family yang berada kat sabah & dan.9.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 10:27


/

Setinggi2 kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi ,selawat salam buat junjungan mulia Baginda Nabi s.a.w. serta doa kesejahteraan buat umat muslimin seluruhnya,agar dalam limpahan rahmat dan barakah-Nya.

Eidul Adha yang bakal menjelang sememangnya sinonim dengan ibadat haji di Makkah Mukarramah yang dikerjakan oleh jutaan para hujjaj yang mengejar haji mabrur.Jika disingkap sejarah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan anaknya,Nabi Ismail a.s. , memberi begitu banyak penghayatan kepada kita terhadap pengertian sebenar Pengorbanan.

Salam Eidul Adha buat semua....


/

“Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihiMu, bertemu untuk mematuhi perintahMu, bersatu memikul beban dah’wahMu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariatMu, maka eratkanlah ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara-antara hati-hati ini. Tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar). Penuhkanlah hati ini dengan cahaya RabbaniMu yang tidak kunjung malap. Lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan iman keyakinan dan keindahan tawakkal kepadaMu. Hidup suburkan hati-hati ini dengan ma’rifat tentangMu. (Jika Engkau mentaqdirkan mati) maka matikanlah pemilik hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agamaMu. Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong.”


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 11:12


Assalamualaikum..

SalamAidil Adha buat semua warga ukhwah....semoga ceria dan dipanjangkan umur untuk beribadah kepada-Nya......

Hayatilah erti pengorbanan sebenar.....
Jika ada salah silap...mohon maaf ye....

wassalam
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 11:51


:-di :-di waaa....meriahnyaa...ini baru baca tulisan2 para saudara/i ukhwah jee...nanti bila dah raya haji betol2 mesti lagi best.... :-P

:oops: tapi beraya2 pun,kita tetap kena ingat pada orang yang kurang upaya....& jangan berlebih-lebihan... :-)

:-di selamat hari rayaaaaa
;-) selamat tahun baruuu
:roll: ana minta maaf bebanyak kalau ada tersilap kata @ perbuatan.... 8-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 13:06


Selamat hari raya aidiladha kepade family dan sahabat2 semua. raya ni saya balik kampung kat sabak bernam. Sahabat semua tak balik kampung ke...?

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 13:38


'SALAM AIDILADHA' buat Big Boss Kang, Prof_,(lama tak dengar kabar) riyas, CT,Tumpang, Meow, and semua komuniti Ukhwah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-01-06 14:44


salam aidiladha untuk adik2 tersayang di UKM dan UPSI. Jangan sedih walau kita bertiga tak dapat balik beraya kat rumah.
salam aidiladha juga teristimewa untuk LUBAINA.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-01-06 15:38


em...saya tak balik... :-(

buat sahabat "senasib" seperti anis_najihah...haziqah..nadiah solehah...naqiyyah sarrirah...SHAMR...srikandi sutera...srikandi syahadah...
noly...houri...(siapa lagi ek???)

"selamat hari raya aidiladha"

selamat raya bersame2... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 15:42


selamat menyambut hari raya aidiladha kepada seluruh muslimin dan muslimat dimana jua anda berada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 15:47


Pada 04-01-06 14:44 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

salam aidiladha untuk adik2 tersayang di UKM dan UPSI. Jangan sedih walau kita bertiga tak dapat balik beraya kat rumah.
salam aidiladha juga teristimewa untuk LUBAINA.


salam aidiladha kembali buat azzahrah... :-)
tokseh sedih2 la yang...
raya kat upsi pun seronok juga...
jom ikut balik rumah nok.... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-01-06 15:55


Pada 04-01-06 15:38 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

em...saya tak balik... :-(

buat sahabat "senasib" seperti anis_najihah...haziqah..nadiah solehah...naqiyyah sarrirah...SHAMR...srikandi sutera...srikandi syahadah...
noly...houri...(siapa lagi ek???)

"selamat hari raya aidiladha"

selamat raya bersame2... :-)



:-( ...PASRAH SEGALANYA...:-(

..namunku tahu ada hikmahnya..setiap segala yang menimpa diri..kuserahkan segala padamu Tuhan...Yang Berkuasa jua Mencipta...kerana Engkau Maha Mengetahui...setiap segala yang berlaku...


'SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA'


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 04-01-06 15:57 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 15:58


salam aidil adha buat teman2 baik, ainulnajwa, zueha,simple-shida, rumaishaa, kasih_kekasih, senyum saja, ifti hanan etc

*moga aidil adha kali ini akan memberikan sejuta harapan biarpun pengorbanan yang kita lakukan adalah bukan atas kerelaan hati, moga setiap pengorbanan itu meraih keredhaanNya yang utama*

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

mariyaa83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 4537
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-01-06 16:16


asslamualikum wbth
salam aidiladha..
sedihnya tahun ini tak dapat balik raya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mariyaa83Profil   Hantar PM kepada mariyaa83   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 16:29




salam eidul adha.. ila.. semua warga ukhwah...
sir kang..hanan.. kak sue.. prof.. kak ismi..dll...

mohon ampun maaf... salah silap..
i'm just a simple person... :roll: :roll:

raya hj ni.. xbalik..huhuhu..
klass isnin habis 6.30.. so.. xdpek laa nak balik kampung..
beraya di UUm.. kolej tercinta...hihi...
kachi hill kolej.. :-di :-di

pada warga kachi hill moh laa kita p solat raya di masjid kachi...
:lol: :lol:

ilalliqa'....




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 17:34


Assalamualaikum

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...salam perantau buat ayahanda dan bonda di Ayer Hitam,Batu Pahat serta adik2..kawan2 ku yang diingati...alul..amir..ejie..amie..topik..kokok..takkan ku lupa juga kawan-kawan di komuniti ukhwah ini...SALAM UKHWAH FILLAH WAL ISLAMIE..

ermmm huhuhuhu sedihnya tak dapat balik MALAYSIA tengok lembu tombang!tak pa kat sini tengok unta tombang..

ilalliqa ma salamah..
egyptstudent05

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 01:20


SELAMA HARI RAYA AIDILADHA kepada semua sahabat2 ukhwah..

"ukhwah itu bukan terletak pada pertemuan,bukan jua pada manisnya ucapan dibibir,akan tetapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya didalam doa"

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

permata_ayah_bonda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19302
Posting: 78
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 08:56


assalamualaikum
permata ucapkan selamat hari raya aidiladha untuk semua warga ukhwah.maafkan kalau ada posting yang tak berapa enak dari permata yang terasa di hati :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_ayah_bondaProfil   Hantar PM kepada permata_ayah_bonda   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 05-01-06 09:04


assalamualaikum
jutaan maaf ana pohonkan atas salah silap ana selama ni..pada semua warga ukhwah..kepada teman2 ukhwah ana yang pernah atau belum pernah ana jumpa,terima kasih kerana ramaikan lagi ukhwah ana..mengenali kamu semua banyak mendewasakan dan menambah ilmu ana..salam aidiladha dari ana.. :-)

assalamualaikum

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 09:15


assalamualaikum...............

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua warga ukhwah.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

wirda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10228
Posting: 29
Dari: segamat

Johor  


posticon Posting pada: 05-01-06 09:35


assalamualaikum..................
SELAMAT MEYAMBUT HARI raya AIDILADHA UNTUK kawan-kawan PORTAL UKHWAH.COM

Bookmark and Share

  


  Member Information For wirdaProfil   Hantar PM kepada wirda   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-01-06 10:19


Selamat Hari Raya AidilAdha yang bakal tiba ini untuk semua warga ukhwah….. Semoga Hari Raya yang bakal tiba ini lebih menjadikan kita orang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah….. insyaAllah…. Senantiasalah bersyukur atas nikmat Allah.... :-)
Semoga apa yang di copy kan di bawah ini membawa manafaat kepada kita semua insyaAllah…..

Petikan : Oleh : dari. Afif Abdul Fathah Thobbaroh.

Dua peristiwa sejarah yang paling penting dalam sejarah pengorbanan ialah ketika Allah memerintahkan kepada Nabi Ibrahim untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail untuk dijadikan korban dan penerimaan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail untuk melaksanakan perintah Ilahi ini dengan redha dan jiwa yang bersih. Nabi Ibrahim adalah orang yang berkeinginan untuk mendapatkan zuriat, kemudian dianugerahkan oleh Allah seorang putera ketika usia baginda telah tua.

Maka anak itu menjadi buah hatinya, tumpuan hidupnya dan pewaris namanya. Selepas itu Allah telah memerintahkan kepada baginda untuk mengorbankan anaknya itu sebagai menguji keimanan dan ketaatan kepada Allah. Nabi Ibrahim memberitahu kepada anaknya mengenai perkara ini, walaupun baginda dalam kesedihan. Maka Nabi Ismail menjawab :

“Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insyaAllah, ayah akan mendapati daku dari orang yang sabar.” (Surah As Saaffaat: 37: 102)

Ini adalah setinggi-tinggi dan sejelas-jelas gambaran iman di dalam sejarah kemanusiaan. Maka sesungguhnya iman itu bukan pengakuan yang dari mulut, bukan satu hiburan bagi kesedihan pada masa-masa tertentu dan bukanlah salah satu di antara pandangan-pandangan yang menyibukkan akal untuk mengungkap rahsia-rahsianya. Akan tetapi iman adalah melakukansecara menyeluruh segala kehendak-kehendak Allah dan perintahNya serta melakukan pengorbanan yang berharga pada jalanNya.

Sesungguhnya pengajaran ini sangat perlu pada masa sekarang kerana harta, anak dan wanita memberi pengaruh terhadap kecintaan manusia melebihi yang lainnya, sehingga semua itu menjadi tuhan-tuhan selain Allah. Alangkah hinanya manusia apabila mereka terikat dengan perhiasan kehidupan yang fana ini dan meninggalkan hakikat yang kekal yang menjadikan mereka hidup dan juga menjadi sumber kelangsungan hidup mereka.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 11:13


raya haji bakal tiba, kesayuan ini makin terasa....huhuhuhu...tak dapat bailk...huhuhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 11:28


saya tak balik kampung!!! tengah praktikal sekarang...tak boleh cuti lebih2...heheh...selamat hari raya aidil adha pada semua netter...semoga aidiladha ini akan memberi cahaya yang berseri..

ingatlah selagi matahari bersinar, cahayanya akan sampai kepada anda...insya-4JJ1

Bookmark and Share

  


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 11:59


Assalammualaikum....

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua warga ukhwah.com dan juga yang mengenali diri ini;-) kang, hanan, kak su, ros_nur(zaujah), nuraini, itsjustme, nice_pesan, nuraini (lama tak dengar kabar ye?), kasih_kekasih, prof, uwais,myra dan lain2.....:-)

Minta ampun minta maaf jika ada kesalahan yang disengajakan mahu pun yang tak sengaja... ;-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 12:37


Assalamualaikum

Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua warga Ukhwah.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-01-06 14:29


saya nak mengambil kesempatan ini
untuk memohon maaf kepada mereka yang mengenali saya...
emm raya tahun ni tak semeriah tahun2 lepas sebab kami dah kehilangan ayah yang tercinta bulan ramadhan yang lepas dan mak 21 tahun yang lepas...semoga mereka ditempahkan dikalang orang-orang yang beriman...amin...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-01-06 14:31


SALAM AIDILADHA .... dari perantaun buatmu Ayahanda Bonda keluarga di Malaysia dan sahabat ukhwah sekalian.doakan kejayaan anakmu di kota baraqah ini

'Moga pergorbanan yang telah kita lakukan selama ini di redhai Allah s.w.t'.


-----------------
Berjiwa daie, Berfikiran Faqih...


Bookmark and Share

  


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-01-06 14:33


Selamat hari raya Iduladha buat semua warga ukhwah.com...semoga raya ni bererti buat kita semua dalam menghayati pengorbanan diri kita kepada Ilahi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 14:47


Salam `Id al-Adha dari saya buat semua sahabat2 ukhwah...

Maaf Zahir & Batin...

p/s: raya haji kali ini saya balik kampung, jangan jealous ye... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-06 17:39


assalamualaikum...sempena raya haji yang menjelang, indra doakan kejayaan dan kemakmuran semua hasil apa jua pengorbanan yang dilakukan. sebenarnya indra masih mencari-cari abang SHAHRIZ, kenalan indra di UKHWAN ni... ada sesiapa tau tak abang SHAHRIZ kat mana??

Bookmark and Share

  


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-01-06 18:09


Assalamualaikum..
Salam Aidiladha buat semua warga ukhwah. Semoga kita lebih banyak melakukan pengorbanan dalam berjuang menegakkan agama Islam yang tercinta ini....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tijani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2003
Ahli No: 5521
Posting: 33
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 05-01-06 20:13


assalamualaikum
selamat menyambut hari raya aidil adha kepada semua muslimin dan muslimat terutamanya rakan2 komuniti ukhwah.ingatlah kisah pengorbanan nabi ibrahim a.s. dan anaknya nabi ismail a.s.hisablah diri kita sbelum kita dihisab di akhirat kelak.salam maaf zahir dan batin dari mansoura,mesir.

Bookmark and Share

  


  Member Information For tijaniProfil   Hantar PM kepada tijani   Pergi ke tijani's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 21:09


selamat hari raya aidil adha buat semua warga ukhwah..:)

tak lupa buat pengasas Kang, Hanan, Team IT, cahaya yang indah yang bernama nur indah, shida yang sederhana, rumaishaa, naza firman, adik siti kk (bukan kementerian kesihatan tapi kasih kekasih), darulnuman, adik irda82, riyas dan ros, faryzan islamic, ummimq the great, dan jangan lupa partner, prof muslim, dan nama - nama lain yang tak tersebut disini.

marilah kita berhijrah kearah yang lebih baik dari sekarang...
[ Telah diedit oleh: istisafa pada 05-01-06 21:11 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 22:31


Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha......semuga semua umat Islam dan warga ukhwah.com berbahagian di hari raya

uwaa...uwaa...uwaa....tak dapat balik raya, sedihnya. beraya kat asrama saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 22:43


:-) Assalamualaikum....


    Salam Eidul Adha buat semua warga ukhwah.....hmmm...raya adha kedua di perantauan...dan adha pertama tanpa insan bernama mak....

    Moga terus diberikan kecekalan dan kekuatan...InsyaALLAh...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 07:34


wA....WA....waaAAA....rasa sedih la pulak...maklumlah first time tak sambut raya dengan family, tak dapat balik........


Takper2....kita akan beraya sakan kat syurga nanti ,InsyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 09:56


SALAM EIDIL ADHA

semoga kita sentiasa menghayati erti pengorbanan..terkorban..dikorban?..:)

selamat makan daging ye..ingat2 la mereka yang tak pulang ke kampung ni...:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

juriza
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6164
Posting: 6
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-01-06 14:06


tahun ni first time tak balik raya......... sadis jugak lah....
apa-apa pun nak ucap selamat menyambut hari aidiladha kepada semua.....
jangan lupa puasa 9 Dzulhijjah

Bookmark and Share

  


  Member Information For jurizaProfil   Hantar PM kepada juriza   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 06-01-06 14:36


PASRAH SEGALANYA..tak boleh balik raya,isk..isk..

menyelak rindu padaMU,dalam munajatku saya menghadapMU,
dalam diriMU ku cari sandaran terakhirku kepadaMUlah airmata
ku tertumpah..Engkau hidup dalam lubuk benakku...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..eh eh silap
AIDIL ADHA..KEPADA..
....SEMUA SAHABAT-SAHABAT SEALIRAN DI UKHWAH.COM

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 14:40


selamat Hari Raya I'diladha...
Jaga kesihatan jangan makan daging banyak sangat nanti kencing manis.. silap.. nanti sakit gigi.. :-di :-) :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 14:43


sesiapa tahun ni buat korban?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-06 15:44


salam a'laik....

Salam Ukhwah buat semua sahabat Ukhwah.com...

alhamdulillah nampaknya tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum menjelang nya hari penuh kebesaran ini....

Aidil Adha membawa erti yang sangat besar dalam sejarah Islam...
Ianya bermula dengan kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail semasa baginda (nabi IBrahim) diperintahkan Allah untuk me'korban'kan anaknya nabi Ismail dan atas perintah Allah juga nabi Ismail diganti dengan kibas...sebagai korban..

di sinilah pengorbanan yang paling besar seorng bapa atas perintah Al-Khaliq kepada hambaNya yang bertaqwa dan beriman....
Jikalau umat Islam/manusia pada zaman ini disuruh Allah untuk mengorbankn anaknya...adakah kita sanggup melakukannya...?

Iman kita tidak sekuat dan seutuh umat terdahulu...

Pengorbanan seterusnya dapat kita lihat apabila isteri nabi Ibrahim iaitu Siti Haja yang terpaksa berlari-lari dari Bukit Safa ke Bukit Marwah untuk mencari air bagi memberi anaknya Ismail yang sdg kehausan di tengah2 padang Pasir yang kering kontang....

Di sinilah pengorbanan seornag ibu yang tidak dapat dijual beli atau dinilai betapa tingginya kasih dan sayang seorang ibu terhadap anaknya..dan betapa besar jihad nya berkorbvan menahan bahang kepanasan di padang pasir itu demi mendptkan sedfikit air untuk anaknya...

dan Disebabkan peristiwa ini juga...hari raya Haji dapat diraikan juga sebagai hari Ibu...melihatkan pengorbanan siti hajar itu...
dan disebabkan peristiwa2 di atas juga...Aidil Adha sepatutnya disambut dengan penuh kemeriahan dan kebesaran memandangkan ianya memberi impak yang sangat besar dalam sejarah Islam...

Oleh demikian, ana ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada seluruh umat Islam di seluruh dunia ini...
dan SElamat Hari Ibu buat semua ibu yang telah banyak berkorban tenaga, wang ringgit, masa dan melahirkan kita....memberikan didikan yang smepurna..dan menjaga dengan penuh kasih dan sayang yang tidk terhingga nilainya...

Syukran Jazilan ya ummi..!!!

maa'salamah..

salam alaik..'

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 16:11


assalamualaikum...

buat semua warga ukhwah, ana mengucapkan selamat menyambut aidil adha...semoga raya korban kali ini memberi erti pengorbanan yang sebenar kepada kita semua.

dan...kepada warga ukhwah yang dapat cuti balik ke kampung...berhati2 semasa memandu, jangan terlelalu seronok sangat..ingatlah Allah selalu..semoga selamat perjalanan antum semua.


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

  


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 00:21


selamat raya haji kepada semua warga ukhwahhh...tudm pulatibang..ktu kepala batas...sq 19 tedung selar..juga bebudak kat mtd...padan muka hang semua tak boleh raya..kekeke

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 10:24


SELAMAT HARI RAYA KORBAN BUAT WARGA UKHWAH BAGI yang MEMANDU BALIK kampung HATI2 JANGAN JADI KORBAN JALANRAYA pula.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-01-06 11:47


salam aidiladha sakeenah ucapkan kepada semua warga ukhwah especially, adik2 sakeenah yang jadi warga ukhwah, pelajar2/alumni/guru sek.islam hidayah ,johor. dan kepada angin.. khabarkan salamku ini kepada papa,mama, opah dan atuk di mekah yang sdg menunaikan haji :(

p/s: jangan lupa puasa sunat isnin ini(9 disember 2005/9 zulhijjah 1426)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 11:50


ALLAHU AKBAR! ALLAHU AKBAR! ALLAHU AKBAR!

Untuk semua umat Islam, ana ucapkan....
card

Wassalam :-di


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 11:53


assalamualaikum. saya nak ucapkan selamat hari raya aidiladha kepada mak, kamila, suhail dan syahir kat jitra, ayah kat singapore (bila nak balik?), kak long dengan along kat UK (bila nak bawak afif balik?), dan saiful kat mrsm beseri.

tak lupa buat kawan2 baik saya: ku siti, dalilah, raihan, marni, asmah, bidin, arif, athiq, wak azahri, yasir dan lebih-lebih lagi fauzi (walaupun anda bukan ahli ukhwah...).

juga buat kump2 nasyid yang saya gemari: hijjaz, in-team, mestica dan far east, selamat menyanyi...

last but not least semua ahli portal ukhwah yang rasa familiar dengan nickname saya "kuahdurian" ni. special dedication buat yang pernah private message saya. thanks to all... kirim salam keluarga ek!!!


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 12:16


SELAMAT HARI RAYA AIDUL ADHA...

JANGAN LUPA 9 ZULHIJJAH PUASA SUNAT...
10 ZULHIJJAH JANGAN LUPA pergi sembahyang raya... KECUALI YANG BERCUTI... :-)

p/s: Apakah pengorbananku untuk Allah???

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 12:19


moga Allah merahmatimu
~amin~

Bookmark and Share

  


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

anamusliemah85
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5713
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-01-06 13:28


Salam aidiladha dari ana untuk semua....;) assalamua'laikum... Raya ni mai la rumah ana...;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For anamusliemah85Profil   Hantar PM kepada anamusliemah85   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-01-06 18:12


Assalamualaikum..

Saya ingin mengucapkan Salam Aidil Adha kepada seluruh geng Ukhwah. Ini pertama kali saya beraya Aidiladha di Malaysia. Suasana nampak kurang meriah. Bahkan tak meriah pun berbanding negara lain di Timur Tengah. Jika di sana, waktu sekarang dah nampak binatang korban sana-sini dan lain-lain. Ok. Wassalam


-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 01:22


salam aidil adha buat semua warga ukhwah...ana beraya di kuantan saja...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 14:29


selamat hari raya aidil adha buat sahabat ukhwah sekalian...

--------------------------------------------------------------------
insya-Allah balik pada tahun baru cina

Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 14:38


Selamat Aidiladha untuk semua ...,jangan lupa banyaklah beribadat pada malam ni...mudah-mudahan sesiapa yang belum menjalankan rukun islam yang kelima ni dapatlah sama - sama kita menjejak kaki kesana nanti...insyaallah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 16:21


Selamat Menyambut hari raya Aidil Adha,, maaf zahir batin..
sedihnya tak dapat balik rumah.. uwaaaa

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 16:34


assalammualaikum...
salam aidul adha..buat semua ;-) :-)
moga kedatangan hari berbahagia ni menambah ketaqwaan kita kepadaNya...hidup ini hanya sementara ..menanti saat perhitunganNya...
wa Allah hu a'lam..
wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

NAJIB_AE-ONE
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20964
Posting: 21
Dari: BUMI ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 17:46


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI SINI... SEMOGA KITA SEMUA BERADA DALAM RAHMATNYA DAN SALING SAYANG MENYAYANGI ANTARA SATU SAMA LAIN...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NAJIB_AE-ONEProfil   Hantar PM kepada NAJIB_AE-ONE   Quote dan BalasQuote

aliflamra
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 245
Posting: 292
Dari: Putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 17:54


salam eiduladha dari perantauan...

Tahun ini alhamdulillah lah dapat juga merasa sembelih unta

Jangan jelous lah ye :) ahaks

thank you atas info yang alea13 berikan.Moga kita semua dapat manfaat

dai Nya..InsyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For aliflamraProfil   Hantar PM kepada aliflamra   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-01-06 19:12


Jika dikata embun pagi itu suci
Suci lagi pengorbanan & keikhlasan
Jika dilihat pulau itu indah
Indah lagi sebuah pertemuan
Jika dirasa mutiara itu bernilai
Bernilai lagi sebuah persahabatan
.......................................................
Ada ketika mata silap memandang,
Telinga Salah mendengar
Lidah telanjur berkata
Fikiran khilaf menafsir
Hati silap menduga
Mohon mAaF aTAs sEGalaNya
SaLaM AidilAdHA


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 09-01-06 20:56


selamat menyambut aidiladha

kalau nak hantar e-kad
silalah ke

http://www.mypolycampus.net/e-kad :-di


-----------------
jujurlah padaku, bila kau tak lagi cinta. tinggalkanlah saya, bila tak mungkin bersama. jauhi diriku, lupakanlah saya. hohoho wowooo


Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 09-01-06 20:57


SELAMAT BUAT SEMUA :di




-----------------
jujurlah padaku, bila kau tak lagi cinta. tinggalkanlah saya, bila tak mungkin bersama. jauhi diriku, lupakanlah saya. hohoho wowooo
[ Telah diedit oleh: sahabat_sejati pada 09-01-06 21:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

nur_amal04
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12712
Posting: 30
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 00:31


salam aidiladha dari ana.
semoga aidiladha kali ni membawa seribu erti buat kita semua & semoga kita semua sentiasa dibawah lembayung rahmatNYA.INSYAALLAH.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_amal04Profil   Hantar PM kepada nur_amal04   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 02:06


eid mubarak buat semua

salam aid al adha buat kalian di mana jua berada..

semoga pengorbanan kita di jalanNya, dinilai oleh Allah swt

hidup diberkati..

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 02:45


Assalamualaikum.

Singkat sungguh rasanya masa berlalu, rasanya seperti baru sahaja merayakan idulfitri kemudian 'beraya' di Pengkalan Pasir dan kini kita akan merayakan Idul Adha pula, satu lagi perayaan umat islam yang tidak perlu dikongsikan dengan perayaan agama lain. Bila sebut sahaja Idul Adha atau hari raya qurban ini sudah tentulah konsep pengorbanan itu sendiri akan dikupas kerana asalnya perayaan hari raya qurban ini adalah dari kisah Nabi Allah Ibrahim yang taat kepada perintah Allah agar menyembelih anaknya iaitu Nabi Ismail sendiri.

Bila sebut pasal pengorbanan, pelbagai jenis pengorbanan yang telah kita dengar, pengorbanan umat islam dalam mempertahankan agamanya seperti yang terjadi di Palestin, Afghanistan, Iraq, pengorbanan seorang ibu dalam membesarkan anak-anaknya, pengorbanan seorang guru dalam memastikan anak didiknya berjaya dan tidak kurang juga bentuk-bentuk pengorbanan yang negatif. Antaranya Negara Amerika yang sanggup mengorbankan tentera-tenteranya di negara asing demi untuk memenuhi kerakusan kuasa mereka, kambing hitam yang dikorbankan dalam siri-siri upacara ritual kumpulan ajaran sesat dan pengorbanan seorang gadis yang sangguh mengorbankan harga dirinya kononnya demi cintanya yang suci. Itu belum masuk lagi pengorbanan seorang ibu tunggal yang sanggup melacurkan dirinya kerana desakan hidup akibat termakan dengan kenyataan dangkal seorang ustazah

Sentuh lagi tentang pengorbanan, dalam konteks negara kita Malaysia khususnya, tuntutan pengorbanan atas nama islam tidak pun memerlukan kita mengorbankan nyawa dan melibatkan tumpahan darah. Cukup sekadar pengorbanan berbentuk harta, wang ringgit, masa, keselesaan dan sebagainya demi untuk memastikan tertegaknya pemerintahan islam di bumi Malaysia ini. Apapun bentuk pengorbanan yang dilakukan, biarlah ianya semata-mata kerana Allah, kerana taat dan patuh kita kerana Allah. Semoga amalan kita diterima Allah sebagai amal soleh. Insya-Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 13-01-06 10:14


salam aidiladha untuk semua masyarakat islam

setiap pengorbanan amat besar hikmahnya.
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 13-01-06 10:15 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 23:02


tak lambat lagi agaknya,,,,selamat menyambut hari raya untuk semua....jangan hanya sambut saja...tetapi pengisian sejarah korban tu membawa pengjaran kepada kita

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.218806 saat. Lajunya....