Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 85
Ahli: 0
Jumlah: 85




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 6 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Doctor hisap rokok....adakah patut??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Doctor hisap rokok....adakah patut??

Please Mendaftar To Post


Oleh Doctor hisap rokok....adakah patut??

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-12-05 15:14


assalamualaikum wbt

nak tanya pendapat sahabat2 sekelian....adakah doctor yang hisap rokok layak menjadi doctor dari pandangan kemanusiaan??

anda akan pergi jumpa tak doctor2 yang hisap rokok ini untuk dapatkan treatment???

setuju tak kalau kerajaan menarik balik lesen untuk practise doctor bagi mana-mana doctor atau pengamal perubatan yang merokok???
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 24-12-05 15:19 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:24


memang la tak patut doktor hisap rokok........tapi janganlah dia hisap rokok kat dalam hospital atau pun klinik.....dan jangan berbau rokok semasa beri rawatan...xlehla kita hukum doktor tu hanya kerana dia hisap rokok..



tulah padahnya rokok.......kalau dah terkena susah nak berhenti

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:24


memang la tak patut doktor hisap rokok........tapi janganlah dia hisap rokok kat dalam hospital atau pun klinik.....dan jangan berbau rokok semasa beri rawatan...xlehla kita hukum doktor tu hanya kerana dia hisap rokok..



tulah padahnya rokok.......kalau dah terkena susah nak berhenti

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:24


memang la tak patut doktor hisap rokok........tapi janganlah dia hisap rokok kat dalam hospital atau pun klinik.....dan jangan berbau rokok semasa beri rawatan...xlehla kita hukum doktor tu hanya kerana dia hisap rokok..



tulah padahnya rokok.......kalau dah terkena susah nak berhenti

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:26


tapi bukankah ulama, mufti di malaysia dah kuarkan hukum haram merokok....tapi tulah memang susah nak berhenti

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:26


tapi bukankah ulama, mufti di malaysia dah kuarkan hukum haram merokok....tapi tulah memang susah nak berhenti

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-12-05 18:49


bagaimana mereka yang hisap rokok ini boleh masuk ke medical school and sampai jadi doctor???...adakah mereka hisap rokok sebab stress sangat belajar medic???

patutnye bila belajar medic...fahamlah yang rokok itu memang bawak mudarat pada kesihatan (bahkan fatwa dah pun kata haram)....kena tunjukkan tauladan baik kepada perokok2 lain untuk berenti, ini tak....merokok jugak.

bagi naruto-san....memang patut supaya lesen2 doctor yang merokok ini ditarik balik sebab mereka tak amanah kepada ilmu2 yang mereka belajar.....tak patut jadi doctor.

ps : hanya pendapat peribadi....JOM BOIKOT orang-orang yang MEROKOK
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 24-12-05 18:52 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 24-12-05 19:00


boikot..tapi ada ke doc merokok? tak pernah jumpa lagi...kalau cikgu2 merokok banyak..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-12-05 19:06


Pada 24-12-05 19:00 , lukluk_assyifa posting:

!!! QUOTE !!!

boikot..tapi ada ke doc merokok? tak pernah jumpa lagi...kalau cikgu2 merokok banyak..huhu


eehh....ada, siapa kata tak ada....yang sekarang ini tengah jadi medical student pun banyak yang merokok....kecewa sungguh doctor and bakal doctor pun merokok sama....

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 19:15


memang tak patut..

Bookmark and Share

  


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 20:25


doctor memang patut dieliminate

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:19


hurm, doktor bukan setakat merokok. tapi ada juga sekarang ni bakal doctor (student dari malaysia) kat tempat saya belajar (indonesia) laki perempuan tinggal serumah tapi belum nikah, ada bakal doctor perempuan nya merokok juga. datang kuliah tak ada disiplin lambat sampai 40 minit, macam itu lagi la. well tkada apa nak dibanggakan jadi medical student, kalau perangai macam sampah masyarakatt....

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 00:00


PROOF FOR THE PROHIBITION OF SMOKING

Smoking did not exist in the time of Rasulullah (Sallallaahu Álayhi Wasallam), but our magnificent Deen has laid down general principles from which many laws are derived. From these principles, the Ulama (Allah's mercy be upon them) have come to the conclusion that smoking is Haraam.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 00:07


kata-kata hukama':

al-`ilmu bi-la `amal kal-syajari bi-la thamar: ilmu tanpa amal sama seperti pokok yang tiada buah...

kata Imam al-Ghazzali:

Ilmu tanpa amal adalah suatu kebodohan, sedangkan amal tanpa ilmu adalah penipuan...

p/s: doktor tersebut tugasnya merawat pesakit & juga diri sendiri.......... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:12


Pada 24-12-05 15:14 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt

nak tanya pendapat sahabat2 sekelian....adakah doctor yang hisap rokok layak menjadi doctor dari pandangan kemanusiaan??

anda akan pergi jumpa tak doctor2 yang hisap rokok ini untuk dapatkan treatment???

setuju tak kalau kerajaan menarik balik lesen untuk practise doctor bagi mana-mana doctor atau pengamal perubatan yang merokok???


pada saya perbuatan doktor/bakal doktor merokok adalah satu insult to their own intelligence.patutnya dah ada ilmu tentang betapa bahayanya rokok tu kenala praktikkan,bukannya buat seolah-olah macam tatau akibat dia.

however,saya tak rasa lesen mereka perlu ditarik balik dan sebagainya.itu masih hak mereka untuk merokok.cuma daripada pandangan masyarakat nampak kurang elok sebab our doc is the last person on earth that we expect to do somethin that is damaging to their own health.

selagi perbuatan merokok tak mempengaruhi fitness to practice,dia patut dibenarkan meneruskan tugas

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:18


!!! QUOTE !!!

Pada 25-12-05 00:12 , hyunckel_asyraf posting:

however,saya tak rasa lesen mereka perlu ditarik balik dan sebagainya.itu masih hak mereka untuk merokok.cuma daripada pandangan masyarakat nampak kurang elok sebab our doc is the last person on earth that we expect to do somethin that is damaging to their own health.





sapa kata merokok tu hak. hak apa untuk bunuh orang lain?
[ Telah diedit oleh: Jackie_uniten7 pada 25-12-05 00:22 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:26


haq bagi orang-orang yang tidak ber'akal

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 09:22


tak patut sebenarnya, tapi tak adalah hukumannya sampai menarik lasen amalan perubatan....ingat senang ke nak dapat lesen tu..kurang2 5 tahun berhempas pulas nak dapat lesen tu. cuma kebanyakan student medic yang merokok dan kami tanya sebabnya adalah: "kami nak jaga malam", "ala, minum kopi pun boleh ketagih"., muda lagi beb, bila nak enjoy",. "saya tak nak mati tua". fkir2kan wahai bakal2 doctor semua.
p/s:(ana tak merokok)

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-12-05 10:02


TAK PATUT..tapi ramai juga doc yang merokok.....patut kena ketuk kepala diaorang

Bookmark and Share

  


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 11:05


Pada 25-12-05 00:18 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!



sapa kata merokok tu hak. hak apa untuk bunuh orang lain?


cuba pergi depan balai polis lepas itu merokok.polis tangkap tak?kalau tak tangkap maknanya ada hak la tu nak merokok dari segi undang2.

anyway passive smoker(penyedut asap rokok) memang stand higher risk daripada perokok tu sendiri.tapi rasanya tak ada orang lagi(kecuali jackie uniten) yang classify benda tu sebagai membunuh orang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-12-05 11:58


doktor yang tak tau dan faham apa erti sebenar doktor saja yang merokok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 25-12-05 17:40


!!! QUOTE !!!




anyway passive smoker(penyedut asap rokok) memang stand higher risk daripada perokok tu sendiri.tapi rasanya tak ada orang lagi(kecuali jackie uniten) yang classify benda tu sebagai membunuh orang.


Erm, rasanya tak.
Di Eropah, pada kotak rokok anda akan dapat lihat tulisan besar(antara separuh atau satu pertiga bahagian hadapan kotak rokok) tulisan yang membawa maksud MEROKOK MEMBUNUH.
Contoh di France,
FUMER itu.

Ana setuju dengan jackie.
[ Telah diedit oleh: mohdnurhakimin pada 26-12-05 07:47 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 18:41


Pada 25-12-05 17:40 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!




anyway passive smoker(penyedut asap rokok) memang stand higher risk daripada perokok tu sendiri.tapi rasanya tak ada orang lagi(kecuali jackie uniten) yang classify benda tu sebagai membunuh orang.


Erm, rasanya tak.
Di Eropah, pada kotak rokok anda akan dapat lihat tulisan besar(antara separuh atau satu pertiga bahagian hadapan kotak rokok) tulisan yang membawa maksud MEROKOK MEMBUNUH.
Contoh di France,
FUMER itu.

Ana setuju dengan jackie.


:) it wud be foolish kalau bertekak pasal hal ni.

saya maksudkan membunuh as in membunuh legally,membunuh as in taking someone else's life as if kalau dibawa ke mahkamah boleh dijadikan satu kes yang munasabah dan real.

and as a student who studied medicine,i think i know that smoking kills and in what way it kills.dont talk as if saya kata smoking tak membunuh.and please dont stop giving funny impressive-sounding references from france sebab its has been amusing me and my ex-roomate.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 21:12


rokok memang pembunuh, walaupun bukan serta serta merta tapi ia tetap pembunuh jangka masa panjang...

buktinya dah berapa ramai rakyat Malaysia yang meninggal kerana kanser paru2 akibat amalan merokok...

sebab itulah fatwa ulama' lebih berat kepada rokok ini hukumnya haram, boleh rujuk di tajuk "Hukum Merokok"...

pembunuh ni ada banyak kategori, ada yang jangka masa pendek dan ada yang jangka masa panjang, dan yang jangka masa panjang ni la yang selalu orang ambil remeh...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-05 23:19


Pada 25-12-05 18:41 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!


:) it wud be foolish kalau bertekak pasal hal ni.

saya maksudkan membunuh as in membunuh legally,membunuh as in taking someone else's life as if kalau dibawa ke mahkamah boleh dijadikan satu kes yang munasabah dan real.

and as a student who studied medicine,i think i know that smoking kills and in what way it kills.dont talk as if saya kata smoking tak membunuh.and please dont stop giving funny impressive-sounding references from france sebab its has been amusing me and my ex-roomate.



for your information, kes ni pernah dibawa ke mahkamah.

anyway, u mempertahankan perokok sebab u perokok or what?
[ Telah diedit oleh: Jackie_uniten7 pada 25-12-05 23:20 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 26-12-05 00:07


Pada 25-12-05 23:19 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-12-05 18:41 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!


:)
for your information, kes ni pernah dibawa ke mahkamah.

anyway, u mempertahankan perokok sebab u perokok or what?


1st of all saya tak mempertahankan perokok.i went to clinical dan professional development classes and lectures and i learnt few things bout human and patients rights.and i simply mentioned them sebab its relevant to this topic.

2ndly saya bukan perokok dan by the way,tak suka perokok.


Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 00:46


pendapat saya pulak, tak ada la sampai nak tarik balik lesen. sekurang-kurangnya gantung lesen saja untuk satu tempoh tertentu. lagi baik kalau lesen digantung sampai doktor tu berhenti merokok.

saya suka kalau orang yang merokok kat depan balai polis (seperti yang disuruh hyunckel_asyraf) ditangkap atas 2 tuduhan: cubaan membunuh diri dan cubaan membunuh orang lain. terlalu ramai orang yang merokok kat dunia ni. saya taknak mati cepat hanya kerana asyik menghidu bau asap rokok orang lain.

berbalik pada isu doktor merokok, kalau lesen tak digantung, kita bagi ceramah sikit kat dia. selagi tak ada orang tegur, selagi tu la dia merokok.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 03:52


seorang doctor yang hisap rkok adalah isu tak hairankan bukan....
sungguhpun demikian doktor adalah contoh bagi pesakit kan...
sebenarnya ia bemula masa kita dari kecik atau time belajar dulu....
ye la subjek medic...maana tak pening pala...huhuhu...penat tu...mesti stress lepas itu buat benda tak faedah...sesetengahnya la...hhihi...
jadi ini lumrah kehidupan manusia kan...nobody perfect...
alhamdulillah saya dan anda tak merokok...hihi
ok

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-12-05 04:21


Pada 26-12-05 00:46 , kuahdurian posting:

!!! QUOTE !!!

pendapat saya pulak, tak ada la sampai nak tarik balik lesen. sekurang-kurangnya gantung lesen saja untuk satu tempoh tertentu. lagi baik kalau lesen digantung sampai doktor tu berhenti merokok.

saya suka kalau orang yang merokok kat depan balai polis (seperti yang disuruh hyunckel_asyraf) ditangkap atas 2 tuduhan: cubaan membunuh diri dan cubaan membunuh orang lain. terlalu ramai orang yang merokok kat dunia ni. saya taknak mati cepat hanya kerana asyik menghidu bau asap rokok orang lain.

berbalik pada isu doktor merokok, kalau lesen tak digantung, kita bagi ceramah sikit kat dia. selagi tak ada orang tegur, selagi tu la dia merokok.


setuju jugak dengan pendapat kuahdurian...kalau tak tarik pun lesen...at least gantung lesen practise doctor sampai doctor itu insaf berhenti merokok.

jugak setuju supaya mana-mana perokok (lebih2 lagi doctor yang merokok) didakwa ke mahkamah atas tuduhan cubaan membunuh diri and ingin membunuh orang lain dengan senjata ASAP ROKOK.

imej professional kedoktoran kena jaga....doctor kena berdisplin....kena tunjuk tauladan yang baik kepada patients and orang-orang lain supaya menjaga kesihatan and tidak merokok....kalau doctor sendiri merokok, kempen berhenti merokok surely takkan berjaya.

kalau nak cakap hak individu (one's right) untuk merokok kepada orang lain (kaki gangster ke, playboy ke, kaki judi ke)....memang boleh sebab hidup mereka memang familiar dengan rokok...tapi kalau nak guna alasan yang sama kepada doctor2 yang merokok....itu adalah tidak munasabah....tak boleh dimaafkan kalau doctor pun sama merokok.

ini tak...bila orang tegur sebab merokok....mereka akan jawab..."Ehh, doctor itu pun merokok sama...kalau dia tahu yang merokok itu membahayakan kesihatan, sure dia tak merokok"

JOM BOIKOT orang yang MEROKOK!!!.....TARIK OR GANTUNG LESEN PRACTISE DOCTOR BAGI DOCTOR2 yang KAKI ROKOK!!!
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 26-12-05 04:33 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 26-12-05 07:53


Semakin menarik.
Suka dengar apabila ada hujah clinical.

Ana terfikir, adakah semua benda ada hujah klinikal.
Bagaimana kalau ana kata "pandu laju membunuh."
Mungkin anda ada hujah secara klinikal. Tapi, pada ana, ia hanya satu logik yang simple.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-12-05 08:34


Doktor yang merokok tu..dia hisap rokok sambil check patient ke?
sebelah tangan pegang rokok,sebelah tangan pegang stetoskop..?
kalau macam tu,memang tak patut,dan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan patient~!(mustahil rasanya ada kes macam ni)

Tapi kalau doktor tu hisap rokok pada luar waktu kerja dia(bukan dalam hospital,klinik),dia jadi sama macam individu-individu lain yang merokoklah juga..membahayakan masyarakat sekitar secara amnya..

Semua orang atas dunia ni tahu yang merokok membahayakan kesihatan..tapi hisap juga..
ada effect sangatke,kalau orang tu tak hisap rokok pada awlnya,takkan tiba-tiba dia nak merokok,just because ternampak seorang doktor merokok?
Dia mungkin akan kata,wah doktor ni tak sayang nyawa betul..Belajar saja tinggi,tapi tak nak praktik..Itu saja!

Kalau memang orang tu bertekad tak nak merokok,dan nak berhenti merokok,takkan nya nak terpengaruh senang-senang macam tu.
Alasan saja semua tu~~

Kesimpulannya tarik lesen perubatan doktor-doktor ni macam tidak sesuai sangat..bagi saya lah

Kalau nak tarik juga lesen mereka(doktor),saya cadangkan supaya guru-guru,pensyarah universiti,lawyer,engineer,architect,etc yang merokok tu pun diberi notis berhenti atau digantung kerja,bukan takat doktor saja..

Pendapat saja ni..minta maaf kalau ada yang tak setuju

Bookmark and Share

  


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-12-05 10:30


kepada doktor2..tepuk dada tanya iman..

ilmu tanpa diamal, sia-sia.kembali muhasabah diri. allahuallam

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-12-05 17:38


Pada 26-12-05 08:34 , sumaiyya_cleo posting:

!!! QUOTE !!!


Kesimpulannya tarik lesen perubatan doktor-doktor ni macam tidak sesuai sangat..bagi saya lah

Kalau nak tarik juga lesen mereka(doktor),saya cadangkan supaya guru-guru,pensyarah universiti,lawyer,engineer,architect,etc yang merokok tu pun diberi notis berhenti atau digantung kerja,bukan takat doktor saja..

Pendapat saja ni..minta maaf kalau ada yang tak setuju


isu yang dibincangkan kat sini adalah isu rokok...rokok berkait rapat dengan kesihatan....kesihatan pulak memang sangat berkait rapat dengan profesional kedoktoran.

engineer....architect...lawyer....memang jauh sangat kalau nak dikaitkan dengan isu kesihatan....bahkan in reality, most of the listed above are among group of people involved in smoking....but not doctor (its really weird if doctors are smoking)....guru2 maybe boleh dikaitkan jugak dengan isu rokok sebab mereka memang membawa message atau tauladan kepada murid2 mereka.

so...terpulanglah kalau nak kaitkan jugak segala engineer, lawyer or architect yang merokok perlu ditarik jugak lesen...tapi yang pasti doctor yang merokok memang tak boleh dimaafkan....
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 26-12-05 17:39 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-12-05 02:13


Pada 26-12-05 17:38 , naruto-san posting:

walaupun rasa tak patut bergaduh pasal benda kecil macam ni,tapi rasa nak reply lagi.. :-P
tak apalah,tariklah lesen doktor-doktor kat Malaysia ni kalau mereka merokok..

Malaysia akan jadi negara pertama yang kenakan tindakan seumpama ini ke atas doktor..

tak apalah..glamour juga nama Malaysia nanti.. ;-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 13:05


for my opinion...memang tak patutlah doktor merokok..
act..doktorlh orang utama yang dirujuk berkaitan dengan kesihatan..
so..bukankah merokok tu boleh membahayakan kesihatan???
so..bagaimana society nak respek doktor kalau mereka sendiri buat perkara yang membahayakan kesihatan mereka???

Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 13:53


oho...saudara naruto_san....kalau tarik lesen doctor yang merokok tapi jawatan lain dibiarkan, tu diskriminasi namanya. guru mengajar murid2 tapi kalau murid2 merokok hukumannya gantung sekolah (zaman ana sekolah dulu). jadi apa kata kita gantung jawatan guru2 yang merokok tanpa gaji selama 2 minggu. ha...macam mana?? begitu jugak pegawai kelas 1 (JUSA etc), mereka sepatutnya memimpin subordinates mereka...kalau mereka ni merokok...hmm..tak kenalah..so kalau nak ambik tindakan, ambik tindakan pada semua. bukan doctor sahaja. isu merokok ni lebih kepada hak peribadi. ana pernah nasihatkan kawan2 ana ygmerokok supaya berhenti. tapi katanya rugi duk kat sini tak merokok..rokok kat sini murah...heheh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-12-05 17:45


Pada 28-12-05 13:53 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

oho...saudara naruto_san....kalau tarik lesen doctor yang merokok tapi jawatan lain dibiarkan, tu diskriminasi namanya. guru mengajar murid2 tapi kalau murid2 merokok hukumannya gantung sekolah (zaman ana sekolah dulu). jadi apa kata kita gantung jawatan guru2 yang merokok tanpa gaji selama 2 minggu. ha...macam mana?? begitu jugak pegawai kelas 1 (JUSA etc), mereka sepatutnya memimpin subordinates mereka...kalau mereka ni merokok...hmm..tak kenalah..so kalau nak ambik tindakan, ambik tindakan pada semua. bukan doctor sahaja. isu merokok ni lebih kepada hak peribadi. ana pernah nasihatkan kawan2 ana ygmerokok supaya berhenti. tapi katanya rugi duk kat sini tak merokok..rokok kat sini murah...heheh...


:-) :-) ....seperti yang naruto-san tulis kat atas, terpulanglah kepada masing2 jika ingin tarik or gantung jawatan2 yang lain selain doctor jika mereka jugak merokok....tapi isu yang dibangkitkan kat sini adalah specific untuk doctor yang merokok...yang ingin diketengahkan naruto-san adalah doctor yang merokok sebab seperti mana umum mengetahui, rokok sangat berkait rapat dengan kesihatan...kesihatan pulak banyak kaitannya dengan doctor.

fatwa kebangsaan dah pun menggezetkan bahawa merokok adalah HARAM....samalah jugak membuka aurat jugak haram, minum arak haram, berzina haram.....so, adakah drzul-f ingin mengatakan bahawa berzina, membuka aurat, and minum arak itu lebih kepada hak peribadi seperti yang anta samakan dengan merokok?? (please refer posting enta balik)....jawapan enta kat atas sama seperti jawapan mana-mana peminum arak muslim apabila ditangkap oleh pihak berkuasa agama....also jawapan yang sama diberikan oleh perempuan2 yang tidak menutup aurat. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 19:01


masya'Allah, tak adalah ana cakap merokok sama tarafnya dengan zina, berjudi etc. zina, berjudi dan minum arak haramnya qath'i. no argument! tapi bagi merokok sesetengah ulama' say harus.....ha...
kalau nak kaitkan dengan isu kesihan, ok...doctor must quit smoking...shouldn't smoke..ana setuju tapi, diskriminasi mesti zero...not only doctor, but all. setuju. walaubagaimanapun, sebagai pandangan peribadi suka ana nyatakan...kebanyakan doctor yang merokok tu hampeh, biasanya mereka ni lulus cukup makan (bukan semua), malas and clumsy. serious. ini pengamatan ana. buat perokok yang nak komen, silakan...anyway, naruto_san..ana setuju dengan anta doctor tak boleh merokok.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 20:41


assalammualaikum..
sekadar pandangan saya yang masih ingin menambah ilmu...
ulama' 2 sepakat yang rokok ni HARAM kerana isi kandungannya yang merbahayakan kesihatan perokok dan penghidu asap rokok lebih lagilah...
cuma apa yang berlaku sekarang ramainya mengatakan ianya makruh sedangkan kesepakatan ijma' ulama' di pinggirkan begitu sahaja...
risiko yang mereka tanggung mereka abaikan...
sepatutnya bagi orang yang merokok ni fikirkan diri anda dan insan lain yang bersama anda jua berisiko...
hisap rokok sama juga macam kita nak bunuh diri kita tapi secara perlahan dan lambat..
apapun ni peringatan buat diri saya juga...dalam mencari sekelumit redhaNya...
wa Allah hu a'lam...

mendamba kasih ilahi,mengharap cinta sejati...

Bookmark and Share

  


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 08:18


apa syusah syusah,,doktor pun minat kanser laaa..nak juga merasa tibi tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 08:20


perokok=rosak dan merosakkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:06


tak patut tak patut

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161031 saat. Lajunya....