Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ridzuan86
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43097

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 5 jam, 2 minit yang lalu
kasih_kekasih: 21 jam, 47 minit yang lalu
syahidatul: 3 hari yang lalu
raudhahasanah: 5 hari yang lalu
drzul-f: 9 hari yang lalu
hafiz_along_83: 10 hari yang lalu
halawatuliman: 26 hari yang lalu
nabilah: 26 hari yang lalu
aye: 28 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Kisah Benar dari Sarawak


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Kisah Benar dari Sarawak

Please Mendaftar To Post


Oleh Kisah Benar dari Sarawak

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:09


assalamua'laikum.....
artikel ni ana ambil kat laman web:
http://www.e-masjid.com/modules.php?name=News&file=article&sid=304

AnnA menulis "Assalamualaikum,

Saya menulis ruangan ini di dalam bahasa Melayu supaya tiada mat-mat Saleh yang kuffar (tidak semua) dapat membacanya kerana ia menyentuh tentang isu agama. Saya harap pemuda-pemudi Malaysia yang beragama Islam dapat mengambil iktibar daripada kisah ini.

Cerita yang saya nak sampaikan ni kisah benar bukan rekaan. Pada Hari Raya baru ini, kira cerita baru dalam beberapa tahun, semasa di kampung. Bapa saya telah menceritakan... Bulan puasa hari itu, di masjid Taiping (hometown penulis) ada ceramah. Penceramah ni diundang khas dari Terengganu (Pusat Tahfiz). Penceramah ini menceritakan kepada sahabat karib ayah saya personally yang senior kepada penceramah yang menceritakan sendiri kepada penceramah ini tentang pengalaman seorang teman sepengajiannya semasa di Mesir (or somewhere there.... i lupa).



Teman tu asalnya dari Sarawak...penganut agama Kristian pada asalnya. Orang Sarawak ni dihantar oleh pakciknya sendiri, yang juga seorang paderi besar di Sarawak, untuk mendalami Kristian di Sepanyol. So... dia telah di hantar ke universiti di Sepanyol. Kesemuanye ada 25 students yang menuntut ilmu tersebut. Ini bukan calang-calang punya belajar...sebab mereka ni pergi belajar di Gereja Besar (somewhere in Spanyol dan gurunya ialah POPE). So..setelah lebih 2 tahun pengajian, mereka akan tamat pengajian dan jadi educated paderi. Kesemua 25 students ni datang dari different country all.

So... bila dah dekat nak graduate, mereka diberi pilihan untuk wish. Satu permintaan akan dimakbulkan. So...semua ni minta hendak masuk sebuah Library besar dalam gereja tu jugak. Dalam library itu ada pelbagai jenis buku. So..dalam masa 2 terakhir ni mereka akan menghabiskan masa mereka membaca buku di Library. Tapi, POPE cakap
dengan satu syarat... dalam banyak-banyak buku di dalam ada satu buku yang khas diletak di tengah tasik/kolam dalam library tu. Bayangkanlah betapa besarnya library tu!! Buku itu
lah yang dilarang oleh POPE daripada dibaca.

But, salah seorang daripada 25 pelajar telah melanggar syarat. Dia ambil buku tersebut tapi tidak faham kandungan bahasa dalam buku tersebut. Ia adalah Bahasa Tabrani..seakan bahasa Sepanyol (lama). Dia pun berkongsi dengan yang lain dan hendak dijadikan cerita. Ada seorang yang faham tentang beberapa bahasa tersebut. Dia pun baca dan menerangkan kepada ke semua 24 yang lain.

Nak tahu apa dia?? Itu sebenarnya adalah kitab Injil yang asal! Apabila kesemua 25 pelajar itu membaca, mereka mula sedar yang Kristian yang mereka belajar selama ini, adalah salah satu sebab semua yang terkandung di dalam buku itu adalah benar seperti yang terdapat dalam ajaran Islam hari ini.

Hari terakhir mereka keluar dari situ, POPE datang jumpa mereka dan dia sudah syak mesti ada sesuatu yang berlaku. Setelah semuanya di PROVOKE oleh POPE, mereka akhirnya tewas dan mengaku mereka telah membaca kitab itu. POPE pun berkata, "Sebenarnya kita Kristian ni memang dicipta sebagai agama duniawi sahaja. Agama yang betul adalah Islam. Kalau hendak tahu, setiap paderi yang tertinggi itu, bila ada orang Kristian yang sedang nazak, tugasnya ialah pergi ke telinga orang itu dan berkata Islam adalah sebenarnya.

Selepas itu, POPE berkata lagi kepada pelajar tersebut, yang mereka semua tidak akan lepas dari tempat itu memandangkan mereka sudah tahu yang sebenarnya. Maka semuanya akan dibunuh.

Pelajar-pelajar tersebut cuba cari jalan untuk lari. Setelah berfikir panjang, mereka merancang, mereka berjaya merasuah seorang JAGA dalam gereja besar itu. Tetapi JAGA itu meminta US$4 juta. Kesemua pelajar-pelajar tersebut mempunyai sponsor dari Govt! Mereka mengumpul wang scholarship mereka sebanyak US$4 juta itu. JAGA itu berkata dia akan menyembunyikan rahsia pelajar-pelajar tersebut dengan membunuh seorang lagi JAGA lain sebagai alasan kepada POPE, yang JAGA itu pembelot. Pelajar-pelajar tersebut hanya ada satu jalan keluar. Iaitu mereka akan melalui satu terowong bawah tanah beberapa meter untuk sampai ke laut. Mereka terpaksa berenang melalui salur najis (it's the only way that they have to go through that thing!). Bila dah keluar, ada sebuah bot yang akan menunggu mereka. It's all up to them untuk melepaskan diri lepas tu. Bot itu juga yang sediakan oleh JAGA itu.

Then, si budak Sarawak ni pun call uncle yang send dia ke Sepanyol. Uncle dia cakap jangan balik lagi ke Malaysia sebab seluruh negara dah dapat arahan untuk membunuh dia. Maknanya dia telah disenaraikan dalam 'blacklist'. Jadi dia pun lari ke Mesir dan menganut agama Islam menjadi Al-tahfiz. Sampai sekarang dia tak balik.

Jadi cerita ni kiranya sudah ada orang kedua yang tahu. Katanya lagi, dah banyak pelajar-pelajar yang 25 tu yang mati dibunuh. Mereka pakai spy untuk track gerak geri pelajar-pelajar tersebut!

Well... dalam pada tu..kalau u nak tahu, dalam pengalaman di atas tadi, dia cakap maksud sebenar orang putih meniup lilin semasa birthday tu ialah... lilin tu ialah simbol sebagai NUR ISLAM..... kek tu diibaratkan sebagai dunia.. Dan apabila lilin tu ditiup, maka padamlah nur islam, dan kek sebagai dunia tu dipotong-potong dan dimakan oleh musuh Islam!! Hmm..hebat tak orang-orang kafir punya style? Yang kita kat sini dok syok ikut style mereka tanpa tahu apa-apa.

Satu lagi... pasal HOLY-WATER mereka tu. Nak tahu tak mana asalnya? Mmm..di dalam gereja besar itu tadi, once a year ada satu occasion di dalam sebuah special hall yang hanya boleh dimasuki oleh paderi and rahib tertinggi all over the world saja. Di situ mereka boleh berbuat apa saja termasuk berzina. Anak hasil penzinaan mereka itu lah akan dibunuh dan darah bayi tu akan disuling dan hasilnya ialah HOLY-WATER!! Eee... takut kan dengar betapa dahsyatnya mereka punya planning? (Takut termasuk ke dalam perangkap planning mereka).

Wallahualam...
sekian...
Assalamualaikum warahmatullahhi wabarakatuh...


Nota: Nota :
Saya percaya, pasti ada pembaca yang mempunyai curiosity yang tinggi macam saya. Terfikir seumpamanya, bagaimana cara mereka menyediakan / menyerahkan jumlah rasuah yang begitu besar kepada JAGA tersebut.... dan bermacam soalan lagi........ NAMUN untuk sejarah sebegini, saya tidak akan memikirkan persoalan tapisan ini.... malah saya terharu, biarpun pelik pada dasarnya tetapi saya tetap percaya. "..... biasanya, yang pelik itu benar..... setuju? terserah.......""

WALLAHUA'LAM BI SOWAB....e-Masjid


-----------------
NURSYAHADAH menyinar qalbu,murni seharum namamu
Hadirnya di celahan kekalutan qalbumu itu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 23-12-05 21:36


saya pernah terdengar cerita pasal kitab injil asal tu, rasanya masa tahun 1996.
entah lah.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 23-12-05 21:45


erm..betul ke?

one of penceramah yang datang ke kolej saya dulu (ex-priest) cakap there is no original Injil lagi kat dunia ni.

but i once heard about gospel of Barnabas (hopefully i got the name correct) which is claimed (by the muslims) to be the original injil..yang belum diseleweng. further info : www.barnabas.net .


wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:46


heh..agama kristian ni memang tak betul pun..
tengok cara mereka bersembahyang (kononnya) pun tak betul..
dulu ayah saya ada pergi tengok perdebatan diantara orang islam dan kristian..antara satu soalannya ialah..(pihak islam yang bagi soalan ni).."bukankah nyanyian itu duniawi tapi mengapa kamu menggabungkan sembahyang dengan nyanyian?" mereka pun menjawab..."dulu agama kristian sudah kurang pengaruhnya..jadi kami (paderi) mencipta cara baru untuk menarik orang ke agama kami"...sah agama kristian tak betul..

hanya islam agama yang benar dan suci...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:48


seram juga baca...kristian ni angkuh sebenarnya..isk2

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 22:11


Assalamualaikum...

cerita yang enta ceritakan ini dah lama berlaku...itulah perkara yang sebnarnyer...dan sebetulnyer...tak ada salah..

ambillah pengajaran dan perhatian yang lebih padanyer...oleh itu syukurilah nikmat agama islam dan selaminyer..sesungguhnya agam islam adalah agama agung....

illalliqa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

syurga_ik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 309
Posting: 195
Dari: Australia

australia  


posticon Posting pada: 29-12-05 14:42


Mudah2an kita semua dipelihara Allah dari tipu daya mereka dan moga gagal rancangan mereka untuk menghancurkan agama islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syurga_ikProfil   Hantar PM kepada syurga_ik   Quote dan BalasQuote

RIZAL830
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7913
Posting: 53
Dari: masja-sa

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 17:52


setau saya, ada la seorang paderi yang ada pangkat tertinggi kat vatican city dan berpengalaman buat holy water ni, katanya dakwaan air holy water dibuat seperti dalam artikel tersebut xbenar.. dan saya pernah dengar juga tentang kalau minum air ni tak dapat mgucap.. smuanya xbenar.. ana sendiri dengar pengakuan paderi tsbt yang kini dah masuk islam. sekarang ni dia dah kawin dan menetap kat swak. soalan tentang holy water ni pernah ditanya seorang student uitm swak. time tu saya jadi fasilitator untuk prog kursus kefahaman islam. bekas paderi 2 kata, yang tak dapat mgucap mungkin budak2 nakal campur dadah dalam air tu. tambahnya lagi, tujuan holy water ni ialah menenangkan perasaan gelisah, risau ragu2. beliau mgatakan yang dakwaan semua itu adalah bohong sgaja di ada2 kan sebab beliau berpengalaman 12thn buat air ni.. ni sajalah info yang saya boleh share

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIZAL830Profil   Hantar PM kepada RIZAL830   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-12-05 10:13


Assalamualaikum wbt..

macam2 saya dengar tentang holy water ni.. ada yang kata buat kat vatican city.. ada tu kata kat indonesia, ada yang kata dari anak luar nikah.. ada kat dari darah dan tulang anjing hitam.. apa pun kebenarannya hanya Allah yang lebih Mengetahui..

apa pun asal usul air ni.. yang nyata kita tak boleh minum... sewajarnya kita perlihara imam kita agar tidak rosak binasa apalagi gugur.. jaga makan dan minum kita.. dan jaga tiap2 langkah kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 30-12-05 10:22


assalamualaikum warahmatullah...

astagfirullah.. timbul lagi cerita seperti ini. Ana sendiri dah lama dah dengar cerita ini.

ada 2 fakta yang patut antum semua tahu:
1) Tiada lagi injil yang asli
2) Holy water memang wujud, tetapi kesan yang diceritakan adalah mitos masyarakat melayu.

ana tidak berniat nak mempersalahkan sesiapa yang hantar cerita itu, tetapi kalau boleh rujuklah dulu kat ukhwah.com ni, dah banyak kali topik seperti ini dibincangkan.

jika ragu2 dengan hujah saya, pada pendapat saya antum semua boleh rujuk kat mana² ustaz atau muallaf yang dahulu beragama kristian. Atau kalau antum kenal brother shah kirit/nicholas, eloklah antum dapatkan penjelasan dari mereka. Mereka adalah bekas penganut agama kristian/hindu.

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132123 saat. Lajunya....