Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: siapa minAt jadi USahaWan..


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» siapa minAt jadi USahaWan..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh siapa minAt jadi USahaWan..

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-08 11:32


saya minat nak buka tempat asuhan kanak-kanak..mybe di kawasan perumhan atau di bangunan besar yang perlukan/boleh didirikan tempat asuhan khas untuk orang-orang bekerja.

sekarang baru start biz online..jual kurung suit,tudung , selendang dan aksesori tudung wanita..tapi baru saja start...nanti baru upload manyak2 stock..tengoklah..mana tahu kalau ada yang berkenen..ada kurung suit chiffon corak batik.rm50 saja sepasang..corak batik.memang nampak macam yang mahalnye dan sesuai untuk org opis yang perlukan baju batik untuk dipakai setiap hari apa ea..hihi

jemputla tengok kat www.myspace.com/srinklesight

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-08 11:33


tertgl huruf pula..

www.myspace.com/sprinklesight

tengok lah ea..ajak2 kawan sekali..hihi..bagi meriah

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 00:18


Pada 16-08-08 15:30 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam.. wah.. ramai bakal usahawan ni..
hehe.. insyallah..dah ada nawaitu bagus.. kena teruskan pelan..pelan..

dik sofya.. OK.. kak book nanti..hehe..
susah nak cari salon muslimat. asek kaum ca ya nun alif saja..
lepas ni dah ada.. boleh lah kak p..hehehe...
ameenn... :)


nanti dah buka jangan tak mai pulak tau... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 00:26


Pada 16-08-08 15:37 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

:

!!! QUOTE !!!

salam...


haaa bagus sangat lah.. payah nor nak jumpa kedai rambut untuk muslimah... tak pun salun rambut untuk muslimah... yang boleh bagi hair treatment etc...

belum ada lagi saya jumpa salun rambut milik muslimah.. ada tu memang ada... tapi, depa tak jaga elok-elok lah.. open sangat...

yang banyaknya kedai orang cina.



2lah teringin sangat nak buka....
seumur hidup ni belum pernah pergi potong rambut kat kedai... :-(
pergi time solat jumaat pun ada juga lelaki yang tak pergi solat ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 00:30


Pada 16-08-08 15:43 , akmalnajwa posting:

!!! QUOTE !!!

:

!!! QUOTE !!!

salam...



nanti buka cawangan kat kemaman ye... :welcome:



ish jauh sangat 2....
tak apalah bagi chance org kemaman sajalah buka :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 11:12


DARI DULU lagi, saya memang minat bangat berniaga ini....... nak buka bisnes xterfikir lagi. tapi sekarang saya ada juga jual barang direct selling secara kecil2. insyaAllah kalau ada modal dan peluang, saya nak buka kedai makan atau kedai kek. sebab sekarang ramai yang tak ada masa nak masak di rumah sebab kerja. so, bila lapar mesti nak makan kan. so, kedai makan memenuhi kehendak semua.... tapi masak dirumah lagi best kan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 13:21


Tak pandai berniaga... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:32


Pada 01-09-08 11:32 , sirna_bintang posting:

!!! QUOTE !!!

saya minat nak buka tempat asuhan kanak-kanak..mybe di kawasan perumhan atau di bangunan besar yang perlukan/boleh didirikan tempat asuhan khas untuk orang-orang bekerja.

sekarang baru start biz online..jual kurung suit,tudung , selendang dan aksesori tudung wanita..tapi baru saja start...nanti baru upload manyak2 stock..tengoklah..mana tahu kalau ada yang berkenen..ada kurung suit chiffon corak batik.rm50 saja sepasang..corak batik.memang nampak macam yang mahalnye dan sesuai untuk org opis yang perlukan baju batik untuk dipakai setiap hari apa ea..hihi

jemputla tengok kat www.myspace.com/srinklesight
seluar batik ada jual huhuhuh! maaf gurau saja,baguslah anda nak berniaga ni tak macam orang lain nak berniaga tapi asyik meniru saja,jagan niaga candu dah huhuhuhu!
jangan marah! selamat berforum

Bookmark and Share

  


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-12-08 10:05


Pada 16-08-08 15:43 , akmalnajwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-08-08 15:22 , sofya posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

teringin nak buka kedai gunting rambut muslimah...
hanya untuk muslimah2 sahaja..
maksudnya kedai tertutuplah..

insyaallah...doa2kan moga dipermudah segala urusan bila dah bersedia nanti.... :kelip:


nanti buka cawangan kat kemaman ye... :welcome:



kedai tertutup tak apa jangan kedai asyik tutup... hee hee...

memandang kawan-kawan dalam ukhwah ini dan banyak nak buka macam-macam perniagaan boleh tak nanti mana-mana yang perlu tu saya offerkan diri saya sebagai manager untuk tempat kawan-kawan tu.

memang saya sendiri pun berhajat nak buka kilang perabot tapi perlukan big modal, nak workshop dan peralatan kereta /halfcut tapi semua ini perlukan modal.

buat pinjaman kat bank memang boleh... tapi interest(riba) nya menggunung tinngi.

kita faham2lah riba tu satu sen pun ke neraka jugakan..

apa kata pengerusi atau leader2 kat ukhwah ini tubuhkan satu dana untuk membantu bakal usahawan kita? kita pakat derma atau pinjam sesama kita tanpa interest... lagipun dah ramai ahli2 kita ini kan.. seorang sepuluh ringgit kita collect tiap-tiap bulan dah berapa tu?

jadi kita kumpul then bagi pinjam... tolong setup bisnes tu ramai-ramai.. kena sama-sama monitor.. then bisnes kawan-kawan dah maju dia bayar balik pinjaman tu.. kita setup bisnes lain pulak... macamana naqib atau muzir ukwah?

mmmmm.... berbalik pada isu saya mengofferkan diri sebagai pengurus tadi.. actually saya nak jadi pengurus yang bukan sahaja membina profit untuk syarikat tetapi juga membina spritual pekerja dimana syarikat boleh buat ceramah tiap-tiap bulan.. ambil pemuda,pemudi kita yang ramai jadi mat rempit dan sebagainya... asuh dah didik mereka semula agar kenal halal haram dan sebagainya.

jadi sebagai pengurus tu insya'allah saya akan berusaha memajukan syarikat dan menjadikan syarikat bukan sahaja menghasilkan produk2 berkualiti tetapi juga pekerja2 yang berkualiti.

jadi betapa besarnya ganjaran pahala bagi pemilik syarikat tu nanti yang ambil saya sebagai pengurus..

apa pun lagi baik jika pemilik syarikat tu sendiri yang jadi manager.. jadikan syarikatnya selaras dengan kehendak syariat.. ini tak nya keuntungan di kejar sampaikan anak-anak buah yang tak solat tak di peduli.. yang nak solat tak diberi...


-----------------
ilmu adalah hak milik org islam yang tercicir,mana jua kau jumpai maka kutiplah

_____________________________________________
mr_poligami


Bookmark and Share

  


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 11:18


Saya ada sedikit pengalaman nak cerita..
Masa saya belajar dulu.. ada assignment pasal nak buka perniagaan ini.. kena buat paper work yang ambil masa 1 bulan lebih.. huh.. tiap-tiap hari ulang alik ke bilik lecturer semata-mata nak cari maklumat dari dia..
disebabkan lab kat tempat belajar slow tahap kura2.. saya dan kawan-kawan pergi cc yang termurah dan paling dekat..

Sebenarnya saya kena buat assignment pasal nak buka restoran.. lokasinya adalah berhadapan dengan kompleks teruntum kuantan.. tapak shell sekarang ini.. sebelah benteng.. huhu saya pun lama tak jejak kaki di kuantan so tak tahu lah ada lagi tak shell situ.. lokasinya tu memain saja janji ada buat tapak.. lukis plan kedai... mana pintu masuk,pintu kecemasan.. paip utama..dapur.. bar.. hurmm memacam lagi.. pening juga sebab saya bukan bagus pun bab melukis ini.. ikut tambah2 idea dr student lama saja.. maka terjadi juga lah adegan "copy dan paste"..

bila bab lukis lakar sudah siap.. saya pergi bank.. tanya maklumat.. seingat saya,saya gunakan maybank untuk dapatkan loan.. tanya macam-macam soalan.. tanya pendapat dan nasihat.. huhu rumit juga rupanya ye..

then saya teruskan dengan mendaftar perniagaan di ssm.. tingkat 3,bangunan yang bawahnya ada foodcourt.. depan kuantan parade.. tak silap lah itu namanya.. maaf kalau salah..huhu.. kat situ dia menerangkan bagaimana nak buka perniagaan ini.. syarat2 yang layak untuk membuka restoran.. persendirian.. perkongsian or sebagainya.. kena cari macam-macam borang.. isi semua cuma tak hantar saja... kalau hantar pun,confirm tak diluluskan punya sebab shell tu nanti nak campak mana? huhu :sopan:

bila segala hal yang berkaitan dah siap.. saya merangka konsep kedai.. buat menu2 yang special.. untuk tarik pelanggan.. bermula dari staff restoran sampailah ke pekakas dan barang2 dapur.. semua nak kena cari harga.. cara-cara nak promote kedai semua kena pikirkan.. EPF dan SOCSO kena ambik tahu juga itu.. hurmm memula memang pening.. bila dah saat nak siap assignment tu.. rasa ,macam best sebab dah boleh paham cara nak buka perniagaan..

so sesiapa nak buka perniagaan ni.. boleh lah cuba-cuba.. mana tahu.. suatu hari nanti akan jadi usahawan yang berjaya.. sama-sama kita doakan.. :welcome:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 11:58


Task saya masa buat assignment lebih kurang sama dengan halesolurun_84...dasarnya kena buat satu premis...tapi task saya more kepada product lah...bagaimana? nak market dan develop new product...kena reka product yang nyata lah...pening juga fikir product apa yang best dan dapat menarik minat pembeli....hasil dari brainstorming dengan semua ahli..dapat lah kami hasilkan product baru yang memang unik dan cute lah... :sopan:

hasil dari ilmu tersebut alhamdulillah ada lah info sikit-sikit pasal bagaimana? nak make sure our product dapat diterima oleh masyarakat..insyaAllah ada rezeki teringin juga jadi usahawan...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

faryd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 5968
Posting: 95
Dari: Proton RnD S. Alam

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-08 12:35


nak jadi jutawan kenalah harungi sejuta rintangan dan cabaran =)..
ana buat bisnes franchaise ala part time..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farydProfil   Hantar PM kepada faryd   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-08 19:53


aslmualaikum semua...
ana mmng nak menjadi usahawan..
ana nak buka patrol pam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

mie_sya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31925
Posting: 27
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 01:43


salam..
saya berminat untuk menjadi usahawan...
Alhamdulillah...
saya membuka perniagaan bersama2 rakan saya...
memberi perkhidmatan baikpulih komputer
supply barang komputer...
dan melihat mana-mana market yang sesuai untuk dijadikan tapak kedai...
sekarang saya dan rakan-rakan menumpang di bangunan PGM..
doakan saya dan rakan-rakan semoga berjaya menyelusuri cabaran dalam perniagaan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie_syaProfil   Hantar PM kepada mie_sya   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» siapa minAt jadi USahaWan..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109424 saat. Lajunya....