Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 22 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: MASALAH MINAT


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» MASALAH MINAT

Please Mendaftar To Post


Oleh MASALAH MINAT

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-12-05 11:26


Indra merupakan seorang pelajar yang menjadi mangsa lelong dalam penempatan kursus ke IPTA. normallt, masalah yang timbul ialah tidak ada minat dan kesungguhan dalam belajar. alhamdulillah, Indra ada semangat untuk belajar dan akan mengahdapi apa jua dugaan yang akan mendatang sepanjang indra belajar ni. yang kesiannya kawan-kawan sekursus yang biasanya dari matrix, tak dapat course yang mereka nak, but still have to struggle hard menghadapi subjek yang mereka tak minat... apa agaknya pendapat u all, cara nak mengatasi masalah lelong, minat, dan cara menghadapi takdir sebegini


-----------------
ukhwah pengikat kasih sesama kita...biarlah segalanya kerana ALLAH jua...


Bookmark and Share

    


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 12:23


Cuba apply kursus lain dari IPT tersebut ataupun IPT lain. Sebab sayajumpa ramai yang macam ni, sebab tak minat akhirnya terkandas dalam pelajaran.

Clasmate saya dah seorang, sem 3 kena tendang sb awal2 dia cakap dah tak minat kursus tu. kat kampung saya dah seorang, baru sem 1, tapi dia tak ambil finalexma sb tak minat. Angah saya pun sama, dulu dia pernah dihantar belajar di pondok. Disebabkan tak minat, akhirnya give up.

So, saya cadangkan, bawa bincang dengan keluarga dan cuba apply apa yang diminati

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 12:23


Cuba apply kursus lain dari IPT tersebut ataupun IPT lain. Sebab sayajumpa ramai yang macam ni, sebab tak minat akhirnya terkandas dalam pelajaran.

Clasmate saya dah seorang, sem 3 kena tendang sb awal2 dia cakap dah tak minat kursus tu. kat kampung saya dah seorang, baru sem 1, tapi dia tak ambil finalexma sb tak minat. Angah saya pun sama, dulu dia pernah dihantar belajar di pondok. Disebabkan tak minat, akhirnya give up.

So, saya cadangkan, bawa bincang dengan keluarga dan cuba apply apa yang diminati

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ukhti
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2003
Ahli No: 2769
Posting: 7
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-12-05 13:47


saya pun mengalami masalah yang sama, cuma situasinya berlainan. saya meminati bidang psychology, so saya cuba apply di ipta, tapi yang saya dapat di ipts dengan course yang berlainan, business study. punyerla hampa. tapi dah itu saja peluang yang saya ada, saya terima, sebab kalau nak tukar course memerlukan sedikit duit.

kalau boleh taknakla terkantoi, sebab saya dah niat nak sambung belajar.so saya betulkan niat saya; lihat balik apa tujuan saya nak belajar iaitu nak cari ilmu. so saya cuba jugak, walaupun saya memang tak suka course tu. sebab saya tahu, ilmu Allah tu luas. manalah tahu agaknya² lepas habis belajar ni saya boleh mohon belajar pjj ke, sambung master dalam bidang yang saya minat ke dan banyak lagi..sebab peluang nak belajar ilmu yang saya minati tu luas..

Alhamdulillah, sekarang saya dah tahun 2 ni ipts, dengan keputusan yang lebih baik dari dulu...walupun course saya tak minat.

so, yang penting, akhi indra, peluang belajar sangat luas. kalau sekarang tak ada peluang, manala tahu esok² peluang tu tiba. apa yang ada manfaatkan yang ada. sekarang ni,peluang indra kat tempat lain, walaupun bukan keinginan indra, tapi Allah lebih tahu kemampuan kita. so mohon petunjuk tuhan banyak², dan boleh jugak cuba cadangan akhi ridwan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtiProfil   Hantar PM kepada ukhti   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-05 23:39


tryla minta tuka kalau dah tak boleh nak terima sangat

kalau boleh tanam minat ke arah tu bagusla

minta petunjuk dari Allah

tak ada yang mustahil kalau kita berusaha, yakin insyaAllah

nak seribu daya :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 23:46


Assalamualaikum...

minat sebenarnya boleh dipupuk...cuma bergantung kepada daya dan usaha kita...yakinlah di mana-mana pun kita ditempatkan rezeki tu tetap ada...
jangan khuatir soal kerjaya masa akan datang...yang penting 'give the best to achieve the best'...InsyaAllah kalau hati ikhlas jalan tu tetap ada...
kejayaan tu dah tak jauh...depan mata saja kalau boleh nampak...
soal lelong tak lelong tu abaikan...
macam seorang sahabat saya yang juga ex=matrik kena 'lelong' dan dapat course yang dia tak minat...tapi Alhamdulillah dia boleh cope dalam situasi ni...
cubalah fikir dan lihat secara positif...InsyaAllah anda boleh terima dengan hati yang terbuka...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 00:25


dulunya,saya jugak mengalami masalah yang sama..saya minat pada electrical engineering..bila result ipta keluar,saya dapat medic di ukm,saya puas merenung masa depan saya..macam mana lah ni..lepas binncang dengan family,saya pergi kementrian,face on dengan pegawai dia..alhamdulillah,walaupun saya tak dapat universiti..saya ditempatkan di kolej u..sebab tempat dah penuh..dan yang paling menggembirakan saya,saya dapat kursus yang saya minati..
:-) nasihat saya bagi yang betul2 tak minat,anda boleh tuka..cuma anda kena berkorban masa dan tenaga..nak berurusan dengan pihak kementrian susah sikit..dan makan masa lama..salah2 permohonan kita tak dilihat..
tapi,bagi yang tiada pilihan,saya sarankan kamu teruskan dengan kursus yang kamu dapat.. ALLAH sayangkan hambaNya yang mencari ilmu.. kita belajar kerana ALLAH,dan yakin bahawa dalam sepanjang kita mencari keredhaan ALLAH dengan mencari ilmu,kita akan berjaya..
insya ALLAH..
allahu'alam bisawab..


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 19-12-05 16:46


hmm...memang payah kalau tak minat ni..saya pun pernah mengahdapi masalah ni...saya minat nak jadi geologist/journalist tapi awal2 lagi atas nasihat parents suruh saya ambil bahagian pendidikan...so sekarang ni i end up as 3rd year student in education...tapi sekarang ni ia bukan masalah lagi bagi saya kerana pandangan parents kita mungkin lebih baik dan mungkin ada hikmahnya...
kawan saya pun sama,minat nak jadi engineer tapi ayah dia suruh ambil medic...
tapi alhamdulillah...tiada masalah setakat ni...yang penting don't think it as a problem but make it as a challenge and top of all never give up!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 17:34


Pada 19-12-05 16:46 , nur_2110 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...memang payah kalau tak minat ni..saya pun pernah mengahdapi masalah ni...saya minat nak jadi geologist/journalist tapi awal2 lagi atas nasihat parents suruh saya ambil bahagian pendidikan...so sekarang ni i end up as 3rd year student in education...tapi sekarang ni ia bukan masalah lagi bagi saya kerana pandangan parents kita mungkin lebih baik dan mungkin ada hikmahnya...
kawan saya pun sama,minat nak jadi engineer tapi ayah dia suruh ambil medic...
tapi alhamdulillah...tiada masalah setakat ni...yang penting don't think it as a problem but make it as a challenge and top of all never give up!


saya setuju dengan pendapat awak nur_2110.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 19-12-05 18:37


belajar dan belajar
usaha dan usaha
doa dan doa
sabar dan sabar
dan ... tawakkal dan tawakkal :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 20:59


oooo.....memang payah ...
sebab saya pun tak mnt juga dengan course yang saya ambil sekarang ni.lebih lebih lagi course yang saya ambik ni ramai laki,course letrik.tapi itu sebagai satu cabaran bagi saya...
tapi alhamdulillah demi mak & ayah saya trskan jugak...
& time kasih kepada orang tersayang kerana bagi semangat....
saya akan buktikan yang saya juga akan berjaya dalam apa yang saya impikan walaupun memang ssh....
kepada indraputra,trskan..jangan cepat putus asa.cuba sedaya upaya untuk berjaya & buktikan yang kamu boleh.hendak seribu daya tak hendak seribu dalih...
[ Telah diedit oleh: astina pada 19-12-05 21:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10671 saat. Lajunya....